Kaninens tænder fortjener en hel side og mere end det. Alt for mange kaniner har problemer med tænderne, uden at ejeren enten er klar over det, eller ved hvordan man skal håndtere det. Har du mistanke om tandproblemer, skal du gå til dyrlægen.

Hvorfor får kaniner tandproblemer?

Forvoksede tænder er meget ofte problemet, når kaniner holder op med at spise, men stadig er aktive. Kaninens tænder vokser hele livet ligesom negle. Derfor har kaniner et stort behov for at gnave for at holde tænderne nede.

Kaninens tænder er placeret, så de automatisk sliber hinanden, når maden tygges. Fortænderne bruges til at skære maden i mindre stykker, mens kindtænderne kværner maden til små fine stykker, som så sluges.

Når kaninen laver sidelæns tyggebevægelser slides tænderne helt automatisk. Dette sker eksempelvis når kaninen spiser hø, mens kaninpiller og korn kræver en op-og-ned bevægelse, som ikke sliber tænderne. Kaniner med tandproblemer bør derfor kun få små mængder af kaninpiller og i stedet fodres grønt med et højt indhold af silikat.

Det høje indhold af silikat som findes i hø, græs, broccoli, kål, bønnespirer og selleri kræver korrekte tyggebevægelser og er det bedste til at slibe tænderne. Undersøgelser har vist, at vilde kaniner i områder med vegetation med lavt indhold af silikat også har problemer med for lange tænder.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på kaninens kost for at undgå problemer.

Klip aldrig selv kaninens tænder

Får din kanin ikke mulighed for at slibe sine tænder korrekt, kan tænderne blive så lange, at den ikke længere kan spise eller har smerter. Nogle vælger at klippe tænderne selv, hvilket stærkt må frarådes.

I følge fagdyrlæge Jesper Lemche, medlem af det Europæiske Selskab vedr. Tandsygdomme hos dyr, og som er specialist i bl.a. tandproblemer hos kaniner er der stor risiko for at splintre tænderne, beskadige nerver samt skabe betændelse i munden ved at klippe kaninen tænder. Selvom der ikke er nerve i selve tanden, så rækker nerverne i munden langt op i kraniet og medfører smerter efterfølgende. Desuden er der meget stor risiko for at klippe tanden skæv, så det vil give endnu flere problemer fremover.

Har din kanin problemer med tænderne, er det vigtigt at du finder en dyrlæge, der har forstand på området.

Tandproblemer hos kaniner

Når fortænderne er for lange på en kanin, skal kindtænderne også altid tjekkes. For lange kindtænder kan enten være grunden til eller et resultat af problemer med fortænderne. Hvis kun fortænderne trimmes og kindtænderne ikke undersøges, har behandlingen ikke effekt.

Visse racer, særligt de kortsnudede, har desværre anlæg for uregelmæssig placering af tænderne. Desværre findes der ingen let løsning til løse dette problem, da det er tændernes eget og forkerte slid som er problemet. Oftest er løsningen ikke at slibe tænderne ned regelmæssigt, men at hive dem ud.

Kaniner uden fortænder kan sagtens leve et godt liv. De lærer lynhurtigt at bruge læberne til at samle mad op med. Det kræver dog at kaninejeren hver dag skærer maden ud i mindre stykker.

 

One thought on “Tandproblemer hos kaniner

  1. Det er racer med fremavlede flade snuder, som f.eks hermeliner og dværgvædder. MEN, alle kaniner kan få tandproblemer. Det kan være pga. foderet, fordi de sidder for meget i bur (og river i gitteret) eller desværre bare er født med det. Der vides ikke så meget om det endnu. Der sker rigtig meget inden for kaninområdet i disse år, fordi der nu pludselig forskes i kaniner ift. kæledyrsejere, hvilket ikke er sket før. Derfor er noget af den viden, der var den endegyldige sandhed for bare 2-3 år siden, i dag ikke længere valid,fordi man nu undersøger tingene til bunds.

 1. Vi har en kanin (dværgvædder/ løvehoved) som har været til dyrelægen fordi vi havde mistanke om at den havde tabt sig. ligeledes har den ikke ville spise hø et stykke tid. Dyrelægen kunne se den havde en lang spids kindtand. Hun kunne også mærke under dens hage at den var våd hvilket er tegn på at den savler pga. tanden. Hun har sagt vi skal holde nøje øje med kaninen om den taber sig/ ikke spiser. Hvis den gør det så skal tanden slibes mens kaninen er under bedøvelse. Hvor svær en operation er dette og er der fare for at kanin for men eller skal igennem en ny slibning igen senere?
  Hilsen Marianne

  1. Hvad er grunden til at dyrlægen har valgt ikke at slibe tænderne? I er jo netop gået til dyrlægen, fordi I synes at den har tabt sig og den ikke vil spise sit hø. Dyrlægen konstaterer, at den har en lang, spids kindtand. Og beder jer så om at holde øje med om kaninen har problemer med tandspidser? Jamen, det har den jo. Den skal have slebet tænderne. Det er jo på grund af smerter, at den holder op med at spise hø. Tandslibning er – desværre – ganske almindeligt for kaniner. Det er ikke nogen større procedure, men selvfølgelig er der altid en risiko – uanset om der er tale om et menneske, en hund eller en kanin – når man bedøves. Men som sagt er tandslibning en ganske almindelig procedure for kaniner. Kaninen skal formentlig have noget smertestillende i dagene efter. Det sker tit, at kaninen skal have slebet tænderne igen efter 2-3 måneder, fordi den måske har haft vænnet sig til at tygge forkert for at undgå at det gjorde ondt. Derfor kan tænderne i perioden efter slibes ujævnt som kan give nye tandproblemer, fordi kaninen skal vænne sig til, at tænderne er i orden igen. I kan jo overveje at kontakte en anden dyrlæge. Det lyder lidt mærkeligt at I bliver sendt hjem igen, når den viser alle tegn på, at tænderne skal slibes.

 2. hej

  mine kaniner har lidt beskidte tænder som er lidt brun agtig i det. hvad er det?
  Det ligner beskidte tænde,, men jeg kan ikke få det væk.

  1. Det kan skyldes kost, medicin, genetiske faktorer og/eller fejlernæring. Hvis din kanin ellers spiser sundt og varieret og ikke virker til at fejle noget, så er der ingen grund til at være bekymret.

  1. Har dyrlægen sagt, at din kanin har tandproblemer? Og hvad er det – fortænder eller kindtænder, der er problemet i så fald? Hvor gammel er din kanin? Hvad fodrer du din kanin med? Hvad er dens symptomer lige nu?

 3. Hej.
  Min kanin Oscar har lige fået ordnet sin kindtand igår. Under narkosen ramte dyrlægen et blodkar, hvilket resulterede i at blødte ud af munden og næsen da han kom hjem, vi fik af vide at det var normalt.
  Her til morgen ser jeg så at hans tunge er hævet, han kan ikke spise med den tunge. Det ligner også at han måske tygger den lidt i stykker, den ene side af tungen er hvid. Han kan godt drikke en smule, men man kan se at tungen irritere ham!
  Hvad kan det skyldes? Og er der noget jeg kan gøre?

  1. Hej
   Har du prøvet at ringe til din dyrlæge og forklare situationen?
   Der kan måske være sket noget under hans tandbehandling at tungen er blevet snittet og nu hæver op. Det er ikke sikkert det er noget alvorligt, måske skal det bare lige have et par dage til at falde til ro. Men det er vigtigt at han får noget at spise, og jeg synes det er din dyrlæges pligt at vejlede dig i en situation som sandsynligvis skyldes hans/hendes sjusk/uheld under en behandling. Måske kan du købe noget Critical Care på klinikken. Det er en pulverblanding, der opløses med vand og bruges til tvangsfodring når kaniner ikke selv kan eller vil spise. Det er ikke beregnet til længere perioder, men kaniners fordøjelsessystem er sart, og de skal ikke gå rundt uden at få noget at spise særlig længe ad gangen. Hvis du ikke kan få fat i Critical Care, så kan du også knuse noget af din kanins almindelige pillefoder, blande med vand og fodre ham gennem en sprøjte ind i munden. Pas på ikke at give for store mundfulde ad gangen.
   Hvis hævelsen ikke begynder at fortage sig indenfor et par dage ville jeg nok tage ham ind til dyrlægen igen og få det undersøgt.

  1. Så skal den til dyrlægen. Så vælger dyrlægen formentlig at slibe de tænder, der modsvarer de tænder, der er røget ud, så at kaninen ikke får problemer, inden til de andre er vokset ud igen. Hvis det er på grund af et slag (hvordan det end er sket?), så kan det være, at tænderne ikke kan vokse ud igen, og så skal der måske fjernes flere tænder. Det drejer sig formentlig om fortænderne? Kaninerne har flere fortænder, så hvis f.eks det er nogle af de øverste, der er faldet ud, så skal de nederste altså slibes, så de ikke vokser sig for lange. Dernæst skal kaninen tjekkes regelmæssigt, så dyrlægen kan følge om tænderne i øverste del vokser ud som de skal – hvis det er pga. et slag, så kan det være, at tænderne aldrig vokser ud, og de nederste fortænder skal derfor fjernes. Det kan kaninen godt leve fint med, men dens mad skal skæres ud. Så: det er dyrlægen, der skal indover.

 4. Hej Rosannguaq.
  Hvordan går det med din kanin. Håber ikke den er død.
  Hvis problemet ikke løst, er det nok bedst at få fjernet tænderne.
  Jeg kan se, du bor i Nuuk, der må være en dyrlæge, der kan fjerne dem.

 5. Hej. Vores dejlige dv Bobo, 1,5 år, har problemer med kindtænderne. Han vil ikke spise hø og er begyndt at savle. Han spiser andet mad fint, og prøver at give ham meget grønt med højt indhold af silikat.
  Vi skal til dyrlægen men hun har først tid næste uge for at kigge på det. Trækker dyrlægen kindtænder ud? Eller er det kun fortænderne?
  Og ved du hvad det plejer at koste med tandslibning?
  Vi er meget kede af det, da vi grundet egen sygdom ikke længere har råd til dyre læge regninger. Hvad er prognosen for tænderne, hvis de bliver slebet 2 gange, er der så stor chance for at han kan lære at tygge ordentligt?
  Og kan du anbefale et godt sted i kbh og omegn der er gode til tænder?
  Vh, Sia med familie

  1. Det er almindeligt med kindtænder, der giver problemer, og de fjernes ikke. Hvad plejer I at fodre ham med? Det varierer meget fra dyrlæge til dyrlæge (og region) hvad det koster. Omkring 1200 kr. skal I nok regne med. Prøv eventuelt at ringe rundt til flere forskellige. Nogle dyrlægeklinikker har rentefrie afdragsordninger. I kan prøve at ringe ind til LIFE KUA (veterinærhøjskolen). De tager dyr ind til behandling til lave priser, fordi de studerende øver sig, men det er formentlig ikke til akut behandling som tandslibning, men prøv at kontakte dem. Ellers er Fasanvejens Klinik ofte anbefalet. Kig også på listen her: http://www.kaninhaandbogen.dk/dyrlaeger-med-forstand-paa-kaniner/ – hvis I prøver at kigge på klinikker udenfor København er det formentlig lidt billigere.

   Det er meget tidligt at han får tandproblemer, og det kan være en risiko for at det er genetisk i så fald, hvilket vil betyde, at I altid vil døje med det, men hvis I har fejlfodret ham, kan I være “heldige”, at det er årsagen og to slibninger vil være rigeligt. Hvis jeres økonomiske situation skyldes lav indkomst eller anden årsag (formentlig også sygdom), så er der fonde, der betaler for dyrlægeregningerne. Se her: http://piadyrlaege.dk/fonde-og-legater
   http://www.123hjemmeside.dk/mallingdyrehospital/23061284

   Det plejer at være ganske let at søge.

   1. Tusind tak for svar! Jeg håber at det “bare” er fejl fodring. Han har boet nede i haven hele sommeren, og ikke spist hø, men bare alt grønt fra haven, jeg lagde først mærke til at han ikke spiste sit hø da vi tog ham ind for vinteren, så måske er det pga det…
    Jeg kigger på det med dyrlæge og om at søge økonomisk hjælp fra fonde. 🙂

 6. Hej.
  For 2 dage siden opførte min kanin sig meget mærkeligt. Hun rystede og hendes hovede var skævt, hvis man kan sige det sådan. Hun ville ikke spise eller drikke og vi fandt så ud af at hun var dehydreret og vi købte en skål til hende istedet for en dunk, så nu drikker hun. Hun spiser stadig ikke rigtig noget, og hun vil ikke røre hendes livretter. Hun plejer altid at være kæle, når hun løber rundt i vores køkken, men nu er hun begyndt at blive sky. Har du nogen ide om hvad det kan være? Hun er 4 år, og vi har aldrig været ved en dyrlæge.

  1. Et skævt hoved er tegn på torticollis eller hjernebetændelse – din kanin skal til dyrlægen og have hurtig behandling. Jeg beklager ikke at have set det før nu.

 7. Hej

  Vores kanin har en tand i underkæben som er vokset helt utroligt meget, den er så lang at den næsten rammer hans lille snude, men lige pt har den ikke problemer med at spise mad eller noget lignende, men jeg er vildt bekymret for hans lange tand. Hvad skal jeg gøre i sådan en situation?

 8. Hej jeg har været til dyrlægen med vores kanin som et 7,5 år gammel og havde øjenbetændelse og meget skævt tyggede og lange fortænder. Dyrlægen mente kaninen er for gammel til at kunne tåle narkose for at få ordnet tænderne. Jeg fik i stedet antibiotika som skulle klare øjenbetændelse og et sår i munden. Så det er vist desværre en lappeløsning. Er I enig I, at han er for gammel til at gøre noget ved tænderne.

  1. Nogle kaniner bliver 12 år, og andre kun 8 år. Måske din dyrlæge har tænkt, at det ikke giver mening at bruge penge på en ældre kanin – mange dyrlæger er meget vant til at kaninejere ikke vil bruge penge på deres kaniner, så det kan være årsagen til at dyrlægen har sagt det. Men kontakt helt sikkert en anden dyrlæge. Det er ikke alderen, der gør om en kanin ikke kan tåle bedøvelsen, men snarere hvor meget fedt, den f.eks har på kroppen osv. Det er da også utroligt synd at dyrlægen bare har ladet stå til – antibiotika hjælper jo overhovedet ikke på de smerter, din kanin har, pga. sine tandproblemer. Det er decideret uansvarligt. Find en anden dyrlæge, som vil hjælpe dig og din kanin. Nogle dyrlæger bruger gas, hvis I er nervøse for bedøvelsen. Den er ude med det samme af kroppen.

 9. Min kanin har lige fået slebet tænder idag da han havde en lille tandspids på en kindtand. Han har efter han kom hjem spist lidt grønt, piller og en smule hø, vi har også critical Care til at supplere med hvis det er nødvendigt. Det der bekymre mig er at han skærer meget tænder, når han ligger og sover “rusen ud” og når han er vågen og spiser/drikker stikker han tungen ud af munden.

  Skal jeg være bekymret? PS han har fået smertestillende hos dyrlægen og vi har fået med hjem vi skal give ham fra imorgen tidlig og fire dage frem

  1. Det kan meget vel være på grund af slibningen og din kanin lige skal vænne sig til det. Mange kaniner skal endda også have en ny slibning 2-3 måneder efter igen, fordi de tygger lidt skævt i perioden efter indtil de har vænnet sig til at bruge tænderne som de skal. Men giv det lige til på tirsdag og så ring til dyrlægen, hvis det varer ved.

 10. hej

  Min kanin Oliver 2år, fik slebet tænder i 23 aug. Jeg har lagt mærke til idag at Olivers tænder vokser og de er lang igen…Jeg er meget bekymret for ham, er det måske min skyld…ved ik
  han fik hø og kun lidt grønpiller så han vænner sig til at spise mere hø… han spiste først grønpillerne og kun lidt hø..han har også tabt sig….jeg har lagt mærke til at han begyndte at spise sin egen afføring. er det normalt?

  1. Det er ikke ualmindeligt at en kanin skal have slebet tænderne to gange, fordi den har bidt skævt i en længere periode, hvor tænderne var lidt for lange, og derfor lige skal vænne sig til at have korrekt tandbid.
   Giv ham masser af frisk græs (som du plukker), det er bedre end hø, og masser af frisk grønt og friske grene. Det er med til at slibe tænderne. Hvis han ikke er vant til at spise hø, kan det tage noget tid at vænne sig til det. Det er jo ikke kaniners livret. Fra naturens side ville de jo aldrig spise det, men i stedet alt det friske. Du kan også prøve at skifte over til noget bedre hø. Der er meget stor forskel på hø. Så hvis du køber noget fra supermarkedet, så drop det, og køb noget lidt dyrere hos dyrehandleren. Eller hos Zooplus, hvor udvalget er meget større (og tit billigere).

   Din kanin skal spise sin afføring, så det er rigtig godt 🙂 Det er vitaminpiller for kaniner.

   Din kanin skal ikke tabe sig, men forklaringen kan jo være, at tænderne er for lange. Sørg for at det er en dyrlæge med forstand på det, som ordner dem. Også kindtænderne skal tjekkes og ordnes, da de oftest er problemet, som så kan give for lange fortænder. Og husk dyrlægen må ikke klippe, tænderne skal slibes.

 11. Har en 5,5 måneder gammel kanin med nogle overdimensionerede tænder, undertand når helt top til snuden på den, og overtand buet helt til dens mundvig. Kan dette reddes / kan jeg selv gøre noget ?
  Jeg bor i Sisimiut, Grønland – hvor vi ingen dyreklinik/læge har i byen, så hvis der kan gøres noget – så skal jeg selv igang.

  1. Åh ja, sikke en opgave. Når en kanin i den alder udvikler så slemme tandproblemer (og tandproblemer i det hele taget), så skyldes det ikke forkert fodring eller lignende. Så er det genetisk. Det vil sige, at det her problem vil med stor sandsynlighed blive ved med at komme. Du vil finde gamle opdrættere, som vil mene, at du selv kan klippe tænderne, men det frarådes, da risikoen for at du klipper skævt er rigtig stor og at du kommer til at splintre tænderne. Det vil også gøre ondt på din kanin at få vrænget munden op, og fortænder er sjældent de eneste påvirkede, også kindtænderne skal oftest slibes. Det lyder desværre ikke til at der er så meget du kan gøre i din situation nu, andet end at sige farvel til din kanin, hvilket jo er utrolig trist i så tidlig en alder. Men i det her tilfælde, hvor der ikke er hjælp at hente hos en dyrlæge, så har du ikke det store valg.

 12. hej

  min dværgløvehovedkanin Tutte på ca. 2,5 år har gjort mig ret bekymret, fordi at han løber rundt og ser helt rask ud, men han vil ikke drikke af sin vanddunk kun vandskål. han foretrækker dunken, men har åbenbart ikke lyst til den nu. når jeg kæler med ham siger han en knasende lyd med tænderne men det har han altid gjort, og det skulle være normalt. men nu virker han mere irreteret og siger hele tiden en anderledes knasende lyd plus at han hele tiden slikker sig om munden. han kniber også øjnene sammen på en måde han ikke plejer. han får græs, hø, kaninpiller og gulerod. og plejer at elske det alt sammen, men nu spiser han mindre hø, men stadig græs og kaninpiller han spiser også mindre gulerod. jeg har kun kunne observere ham de sidste to dage p.g.a. rejse. dem der har passet ham var blevet grundigt undervist i hvordan de skulle passe ham. han fik skiftet foder for ca. en uge siden. jeg satte mig selvfølgelig ind i, at gøre det på den rigtige måde. hvad skal jeg gøre?

  1. Det kunne godt være tegn på tandproblemer. Andre tegn, man nogle gange kan se (ikke altid) er om de er lidt våde/fugtige under hagen, evt. har et øje, der løber i vand. Giv det lige nogle dage til og observer ham. Hvis det ikke forsvinder igen, så skal han til dyrlægen og have tjekket tænder.

 13. Hvad gør jeg hvis jeg har en kanin og vi har besluttet at vi vil have en til? Det er en hun kanin og hun er 2 år jeg håber i kan hjælpe😊

  1. Så skal du sørge for at de begge to neutraliseres, og så skal du få fat i bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide”. Det er vigtigt at du griber det rigtigt an, og at dine kaniner har god plads at bo på 🙂

 14. hej
  Min kanin siger en underlig lyd. måske er det hoste. hult og flere gange mnes hun ryster på hovedet.hun spiser og drikke og ligger med bagbenene bagud og slapper af. ser glad ud. er også nysgerrig på nye ting så der er ikke andre tegn end denne underlige lyd. i de sidste dage rigtig meget. hun er 6,5 år. hvad tænker i?
  er nervøs for dyrlægen for sidst havde jeg hendes søster til dyrlægen og han sagde det var lungebetændelse og gav den medicin og om natten blev hun lam i bagkroppen og jeg måtte få hende aflivet. savner hende og vil ikke miste hende her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *