Hjerteproblemer hos kaniner ligner oftest problemer med luftvejene. Hoste, manglende appetit og vægttab er nogle af de mest almindelige tegn. Jo tidligere et hjerteproblem behandles, jo bedre er prognosen for kaninen.

Har min kanin problemer med hjertet?

Problemer med hjertet – hos både mennesker og dyr – opfattes normalt som en sygdom hos ældre, hvor hjertet er “slidt op.” Det er dog vigtigt at vide, at der findes medfødte hjerteproblemer, også hos kaniner.

Problemer med hjertet hos kaniner kan være forårsaget af infektioner (bakteriel, viral, parasitter eller svampe), som kan forekomme uanset hvor gammel kanin er. Din kanin kan altså aldrig være for ung til at have hjerteproblemer.

Nogle af de første symptomer, kaninejere bemærker:

 • Ændringer i aktivitetsmønstre
  En kanin, der normalt løber gennem huset, begynder måske at løbe mindre eller stoppe for at hvile oftere.
 • Tungere end normal vejrtrækning efter bevægelse
 • Tung vejrtrækning eller pustende uden synlig grund
  Kan endda være mens kaninen er i hvilende tilstand.
 • Pludselig modvilje mod at ligge fladt
  Hvis en kanin, der ofte ligger på maven eller på siden, pludselig får problemer med at ligge sådan, eller ikke længere gør det, kan det være et tegn på at den har problemer med at trække vejret i denne stilling.
 • Tydelig åndedrætsbesvær, når kaninen holdes i visse stillinger (fx på ryggen).
 • Ændringer i kostvaner
  Pludselig modvilje mod at spise mad direkte fra gulvet (eller svært ved at spise, når hovedet er vinklet ned) kan være tegn på, at din kanin har problemer med vejrtrækningen, når hovedet er i visse stillinger. Hvis din kanin bruger en masse energi bare på at trække vejret, vil han/hun ikke har meget energi tilbage til at spise

Hvis du bemærker en eller flere af ovennævnte symptomer, skal du kontakte en dyrlæge med forstand på kaniner for at få tjekket hjertet.

Selvom din kanin ikke har problemer med hjertet, skal disse symptomer behandles af en dyrlæge.

One thought on “Problemer med hjertet hos kaniner

 1. Min kanin har hele tiden en pivende lyd, og lyder som om hun får noget galt i halsen. Som en hyle tone i næsen. Hun får det hvis hun får det mindste træk eller kulde. Hun er begyndt at have det hele tiden. Lyden er koblet på hendes vejrtrækning.

  1. Det lyder jo som om at det er når hun er en smule forkølet, når du skriver at det opstår ved træk eller kulde. Nogle gange er det kun, hvis de sover, og så er det en snorken. Men det lyder ikke på dig som om at det er det. Kaniner kan godt dø af lungebetændelse, så du skal være opmærksom på at det bare er en forkølelse, og særligt hvis din kanin har anlæg for hurtigt at blive syg, så sørg for at din kanin netop ikke får kulde eller træk. Din kanin lyder til at være udekanin. I så fald, skal du sørge for at gøre noget ved buret – det er også vigtigt at din kanin har adgang til en større løbegård fra sit bur, som den selv kan hoppe ud i, og her skal din kanin kunne løbe rundt. Det er nemlig sådan at kaniner holder sig varme, når det er koldt. Så plads og mulighed for at komme lidt op i fart og løbe rundt. Flyt buret, så det ikke står i træk. Du kan evt. isolere det med flamingoplader under og på siden. Fyld godt op med halm. Men plads, så hun ikke sidder lige i træk eller fryser er det allerbedste du kan gøre for hende.
   Og selvfølgelig en sød kaninven at varme sig på (hvis der er plads)

 2. Jeg har en handikappet kanin som nylig (onsdag denne uken) fikk påvist vann rundt hjertet. Han er syk på flere måter, da han er en rescue bunny som har levd hele livet med feil kost i et lite bur. Vi har hatt ham i ca 9 måneder, og han har gått fra å ikke kunne bevege seg til å kunne løpe, fra å falle av teppekanten til å hoppe mellom tepper og over andre kaniner, og fra å være trist og deprimert til å bli så glad som noen kanin kan være. Helsen går bare oppover, spesielt med laserbehandlingen han har fått siste måneden.
  Derfor synes jeg det var veldig rart da vi fikk beskjed om at hjertefeilen egentlig er tilsvarende med at vekten skal gå ned, at han ikke skal kunne puste, og at tilstanden hans skal være meget verre enn den er. Alt er jo motsatt. Dyrelegen ønsker å avlive ham, men jeg synes det skurrer ettersom han bare blir bedre for hver uke som går.

  Hva kan jeg gjøre? Hvor finner jeg mer informasjon?
  Jeg ønsker ikke å holde ham i livet om han er for syk til å ha det bra, men han får gode smertestillende og andre medisiner hver dag. Han viser med hele seg at han elsker det nye livet sitt. Jeg vil ikke ta det fra ham.

  1. Jeg er ked af først at se dit spørgsmål nu.
   Du beskriver en kanin, der har det godt. Som er glad, som løber, og som spiser. Det er tegn på en kanin i trivsel. Så er han hjertesyg, og det vil forkorte hans liv, men lige nu beskriver du en kanin, som trives og som ikke skal aflives. Har du talt med din dyrlæge om vanddrivende medicin?

   Jeg synes at du skal se denne video: https://www.youtube.com/watch?v=wE3NMY0YtjM

   I forhold til hjertefejlen, så find en dyrlæge, som er specialiseret i hjerteproblemer hos hunde. Sandsynligheden for at finde sådan en dyrlæge er større.

   I forhold til din kanin så skal du se efter hurtig vejrtrækning, væskeophobning, manglende appetit, meget søvn. Det kan være tegn på hjertesvigt (som lyder meget alvorligt, men der skal blot gives medicin i en periode).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *