Print denne Side

Problemer med hjertet hos kaniner

Hjerteproblemer hos kaniner ligner oftest problemer med luftvejene. Hoste, manglende appetit og vægttab er nogle af de mest almindelige tegn. Jo tidligere et hjerteproblem behandles, jo bedre er prognosen for kaninen.

Har min kanin problemer med hjertet?

Problemer med hjertet – hos både mennesker og dyr – opfattes normalt som en sygdom hos ældre, hvor hjertet er “slidt op.” Det er dog vigtigt at vide, at der findes medfødte hjerteproblemer, også hos kaniner.

Problemer med hjertet hos kaniner kan være forårsaget af infektioner (bakteriel, viral, parasitter eller svampe), som kan forekomme uanset hvor gammel kanin er. Din kanin kan altså aldrig være for ung til at have hjerteproblemer.

Nogle af de første symptomer, kaninejere bemærker:

 • Ændringer i aktivitetsmønstre
  En kanin, der normalt løber gennem huset, begynder måske at løbe mindre eller stoppe for at hvile oftere.
 • Tungere end normal vejrtrækning efter bevægelse
 • Tung vejrtrækning eller pustende uden synlig grund
  Kan endda være mens kaninen er i hvilende tilstand.
 • Pludselig modvilje mod at ligge fladt
  Hvis en kanin, der ofte ligger på maven eller på siden, pludselig får problemer med at ligge sådan, eller ikke længere gør det, kan det være et tegn på at den har problemer med at trække vejret i denne stilling.
 • Tydelig åndedrætsbesvær, når kaninen holdes i visse stillinger (fx på ryggen).
 • Ændringer i kostvaner
  Pludselig modvilje mod at spise mad direkte fra gulvet (eller svært ved at spise, når hovedet er vinklet ned) kan være tegn på, at din kanin har problemer med vejrtrækningen, når hovedet er i visse stillinger. Hvis din kanin bruger en masse energi bare på at trække vejret, vil han/hun ikke har meget energi tilbage til at spise

Hvis du bemærker en eller flere af ovennævnte symptomer, skal du kontakte en dyrlæge med forstand på kaniner for at få tjekket hjertet.

Selvom din kanin ikke har problemer med hjertet, skal disse symptomer behandles af en dyrlæge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>