Lungebetændelse hos kaniner er desværre meget alvorlig, og hurtig behandling er nødvendig.

Kaniner og lungebetændelse

Akut lungebetændelse kan opstå på få timer og resultere i en hurtig død hos kaniner. Ser du din kanin have vejrtrækningsproblemer, skal du derfor søge dyrlægehjælp med det samme.

Både inde- og udekaniner kan få lungebetændelse. I de fleste allerfleste tilfælde er det bakterien Pasteurella multocida, der er årsag til lungebetændelsen, men også andre bakterier, såsom Bordetella bronchiseptica, Staphylococcus sp., Pseudomonas sp., Chlamydia sp.,Acinetobacter sp., Moraxella catarrhalis og Mycoplasma sp kan være årsag, Derudover kan lungebetændelse også opstå som følge svamp, virus eller parasitter. Det kan endda også skyldes rygning eller kemikalier i hjemmet.

Hvordan opstår lungebetændelse?

Den bakterielle form for lungebetændelse opstår, når fremmede bakterier bevæger sig ned i de nedre luftveje, hvilket sker gennem indånding, men bakterien kan også komme ind i kroppen gennem blodbanerne. Hvis kaninen har et svækket immunsystem kan selv bakterier, der normalt er til stede i munden, halsen og lungerne give lungebetændelse. Kroppen reagerer hurtigt og meget kraftigt på bakterierne i lungen med akut lungebetændelse med dertilhørende manglende blodtilførsel og lungekollaps.

Lungebetændelse forårsaget af svamp opstår normalt, når svampesporerne inhaleres og kommer ned i lungerne. Dette får kaninens immunsystem til at sende hvide blodlegemer afsted for at bekæmpe de fremmede organismer. I nogle tilfælde kan kroppens immunforsvar reagere forkert, og foregår kampen mellem de hvide blodlegemer og organismerne i lungerne, kan dette give lungebetændelse.

Virusinfektion i lungerne forekommer på samme måde som ved svampeinfektioner. Har kaninen en virus i kroppen, er den oftest også mere modtagelige for en bakterieinfektion, og derfor kan en akut bakteriel lungebetændelse være et resultat af en viral lungebetændelse.

Lungebetændelse, som skyldes parasitter, opstår når en parasit trænger ind i huden eller inhaleres. Her kan den gøre skade på cellerne i lungerne, som gør det svært for kaninen at trække vejret.

Har min kanin lungebetændelse?

Symptomer ved akut lungebetændelse:

 • Løftet hoved (strukket nakke)/Kanin løfter hovedet for at ”få mere luft”
 • Anstrengt vejrtrækning
 • Ingen eller nedsat appetit
 • Åben mund med udvidet næsebor (Kaniner trækker vejret gennem næsen, så har din kanin åben mund er der noget galt)
 • Træthed
 • Manglende lyst til at bevæge sig

Symptomer ved lungebetændelse

 • Vægttab
 • Træthed
 • Feber
 • Nysen
 • Besværet vejrtrækning
 • Løbende næse
 • Savlen
 • Våde øjne
 • Løftet hoved (strukket nakke)/Kanin løfter hovedet for at ”få mere luft”

Nogle gange er der desværre ingen symptomer, før kaninen dør.

Det kan være svært at opdage lungebetændelse i tide hos burkaniner eller kaniner i løbegårde fra dyrehandleren, da de ikke kan udvise normal kaninadfærd og det derfor er umuligt at se om de bevæger sig mindre end de ellers ville.

Har du den mindste mistanke om lungebetændelse, så kontakt din dyrlæge med det samme.

Behandling af lungebetændelse

Din dyrlæges valg af behandling afhænger af om der er tale om akut bakteriel lungebetændelse eller lungebetændelse forårsaget af virus, svamp eller parasitter.

Her beskriver vi behandling ved akut bakteriel lungebetændelse.

Enrofloxacin (eksempelvis Baytril), som er antibiotika, er den mest effektive behandling og bør være første valg ved behandling af lungebetændelse hos kaniner.

Desværre er behandling af akut lungebetændelse en udfordring, og oftest er det for sent for antibiotikaen at nå at virke, når tilstanden i de fleste tilfælde er langt henne i forløbet før den opdages.

Antibiotika ser ud til kun at kunne give midlertidig bedring, og der er derfor risiko for, at kaninen inden for kort tid igen udvikler akut lungebetændelse.

Kaninen skal have masser af væske, gerne blandet med Bio-Lapis, men sørg for at kaninen ikke får væsken galt i halsen. Derudover skal den i gang med at spise hurtigst muligt. Vil den slet ikke spise, så giv den Critical Care blandet med vand i en sprøjte. Du kan også forsøge at lokke din kanin til at spise ved at give den dens yndlingsgrønt.

Hvordan forebygger jeg lungebetændelse?

Lungebetændelse kan ramme alle kaniner, både inde og udekaniner. Har kaninen et sundt immunforsvar kan den langt bedre stå imod en infektion.

Et sundt immunforsvar sikres gennem god og varieret ernæring, et rent miljø, og et liv, hvor kaninen ikke udsættes for stress. Læs mere om Pasteurella multocida.

One thought on “Lungebetændelse hos kaniner

 1. Hej. Jeg er I tvivl Om min kanin har lungebetændelse, men den går fint lige så stille i sin løbe gård og snuser Jeg håber ikke at det er tegn på lungebetændelse. Han drikker ikke i hvertfald ikke når jeg er med ham. Og han gider ikke rigtig at spise i hvertfald ikke når jeg er med ham, men han virker maget nysgerrig. Håber at i kan hjælpe. Mvh Maibrith og Stampe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *