60-80 % af intakte hunkaniner dør af kræft inden de bliver 4 år. En rigtig trist statistik, der dog kan undgås ved at sterilisere din hunkanin. Er din kanin intakt, er det vigtigt at kende til risikoen for kræft hos hunkaniner.

Kræft hos hunkaniner

Den mest udbredte kræftform hos kaniner er kræft i reproduktionsorganerne. Forekomsten af denne kræfttype stiger med alderen hos hunkaniner, og undersøgelser har påvist at 80% af hunkaniner over 4 år har udviklet kræft.

Særligt Greene’s undersøgelse har sat stor fokus på risikoen for kræft hos intakte hunkaniner. 849 2-årige hunkaniner af 14 forskellige racer blev undersøgt, hvoraf 145 af dem havde kræft. Det var hovedsageligt Hollænder-racen, der var hårdest ramt. Alle kaninerne blev obduceret.

Greene’s konklusion på undersøgelsen var:

Hvis en hunkanin når at blive 5 år, hvilket der ikke er stor chance for, er sandsynligheden for at den har udviklet kræft, når den bliver 7 år, statistik overvældende

Kræft hos hankaniner

Hankaniner, der ikke er kastrerede, kan godt få kræft i testiklerne, men da dette ikke er helt så almindeligt, som kræft hos intakte hunkaniner, er der ikke så meget fokus på det.

Men selvfølgelig er der altid en risiko, du skal være opmærksom på.

Tegn på kræft hos kaniner

Tidlige tegn på kræft hos avlskaniner er:

 • Begrænset succes med avl: infertilitet, resorption, dødfødsler, små kuldstørrelser eller nogle gange manglende interesse for de nyfødte unger.

Tidlige tegn hos kælekaniner er:

 • Blodigt udflåd
 • Blod i urinen
 • Knuder på mælkekirtler
 • Aggression
 • Vægttab
 • Hængende maven (ascites)

Ved fremskreden kræft hos kaniner er tegnene:

 • Nedsat appetit
 • Vægttab
 • Depression/sløvhed
 • Vejrtrækningsproblemer

Behandling af kræft hos kaniner

Kræft hos hunkaniner i reproduktionsorganerne kan behandles med sterilisering, hvis kræften kun er begrænset til livmoderen. Har kræften spredt sig, er prognosen for helbredelse ikke god. Vælg en dyrlæge med forstand på kaniner til at hjælpe dig.

Kemoterapi har på nuværende tidspunkt (2014) ikke vist sig at have effekt på kaniner med livmoderkræft.

Kræft hos hunkaniner i reproduktionsorganerne er en langsomt fremadskridende sygdom. Kræften udvikler sig i løbet af 12-24 måneder. I en undersøgelse af over 80 kaniner med livmoderkræft  gik der 5-20 måneder fra kræften blev opdaget til kaninen døde, i gennemsnit 12 måneder. Ved alle de kaniner, der havde haft livmoderkræft i mere end 12 måneder, havde kræften spredt sig.

Forebyggelse af kræft hos kaniner

Sterilisering er den eneste effektive måde at beskytte din hunkanin på mod kræft. Hunkaniner kan steriliseres, så snart de bliver 4 måneder (vejer 1 kg.) Rigtig mange dyrlæger steriliserer hunkaniner, men har du svært ved at finde en dyrlæge i dit område, kan du bruge listen her.

Hvis din hunkanin af en eller anden årsag desværre ikke kan steriliseres, bør du få den undersøgt af en dyrlæge 2 gange om året, så snart den bliver 3 år for at opdage sygdommen i tide.

Undersøgelser har bevist, at det ikke gør nogen forskel om hunkaninen har fået unger eller ej.

Har nogen kaninracer større risiko for kræft?

Undersøgelser har vist, at visse kaninracer er i højere risiko for at udvikle kræft i reproduktionsorganerne.

Følgende racer har høj risiko:

 • Tan
 • Havana
 • Hollænder
 • Himalaya
 • Rex
 • Beveren
 • Engelsk vædder

En undersøgelse af Greene og Strauss i 1938 påviste, at visse genetiske linjer er mere tilbøjelige til at udvikle livmoderkræft. Også andre forskere har peget på, at det synes at være genetisk. Dette er noget man som avler bør være opmærksom på.

Fakta om kræft hos kaniner

 • To undersøgelser fra henholdsvis 1994 og 2004 har vist en øget risiko for kræft i reproduktionsorganerne på 50-80% for hunkaniner over 3 år (Hillyer samt Healtley)
 • I en undersøgelse af Saito i 2002 blev 47 kaniner undersøgt, der påviste at livmoderkræft viste sig hos kaniner i 2-års-alderen og op til 7½ år, men den største risiko er i 4-5 års alderen.
 • I en undersøgelse (Greene og Strauss, 1938) med over 80 kaniner blev der kigget på i hvilken alder, kaninerne udviklede kræft. Der blev ikke fundet livmoderkræft i hunkaniner under 2 år. 20% af hunkaninerne på 3 år havde udviklet livmoderkræft, 44% af de 4-årige hunkaniner havde kræft og 15% af 5-årige havde kræft. Den gennemsnitlige alder for kaninerne, når kræften blev opdaget, var 45 måneder (næsten 4 år).

 

[important]Kilder:

Hillyer, E.V. ”Pet rabbits”
Greene, H.S.N. & Strauss, J.S. ”Uterine adenomata in the rabbit. I. Clinical history, pathology and preliminary transplantation experiments”
Paré, J.A. & Paul-Murphy, J. “Disorders of the Reproductive and Urinary Systems”
Bishop, C.R “Reproductive medicine of rabbits and rodents”
Saito, K., Nakanishi, M. & Hasegawa, A. “Uterine disorders diagnosed by ventrotomy in 47 rabbits
Weisbroth, S.H. “Neoplastic Diseases”
Healtley, J.J. & Smith, A.N. “Spontaneous neoplasms of lagomorphs”
Reusch, Brigitte ”Urogenital system and disorders”
Harcourt-Brown, Frances “Textbook of Rabbit Medicine” (find online her)

[/important]

 

One thought on “Kræft hos kaniner

 1. Hej. Du hat lovet mig det før, men vil du ikke lave “symtomer på gigt”? Det ville gøre mig meget glad.

  Hilsen Nuser og Celina

 2. Ved sterilisation af hunkaniner fjerner nogle dyrlæger kun æggestokke og ikke livmoderen. Hvis livmoderen ikke bliver fjernet er der så stadig stor sandsynlighed for kræft?

  1. Hvis de er helt unge, så fjerne man normalt kun æggestokkene og ikke begge dele. Så bør risikoen ikke foreligge, da det er æggestokkene, der producerer hormonerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *