Nogle sygdomme hos kaniner kan tages i opløbet inden det bliver farligt. Det kan for eksempel være luft i tarmene eller forstoppelse. Handler du hurtigt kan du derfor nå at hjælpe din kanin inden den har brug for dyrlægehjælp. Så hvilke ting bør du have stående i kaninens medicinskab?

Søg altid dyrlæge

Det er vigtigt at understrege, at du altid bør søge hjælp hos en kyndig dyrlæge, hvis din kanin viser tegn på at være dårlig. Nedenstående remedier er gode at have stående derhjemme, men de kan aldrig erstatte konsultation og behandling hos en dyrlæge. Kaniner kan hurtigt blive meget alvorligt syge, så lad være med at eksperimentere inden du søger hjælp. Kun en dyrlæge kan diagnosere og vurdere den korrekte behandling!

I nogle tilfælde kan man stå i en situation, hvor dyrlægen ikke kan hjælpe, og der ikke er andre muligheder. I så fald, kan du søge vejledning i listen. Nogle af remedierne anbefales af dyrlæger og købes samme sted, mens andre er afprøvet over en årrække af kaninejere.

I nogle tilfælde kan det være risikabelt at bruge nedenstående remedier, hvis du ikke ved, hvad din kanin fejler. F.eks skal du ikke give din kanin Critical Care, hvis den har trommesyge, da det blot vil forværre dens smerter.

Det er derfor på eget ansvar, at du anvender disse remedier, hvis din dyrlæge ikke har anbefalet dig denne behandling.

Kaninens medicinskab

RemedieHvornår bruges det? Hvordan virker det?Hvor købes det?
Bio-LapisNår din kanin er afkræftet efter sygdom. Forebygger og behandler dehydrering og genskaber bakteriebalancen i tarmene. Blandes op med væske. Ét brev pr. 50ml vand i 5 dage (eller efter aftale med dyrlæge). Smag af mælkebøtter. Hos dyrlægen og på webshops.
Oxbow Critical careNår din kanin er afkræftet eller gået fra foderet. Bruges til assisteret fodring. Fiberrigt og næringsrigt pulver til opløsning i vand. Bidrager til en god bakterieflora i tarmene. Bland 1 del Critical Care med 2 dele varmt vand (kogt og afkølet). Mængden af vand kan
tilpasses i forhold til hvilken metode man benytter til at fodre med. Fordel dagsmængden på
4-6 måltider med mindre dyrlægen anbefaler andet.
Hos visse dyrlæger og på webshops.
Kwik-stopNegleklip.Stopper blødning, hvis du har klippet neglen for langt ned og ramt blodåren. Brug et par dråber på en vatpind. Hos de fleste dyrehandlere.
Weleda Baby tummy oil Hvis din kanin har forstoppelse eller luft i mave/tarm.Brug olien ved mavemassage. Indeholder en række aktive naturlige stoffer, som lindrer og stimulerer. Helsekostbutikker.
Fibreplex/ZoolacHvis din kanin har problemer med maven, eller er i antibiotika-behandling. Genopretter den sunde bakterieflora i mave-tarmkanalen. Ved antibiotikabehandling gives Fibreplex/Zoolac 4 timer før/efter. Fibreplex kan købes hos din dyrlæge og på nettet. Zoolac kan købes på apoteket.
ParaffinolieHvis din kanin har forstoppelse. Virker afførende. 1–2 ml/kg 2 gange om dagen. Brug sparsomt og kun i samråd med dyrlæge. På webshops.
Imogas (simeticon)Hvis din kanin har luft i mave/tarm. Modvirker luft i mave og tarme. Det aktive stof simeticon virker ved at forhindre skumdannelse i maven og tarmene. Imogas er kapsler, som du kan klippe op og give til din kanin. Din kanin skal have 20-40 mg. simeticon 3 gange med en times mellemrum. Derefter skal du give en dosis hver 8. time. 20-40 mg. simeticon svarer til indholdet af en kvart kapsel.Kan købes på apoteket. Har du børn, kan du få recept på Mylicon (flydende dråber, Aktivt stof er dimeticon).
Flydende B-vitamin (til børn eller dyr)Hvis din kanin ikke vil spise. Virker appetitstimulerende. Kan købes på apotek, supermarkeder og i helsekostbutikker samt webshops. B-Plus Solanum er bl.a. til dyr.
Lactobacillus acidophilus (tørret)Hvis tarmfunktionen er gået i stå. Bakterierne findes normalt ikke i kaninens tarmsystem, men tørret Lactobacillus-pulver har alligevel vist sig at have en god effekt uden årsagen kendes. Må ikke indeholde mælk, da det kan gøre skade. Helsekostbutikker. Køb bl.a. Multidophilus mælkefri.
Periactin (cyproheptadin)Hvis din kanin ikke vil spise. Antihistamin, der virker appetitstimulerende. Kan ikke længere købes i Danmark.

Sørg for at opbevare remedierne efter anvisning. Tjek løbende holdbarhedsdatoen, så du ikke risikerer, at de ikke længere virker, den dag du har brug for dem.

One thought on “Kaninens medicinskab

  1. Hej. Er det rigtigt at kaniner skal vaccineres hvert år? Og når mine kaniner skal neutraliseres, tæller det så også som en vaccination?
    På forhånd tak 😊

    1. En neutralisering er ikke det samme som en vaccination 🙂 Så hvis du ønsker at din kanin skal vaccineres, så skal du også bede om det. Vacciner påvirker dog altid immunforsvaret, så det er bedst ikke at gøre det samtidig med en operation. De færreste vaccinerer deres kaniner hvert år, men er du opdrætter eller dyrker kaninhop, kan der være krav om det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *