Kaniner kan ikke regulere kropsvarme lige så effektivt som os mennesker og de er derfor meget mere følsomme over for høje temperaturer.

Tegn på hedeslag hos kaniner

Nedenstående råd kan forebygge hedeslag, men det er vigtigt at kende symptomer og tegn for at kunne reagere hurtigt hvis der opstår problemer. Hvis kaninen har følgende symptomer, kan det være tegn på hedeslag, men et symptom alene kan blot være normal kaninadfærd eller tegn på varme.

Har din kanin flere af nedenstående symptomer og vil ikke spise/drikke bør du søge akut dyrlægehjælp. Hvis du er i tvivl om din kanin har hedeslag, råder vi altid til at søge hjælp ved dyrlæge.

Husk den sunde fornuft og lær kaninen at kende, så er det nemmere at opdage adfærd som afviger fra normalen.

  • Varme ører og varm krop (varme øre alene er normalt for en kanin der har det lidt varmt)
  • Hurtig vejrtrækning
  • Ligger helt fladt ned med benene bagud til siderne (kan blot være en afslappet kanin)
  • Ingen appetit
  • Nedtrykthed
  • Slaphed i kroppen
  • Bevæger sig langsomt
  • Manglende interesse/opmærksom hed (reagerer kaninen på yndlingsgodbid som den plejer?)
  • Røde øre
  • Kaninen savler (en kanin kan være våd om munden hvis den drikker af vandskål)

Hvorfor får kaniner hedeslag?

Da kaniner ikke kan svede gennem huden som os, bruger de primært ørene, men også næsen til at regulere kropsvarmen. Dette betyder at kaniner ikke selv er i stand til at klare temperaturer over 25 grader og nemmere kan få hedeslag.

Kaniner foretrækker en temperatur på mellem 17 og 20 grader. I naturen vil vildkaniner normalt søge langt under jorden, hvor temperaturen er lavere, på meget varme dage. Det er derfor vigtigt at man som kaninejer ved hvad man kan gøre for at hjælpe kaninen og at man kan genkende tegnene på hedeslag.

Der kan hurtigt blive varmt inde i et hus, lejlighed eller udendørs anlæg mens man er væk, det er vigtigt at være opmærksom på, især hvis man er på arbejde eller på stranden hele dagen.

Kaniner bør holdes under opsyn, på ekstra varme dage, så man er sikker på de ikke får hedeslag.

Kolde tips der kan forebygge hedeslag

Frosne vandflasker
Hav altid et par flasker i fryseren med vand. Jo større beholderen er jo længere tid holder den sig kold. Husk altid at vikle et viskestykke, en sok eller et tæppe om flasken så de ikke har direkte berøring.

Skygge
Kaniner skal altid have adgang til skygge. Hvis kaninen kun har et begrænset område til rådighed bør dette være i skygge.

Kold sten/flise/mursten
Sten eller en flise kan føles kølig at ligge på i forhold til et trægulv. Hvis du har et par til at ligge ude om natten bliver de kolde og kan tages ind til kaninerne om dagen.

Vandskåle
Ekstra vandskåle hvor kaninen opholder sig, det kan hjælpe til at de bliver mindet om at drikke lidt køligt. Det kan også være at de ikke orker at flytte sig fra deres udvalgte hvileplads og derfor ikke drikker selvom de er tørstige. Kaniner vil ofte hellere drikke af skåle end af vandflasker, det kan derfor være godt at tilbyde dem, når det er varmt.

Isterninger i vandskålen
Læg isterninger i vandskålen for at vandet holdes koldt. Kaninernes mave har ikke godt af at drikke store mængder isvand, men hvis de har flere vandskåle kan en ekstra skål med is sikre at de har køligt vand op ad dagen.

Fugtigt bladgrønt/kolde grønsager
Når det er varmt kan kaninerne få lidt ekstra væske ved at give dem lidt fugtigt bladgrønt. (Husk at det ikke skal være i stedet for deres normale kost). Normalt anbefales det ikke at give grønt direkte fra køl, men på varme dage kan dette hjælpe kaninen til at holde sig kølig.

Fugt ørene
Hvis det er meget varmt, kan der dyppes lidt køligt vand på ørene. Blodårene i ørene hjælper med at få kølet blod rund i kroppen og regulere kropstemperaturen. Husk en kanin må aldrig bades med hele kroppen i kold vand da det kan resultere i kaninen går i chok.

Blæser
En blæser kan hjælpe med at forny luften så den føles mere kølig. Husk kaninerne ikke må sidde i direkte vind/træk i længere tid og skal derfor ikke blæse direkte mod kaninen. Hvis vinden blæser hen på et fugtigt klæde kan det virke endnu køligere. Vær opmærksom på at det ikke må dryppe med vand på kaninen og den altid selv skal have mulighed for at vælge hvornår den vil køles.

Aircondition
I andre lande hvor høje temperaturer er normalt over hele sommeren er det mere normalt end herhjemme i Danmark, at have installeret aircondition. Dette er meget kaninvenligt, da det kan sikre et optimalt miljø så kaninerne kan være alene en hel arbejdsdag på trods af høje udendørs temperaturer.

Hvis man har lange arbejdsdage og er væk på dage med grader over de 25, er det anbefalelsesværdigt at anskaffe sig et mindre kølingsanlæg.

Flyt kaninens område
Kaniner er ikke glade for at blive flyttet, det kan være meget stresset og skal derfor opvejes i forhold til den enkelte situation. Hvis det er en særlig varm dag er der ofte nogle gange rum i huset som kan føles køligere end andre, det kan fx være et badeværelse med flisegulv. Hvis kaninen er fritgående kan dørene mellem rummene holdes åbne og evt. kan der sættes ekstra toilet op, hvis det kolde rum er langt fra det normale kanintoilet.

Ved hedeslag

Viser din kanin tegn på hedeslag skal du søge hjælp hos din dyrlæge.

[important]Kilder:
http://rabbit.org/faq-warm-weather-concerns/
Textbook of rabbit medicine, 2.edition
http://myhouserabbit.com/rabbit-health/recognizing-heat-stroke-in-your-pet-rabbit/
Egen erfaring[/important]

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *