Forstoppelse hos kaniner er alvorligt, og desværre også almindeligt. Læs her hvad du kan gøre for at hjælpe din kanin, hvis den har forstoppelse – og hvordan du kan forebygge det. 

Har min kanin forstoppelse?

Et sikkert tegn på forstoppelse hos kaniner er manglende appetit, og at afføringen ændrer sig til små og hårde kugler. Er forstoppelsen meget alvorlig, vil kaninen helt stoppe med at gå på toilettet.

Nogle kaniner viser tegn på forstoppelse ved at spise tapet eller store mængder pap i et forsøg på at få fibre, som kan afhjælpe problemet.

Kontakt dyrlægen med det samme

Det første du skal gøre, hvis du har mistanke om forstoppelse hos din kanin, er at kontakte en dyrlæge, som har forstand på kaniner (se liste over dyrlæger med ekspertise i dyrlæge på kaninforummet). Kun en dyrlæge kan give en diagnose og den korrekte behandling. Hvis din kanin kommer til dyrlægen hurtigt og får hjælp, vil den hurtigt kunne blive rask.

Jo længere tid der gør, desto større er risikoen for at det ikke er muligt at redde din kanin. Så sørg dyrlægehjælp hurtigt.

Behandling af kanin med forstoppelse

Da der kan være flere årsager til symptomerne, vil mange dyrlæger vælge at tage røntgenbilleder inden behandlingen går i gang. Behandlingen kan være væske gennem huden eller i en vene samt “tvangsfodring” med sprøjte for at sætte gang i maven.

En kanins mave er meget sart, og det er en ond cirkel, når din kanin holder op med at spise. Hvis din kanin ikke vil spise af sig selv, kan du give den Critical Care fra Oxbow (læs beskrivelsen på pakken), men du kan også bruge maste foderpiller blandet med væske. De fleste dyrlæger giver også tarmstimulerende stoffer.

Det er en god idé at give din kanin Fibreplex (som du kan få hos dyrlægen) eller Zoolac, som købes på apoteket. Det hjælper med at genoprette tarmfloraen.

Der er uenighed om hvorvidt enzymer af enhver art (ananas, papaya osv) kan opløse hår i tarmene, men de kan dog opløse den slim, der holder hårene sammen og dermed bidrage til at afhjælpe hårboller, hvis dette er et problem.

Det er vigtigt, at du også får din kanin til at bevæge sig.

Hvorfor får kaniner forstoppelse?

De fleste mave-tarmproblemer, der ses hos kaniner, skyldes oftest, at kaninen primært lever af kaninpiller, og enten har en ringe eller ingen adgang til varieret og frisk græs eller kvalitetshø.

Kaniner har i høj grad brug for fibre og væske, og mørke bladgrøntsager kan være løsningen, hvis de begynder at få problemer. Hos over 50% af kaninerne vil problemet gå i sig selv igen, hvis de får en stor bunke bladgrøntsager at spise. Desuden bør de få masser af græs eller god kvalitetshø – og kaninpillerne skal fjernes fuldstændig, mens behandlingen står på.

Uanset hvilken behandling kaninen får, skal du forvente normal afføring i løbet af 3 dage.

Hvad er hårboller hos kaniner?

“Hårboller” er almindelig hos kaniner. En del forskning tyder på, at det primære problem ikke er selve samlingen af pels i tarm og mave, men snarere et problem med lav bevægelighed i mave-tarmkanalen, der fører til dehydrering og påvirkning af bakterierne i maven og cecum.

Kaniner vil altid have pels i deres mave, og det sker der ikke noget ved. De soignerer sig konstant og sluger dermed pels. Mange kaniner bor sammen med andre kaniner og bruger derfor en masse tid på at slikke hinandens pels og får på den måde indtaget endnu mere pels

Har din kanin tendens til at tygge pels skyldes det oftest at kosten indeholder for lidt fibre. Det kan også være tegn på mistrivsel og være en stereotyp adfærd – dette ses normalt hos burkaniner.

Det er ikke pels i maven eller hårboller, der giver forstoppelse – det er tarmenes manglende funktionalitet, som er årsagen. Hårbollerne er blot et symptom på et underliggende problem, der kan skyldes forkert kost, stress eller sygdom.

Kaninens tarmsystem

De ufordøjelige fibre i kosten “styrer” fordøjelseskanalen, eller med andre ord bestemmer den hastighed, det fordøjede mad bevæger sig gennem tarmene. Hvis der ikke er nok ufordøjelige fibre i kosten, er der risiko for at tarmenes bevægelighed nedsættes. Dermed går hele systemet i stå.

Maven holder på mad og bearbejder det, så det har en pH på 1 til 2. Maden bevæger sig derefter ud gennem tyndtarmen, hvor næringsstofferne optages i kroppen. I knudepunktet mellem tyndtarmen og tyktarmen er der et stort rum kaldet cecum. Det er her, at fordøjelige fibre og andre dele af kosten, der skal gæres, bliver deponeret. En række mikroorganismer nedbryder materialet i cecum og omdanner det til næringsstoffer som fedtsyrer, aminosyrer og vitaminer (bemærk, at Lactobacillus eller Acidophillus ikke er signifikante mikroorganismer i en kanin’s cecum). De næringsrige stoffer udskilles herefter i form af cecotropes (også kaldet “natafføring”), der spises direkte fra anus og fordøjes igen af kaninen, så den kan optage stofferne.

Når tarmenes hastighed ændres, kan det lynhurtigt påvirke hvordan maven og cecum tømmes. Kaninen vil til sidst stoppe med at spise og drikke, fordi den vil føle sig mæt. Hvis der ikke kommer mad ind i systemet, går systemet helt i stå. En ond cirkel er nu gået i gang.

 

[notice]Forebyg forstoppelse

Det er yderst vigtigt at give din kanin kost, der er høj i ufordøjelig fiber. Dette kan nemt gives i form af græs (havre, timoté osv). Græshø er lavere i calcium, protein og kalorier end bælgplantehø såsom lucerne. Kaninen bør have adgang til hø 24 timer i døgnet.

Den næst-vigtigste del af kosten er friske bladgrøntsager. Mørke bladgrøntsager giver ikke blot gode fibre, men også væske (såvel som andre næringsstoffer), og væsken er med til at holde systemet i gang.

House Rabbit Society anbefaler, at kaniner fodres med mindst tre forskellige typer om dagen, således at kaninen får en række forskellige næringsstoffer og smag. Som eksempler kan nævnes mælkebøtteblade, grønkål, sennepsblade, romainesalat, julesalat, gulerodstoppe, persille osv.[/notice]

[important]Kilder:

http://www.rabbit.org/journal/3-7/gi.html (med adskillige referencer til fagartikler)

http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/171342.htm (opslagsværk for dyrlæger)

“Textbook of rabbit medicine” af Frances Harcourt Brown

[/important]

 

One thought on “Forstoppelse hos kaniner

 1. Hej 😄
  Jeg er en pige på 13 år og jeg har fået en kanin får ca. En måned siden. men hun er maget agressiv over for mig hvad Skal jeg gøre? Der hvor hun vær før sad hun i sid bur hele dagen, men nu hvor hun er hos mig, har hun fået en løbe går som hun er maget glad for. Jeg lukker den vær aften. Men hen begynder at bide efter mig når jeg vil kæle med hende, hvad skal jeg gøre?

  1. Tillykke med din kanin. Det er godt at du har givet din kanin mere plads. Det vil hun sætte pris på. Du fortæller ikke så meget om din kanins liv, men jeg vil gætte på, at din kanin sidder i et bur, og at løbegården er placeret et andet sted, så du løfter din kanin hen til løbegården? Kaniner, der bliver løftet, går ofte hen og bliver “aggressive”, altså bider fra sig. Det er ikke fordi, at de er aggressive, men fordi at de er bange. Det er meget, meget ubehageligt for kaniner at blive løftet. Så undgå at løfte på din kanin. Hun skal synes om at du kommer til hende for at kæle og give mad og ikke forbinde dig med løft. Er det muligt at bygge en stor løbegård rundt om buret, så hun selv kan løbe ind og ud som hun har lyst? Det vil gøre hende meget gladere og gøre hende mere tam. Løbegården skal være stor. Du skal kunne ligge på langs i den i begge retninger, mindst, for at den er stor nok til hende.

 2. Har jo haft min kanin i snart 7 år. Det skete for 3 dage siden hvor jeg opdagede den var rigtig tynd. Og hver gang jeg lagde mad ned til den, røre den det ikke. Er det fordi den er ved at gå i himlen?

  1. Din kanin har helt sikkert tandproblemer – og er ved at dø af sult, fordi den ikke kan spise. Den skal til dyrlægen med det sammen.

 3. Hej

  Jeg har en kanin på ca 3 år. Har lige opdaget at dens mave rumler meget. Hvad kan det være tegn på? Han spiser godt og drikker og er også aktiv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *