E. cuniculi er en af de mest omdiskuterede sygdomme hos kaniner. Nogle dyrlæger er overbevist om, at E. cuniculi er et omfattende problem blandt kaniner, og at sygdommen er årsag til en lang række sundhedsproblemer. Andre dyrlæger mener i stedet, at denne parasit sjældent forårsager alvorlige problemer.

Hvad er E. Cuniculi?

E. Cuniculi er en forkortelse for Encephalitozoon Cuniculi. Det er en parasit – en lille protozo, der lever inde i kroppens celler.

E. Cuniculi er meget almindelig i tilsyneladende sunde indekaniner, og det er derfor nærliggende at tro, at E. Cuniculi kan forårsage alvorlige problemer, men kun hos et begrænset antal af de smittede kaniner.

Forskellige undersøgelser tyder på, at op til 80% af sunde kaniner bærer E. Cuniculi i deres krop, uden nogensinde at udvise kliniske symptomer på sygdommen, og uden at sygdommen udvikler sig.

Kun hos nogle få kaniner giver parasitten alvorlige symptomer – formodes det.

Hvordan smitter E. Cuniculi?

Smittekilden synes at være direkte: fra kaninmoderen til hendes unger. Muligvis kan kaniner også smitte hinanden via urin og afføring, men risikoen er ikke nær så stor, da der er talrige eksempler på, at kaniner med E. Cuniculi har boet sammen med andre kaniner uden nogensinde at smitte dem.

Nogle eksperter mener dog, at en kanin smitter i op til 3 måneder efter infektionen igennem sporer i sin urin.

Når først en kanin er smittet, optages parasitten i tarmene. Når parasitten er kommet ind i kroppen, spreder den sig ud til andre organer, især nyrer og hjerne, hvor den forårsager læsioner kaldet “granulomer”. Selvom det lyder alvorligt, så er det den generelle opfattelse indtil videre, at de fleste smittede kaniner kan leve ganske godt uden nogensinde at få problemer med deres parasit og de granulomerne, der er opstået.

Nogle dyrlæger mener dog, at kaninen vil få problemer i takt med at den bliver ældre. På grund af manglende viden omkring parasitten er det endnu svært at kende konsekvenserne.

Hvilke problemer kan E. Cuniculi give?

Nyregranulomer er normalt harmløse, selvom nogle kaniner udvikler lettere kronisk nyresvigt, hvilket viser sig ved øget tørst samt vægttab. Kaniner kan sagtens leve et godt liv med nyreproblemer og kræver ikke behandling. Det er læsionerne i hjernen, der skaber de største problemer.

Antallet af mulige neurologiske reaktioner er talrige, men nogle eksempler er:

 • Kramper (anfald)
 • Rystelser
 • Torticollis
 • Svage bagben (ataksi)
 • Koma
 • Inkontinens (forårsaget af læsioner i det centrale nervesystem).
 • Tab af balance

E. Cuniculi kan også påvirke øjnene. Hvis ufødte kaninunger er blevet inficeret via moderkagen, kan der udvikles granulomer omkring linsen og give problemer efter fødslen. Inficerede kaniner har undertiden hvide pletter i øjet. Derudover kan parasitten forårsage grå stær, betændelse i øjet, øjentrækninger og andre neurologiske symptomer.

En af vanskelighederne ved at bestemme, om E. Cuniculi er årsagen til eventuelle problemer hos kaninen er, at hver eneste af disse neurologiske problemer har andre mulige (og fælles) årsager. For eksempel er torticollis ofte forårsaget af bakterielle infektioner såsom Pasteurella multocida, men kan være forårsaget af en lang række andre problemer. Undersøgelser tyder dog på, at torticollis i dværgracer oftest er forårsaget af E.cuniculi og hos større racer af Pasteurella selv om også dette emne er under diskussion.

Har min kanin E. Cuniculi?

Antistoffer mod E. Cuniculi kan opdages via en blodprøve. En kanin, der er blevet smittet med E Cuniculi vil producere antistoffer, hvilket vil give udslag i en test. Men nogle kaniner synes at slå infektionen ned fuldstændig, og med tiden vil deres blodprøve give et negativt resultat.

Nogle tests kan ikke skelne hvorvidt, der er tale om en nuværende eller tidligere infektion. Et negativt resultat vil indikere, at E. Cuniculi ikke er årsag til symptomerne, mens et positivt resultat kun vil fortælle, at kaninen er eller har været smittet. Prøven vil derfor ikke kunne sige, om symptomerne skyldes infektionen eller ej.

Hvis din dyrlæge benytter sig af denne måde at undersøge på, vil et positivt resultat betyde, at det er værd at behandle kaninen, og se om symptomerne forsvinder.

Kan E. Cuniculi behandles?

En skelsættende undersøgelse offentliggjort i Veterinary Record i april 2001 gav de første beviser på, at behandling af E. Cuniculi med Fenbendazol hos kaniner virkelig virker – og dette har ført til en mere proaktiv tilgang til behandlingen af kaniner.

Undersøgelsen viste, at anvendelsen af Fenbendazol (med en dosis på 20 mg / kg legemsvægt dagligt i 28 dage) stoppede infektionen af E. Cuniculi hos kaniner. Fenbendazol virkede desuden også forebyggende. Undersøgelsen kiggede også på kaniner, der var blevet smittet med E. Cuniculi på naturlig vis. Efter behandling med fenbendazol, var parasitterne ikke længere til stede i kroppen.

E. Cuniculi er (sandsynligvis) så almindeligt, at nogle dyrlæger føler, at hvis én kanin er smittet, bør de øvrige kaniner også behandles. Andre hævder, at kun få kaniner udvikler problemer, når de er smittede, så der ikke er grund til at behandle før eventuelle problemer faktisk dukker op. Dog er behandlingen så billig, at der ikke er grund til at lade være. Det anbefales, at hvis du har flere kaniner, at dusørger for at mad ikke kommer i berøring med afføring og urin.

Lyt til din dyrlæge, hvis denne har erfaring med kaniner, men vær forstående for, at der er meget polemik og usikkerheder omkring sygdommen, og at der kommer ny viden hele tiden.

 

[important]Kilder

http://www.medirabbit.com/

http://www.houserabbit.co.uk/resources/content/info-sheets/ecuniculi.htm

Encephalitozoonosis in rabbits

“Textbook of rabbit medicine” af Frances Harcourt-Brown

 

[/important]

 

One thought on “E. Cuniculi (Encephalitozoon Cuniculi)

  1. Det er en god idé at få en dyrlæge til at bekræfte det. Du får noget Panacur, hvis det er tilfældet, så behandlingen kan starte.

 1. Hej min kanin Coco på 13 uger begyndte pludseligt at vælte mod højre i går, vi troede først at det var hendes sele der generede hende, men det var det ikke. Vi prøvede først at sætte hende ned på gulvet men det var der stadigvæk, da der var gået noget tid stoppede det senere begyndte det igen det lignede kramper hun lå på siden. Vi kørte på dyrehospitalet hvor dyrelægen sagde at han ikke kunne fastslå en diagnose men det kunne være alt lige fra mellemørebetændelse til noget neurologisk, så han gav hende noget antibiotika og noget binyrebarkhormon og sagde at hun skulle have det beder på tirsdag ellers skulle hun aflives I dag har hun haft to krampe lignende anfald hun spiser fint, drikker og har en fin afføring men lidt usikker på benene. Er der nogle her der har oplevet dette ?

  1. Det lyder ikke godt. Det lyder ikke til at behandlingen hjælper. Det er svært at gætte på, når dyrlægen heller ikke kan på trods af at han har undersøgt kaninen.

   Det kunne dog godt være e.cuniculi, og det er til at behandle: http://www.kaninhaandbogen.dk/sygdom-og-sundhed-hos-kaniner/e-cuniculi/

   Læs mere her : http://www.kaninhaandbogen.dk/sygdom-og-sundhed-hos-kaniner/e-cuniculi/ – din dyrlæge vil have Fenbendazol og ellers kan du købe det på nettet. Det kaldes Panacur.

   1. Jeg har været ved dyrlæge han mener det er mellemørebetændrlse hun har det bedre 😀😀

 2. Hej jeg har en kanin jeg har haft i kort tid. Men har alle de symptomer som beskrevet. Men hun har alvorlige krampeanfald om dagen. Og mange af dem måske 7 om dagen.. det startede i Torsdags. Hvad gør jeg og kan jeg hjælpe hende? Når det sker sørger jeg for at tage hende op af buret. Og så nusser jeg hende og varmer hende lidt op. for det virker som regel på at hun ikke er så slap i hele kroppen. Men hun spiser og drikker ikke. Hun kan gå i et krampeanfald lige 30 sek. Efter at hun havde et. Det ser slemt ud og jeg bliver ked af det hver gang..

  Første dag det vil sige i Torsdags der så hun ud til at dø. Men der nyssede jeg hende og holdte hende igang. Hun har kolde ører og fødder

  Jeg er ked af det på hendes vegne for jeg ved jo ikke selv hvordan det er. Hjælp!

  Vh Julie Jenne Holm

  1. Jeg er ked af først at se dit spørgsmål nu – hvis din kanin har krampeanfald, skal du altså søge akut hjælp hos dyrlægen. Det kan være hjernehindebetændelse eller andet – det er i hvert fald alvorligt. Håber du er kommet til dyrlægen og din kanin har det godt nu.

 3. Kan det godt smitte til andre dyr fx en lille hund? Tror min kanin har det, og frygter, at det kan smitte min hund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *