Er du opmærksom kan du ofte opdage blæreproblemer hos din kanin, før det udvikler sig i en farlig retning. Blæreproblemer er almindelige hos burkaniner.

Har min kanin blæreproblemer?

De tidlige tegn på urinvejs- og blæreproblemer varierer fra kanin til kanin, men du bør søge hjælp hos din dyrlæge, hvis et af følgende tegn forekommer:

  • Pludselig ændring i toiletvaner – ikke længere renlig
  • Anstrengende vandladning
  • Hopper ind og ud af toiletbakken
  • Fugtig omkring kønsdelene eller kronisk hudirritation omkring området
  • Blod i urinen

Blod i urinen skal bekræftes af en urinanalyse, mikroskopundersøgelse eller en prøve du selv kan købe på apoteket. Du kan også teste om der er blod i urinen ved at hælde lidt brinteoverilte over – hvis det skummer op, er der blod i.

Mange kaninejere tolker fejlagtigt porphyrinuria (rødlig urin på grund af farvestof eller andet i foderet) som blod i urinen. Det er heldigvis helt uskadeligt.

En kanin tisser i løbet af 24 timer mellem 20 og 250 ml/kg. Det kan altså være store udsving i løbet af en periode, afhængig af hvad kaninen har spist, hvor meget den har drukket, hvor varmt det er osv.  I gennemsnit tisser en kanin omkring 130 ml/kg på et døgn.

En kanin drikker i gennemsnit 50-100 ml/kg. på et døgn.Hvad hvis din kanin drikker mere eller mindre? Hvis din kanin drikker mere, kan det skyldes, at du fodrer primært med tørfoder og hø og ikke græs og vandholdige grøntsager. Det kan også være, at din kanin har adgang til en saltsten. Fjern årsager til at din kanin evt. tisser eller drikker mere/mindre end gennemsnittet. Ser du stadig unormale udsving, så kontakt dyrlægen.

Søg dyrlæge ved blæreproblemer

Viser din kanin tegn på blæreproblemer, skal du naturligvis søge dyrlæge. En dyrlæge med erfaring i kaniner vil sandsynligvis lave en urinanalyse og bruge røntgenbilleder til at diagnosticere problem. .

Hvis symptomerne er meget tydelige, kan dyrlægen i nogle tilfælde give en diagnose ud fra din beskrivelse.

Din dyrlæge bør være bekendt med de normale værdier ved en urinanalyse af kaniner og hvordan en sund kaninblære skal se ud på et røntgenbillede. Mange raske kaniner kan have noget røntgentæt materiale i deres blærer, som ikke giver udslag ved en urinanalyse eller kliniske tegn.

Sund unrinanalyse hos kaniner

  • Massefylde: 1.003-1.036 (svært at måle nøjagtigt!)
  • Ph: 7,6-8,8
  • Protein: Lidt albumin (særligt hos unge kaniner) er inden for normalen
  • Celler: en vis mængde af røde og hvide blodlegemer er inden for normalen
  • Krystaller: Struvit (magnesium, ammonium og fosfat) og calciumcarbonat er normale.  Det er også almindeligt at finde calcium oxalat krystaller

Blærebetændelse hos kaniner

Blærebetændelse forekommer ofte hos burkaniner, der sidder for meget stille, eller som ikke har mulighed for at sidde et rent sted. Har du en burkanin, så find inspiration til at give din kanin bedre forhold her.

Blærebetændelse behandles med antibiotika. Bliver kaninen ved med at få blærebetændelse (mere end 2 gange efter hinanden) er det nødvendigt at foretage en omfattende undersøgelse af kaninen for at fastslå årsagen.

Blærebetændelse kan udover manglende mulighed for bevægelse hos burkaniner også skyldes en infektion eller være et tegn på mere alvorlige sygdomme.

Blæresten hos kaniner

Behandling af blæresten kræver at stenene fjernes, da der ikke er nogen kendt måde endnu at opløse dem på. Hvis stenene (calculi) ikke holdes under opsyn, vil de fortsætte med at vokse og vil irritere og ødelægge blærevæggen, så kronisk infektion og betændelse i blæren (cystitis) vil gøre kaninen alvorligt syg.

Afhængig af kaninens tilstand, når diagnosen er bestemt, kan dyrlægen vælge først at stabilisere kaninen med væsketerapi, nasogastrisk fodring eller antibiotika forud for operationen.

Efter operationen vil de fleste kaniner kræve mindst én til to dages indlæggelse med fortsat væsketerapi og smertebehandling, før de kan komme hjem igen.

Kalk i blæren hos kaniner (hypercalciuria)

Hvis en kanin ikke har blæresten, men har en ophobning af kalcium i blæren, vil behandlingen sædvanligvis være medicinsk snarere end kirurgisk. Det anbefales, at kaninens overordnede helbred bliver undersøgt, ikke kun med urinanalyse og røntgenbilleder, men også med en urinkultur, og en komplet blodtælling. Dette vil gøre det muligt for dyrlægen at bestemme graden af infektion og sygdom, og om andre organer, såsom nyrerne er påvirket.

Kaniner med kalk i blæren kan kræve flere dages indlæggelse for væske- og antibiotikabehandling inden de kan komme hjem.

Få dyrlæger i Danmark behandler hypercalciuria hos kaniner eller kender til det, men det er desværre en almindelig sygdom, som menes at være koblet sammen med stofskiftet. Hypercalciuria er meget almindeligt hos marsvin, og det kan derfor være en mulighed at benytte sig af en dyrlæge med stor erfaring i marsvin.

Der har tidligere været meget fokus på kalcium i kosten (læs mere om calcium hos kaniner), men i dag er man gået væk fra dette igen. I dag er der mere fokus på at vandindtag, motion og en sund vægt kan forebygge og behandle kalkaflejringer og blæresten.

Mange grøntsager indeholder omkring 95% vand, hvilket har stor betydning for kaniner med blæresten. Samtidig har nogle af de grøntsager med umiddelbart højt kalciumindhold faktisk et reelt lavere indhold fordi de indeholder oxalsyre eller andre stoffer, der hæmmer optagelsen af kalcium.

Gentagne blæreproblemer hos kaniner

Kaniner (over seks måneder) med en gentagne blæreproblemer bør ikke fodres med kaninpiller eller gnaverblandinger. De skal fodres med frisk og mørk bladgrønt. Sørg for at de får rigeligt med væske – nogle dyrlæger anbefaler saltsten til kaniner, der skal tvinges til at drikke mere (saltsten kan dog også give problemer, så det skal kun gives, hvis din dyrlæge har konstateret blæreproblemer hos din kanin).

Desuden skal kaniner med blæreproblemer opfordres til at bevæge sig minimum 2 x 1 time dagligt, enten ved at jage dem (nænsomt) rundt eller lade dem løbe op og ned af trapper og rundt om huset (med dette menes ikke at en burkanin skal lukkes ud af buret 2×1 time, da alle kaniner som bør have mulighed for at rende frit min. 6 timer om dagen. 2x 1 time betyder som decideret motion og aktivitet).

Sørg for at lege så meget som muligt med kaniner med blæreproblemer for at holde dem aktive.
> Læs mere om aktivering af kaniner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *