Kaniner bliver kønsmodne i en alder af 4-7 måneder. Når kaninen bliver kønsmoden begynder den at udvise en parringsadfærd, som for mange kaninejere kan være generende. Det kan være, at kaninen strinter, humper hænder og fødder eller bider sig fast. Al den adfærd vil forsvinde, så snart kaninen bliver neutraliseret.

Læs også om neutralisering af kaniner og kønsmoden kanin.

Min kanin løber i cirkler om mig

At cirkle dine fødder, dvs, at løbe rundt om dine fødder, er typisk adfærd for en kanin, som er klar til at parre sig. Hankaninen løber normalt i cirkler rundt om hunkaninen, før han hopper på hende og parrer sig. Det er derfor helt naturlig parringsadfærd – og i mangel af bedre – at din kanin løber rundt om dig. Muligvis brummer din kanin også, og i nogle tilfælde vil den også stampe i jorden.

Eneste løsning er at få kastreret din hankanin, så han ikke længere er seksuelt frustreret og lider under ikke at kunne få dækket sinebehov. Bliver han ikke kastreret er der risiko for, at han også begynder at strinte.

Hunkaniner kan også i nogle tilfælde finde på samme adfærd, og forklaring og løsning er den samme.

Min kanin strinter på mig

Hankaniner strinter på den udvalgte hunkanin for at vise alle andre kaniner, at hun er optaget og tilhører ham. Det foregår oftest i fuld fart, og derfor rammer han måske ikke lige i første omgang.

Er der ingen hunkaniner at kaste sin kærlighed på, strinter mange hankaniner på deres ejere i stedet.

Min kanin brummer

Brummen er noget kaniner gør, når de er opstemte og ønsker at parre sig. Du kan opleve din kanin brumme, hvis dens tøjbamse er i nærheden, den ser en anden kanin, eller den i mangel på kaninselskab overfører sin seksuelle frustration på dig.

Mange anser brummen som en form for aggression, fordi hankaninen brummer lige inden han bider sig fast for at parre sig.

Det er tegn på en seksuelt frustreret hankanin, som er blevet kønsmoden, og bør neutraliseres.

Min kanin forsøger at parre sig med min hånd

Intakte kaniner vil i mangel af bedre forsøge at humpe hænder og fødder på kaninejeren. Dette gælder for både hun- og hankaniner.

Når din kanin begynder på dette, er den seksuelt frustreret. Den gør det naturligvis kun fordi, at den ikke har nogen anden mulighed for at få afløb for sine seksuelle frustrationer.

Det er vigtigt, at du får din kanin neutraliseret. Både hun- og hankaniner kan neutraliseres. Læs mere om neutralisering af kaniner.

One thought on “Min kanin er parringssyg

 1. Når man lige har fået sin kanin igos, & man vil sætte den i buret i 2 dage for at blive renlig & ikke dø som nogle kaniner gør self af flytte stress (Ved ik hvordan det staves sorry!D;) Men hvad nu hvis ens kanin er nysgerrig nem lærende og når man går forbi bar hen tyder til at skulle op til en.. Bliver den stadig renlig hvis det viser sig den gerne vil op & man tror den er lære nem?

  1. Ja, det er ikke sådan, at de to dage i bur er den magiske opskrift. Det skal bare forstås sådan, at det er vigtigt, at kaninen ved, at buret er dens hjem og her den bor. Hvis du bare sørger for at buret er hyggeligt at være i, og at du ikke løfter den ud og ind af buret, så skal det nok gå. Sørg for at den bliver fodret inde i buret, så kan du sagtens holde lågen åben til buret uden problemer. Din kanin bliver ikke 100% renlig, før du får den neutraliseret, det skal du lige huske 🙂

 2. Hej.
  Vi har 2 hankaniner(brødre), som går i samme bur. De er ca. 5 måneder, de putter hos hinanden, vasker hinanden specielt i hovedet. De nyder hinandens selskab. Men nu har vi opdaget, at den ene humper den anden( parringsadfærd). Den anden finder sig i det, men vi er i tvivl om vi skal skille dem ad, eller fortsat lade dem gå sammen?
  Håber meget på et svar.
  Venlig hilsen Sofie og Emilie.

  1. Det er dejligt at de er så glade for hinanden. Det vil jo være synd at skille dem ad, så det bedste vil være, at I får dem kastreret begge to hurtigst muligt, så de fortsat kan gå sammen.

 3. Hej 🙂

  Min hankanin er kastreret, men kredser, brummer og stamper – efter vi har fået en hunkanin, som er stereliseret. Han gør det ikke på nogen aggressiv måde ørene er helt fremme og han vil meget gerne mysse hende mellem tremmerne. Han er meget nysgerrig og legesyg efter hende. Jeg forstår bare ikke om det stadig kan være parrings-lyst når nu han er kastreret? Eller hvad er det?? 🙂

  1. Det er stadig parringslyst 🙂 Kastrationen fjerner det ikke 100%, og særligt om foråret (det er dog ikke helt forår endnu kan du hilse ham og sige), så bliver en del kastrerede hankaniner lidt kåde. Det kan også være, at jeres hunkanin først er blevet steriliseret fornyligt og derfor dufter utrolig dejligt, så alt vågner i ham. Det vil komme og gå engang imellem, men aldrig nogensinde blive nær så “slemt”, som hvis han ikke var kastreret, og hunkaninerne er ikke generede af det. Lige nu er han jo vel egentlig også lidt frustreret, fordi han ikke kan komme til hende, så det forværrer det nok også. Når de bliver sammenført, så vil det holde op. Men han vil nok gerne det en del i begyndelsen indtil de er blevet sammenført.

   1. Jeg har et neutraliseret kaninpar som går frit rundt på 64 kvadratmeter i min lejlighed. De har altid været gode venner, i de 3 år de har kendt hinanden og har aldrig forsøgt at parre hinanden. Indtil nu.. Her i december er min han begyndt at strinte efter hende, og pare hende. Jeg har aldrig set den opførelse før. Der er ikke sket nogen ændring i hjemmet, heller ej i deres kost.. Min dyrlæge sagde også det med foråret, men… Jeg har ikke oplevet det de andre år, og december og januar er jo langt fra forår!!! Dyrlægen har sat min hankanin på èn uges Metacam kur og fibreplex til dem begge.

    Hunkaninen har haft diarré i noget tid.. Hun har en sart mave, og der er ved at være styr på den igen. Jeg tror ikke at det er problemet.

    For en måned siden, inden det begyndte fik de begge en antibiotika kur fordi de nøs. Dyrlægen mener ikke at det kan være grund til parring..
    De kan fint ligge og nusse og sove, men lige pludselig så begynder han at brumme og pare..
    Hjælp… Hvad sker der hos dem!?

   2. Har det smertestillende virket? At han vil parre sig med hende kan nemlig godt være fordi han har blæreproblemer. Men så vil det smertestillende også have effekt på det.
    Selvom du ikke har set det før, kan det godt være foråret – og ja, så er det måske ikke helt forår, men vi vender jo også op og ned på årstiderne, når vi har dem indenfor, så det skal ikke opfattes så sort/hvid.

    Så længe din hunkanin ikke bliver sur og de slås over det, så sker der ikke noget ved det. Det kan sagtens komme og gå og være der i perioder. De fleste hunkaniner synes det er lidt træls og flytter sig, når hankaninen bliver sådan, og det fungerer fint og går ikke ud over deres forhold.

   3. Tak for dit svar. Metacam hjalp INGENTING. Èn dyrlæge mener det kan være hunkaninen den er gal med… Nu vejer jeg hende en gang om ugen for at se om hun evt går og taber sig.

   4. Det vil også være fint at veje ham. Men altså, det er skam slet ikke unormalt, heller ikke at det starter senere i livet, så det behøver absolut ikke vække bekymring overhovedet, men det er rigtig godt at du holder så meget øje med deres adfærd og reagerer.

 4. Jeg har en hun kanin son er i løbetid.. og en han der er kastreret.. er det ikk en god idé at også få hun kaninen sterelliseret?

 5. Hey.. min hun kanin er blevet kønsmoden og vil høre om jeg skal neutralisere hende. Min han kanin er allerede kastreret. . Og de ka fint sammen

  1. Jep, få hende endelig steriliseret, så hun undgår at blive falsk drægtig og du fjerner risikoen for at hun dør alt for tidligt af kræft i reproduktionsorganerne.

 6. Så jeg prøvede for nylig at sætte min han kanin sammen (2 år) og min hun kanin på (4 – 7 år) Er ikke helt sikker på hvor gammel hun er, men da jeg så prøvede at sætte dem sammen så prøvede de begge at hoppe på hindanden og min han kanin parrede sig i hendes ansigt og alt muligt. Vi tjekkede om det nu var en pige og vi kunne ik rigtig mærke noget der kunne hentyde til en dreng. Men måske er det bare dem der lærer? Det ser heller ikke ud til at hun kaninen ser ud til at lide at blive parret med. Til sidst så hoppede han på og så gjorde det han skal, og så hvæsede hun tror jeg. Er ikke sikker på det nu var et “støn” fra hannen eller et hvæs fra hunnen. Kan i ikke hjælpe mig?

  P.s Hun bliver ikke frustreret af det mindste. Heller ikke at han prøver sig frem på ansigtet og ved siden. De bliver bare pisse udmattet 😀

   1. Nej de er ikke neutraliseret. Jeg har set selve drengens, men kan en pige kanin også blive neutraliseret? Jeg er bare lidt forvirret over alt det her 🙂

   2. Ingen grund til forvirring 🙂 Ja, både han- og hunkaniner kan blive neutraliseret. Det er en rigtig god idé at gøre det – både for kaninernes skyld, men også for din, så de bliver mere kælne. Hunkaniner steriliserer man fra de er 4 måneder/vejer 1 kg, og nogle dyrlæger kan også godt kastrere hankaninen tidligt, mens andre gerne vil vente til testiklerne kan mærkes. Det vil være en rigtig god ide at du får din hunkanin steriliseret med det samme, for at undgå at du får unger meget snart. Hun er formentlig allerede drægtig, og hun er jo måske en ældre kanin, så det bedste vil være, at hun ikke får ungerne. Det er også meget pludselig at stå med en masse unger, som det kan være svært at komme af med, fordi de jo gives væk overalt. Prøv at se om du kan finde en dyrlæge her: http://www.kaninhaandbogen.dk/dyrlaeger-med-forstand-paa-kaniner/

 7. Jeg vil gerne prøve at have nogle unger nemlig. Men derefter skal hannen ihvertfald steriliseres. Men er det et problem at hun er en ældre kanin? Og hvad hvis de nu får unger? Jeg kender nogen som har været tidligere veterinærsygeplejerske (Altså for dyr) Og hun har vist ret godt styr på det.
  Men kan kaniner dræbe deres unger? Og kan faren også være sammen med ungerne?

  1. Det tager jo altid hårdt på et dyr at få unger…og det er ikke sikkert, at hun overlever. Så når man vil avle, skal man altid være villig til at lade hunkaninen dø for at få ungerne. Så det kommer jo an på om hun er et kæledyr, eller om hun er et avlsdyr for dig. En veterinærsygeplejerske kan ikke neutralisere kaninerne – det skal dyrlægen gøre. Ja, det ses, at hunkaninen spiser sine unger. Det ses hos burkaniner. Fra naturens side af skal hverken hun- eller hankaninen bo sammen med de helt små unger. Hunkaninen fodrer dem én gang i døgnet, hun bruger ikke hele sin tid på dem. Så det vil være stressende for hende at være lukket i bur med dem. Så det vil være synd. Hun skal selvfølgelig have de 9m2 plads, som er et minimumkrav til alle kaniner, og så kan hun selv vælge om hun vil være tæt på ungerne eller ej. Går hannen og hunnen i samme bur, så er buret jo heldigvis næsten dobbelt så stort, og så er det ikke et problem,

   Hvis du lige nu planlægger at få kuld med to burkaniner, og du ikke aner noget om de er genetisk disponerede for tandproblemer eller andet, så er det en rigtig skidt idé, du har gang i. Hvis du vil være avler, så lær af en kaninavler og gør det rigtigt.

 8. Jeg har 2 han-kaniner.
  Når de er ude i deres løbegård sammen ser jeg tit den ene kanin prøver at parre med den anden?
  Kan man få dem til at lade være med det?

  1. Hvis de ikke er kastrerede, så er det seksuel frustration – det kan også være tegn på stress, hvilket også gælder, hvis de er neutraliserede. Er de korrekt sammenført? Prøv at få fag i bogen “Sammenføring af kaniner” (du finder den her)

 9. Hej
  Jeg har en snart 8 årig løve/dværg kanin (han), der er begyndt at opfører sig mærkeligt. Som jeg kan forestille mig er naturligt, er han på sine ældre dage blevet mere stille, og er ikke som han, da vi fik ham, meget livlig og eventyrlysten. Han blev mere kælen, hvilket som kaninelsker jo er fantastisk. Sagen er så den, at han for kort tid siden, har ændret fuldstændig adfærd. Han er blevet meget søgende, og hans adfærd bærrer stærke præg af, at han gerne vil parre sig (brummen, nappen og forsøg på samleje med ens hånd, når man forsøger at kæle ham). Han er blevet steriliseret hos en dyrlæge, dengang vi fik ham, og jeg har nu i noget tid forsøgt at finde en forklaring på, at han nu igen har lysten, men det synes umuligt. Kan en kanin blive seksuelt ophidset selvom den er kastreret. Hans adfærd har været sådan i omkring 2 måneder nu, og det er som om jeg ikke kender min kanin længere.

  1. Ja, en kanin kan godt blive parringsivrig, selvom den er kastreret. Men det lyder mærkeligt at det sker, uden at han har en sød kaninveninde til at udsende dufte. Desuden plejer det at ske om foråret. Det her er derfor lidt mystisk. Der har været tilfælde af kaniner med blæreproblemer faktisk begynder at lave humpebevægelser, fordi det på en måde hjælper mod smerterne. Hvis du kan lokke din dyrlæge med på det, kan du jo forsøge at give ham smertestillende i en uges tid og se om hans adfærd ændres.

 10. hej
  min han kanin er ikke en gang 1 år kan han blive kasterret han løber efter mig. han er meget stor han er en fransk vedder. han brummer også😕 kan du hjælpe mig????

 11. Jeg har en hankanin. Han er ikke kastereret og 7 år gammel, lige siden vi fik ham har han parret bolde og nogle gange har han bare trillet dem rundt inde i buret, er det normalt? han har ikke forsøgt at parre andet end bolde, han brummer ikke, eller strinter på mig men nogle gange løber han rundt om boldene.

  1. Ja, det ses tit hos intakte kaniner, desværre. Det er jo tegn på at de er seksuelt frustrerede. Du kunne måske købe ham en bamse i størrelse og form, der passer til en kanin, som han kan øse sin kærlighed ud af til.

 12. Hej. Min han kanin fidipus er ude af sit bur det meste af dagen problemet er at han konstant vil parre sig med min hun kat og hun siger fra men hun er osse kærlig ved ham. Jeg ved ikke hvordan jeg kan lære fidipus at slappe lidt af og give min kat lidt fred ? Mvh michelle.

 13. Hej
  Jeg har en HUN kanin på lige lidt over et år. Hun er super degjlig og alt det der, men lige her fortiden er hun begyndt at humpe og bide i min arm og mit ben. Hvad skal jeg gøre???

  1. Det er tegn på en seksuelt frustreret kanin 🙂 Det bedste vil være at du kan få hende steriliseret. Indtil du får sparet op, så giv hende en tøjbamse, der passer i form og størrelse til hende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *