Mange kaninejere får sig en grim overraskelse, når de sætter to fremmede kaniner sammen. Kaniner er sociale og trives bedst sammen med andre kaniner, men de vil heller ikke bare dele deres område med hvem som helst. Derfor skal du sætte dig ind i hvad kaninen er for et dyr, før du anskaffer dig flere.

Hvorfor slås mine kaniner?

Kaniner er sociale dyr, men de er også territoriale. Rigtig mange kaniner sidder i alt for små bure, hvor der praktisk talt ikke er plads nok til at én kanin kan trives. Når der så sidder to kaniner, så kan det kun gå galt.

Uanset om du har han- eller hunkaniner sammen, så skal alle kaninerne være neutraliserede, når de går sammen. I naturen er kaniner meget sociale og lever i kolonier. Kolonierne kan bestå af nogle enkelte kaniner og helt op til 200 kaniner, der lever tæt sammen. Inde i midten af kolonierne har kaninerne store fælles rum, hvor de sover sammen, og de er i det hele taget meget selskabelige og bruger meget tid sammen.

Om foråret, når parringssæsonen begynder, trækker kaninerne sig dog tilbage. De søger sammen i par. Hankaninerne forsøger at jage de andre hankaniner væk fra deres hunkanin, og hunkaninerne har travlt med at forsvare deres redekamre fra andre hunkaniner, som måske vil forsøge at tage det. Selvom kaninerne stadig er socialt anlagte i denne periode, så er de det kun med deres mage(r).

Når parringssæsonen slutter i løbet af sommeren, så falder hormonniveauet hos kaninerne og de vender tilbage til deres sociale aktiviteter med de øvrige kaniner i kolonien. De begynder igen at sove sammen og soignere hinanden.

Hvad skal jeg gøre, hvis mine kaniner slås?

Tamkaniner er ikke styret af en så konkret parringssæson som vildkaniner er. Derfor er vores kaniner hele tiden i parringssæson. Når vi neutraliserer dem, så falder deres hormonniveau og de har det ligesom vildkaninerne udenfor parringssæsonen. Det er derfor vigtigt, at dine kaniner er neutraliserede. Læs mere om neutralisering.

Læs mere om vildkaniner og tamkaniner for at forstå hvorfor kaniner reagerer som de gør.

To neutraliserede kaniner kan også slås, men det er ikke naturligt for kaniner at angribe hinanden med bid. Det kan godt ske i naturen, men kun hvis der ikke er andet at gøre. Kaniner er ikke aggressive som sådan. Så hvis dine kaniner slås, så er det fordi, at du har sat dem i en unaturlig situation.

Læs mere om sammenføring af kaniner for at forstå hvad du evt. har gjort galt.

Indtil du har fundet ud af, hvad der er sket, så er det vigtigt, at du adskiller dine kaniner. Kaniner i bur kan gøre stor skade på hinanden, da de ikke har en jordisk chance for at komme væk fra hinanden!

One thought on “Mine kaniner slås

 1. hej jeg har et lille problem. jeg havde lige hentet en lille kanin og en uge efter hentede jeg en han mere. det gik fint da de var ude og løbe på gulvet men da de kom ind i buret kam de op og slås. hvad skal jeg gøre?

  1. Hej. Det lyder træls. Du har ikke givet særlig meget information, for hvis de begge to er helt små kaninunger, lyder det mærkeligt at de slås. Men for at have to kaniner sammen skal de begge være neutraliserede. En hunkanin kan steriliseres, når den er 4 måneder, og hankaninen kan kastreres, så snart du kan mærke hans testikler (3-5 måneder ca). Hankaninen kan godt begynde at udvise kønsmoden adfærd lidt før hans testikler kan mærkes. Derudover så kan man ikke bare sætte to kaniner sammen til at bo i et bur. Ingen dyr, om det er mennesker eller kaniner, bryder sig om at blive placeret i et lille rum med en vildt fremmed. Så for at det skal fungere, så skal begge dine kaniner som sagt være neutraliserede, så skal de indtil de bliver venner, bo hver for sig, og når de er klar til at gå sammen, så skal de naturligvis have masser af plads. Dyrenes Beskyttelse anbefaler at en kanin skal have 9 m2 at bevæge sig på hele tiden, som minimum. Skal du have to kaniner til at bo sammen, skal du altså give dem endnu mere plads. Hvis du har brug for mere vejledning, må du skrive igen.

 2. Hej
  Har brug for hjælp, da vi har udfordringer med at sætte to kaniner sammen.
  Vi har en hunkanin på ca. 1/2 år og har nu fået endnu en hunkanin på ca. 2 år.
  De har hver et rimelig stort bur i to plan i sammenhæng med en løbegård på ca. 20 m2 til dem hver.
  De virker nysgerrige og interesseret i hinanden gennem det hegn som adskiller deres løbegård, men når vi åbner hegnet slås de. Vi skiller dem hurtigt ad for at de ikke skal gøre skade på hinanden, men er i tvivl om hvad vi så skal gøre. Havde jo håbet at de kunne få glæde af hinanden.
  Kan godt se du skriver at to hunner ikke er et godt match. Skal vi forsøge at få dem neutraliseret? Kan det gøre det muligt for dem at leve sammen?
  De er begge søde og kærlige kaniner hver for sig.

  Tak.
  Lotte

  1. De skal absolut steriliseres før I overhovedet kan forsøge. Ikke fordi at hunkaniner er naturlige dødsfjender, for det er de slet ikke, men på begrænset plads, hvor vi blander os og ødelægger den naturlige kaninkommunikation, der er vi nødt til at skabe de bedste betingelser for at venskabet kan blomstre. Og det kræver at de er steriliserede. Få dem steriliseret og så lad dem gå ved siden af hinanden de næste 2 måneder. Lader I dem mødes på de 20m2 eller mindre? Det er fint med de 20m2, men mindre går ikke, men lige nu skal de steriliseres først, og så må I ikke forsøge før efter 2 måneder. Mange hunkaniner lever som bedste venner – og i naturen lever kaniner i store grupper, hvor de går tæt sammen og soignerer hinanden på kryds og tværs, så tro på at det nok skal gå.

 3. Tak for dit svar.
  Vi overvejer kraftigt at lade dem sterilisere.
  Når vi har ladet dem mødes har vi åbnet hegnet mellem de to indhegninger, så der er god plads.
  Den unge er da meget nysgerrig og løber over til den anden med det samme. Den snuser kraftigt til den, hvorved den anden bliver forskrækket, tror jeg, og bider så ud efter den unge. Der efter går jagten rundt i en lille cirkel og de bider og slås, så der ligger hårtotter bagefter. Efter få minutter skiller vi dem ad, da vi er bekymret for hvor meget skade de kan gøre på hinanden. Dermed får vi ikke at se om de selv ville kunne “nå til enighed”.
  Nogle siger at vi blot skal give dem mere tid sammen, så de kan finde deres eget hierakie.
  Jeg forstår på dig, at du ikke er enig?

  1. Det er ret almnindeligt at “aggressiv adfærd” hos en kanin slet ikke er aggressivt, men simpelthen en nervøs kanin. Og det har du heldigvis også selv øje for, hvilket er godt. Alt for mange konkluderer bare, at kaninen er sur/aggressiv og kan derfor ikke hjælpe den. Hvis din kanin er nervøs, så skal den have hjælp til at håndtere situationen bedre. Du skal undgå at de løber rundt i cirkler og bider efter hinanden. Det er der ingen grund til, og det gør situationen værre. Det er heller ikke en god ide at adskille dem, fordi I hele tiden afbryder deres kommunikation, så I kan faktisk forværre situationen. Så få dem steriliseret, giv dem lidt tid og sæt så en weekend af, hvor du sidder derinde, kæler med dem, har foder spredt ud over det hele og stopper bideri og humperi.

 4. Jeg håber i kan give mig et råd. Jeg har fået en hun kanin til vores han kanin. I første omgang var hun ret sød mod ham, og det hele gik OK, de nussede og sammen da vi først introducerede dem til hinanden, men efter to ugers tid begyndte hun at mobbe ham konstant, prøve at bide ham, knorre, jage ham omkring osv. Han er blevet decideret bange af hende. De er nu separerede, begge bor i et stort aflukket område. De nydder at side ved siden af hinanded så længe det er en bur imellem dem. Vi har neutraliseret hende for et par uger siden, det er bare sådan at en af hendes æggestoker sad fasts på tarmen, og dyrelægen kunne ikke fjerne den helt,hun sagde at det er muligt at hun kommer stadigvæk at have nogle hormoner. Er det overhovedet muligt for at ændre hendes aggressiv opførsel? Eller er der ingen chance for at få dem til at gå sammen? Mange tak.

  1. Det bør absolut være muligt at få dem til at blive gode venner, særligt fordi at de har haft det godt sammen. Hun kan have smerter. Er det sket efter hun blev steriliseret? Det hele lyder i hvert fald mærkeligt, at hun går fra det ene til det andet uden en forklaring, og at hun decideret er fjendtlig over for ham. Det bedste ville være, hvis I kunne give hende metacam i en uges tid og se om det hjælper på hendes adfærd. Har hun også ændret adfærd over for jer eller kun ham? Det er ikke sådan, at han forsøger at humpe hende? For det vil mange hunkaniner ikke finde sig i, og de siger fra. I så fald, så skal han kastreres, hvis han ikke er blevet det.

   Lige nu ville jeg lade dem fortsat gå med tremmer imellem. Lad det være sådan en måneds tid og forsøg så igen at lade dem mødes. Start forfra på sammenføringen, som om de aldrig havde mødt hinanden.

 5. Hej
  Jeg har 2 hunkaniner jeg gerne vil have sådan til at kunne tåle at gå sammen men ikke i bur, men bare når jeg er udenfor eller indenfor kan jeg slippe dem sammen uden de kommer op og slås. De er ikke netruliseret. Min ene kanin er en Hollænder på 8 måneder og min anden en blanding af Hermelin og Løvehoved på 5 måneder.
  Jeg har prøvet at sætte dem sammen inde i stuen, hvor den mindste var utrolig nysgerrige om den ældre, så hun gør hen til den ældre og snuser. Den ældre siger en brummelyd og bider tilbage? Efter det har vi ikke sat dem sammen. Men så prøvede jeg igen lidt senere. Nu kunne de godt se hinanden og være tæt på hinanden uden at bide.
  Men så stiller de sig foran hinanden og den ældre ligger sig ned hvor den lille for lov til at snuse/slikke/nappe den ældre kærligt i ansigtet, hun siger ik noget til det. Men så gør den ældre det samme mod den lille sådan bider hårdt og siger brummelyden.
  Hvad er problemet?

  1. Brummelyden er i den forbindelse en form for knurren. Lad dem gå sammen ved siden af hinanden i deres løbegårde, så de vænner sig til hinandens selskab og evt. kan slikke hinanden gennem tremmerne og nyde selskabet, men bare ikke kan bide sig fast i hinanden. Så lad dem lære hinanden på den måde. Hvis det ser ud til at gå fint, så lad dem mødes til foråret ude i haven. Din ældre kanin kan være usikker, og usikre kaniner vælger altid at forsvare sig. Så hvis du kan kæle med den ældre kanin og tale rolig til hende, når de mødes, vil det være en stor hjælp.

 6. Hej,
  Jeg har brug for jeres råd, da jeg er helt ny i kaninfaget og ikke føler at jeg kan finde de helt rigtige svar på problemet. Vi fik vores to små uldtotter for 2,5 uge siden på lidt over 8 uger – fra samme kuld (eftersigende skulle det være to hunkaniner). De har været vant til at gå sammen fra starten af og i de to første uger havde vi dem i stuen i et et-etage bur. De var ude og løbe det meste af dagen, og hoppede glade rundt og søgte hinanden. Vi har lige fået anskaffet os et bur i to etager med mulighed for at adskille dem. Dette bur står inde på min ældste datters værelse. Det virkede til at de fint tog imod det nye bur og dets nye placering. På deres anden nat i buret, hvor de stadigvæk gik sammen, begyndte de at slås – så de blev hurtigt adskilt. Om morgenen åbnede jeg buret og de snusede til hinanden, og nussede som de plejer. Efter en halv time kan jeg høre kaos i værelset og der er små uldtotter spredt på gulvet. Mit spørgsmål er nu, hvordan kan det være at de reagere sådan – skyldtes det at de har fået et nyt bur og ny placering. Eller er det tid til at få dem neutraliseret? Hvor gamle skal de i såfald være.Det gør ondt i mit hjerte, og jeg ønsker inderligt at de kan gå sammen igen – da jeg ved at de trives bedst med selskab.
  Tak for en god side og jeg ser frem til at modtage jeres svar.
  mvh. Katja

  1. De der flere etagers bure kan godt få kaniner til at slås – også kaniner, der ellers er meget glade for hinanden. De føler sig fanget, og de kan måske ikke lige passere forbi hinanden. Jeg har selv haft et 4-etagers-bur til 3 kaniner, som havde været bedste venner i flere år, og de begyndte at slås derinde (de var ikke lukket inde i buret, men hvis en af dem sad et sted i buret og blokerede, så ville en anden være lukket inde på en anden etage, og så blev de uvenner.) Efter 3 dage gav jeg buret væk, og de var bedste venner igen. Så drop det bur.

   De er ganske unge, så de burde ikke slås overhovedet. Det virker lidt mystisk. Nogle kaniner bliver meget tidligt kønsmodne, og er den ene en hankanin så kan han godt blive en rigtig pestilens, og det kan føre til lidt uoverensstemmelser. Det er lidt tidligt at få dem neutraliseret – nogle dyrlæger kan sagtens, men de fleste vil bede dig om at vente til de er 16 uger, hvor det ikke kræver den samme fingersnilde at rode rundt derinde. Jeg tror derfor at du kommer til at skulle vente, men hold godt øje.

   Det er almindeligt at kaniner, der er tætte, også kan have uoverensstemmelser, ligesom vi mennesker kan. Der kan ligge pels den ene dag på gulvet og resten af tiden sover de klistret op ad hinanden. Det er ikke noget at være bekymret ved. Men det afhænger jo af om de kan vælge hinanden til og fra, eller om de er tvunget sammen i et lille bur. Har I overvejet bare at lade dem rende frit? Og så lade det første bur stå åbent til dem med deres toilet?

   At de slås nu i så ung en alder har ikke noget at gøre med, at de ikke kan sammen senere. Der er bare noget med det bur, der ikke fungerer, og det er det, du skal reagere på.

   1. Hej igen,
    Tusind tak for hurtigt svar. Jeg har også selv haft på fornemmelsen af det kunne være noget med buret, og dets placering – men grunden til at vi fik det anskaffet det i første omgang var for, at have muligheden for at få dem adskilt. De har indtil videre rendt frit rundt i huset når vi er hjemme, men ellers har vi haft dem i bur. Meningen var ellers, at når vi ikke var hjemme så skulle de “begrænses” til et være på det ene værelse med adgang til gangen og badeværelserne. Dette er også mest fordi vi ikke har fået kaninsikret hele hjemmet endnu (og de er jo pænt nysgerrige :))
    Men hvordan skal jeg forholde mig nu, kan vi beholde to etagers buret og lukke 1. etage af – herved fjerne sliske mm. Eller er det bedre at beholde det mindre bur i stuen, også eventuelt flytte det til ud i gangen når vi ikke er hjemme? De har dog mest brugt buret i stuen som toilet, og indtil videre har de begge brugt det samme. Eller skal vi have et ekstra på badeværelset. Jeg tænker mere, hvor de så skal putte sig henne eller om det blot skal være en kasse et sted med hø eller noget helt andet eller om de blot selv finder deres yndlingsplads? Jeg er også itvivl om vi blot skal holde øje med dem, men stadigvæk lukke dem ud på samme tid – igår kom de op og toppes over den samme plante i stuen, men havde dog hygget sig sammen i over en halv times tid.
    Jeg har tusindevis af spørgsmål, men ønsker bare at give mine kaniner de bedste vilkår. Tak for hjælper.
    Venlig Hilsen Katja

   2. På sigt bør de jo kunne trives med at være i bur sammen, når det kun er i et par timer, men hvis I har planer om at det er når I sover og når I er på arbejde, så skal I finde en anden løsning, for så kommer det til at være alt for lidt plads i alt for mange timer. De fleste kaniner klarer fint at være fritgående, så sigt efter den løsning, f.eks ved at de bliver lukket i gangen, når I ikke er hjemme. Ødelægger de meget?

    I kan sagtens nøjes med bare at flytte toilet og to papkasser ud i gangen, hvor de kan hvile sig, men det kan hurtigt blive noget svineri med høet at flytte deres ting frem og tilbage. Hvis entreen er stor nok, kunne I overveje at lave en af de famøse kaninboliger ud af ikea-møbler, hvor der er plads til toilet, mad og vand og endda mulighed for at sove. Det kan jo se rigtig pænt ud.

    Når du skriver, at de toppes over den samme plante i stuen – hvordan foregår det? Hvad er der sket forinden og hvor lang tid varer det?

 7. Godaften, og tak for hurtig respons. (spm. til tidligere tråd om kaniner der slåes)
  De har indtil videre ikke ødelagt noget, men hopper op i planterne og graver (hvillket jeg tænker er helt naturlig adfærd). Herudover er de meget nysgerige og hopper op og undersøger alt. De har været på borderne, i vores reoler, oppe på anlægget mm. og i vores skabe. Det ikke altid de selv lige kan finde ud, hvilket også er derfor at jeg vil have dem begrænset til steder det er sikre når vi ikke er i huset. De er også meget interesseret i at hoppe op til os når vi sidder i sofaen og lige blive nusset, hvorefter de så hopper videre.
  Idag har vi forsøgt igen at have begge kaninerne inde i stuen. Først lå de længe side om side på mit skød og blev nusset og de vaskede hinanden. Vi opdagede også et bidmærke hos hver af dem. Efter en halv times tid hoppede de begge ned, og der gik ikke længe før de snussede til hinanden. De snuste meget til hinandens rumper og går i ring, hvorefter de så napper hinanden. Der ser ret voldsomt ud, og det endte med at vi skilte dem ad. Det var sammen “fremgansmåde” igår. Jeg kan ikke rigtig gennemskue om de kæmper om at være “alfa” hunnen eller hvad det egentlig er der sker. Jeg tør simpelthen ikke at lade dem gå sammen uden opsyn, og lige nu har de en halvdel hver i huset.
  Jeg er stadigvæk i vildrede over hvad vi skal gøre,
  Mvh. Katja

  1. Er I sikker på kønnet? To kaniner af samme køn vil aldrig have behov for at etablere et “hierarki”, så det er ikke det, der foregår. Et hierarki vil kræve flere kaniner. Og desuden er det heller ikke helt sådan det foregår hos kaniner. Spørgsmålet er om det er to hunkaniner, du har? Har du virkelig grundigt tjekket om det ikke kan være to hankaniner eller om den ene er en hankanin?

   Der er forskel på at slås hos kaniner og så bare nappe, men bidmærker bør de nu ikke have. Har du mulighed for at købe to løbegårde fra Zooplus (du kan købe dem hvor som helst, men de er bare billige, så det ikke er den store udgift for dig), og så holde dem i løbegården hele tiden. I hver deres løbegård. De skal gå ved siden af hinanden, så de stadig kan nusse og interagere med hinanden, men ikke har mulighed for at bide hinanden. Hvis de først får for meget negativ interaktion med hinanden, så bliver det sværere og svære når de bliver kønsmodne.

   Det er ret usædvanligt det, der foregår hos dig, lige nu, og det er virkelig træls. Det lyder meget som om at de er ved at blive kønsmodne, og det har de svært ved at håndtere ordentligt tydeligvis. Normalt ses det ikke hos søskende, men nogle kaniner af samme køn har svært ved at blive sammenført, hvis de er unge og på samme alder. Hormonerne raser og de prøver grænser af – også hos hinanden. Her anbefaler man at man skiller dem ad, og de først sammenføres igen, når de er blevet ældre (altså over 12 måneder). Den mulighed har du med meget stor sandsynlighed ikke, så det bedste er at finde ud af om det virkelig er to hunkaniner og så ellers skille dem ad, men lade dem stadig have glæde af hinanden (for så skal du ikke i gang med sammenføringen, når de er blevet neutraliserede).

   Hankaninerne kan kastreres så snart deres testikler er faldet ned. Tit bliver de rigtig trælse i deres adfærd op til det – og det giver gnidninger mellem de andre kaniner.

 8. Godmorgen, Jeg er dybt taknemmelig over at I giver jer tid til at svare på alle mine spørgsmål og endda inden for så kort tid. Vi købte dem som to hun kaniner, da jeg et andet sted havde læst at det ville fungere bedste (men skulle vidst lige have været forbi her først 🙂 ). Jeg er dog ikke 100 % sikker på kønnet og som I siger er det nok være et meget godt sted at starte. Vi har mulighed for at dele stuen op med en løbegård, så de har hver deres halvdel og stadigvæk kan snuse til hinanden. Det vil så være således, at det i den ene del vil være der hvor vi spiser og den anden del, hvor sofa arrangementet er. Jeg tænker ikke at de skal bytte side engang i mellem? men vil de blive “misundelige” på hinanden over deres tilgængelighed til os? Om aften sidder vi mere i sofaområdet, og ligeledes i løbet af dagen er vi mere på den anden halvdel? Jeg vil dog savne at have dem begge hoppede på mig om aften, men vil hellere have at deres forhold bliver godt igen. Vi har to bure som bare kan stå åbene, således at de vil have adgang til mad og vand efter behov – og vi vil også have deres toilet deri.
  Jeg syntes dog ellers at vi har været heldige at få to kaniner som er meget kælne og nysgerrige, og egentlig gerne vil os – nu skal vi så bare lige have styr på den sidste del her.
  Tusind tak for jeres hjælp så langt og rigtig god dag.
  Mvh. Katja

  1. Det skal nok gå med sammenføringen. I har de rette forhold at tilbyde: plads og neutralisering. Og de er tilmed søskende. I kan sagtens lade dem bytte plads, hvis I vil engang imellem. Så længe det ikke virker til at stresse dem. Går alt virkelig galt, så er det nogle gange godt med at der kommer friske øjne på, som kan se hvad der foregår. Så kan du kontakte Marie-Louise fra Guldborgsund kaninhjem. Hun tager jævnligt kaniner ind i en periode, hvor ejerne vil have dem sammenført. Så har du en plan B, men lige nu er det bare et spørgsmål om at finde ud af køn og få dem neutraliseret, så skal der nok komme ro på, er jeg sikker på.

  2. Der er nu gået et lille stykke tid og jeg syntes at jeg vil komme med en lille opdatering.
   Det går super godt med vores små kaniner, og de passer godt på hinanden igen. De er stadigvæk lige nysgerrige og det gælder om at huske at lukke skuffer og skabe, da de ynder at gemme sig der 🙂
   Vi mangler stadigvæk nogle uger før vi rammer de fire måneder og de skal neutraliseres. Den ene af kaninerne har lært at bruge kanintoilettet, den anden gør det dog i buret, hvor toilettet og maden står – men jeg er sikker på at den nok skal få det lært. De elsker at løbe rundt, og hopper op på os når vi sidder på gulvet, og især når vi sidder i sofaen. De elsker at gemme sig i skuffen på min datters værelse, og jeg ved ikke om jeg skal gøre den mere hyggelig eller hvordan jeg skal få indrettet et godt sovested til dem. Lige nu virker det mest til at de sover lidt forskellige steder, nogen gange under sengen – andre gange i den førnævnte skuffe, i “legepapkassen” og andre gange i sofaen. De virker glade og kommer med nogle sjove spring og spjæt når de løber rundt i stuen. Endnu engang vil jeg takke jer for jeres gode support.
   Mvh, Katja

   1. Hvor lyder det dejligt, og godt at der er faldet ro på igen 🙂 Det lyder til at de bringer stor glæde i hjemmet. Nogle gange når vi forsøger at gøre noget endnu bedre for vores dyr, som de har indtaget – f.eks din datters skuffer – så ender vi i stedet med at ødelægge det for dem. Så behold det endelig som det er. Hvis de har forskellige papkasser, så er de tilfredse. I kan jo kigge på at købe nogle en Maze Haven, som kaniner virkelig elsker.

 9. hej to hanner har gået sammen i 5 år men den ene han begyndte at tabe sig fordi at den anden han ikke ville lade ham spise miki har altid domineret max men aldrig så slemt det er noget han er begyndt i det nye år jeg opdagede sammen med min ven at max var tynd og undrede mig derfor over det indtil jeg opdagede da jeg skulle give dem mad og miki satte sig på den ene skål og åd af den anden skål og max kunne derfor ikke komme til miki bed da jeg ville fjerne den ene skål og give den til max for det ville han ikke finde sig i
  som sagt har de gået sammen uden problemer i 5 år men hvordan kan miki lige pludselig begynde at forhindre max i at æde miki har altid domeneret max men det er blevet være på det sidste så vi skilte dem ad så de stadige kunne ses og lugte hinanden
  hvorfor kan to hanner gå sammen uden problemer i 5 år og lige pludselig ikke kunne finde ud af det mere
  mikki opdagede at max var tynd og udnyttede det men hvorfor er det først sket nu og ikke for 5 år siden

  1. Det lyder også meget mærkeligt. I kunne ikke bare give dem mad i 3 foderbolde? Kaniner kan godt blive lidt hårde over for hinanden, hvis den ene er syg. I skulle måske få Miki tjekket og se om der er en anden årsag til at han taber sig, især hvis han ikke med det samme tager på, når I nu har adskilt dem. Sørg for at veje ham hver uge. Det er ikke mange gram, det drejer sig om, når det gælder kaniner, som man skal reagere på.

   Når to kaniner (er de kastrede? hvis ikke, kan det gøre deres forhold mere usikkert) pludselig bliver uvenner, kan det også skyldes ændringer i deres miljø. Måske har naboen fået hund, I har fået barn, kat osv. Så se også om der er noget i den retning, der kan være årsagen. Det kan stresse dem og desværre påvirke deres forhold.

 10. Hej
  Jeg har et problem her mellem mine to kaniner.
  Normalt plejer de at være meget tætte, og der opstår aldrig problemer imellem dem. Men pludselig her til forår, begynder de at slås hele tiden. Både i deres bure og i deres løbegård.
  Jeg er lidt overasket, fordi de plejer altid at være gode hinanden osv.
  Jeg har prøvet alt, men jeg ved virkelig ikke hvad Og hvordan jeg skal stoppe deres “fight”:/

  Det skal lige siges at det er to voksne kaniner. De er begge to ca to år gamle, og sidste forår var der ikke nogle problemer overhoved.

  1. Det er svært, når du ikke skriver så meget mere om dem. Er de neutraliserede? De skal i hvert fald adskilles for en tid – og er de ikke neutraliserede, så skal de først sættes sammen igen, når de er blevet neutraliserede. Er de neutraliserede, så kan det være på grund af ændringer. Måske har naboen fået en hund, der gør dem utrygge?

 11. Hej. Jeg har to hankaniner som jeg fik sidste sommer. De kommer fra samme sted og er næsten lige gamle. Det er gået fint med dem indtil i denne uge hvor den ene kanin (den sorte) er nu begyndt at overfalde den anden (den brune) så meget at den brune ingen går har i nakken og på næsen og i dag blødte den lidt ved øjet. Den havde øjet lukket, men jeg tjekkede og øjet er der endnu så jeg tror måske bare den er blevet revet tæt på. Men hvad skal jeg gøre? Det er super ærgerligt når nu det gik så fint. Venlig hilsen Susan

   1. Hej
    Det er helt okay:-) det går faktisk rigtig fint igen, man kan godt fornemme at den sorte er alfahan, men de angriber ikke hinanden mere:-)

 12. Hej. For en uge siden anskaffede jeg mig en hun kanin til min hankanin. Begge er neutraliseret. Jeg har forsøgt at føre dem sammen men de slåsser. De snuser til hinanden i hovedet og så pludselig bider de. De jagter ikke hinanden eller prøver at dominere med at parre hinanden, de går bare direkte til angreb. Jeg er bange for at sætte dem sammen hvis der nu skulle ske noget. De har gået i en uge med et hegn i mellem uden at de kunne nå hinanden men snuse til hinanden. Begge er frikaniner. Har læst en masse om bonding men syntes bare ikke de opføre sig som det jeg kan læse mig til? Jeg ved at nogle kaniner bare ikke kan gå med andre, men hvordan finder man ud af det? Ved bare at blive ved med at prøve?
  Mvh Louise

  1. Det lyder rigtig træls! Det er jo ikke sådan man drømmer om at det skal gå. Er de blevet sammenført nu? Vi anbefaler bogen “Sammenføring af kaniner“, hvor du kan få mere udførelige tips og tricks end du kan læse her på hjemmesiden.

 13. Hej. Vi har for nyligt anskaffet os en kanin mere. De er begge fritgående i vores hus men kan ikke være i samme rum, fordi de kommer op og slås. Begge er neutraliserede, og der er gået mere end 2 måneder siden nr. 2 blev neutraliseret. De er adskilt af et hegn mellem 2 af værelserne. Vores hankanin bliver ved med at bide i tremmerne og grave i gulvet foran hegnet. De bondingsessioner vi har prøvet indtil videre (udendørs) har endt i at de sloges. Vi vil rigtig gerne have dem til at kunne fungere sammen. Nogle råd?

  1. Det er en han- og en hunkanin? Det er så svært at forklare sammenføring uden at gøre det langt. Jeg kan kun foreslå jer at købe bogen Sammenføring af kaniner – den kan købes på Saxo.dk. Den er meget mere udførelig med tips end jeg kan give her i kommentarfeltet. Held og lykke med det – hvis der er tale om en han og en hunkanin, så skal det nok gå.

 14. Hej, Jeg har et lille problem. Vi købte i foråret 3 kaninunger – to søskende – en af hvert køn og en tredje hun fra et andet kuld. De første par dage gik det fint for dem at gå sammen i stuen, men så begyndte de at slås. Det endte med, at vi satte de to søskende sammen. Vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke kunne overkomme at have alle 3 indenfor, og byggede derfor i stedet et skur på 10m2 og en løbegård på 20m2. Vi forsøgte at sammenføje dem her, og havde en 3m2 løbegård stående midt i den store løbegård og skiftevis lade dem være fritløbende i den store løbegård. Den 3. kom hurtigt op at slås med den anden hun. Til sidst byggede vi en 12m løbegård ved siden af med et legehus i, hvor den 3. kunne bo. De to første fandt fint sammen. Hunnen, der nu boede alene virkede efter noget tid lidt ensom og opsøgende over for hannen på den anden side af hegnet. Vi besluttede at finde den en mage, så de kunne hygge sig sammen gennem den mørke vinter, så vi kontaktede Dyrenes Beskyttelse og fik fat på en katstreret han-kanin. De foreslog at vi satte et bur op til hankaninen inde i legehuset, så de to kunne vænne sig til hinanden over 14 dages tid. Da vi kom med hankaninen opførte hun-kaninen sig meget aggressivt, og bed efter buret og rendte rundt. Den nye hankanin tog det meget roligt. Vi valgte at lade buret stå og se, om de over 14 dages tid kunne vænne sig til hinanden. De har nu på skift været ude i løbe i samme løbegård/været i legehuset, og i dag prøvede vi så at lukke dem ud samtidigt. De første 2 minutter gik det godt, de snusede lidt til hinanden og så hinanden an, men så begyndte hunnen pludselig at bide efter ham, hvorefter det endte i en slåskampe. Vi skilte dem ad efter 10 sek. og aede dem hver for sig. Efter 20 min. prøvede vi igen, men igen røg de i totterne på hinanden, og jeg fik et stort bidemærke da jeg forsøgte at skille dem ad. Nu sidder den ene så igen i buret…. Er der nogen chance for, at de kan komme til at fungere sammen, eller skal vi give op og levere hannen tilbage. Det skal lige siges, at alle 4 kaniner er neutraliserede. Vi har ikke rigtigt noge “Neutralt område” vi kan sammenføre dem på, for hunne har tidligere været i de andres løbegård også… Hunnen er generelt ret sky, vil sjældent kæles, men bider normalt ikke. Hannen er meget rolig, og sidder en del stille. Han vil rigtig gerne kæles.
  Mvh den fortvivlede kaninejer…

  1. Jeg forstår godt din fortvivlelse. Sammenføringer, der bare ikke vil lykkes, kan være så utrolig stressende, og du kan jo heller ikke blive ved med at fylde haven op med kaniner for at de alle kan have en ven. Det virker som en meget voldsom reaktion fra hunkaninen. Du skriver at hun er sky – nervøse kaniner reagerer oftest med angreb som bedste forsvar over for andre kaniner, hvis de er utrygge. Det kan meget vel være årsagen. Du er nødt til at sørge for at hun er tryg ved situationen, og hvis det betyder, at de skal være adskilt i endnu længere tid, så er det sådan det er. Nogle kaniner kan desværre bare ikke med andre kaniner, hvis de eksempelvis er blevet taget for tidligt fra deres mor. Du kan købe beroligende til kaniner, og det er måske et forsøg værd til dem begge. Fordi de har sloges, så skal du vente et godt stykke tid før du forsøger sammenføring igen. Jeg vil anbefale dig at købe bogen “Sammenføring af kaniner” (saxo.dk), fordi den gennemgår forskellige måder at sammenføre på og med tips til hvordan du kan gribe det an.

 15. Hej.
  Jeg har virkelig brug for hjælp.
  Jeg fik mig en han kanin som nu er et halvt år og som der er neutraliseret. For et måned siden købte jeg så en hunkanin på 1,5 år som også er neutraliseret ifølge den tidligere ejer. De har hver deres bur. De blev introduceret på en neutral grund og det gik godt. De har snuset og vasket hinanden indtil for 4 dage siden. Nu kan de pludselig ikke være ude på samme tid. Jeg har en lejlighed på 65, hvor de kan løbe rundt. Hunkaninen angriber min hankanin ved at bide og løbe efter ham. Hvordan kan det være at hun lige pludselig gør Dette? Hun virker ellers som en meget rolig og forsigtig kanin, hvor min hankanin har meget energi og er nysgerrig.

  1. Det lyder meget mærkeligt, og det er svært at gætte uden at se situationen. Din hunkanin kan være syg og have smerter, og det samme kan faktisk gælde for din hankain – nogle kaniner jager faktisk den syge kanin væk. Så prøv at se om det virker til at en af dem har det lidt skidt. Ellers må du se på hvornår hun gør det. Hvis det kun er enkelte episoder, og ikke hver gang, så er det bare sådan nogle kaniner lever sammen. Det ser ikke synderligt hyggeligt ud for os andre, men hvis din hankanin og hun stadig har hyggestunder, så skal du ikke tænke mere over det. Hvis deres forhold kun er baseret på at hun jager ham, så er du nødt til at begynde forfra med sammenføringen, desværre.

 16. Jeg har en inde/frikanin (hun) som er meget tam og aktiv. Jeg har nu fået en lille ny (også en hun). Den lille nye er meget rolig og selvfølgelig lidt mærket af situationen om at være kommet et nyt og fremmed sted hen. De mødtes på neutral grund med et hegn i mellem og det første den gamle kanin gør er at flyve lige i ansigtet på den lille nye. Den løber selvfølgelig væk. Sådan fortsætter det. Den gamle kanin vælger at markere sig med at pølle ud over hele gulvet (den er normalt renlig). Da vi senere på dagen tog hjem, forsatte den agressive adfærd hver gang den ser den lille nye + alle pøllerne. den lille nye står i er bur i et andet værelse, men jeg er jo meget interesseret i at den aggressive adfærd stopper, så de kan komme til at gå sammen. Har i nogle gode råd til en MEGET dominant kanin, der vel egentlig bare vil forsvare sit territorium?

  1. Du skriver ikke så meget om alder og om de begge er steriliserede. To hunkaniner er lidt sværere at sammenføre, men det er ikke umuligt 🙂 Det er svært at give detaljeret vejledning på den her måde, så min bedste anbefaling er at du køber bogen “Sammenføring af kaniner” på Saxo og følger guiden. Så kan du skrive her, hvis du stadig er usikker på noget.

 17. Hej. Jeg har to kaniner. Den en er en løvehoved og den anden er en dværgkanin. De er søstre. Løvehoved har arvet mere fra faren, så den er større. Men. Da jeg gik ud til dem, fandt jeg min dværgkanin med. Sår på rykke. Troede. I starten at den selv bed det af. Men da jeg kom tilbage for min ferie, så jeg at den havde fået flere sår, nu på nakken. Det har været min anden kanin som har bidt den. Info. Havde en ældre dværgkanin som gik bort for lidt tid siden. Bider den fordi den er teretorial eller andet. Men i hvert fald, hvad skal jeg gøre. Har behandlet de store sår, og det ser bedre ud. Men stadig væk.. Håber i vil hjælpe

 18. Hej
  Jeg har for nylig erhvervet mig to han dværg kanin unger de har gået sammen altid. De første 14 dage er gået fint de har boet i samme bur med løbegård og er lukket ud i haven hver morgen og ind om aftenen, det er gået fint indtil i går. De slås inde i buret, så lukkede vi dem ud i haven og der slås de også selvom der er god plads til at komme væk fra hinanden og gemme sig. Jeg tænker om det er tid til at få dem kastrerer? Efter sigende skulle de være født sidste i maj så de er jo ikke så gamle men de er lige gode om at sniffe hinanden bag i for så bagefter at begynde at slås og bide hinanden. Men De bider ikke os. Kan de komme til at bo og gå sammen igen eller skal de forsat være adskilt og på skift i haven?

  Mvh Linda

  1. Det lyder rigtig fornuftigt at få dem kastreret (og adskilt). De er absolut gamle nok til at det er tid. De kan sagtens blive gode venner igen, og jeg vil anbefale dig at få fat i bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide”, som du kan købe på saxo.dk til ca. 80 kr. Det er en udførelig guide til hvordan du griber det an 🙂

 19. Hej. Jeg har 2 hankaniner som er søskende og de har gået sammen siden de blev født. Nu er det sådan at den ene kanin er lidt større end den anden, hvilket gør den store lidt mere dominerende.
  De efterhånden begyndt at være ret voldsomme overfor hinanden og den lille af dem har fået mange sår. Men samme tid ligger de også og putte ofte. Men nu synes jeg alle de sår er gået over min grænse! Vil i råde mig til at adskille dem ad?? Håber virkelig i kan hjælpe da det påvirker mit lille dyrehjerte!

  1. Det lyder til at de måske ikke er blevet kastrerede? Dine kaniner skal være kastrerede for at gå sammen, og hvis de slås nu, så skal de absolut skilles ad. Det er fint at de stadig putter sammen, og det viser jo også, at de er gode venner. Du skal også sørge for at de har god plads. De vil ikke have mulighed for at bide, hvis der er plads nok til at de kan trække sig væk fra hinanden. Husk min. 5m2 til én kanin. Mere plads til to kaniner.

   Få fat i bogen “Sammenføring af kaniner – praktisk guide”, som du kan købe på saxo.dk – den tager dig hele vejen igennem sammenføringen. Link her

 20. Hej, jeg har 3 hun kaniner. De to ældste er nogenlunde jævn aldrene og elsker hinanden, de har boet sammen i flere år, dog med små kampe hvis de ikke lige er enige om små ting. Da vi så her for 3 år siden besluttede os for at få os en kanin mere og skulle sætte dem sammen havde de lige fra starten en masse kampe om retten til at bestemme. Min familie og jeg tænkte at det nok bare ville gå væk med aldren. Det er det også, dog hvis hun bevæger sig for meget rundt i buret hvor hun ikke må være bliver hun konstant jagtet. Når vi sætter dem ud i en løbegård rundt om deres bur for at de kan få lidt mere plads at løbe på i nogle timer, sidder hun hele tiden oppe i buret. Det er jo forståeligt nok da det jo ikke er rart at få sår på ryggen hele tiden, men det kunne jo være godt at hun fik rørt sig det hun skal. Håber I kan hjælpe.

  1. Det lyder vel nok synd. Det lyder som at de ikke har nok plads, dine kaniner. 3 intakte hunkaniner sammen bør have i hvert fald 20m2. Det er umuligt at sætte et specifikt tal på det, men de skal have meget plads, for det er jo synd for den kanin, der ikke tør bevæge sig rundt. Plads, plads, plads. Det er afgørende for deres trivsel. Så måske er løsningen at lave to meget store løbegårde, som de bor i, hvor de to af dem går sammen, og den anden går opad dem, men for sig selv. Så sørg for 10 m2 til de to kaniner, og så lav en løbegård på min. 6 m2 til den anden. De skal have adgang til løbegården hele døgnet rundt. Ingen kaniner trives i små bure, og ud fra din beskrivelse så har de alt for lidt plads.
   Normalt ville anbefalingen være at du fik dem alle 3 steriliseret, men i og med at du ikke har fået det gjort endnu, så er det mit gæt at det ikke er noget, I ønsker, og derfor nævner jeg det ikke yderligere.

 21. Hej.
  Jeg fik to han kaniner som er søskende, da de var unger.
  De har gået Sammen da de var unger, og de fik et bur som de delte da vi fik dem.

  Efter vi havde haft dem i ca en mdr begyndte de at slås. De blev derfor adskilt og fik hver deres bur.
  Vi fik dem så kastreret, og det er ved at være 2 uger siden. De er stadig adskilt.
  Vi har prøvet 2 gange efter de er blevet kastreret at sætte dem sammen. Men der går ikke længere end 5 min, hvor de så begynder at slås. Det er mest den ene af dem som begynder at angribe den anden.

  Handler det bare om tid, eller kan man gøre noget så de kan gå sammen igen?:)

  1. Få fat i bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide”, den guider dig hele vejen igennem sammenføring. Den koster ikke særlig meget og er rigtig god. Du kan købe den her

 22. Hej. Jeg har et stort problem.
  Jeg har to kaniner, en hun på ca 3 og en han på et år, jeg har selv fået neutraliseret hannen, hunnen fik jeg af vide er neutraliseret af dem jeg overtog hende fra. Men i går aftes begyndte de at jage efter hinanden. Og det er med store hop og spark og hårtotter over det hele.
  De har nu i en uge boet cage-free, og boede før det i en stor løbegård i stuen når jeg ikke var hjemme, men var ellers vant til at løbe rundt i hele lejligheden når jeg var hjemme.
  Jeg er blevet vækket flere gange i nat da det ser ud til, at hunnen sidder i det område med toiletbakke og mad, og hver gang hannen kommer springer hun ud efter ham. Det sker i perioder, for efter at han har prøvet at komme til opgiver han og gemmer sig under spisebordet mens hun flader ud på tæppet ved kanintingene. Der var en sidste situation hvor hun virkede til bare at ville igennem stuen, men han så ud til at misforstå det og løb derfor mig væk med oprejst hale. Det virkede til hun fangede det, og på vej tilbage er hun selvfølgelig efter ham igen.
  Jeg har aldrig set dem sådan overfor hinanden. Det hænder at de løber i cirkler, men det er hurtigt overstået og de hygger igen. Men du er der gået næsten timer siden de startede på det her, og i tet har ændret sig eller blevet bedre. Jeg kan ikke se hvad der kunne have ændret deres forhold, vi har ikke lavet noget ekstraordinært. Jeg har dog været igang med at flytte i en uges tid, men det er ikke sådan at de ikke kan komme til deres yndlingssteder.

  Kan du hjælpe? Håber du kan svare snart…

  Mvh Amanda

  1. Når kaniner pludselig ændrer adfærd på den måde, så kan det skyldes sygdom/smerter eller at der er noget, der stresser dem. Din hankanin kan være syg, og hun reagerer på det, så hold godt øje med dem begge to, men ellers kan forklaringen jo være, at du er i gang med at flytte. Det vil jo formentlig betyde at der flyttes rundt på ting. De skal ikke slås i hvert fald, det er bare ekstra stressende for dem. Sæt hunkaninen i løbegården i en uges tid, til du kan se at der er kommet ro på, og hold så godt øje med dem begge to for at udelukke, at der ikke er sygdom eller lignende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *