Vil din kanin ikke ud af sit bur? Nogle kaninejere oplever, at selvom de tilbyder deres kanin en hel lejlighed at løbe rundt i, så vil kaninen ikke ud af sit bur. Så hvad kan være galt?

Min kanin vil ikke ud af sit bur

Det virker helt paradoksalt, at kaniner som slet ikke trives i bure, i nogle tilfælde ikke vil ud af dem. Kaniner er aktive dyr. De er bygget til at hoppe, springe, løbe og være i bevægelse hele tiden. Så når de endelig har muligheden for at rende frit, hvorfor vil nogle af dem så ikke forlade deres bur? I stor set alle tilfældene er kaninen utryg af den ene eller anden årsag.

Hvordan får jeg min kanin ud af sit bur?

Kaniner er byttedyr. Det betyder, at de har brug for at være på et kendt sted, som er deres territorium, og hvor de ved hvor de kan søge skjul fra et rovdyr. Hvis du lige har fået din kanin, så er det helt naturligt, at den er nervøs ved det hele. Et fremmed sted, fremmede lugte, fremmede mennesker osv, kan være meget skræmmende. Så lad din kanin være i buret i et par dage til den virker mere tryg.

Skyldes problemet ikke, at din kanin lige er flyttet ind hos dig, så er dit gulv måske for glat. Kaniner er ikke særlig glade for lakerede gulve og laminerede gulve, som kan være svære at stå fast på for en kanin. Derfor kan din kanin være forbeholden ved at hoppe ud. Prøv at lægge nogle håndklæder eller tæpper foran buret, som den kan hoppe ud på.

Det kan også være, at din kanin har svært ved at hoppe ud af buret. Måske er lågen for høj, eller på anden måde problematisk for kaninen at passere. Du kan købe ramper til kaninburet på bl.a. Zooplus. Et alternativ kan også være, at tage selve overdelen af buret af. Bare sørg for at der er en papkasse eller andet, som kaninen kan søge tryghed i, når overdelen er taget af buret.

Det kan også være, at din kanin har siddet i bur i mange år og slet ikke kender til en verden udenfor tremmerne. Det sker for nogle af de kaniner, som kommer ud til et nyt hjem efter måske 8 år som burkanin. I så fald, vil tålmodighed og godbidder være løsningen.

Husk at du anset hvad ikke må løfte din kanin ud og ind af sit bur.

One thought on “Min kanin vil ikke ud af sit bur

 1. Hejsa.

  Jeg undrer mig lidt over hvordan man skal tage sin kanin over i løbegården, hvis den står i den anden del af haven?

  Du skriver at man ikke skal tage sin kanin ud/ind af buret, og hvad så når jeg skal kæle med den, lige ved buret?
  Min kanin bor udenfor, men det kan dsv ikke lade sig gøre at sætte dens bur og selve løbegården sammen til ét.
  Mvh. Annika.

  1. Hej Annika. Det anbefales ikke at løfte på kaniner, fordi mange kaniner faktisk bliver mere sky af det. Så hvis du vil have en tam kanin, der aktivt tilvælger dig, så er det bedst at kæle med den på dens præmisser og undgå så vidt muligt at løfte den. Hvis løbegården står i den anden ende af haven end kaninens bur, så flyt buret over til løbegården. Alternativt indhegn haven, så din kanin kan løbe frit. Når du løfter din kanin ud af buret for at kæle med den, så gør du det for din skyld. Ikke for dens. Den vil sandsynligvis ikke synes om det, og vil sidde helt stille på dig og trække vejret dybt, fordi den er nervøs. Hvis du vil have en kanin, der har lyst at være sammen med dig, ligesom du har lyst til at være sammen med den, så er du nødt til at lave om i dens boligforhold, så du ikke skal løfte på den hele tiden. Du risikerer også, at den på et tidspunkt begynder at bide ud efter dig, når du stikker hånden ind i buret, hvilket er helt naturlig adfærd, fordi den bliver bange for dig. Så prøv at se om du ikke kan give din kanin nogle bedre forhold, som den kan trives med – det vil være til større glæde for jer begge.

 2. Hejsa
  Det er fordi, min kanin er hopkanin, og derfor løfter jeg jo meget på hende (når hun skal hen til springet, ind ud af buret og have sele på)
  Hun hverken bider, river eller anden form for beskyttelse, men hun løber hver gang jeg sætter mig ned for at tage hende op, eller kæle med hende, og så er jeg nød til at holde snoren stramt for at få hende op. Hun hopper også tit ud af mine hænder når jeg har hende oppe. Er der noget jeg kan gøre andet end at lade hver med at løfte på hende, da det jo er lidt svært når hun er hopkanin…
  Hilsen Sofie

  1. Der er en del med hopkaniner, der bruger klikkertræning. Så bøjer de sig let i benene, så kaninerne selv hopper op på skødet og dermed selv villigt lader sig løfte. Det ser ret godt ud. Det kræver nok en hel del træning dog for at nå dertil. Det løser så kun problemet ift. at hun skal løftes hen til springene. Men stikker hun også af fra dig, når du sætter dig for at kæle med hende? For så er hun måske bare ikke den rette kanin at dyrke hop med, hvis det stresser hende så meget at hun bliver bange for dig. Hvor længe har du haft hende?

 3. Altså hun kan godt finde på at løbe lidt væk i det jeg sætter mig ned for at kæle med hende, men når jeg først sidder der, kan hun godt lide at blive kælet 🙂
  Jeg har haft hende i ca 4 mdr. Og jeg fik hende så snart hun måtte tages fra moderen.

  1. Det er næsten lettere hvis du stiller spørgsmålet inde på forummet kaninhaandbogen.dk/forum hvor det er muligt at komme med gode råd. Der er også flere, der kan byde ind dér 🙂

 4. hejsa….
  min kanin er for det første en pige. Hun er ret så stædig, hvilket i nogle tilfælde er et problem, og bla. når jeg skal have hende ud af buret. Hun løber gerne væk fra mig, når jeg rækker ud efter hende. Hun løber over i et hjørne af buret, hvor jeg ikke kan nå hende. Efter et stykke tid, så begynder hun, at bide ud efter mig, knurre af mig osv.. Jeg har haft hende i ca. 1½ år. Hun bor sammen med sin søster, og det er ihvertfald ½ år siden jeg sidst har haft hende oretenligt inde.

  Håber i/du kan hjælpe mig, med mit problem

  KH. Camilla

  1. Hej. Det er et ret almindeligt problem, du beskriver. Desværre. For problemet opstår, når kaninens behov misforstås. Kaniner er bange for at blive løftet og båret. Nogle lærer med tiden at finde sig i det, nogle viser deres skræk ved at blive helt passive og dermed lette at løfte og så er der den tredje gruppe, som er så bange for det, at de vil forsvare sig for at undgå det. Og det er din kanin. Det er helt naturligt for kaniner at være bange for at blive løftet, og det er også helt naturligt, at hun er så bange for det, at hun vil angribe dig, når du forsøger på det.

   Kaniner er ikke flyvende dyr. De er skabt til altid at have deres poter solidt plantet i jorden. Bliver de løftet, så er det fordi et rovdyr har fået fat i dem. Instinktivt betyder det altså, at de ved at de er døden nær. Derfor er kaniner så bange for at blive løftet. Og det skal vi respektere. Det er almindeligt at nogle kaniner, som ikke længere stoler på deres ejer, fordi ejeren løfter dem i ny og næ, begynder at knurre og lave angreb, så snart de ser ejeren. Det er utrolig synd. For kaninen, der ikke har det godt og er utryg ved sin ejer, og for ejeren som jo ikke har tænkt over, at han eller hun rigtig faktisk gør sin kanin ondt og ikke får den store glæde i sin kanin. Men der er håb 🙂

   Derudover så er intakte burkaniner meget mere territoriale og “aggressive” end andre kaniner. Af to årsager. 1) De har det ikke godt. Kaniner skal som minimum have 9m2 at bevæge sig på hele tiden for bare at trives nogenlunde, fysisk og psykisk. Det har en burkanin sjældent. 2) Derudover så vil hun være mere territorial, når hun ikke er steriliseret og dermed mere tilbøjelig til at forsvare sit hjem, når du stikker hånden ind. Det er altså ikke fordi hun ikke er en venlig kanin, men hun har alle odds imod sig, og hun kan helt sikkert blive en skøn kanin, hvis du giver hende nogle forhold, hvor hun kan trives.

   SÅ, du skal holde op med at løfte på din kanin. I stedet skal du lave hende en stor løbegård rundt om buret, som hun altid har adgang til og hvor hun ikke skal løftes for at komme ned i. Det vil gøre at hun trives meget bedre og mindske hendes “aggression”. Kaniner har brug for at løbe, græsse og være i gang hele tiden, og du vil opleve en stor forandring i hendes natur, hvis hun får lov til at leve et naturligt kaninliv. Det vil også gøre det meget lettere for dig lige at sætte dig på græsset med hende og kæle med hende på hendes præmisser, hvilket betyder på jorden (aldrig på skødet). Og derudover vil det være en god idé at få hende steriliseret.

   Problemet er absolut let at løse, heldigvis 🙂 Du er blot nødt til at tænke i hendes sted og forstå, at hun kun reagerer sådan, fordi hun ikke har det godt.

 5. Hej..

  jeg har en kanin som står i skur. Og kommer tit ude og løbe rundt i skuret og i sele udenfor,men her fortiden vil den ikke ud af sit bur og løbe rundt. Ligegyldigt om jeg lokker den med grønsager,mad og snacks så gider den ikke,problemet er bare at det er en fransk vædder og den har bedst af ikke at blive løftet, det kunne være dejligt hvis du/i havde et andet råd til hvad man ellers kunne gøre

  Kærlig hilsen Alma

  1. Det lyder da ikke så godt. Det er ikke fordi, at den er syg? Hvis den ikke vil sine normale snacks og sin almindelige mad, så lyder det til at tænderne i hvert fald skal tjekkes af en dyrlæge. Hvis kaninen står på en måde, hvor den ikke selv kan komme, så var det måske en idé blot at skære benene af dens bur, så den selv kan hoppe ud og ind, som den lyster? Eller lave en lille form for trappe til den? Det kan gøre kompliceret af en der kan save og arbejde i træ, men det kan også bare gøres ved at sætte nogle stabile kasser, som den kan bruge som trappe.

 6. Hej

  Vi har lige fået en bedårende kanin. Den er ca 9 uger gammel og vi har haft ham i en lille uge. Han er allerede ret kælen, og kan godt lide at nusse. Jeg undre mig dog over hvorfor han ikke hopper, når han er uden for buret. Han går rundt og undersøger, og går lidt lavt i det, men virker glad nok.
  Vores gulve er glatte, men vi har tæpper han går rundt på.
  Tak for input 🙂

  1. Din kanin er usikker. Det er derfor. Du skal tænke på, at han er jo en meget lille kaninunge, der lige er taget fra sin mor og sine søskende. I naturen ville han jo stadig have sin familie som støtte. Nogle kaniner er meget modige og udadvendte, og du har en lille usikker kanin, der lige skal have lidt støtte. Hopper han selv ud af buret eller løfter du ham ud? Det er vigtigt, at han selv hopper ud, så han både ved, hvor han er, men så det også foregår i hans tempo. Derudover så sørg for at hans bur er hans “helle”, altså hans trygge sted, som er hans. Lad ham være i fred, når han er i buret, og lad lågen stå åben hele dagen, så han selv kan hoppe ud og ind. Eventuelt kan du lægge nogle godbidder på gulvtæppet udenfor hans bur, så det er et hyggeligt sted at være for ham. Sæt også gerne nogle papkasser rundt omkring, som han kan hoppe ind i (her skal han også være helt i fred), når verden bliver lidt for stor.

 7. Hej min kanin malu er blevet så mærkelig efter jeg lod en ad mine venner holde hende og så nu vil hun ikke op til mig længere(hun ville op til mig vær dag før min veninde fik lov til at holde hende) og hun vil heler ikke i sin sele mer

  1. Så du da din veninde holdt hende? Det kan jo være, at hun er faldet ned og har slået sig? Men hvis I ellers ikke bærer på din kanin, så skal hun nok blive rolig igen.

 8. Vi har en kanin mor på mere end et år, og dens ham unge. Vi har købt dem sammen, og de går sammen i boksen, og har gået sammen hele tiden. Kan det gå ? Vi har set, som der har foregået en parring……nu er vi bekymret, eller har vi grund til det ? Det er jo mor og søn…..

  Mange hilsner
  Pia Andersen

  1. Ja, I bør være bekymret 🙂 De vil parre sig og lave unger. Uanset om de er bror og søster, eller mor og søn. Så I vil lynhurtigt ende med rigtig mange kaniner. Sørg for at få hende steriliseret med det samme og ham kastreret, så kan de gå sammen uden problemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *