Kaniner er byttedyr og kan derfor ikke lide at blive løftet. Kaniner har to måder at reagere på, når de bliver løftet: de enten river, bider og sparker, eller er stive af skræk. Imellem de to reaktioner er et fåtal, som er afslappede omkring det.

Min kanin vil ikke løftes

Kaniner kan ikke lide at blive løftet. Sådan er det. Kaniner er ikke et type kæledyr, som du løfter og bærer rundt på. De færreste dyr kan lide det, men kaniner kæmper i høj grad for at komme ned og væk fra den ubehagelige situation. Mange kaniner er faldet ned på den måde og har i værste fald brækket et ben, så pas derfor på med at lade børn bære rundt på kaniner.

Kaniner er byttedyr. Når de bliver løftet, er det tegn på, at et rovdyr har fat i dem. Instinktet træder i kraft, og mange kaniner begynder derfor at kæmpe for deres liv. Nogle kaniner er godt klar over, at det er deres ejer, der bærer dem, og vil derfor nøjes med at bide let i skulderen eller halsen for lige at markere, at det er ubehageligt.

Hvad skal jeg gøre, hvis min kanin ikke vil løftes?

Der er ingen grund til at blive sur på en kanin, der ikke vil løftes. Det er dybt ubehageligt for de fleste kaniner, og det må du respektere. Formentlig ville du heller ikke synes om, at der kommer en bagfra og løfter dig uden varsel.

Nogle mener, at du kan vænne en kanin til at blive løftet ved at løfte den hver dag. I de fleste tilfælde vil du opleve, at din kanin går hen og bliver bange for dig og måske begynder at bide ud efter dig, når du nærmer dig. Det er derfor ikke en god måde at opbygge et tillid på. Hvis du i stedet viser din kanin, at den kan stole på dig, og at du er forudsigelig i din adfærd, så vil den også blive langt mere rolig og tryg ved dig.

Drop tanken om at skulle bære rundt på din kanin. Løft den kun i nødvendige situationer, såsom når den skal til dyrlæge, have medicin, have klippet negle osv. Du må aldrig løfte din kanin ind og ud af dens bur. Er du nødt til dette, så skal du have et nyt bur – eller endnu bedre, helt droppe at have et bur. Få inspiration til mere kaninvenlige boliger.

En del kaniner vænner sig til at blive løftet med tiden i takt med, at de lærer dig at kende. Så giv det ro og lad være med at gøre det for ofte.

Se hvordan du skal løfte en kanin korrekt

One thought on “Min kanin vil ikke løftes

 1. Hvad så hvis man logger kaninen hen til burets låge med en godbid, kæler den lidt, og derefter løfter den? Det gør jeg ca. 2 gange dagligt når han kommer hen til mig ellers ikke – vil du mene at det er skadeligt for ham? Jeg løfter ham iforbindelse med kæl eller gåture.

  1. Nogle kaniner kan affinde sig med det. Hvis din kanin er okay med det, fordi at han ved, at det betyder at han kommer ud på tur, så er det jo fint nok og den eneste mulighed, der er. Hvis han trykker sig, bliver stiv eller lignende, når du gør det, så er det fordi han ikke kan lide det. Det allerbedste for din kanin vil dog helt klart være, at du får bygget en løbegård til ham på min. 9 m2, hvor du kan sætte dig ind til ham, så du kan kæle med ham på hans præmisser, og så han kan løbe rundt og få motion.

   1. Tusind tak for svar. Jeg er også ved at undersøge mulighederne for en løbegård. Men indtil da, mon det så er bedre at han løber fra bur til transportkasse når han skal ud at gå, fremfor jeg løfter ham hen til græsplanen – eller er en transportkasse ligeså utrykt? Og mister den ikke også lidt kæl og nærhed så?

   2. En transportkasse vil være bedre – for han vil ikke forbinde den med dig på samme måde. Faktisk kan du snildt lære din kanin selv at hoppe ind i transportkassen. Når han er ude og løbe kan du jo sætte dig ned med ham og kæle med ham dér. Han skal bare kunne vælge dig til og fra, og det kan han, når han er frit, f.eks i løbegården.

  1. Skær benene af buret og lad lågen stå åben, så kaninen selv kan hoppe ud og ind af sin løbegård 🙂 Det vil være bedst for kaninen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *