Oplever du at din kanin tisser i sofaen? Det handler ikke om dominans eller om at din kanin er urenlig. Det er helt naturlig adfærd hos kaniner, og ses oftest hos kaniner, der ikke er neutraliserede, eller som først fornyligt er blevet det.

Hvorfor tisser min kanin i sofaen?

Kaniner er territoriale dyr. Det betyder, at de er meget bevidste om, hvor de bor, og hvad der er deres område. De fortæller andre, at det er deres territorium ved at efterlade duftspor. Det gør de ved at markere ting med deres hage (under hagen sidder nogle duftkirtler). Det kan vi mennesker ikke lugte. Til gengæld kan vi lugte, når kaninen markerer med urin eller afføring.

Nogle kaniner strinter, mens andre tisser rundt omkring. Hankaniner er mere tilbøjelige til at markere et større område, mens hunkaniner oftest holder sig til området omkring deres bur eller sovested.

Nogle kaniner vælger desværre også at tisse i sofa eller i sengen. Det gør de, fordi at der her lugter allermest af os. Kaninens instinkter fortæller den derfor, at det er her, at den skal markere. Når en kanin først har besluttet sig for et sted at markere, så kan det være svært at vænne den af med det. Men det er skam heldigvis muligt.

Hvad kan jeg gøre for stoppe det?

Hvis din kanin tisser i sofaen eller i sengen er det første, du skal gøre, at neutralisere den. Kaniner, der er neutraliserede har ikke samme behov for at markere deres territorium. Derudover er det også vigtigt, at du vasker sofa og seng med eddike og virkelig forsøger at fjerne lugten af urin.

Din kanin må ikke have adgang til sofa og seng i 2 måneder. Den skal vænnes helt af med det. Kan du holde den helt væk fra området i så lang tid, så plejer problemet at gå væk (hvis altså kaninen også er neutraliseret).

Du kan også sprøjte sofaen med parfume, som vil afskrække kaninen fra at komme for tæt på. Det virker på nogle kaniner, og på andre har det ingen effekt.

Læs også om renlighedstræning af kaniner.

One thought on “Min kanin tisser i sofaen

 1. Hej. Min kanin er nu en ca 14 uger gammel han. Han er fritstående når vi er hjemme, men i bur om natten og når vi ikke er hjemme. Jeg har dog et generelt problem, han tisser og skider i sofa og seng. Ved det er markering, men han gør det inden for meget få minutter så jeg ikke altid kan nå at flytte ham. Dette er en af grundene til at jeg ikke vil have ham fri når vi ikke er hjemme. Skal have ham kastreret hurtigst muligt, da jeg håber det afhjælper det, men er ikke sikker på han er kønsmoden endnu. Har prøvet at mærke efter hans testikler, men synes ikke rigtig jeg kan mærke dem og han er ikke en kanin der bryder sig om man tager ham op eller holder ham, så det er meget svært for mig at få tjekket ham ordentligt. Nogle råd? Jeg håber meget det kan være en tidlig teenagerperiode der er skyld i hans opførsel og i at man skal holde øje med ham 24/7 for at han ikke laver ulykker.

  Vh Frederikke

  1. Prøv at stikke en hånd under halen mellem benene på ham, mens du lige kæler med ham eller fodrer ham. Det burde du kunne komme til. Så kan du mærke om der er noget. Du vil helt sikkert kunne mærke noget, hvis det er der. Hans adfærd tyder på, at det er lige om lidt, hvis det ikke er sket.

 2. Hej!
  Min kanin er 8 år, og han er begyndt at tisse hver gang, han er oppe af sit bur! Han er ikke kastereret. Han har ikke altid gjort det. Først lige begyndt.
  Kan det være fordi han ikke kan holde på sin tis mere?
  Vh. Celina

  1. Der kan være flere forklaringer, for det kan også være at det er fordi at han ikke synes om at blive løftet ud af sit bur, og han har fundet ud af at det virker at tisser. Har du prøvet at lade være med at løfte ham ud af buret og bare tage toppen af buret, så han selv kan hoppe ud og igen? Jeg formoder, at der er tale om et indebur, hvor åbningen er øverst og ikke i siden, så kaninen selv kan hoppe ud og ind?
   Hvis han har blærebetændelse, så skal han naturligvis have noget pencilin hos dyrlægen. Du vil se det som at han småtisser meget, at han er våd bagi, og at han ser ud til at anstrenge sig, når han tisser. Hopper han meget på toilettet?
   Hvis det kun er noget, du løfter ham, at du observerer det, så er det simpelthen fordi du skal have fundet en anden løsning på det, så det bliver mere frivilligt for ham.

 3. Min kanin er snart 4 år.
  Hun tisser på gulvet i stuen.
  Hun er steriliseret, så hvorfor gør hun det?

 4. Tak for svar.
  Ja, hun er renlighedstrænet.
  Meget af tiden tisser hun i buret, men det sker hun tisser på gulvet også.

  1. Hvis hun aldrig har gjort det før og pludselig er begyndt på det nu, så kan det være på grund af blæreproblemer, evt. bare en blærebetændelse, som skal behandles. Det kan du se ved at hun tisser hyppigt, overanstrenger sig når hun skal tisse og/eller måske er våd omkring kønsdelene. Hvis du kan udelukke blæreproblemer, så begynd at vaske gulvet hver dag (før der kommer uheld). Og sørg for at vaske det meget grundigt ned en af dagene med både Rodalon og sprøjt med R10, hvis det er nogle bestemte steder, hun tisser. Det er vigtigt, at hun ikke kan lugte, at hun har haft tisset dér før, for så vil hun fortsætte.

 5. Min kanin tisser på min seng hele tiden?
  Den gør det altid det samme sted.
  Hvorfor gør han dog det?

  1. Det gør din kanin, fordi den ikke er neutraliseret. Det er formentlig startet som noget markering (hvilket det også sagtens kan være stadigvæk), og nu bliver den ved, fordi der lugter af dens urin, så det er blevet en vane. Få fat i en UV-lygte (lommelygte, der lyser lilla) – den får urinen til at lyse op, når det er mørkt. Så kan du se om der er pletter, du ikke har fået vasket væk. Vask med eddike og sprøjt med R10 (købes i Matas). Hvis din kanin ikke er neutraliseret, så vil den formentlig blive ved med det, fordi sengen lugter så meget af dig.

 6. Hej
  Min kanin er så vidt mig bekendt kastereret (dyrlægen var ikke kanin kyndig), men han har i dag haft tisset/pøllet i sengen, selvom han ikke har gjort det længe
  Kan man tjekke om han er kastereret? Eller kan det skyldes markering over utilfredshed over feks at være flyttet i nyt hus?

  1. Ja, det er ganske let at sige. Har din kanin fyldte testikler eller ej? Det kan være, at du lige skal rode lidt i pelsen, hvis det er en tykpelset pels. Hvis poserne er slappe og små, så er den kastreret. Hvis de er store/fyldte, så er den ikke kastreret. Jeg er sikker på at din dyrlæge godt kan se om kaninen er kastreret eller ej, da det jo vil se lige sådan ud på et andet dyr, men de kan jo tage fejl selvfølgelig.
   Selvom han er kastreret kan han godt stadig markere, desværre. Hvis I lige er flyttet, kan det være tegn på at han er lidt utryg. Sørg for at han har kasser at gemme sig i og nogle steder, hvor han føler sig tryg.

 7. Hejsa,

  Jeg har i fredags købt mig en kanin som, skal være frit gående. Den er ca 10 uger.
  Den nu tisset et par gange på dynen. Jeg vil dog være ærlig og sige at jeg var nok for hurtig til at lukke den ud af buret efter vi kom hjem. Ca 24 timer.
  Nogle gode råd til at forebygge det? Ved han stadig er for lille til at blive kasteret 🙂

  Ann

  1. Det er svært at forebygge det, for det er fordi han ikke er kastreret – og sofaer, senge osv, hvor vi opholder os meget, lugter bare så utrolig stærkt af os, at kaninerne helt naturligt markerer de steder. Han er formentlig meget snart klar til at blive kastreret. Indtil da skal du vaske din dyne rigtig grundigt og så må du forsøge at holde ham ude af sengen, så han ikke får smag for det – det er jo dejligt at tisse i en dyne, hvor det våde forsvinder lige med det samme 🙂

 8. Hej

  Jeg bar en neutraliseret hankanin på 3 år, som er fritgående. Den har været renlig, men er de sidste par måneder begyndt at tisse i vores senge. Det virker som om den markere territorie, da det mindre mængder tis.
  Er der noget jeg kan gøre? Hilsen Mette

  1. Det lyder umiddelbart mere som blærebetændelse. Hvis du ikke vil til dyrlægen og få det tjekket, så kan du faktisk købe kattegrus, der skifter farve, hvis der er blærebetændelse. Kig efter om han virker til at anstrenge sig, om han er lidt våd omkring kønsorganerne osv. Det bedste vil dog være at få ham tjekket hos dyrlægen.

 9. Hej kaninhåndbogen,
  Min hankanin på knap 2 år er neutraliseret, men han er begyndt at tisse i sofaen og en enkelt gang på gulvet i soveværelset (han er en frikanin), udover det efterlader han også mange lorte, primært omkring hans bakke på badeværelset, og ikke bare sådan lidt, men MANGE, og også inde i stuen på gulvtæppet jeg har under sofabordene. Hvorfor gør han det, når han er neutraliseret?
  Han har også noget med sin natafføring, som gerne ligger smurt ud på gulvet hvor han opholder sig allermest, hvilket også resulterer i at han får det på sig, som han er god til at fjerne igen (han giver mig ikke lov til at hjælpe ham på nogen måde!)
  Hvad kan jeg gøre ved det?

  Jeg synes det er så synd for ham at han er begyndt på alt det her lige pludselig.
  Er det noget som kræver et dyrlæge besøg? For jeg synes han opfører sig helt normalt udover det, han er glad og hopper ellers rundt.

  Venlig hilsen Maria

  1. Om en kanin markerer eller bare ikke gider bruge kattebakken kan du se på hvordan pøllerne ligger. Er de spredt jævnt rundt omkring, så er det afmærkning, og ligger de i en bunke, gerne med lidt tis, så er det fordi din kanin går på toilettet. Så løsningen afhænger lidt af årsagen. Når det er omkring bakken, så kan det tit være tale om “flyve-pøller”, altså kugler der flyver ud af bakken, når din kanin hopper ud. Sørg for at samle det op hele tiden, gør godt rent og tjek om toiletbakken måske ikke trænger til at blive gjort rent noget oftere.

   Med hensyn til natafføringen så skyldes dette oftest en af to ting: tandproblemer eller at din kanin overproducerer natafføring pga. sit foder.

   Med hensyn til sofaen så er det en rigtig god ide at købe en UV-lygte, som får urin til at lyse op i mørke. Tjek om der ikke stadig er urinpletter, du ikke har fået fjernet. Hvis der stadig lugter, så vil din kanin blive ved, desværre. Prøv gerne R10 fra Matas til at fjerne lugten, når du har fjernet selve urinpletterne. Du kan også i en periode sprøjte med R10 de steder, hvor din kanin går på toilettet, fordi det fjerner lugten, som er det, der får ham til at søge derhen.

 10. Hej.
  Jeg har en meget sød kanin på 3 år. Super dejlig. Jeg fik ham for lidt over et år siden og det er gået så godt og vi hygger os.
  I en periode tissede og pøllede han gentagende gange i min seng, og jeg tænkte at han nok skulle markere sit territorium. Derfor læste jeg her han ikke måtte komme i nærheden af sengen i 3 måneders tid, og det hjælp – ingen problemer efter det.
  Indtil nu..
  Jeg har fået en kæreste, og herefter har jeg M oplevet et par gange nu at han har tisser i min sofa. Den end gang virkede han forskrækket da han gjorde det. Jeg tog ham ned af sofaen og rengjorde den.
  Anden gang markede/tissede han på et tæppe. Tæppet bliver også vafler. Disse to gange har min kæreste ikke været til stede, men tæppet og sofaen har nok lugtet af ham.
  Ligesom min kæreste og jeg lå og så film Blop (kaninen) kom og puttede ved mig og leverede en håndfuld pøller ved mig (ingen tid dog).
  Blop kradser og napper i min kæreste fødder, min kæreste tager det meget roligt og synes bare det er sødt. Han kæler med ham når Blop selv kommer osv.
  Men hvad gør jeg ift. Blops tisseri og pøllerl?
  Han er ellers meget renlig og gør kun det ene og det andet i sit bur.

  1. Nåh, Blop passer på sin mage 🙂 Jeg tror bare I skal give det tid, så Blop vænner sig til den nye lugt af din kæreste. Bruger din kæreste parfume måske? Hvis han gør, skal han måske lige dæmpe det i en periode, når han kommer hjem til dig. Det kan også være at din kæreste lugter af andre dyr? Jeg ville måske lade din kæreste sove i en gammel t-shirt nogle dage og derefter give den til Blop. Måske ender Blop med at grave i den og tisse på den, men det kunne være, at efter et par dage, at han har vænnet sig mere til lugten af din kæreste gennem t-shirten. Og derudover så ville jeg bede din kæreste om at håndfodre ham og bruge noget tid på ham hver gang, mere end bare at kæle med ham, når Blop selv kommer.

 11. Min kanin er indekanin og tisser i en kattebakke i sit store bur, hvor en høhæk hænger lige over kattebakken. Når jeg fylder op med hø, hiver kaninen alt hø ned i tissebakken i løbet af et døgns tid, og så er det jo ikke lækkert at spise, når den tisser på det. Det bliver alt for dyrt i længden med al det (kvalitets)hø vi bruger for tiden. Hvordan kan jeg vænne den af med det? I kattebakken er et par avissider, små træpiller og Carefresh bedding øverst.

  1. Ja, det er en ulempe, desværre. Tit skyldes det høhækken og ikke kaninen. Der er stor forskel på høhække, og hvis det er for svært for kaninen at få fat i høet, så har de en tendens til at hive det ud og ned. Prøv evt. at hænge det i en åben kurv eller lignende i lav højde, så det er let for din kanin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *