↑ Tilbage til Problemadfærd hos kaniner

Print denne Side

Min kanin tisser i sofaen

Oplever du at din kanin tisser i sofaen? Det handler ikke om dominans eller om at din kanin er urenlig. Det er helt naturlig adfærd hos kaniner, og ses oftest hos kaniner, der ikke er neutraliserede, eller som først fornyligt er blevet det.

Hvorfor tisser min kanin i sofaen?

Kaniner er territoriale dyr. Det betyder, at de er meget bevidste om, hvor de bor, og hvad der er deres område. De fortæller andre, at det er deres territorium ved at efterlade duftspor. Det gør de ved at markere ting med deres hage (under hagen sidder nogle duftkirtler). Det kan vi mennesker ikke lugte. Til gengæld kan vi lugte, når kaninen markerer med urin eller afføring.

Nogle kaniner strinter, mens andre tisser rundt omkring. Hankaniner er mere tilbøjelige til at markere et større område, mens hunkaniner oftest holder sig til området omkring deres bur eller sovested.

Nogle kaniner vælger desværre også at tisse i sofa eller i sengen. Det gør de, fordi at der her lugter allermest af os. Kaninens instinkter fortæller den derfor, at det er her, at den skal markere. Når en kanin først har besluttet sig for et sted at markere, så kan det være svært at vænne den af med det. Men det er skam heldigvis muligt.

Hvad kan jeg gøre for stoppe det?

Hvis din kanin tisser i sofaen eller i sengen er det første, du skal gøre, at neutralisere den. Kaniner, der er neutraliserede har ikke samme behov for at markere deres territorium. Derudover er det også vigtigt, at du vasker sofa og seng med eddike og virkelig forsøger at fjerne lugten af urin.

Din kanin må ikke have adgang til sofa og seng i 2 måneder. Den skal vænnes helt af med det. Kan du holde den helt væk fra området i så lang tid, så plejer problemet at gå væk (hvis altså kaninen også er neutraliseret).

Du kan også sprøjte sofaen med parfume, som vil afskrække kaninen fra at komme for tæt på. Det virker på nogle kaniner, og på andre har det ingen effekt.

Læs også om renlighedstræning af kaniner.

14 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Frederikke

  Hej. Min kanin er nu en ca 14 uger gammel han. Han er fritstående når vi er hjemme, men i bur om natten og når vi ikke er hjemme. Jeg har dog et generelt problem, han tisser og skider i sofa og seng. Ved det er markering, men han gør det inden for meget få minutter så jeg ikke altid kan nå at flytte ham. Dette er en af grundene til at jeg ikke vil have ham fri når vi ikke er hjemme. Skal have ham kastreret hurtigst muligt, da jeg håber det afhjælper det, men er ikke sikker på han er kønsmoden endnu. Har prøvet at mærke efter hans testikler, men synes ikke rigtig jeg kan mærke dem og han er ikke en kanin der bryder sig om man tager ham op eller holder ham, så det er meget svært for mig at få tjekket ham ordentligt. Nogle råd? Jeg håber meget det kan være en tidlig teenagerperiode der er skyld i hans opførsel og i at man skal holde øje med ham 24/7 for at han ikke laver ulykker.

  Vh Frederikke

  1. Kaninhåndbogen

   Prøv at stikke en hånd under halen mellem benene på ham, mens du lige kæler med ham eller fodrer ham. Det burde du kunne komme til. Så kan du mærke om der er noget. Du vil helt sikkert kunne mærke noget, hvis det er der. Hans adfærd tyder på, at det er lige om lidt, hvis det ikke er sket.

 2. Celina

  Hej!
  Min kanin er 8 år, og han er begyndt at tisse hver gang, han er oppe af sit bur! Han er ikke kastereret. Han har ikke altid gjort det. Først lige begyndt.
  Kan det være fordi han ikke kan holde på sin tis mere?
  Vh. Celina

  1. Kaninhåndbogen

   Der kan være flere forklaringer, for det kan også være at det er fordi at han ikke synes om at blive løftet ud af sit bur, og han har fundet ud af at det virker at tisser. Har du prøvet at lade være med at løfte ham ud af buret og bare tage toppen af buret, så han selv kan hoppe ud og igen? Jeg formoder, at der er tale om et indebur, hvor åbningen er øverst og ikke i siden, så kaninen selv kan hoppe ud og ind?
   Hvis han har blærebetændelse, så skal han naturligvis have noget pencilin hos dyrlægen. Du vil se det som at han småtisser meget, at han er våd bagi, og at han ser ud til at anstrenge sig, når han tisser. Hopper han meget på toilettet?
   Hvis det kun er noget, du løfter ham, at du observerer det, så er det simpelthen fordi du skal have fundet en anden løsning på det, så det bliver mere frivilligt for ham.

 3. Pernille

  Min kanin er snart 4 år.
  Hun tisser på gulvet i stuen.
  Hun er steriliseret, så hvorfor gør hun det?

  1. Kaninhåndbogen

   Er hun renlighedstrænet? Prøv at læse om hvordan du gør: http://www.kaninhaandbogen.dk/kaniner-som-kaeledyr/renlighedstraening-af-kanin/

 4. Pernille

  Tak for svar.
  Ja, hun er renlighedstrænet.
  Meget af tiden tisser hun i buret, men det sker hun tisser på gulvet også.

  1. Kaninhåndbogen

   Hvis hun aldrig har gjort det før og pludselig er begyndt på det nu, så kan det være på grund af blæreproblemer, evt. bare en blærebetændelse, som skal behandles. Det kan du se ved at hun tisser hyppigt, overanstrenger sig når hun skal tisse og/eller måske er våd omkring kønsdelene. Hvis du kan udelukke blæreproblemer, så begynd at vaske gulvet hver dag (før der kommer uheld). Og sørg for at vaske det meget grundigt ned en af dagene med både Rodalon og sprøjt med R10, hvis det er nogle bestemte steder, hun tisser. Det er vigtigt, at hun ikke kan lugte, at hun har haft tisset dér før, for så vil hun fortsætte.

 5. Sara

  Min kanin tisser på min seng hele tiden?
  Den gør det altid det samme sted.
  Hvorfor gør han dog det?

  1. Kaninhåndbogen

   Det gør din kanin, fordi den ikke er neutraliseret. Det er formentlig startet som noget markering (hvilket det også sagtens kan være stadigvæk), og nu bliver den ved, fordi der lugter af dens urin, så det er blevet en vane. Få fat i en UV-lygte (lommelygte, der lyser lilla) – den får urinen til at lyse op, når det er mørkt. Så kan du se om der er pletter, du ikke har fået vasket væk. Vask med eddike og sprøjt med R10 (købes i Matas). Hvis din kanin ikke er neutraliseret, så vil den formentlig blive ved med det, fordi sengen lugter så meget af dig.

 6. Sarah

  Hej
  Min kanin er så vidt mig bekendt kastereret (dyrlægen var ikke kanin kyndig), men han har i dag haft tisset/pøllet i sengen, selvom han ikke har gjort det længe
  Kan man tjekke om han er kastereret? Eller kan det skyldes markering over utilfredshed over feks at være flyttet i nyt hus?

  1. Kaninhåndbogen

   Ja, det er ganske let at sige. Har din kanin fyldte testikler eller ej? Det kan være, at du lige skal rode lidt i pelsen, hvis det er en tykpelset pels. Hvis poserne er slappe og små, så er den kastreret. Hvis de er store/fyldte, så er den ikke kastreret. Jeg er sikker på at din dyrlæge godt kan se om kaninen er kastreret eller ej, da det jo vil se lige sådan ud på et andet dyr, men de kan jo tage fejl selvfølgelig.
   Selvom han er kastreret kan han godt stadig markere, desværre. Hvis I lige er flyttet, kan det være tegn på at han er lidt utryg. Sørg for at han har kasser at gemme sig i og nogle steder, hvor han føler sig tryg.

 7. Ann Waaben

  Hejsa,

  Jeg har i fredags købt mig en kanin som, skal være frit gående. Den er ca 10 uger.
  Den nu tisset et par gange på dynen. Jeg vil dog være ærlig og sige at jeg var nok for hurtig til at lukke den ud af buret efter vi kom hjem. Ca 24 timer.
  Nogle gode råd til at forebygge det? Ved han stadig er for lille til at blive kasteret 🙂

  Ann

  1. Kaninhåndbogen

   Det er svært at forebygge det, for det er fordi han ikke er kastreret – og sofaer, senge osv, hvor vi opholder os meget, lugter bare så utrolig stærkt af os, at kaninerne helt naturligt markerer de steder. Han er formentlig meget snart klar til at blive kastreret. Indtil da skal du vaske din dyne rigtig grundigt og så må du forsøge at holde ham ude af sengen, så han ikke får smag for det – det er jo dejligt at tisse i en dyne, hvor det våde forsvinder lige med det samme 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>