↑ Tilbage til Problemadfærd hos kaniner

Print denne Side

Min kanin keder sig

Hvis kaniner kunne vælge, ville de ikke bo i et bur eller i en løbegård. De ville græsse dagen lang, springe og løbe, udforske nye steder, bruge deres lugtesans til at finde mad, grave og ikke mindst kommunikere med og soignere andre kaniner. Du kan måske ikke give din kanin alt dette, men meget kan du sagtens gøre.

Hvorfor keder min kanin sig?

Kaniner er meget intelligente dyr, og de egner sig selv ikke til at sidde i et bur og kukkelure. I naturen bruger en kanin halvdelen af dagen på at søge efter føde. Hvis du giver din kanin mad i en skål, så spiser den sin mad på 5 minutter, hvorefter den ikke har mere at lave resten af dagen. Den har hverken skulle bruge sin lugtesans eller udtænke måder at få fat i sin mad på.

Kaniner har brug for at bevæge sig, løbe og springe. Hvis din kanin ikke har mulighed for det, så bliver den frustreret.

Kaniner, der sidder meget i bur, kan ende med at blive deprimerede og fuldstændig apatiske. Det betyder, at de bare sidder og kigger ud eller sover og ikke laver meget mere end det. Det er tegn på, at din kanin ikke har det godt.

Hvad skal jeg gøre, hvis min kanin keder sig?

Sørg for at din kanin er ude af buret så meget som muligt. Det bedste er, hvis du kan lade din kanin være ude af sit bur hele døgnet. Det kan den sagtens uanset om den bor ude eller inde. Læs om kaninbure og find inspiration.

Du kan gøre meget for, at din kanin ikke keder sig ved at give den mentale stimuleringer. I stedet for at give den mad i skålen, så giv den en foderbold eller strø foderet ud over et større område og ned i høet, så den skal grave efter det. Du kan også lave en kasse med iturevne avisstrimler og så smide foderet derned.

Hvis din kanin sidder meget i bur, er det vigtigt at den får mulighed for at rejse sig og strække kroppen. Du kan derfor hænge en snor ud mellem to stole og så hænge dens grønt fast med klemmer, så den skal anstrenge sig lidt for at få fat i det. Du kan også lave et fodertræ.

Du kan selv lave aktivitetslegetøj til din kanin, men du kan også købe det. Zooplus har en lang række aktivitetslegetøj til kaniner, hvor de skal bruge hjernen og kroppen for at få fat i deres foder. De fleste kaniner er dog ganske tilfredse med papirsposer, toiletruller osv. med foder i.

Læs mere om aktivering af kaniner

Kaniner, der bor alene, keder sig også meget mere. Kaniner er sociale dyr, og de trives bedst sammen med andre kaniner. Inden du anskaffer dig en kanin til, så er det vigtigt, at du har sat dig ind i hvordan man sætter to kaniner sammen.

3 kommentarer

 1. Mille

  Ok men min kanin bider og bygger rede med sin pels og hvorfor gør den det??

 2. Josephine

  Hej. Jeg har en inde-hunkanin på 1,5 år (neutraliseret), og hun er begyndt at virke meget passiv, gør ikke meget andet end at sove og putte, får en masse nus, og virker kun aktiveret når hun får grønt og når hun får hendes foderbold med kaninpiller (dog er hun meget opsøgende, følger efter mig overalt, og er generelt meget tam).

  Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre, for jeg udskifter hendes legetøj jævnligt, hun er fuldstændig fritgående (udover om natten) og hun får en masse kæl, opmærksomhed og jeg træner hende med godbidder osv, men det holder hende aktiveret i 10-20 min og så er det tilbage til at kukke-lure.
  Derudover er hun fuldstændig stoppet med at at lægge sig på maven med udstrakte ben endten til siden eller helt bagud (hvilket plejede at bære hendes fortrukne stilling). Det kan dog have noget at gøre med at hun i en periode havde problemer med luft i maven, men det er trods alt et halvt år siden hun blev rask.
  Hun er også god til at bide i hendes burs tremmer, selv når døren dertil er åben.
  Jeg er bekymret for hun ikke er glad, eller om hun føler sig utryg, eller hvor problemet ligger, og jeg håber du kan hjælpe mig

  Med venlig hilsen
  Josephine

  1. Kaninhåndbogen

   Det er aldrig sjovt, hvis man føler at ens kanin mistrives. Du lyder til gengæld til at være en skøn kaninejer, så jeg er sikker på, at problemet nok skal blive løst – eller er det mon allerede det? Det er jo et stykke tid siden, at du har skrevet.

   Indekaniner er noget mere passive end kaniner, der går udenfor. Måske sammenligner du også hendes adfærd med da hun var teenager og havde krudt i røven? Men det lyder alligevel som om at hun keder sig. Har du overvejet at få dig en kanin til, så hun får selskab?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>