Kaniner gnaver meget. Også i ledninger, tapet, bøger, lædertasker og møbler – hvis du er rigtig uheldig. Selvom det er en naturlig adfærd hos kaniner, så kan du gøre meget for, at din kanin ikke ødelægger ting, som du er glad for.

Hvorfor gnaver min kanin i tapet og ledninger?

Det kaldes pica, når dyr spiser ting, der ikke har nogen næringsværdi. Årsagen er psykologisk og kræver oftest adfærdsbehandling. Når det gælder kaniner, så handler det dog ikke om et psykologisk problem, men blot om helt almindelig adfærd og anatomi.

Kaniners tænder vokser kontinuerligt, ligesom vores negle. Derudover har de et helt naturligt behov for at gnave for at skaffe sig føde og for at vedligeholde deres underjordiske hjem og holde det fri fra rødder og planter. Den adfærd kommer især til syne, når der hænger ledninger i vejen for kaninen.

Kaniner, der spiser tapet, menes i nogle tilfælde at mangle fibre i deres kost og forsøger at skaffe sig det på den måde. Flertallet af kaninerne, der har denne uheldige vane, gør det dog, fordi de bare har lyst til at gnave og kan lide smagen af tapet. Tapet indeholder som sagt fibre, og det er ganske uskadeligt at indtage – men ingen tvivl om at det skal stoppes.

Hvordan undgår jeg, at min kanin gnaver i tapet og ledninger?

Kaniner har et naturligt behov for at gnave. Det er noget, vi kaninejere må leve med, når vi anskaffer os en kanin som kæledyr. Heldigvis så hjælper en neutralisering på en stor del af gnaveriet, og det samme gør alder. Teenagekaniner er mere destruktive end voksne kaniner, og det samme er kaniner, der keder sig og ikke har en anden kanins selskab. Der er derfor rigtig meget, du kan gøre for at mindske problemet.

Først og fremmest er det vigtigt, at din kanin er neutraliseret. En neutralisering er ikke en mirakelkur, hvis din kanin gnaver, men det hjælper på det.

En kanin, der keder sig, er en destruktiv kanin. Kombinér det med et naturligt behov for at gnave, og du har en tikkende bombe på 4 ben i dit hjem. Sørg for at din kanin har friske grene (ikke dem fra dyrebutikken, som de færreste kaniner gider gnave i, men grene du har plukket i naturen. Bøg, pil og nød er meget populære grene hos kaniner) og ikke mindst en række papkasser, som den kan bruge tid på at gnave i stykker.

Hvis din kanin ikke gider gnave i papkassen, så smid den ud og skaf dig en ny papkasse. Papkasser er ikke bare papkasser, ifølge kaniner, så giv ikke op med det samme. På et tidspunkt begynder kaninen at miste interessen for papkassen. Så er det tid til at finde en ny.

Kaniner sliber deres tænder, når de spiser frisk hø og græs. Udover at hø/græs har en vigtig betydning for kaninens fordøjelsessystem, så dækker adgang til hø og græs også meget af kaninens behov for at gnave. 80% af kaninens daglige kostindtag bør være frisk græs eller hø, så hvis din kanin ikke allerede spiser dette, så er det vigtigt, at du gør dit for at det sker.

Kaniner er sociale dyr. Bor din kanin alene vil den derfor formentlig kede sig – også selvom den har meget legetøj. En løsning på en kanin, der er meget destruktiv, er oftest en anden kanins selskab. Husk bare at kaniner skal være neutraliserede (begge køn!) for at gå sammen, og at de skal sammenføres korrekt. Læs meget mere om sammenføring af kaniner.

Har din kanin kastet sin kærlighed på tapet, så kan det som sagt skyldes, at den er vild med smagen, men det kan også være tegn på manglende fiber i kosten. Et af tegnene på kaniner med mave-tarmproblemer, der skyldes manglende fibre, er faktisk, at kaninen begynder at spise tapet. Så skær ned på kraftfoderet og øg mængden af frisk græs og se om det hjælper. Viser din kanin andre tegn (manglende afføring osv), så kontakt en dyrlæge.

One thought on “Min kanin gnaver i tapet og ledninger

 1. Hvad så, hvis han også spiser senge, tøj, bælter, bøger, fjernbetjeninger, puder, dyner, billeder, brille etuier, sko mm..? :/

  1. Det er en sulten kanin 🙂 Lyder som en teenagekanin, der muligvis ikke er blevet kastreret endnu. En kanin, der keder sig, er destruktiv, og når kaninen så endda er under 12 måneder, så har den bare et stort behov for at udforske og lære verden at kende, så bliver det endnu værre. Det er vigtigt at give kaninen mental stimulering. Får den sin mad i en skål eller i en foderbold? Kan den komme til at grave? Har den friske grene og papkasser at gnave i? Det er også vigtigt, at kaninen har rigeligt med frisk hø/græs, som slider tænderne. Kaniner trives også med godt selskab, så det er også en måde at løse det på – men de skal jo stadig stimuleres og have noget at give sig til.

   1. Han er kasteret, men er jo så stadig under 12 måneder gammel..
    Mange tak for svaret! Tror jeg vil begynde at stimulere ham lidt, ved at putte hans mad i en bold af en art.. Vi har styr på papkasserne, grenene og vi sidder meget med ham. Han får endda også lov til at løbe frit rundt, men selfølgelig under opsyn 😉
    Siger ihvertfald tusinde tak. Det var en kæmpe hjælp!

  1. Det kommer jo an på, hvorfor den gør det, og du skriver ikke så meget. Normalt er tapetspiser tegn på at kaninen mangler fibre – har den ubegrænset adgang til frisk hø? Frisk græs? Har den friske grene og papkasser til rådighed? Hvis den spiser rigeligt med græs og støvfrit hø, den får nye grene hver uge, får masser af fiberrigt grønt og gnaver i papkasser, så er det en dårlig vane. I så fald, kan I prøve at sprøjte parfume på den væg, det går udover. Alternativt prøve at sætte noget foran, så vanen brydes. Hvis det er fordi at kaninen ikke får nok fibre og dækket sit gnavebehov, så skal I sætte ind dér først.

 2. Jeg har den sødeste hankanin på syv måneder, men han bider desværre i næsten alt han kan få fat i. Især i tapet, bøger og andre pap-ting som han ikke må bide i. Han blev neutraliseret for næsten to måneder siden.

  Han får frisk hø hver dag, grene og har masser af papkasser (endda et slot i pap) og andet som han kan bide i og holde sig aktiveret med. Det virker dog til, at det der er mest interessant er det han ved han ikke må bide i! Hans adfærd udstråler at han udemærket er klar over hvad det er han ikke må bide i. I starten var det meget sjovt, men nu må jeg indrømme, at det er ved at være en smule frusterende. Især i forhold til tapet-situationen.

  Så mit spørgsmål er, kan jeg gøre andet end at håbe på, at det er en del af hans såkaldte teenage-adfærd, og hvor længe varer sådan en periode normalt? Synes jeg har fulgt alle de gængse råd – udover at få en kanin mere 🙂

  1. Det meste kan man leve med, men ikke tapet. Hvis først de får smag for det, kræver det meget at afvænne dem. Du skriver, at han har en masse at gnave i, og det har han jo tydeligvis brug for, men hvad har han ellers at lave? Får han sin foder i en foderbold, grøntsager hængt i en snor, så han skal anstrenge sig for at spise det, har han noget at udforske, og kan han hoppe rundt og op i højden og på forskellige ting hele dagen? Sidder han i bur på noget tidspunkt og har for meget energi, der skal ud når han så bliver lukket ud? Hvis han er mentalt stimuleret og veltilfreds, så vil hans behov for at finde på narrestreger være begrænset, så du skal gøre ham mentalt træt ved at han er beskæftiget og bruger sit hoved på det, kaniner normalt skal bruge deres hoved til.

   Du kan også kigge på hans foder. Høj-energifoder giver energiske kaniner – og det er fint, hvis man f.eks har fritgående udekaniner, som har brug for meget energi, men der er faktisk en engelsk adfærdsbehandler i kaniner, der har fundet, at kaniner, der får højt energifoder og som ikke kan komme af med den energi på naturlig vis, er mere destruktive. Så se på hans fuldfoder om du kan erstatte det med noget andet. Bare som et forsøg. Og drop frugt og andre godbidder, hvis han får det.

   Mht. teenageperioden så er teenagekaniner ikke altid lykken. Ja, det er hyggeligt at anskaffe sig en sød kaninunge, men den vokser sig hurtigt ind til en hyperaktiv bandit – og så var det bedre at have købt en voksen kanin. Det vil være for meget at love dig, at han bliver bedre med tiden, fordi at tapetgnaveri har det med at blive en rigtig dårlig vane. Det andet ville jeg med garanti sige, at han vil vokse langsomt fra, men det andet skal du arbejde for. Men ikke dermed sagt, at du nu skal føle, at det er håbløst: det er det ikke! Mange kaniner har en kort periode hvor de gnaver i tapet, og så forsvinder det! Der er skam håb forude. Men er han ikke blevet bedre om et par måneder og du har gjort dit for at aktivere ham og har fjernet frugt og lignende, så skal du måske overveje en kanin til.

   1. Mange tak for for dit svar og dine gode råd 🙂

    Han har en foderbold, som han er glad for at bruge, derudover har han flere forskellige kasser som han kan hoppe rundt på, og et pap-slot i tre etager, som han også er meget glad for at hoppe rundt i og gnave i.
    Han sidder i sit bur når han er alene hjemme og om natten – da jeg ikke tør lade ham være alene uden opsyn pga tapetet.
    Umiddelbart virker han til at være glad for at være i sit bur. Om dagen tilbringer han meget tid der, hvor han bl.a. ligger og sover i løber af formiddagen og eftermiddagen, når jeg er hjemme. Jeg er studerende så det er sjældent han er alene mange timer af gangen.
    Han er som regel meget stille og rolig indtil ved 19-20 tiden om aftenen, så er det lidt som om han går i ‘drille-humør’ også er han helt ustyrlig resten af aftenen til jeg går i seng.
    Så det er især om aftenen han spiser tapet og alt andet han kan komme i nærheden af. Ved ikke om det er et adfærdsmønster der er normalt? Om dagen sidder/ligger han mest enten i sit bur eller på sit yndlingssted i stuen, uden at være søgende efter noget at bide i.

    Jeg prøver at lade være med at give ham snacks om aftenen for, at se om det kan sænke energinivauet, også væbner jeg mig med tålmodighed 🙂 Hvis jeg tænker det bedste vil være at få endnu en kanin, hvad vil du anbefale i forhold til om det skal være en neutraliseret hun eller neutraliseret han?

   2. Det giver rigtig god mening at det er om aftenen, hvor han skal af med al sin energi. Særligt når han sover det meste af dagen i et bur. Får han mad i en foderbold? Skal han gøre noget aktivt for at få sine grøntsager? Får han aktivitetslegetøj? Du er nødt til at stimulere ham mentalt. Hvis han skal have selskab, så skal det være en steriliseret hunkanin 🙂

 3. Ja, det virker ikke som om at han har særligt meget energi i løbet af dagen, selvom han har lige så stor mulighed for at løbe rundt om dagen – men der vil han åbenbart helst sove eller slappe af.
  Jeg prøver at gøre det mere udfordrende for ham når han få grønt – så han bliver aktiveret yderligere på den måde. Han har masser af aktivitetslegetøj, som jeg jævnligt skifter ud for, at han ikke skal miste interessen for det 🙂
  Endnu engang mange tak for svar og gode råd til den lille ‘krudtugle’ 🙂

 4. jeg har overvejet at få en kanin og har derfor sat mig og kigget lidt rundt på siden hvad den skal bruge og adfærd for de forskellige racer osv. men jeg har en række spørgsmål jeg håber jeg kan få svar på.
  -er det meget vigtigt at man køber to da jeg bor i lejlighed og eneligt bare ønsker en kanin?
  -jeg søger en rolig race med meget tolmodighed som ikke er agressiv nogle forslag?
  -jeg har også læst her på siden at kaniner ikke vil løftes, det kan jeg ikke helt forstå da man jo blandandet da man var mindre har løftet kaninen op og kælet med den?

  1. Beklager sent svar – mon du allerede har fået din kanin?
   1) Nej, når man har indekanin så behøver man ikke nødvendigvis anskaffe sig to. Det er absolut nødvendigt, hvis man har udekanin, men en kanin, der bor indenfor behøver ikke nødvendigvis en anden kanins selskab, selvom den naturligvis vil trives bedst hvis den har en ven. Hvis bare du er meget hjemme hos den og den selvfølgelig ikke bare sidder og kukkelurer i et bur, så kan du godt nøjes med én. Er du meget væk hjemmefra og er den f.eks lukket væk om natten, så skal du overveje det. Kig på hvor mange timer i løbet af et døgn, som den er for sig selv.

   2) Gå efter personlighed hos den enkelte kanin. Kig ud på et internat og brug et par timer i selskab med kaninerne og find den, du har den helt rette kemi med. En voksen kanin er absolut bedst.

   3) Da du var børn, vidste du måske ikke hvad tegnene var på en utryg kanin? Vi har nok allesammen båret rundt på kaniner som barn uden at have en forståelse for at kaniner byttedyr, og at de ikke kan lide, og at vi kunne risikere at den mistede al tillid til os.

 5. Min kanin har foder som jeg har fået med af avler og han har friske grene, han er lige blevet 12 uger, jeg har prøvet og give ham toiletruller uden papir men han spiser toiletrullen, gør det noget? Kan han godt tåle pappet?
  Og hvordan får jeg ham til og lade være med og bide i alting? Jeg har lige bestilt en masse nye ting hjem som kan aktivere ham når jeg ikke er hjemme og når jeg er hjemme.

  1. Han kan godt tåle pappet. Det er faktisk fiberrigt, og man har lavet studier med kaniner, der fik pap, nogle fik hø og nogle fik slet ikke noget. Pap var lige så godt som hø – men, der er jo ingen næring i, så han skal ikke ligefrem leve af det. Han må gerne gnave og småspise af det i den forbindelse, men det skal ikke være fordi at han har fået smag for det og hellere vil spise det end sit hø, f.eks.

   Han er en lille bandit nu og det vil han være i mange måneder endnu. Han kommer til at have en periode, hvor han med stor sandsynlighed vil være rigtig slem og lave ulykker 😀 Det hører med, når de er i den alder. Du har fat i det rigtige – du har købt en masse legetøj, som skal aflede ham.

  1. De må godt gnave i pap – de skal bare ikke spise det som var det tørfoder eller grøntsager. Pap er ikke skadeligt overhovedet. Men det skal jo ikke fylde maven, så der ikke er plads til næringsholdig mad.

 6. Jeg forstår bare ikke hvordan kaniner kan gnave i strømførende ledninger uden at få stød når de kommer ind til metalkablerne. Min kanin gnavede et strømkabel så min computer slukkede 😀

  1. Der burde være mange flere døde kaniner rundt om i verden i nærheden af ledninger, det kan vi godt blive enige om. De kan dog godt få alvorligt stød og blive stærkt påvirkede af det eller det, men de fleste kaninejere har kaniner, der har tygget sig igennem strømførende ledninger, så hvorfor de ikke reagerer som os andre er et mysterium.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *