Kaniner er territoriale dyr. Det kommer man aldrig udenom, og det er derfor vigtigt at forstå at kaniner ikke tisser ved siden af toilettet for at provokere. En neutralisering vil fjerne en stor del af denne adfærd, da den primært er hormonalt betinget.

Hvorfor er min kanin urenlig?

Kaniner er meget renlige og lærer hurtigt at bruge en kattebakke, så når du oplever problemer med at din kanin tisser i sofaen, i sengen eller bare ved siden af toilettet, så skyldes det oftest ikke, at din kanin er urenlig – men at den ikke er neutraliseret og dermed markerer sit territorium.

Selv kaniner, der bor alene, vil markere deres territorium hvis ikke de er neutraliserede.

Han- og hunkaniner markerer deres område forskelligt. Hunkaniner vil oftest markere rundt om buret, mens hankaniner gør det over et større areal, hvilket skyldes deres naturlige rolle i kolonien (hankaniner passer på området, mens hunkaniner beskytter deres redekamre).

Når hankaniner bliver kønsmodne og kurtiserer hunkaninerne sprøjter de dem ofte med deres urin. Er der ikke nogen kanin i nærheden, overfører kaninen sit seksuelle behov over på dig. Kaninejere med intakte hankaniner, der bor alene, oplever derfor tit at blive strintet på.

Når din kanin er neutraliseret og stadig markerer…

Du respekterer ikke dens territorium

Oplever du at din neutraliserede kanin tisser eller lægger afføring lidt rundt omkring, bør du tænke over om du løfter kaninen ud og ind af buret eller på anden måde blander dig i dens område.

Det er vigtigt, at kaninen føler, at dens område tilhører den og ikke dig. Husk at buret aldrig må være en straf, men skal være dens hule, hvor den kan trække sig tilbage og være i fred. Derfor må du heller aldrig bare stikke hånden ind til kaninen når den er i sin kasse eller sit bur for at kæle med den. Vil kaninen kæle, skal den nok hoppe ud til dig.

En ny kanin er flyttet ind

Er der flyttet en ny kanin ind, kan du godt opleve at din ellers tidligere renlige kanin pludselig begynder at tisse ved siden af eller lægge kaninpøller rundt om i huset. Det er meget almindeligt, når der sker ændringer i en kanins liv. Også selvom det er en god ændring.

Det plejer at forsvinde lige så hurtigt, som det opstod. Men pas alligevel på at din kanin ikke udvikler en dårlig vane i den periode. Ryd derfor hurtigt og konsekvent op efter dem.

Det plejer at forsvinde af sig selv efter en periode, men du kan hjælpe det hurtigere på vej ved at ommøblere rummet, hvor kaninerne befinder sig, og vaske gulv og vægge med Rodalon og eddike, så alle duftmarkeringer i rummet forsvinder.

Hvornår er kaninen urenlig og hvornår markerer den?

Nogle kaniner tisser ved siden af toilettet, simpelthen fordi de er for store til toilettet og ikke kan ramme rigtigt. Det gælder om at holde øje med, hvor tit det sker og om det virker bevidst eller ej.

Sker der uheld hele tiden,, så kan din kanin måske ikke lide den type toiletgrus, du bruger (de fleste kaniner er glade for træpiller). Måske er toilettet for beskidt til, at den vil bruge det. Måske har den ikke lyst til at dele toilet med en anden kanin. En del kaniner kan ikke lide hjørnetoiletter. Måske skal du omrokere tingene i buret eller helt flytte toilettet ud af buret, hvis kaninen er fritgående.

Forsøg i en periode konsekvent og hurtigt at tørre urinen op og læg det våde papir i toiletbakken. Virker det ikke, kan der være territoriale årsager. I så fald, skal du tørre urinen op, men lade være med at vaske buret af med eddike. Lad buret lugte på den måde, som kaninen tydeligvis ønsker, i en periode.

Nogle kaninejere har held med at belønne kaninen for at gå på toilettet. Giv din kanin nogle godbidder, hver gang du ser den hoppe ind på toilettet, og sørg også for at der altid ligger nogle godbidder i toilettet.

> Læs mere om renlighedstræning af kaniner 

One thought on “Min kanin er urenlig

 1. Hej

  Min kæreste og jeg har en hankanin på 1,5 år. Han render frit rundt i vores 2-værelses lejlighed, og har ikke noget bur. Han er kastreret og er renlig, medmindre vi flytter for meget rundt, så markerer han sin utilfredshed i en halv til en hel dag. Dette er dog sjældent.

  Nu er der imidlertid sket en stor forandring, da vi har fået 2 katte. Vi holdt kanin og katte adskildt de første par dage, og førte dem så langsomt sammen. Det gik og går også fint, selvom vores kanin har det med at jagte og nappe kattene, hvilket han får et par dask af en gang imellem, hvilket dog ikke stopper ham.

  Desværre er han også blevet urenlig, og pøller og tisser overalt i vores soveværelse, hvor hans bakke og mad er. Han tisser og pøller ikke andre steder. Han benytter sig stadigt af sin bakke, men det virker meget ligeligt fordelt, om der skal pølles/tisses i bakken eller på gulvet eller i sengen. Det sker dog især, når vi ligger i sengen, hvor han ynder at kigge på os, mens han tisser på dynen.

  Det har nu stået på i 2 uger, og det virker ikke til at gå i sig selv, som I skriver, at det kan.

  Har i nogen forslag og råd til, hvad vi kan gøre og få vendt situationen og få sat en stopper for tisseriet?

  1. Når jeres kanin ellers har været renlig, er kastreret og urenligheden først opstår, når to nye katte flytter ind, så er problemet da heldigvis så konkret og håndgribeligt, at det gør det lettere at løse. Han markerer, fordi han føler sig utryg. I må tænke lidt kreativt for at han føler sig mere tryg og ikke har behov for at markere sit territorium så meget. Har han papkasser, som står rundt omkring, og som eventuelt har så små indgangshuller, at kattene ikke kan komme ind? (husk der altid skal være to huller), har han nogle steder hvor han kan trække sig hen, hvor kattene ikke har adgang? Selvom han jager og napper kattene, så er kaniner ikke aggressive i den forstand, så det er mere tegn på utryghed end aggression, selvom det ikke kan synes sådan. Han har det ikke godt med kattene, og det er essensen af det hele. Men det behøver ikke betyde, at det altid vil være sådan.

   Derudover kan I prøve at købe Pet Remedy, som er et beroligende og afstressende middel, som har rigtig stor effekt på kaniner. Det er en spray, og mange har haft stor glæde af det i forbindelse med kaninsammenføringer, der ellers har syntes umulige. Forhåbentlig kan det hjælpe.

   I forhold til markering, som kommer når f.eks en ny kanin flytter ind, så kan det som nævnt stoppe lige så brat, som det begynder. Oftest desværre ikke helt så hurtigt, som man kunne tænke sig. Nogle gange først efter en måned eller 3 måneder.

   Hvis det er nogen trøst, så kan kaniner ikke se lige foran sig, så hvis han sidder med hovedet vendt lige mod jer og tisser, så er det ikke fordi, at han sidder og kigger på jer. Hvis det giver den mindste trøst…

   Vask jeres sengetøj i eddike (udskift skyllemidlet med eddike, det har samme effekt og så neutraliserer det eventuel lugt) og hold ham fra sengen, så vidt muligt, selvom det lyder utrolig sødt. I har ikke nævnt om han fornyligt er kastreret – men især hankaniner kan blive virkelig stride med deres markering ca. 5 efter kastration.

   1. Vi havde egentlig ikke indtrykket af, at den lille fyr var/er utryg. Kropssprog og ører indikerer mere interesse, men vi kan selvfølgelig tolke det forkert. Han har sit eget lille sted bagerst i stuen med et tæppe og en sutteklud under en stol, hvorfra han kan se verden, og det sted har han helt for sig selv. Han har aldrig vist interesse for papkasser.

    Vi prøver evt. Pet Remedy, vask i eddike og at holde den lille fyr lidt fra sengen og så må vi væbne os med lidt tålmodighed. Han blev kastreret i maj sidste år.

    Vi takker mange for det hurtige svar, og håber på, at situationen snart løser sig, så vi ikke behøver vaske sengetøj hele tiden.

 2. Hej kaninhåndbogen.

  Jeg har lige adopteret en 6 mdr. gammel hun kanin som er skulle være steriliseret. Hun pøller i sin bakke, men hun hopper også op i sofaen og pøller. Hvordan kan det være? Og hvordan kan jeg vænne hende af med at pølle i sofaen? Hun har kun været hos mig 2 dage, så kan det have noget med at afmærke territorium i det nye hjem?!

 3. Hej.
  Jeg har en han kanin på 11 måneder som blev neutraliseret her for 3 uger siden.
  For en 2 ugers tid siden begyndte han pludselig at grave helt vanvittigt – både i alle hans tæpper og især i gulvet, men tænkte det måske bare var en fase han var i?
  Fordi nu gør han det ikke i det omfang som han ellers har haft gjort. Dog er han nu begyndt at tisse alle andre steder end i hans bakke, specielt badeværelsesgulvet er et hit, og får han chancen løber han derud og både tisser og laver voldsomt mange lorte – nu er jeg så begyndt at lukke døren derud til, men i stedet finder han bare andre steder i lejligheden hvor han kan gøre det, også gerne i sofaen hvis han får muligheden for at kunne hoppe derop.

  Jeg har anskaffet mig endnu en bakke til ham – to forskellige steder i lejligheden – men det hjælper ikke rigtigt. Forstår ikke hvorfor han pludselig ikke vil bruge bakken mere, for han har lige siden jeg fik ham altid hoppet deri og 3 uger efter en neutralisering burde han da ikke begynde på det fis.
  Hvad kan jeg gøre?

  1. beklager sent svar – er han faldet til ro igen? Det er slet ikke ualmindeligt at hankaniner lige får en tur et par uger efter de er blevet kastrerede, hvor de bliver små djævle og markerer og ødelægger alt.

 4. Hej jeg har fået en kanin for to dage siden han er ikke kastreret han sikider og tisser over alt i buret han har ikke noget specielt sted han gør det jeg prøver at tage hans lort og tis op i hans toilet jeg har også prøvet at flytte hans toilet men intet virker har i nogen ide til hvad jeg kunne gøre?

  1. Giv det lidt tid. Prøv at give ham hans mad i toilettet og lok ham på den måde. Læg aviser i bunden af buret, så du hurtigt kan fjerne dem, så det er mere tydeligt for ham, hvor toilettet er. Er det blevet bedre nu?

 5. Hej igen,
  Helt i orden!

  Han er heldigvis stoppet med at grave i det omfang han gjorde der, dog sker det stadig i perioder, men ikke hvor han ødelægger ting.

  Han er dog fortsat urenlig, selvom han fra unge har været meget renlig! Jeg oplever, at han efterlader afføring de steder han opholder sig. Han har to papkasser fordelt i lejligheden, hvor jeg har bemærket den seneste tid, at der som oftest er indtørret afføring på gulvet under kasserne (han spiser altid bunden af dem), hvordan kan det være afføringen ender der?
  Når han kommer op i min seng og sover med mig om natten, kan han finde på at efterlade afføring og tis, ligesom han gjorde inden neutraliseringen. Jeg synes det virker meget underligt! Dog bruger han stadig hans bakke flittigt!

  Han virker sund og rask, og han er i hopla, som han altid har været., men urenligheden bekymrer mig en smule efterhånden.
  Kan det være noget alvorligt? Som evt. kræver blodprøve eller noget?

  1. I forhold til afføring ved papkassen, så lyder det til at være hans “natafføring”, som han ikke får spist op. Det ender tit med at sidde som indtørret afføring, fordi det har den konsistens, som det nu har. Med huller i papkassen så er det ikke helt ualmindeligt. Hvis han producerer mere natafføring end han spiser, så er det fordi at han får den næring han skal gennem sit foder, og derfor ikke har behovet (natafføringen er jo deres vitaminpille). Nogle mener også, at det kan skyldes for mange kulhydrater i foderet, men der peges mest på, at det blot er at hans behov er dækket. Du kan jo skifte foder og se om det ikke hjælper.

   Det med sengen er virkelig træls, for det lyder jo vanvittig hyggeligt. Kan han hoppe ned fra sengen af sig selv og ganske let? Det kan jo meget vel være, at han ikke føler sig tryg ved at hoppe ned og derfor besørger i sengen. Sæt nogle kasser eller lignende som han kan bruge som trappe og så sæt toilettet ved sengen og se om det ikke hjælper.

   1. Tak for svar.
    Ja, du har nok ret i at det er natafføringen, dog får han det også under poterne, og det er simpelthen UMULIGT at vaske det af ham, har simpelthen prøvet alt hvad jeg kan, så nu er han selv begyndt at fjerne det/bide det af, og tænker ikke det er særlig godt, eller hvad? Det er ikke sådan, at han river det af ned til huden godt nok.
    Derudover tisser han jo også diverse steder, udover i hans bakke selvfølgelig, og efterlader lidt almindelige lorte rundt omkring. Forstår bare ikke helt hvorfor han er begyndt at gøre det lige pludselig…

    Han har aldrig haft problemer med at hoppe ned fra sengen, dog kan han ikke hoppe op i den selv, da den er lidt høj min seng, men sørger for han lander blødt, når han hopper ned igen – har også til tider lavet en slags stige til ham, som fungerer fint, det hjælper dog ikke på at han stadig tisser og efterlader afføring.

 6. Hej,

  Vi har frisk han kanin på ca 6 md. Som begyndt at pølle i en radius på 20-30 cm omkring toilet bakken, men bruger også bakken. Ved dog ikke med sikkerhed om han også tisser, da vi har et polyester og gummi belægning der hvor den står. Hvad kan det være der gør at han er begyndt på det?
  Han går frit her hjemme og har sin toilet bakke stående i entréen. Bakken er ca 25×40 cm og med træpiller. Har sin transport kasse til at gemme sig i(bruger den dog sjældent) ellers ligger han generelt og slænger sig på sit tæpper som han har liggende i stuen.

  På forhånd tak
  Mvh Ann

  1. Du skriver ikke om han er kastreret eller ej. Hvis han ikke er, så er det markering. Det er det med 100% sikkerhed i så fald, men der kan også være andre faktorer, der spiller ind: 1) der er noget, man kalder flyvekugler 🙂 Det er simpelthen afføring, der flyver ud af toiletbakken, når kaninen hopper ud og ind. Det kan ikke rigtig undgås, medmindre du køber et toilet med en høj kant (i så fald kan du købe en XL kattebakke med låge og top – du fjerner dog så top og låg og har så en fin stor toiletbakke med meget høj kant). 2) Hvis der er tale om at afføringen ligger i store klumper sammen, så er det fordi han går på toilettet. Er der tale om at de ligger spredt, så er det markering (eller flyvekugler).

 7. Har desperat brug for hjælp 🙁
  Vi kom hjem fra ferie for 14 dage siden. Og siden der har vores kanin tisset og pøllet over alt. Både i dens bakke, men også andre steder. I starten var det bare en masse pøller ved siden af bakken, men nu det store tissetår i sofa, min datters seng, ved siden af hans bakke osv.
  Han er normal renlig, over et år, neutraliseret og går frit rundt. Dog primært på min datters værelse.
  Det virker til det kunne være terriorialt. Men det dur jo ikke han tror han ejer hele det værelse. Hun sover normalt hos sin søster. Der har intet problem været mens vi har været væk, hvor han er blevet passet som han “plejer”. (Hjemme hos os i hans vante omgivelser. Dog kun på min datters værelse)
  Pt. Har vi afgrænset hans område kun til min datters værelse.
  Jeg er dog efter hjemkomst renset hans kattebakke med eddike. Det har vi ofte gjort uden problemer.
  Jegvhr det rigtig skidt med han nu bare er “lukket inde” med lukket dør.
  Hvad skal vi gøre?

 8. Hejsa

  Vi har en hankanin på snart 5 år som render frit i hus/have når vi er hjemme og han har et stort hjørnebur han kan gå ind i, hvis han har lyst og hvor han har fred.
  Han er ikke vant til at blive båret og kommer altid selv til os hvis han vil kæle og putte.
  Han har toilet i stuen og i sit bur og har altid været god til at bruge dem begge.
  Den sidste 1-2 mdr er han dog begyndt at tisse ret meget rundt omkring. Ikke hver dag, men nogen gange flere gange om dagen (3 steder her til aften).
  Han drikker ca 150 ml dagligt og er begyndt at tisse noget mere end han plejer.
  Han blev kastereret da han var ca 6 mdr.
  Der er ikke sket nogen ændringer som vi tænker der kan være årsagen.
  Nogen der har nogen ide til hvad det kan være der er årsagen ?
  Vi har trægulv og det er ved at være lidt træls, for der kommer skjolder i træet hvis vi ikke ser det med det samme

  Håber nogen har et godt råd ?

  1. Har I været forbi dyrlægen nu? Det lyder absolut som blærebetændelse. Det kan også være nyreproblemer (som ikke behøver at være lig med alt muligt skidt), men blærebetændelse er altid første forslag ved den slags symptomer.

 9. Hej.

  Kan en kanin tisse “højt”, f.eks. op på en væg, hvis hun er ved at markere sit terratorium?

  Jeg har en kanin i et udehus, der har et område til sig selv, der nu er blevet introduceret til en anden der har området ved siden af. Den første, der ellers havde brugt et hjørne, markerer nu over det hele, som vi ved er normalt. Den anden er også i gang med at markere, men jeg blev lidt overrasket da jeg så det jeg mener er tis, helt op på en væg hos den ene og op på et lille “hus” der står inde hos den anden.

  Det er som om de begge to har tisset op i mod, eller sprøjtet, men jeg kan ikke finde noget om denne adfærd og er lidt bekymret.

  Mvh,
  Katrin

  1. Jo, kaniner strinter, når de markerer, så du har helt ret i din observation. Du vil bl.a. kunne se det, hvis du forsøgte at sammenføre 2 hankaniner – her kan du sagtens se dem løbe foran og strinte på hinanden i forbifarten. Det er også en del af den “ritualiserede aggression”, som kaniner fremviser, når en ny dukker (det er et show, de opfører, hvor de laver skinangreb osv, men aldrig har til hensigt at skade sig selv eller modparten – kaniner vil til enhver tid, hvis det er muligt, undgå at havne i en fysisk kamp)

 10. Hej,
  Altså min kanin har tisset på mig 2 gange nu, ved i hvad det betyder?

  Det er en hunkanin, og hun er ikke kastreret❤️

  1. Det kan skyldes flere ting. Måske har du løftet hende op og siddet med hende, og da hun ikke har kunne komme ned, så har hun tisset på dig. Nogle kaniner lærer at det er en effektiv måde at komme ned på, så derfor tisser de, når de bliver løftet op.

 11. Jeg har adopteret en 2 år gammel hankanin. Han skulle være helt renlig og er kastreret. Efter han er lommer herhjem er han begyndt at pølle andre steder end hans toilet. Men også i toilettet. Står op her til morgen og så ligger der 4 pøller på gulvet. Igår lagde han nogle stykker under sofaen. Flytter dem selvfølgelig op i hans toilet. Han har ikke tisset andre steder så vidt jeg kan se. Kan det være fordi han er stresset over nyt sted? Han virker ellers glad og tilpas. Han får endelig den kærlighed og tid han har brug for.

  1. 4 pøller er faktisk at regne for at være renlig 🙂 Det er virkelig ikke mange, når man ved hvor mange pøller en kanin faktisk laver på en dag. Man siger, at en kanin laver 2-300 pøller om dagen, så 4 pøller er intet. Så selvom du synes det er træls, så er det hvad man kalder for renlig. Men, hvis tidligere ejer siger, at han aldrig nogensinde har lagt en pølle udenfor toilettet (og det kan meget sagtens være) så kig lidt på hvor pøllerne er placeret og hvordan. Ligger de i en bunke eller er de spredt? I en bunke så er han på toilettet, og spredt så er det lidt markering. hvis det er i nærheden af toilettet, så kan det også være nogle, der bare flyver med ud, når han hopper ud.

   Hvis han fornyligt er adopteret så er det helt normalt, at der er større behov for at markere. For at gøre ham mere tryg over for det nye sted (det handler om lugte og ikke om at han er utryg i den forstand), så kan du sætte flere papkasser frem til ham, eller gøre hans område lidt mindre til at begynde med (ikke hvis vi taler om et bur, men om han har adgang til hele huset på en gang)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *