En kanin, der bider, eller er “sur” er desværre temmelig almindeligt.  Hvis din kanin bider, er der en grund til det. En “sur” kanin er oftest en intakt kanin, der sidder i bur. Når intakte kaniner oftest bider skyldes det hormonniveauet i kroppen, som gør kaninen territorial og hurtig til at forsvare sig selv og sit territorium.

Hvorfor bider min kanin?

Kaniner er byttedyr og hele 2/3 af alle kaninunger i naturen dør inden de er 1 år gamle. For at sikre artens overlevelse, bevogter kaninerne med stor nidkærhed deres territorium mod rovdyr. De kan ikke andet end at bide fra sig og kæmpe for deres liv. Det ligger i deres natur at beskytte deres territorium mod andre for at holde sig i live.

Et bur er tamkaninens territorium, og den vil have et instinktivt behov for at forsvare det mod enhver fremmede, som forsøger at komme ind på territoriet. Behovet for at forsvare sit territorium er i høj grad hormonalt betinget og ved at neutralisere kaninen fjerner du denne adfærd.

Læs om neutralisering af kanin.

Hvad skal jeg gøre, hvis min kanin bider?

Kaniner er ikke aggressive dyr, så der er altid en god grund til det, hvis de begynder at bide. Særligt hvis de er neutraliserede.

Din kanin bør altid være neutraliseret. Det gør dem mere rolige, mere kælne og mindre territoriale. Oplever du alligevel at din kanin bider, så skal du se på dens forhold og hvordan du omgås den.

Kaniner, der føler sig truede eller generet, vil bide. Særligt hvis deres territorium ikke respekteres. Stikker du hånden ind til kaninen i dens bur? Flytter du rundt på tingene i buret, selv når kaninen er derinde? Løfter du kaninen? Hvis du kan nikke ja til dette, så vil kaninen føle, at den har brug for at forsvare sig overfor dig.

Kaninens eget område skal altid respekteres. Kaniner er territoriale, selvstændige dyr – og i meget høj grad, hvis de ikke er neutraliserede.

Kaniner er ikke dyr, der skal løftes, da det sætter naturlige naturlige forsvarsreaktioner i gang hos dem. Et løft betyder rent instinktivt for en kanin, at den er blevet taget af et rovdyr. Det er ubehageligt for kaniner at blive løftet, og det er forståeligt, at de kæmper imod.

Sidder din kanin meget i bur?

Kaniner, der holdes meget i bure, er mere tilbøjelige til at bide – simpelthen ud af frustration og irritation. Kaniner bør ikke holdes i bure, hvor de ikke har mulighed for at løbe rundt, og det er forståeligt, at kaninen reagerer med frustration over dette.

Særligt kaniner, der sidder alene i små bure ude i haven, kan finde på at bide. Deres livskvalitet er meget lav: ingen frihed til at bevæge sig, ingen andre kaniner at socialisere med, ingen have at udforske, og ingen muligheder for at lave noget som helst. Deres eksistens er baseret på isolation og ensomhed.

Som ejer kommer du måske kun ud 1 time om dagen, og forholdet mellem kanin og ejer er derfor nærmest ikke-eksisterende. For den er du en fremmed, som den må beskytte sig mod.

Måske bider kaninen kun, når den engang imellem får lov at komme ud og løbe, og den skal ind igen. Forklaringen er temmelig simpel: endelig får den mulighed for at mærke bare et snert at et ordentligt kaninliv og så bliver det taget fra den igen.

Kaniner behøver slet ikke holdes i bur. De kan meget let renlighedstrænes, og har de rigeligt med grene, papkasser osv. så vil de heller ikke ødelægge dine ting (selvom det altid er en god idé at kaninsikre dit hjem.) Du kan også give din udekaniner masser af plads. Få inspiration til kaninbure.

Bider eller markerer din kanin?

Nogle kaniner giver et nap, når de gerne vil have opmærksomhed. Nappet er langt mere blidt end et egentligt bid, som gør afsindig ondt. Det er dog ikke i ond mening, at kaninen napper, men simpelthen for at du lige skal lægge mærke til den og sætte dig ned og kæle med den. Det er blot en markering. Det er kaninens eneste måde at hidkalde sig din opmærksomhed.

One thought on “Min kanin bider

 1. Min kanin løber væk fra mig når jeg prøver at kæle den hvad skal jeg gøre for at min kanin og jeg bliver meget tætte på hinanden

  1. Nej, de er slet ikke sure. De fræser bare meget rundt og så undersøger de alting – med tænderne. Så der bliver gnavet meget i møblerne. Man skal være tålmodig, når man har en teenagekanin 🙂 De er til gengæld fyldt med spilopper og fart, så det er stor underholdning. En kanin bør ikke bide eller være “sur. Så er det, fordi at den er utryg eller mistrives. MEN, når kaniner bliver kønsmodne (samtidig med teenageperioden), så bliver de også mere territoriale (forsvarer deres område), og hvis man ikke respekterer deres område, så kan de godt finde på at bide fra sig – men det ses nu egentlig kun hos burkaniner, som jo ikke trives så godt. Hunkaniner kan også gå hen og blive falsk drægtige (altså tro, at de er gravide, selvom de ikke er det), og så bliver de pirrelige og kan bide fra sig. Det er hos han- og hunkaninerne ikke på grund af at de er sure, en på grund af hormonerne i kroppen. Både han- og hunkaniner bør neutraliseres, så snart de bliver kønsmodne. Så undgår man netop, at de bliver territoriale. Det er aldrig for sent at få neutraliseret en kanin.

  1. En kanin kan godt bo udenfor, men en balkon er jo noget lille. Den skal helst have min. 9 m2 at bevæge sig på hele tiden. Så din kanin skal altså ikke leve i et bur, men må gerne have et bur til rådighed, hvor den kan have sin mad og sit toilet, og så skal den ellers have 9m2 at løbe rundt på. Er der plads til det? Du skal også overveje, hvordan din balkon/altan er placeret. Kaniner nyder at solbade, men en sydvendt balkon/altan vil alligevel være for meget, hvis du ikke sørger for, at der er skygge på den, i form af planter, kasser osv.

   1. Det ville være meget mærkeligt hvis den hoppede ud over altankanten. Ikke bare skal den hoppe ud i intet, men den skal også hoppe højt uden tilløb. Bare sørg for at du ikke har noget, der står lige opad, men selv hvis du havde, ville det være ret vildt, hvis kaninen hoppede ud.

 2. Jeg har en sød, kastreret hankanin med et roligt sind, og alligevel fuld af spilopper 🙂 Derudover har jeg en også neutraliseret hunkanin, der er en smule bestemt, og kan godt lide at eje hele rummet, når hun løber rundt i hele værelset og undersøger alting 😉

  De to har fået unger lige inden de blev neutraliseret sammen. Det gik fint, og jeg har tre små dejlige, sunde 7-ugers kaninunger idag. Problemet er dog, at hunnen og hannen ikke er specielt glade for hinanden… De har mødtes et par gange hvor efter de parrede sig, men ellers er de ikke rigtig interesserede i at være sammen med den anden part.

  Idag satte jeg hunnen ind i hannens bur, og han havde ikke som sådan noget problem med det, indtil hun så lavede den der hvor hun stamper i gulvet, og løber rundt og ejer lidt det hele. Her bliver han sur, og angriber let, og inden jeg ved af det løber han rasende efter hende. Jeg skiller dem selvfølgelig hurtigt ad, og nu står jeg lidt i et dilemma.

  Hannens bur er ikke stort, og rummer kun til netop én kanin. Er han blevet sur på hende, og stresset over at der ikke var meget plads? Eller kan de ikke lide hindanden, og er pengene gået til spilde ved at sterilisere hende? Jeg købte hende som indekanin i efteråret, og planen er at give hannen noget selskab til foråret, når ungerne er solgt. Sælgerne af hende har dog løjet om hende:
  Beskrivelsen var: “Sød og rolig hunkanin”, hvilket hun ikke var i nærheden af da jeg fik hende.
  Hun var ikke tam, hun brummede, knurrede, stampede og angreb min hånd så snart den kom for tæt på. Det varde i ca. en måned eller to før jeg fik gjort hende nogenlunde tam.

  Hvad havde du gjort i denne situation? -Undskyld, den lange besked, haha 😀
  Mvh.

  1. Det lyder som om du griber sammenføringen helt forkert an. Du må ikke sætte din hunkanin ind i hankaninens bur – eller omvendt – hvis de ikke er venner. Læs alle siderne om kaniner og deres sociale behov, så du forstår dem lidt bedre: http://www.kaninhaandbogen.dk/kaniner-som-kaeledyr/kaniners-sociale-behov/

   Umiddelbart, baseret på dit korte indlæg, så vil det være en god idé at købe en løbegård – den her fra Zooplus er god – og lade f.eks din hunkanin bo i den inde i stuen. Lad så hankaninen rende frit. Lad dem bo sådan i 2 uger, hvor de vænner sig til hinanden på deres egne præmisser, uden at det er dig, der tvinger dem til at forholde sig til hinanden på lidt plads. Hvis de vil hilse på hinanden, så løber de hen til hinanden, og vil de ikke, ja, så skal du ikke blande dig i det.

   Efter to uger, så kan du lige skrive igen og fortælle, hvordan de interagerer med hinanden. Løber den ene frem og tilbage langs tremmerne, graver osv, eller er de helt rolige? Formentlig vil de have vænnet sig til hinanden og du kan fjerne buret og give dem PLADS til at hilse på hinanden – i DERES tempo. At tvinge to kaniner til at forholde sig til hinanden på meget lidt plads i et bur er meget unaturligt, og det vil altså give problemer. Selv hos to kaniner, der ellers ville være perfekte sammen.

 3. Hej…
  Jeg bliver simpelthen så forvirret over alle de måder af sammenføringer…
  Jeg mistede min Elvis. Min makker til Sylle. Og bestemte mig derfor at få en ny han kanin Nugga.
  Han er nu kastereret og det er nu 4 uger siden.. Han har gået i sin egen løbegård, siden jeg fik ham. Ligeledes har Sylle sit eget bur…
  Nu vil jeg jo så til at præsentere dem for hinanden. Da jeg har planer om de skal bo sammen i en stor ny hus jeg har købt til dem….
  Her i weekenden har jeg prøvet at sætte dem i løbegården på græs med hegn imellem i en 3 timer hvilket er gået ok. De har kunnet lugte og se hinanden…. Sylle ville gerne over til ham, men det må vente..
  Så hvad gør jeg nu?
  Forsætter med dette? Køre tur med dem? Eller hvad
  Venter spændt på svar…. Vh Birgit

  1. Ingen køreture! Det er simpelthen så stressende, at det må kun bruges, hvis kaninerne slås og man har prøvet alt andet. Når det er to hankaniner, så er det bedst at gå lidt langsommere frem. Lad dem gå ved siden af hinanden, hvor den ene er i løbegård. Hele tiden. Ikke kun tre timer, som du har gjort i dag. De skal bo sådan side om side. Lad det være sådan en uge eller to indtil du ikke længere ser nogen form for markeringer (sprøjt med urin, graven, løben frem og tilbage langs løbegården, bid gennem tremmer, spring osv). Når der ikke er noget af den slags, så kan du lade dem møde hinanden. Når de møder hinanden udenfor tremmerne, så sørg for at der ikke er toiletter, kasser osv, som de kan blive uvenner over. Det kan du langsomt sætte frem til dem, hvis du kan se, at det går godt. Du skal dog stadig sætte Nugga i løbegård, når de ikke er under opsyn.

   …vær opmærksom på, at lige så lang tid det tager at vænne dem til at gå sammen på et større område, lige så lang tid skal du bruge på at vænne dem til at bo sammen i et bur. Så når du har sammenført dem ét sted, skal du starte forfra med buret. Og sørg nu for at det er stort nok til at de kan trives. De skal have adgang til løbegård på min. 9 m2 (per kanin) hele tiden.

   Pøj pøj.

 4. Min neutralitet dværgevædder han kanin bider i alle ting når vi sover.. han er frit gående og omgås min neutralitet hun kat.. de er ser ud til at være rigtig glade for hinanden og leger sammen inden vi går i seng.. Men alligevel så når vi vågner har han bidt i al mulige ting.. er meget bekymret for ham og overvejer selv om det er fordi han mangler en ven? Eller hvad ka det være? 1000 tak på forhånd 🙂

  1. Åh ja, lykken ved kaniner 😉 Det er dejligt at læse at han er fritgående døgnet rundt, og I tager det så stille og roligt med at han bider i ting 🙂 Der kan være flere ting i det – hvis han ikke er så gammel (under 12 måneder) så spiller alderen lidt ind. Kaninunger er bare mere destruktive, så der er håb forude. Men uanset om han er en unge eller en voksen, så skyldes det kedsomhed og/eller at han ikke har andet at gnave i end jeres ting. Kaniner skal gnave i ting – det er nødvendigt for at de trives, og der “klør” i tænderne på dem, hvis de ikke kan komme til det. Det er jo en måde at slide tænderne på. Så sørg for at han har noget at gnave i og noget at give sig til, så det ikke går ud over jeres ting. Har han friske grene at gnave i? (de skal udskiftes hver uge). Har han en papkasse at rive og gnave i? Får han rigeligt med hø? Har han en aktivitetsbold med foder i, som han kan lege med? Får han aktiviteteslegetøj? I kan bruge tomme toiletrulle og fylde dem med lidt godbidder, særligt lækkert urtehø og måske nogle brombær- eller hindbærblade. Så får han brugt både tænder og hoved lidt, så han ikke keder sig.
   En ven vil naturligvis også hjælpe, men hvis han ikke har noget af ovenstående, så skal I absolut give ham dette – også hvis han havde en ven. Kaniner, der keder sig, er bare mere destruktive.

  1. Fordi den har svært ved at få vandet ud af den. Vanddunke er ikke så gode til kaniner. Det er langt bedre at du giver din kanin vand i en skål. Det er langt mere naurligt for den.

 5. Nu er jeg jo ret ung (11 år) og spør tit min mor, som hved mere men alligevel ville jeg altid være sikker på mit svar. Min kanin er hunkanin (5 mdr) og er som regel altid meget sød og god. MEN den kan godt blive aggressiv engang imellem. vi tror at den at det måske er fordi den føler sig falsk drægtig, men som jeg sagde ville jeg have et korrekt svar og ville være sikker på hvad jeg kan og skal gøre for at min kanin har det godt. Når jeg nogle gange skal nusse min kanin lægger den ørene ned og med en hurtig bevægelse både bider efter mig og kradser mig, selvfølgelig bliver jeg trist for jeg ville have at min kanin er glad. Jeg håber i kan give mig svar og at jeg kunne spørge jer en anden gang hvis jeg har flere spørgsmål 🙂

  1. Jeg kan godt forstå at du bliver trist, når din kanin bider efter dig. Det er da ikke rart for hverken dig eller den. Der kan være to ting i det – og formentlig en kombination. Hun er formentlig falsk drægtig som du er inde på, eller i hvert fald bare har den adfærd som intakte hunkaniner har. Hun skal steriliseres, men det ved du godt, kan jeg læse mellem linjerne, når du kender til falsk drægtighed. Derudover kan din kanin være burkanin. Burkaniner trives ikke så godt, og de har større tendens til at bide fra sig. Så for at få den kælekanin, du har ønsket dig, så hør din mor om I ikke kan få hende steriliseret. Det kan jo være en julegave eller fødselsdagsgave til dig, hvis I ikke lige har råd – du får jo en helt anden kanin ud af det. Og derudover hvis hun bor i et bur, så se om I ikke kan gøre noget for at hun kan flytte ud af det. Hvis hun bliver steriliseret er hun meget lettere at gøre renlig, så hun kan rende frit indenfor og blot bruge en kattebakke. Bor hun ude så byg en stor løbegård til hende eller indhegn haven – husk forresten at udekaniner helst ikke bør gå alene, da de bliver alt for ensomme.

 6. Hej igen. Min kanin er blevet mere rolig igen. Den “bider” kun ud efter mig engang imellem og højst en gang om ugen, men ikke så det bløder eller noget. Måske har det også været fordi hun blev passet i pension da jeg var på ferie (9 dage). Hun elsker at blive kælet med og kan sidde hos mig i lang tid og nusse.Vores to små hermelin søstre har altid gået sammen og går nu i et udebur som er ret stort og i to etager hvor de færdes frit. For ca 6 uger siden fik vi lavet en løbe-gård i haven på ca. 16 m2 hvor de kommer ud mindst en gang om dagen. Det blev vi anbefalet af en dyrelæge fordi de var begyndt at “hyppe” på hinanden. Så nu gør de det kun nogle gange men ikke så tit. Dyrlægen anbefalede også at vi skulle se tiden an før vi fik dem neutraliseret. vi (mig og min bror) har dem meget ude af buret: om morgenen er de indenfor før vi tager i skole, eftermiddag er de i løbegård og nogle gange også om aftenen. Jeg har astma så min kanin kan ikke flytte ind og bo der hele tiden. Jeg overvejer stadig steriliseng men vil gerne se tiden an for jeg synes det går ok ligenu. mvh Nanna

 7. Min kanin har bidt mig 2 gange
  den ene gang tror jeg bare den var træt af,at blive kælet,og ville ned
  anden gang havde jeg haft den oppe en del,så sagde den fra det var heldigvis ikke hårdt:-)

 8. Jeg har en åben altan, jeg vil gerne slippe min kanin ud der, men er bange for at hun hopper ud og at det er for koldt. Er det for koldt og kan hun hoppe ud?

  1. Med åben altan så mener du, at der er tremmer? For så kan du meget let købe noget hønsenet og binde fast med noget ståltråd. Hvis du bor i stueetagen og der er maks 1,5 meter ned, så kan det godt være, at hun vil hoppe ud, men ellers ikke. Men for hendes egen sikkerhed så sæt hønsenettet på. Det er ganske let. Du skriver ikke om du bare vil lade din kanin rende rundt lidt ude på altanen, om det er flere timer eller om du vil flytte hende ud. Som tommelfingerregel siger man, at der maks må være 10 graders forskel på ude og inde, så hvis hun bare skal ud og rende om dagen, så er det fint nok lige nu. Hun må også gerne være ude når der er sne og køligere, men så er det vigtigt, at hun ikke sidder stille, men at hun render rundt og bevæger sig, og at hun er ude maks halv time. Og så skal hun ikke ind og sidde i et bur efterfølgende, der er placeret foran en radiator eller lignende.

 9. Min kanin bider hele tiden som i hele tiden, hver gang jeg prøver at bare røre den bider den mig også når den ikke er i buret? Hvorfor? Hvad skal jeg gøre? Håber du kan hjælpe.

  1. Du løfter ikke på den? Du må ikke løfte på en kanin, og slet ikke en kanin, der reagerer som din. Nogle kaniner vil bide meget fra sig, fordi de er så bange for at blive løftet. Derudover så har burkaniner en større tendens til at bide, fordi de mistrives. Hvis din kanin tilbringer det meste af døgnets 24 timer i et bur, så se om du ikke kan gøre noget for at den kan løbe rundt i min 9 timer om dagen.

   Når din kanin er ude af buret, så er det vigtigt, at du som sagt ikke løfter på den, når du vil i kontakt med den. Det skal foregå på dens præmisser. Sæt dig ned og lok den hen til dig med godbidder. Giv godbidder, giv godbidder, giv godbidder. Meget af den slags. Efter en uges tid, så kæl lige forsigtigt og hurtigt med den, når den får en godbid. Hvis den finder sig i det, så fortsæt, men ellers så byg kæleriet langsomt op over de næste mange uger. Og vigtigst af alt, sørg for at give godbidder hele tiden, så den forbinder dig med det.

   Og husk ikke at løfte på den. Og masser af plads, ikke noget med at sidde i et bur.

 10. Jeg har købt en dværgsvædder, da den var 9 uger gammel, hos en, som avler på den, men virkelig går op i dem, dvs. de var engang hver dag inde, den var vant til hund, kat og mennesker, ligesom den var i løbegård.

  Vi har haft løse – udekaniner i mange år, men kun en af gangen – og de tidligere kaniner overtog vi som ”brugte” efter de havde siddet i bur nogle år uden tilstrækkelig menneskelig kontakt, men vi har fået dem så tamme, at de i hvert fald fulgte os alle vegne i haven og vi kunne snakke med dem, dog kun når de ville.

  Denne sidste kanin har vi haft i nu 3 uger. Da denne kanin var så lille, så valgte vi at have den som inde kanin. Det er jo vinter. Den er i bur, når vi ikke er hjemme, men ellers er den løs, og jeg har brugt meget tid på gulvet med salat og andet for at lære den at det er godt at komme hen til mig.

  Den elsker vores kat og de leget vældig sammen, nogle gange lidt for voldsom, så stopper vi katten for vi skal jo være 100 pct. sikker på at det er rent venskabeligt, men selv om vi har stoppet katten fordi vi tænkte den var for voldsom, så løber kaninen straks efter den igen.

  Vores problem er, at den nu flere gange har snerret af os og angrebet os med krads og bid, når vi skal ud af huset og vi vil sætte den ind i buret.

  Jeg ved da godt, at den gerne vil løbe frit hele tiden og det er derfor at den skælder ud, men eftersom det jo går ud over møbler, tapet m.v., får den ikke sin vilje der. Den er fri vel 1 time om morgenen og 4-6 om aftenen, og så får den ca. hver anden dag en gå tur ude i seler, så den er altså ikke understimuleret.

  Jeg blev meget knyttede til min tidligere kaniner, men selv om jeg synes den nye er sød, så er den ikke lige så meget i varmen som mine tidligere kaniner – Det skal den nok blive – Men og her kommer det. Jeg er blevet i tvivl om den skal have chancen. Jeg er ikke indstillet på, at den angriber mig – min mand og mine børn, når den ikke får sin vilje, og når vi i øvrigt jo virkelig gør rigtig meget for den.

  Selv om jeg synes at kasteration er en god ide, så synes jeg også det er en dyr løsning.

  Må jeg spørge hvad du umiddelbart tænker?

  På forhånd tak.

  Mvh. Rikke

  1. Kastration vil hjælpe lidt på den destruktive adfærd, således at kaninen kan komme mere ud og løbe, hvilket igen vil føre til en mere positiv adfærd. Så en kastration vil være et skridt i den retning, som du ønsker. Jeres kanin sidder faktisk meget i bur, hvis du tænker over det. 17 timer ud af døgnets 24 timer. Det er alligevel lang tid for en kanin, og kaniner der keder sig er mere destruktive. Det lyder som et lidt kedeligt liv. Derudover så er der en tendens til at kaniner, der sidder meget i bur, faktisk bider mere fra sig. Så det er jo lidt en ond cirkel.

   Kastrationen vil også gøre, at jeres kat nok ikke bliver jaget helt så meget. Mange katte-kanin forhold er problematiske, fordi kaninerne ikke er kastrerede, og det er synd for kattene.

   Formentlig løfter I på kaninen, når I vil have den i bur, og det er her, at det går galt. I må ikke løfte på den. Den gør sådan set noget helt naturligt ved at kæmpe imod, når I bærer på den. Den er simpelthen bange og urinstinktet tager over, så den bider fra sig for at overleve.

   Så det I kan gøre:
   Få ham kastreret og køb en løbegård til ham (den her har en fin størrelse fra Zooplus ). En løbegård er større end et bur, så de er plads til at kaninen kan bevæge sig, kan få en foderbold, have en papkasse at rive i og masser af friske grene at gnave i. Når I vil have ham i løbegården, så lok ham med godbidder. I kan sagtens lære kaniner mange tricks. F.eks kan I lære ham, at når I siger “Hjem” så får han lækre godbidder inde i løbegården.

   Spørgsmålet er jo så om du vil alt det her? Nogle gange så er det bare ikke det rette match, og det er fair nok at nå til den konklusion. Jeg ville dog give ham en chance og også få ham kastreret. Hvis du bor i nærheden af Falster, så kontakt Marie-Louise fra Guldborgsund Kaninhjem, da hun har en fordelagtig aftale med sin dyrlæge. Du kan også bruge veterinærhøjskolen i København.

 11. Hej,
  Jeg har en inde-hankanin på næsten 4 måneder. Han er rigtig nem, dejlig og meget aktiv.. Han har været renlig al den tid jeg har haft ham. Men nu er han begyndt at pølle, når han er oppe i min seng, og han har en enkelt gang tisset også. Han har selv mulighed for at kravle op og ned. Hvad kan det skyldes? Han gør det ingen andre steder end i min seng og i sit bur, dog er han begyndt at tisse (stadig inde i sit bur) men uden for bakken. Har prøvet lidt forskelligt bund både i bakken og i bunden af buret. Hvad kan det skyldes? 🙂
  Han går frit når jeg er hjemme og vågen.

  Mvh Sofie

  1. Det er ved at være tid til at få ham kastreret. Mærk efter om hans testikler er faldet ned (altså om du kan mærke nogle kugler på ham). Hvis ja, så skynd dig at få booket en tid hos dyrlægen og ellers må du jævnligt tjekke ham og håbe på, at han snart er klar til kastrationen. Det er hormonel markering. Indtil han er kastreret, så hold ham fra din seng.

 12. Min kanin er ikke stor nok til at hoppe ind i buret selv, og jeg må derfor løfte den frem og tilbage indtil den selv kan
  Jeg ønsker at den når den er større frit kan løbe rundt i huset og hoppe ind i buret når den skal forsørge eller andet.
  Hvad kan man gøre indtil da? Han er allerede begyndt at nappe og vil ikke rigtig løbe rundt i buret

  1. Du kan købe nogle små “broer/trappetrin” du sætter på gulvet op til åbningen af buret. Det er ikke fordi du har et bur med hul i låget, vel, som kaninen skal ud og ind af? Det er rigtig farligt. Men ellers så løft låget af buret, når kaninen må rende frit. Du kan også overveje om det ikke er bedre med en løbegård, som både giver mere plads til kaninen, og hvor du bare fjerner siderne når den må ud og rende. Du kan finde billige på Zooplus.dk

 13. Min kanin laver ikke andet end at løbe rundt efter mig, og når jeg sætter mig ned napper den mig i mit ærme uafbrudt. Det er dejligt at min kanin har et tæt bånd til mig, men hvorfor napper den mig i ærmet? Når jeg så prøver at skjule mit ærme, viser den en trang til at finde mit ærme.

 14. Har en han-kanin på snart 3 år. Blev kastreret da han var ca. 14 måneder, da han blev meget territoriel (og er det stadig). Min søn som er 7 år nu er blevet bange for ham, da han bider ham bare han nærmer sig kaninen. Kaninen angriber og bider alle på nær mig (mor), da jeg har kunne sætte mig i respekt over for den. Han har sit eget værelse, hvor han er når vi ikke er hjemme, hvor han kan hoppe rundt og endda sidde oppe i vindueskarmen og se ud. Når vi er hjemme løber han rundt i stue og køkken og på hans eget værelse ( ca. 65 kvm) så der skulle være plads nok. Kaninen vil gerne være i nærheden af os når vi spiser, så ligger han ved spisebordet og når vi rykker over i sofaen, ja så så rykker han med over og ligger under sofabordet. Det skal siges at han absolut ikke bryder siger at blive løftet, og kun vil kæles på hans præmisser og alligevel skal man være på vagt for ikke at blive bidt. Sådan har han været siden vi fik ham og vi har købt ham af en avler og han var 10 uger da vi fik ham. Jeg er noget der til om der er noget man kan gøre ellers er jeg ved at opgive, da jeg ved at han ikke kan gives videre når han sådan angriber alle der kommer for tæt på ham.

  1. Sker angrebene fuldstændig uprovokeret, hvis I bare sætter jer ned ved siden af ham for at kæle med ham? Det er ikke fordi, at I løfter på ham, eller noget som helst? Og er det kun dig, der må kæle med ham? Hvordan kæler I med ham?
   Umiddelbart lyder han som en meget utryg kanin, netop også fordi at han følger rundt efter jer på den måde. Jeg ville prøve at købe Pet Remedy til ham, som har stor beroligende effekt på kaniner: http://www.petremedy.co.uk/ Giv det 4-5 uger derefter. Hvis det ikke virker, så skal han videre til et nyt hjem. Som du skriver, så skal han ikke bare ud til hvem som helst, for han risikerer jo desværre ganske let at havne som burkanin og blive glemt. Så når du har prøvet med Pet Remedy og hvis det ikke har virket, så kontakt Marie-Louise fra Guldborgsund Kaninhjem eller Dorte fra Middelfart kaninhotel. De tager begge to kaniner ind og er meget, meget søde og har stor forståelse for kaninadfærd. Herfra vil han blive videreformidlet til rette hjem.

   Det er ikke normal adfærd i hvert fald, og nogle gange så hjælper det at skifte miljø. Ikke at I nødvendigvis gør tingene galt, men det kan være jeres hjem alligevel ikke er det rette for ham, eller en anden årsag, som er svært at gætte via her.

 15. Hej 😊
  Jeg har lige fået en kanin, jeg tror han er teenager. Jeg ved ikke så meget om ham da, han er blevet redet fra at blive kørt ned sidste år af dem som jeg har fået ham af 😊 han har så været hos os i ca 4 dage han har et kæmpe udebur og kommer ind og løbe rundt i ca 3 timer. Han er fntastisk sød, men han er i dag begyndt at snuse helt exalteret til mine ærmer, og så napper han ligepludselig. Når jeg så tager ham væk går han intenst efter mine ærmer som om han enten er sur eller meget vild med lugten af mine ærmer? Han slikker på min hud så jeg kan ikke forstå hvorfor han går efter mine ærmer?
  Håber du kan hjælpe mig
  Mvh Denice

  1. Det er fordi han ikke er kastreret. Intakte kaniner har en meget intens adfærd, og det her er et eksempel på det.

 16. Hej
  Jeg har en indekanin, som er begyndt at bide ud efter min kæreste og mig når vi sidder og kæler med ham. Vi løfter Ham ikke op, da han ikke kan lide det. Han kan selv hoppe ind i sit bur. Han er ikke lukket inde i buret på noget tidspunkt. Han ligger op til han gerne vil kæles med, men efter et kort stykke tid prøver han at bide. Det er ikke altid, men det bliver oftere han gør det.
  Normalt er han rigtig kælen og kan ligge i lang tid bare nyde vi kæler, men indenfor den sidste uge til halvanden er det blevet mindre med lysten til at kæle.
  Han er ikke steriliseret.

  1. Nu er det svært at sige præcis hvad der foregår uden at se det, men det lyder ikke som at han bider for at angribe, men snarere fordi han ikke er kastreret. Hankaniner kan godt bide i hunkaninen, når de parrer sig, og derudover er han også bare mere territorial i sin adfærd, så de to ting kan gøre, at en intakt kanin har lettere ved lige at vise tænder.

 17. Ja jeg tror det er på tide at han skal kastereres… For i går da jeg sagde nej til hans napperi, strindede han på mig imens han satte af i fuld fart… Han virker dog enormt glad for mig for hvis jeg ikke nusser han så opsøger han mig og ser jeg ham ikke med det samme får jeg et nap..

  1. Ja, men han er da også glad for dig – du er jo hans udkårne i mangel af en sød hunkanin 😉 Ikke just en glæde, når det sker, da det ikke er så fedt for os mennesker, men det er da til at løse 🙂

 18. Kære Kaninhaandbogen.
  For nogle par dage siden blev min “snart 1 årige” hollænder steriliseret.
  Hun er meget mer kælen nu, men når vi springer og min anden kanin er i løbegården (de ka ik så godt lide hinanden pga hormoner) så kan hun finde på at løfte halen og sådan hoppe op og ned? Hvorfor? Hun har et stort bur og jeg respektere hende..
  Håber du kan hjælpe. ☺️

 19. hey, jeg har en hun drævvædder på cirka 4 måneder, hun har altid været fint, og kun bidt i trammerne når det var omkring den tid hun skulle have mad, men her for 2 dage siden er hun gået helt amok i at bide i tremmerne, men det er altid i det sammen hjørne (det er der er tættest på hvor jeg normalt sidder) så vil høre om hun lige pludselig er blevet utrilfreds med noget, eller om det kan skyldes hun er ved at komme i løbe tid?

 20. Min kanin bider mig tit, den nærmest angrebet mig, han er neutraliseret og sidder ikke særlig meget i bur. Det sker ofte sådan, at jeg sidder på gulvet imens at han er ude at hoppe, og lige pludselig angreber han mig bare. Jeg har gør oplevet det samme med en tidligere kanin, og den var det som dyrelægen kaldte “Sindsyg” Er min kanin det?

  1. Beklager sent svar. Sikke en dårlig dyrlæge, du har været i kontakt med. Din kanin er slet ikke sindssyg 🙂 Vil du ikke beskrive mere i detaljer, hvad du laver og hvordan han “angriber” dig, når det sker? En kanin er ikke aggressiv af natur, så der er noget der gør, at han pludselig reagerer som han gør. Så hvis du kan bskrive det lidt mere, så er det lettere at hjælpe dig.

 21. Hej.
  Når jeg har venner på besøg napper min kanin kun mig.
  Det gør ikke ondt overhovedet… Den puffer også altid til mig hvis jeg lige pludselig stopper med at ae den. Betyder nogle af de ting at den er bange eller noget andet?
  Vh. Sara

 22. hej jeg har en han kanin der ikke er kastreret han er så kælen han snuser og undersøger alt og MIG men han er begyndt at nappe mig og slikke en lille smule men han er så kælen og vær gang jeg nusser ham er han ved at falde i søvn men han napper ikke hårdt men jeg bliver jo lidt forskrækket og han graver og gnaver i møbler og puder men jeg elsker ham hvad kan det være
  ???

  1. Når din kanin slikker og napper dig, så er det soignering. Sådan gør kaniner på hinanden. De ordner hinandens pels, ordner øjnene, fjerner parasitter osv. Han har ikke en kaninven, så han gør det på dig. Hvis du får ham kastreret, vil sandsynligheden for at han gnaver i dine møbler mindskes gevaldigt.

 23. Hej. Jeg har en hankanin på 10 uger som jeg kun har haft en uges tid og han har været meget sky i starten, men er begyndt at blive roligere og mere tam. Nogle gange hvis jeg stikker min hånd hen til ham begynder han at slikke hele hånden, men så pludselig napper han han i den? Betyder det at nu gider han ikke mere eller er det for at få mere opmærksomhed? For jeg har læst at det kan betyde begge dele, men kommer vel an på situationen? Er i tvivl og vil virkelig gerne være opmærksom på min kanins kropssprog for at imødekomme ham bedst muligt. Tak på forhånd 🙂

  1. Jeg beklager meget sent svar. Gør din kanin det stadig? Hvis din kanin ikke gider kæle mere, så vil den måske udover at nappe også bevæge sig væk eller skubbe din hånd væk. Eftersom den ikke gør det, så tror jeg mere at du skal se det som at den “soignerer dig”. Når kaniner ordner hinandens pels og øjne, så napper de også hinanden, altså renser med tænderne. Og det er bare det han gør med dig.

 24. Hej
  Vi har fået et dværg vædder, han er ca. 5md. Ungerne går ud flere gange om dag for at tale med ham. Og en gang om dagen tager vi ham ud for at gå en tur med ham. Men når han skal have snor på bider han os. Dette skræmmer mine børn. Er der en grund? Han hopper og løber når selen først et på…

  1. Formentlig så sidder jeres kanin i bur udenfor? Og når børnene skal give ham sele på, så bliver han løftet ud af buret? Han er jo tydeligvis ikke glad for kontakten, for den er jo negativ, kan man sige, men han nyder at kunne komme ud og bevæge sig. Jeres kanin skal kastreres og så skal I selvfølgelig sørge for at han får sig en hunkanin som selskab, så han ikke er så ensom, for det er udekaniner. Dernæst så skal han have mere plads, så han selv opsøger dine børn og de ikke er nødt til at tage fat i ham, hvilket det naturligt bliver med et bur. Hvis de så lærer at sætte sig på jorden og give ham godbidder, så kan I lære ham at han hopper hen til dem og mens de kæler med ham, kan de give ham selen på. Men det mest optimale ville være at bygge en stor løbegård til ham (og hans veninde) på min. 12 m2, hvor dine børn så kan sætte sig ud til kaninerne og kæle med dem. Måske med et halvt overtag, så de kan sidde derude når vejret er skidt og når det bliver vinter, så det ikke kun er når det er godt vejr, at han får besøg. I kan sagtens lære jeres kanin at få sele på (formentlig), men det kræver at hans synes at samværet er hyggeligt og rart, så der skal arbejdes på at skabe nogle andre forhold for ham.

 25. Hej kaninekspert 🙂

  Jeg har et problem som jeg håber at du kan komme med løsningsforslag til.

  Jeg passer en hankanin på cirka 5 måneder, og han skal bo hos mig i nogle måneder indtil han kan flytte i sit permanente kaninhjem hos ejeren. Indtil da bor han i et midlertidigt bur i min have, og inden jeg fik ham havde en anden passet ham hvor han mest sad i buret og dette var grunden til at det er bedre at jeg passer ham så han kan komme mere ud. Da jeg fik ham var han utrolig rolig og nem og jeg kunne tage ham ud af buret og sidde med ham på skødet og nusse uden problemer, men nu her efter 1-2 uger er han begyndt at opføre sig helt anderledes. Han har hele tiden virket meget opmærksom og lidt nervøs men alligevel langt mere nysgerrig og ikke agressiv på nogen måde, men nu kan jeg slet ikke sidde med ham uden at han er helt urolig, han graver og graver og bider hele tiden i mit ærme, og hvis jeg sidder udenfor så forsøger han hele tiden at hoppe tilbage i sit bur. Det virker faktisk som om at han er mest tryg ved at være i buret og jeg kan sagtens nusse ham når han sidder i det, og han vil gerne i kontakt når han er i buret. Jeg har lært ham at han selv kan komme ind og ud af buret ved at lave en rampe til ham, og efter han havde lært at bruge den fandt han ud af at han kunne hoppe ud og ind uden rampe, hvilket jeg tænkte ville være en fordel så jeg kan nusse ham uden at løfte ham, men det er selvfølgelig svært når han helst vil sidde i buret og jeg vil jo gerne give ham en masse kærlighed. Jeg har ham ude i haven i snor hver dag og han får også lov til at rende rundt i min stue, og han får generelt utrolig meget opmærksomhed. Jeg tænkte at han nok kedede sig og har givet ham foderbold, legetøj og toiletruller i buret. Han har self også et kaninhus i pap som han løber ind og ud af, og han får grene fra mit æbletræ til at gnave i. Jeg har også forsøgt at lave en gravekasse til ham, som han dog ikke har vist interesse for endnu. Generelt så gør jeg alt hvad jeg kan for at han har de bedste vilkår mens han er hos mig, og han virkede helt tryg ved mig i starten, så jeg undrer mig meget over hvad der gør at han pludselig har ændret adfærd. Mit ønske er at han kan blive mere tam og have lyst til at blive nusset uden for sit bur, men han er begyndt at opføre sig på samme måde når jeg sidder ved siden af ham når han er ude på græs eller i min stue og nusser ham nu. Jeg har måttet sidde med en gren som han kunne bide i så han ikke bed i mig hele tiden.

  1. Det lyder virkelig som om at han er kommet et godt sted hen hos dig 🙂 Heldige kanin. Og dejligt at du er så opmærksom på ham. Er han kastreret? Han lyder ikke sådan. Kan du få ejeren til at betale for en kastration? Hvordan er han, når han er indenfor i din stue?

 26. Hej. Jeg har en fransk vædder han fra d7/6-2017. Da vi havde haft ham en uges tid blev han meget sur og arrig. Knurrede/hvæsede og angreb os når vi kom ind i buret (legehus)…. blev så anbefalet at sætte ham i mindre bur i en periode og sørge for det var oppe i højden. Dette har så gjort at han er mindre arrig men bryder sig bestemt ikke om at man stikker hånden ind i buret for at tage madskål/lægge grønt derind…. når vi sætter ham i løbegård, er han glad og nysgerrig (bruger en balje til transport, da han bliver helt panisk hvis vi løfter ham)…. dog vender han nogen gange det hvide ud af øjnene når han græsser, men håber det hjælper med tiden at han bliver mere tryg. Han har det dog med at bide hvis han kan komme afsted med det. De sidste par dage har vi sat os ved løbegården og åbnet lågen så han selv kan bestemme om han vil ud og nusses… dog skal vi være lidt på vagt for når den har snust lidt til feks vores ben kan vi være sikre på han bider og det gør pænt nas…. det gør jo så også at mine børn ikke rigtig tør lade ham komme tæt på. Hvis vi oplever han bider skubber vi ham væk og siger nej… er der nogle gode råd til at afhjælpe det eller er det normal adfærd med “babyer”….

  1. Sikke dog et forfærdeligt råd, du har fået 🙁 At sætte kaninen i et lille bur, så han kan mistrives. Øv. Det er ikke din fejl, men hvor er det træls, at nogle kan anbefale sådan noget. Selvfølgelig skal han ikke straffes og sættes i et lille bur. Du oplever jo også, hvordan han liver op, når han kommer i løbegården, hvor han kan bevæge sig.

   Der er flere årsager til at din kanin formentlig er begynd at lave skinangreb. Som du har erfaret så kan han ikke lide at blive båret. Han forbinder derfor ikke din hånd som noget som helst positivt, tværtimod, hvis I har båret rundt på ham. Derudover så lyder han ikke til at være kastreret? Han skal kastreres. Nogle hankaniner gør “kur” ved at bide, og han er seksuelt frustreret. Så det er formentlig en kombination af flere ting: hormoner og usikkerhed.
   Han skal lære at forbinde jer med noget godt. Og så skal han ud af det bur og tilbage i legehuset, hvor han skal have fri adgang til at løbe ud i en løbegård. Så vil I se ham live op. MEN…udekaniner bliver sjældent rigtig tamme. De er meget alene, de er mere utrygge og så keder de sig en del. Det er ikke opskriften på en tam, kælekanin. Så helt godt bliver det nok aldrig. Få ham tilbage i legehuset og få bygget løbegården, få ham kastreret og giv ham så en sød steriliseret hunkanin som veninde. Smid det lille bur langt væk og lær dine børn at sætte sig ned og lokke ham hen med godbidder.

 27. Jeg har en han kanin på snart 4 måneder her den 10 september 2017 🙂
  Men han bider i mig han vil gerne ligge på mine ben og nusses, men hvis jeg vil have ham op til mig og sidde så byder han i mit tøj. Han har både fået gnave pinde salt sten han er ude 2-3 gange dagligt , hvad kan jeg gøre for at han ikke bider i mig og jeg kan få ham til at sidde oppe hos mig, og ikke kun på mine ben

  1. Din hankanin skal kastreres 🙂 Men derudover så er der også flere ting i det: først og fremmest så er kaniner ikke skødedyr. Han vil nappe dig, hvis du løfter ham hen på dit skød. Det gider han ikke, og hvordan skal han sige fra, når du ikke forstår kaninsk? Så kan han kun nappe. Det er den eneste måde at fortælle dig på, at han vil ned. Nogle kaniner lærer at tisse på deres ejer. Så han fortæller dig noget – han kan ikke lide det. Det er heller ikke meget, at han er ude af sit bur? Han skal helst være ude fra morgen til aften. Jo mere han er ude, jo mere afslappet og glad vil han være. En kanin er et meget aktivt dyr, der har brug for at bevæge sig meget for at trives – når han endelig er ude af buret, så vil han ikke sidde hos dig og blive kælet. Nej, så vil han da bevæge sig. Så for at få en mere kælen kanin, så skal du lade ham være meget mere fri end han er nu.

   Bor han inde? For så kan du købe en løbegård til ham, så han ikke skal sidde i et lille bur og kukkelure. Der er mange fine løbegårde på zooplus. Du kan sagtens lære ham at hoppe op i sofaen til dig eller op på skødet af dig, men det vil kræve tid, og det vil kræve at han kan rende meget mere frit, så energien er ude af kroppen. Er han udekanin, så er det lidt sværere, men det er stadig nødvendigt at give ham mere plads.

   Saltsten er ikke så godt at give en kanin. Sørg for at han har friske grene, papkasser og at han får sin mad i en foderbold.

 28. Jeg han en hankanin på godt og vel 4 månder ca. hver gang jeg tager ham op kan han kun være der i nogle sekunder, og så begynder han og bide i mit tøj og sprælle helt vildt. Jeg bliver selfølgelig bange, fordi jeg vil ikke skade ham, så jeg sætter ham ned i n´buret igen. Hvad kan jeg gøre for at han bliver mere kælen??

  1. Du skal helst ikke løfte på din kanin – som du har opdaget, så kan din kanin ikke lide det. Og det gør jo, at den vil have svært ved at blive tam, fordi den ikke forbinder dig med noget godt. Kan du gøre så din kanin ikke skal løftes ud og ind af buret? Hvis det er en udekanin, så skær noget af benene af buret, så buret bliver lavt og din kanin selv kan hoppe ud og ind. Og lav så en stor løbegård omkring buret. En kanin, der kan løbe frit og bevæge sig, er meget mere glad – og det hjælper også på dens humør og tålmodighed 😉 Når din kanin har plads, så kan den også lettere vælge dig fra og til, og det er med til at opbygge et venskab mellem jer. Så sætter du dig ned og giver den godbidder og siger evt. dens navn og kæler med den (hvis den har lyst! Du må ikke hive den hen til dig eller løfte den. Den skal selv komme tæt hen til dig, så du kan kæle med den. Vil den ikke det, så må du væbne dig med tålmodighed og fortsætte med at give godbidder, så skal det nok komme)

 29. Min kanin bider mig i armen, når jeg er på computeren om aftenen, og hun kommer op til mig i sengen. Hun er fritgående – hun er desværre intakt, men skal steriliseres her d. 1/11. Hun har før gået ude i voliere (så hun har aldrig boet i et småt bur) og jeg har været hos hende minimum 4 timer om dagen. Vi flyttede i lejlighed her d. 22/9, og det er først de to sidste dage hun har gjort det. Hun bider ikke hårdt – det niver blot et øjeblik, men hun bliver ved med det..

  1. Der kan være flere årsager til det – hvis hun også puffer til dig og evt. brummer eller graver på dig, så er det nok pga. hun ikke er steriliseret. Hvis det mere er små nap og kun det, så kan det være lidt kærligt ment og lidt opmærksomhedskrævende. Men hunkaniner har oftest en stor personlighed, og det er det, der gør dem så dejlige. De har tit lidt kant og en mening (det kan hankaniner også have, men hunkaniner fylder oftest bare lidt mere), så det kan også bare være det. En kanin, der synes din arm er i vejen, f.eks.

 30. Hej. Jeg har for en uge siden fået en lille kanin unge (Han er ca 8 uger nu) han bor i min lejlighed og løber frit rundt hele tiden og virker til at trives. Problemer er bare at han er begyndt at bide i mine bukser når jeg sidder på gulvet ved ham. Han snuser og slikker først og så bider han. Det er ikke noget der gør ondt men jeg er nysgerrig hvorfor han er begyndt på det og hvordan jeg kan få ham vendt fra det igen. Han bider ikke ellers. Jeg bærer så lidt som muligt på ham så tror ikke det er det der er problemet.

  1. Han er en lille bandit 🙂 Der er to ting i det – for det første er han nok ved at blive kønsmoden, og dernæst er han ved at blive teenager. Teenage-kaniner er som teenagere. Små banditter, og de gnaver i alt hvad de kan komme til, fordi de lige skal smage på det med tænderne. Du vil måske opleve at han heller ikke er nær så kælen, mens han er teenager, men det skal nok komme igen, hvis du bare bliver ved med at kæle med ham, når han gider.

 31. Jeg har en hunkanin på 4 år, hvis ven (kastreret han) døde for et par måneder siden. På det tidspunkt levede de frit i vores indhegnede have med hule under legehuset. Vi fandt han-kaninen dræbt i haven en morgen, et rovdyr må have været på spil. Derfor har vi bygget nogle store indhegninger, som hun bliver lukket ind i hver nat. Vi har købt en ny ven til hende, en kastreret han på 3 år. Jeg har haft dem sammen på neutralt sted i mange timer, hvor det fungerer fint. Har ved hvert møde sat flere og flere personlige ting ind og ingen tager ejerskab. Det ser ud til at hun er den underdanige og han er den dominerende, da det primært er hende der slikker ham. Men hver gang vi lukker dem ud i haven, hvor de har adgang til deres respektive bure og indhegninger bliver hun-kaninen meget bange? Hver gang han nærmer sig hende flyver hun af sted og ser mega bange ud? Umiddelbart virker han venlig overfor hende, kan dog finde på at nappe lidt i hendes pels, hvis hun sidder i vejen eller ikke lige vil nusse ham. Men hun virker overdreven bange for ham i sine vante omgivelser, hvorfor mon? De har hele haven og hver deres bur at gå ind i, så hvad sker der mon? Hvordan kan jeg få det til at fungere for dem? Er det normalt at en dominerende kanin napper den underdanige lidt i pelsen ? Tyder det på de aldrig bliver venner eller hvad gør jeg galt? Håber på et par gode råd 😊

  1. Hvis de soignerer hinanden (eller bare den ene gør), så er de absolut sammenførte. At han lige napper hende, når hun er “træls” i hans øjne, er nu helt i orden. Kaniner har jo personligheder og holdninger, og der er ikke noget unormalt i hans adfærd. Der er ikke tale om dominans og underdanighed heller. Han- og hunkaniner har slet ikke samme hierarki, og desuden vil det kræve flere kaniner, før de danner et hierarki (og den dominerende kanin – den, hvis opgave det er at sørge for territoriet og sørge for at alle har nok mad – render ikke rundt og terrioriserer de andre kaniner). I forhold til at hun bliver nervøs udenfor, så er det jo synd. Men hun har jo åbenbart fundet ud af at haven ikke nødvendigvis er et sikkert sted for hende, og måske har hun også været jaget af rovdyret. Hun har også set sin ven blive dræbt. Det skal du ikke undervurdere. Det er naturligt at hun også viser nervøsitet over for ham, hvis hun er generelt utryg i haven. Umiddelbart er det et spørgsmål om tid, men hun skal blive mere tryg ved haven. Er der en masse gemmesteder i haven i form af buske, kasser osv? Det har hun brug for for at føle sig mere tryg. Når hun føler sig tryg i haven, vil hun også lade ham komme til.
   Du har ikke gjort noget galt. De har det jo ellers fint sammen, og han må gerne nappe hende. Han er bare en kanin, der siger fra, men det betyder intet for deres venskab.

   1. Hej igen. Mange tak for dir svar vedr. sammenføringer af mine 2 kaniner. De har nu boet sammen i en måned, hvor det er gået rigtig godt og de soignerer hinanden og opholder sig er hele tiden tæt ved hinanden selv om de har hele haven at boltre sig i. Desværre skulle vores hunkanin til dyrlæge og have taget røntgen i går og hun var i narkose. De har derfor været adskilt i et døgns tid, men hvor de stadig kunne se hinanden. Da hunkaninen er frisk igen lukker jeg den selvfølgelig sammen. Jeg bliver slemt overrasket, da hankaninen straks bliver meget gal og farer efter hunkaninen. Han jagter hende og jeg får dem skilt ad. Hvad sker der, hvorfor er han pludselig gal på hende? Nu tør jeg ikke lukke dem sammen mere, har du et godt råd til hvad der er sket og hvordan jeg kan genskabe deres venskab? Skal jeg starte helt forfra med neutralt område osv ? Troede lige det hele var ok, men hans adfærd bekymrer mig meget og jeg tvivler på de nogensinde bliver venner igen.
    Hjælp …
    På forhånd mange tak.
    Mvh Dorthe

   2. Hun lugtede formentlig rigtig grimt af dyrlæge. Ærligt talt, så er nogle kaniner ikke specielt glade for andre kaniner, der pludselig lugter “forkert” eller måske er syge. Det er ren overlevelse og ikke noget personligt. Det går over. Har du lukket dem ud sammen igen?

 32. Jeg har en hun kanin der snart er 8 mdr gammel… den er på det sidste begyndt at nappe og kradse uhæmmet i mit tøj når den sidder hos mig… den kan også finde på at nappe mig i sutsko eller trøje hvis jeg sidder på hug o.lignende. hvorfor gør den det? Må til tider tage den væk fra mig fordi den får bidt igennem og det gør sku nas…
  Vi bor i lejlighed hvor den har sit bur, men den løber frit rundt i lejligheden og er aldrig lukket inde i buret, da den så forsøger at gnave sig ud… og der er ikke andre dyr eller kaniner her.

  1. Er din hunkanin steriliseret? Hun er formentlig begyndt at blive psykisk kønsmoden (det kan godt være senere, når kaninen ikke bor sammen med andre kaniner). Hunkaniner er desuden langt mere bestemte og har en masse holdninger. Nogle elsker det ved hunkaniner, og andre gør ikke. Personligt synes jeg det er fantastisk. Men hvis hun ikke er steriliseret, så vil det hjælpe.

 33. hej har virkelig brug for hjælp er virkelig ked af det da jeg tror der er noget galt med min dværgvædder i starten da vi fik hende var hun virkelig sød og så er der gået noget tid min kanin ville ikke kæle den bider og kradser og har lige haft snor i hende og kunne ikke få snoren af hende da hun løb rundt i buret i så hurtigt hun kunne og angreb hvis man rørte hende eller noget hø i buret. har virkelig prøvet at holde hende rolig for tiden men det hjælper bare ikke ved ikke hvad jeg skal gøre.

  1. Er din kanin vant til at have snor på? Mange kaniner bliver vildt bange, når de får snor på, og reagerer som din kanin gjorde.

   Derudover lyder hun som om at hun måske bliver løftet og at hun sidder i bur? Den slags adfærd er desværre ikke unormal hos en udendørs burkanin. Det er fordi hun ikke trives under de forhold hun lever under. Prøv at låne bogen “Den store kaninbog” på biblioteket, så kan du få en masse inspiration til at hjælpe din kanin 🙂

 34. min hunkanin hedder gaia når hun kommer ud af buret springer hun rundt som en gal hopper og danser på en måde ved ikke om det er fordi hun er glad eller noget men syntes det ser lidt underigt ud

   1. Det kan betyde at den er bange eller i hvert fald bare på vagt. Det er den måde, kaniner advarer andre kaniner om en trussel.

 35. Jeg har anskaffet mig en kanin, har haft 2 før i tiden dog ikke på samme tid plus jeg ikke var så gammel. Nu er jeg så 21, har læst alt om dem og har så valgt en han kanin på 2 år. Han har en meget stor personlighed. Vi har allerede en rutine der hedder godnat og i bur når jeg går i seng og buret bliver åbnet hver morgen når jeg står op. Han gider dog ikke ud før om aftenen et par timer før jeg går i seng. Når jeg så siger til ham, at det er godnat begynder han at stampe, så i realiteten diskutere vi faktisk. Jeg får så min vilje når jeg siger, at han skal gå hjem.(Jeg løfter ikke på ham.) Jeg ville gerne kunne give ham mulighed for, at kunne gå rundt i lejligheden hele døgnet, men han kan simpelthen ikke lade vær med at pisse på mine sofa pudder og æde mine blomster. Ved godt, at kastration vil være en god idé men pengene ligger bare ikke til det lige nu. Er der andre muligheder for at undgå det og kan man lære ham, at nej betyder nej? Nogle mener jeg bare skal tage en spraydims med vand i, som nogle bruger til katte. Men jeg kan simpelthen ikke få mig selv til det, da jeg selv synes det er at skabe tillids problemer mellem ham og mig.

  Hilsen Luise og Ven

  1. Han lyder da helt vidunderlig 🙂 Sikke et hyggeligt venskab. Du kan desværre ikke kæmpe mod hormoner og instinkter ift. markering. Der er ikke nogen mirakelkur, hvad det angår. Du kan prøve at sprøjte med noget parfume i din sofa, så han synes den lugter grimt og ikke har lyst til at hoppe op i den. Køb også en UV-lygte, som får urin til at lyse op i mørke, og se om du har fået fjernet al urin. Hvis der stadig er lidt urin, så bekræfter det ham i, at han skal tisse dér.

   I forhold til at ælde dine blomster, så vil en kastration ikke hjælpe her. Du kan prøve at aflede ham med noget bedre, altså krydderurter, nilgræs, kattegræs, væddeløber og lignende, som han gerne må spise. Det kan du måske samle i nogle krukker et sted i lejligheden, hvor det endda kan se pænt ud (indtil planterne er ædt ned). Når du tager noget fra ham, er du nødt til at give ham et alternativ.

 36. Min datter går i klub nu og passer en hankanin dernede. Vi har også en neutraliseret hankanin hjemme og de sidste to dage er vores egen kanin gået til angreb på mim datter – i dag med voldsomt bid og kradsen…..hvad gør jeg?

  1. Det er jo utrolig synd at hun bliver angrebet. Det er ikke fordi at hun løfter på jeres kanin? Hvis hun aldrig løfter på jeres kanin, så kan det være fordi at hun lugter af den anden kanin,s elvom det er en usædvanlig reaktion, men jeres kanin kan være en meget usikker kanin.

 37. Hej, Vi har to kaniner indenfor i en stor lejlighed. Den ene er en nautraliseret han på ca 2,5 år. Han er lidt nervøst anlagt, men med et meget fredeligt gemyt, og han er bestemt blevet mere tam af at flytte ind i lejligheden. Han har tidligere boet i en stor voliere. Vi har også en anden han-kanin. Han hedder Pjevs, er ca 7 måneder (så en teenager). Han blev neutraliseret for ca lidt over en måned siden. Han har helt klart krudt i røven og er langt mere tryg ved kæl end den 2,5 årige han. Vi har lært meget af at læse dine sider – om ikke at løfte dem og om en forsigtig sammenføring af de to. Pjevs, vores teenage-kanin, er vokset op hos den 2,5-årige rolige kanin. Han var en del af et kuld den 2,5 åriges søsterkanal fødte, og vi valgte at beholde ham. Da Pjevs blev kønsmoden blev han ret vild over for den 2,5-årige, sprang på ham og prøvede at parre sig med ham. Det resulterede i nogle voldsomme kampe, som efter Pjevs’ neutraliserings har aftaget gevaldigt. De to er rigtig gode venner nu, og sover gerne sammen, søger hinandens selskab i løbet af dagen, når de løber frit rundt. De er frie fra kl ca 8 morgen til 21/22 aften.

  Pjevs (teenager-kaninen) er mere urenlig end den2,5-årige. Pjevs skider overalt i sin løbegård indenfor (istedet for bur), men han sidder også gerne i toilet, hvorfra han kan spise en masse græs og kaninpiller.

  Problemet med ham er, at han dels laver et par smålorte hist og pist. Ud fra læsning, tænker jeg at det måske er en slags markeringer. Ligeledes er det også ham der strinter rundt om kring på sit tæppe i løbegården. Kan det skyldes at han stadig har en form for hormoner i kroppen, at han har brug for at markere?

  Ydermere har han også et højere aggresionsniveau. Fx hvis han kan se sit snit til at komme ind i soveværelset. Det er et spændende rum for begge kaniner med en altandør, hvor de også lige kan hoppe ud og få lidt frisk luft. Døren plejer at være lukket, for vi gar opdaget, at Pjevs simpelthen SÅ gerne vil hoppe op i vores bløde seng, og når han er dér, lægger han lige et par pølser. Jeg oplevede forleden, da jeg lukkede dem ind for at give dem adgang til altanen, at han var på vej op i sengen, så jeg “viftede” ham ned, og han gik simpelthen enormt voldsomt til angreb på min hånd. Bed sig fast – dybt- og sparkede løs med sine stærkebagben. Jeg løftede ham ikke, og han er ikke vant til at blive løftet. Et par dage forinden, havde jeg dog klippet negle på ham, og det var ikke en god oplevelse for ham. Jeg havde ham på et bord og det gik fint, men jeg kunne ikke komme til den sidste pote, hvorfor jeg valgte at lægge ham ned så den kunne blive klippet.

  Kan du mon guide mig lidt. Skal jeg væbne mig med tålmodighed og satse på, at hans adfærd er efterdønninger af hormoner? Er der noget jeg selv kan gøre anderledes? Måske erkende, at hvis jeg ikke kan klippe negle uden at ty til ryglægnimg, så er det en dyrelægeopgave?

  Og sidst men ikke mindst, hvis det er et spørgsmål om eftervirkninger af hormoner, har du så en fornemmelse af, hvor lang tid der mon går, inden hans neutraliserings også kommer til at påvirke hans teritoriale behov (hvis småpølserne hist og pist handler om territorium.

  Mange tak på forhånd, hvis du tager dig tid til at svare. Du er absolut den mest kaninkyndige jeg har læst rådgivning og vejledning fra 🌸

  Mvh.
  Karina

  1. Tak for al din ros 🙂 Det er jo lidt sent du får svar, men i hvert fald så tager det lidt tid før hormonerne falder helt til ro, og den “trælse” adfærd helt forsvinder. Den kan hos hankaniner især godt blusse op en måneds tid efter kastrationen, hvor de kan være utrolig hormonelle. Så jeg håber, at der er faldet ro på hos jer nu.

   HVIS han stadig markerer, så prøv i en periode at holde ham helt væk fra soveværelset, og vask gerne sengetøjet grundigt med f.eks kun eddike (altså kør 2 vaske). Er der steder i huset, hvor han stadig markerer, så køb en UV-lygte og se om urinen er helt væk (urin lyser pink op i mørke med en UV-lygte). Vask det grundigt og sprøjt med R10, som du køber i en lillebitte spray i Matas. Nogle kaniner bliver aldrig 100% renlige, men man kan komme langt ved at fjerne alle duftspor fra tidligere markeringssteder. Vask også gerne gulvet rigtig grundigt og flyt lidt rundt, de steder, hvor han markerer.

   Gulvtæppet foran buret ville jeg også vaske flere gange og derefter sprøjte med R10.

   1. Tusind tak for dit råd, som vi har fulgt. Vi holder ham fra de steder (fx soveværelse), som godt kan trigge hans adfærd med markering.

    Hans aggressionsniveau lader dog til at være stigende. Og dét bekymrer mig. Jeg har læst mig til, at kaniner ikke af natur er aggressive. Men ham her, han er. Han har som tidligere nævnt rigtig gode forhold, bliver ikke løftet og bliver forkælet med både piller og en masse grønt. Han kommer også gerne når der er godbidder, men det er efterhånden som om, at han i godbids-situationer … ja, nærmest bliver gal. Han hopper helt op på ens skød for at få en godbid, knurrer og går direkte til angreb, hvis han kun har fået et par stykker, og han gerne vil have flere. Det er nu snart 2 mdr siden hans kastrering.

    Hvad gør man når en kanin angriber? Det er ret voldsomt og med dybe sår til følge.

    Han er stadig meget skattet af min søn og datter, men nu er det også mest mig, der fodrer, renser, giver græs og vand – og mig, der har en temmelig skambidt hånd efterhånden. Jeg vakler meget imellem at give ham tid, eller at insistere på, at skifte ham ud til en mere venlig kanin.

    Vi har en anden – lidt ældre og også neutraliseret han – som er meget forsagt og sky. De tåler hinanden og det er helt klart bedst for den sky han, at have en kanin-ven.

    Jeg er meget usikker på, om hvad filan jeg skal gøre her – mon du har endnu et godt råd?

    Kh.
    Karina

   2. Det lyder godt nok ikke holdbart. Jeg vil dog trøste med at rigtig mange hankaniner bliver slemme på den ene eller anden måde ca. 4-5 uger efter kastrationen i en kortvarig periode. Det kan være årsagen. Men hvis det fortsætter måneden ud, så skal jeg være ærlig og sige, at jeg tror at han skal bo et andet sted. Men kun hvis du kan finde et godt hjem til ham. Jeg vil faktisk sige, at det kun er hvis du kan få Marie Louise fra Guldborgsund Kaninhjem til at tage ham. Ellers så skal der udtænkes nogle løsninger.
    Det er svært at beskrive præcis hvad du skal gøre uden at kende nærmere til hans situation, men jeg vil gerne forsøge at hjælpe, hvis det er muligt. Vil du ikke sende en mail til info@kaninkongen.dk med beskrivelse af hvordan han bor, daglig adfærd, hvordan en dag ser ud for ham og hvordan han ellers er. Og også præcis beskrive jeres hjem ift. ham, hvor bor han, lydniveauet, besøgende i huset osv.

 38. Hej min kanin knurrer

  Jeg har en kanin hun er snart 6 måneder født den 10 maj. Hun er ikke neutraliseret ( har lige neutraliseret min han kanin så har ikke råd er 12 år) hun er udekanin. de har et etage bur vær og er ude i græsningsbur fra morgen til aften. De har ikke den plads i anbefalinger men arbejder på det. problemet er hun knurrer og bider ud efter mig. Da jeg fik hende var hun meget kælen men ikke mere så er det fordi at hun har forlidt plads. eller er det fordi hun ikke er neutraliseret. Lige nu løfter jeg hende ud men det arbejder jeg også på. Hun knurrer når jeg skal have hende ud af buret på den ene eller anen måde. Har du en idé ved ikke om der er noget at gøre. Mvh Liva, flora og noha

  1. Det er rigtig godt, du kender til de forhold kaniner skal have for at trives, og du arbejder for at give dine kaniner det. Det er så godt! Der er flere ting i det. Burkaniner er mere “aggressive”, fordi de mistrives. Det påvirker dem psykisk at have lidt plads, og etagebure og almindelige græsningsbure er jo desværre ikke særlige store. Det er det ene. Så er hun heller ikke steriliseret, hvilket også spiller ind. Umiddelbart lyder det dog som at du vil vinde rigtig meget ved at få ændret deres forhold, således at hun har meget mere plads, og du ikke er nødt til at løfte hende ud af buret hele tiden. Så længe situationen er sådan, så vil hun reagere sådan.

   Hun er utryg ved situationen og hun trives ikke. Når du løfter på hende, som hun ikke kan lide, så har hun ikke anden mulighed for at fortælle dig, at hun ikke kan lide det ved at knurre og bide ud efter dig. Det er hendes eneste forsvar mod noget ubehageligt.

   Det vil ikke kræve så meget af dig at ændre det. Du kan sagtens gøre flere ting. I skal i byggemarkedet og købe hønsenet og nogle små hegnspinde. Hvis hegnet har en højde på 1 meter, så burde det være rigeligt. Løbegården kan laves på 1 time rundt om deres bur. Så lukker du dine kaniner ud om morgenen og så kan de rende i en stor indhegning. Når du vil kæle med din kanin, så sætter du dig på græsset med hende. Så det er frivilligt for hende om hun vil kæles eller ej. Lige nu vil det være tvang. I kan gøre det for ca. 500 kr.

   En midlertidig løsning kan være at købe to løbegårde (dem her), som du sætter op omkring burets åbning. Når du er hjemme, kan du så lukke kaninerne ud.

 39. Hej, vi har en kanin som hedder Bruno. Han er 17 uger gamle og var den sødeste kanin i verden i starten. Ca 4 uger siden begyndt han med at kæmpe specielt med mig (mor) og bide mig ret hårdt.
  Han blev kastreret 2 uger siden og jeg høre at det tage tid til at han er ikke hormonelt længere. Han bidder mig stadig, tisser på mig og lige så snart jeg kommer i nærheden af ham bliver han sur. Han
  bor indenfor og har et stor bur, men når vi er hjemme få han lov til at løbe rundt. Mine piger nusser med ham og han kommer i haven og løber rundt men han er alligevel meget sur på mig. Hvad skal
  vi still op med ham? Skal jeg håbe at han holder op med det når hormoner er ud af hans krop eller skal vi flytte ham i haven? Jeg synes ikke det er så dejligt at have et kanin som men skal være bange for ☹
  Mange tak, Cathleen

  1. Det lyder godt nok træls og selvfølgelig er det ikke holdbart at bo med en kanin, man er bange for (og ja, de har skarpe tænder, så det er forståeligt nok). Umiddelbart forstår jeg det, som at han har det helt fint med dine piger, men det kun er dig, han bider? Bærer du på ham? Løfter ham? Bruger du meget parfume? Der er må være noget, der får ham til at reagere på lige præcis dig, så voldsomt. Prøv evt. at se på hvad forskellen er på dig og dine piger. Det umiddelbare bud ville være, at du løfter på ham.
   I skal ikke straffe ham ved at flytte ham ud i haven. Han må ikke komme ud, før til maj pga. kulden nu, og hvis han skal være udekanin, skal han også have sig en veninde. Så det er bedre lige at arbejde med situationen.

 40. Jeg fik min hankanin fra Roskilde dyreinternat for 4 dage siden. Han lever sammen med mig som frikanin på mit kollegieværelse. Har et bur som base. Han er 3år gammel, blev kastreret for 2 måneder siden. Han får mad i foderbold og ellers prøver jeg at håndfodre ham snacks. Jeg tænker meget over at jeg skal respektere hans territorie og lader ham komme til mig. Jeg har prøvet at ligge på maven, hvor han også kommer og snuser og går rundt på mig. Men så pludselig begyndte han at bide og han gjorde det flere gange. Han hang fast i mit tøj og jeg har fået to små hævelser på mig. I starten troede jeg bare at det var nap, men her den sidste gang var det nærmest angreb. Når jeg håndfodre ham kommer han også meget hurtigt og bestemt hen til min hånd.
  Kan de være fordi han lige skal vænne sig til mig og sine nye omgivelser? Skal jeg fortsætte? Gør lidt ked af det, for synes virkelig jeg prøver.

  1. Det lyder meget voldsomt at han pludselig angriber dig på den måde. Hun lyder umiddelbart lidt utryg, og du fortæller også, at da du skrev at du kun havde haft ham i 4 dage. Formentlig har han brug for lidt mere ro til lige at vænne sig til de nye omgivelser. Han er 3 år, og måske har han ikke haft de bedste oplevelser med sig i baggagen, så han skal måske lige lære dig at kende og om han kan stole på dig. Fortsæt med at gøre som du gør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *