↑ Tilbage til Problemadfærd hos kaniner

Print denne Side

Min kanin bider i tremmerne

Hvis din kanin bider i tremmerne i buret er det vigtigt at du finder en løsning på det. Kaniner kan nemlig sagtens ødelægge deres tænder på det. Så lad være med at acceptere det som almindelig adfærd – det er det nemlig ikke.

Min kanin bider i tremmerne

En kanin, der bider i tremmerne i buret, er frustreret. Kaniner egner sig ikke til at være i bure, og de kan vise deres frustration på flere måder. Nogle vælger at bide i tremmerne, fordi de ikke har andet at lave eller i et desperat forsøg på at komme ud af buret. Når din kanin gør det, er det hverken sjovt eller irriterende – det er synd.

Gør din kanin det i længere tid, så er der ikke tale om frustration, men om noget langt værre, der kaldes stereotyp adfærd. Det er det samme, som hvis din kanin slikker meget på sin kalksten, bider sig i poterne eller på anden måde udviser en adfærd, som er intens og ikke normal. Det er tegn på, at din kanin mistrives. Formentlig er den alt for meget i bur. Har du ikke mulighed for at lade den være fritgående (læs mere om alternativer til bure og huskaniner), så er det bedre at omplacere den til et andet hjem.

Hvad skal jeg gøre, hvis min kanin bider i tremmerne?

Når din kanin bider i tremmerne og der tydeligvis er tale om frustration og ikke stereotyp adfærd (ses primært kun hos burkaniner), så er den frustreret og keder sig. Hvis det er vigtigt for dig, at din kanin er i bur, så kan du måske løse problemet ved at fjerne dens bur og i stedet give en stor løbegård. Har den mere plads, så vil du også kunne give den legetøj (læs mere om aktivering af kaniner).

Det er vigtigt, at du gør hvad du kan for at undgå, at din kanin bider i tremmerne. Det er et stort problem. Din kanin kan knække sine fortænder, så den skal have en tandoperation, og derudover er det tegn på, at den er frustreret, hvilket du helt sikkert også gerne vil undgå.

Legetøj og mere plads er den bedste løsning. Du behøver slet ikke at have din kanin i bur. Rigtig mange kaninejere er begyndt at droppe at have et kaninbur og har i stedet deres kanin til at rende frit, ligesom en hund eller en kat. Du skal blot sørge for, at den er neutraliseret, har en kattebakke og at du naturligvis har gemt de ting væk, som ikke må spises.

Det kan også være en idé ikke at give din kanin foderpiller inden den skal sove, så den ikke har for meget energi.

15 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Rikke

  Hejsa 🙂
  Min kanin Nimbe, er fritløbene, men har dog stadig et bur hvor hans mad og drikke står. Han har en kannibakke, og han er rimelig renlig. Han har indtaget vores soveværelse og er derinde meget, hvor han putter med hundene om natten. Alt i alt syntes jeg vi gør hvad vi kan for at trives, men vi oplever tit at han sidder i sit åbne bur og bider i tremmerne. Hvorfor i alverden gør han der? Han kan jo bare hoppe ud. Jeg stopper ham med kæl og nus og forsøger at aflede ham når han bider i tremmerne.
  Nimbe er ikke neutraliseret, men det skal han i det nye år, han er 8 måneder nu, vi fik ham fra unge og han har altid løbet frit.
  Venligst
  Rikke.

  1. Kaninhåndbogen

   Det er der nogle kaniner, der gør. Prøv evt. at give ham lidt flere grene og flere papkasser, så han kan more sig med at gnave, hvis det er fordi, at han trænger. Det er altid en god idé at udskifte både papkasser og grene, da de faktisk mister nyhedens interesse efter et stykke tid. Så skal der nye papkasser og grene til. Han lyder som om, at han hygger sig, og det er skønt at han er fritgående 🙂 Når han er kastreret, kan I jo overveje om han skal have sig en veninde, da det også forebygger kedsomhed.

 2. Kevin

  Min kanin er fritgående, og hvis jeg ligger mig på gulvet i øjn højde med ham, så kommer han tit hen til mig, og “kysser” min næse, hvorefter han hurtig placerer sine poter på mit hoved, og så spiser håret eller bider i hovedbunden. Det virker slet ikke til, at det er ondt ment, og gør som sådan heller ikke ondt.
  Har du nogen idé om hvorfor, og hvad det skal betyde?

  1. Kaninhåndbogen

   Åhr, hvor sødt. Heldige dig. Det er simpelthen fordi at din kanin “soignerer” dig. Kaniner er jo sociale dyr, og de bruger bl.a. en masse tid på at holde hinandens pels ren (det modvirker lopper, holder øjnene frie for øjenbetændelse osv.). Så når din kanin gør det, så er det simpelthen bare fordi, at han ordner din “pels”. Det er også en måde for kaniner at vise tilhørsforhold på, så han viser jo egentlig bare, at I to er venner, og det gør han ved at soignere dig.

 3. Mark

  Hej
  Min kærestes kanin bider i sin vandflaske hver 5-8 sek hver gang den drikker
  Hvorfor??

  1. Kaninhåndbogen

   Der kommer formentlig ikke nok vand ud. Mange kaniner har problemer med at drikke fra vandflaske. Giv kaninen en vandskål i stedet 🙂

 4. Diana

  Hej, jeg har en kær hermelin pige, Blanket, på godt tre år.
  Hun lever livet i min 75 m2 lejlighed som delvist fri-kanin, med undtagelse om natten, hvor hun bliver lukket ind i sit bur (100×55 cm)

  Hun har altid adgang til hø, frugtgrene, fodder, og sit hus, som også står i buret. Hun er fri til at hoppe ud i lejligheden, hvor hun blandt andet har en kurvekasse, hun kan gemme sig i, og som i øvrigt er vildt hyggelig at bide i, hun har også en fodder/snack-bold, at skubbe rundt med.

  På det seneste er hun blevet ret ‘doven’ / inaktiv, og opholder sig meget i buret, skønt buret altid er åbent. Når hun endelig er ude, gemmer hun sig gerne i sin kurvekasse. Med sin nye dille-adfærd, er hun begyndt at ruske i tremmerne, men kun de som løber lodret. Af og til vælger hun, at søge ind i buret udelukkende for at ruske i tremmerne :/

  Jeg er meget bekymret for hendes stereotypeadfærd, og ved snart ikke hvad jeg skal og kan gøre for hende.
  Det er ikke længe siden at jeg havde hende til dyrelægen, hvor alt ellers er tip-top.

  Har I nogle forslag?

  1. Kaninhåndbogen

   Du skriver ikke hvor længe det har stået på. Noget kunne tyde på at hun keder sig. Det lyder heller ikke som om at hun har så meget at lave, udover at bide lidt i tremmer, sin kurv og skubbe til foderbolden. Har du overvejet en kammerat til hende? Du kan også begynde at klikkertræne hende, hvilket vil stimulere hende mentalt. Derudover kan du faktisk købe intelligenslegetøj til kaniner – bl.a. på Zooplus – som måske er noget for hende. Det bedste vil være en kammerat dog.

 5. sille

  Hej min kanin Perle har en gang løbet væk men kom tilbage. Nu bider hun i tremmerne og hegnet og hun gider ikke kæle mere. Hun løber også altid væk når jeg kommer. Hun har en stor løbegår og et kanin hus hvor lågen altid er åben jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre hjælp mig

  1. Kaninhåndbogen

   Der er jo ingen tvivl om at Perle er lidt ked af sine boligforhold og keder sig. Hvor stor er hendes løbegård? Den skal være min. 9 m2. Hvis den ikke er det, kan du så se på om du kan lave den større? Eventuelt kaninsikre haven så hun kan rende frit om dagen? Hvad kan hun lave i sin løbegård? Kan hun grave? Hoppe? Løbe? Udforske? Gnave i buske? Er der opgaver for hende at løse? Det er vigtigt at hun har noget at tage sig til, for en kanin er jo et meget intelligent dyr, der hurtigt keder sig, hvis det ikke kan lave noget. Også rent fysisk har hun brug for at kunne lave noget og have plads til det.

   Har du overvejet at lave løbegården større og give hende en ven? Det er et meget ensomt liv at være udendørs kanin helt alene. Måske sidder hun alene i 23 timer om dagen…en ven vil gøre hende godt. Kaniner er jo sociale dyr. Husk bare at de begge skal være neutraliserede og at de skal sammenføres først.

   Med hensyn til at hun stikker af. Løfter du på hende, når du går ud til hende? Det kan hun ikke lide og så vil hun stikke af, når hun ser dig. I stedet så hav altid godbidder på dig, f.eks rosiner, tørrede bananer, nødder. Giv hende en godbid, når hun kommer hen til dig, så hun vænner sig til, at du er lig med godbidder. Så skal hun nok komme løbende. Her i begyndelsen skal hun måske lige vænne sig til, at du ikke løfter på hende og at du kommer med godbidder, så her kan du nøjes med lige at sætte dig og så kaste godbidder over mod hende. Så langsomt gør du afstanden mindre.

 6. sille

  tusind takfor hjælpen.
  Hendes løbegård er godt 16 kvm. hun har en lille hule og et sol tag hvor hun kan være under og oppe på hun kan også grave men kun ned til bund nettet.
  har du nogle ideer til andet aktivitets legetøj?

  jeg vil overbevise min far om at få en ven til hende, nok en drenge ven men en anden pige ven.

  god ide med godbidder, jeg vil prøve med nogle rosiner og noget grønt.

  mange gange tusind tak.

  1. Kaninhåndbogen

   Hun har godt med plads så og rigeligt med plads til at få sig en ven 🙂 Hvis hun er en nysgerrig kanin, og det er nogle af dem jo, så vil hun altid have en lyst til at udforske – og derfor vil hun se sit snit til at stikke af. Men du kan jo holde hende beskæftiget i løbegården.

   Når der er så meget plads, så sæt nogle træstubber, så hun kan komme op og sidde. Også gerne et hus hvor I lige skal skære et ekstra hul, så der er to udgange. Mange kaniner elsker at komme op i højden. Det er godt at hun kan grave – er det kun et par centimeter eller er det mere á la 20 cm? Hvis det kun er et par centimeter, så prøv at se om hun vil sætte pris på en brugt sandkasse, du kan fylde med jord (og planter – plant gerne krydderurter). Sæt også noget hun kan spise i løbegården, der kan vokse. Krydderurter er fine, fordi de er sunde for kaninerne, og så bliver de ikke spist helt så hurtigt – men du skal nok sætte en lille form for gitter rundt om det inderste af krydderurten, så den ikke bliver spist ned til bunden. Du kan også sætte nogle krukker derind, hvor du kan plante pil og nød. Pilebuske kan du lave selv, helt gratis. Det gør man faktisk lige nu. Du går bare ud til et grønt område og tage nogle pilegrene og sætter dem i jorden. De vil dog være så små i begyndelsen, at du skal passe på at hun ikke gnaver dem ned, så de aldrig vokser sig op og bliver store. Sørg for at det er en STOR krukke.

   I det hele taget vil det være godt for hende at kunne søge foder hele dagen i sin løbegård og der er et varieret udbud. Du kan sætte lavendler rundt om løbegården, du også så spansk kørvel (smager som slik for både dig og hende), eller du kan sætte brøndkarse, som vokser rigtig hurtigt, og som hun kan gå og nippe af. Det er en fin sommerblomst, der breder sig, men ikke som ukrudt. Den dør ned igen til efteråret. Du kan også dyrke jordskokker inde i hendes løbegård.

   Din kanin skal have en hankanin som ven – du risikerer desværre at hvis det er en hunkanin, der flytter ind, at de vil slås dagen lang. I hvert fald hvis de begge er intakte, altså ikke neutraliserede. Men under alle omstændigheder skal kaninerne være neutraliserede, hvis de skal gå sammen. Det koster jo lidt penge. Men du kan helt sikkert finde en kastreret hankanin et sted. Dyrenes Beskyttelse har tit kastrerede hankaniner, også unger, afhængig af hvor du bor.

   Mange kaniner kan lide at kaste med ting. Du kan prøve at give hende låg fra syltetøjsglas og se om hun synes, at de er sjove at kaste med. Du kan også give hende plastiknøgler (sådan nogle som fugle og børn får), eller en lille trærangle. Alt hvad der larmer, når det bliver kastet med, vil hun måske synes er sjovt.

   Får hun sin mad i en skål eller skal hun arbejde for det? Du kan strø det i hendes halm, men du kan også give hende foderet i en foderbold. Da hun er udekanin er det dog vigtigt, især om vinteren, at hun får rigeligt.

 7. Amalie schimmell

  Vi fik vores løvehoved kanin manse i 5 uger nu. Han var seks uger da vi fik ham.
  I lang tid tog vi ham ud på sengen ca en gang om dagen. Han var altid meget tidligt oppe og larme så vi rykkere rundt og satte hans bur på gulvet, nu hopper han rundt på vores værelse flere timer dagligt og her de sidste nætter har han bidt i tremmerne helt vildt!! Vi bryder os ikke om at have han ude om natten så vi sætter ham ind når vi går fra værelset i længere tid og når vi skal sove… hvornår vænner han sig til at skulle være inde om natten? Det forstyrre vores søvn rigtig meget… er der noget vi kan gøre?

 8. Christina Rasmussen

  Hej
  Min kanin har jeg kun i buret når jeg skal sove, eller hvis jeg er i skole, fordi han bider i mit tappet.
  Jeg ville gerne have han skal kunne løbe rundt selv, men ville stadig ikke have mit tappet ødelagt:(
  Han blev født d. 18 Maj
  Hvad skal jeg gøre?
  Venlig hilsen Christina Rasmussen

  1. Kaninhåndbogen

   Åh, det er da også træls! Nogle kaniner får desværre smag for tapet. Har han papkasser at gnave og rive i? Og friske grene? og masser af frisk hø? Du må finde noget, der kan erstatte glæden af at rive tapet af væggen. Og så får ham kastreret – intakte kaniner er bare mere glade for den slags, selvom kastrerede kaniner også godt kan have den vane.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>