Nogle kaniner er mere håndtamme end andre. For at få et tæt forhold til din kanin, er du nødt til at forstå dens sprog og adfærd. Sæt dig ind i hvilket type dyr, en kanin er, så du forstår, hvorfor den reagerer som den gør, og hvad du skal gøre for at gøre den tam.

Min kanin kan ikke lide mig

Det kræver tålmodighed at have en kanin, og kaniner kan ikke lide pludselige bevægelser eller meget larm. Derfor er mange kaniner bange for små børn.

Hvis din kanin er bange for dig, er det en god idé at tænke over, hvordan du opfører dig i nærheden af kaninen:

 • Respekterer du kaninens område? (læs om kaniner der bider)
 • Har du en tendens til at række hånden ind til den i buret eller i dens kasse?
 • Løfter du den?
 • Er du voldsom i dine bevægelser?

Sådan gør du din kanin tam

Sæt dig ned ved siden af kaninen og lok den hen til dig med nogle godbidder. Sid helt stille og roligt og lad være med at bruge for mange kræfter på at hidkalde dig dens opmærksomhed. Lad den selv komme til dig.

Efterhånden – måske efter 2-3 uger afhængig af hvor nervøs kaninen er –  skal kaninen helt op på skødet af dig, før der falder en godbid af. Gør det hver dag til kaninen helt automatisk hopper op på dit skød, når du sætter dig ned. I det hele taget vil det være en rigtig god idé at håndfodre kaninen dagligt med dens grøntsager og kaninpiller i en periode.

Du kan også lære kaninen at komme, når du siger ”Kom”. Hvis du siger ”Kom”, hver gang den får en godbid, lærer den kommandoen.

En anden måde at lokke en kanin hen til dig er at lægge dig ned på maven og lukke øjnene. Efter et par minutter vil kaninen ikke kunne styre sin nysgerrighed længere og vil hoppe rundt på dig og lugte til dig. Dermed får kaninen mulighed for at lære dig og din lugt at kende uden at du virker faretruende.

Det er vigtigt, at kontakten foregår på kaninens præmisser; altså at det er kaninen, der bestemmer om I skal kæle osv. Du må pænt vente til kaninen selv opsøger dig.

 

One thought on “Min kanin kan ikke lide mig

 1. Okay, kaninen kan lære at komme, hvis man siger “kom”, når man giver den en godbid. Men hvad så, hvis man fx siger “bur”, når man giver den en godbid, efter at den er gået ind i buret? Kan man så kun benytte én kommando, eller kan man lære den flere ved denne metode?

  1. Nej, nej, du kan træne din kanin præcis som var den en hund. Få dig en klikker og en bog om klikkertræning (der findes engelske bøger om klikkertræning af kaniner, men ellers køb en om klikkertræning af katte). Du kan sagtens lære den forskellige kommandoer. Det vigtigste er blot, at godbidden falder i samme øjeblik, at kaninen gør det, du vil have den til, eller at du bruger klikkeren og klikker på det rigtige tidspunkt.

   1. Ja, jeg bestilte nemlig en klikker for katte fra Zooplus for få dage siden. Der følger en lille vejledning med også. At man skal klikke, idet man giver en godbid. Og efterhånden kan man nøjes med at klikke kun, fordi kaninen associerer det som en godbid i sig selv. Men jeg er glad for at høre, at den kan lære flere kommandoer 🙂

   2. Nja, det er nu ikke helt rigtigt at klikket vil være belønning nok. Den vil forvente en godbid. Nogle hunderacer kan nøjes med rosen, men kaniner, som ikke på samme måde har hundens pleaser-adfærd vil med stor sandsynlighed nægte at samarbejde. Hvis du har en meget kælen kanin, kan det dog være at den vil stille sig tilfreds med lidt kys og kæl, men de fleste vil holde op med at udføre kommandoen, hvis ikke der er en belønning i form af en godbid. Men gør et forsøg da – men vær indstillet på, at hvis det begynder at drille, at du skal belønne igen og lære kaninen på ny, at den faktisk får en godbid. Du kan også finde videoer om klikkertræning af kaniner på Youtube.

 2. jeg har nu haft min kanin i et årstid og jeg har ikke passet godt nok på den. Nu kan det simpelthen ikke lide mig og bidder efter mig når jeg prøver at nusse den. Når jeg åbner buret bliver han bange og løber væk. Kan jeg på nogen måde få et godt venskab til den igen? Og kan jeg få den til at komme når jeg kalder?

  1. Øv, øv, men forhåbentlig kan du gøre det godt igen nu. Først og fremmest så lyder det som om at det er en udekanin? Det er altid sværere at gøre en udekanin tam, og særligt når det er en burkanin. Hvis der er tale om en udendørs burkanin så sørg for at få skåret benene af buret, hvis der ikke er sådan en med en løbegård nedenunder. Det er for at han selv kan hoppe ud af buret. Dernæst skal du bygge en løbegård rundt om buret, på min. 9 m2. Det behøver ikke være det store projekt overhovedet at lave en løbegård til ham. De 9 m2 til ham, gør at han vil trives bedre fordi han kan vil blive glad af at løbe frit rundt, men det vil også give ham mere selvtillid i forhold dig til, fordi han så kan vælge dig til eller fra – lige nu bliver han rigtig bange, fordi han ikke har et valg. Når du har fået løbegården, så skal du selv lade ham komme ud (derfor du skulle skære benene af, hvis det er et højt bur) – du skal altså ikke løfte på ham.

   Kaniner er bange for at blive løftet. Også selvom de sidder helt stille, når man løfter dem. Nogle reagerer ved at bide og kradse og andre bliver så bange, at de bare stivner. Under alle omstændigheder så er det meget ubehageligt for en kanin, og det gør, at han bliver bange når du nærmer dig ham, for han er vant til at der sker noget ubehageligt, når buret åbnes. Så han skal lære at det ikke sker.

   Du kan begynde nu at stikke en godbid ind til ham gennem buret og når du gør det, så siger du “[hans navn], kom”. Han skal lære at “[hans navn], kom” betyder: “Jeg har en rigtig lækker godbid til dig”. Giv ham mange godbidder hver dag og sig det konsekvent. Når han bliver lidt mere rolig ved dig, så vent med at sige det, til han er ved at tage godbidden. Når der er ro på, så åbn buret (måske går der 2 uger) og lad være med at stikke din hånd ind til ham, men hold den bare i åbningen med godbidden og sig kommandoen. Luk buret igen (hvis han ikke er kommet i løbegården) når han har fået sin godbid. Gentag, igen og igen og igen og lad være med at forsøge at kæle med ham eller at løfte på ham. Dermed lærer han både, at der ikke sker noget ubehageligt, når du kommer, men han lærer også kommandoen.

   Det vigtigste er lige nu, at han skal have masser af plads, sådan at han kan begynde at slappe af og selv aktivt tilvælge dit selskab. Det vil gøre ham meget mere tryg.

 3. Tusind tak for hjælpen! Nu håber jeg bare at det vil gå godt fremover med min lille kanin 🙂 han er nu en indendørs kanin men jeg kan stadig godt få brug for de mange tips og tricks. Endnu engang tak:)

 4. Hej jeg er godt nok kun 12 år, men jeg har virkelig brug for hjælp. Jeg har en kanin jeg fik da jeg var 9 år hun er en meget forsigtig kanin. Hun sidder altid under sit bur ude i kaningården og gider ikke at komme frem også selv om man logger med mælkebøtter eller gulerøder og andre ting. Det skyldes nok at jeg aldrig rigtig var ude hos den da jeg fik den, men jeg elsker hende virkelig og jeg vil gerne kunne komme i kontakt med hende. Hver gang jeg er ude hos hende begynder jeg at græde for jeg kan mærke hvordan hun ryster når jeg sidder med hende. Jeg håber virkelig jeg kan få noget hjælp der kan gøre hende tam, nu hvor hun er blevet 4 år. 🙂

  1. Beklager at du først får svar nu. Det er vel nok synd for dig og din kanin, at den er så sky, at den ikke gider komme ud til dig. Det er jo mange år, at du har haft den, men hvis den aldrig har fået selskab og er blevet vænnet til mennesker og kæl, så er det jo naturligt nok, at den ikke er tryg ved det. Det er ikke sikkert, at du nogensinde kan få den tam og kælen, men du kan med stor sandsynlighed godt få den mere tryg ved dig.

   Først og fremmest så er det rigtig fint at du forsøger at lokke din kanin frem, i stedet for bare at løfte den, når du vil kæle med den. Det sidste vil nemlig gøre den endnu mere bange for dig. Vis den at den kan stole på dig, og at den altid selv vælger dit selskab og at du ikke gør noget ved den, som den ikke kan lide. Hvis den kan stole 100% på, at du ikke løfter den, så vil den ikke være nær så meget på vagt.

   Dernæst så er det vigtigt at den har god plads, for ellers vil den føle sig presset op i et hjørne, når du kommer, hvilket vil gøre den utryg. Den skal have plads nok til at føle sig tryg, og så den frivilligt kan vælge dit selskab. Du skriver godt nok, at den bor i en kaningård, så det tyder egentlig på at den kan rende frit på et stort område? Måske er din kanin generelt en utryg kanin – det betyder, at hvis kaningården er stor og bar, så vil den ikke turde bevæge sig væk fra buret. Det er vigtigt, at du sørger for at der er nogle skjulesteder for den rundt omkring i kaningården. Sæt nogle buske, den kan søge ind under, nogle kasser, den kan gemme sig i (og hoppe op på) og også gerne nogle træstubbe, den kan sidde på. Prøv at være lidt kreativ med ting derinde. Jo mere den har at lave, og jo mere den kan lave naturlige kaninting, jo mere selvtillid vil den også få.

   Dernæst skal du hver gang du går ud til din kanin, sætte dig ned, kaste en rosin/mandel/hasselnød (hvad din kanin nu end virkelig elsker) og så sige “Hej, [navn]”. Bliv ved. Der vil måske gå lang tid før den tør spise godbidden, når du sidder der, men det er okay. Den hører stadig hvad du siger, og den ser godbidden. På et tidspunkt, når den begynder at turde spise godbidden, når du er til stede, så kan du begynde at kaste godbidden lidt tættere på dig selv, så den skal bevæge sig tættere på dig. Mindsk afstanden mellem jer. Til sidst er det meningen, at når du går ind i kaningården og siger “Hej, [kaninnavn]”, så løber den hen til dig, fordi den får en godbid. Her kan du jo så begynde at forsøge at kæle lidt med den ved lige at røre den hurtigt.

 5. hej jeg har en kanin og den er ca.12 uger ikke ret gammel men jeg vil prøve og gør den tam.han er så sød men er det fint hvis jeg snakker/kæler meget med ham men jeg vil rigtig gerne have nogle gode tip til at kunne gør den tilfreds og tam

 6. Hej. Jeg har prøvet alt det du siger og dine tips men det virker ikke. Min kanin er bange for mig og vil ikke komme. Hjælper set og bære ham hen på skødet af mig og give en godbid der??? Håber VIRKELIG du svare da han er mit et og alt!! Hilsen Sille

  1. Nej, du må ikke bære ham. Det gør det værre. Men det er hurtigt at du opgiver. Du er nødt til at væbne dig med tålmodighed. Det kan også være, at du har en meget angst kanin, der har bedre af at komme et andet sted hen. Hvor bor du?

 7. Hej jeg har fået en rigtig fin kanin, blanding af løvehoved og angora, som dermed kræver rigtig meget pelspleje. Jeg har det problem at han er en meget forsigtig/bange kanin, og dermed ikke tør at komme ud fra sit bur. Jeg kan håndfodre ham i buret og kæle for ham uden han er bange, men udenfor buret bliver han bange, og søger tilbage. Jeg ved ikke hvordan jeg skal pleje hans pels, uden han kommer til at forbinde pelsplejning, det at være udenfor buret og mig som noget farligt?

  1. Nååh, det er synd. Er han udendørs burkanin? Eller indekanin, der har adgang til selv at hoppe ud og buret, som han har lyst?

 8. Hej, mig og min lillesøster har nu haft en kanin sammen sådan cirka et år nu og lidt mere, men vores kanin er stede ret bange for mig og jeg ved ikke rigtigt hvorfor, jeg har prøvet nogle af de ting du sagde, men det hjalp ikke rigtigt. Hilsen Astrid

  1. Det er svært at vide, hvad der foregår uden at se det. Måske er det bare en meget nervøs kanin. De findes jo desværre. Udekaniner kan blive livlige og tamme, når de kommer ind, og indekaniner kan blive livlige og tamme, når de kommer ud. Under alle omstændigheder, så hjælper det altid, når de får sig en ven.

 9. Hej,
  Jeg har en kanin som næsten er 4 måneder. Hun er en lille dværg løvehoved, som er meget forsigtig, men også nysgerrig.
  Mit problem er at hun kommer springende når jeg nærmer mig buret, men ligeså snart jeg åbner lågen eller rækker hånden frem for at hun kan snuse til den, løber hun væk og ‘gemmer’ sig. Hun vil også gerne håndfodres.
  Jeg har allerede læst mig frem til min første fejl, nemlig at løfte hende. Det var dog nødvendigt for at jeg kunne børste hende, hun havde rigtig meget pjusket pels da jeg næsten lige havde fået hende.
  Og min anden fejl er at jeg er taget på efterskole, hvilket jeg gjorde omkring en måned efter jeg fik hende (jeg fik hende midt august og tog afsted midt september) så jeg er ikke så meget sammen med hende, kun i weekenderne.

  Er der noget jeg kan gøre for at få et bedre bånd med hende og så hun vil snakke med mig?
  Håber at i svare, for jeg holder rigtig meget af hende

  1. Egentlig behøver du vel ikke løfte hende for at rede hende? Du kan da sagtens rede hende på gulvet, hvis du holder hende let fast med den ene hånd? Får din kanin masser af kæl og kontakt alle hverdagene, hvor du ikke er hjemme, eller sidder hun og kukkelurer i buret? Hvis det er det sidste, så vænner hun sig ikke til kæl og kontakt. Får hun mulighed for at løbe frit hver dag det meste af tiden? Det er også vigtigt. Måske du skal se om der er en veninde, der kan have hende i hverdagene, så hun kan rende frit og få lidt selvtillid og vænne sig til mennesker? Eventuelt kan du lade hende rende frit på dit værelse (du skal bare kaninsikre det) og så få en ven til hende, som er ældre og helt tam. Det vil give hende selvtillid og det plejer at smitte af, så den anden kanin også bliver mere tam og kælen.

 10. Hej jeg har en kaninunge på 12 uger (fik ham da han var 9 uger). Han er en meget nysgerrig kanin og ikke bange for mig, så længe jeg ikke røre ved ham. Men hvordan får jeg ham til ikke være bange for mine hænder? Han er blevet løftet på i starten men er stoppet med det. Har du nogen gode råd?

  1. Begynd at give ham godbidder og rør ham lige kortvarigt, bare et sekund, når du giver ham godbidden. Fortsæt hver dage, flere gange om dagen, og øg tiden hver gang, han ikke reagerer på din berøring.

 11. Hej! begge mine kaniner har en tendens til når man holder dem at rive og derefter bide i min trøje. Hvad kan det være et tegn på?

  Obs. begge kaniner er neutraliseret og kastereret.

  1. Det er tegn på at de synes det er rigtig ubehageligt at blive løftet. Så det skal du helt stoppe med 🙂

 12. Hej! Jeg er ny kaninmor. Min kæreste og jeg fik vores lille kanin for et par måneder siden, hun er omkring 4 mdr. Hun har et bur i stuen, men er ude hver dag. Vi kæmper for at gøre hende tam. Hun kommer hen når vi ligger på gulvet osv. men vi kan ikke røre hende. /Jeg ved det er forkert, men jeg kan sagtens kæle hende mens hun er i buret. Vi har prøvet at håndfodre og det går også fint. – Vi har lige været 4 dage i sommerhus, hvor hun naturligvis var med, her gik det rigtig godt! hun kom op på os og fik godbidder og vi fik endda lov til at kæle hende. Vi har nu været hjemme to dage og nu vil hun nærmest ikke nærheden af os og bliver meget let bange når vi går rundt i lejligheden.. Jeg føler mig ekstremt frustreret! For jeg vil jo så gerne nusse med hende. Jeg bliver så misundelig på alle dem der kan nusse med deres kanin og putte med dem. – Hvad gør jeg?

  1. Jeg kan godt forstå at du bliver misundelig på andre med puttekaniner.

   Det kunne måske være, at lejligheden gør hende utryg. Bor der hund i nærheden? Er den meget lydt? Det sker i flere tilfælde at en lidt usikker kanin faktisk bliver tillidsfuld og kælen, når den får en mere modig kaninven. Så få hende steriliseret og led så efter en godmodig ældre, kastreret hankanin. Hvis det ikke skulle virke på hende overhovedet, så har I da den anden, men det vil altså også smitte af på hende.

 13. Hej. Jeg har en ude kanin, og synes det med at gøre den tam er svært. Den står i et bur hvor der ikke er løbegård til, men nu hvor det er så godt vejr, vil jeg gerne have den udenfor at stå, med en løbegård til. Har et bur hvor der er en stor løbegård, men kan ikke finde ud af om der for eksempel skal hønsenet under, så den ikke kan grave sig ud. Vil stadig gerne have at den har mulighed for at kunne grave.

  1. Jeg beklager sent svar. Kom du på en løsning? Der behøver ikke hønsenet under – faktisk har din kanin brug for at grave. Er løbegården stor nok, sker der ikke noget ved det, men hold løbende øje med hvor hurtigt din kanin evt. graver. Husk at løbegården skal være min. 3m2.

 14. Hej
  Jeg har 2 kaniner, som fylder et år i slutningen af juni. Den ene af dem vil gerne kæles med og den er også rigtig glad for at komme ud at gå ture i haven, men den anden er meget sky og løber ud i buret lige så snart man åbner. Jeg har prøvet at håndfodre den, men den bider bare efter mig og kryber ind i et hjørne. Jeg vil rigtig gerne have gjort den mere tam, så den også kan komme med når vi går ture og så den også kan blive kælet lidt med, men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal gøre det.

  1. Hej, det er da synd for den kanin. Det lyder ikke til at du skal forsøge at gøre kaninen tam til at kunne blive kælet og gå på ture. Det vil simpelthen være alt for stressende for den. Den har bare brug for ro, masser af plads omkring sig og at du ikke forsøger at kæle med den. Nogle kaniner bliver aldrig tamme, men de kan blomstre op og trives, hvis de ved at man ikke forsøger at løfte på dem, kæle med dem eller på anden vis forsøger at tvinge dem til selskab. Når den ved at du ikke vil forsøge at røre den, så vil den helt sikkert begynde at tage godbidder fra din hånd og også komme når du kalder, men indtil da skal den vide, at den kan stole på dig.

   Nyd din tamme kanin, og giv den anden lov til at være den, den er. Sky kaniner bliver mere rolige, når de har godt med plads. Det giver dem tryghed. Så sørg endelig for at den har adgang til en løbegård på min. 4 m2 altid, hvor den selv kan hoppe ud og ind. Hvis kaninerne bor sammen, så skal løbegården være større, gerne 9m2, for at de begge kan løbe rundt samtidig og udfolde sig. Kaniner har brug for meget plads at bevæge sig på hele tiden, og ikke kun når vi lige har tid jo.

 15. Jeg har overtaget en kanin fra en familie med børn, der ikke længere gad tage sig af den. Det er en udekanin, men den har haft en lille løbegård med hus at gøre godt med (ca. 2×1 meter).
  Jeg har nu bygget et stort hus til den ca. 1.8 x 1.4 meter og 1.2 meter i højden. det virker ikke stort, men der er bygget “etager” indeni, så den kan bevæge sig en del.
  Inde i dette har han sin base (hus), toilet, sandkasse, legetøj osv. Derudover har han fri adgang til den gamle løbegård direkte fra huset.
  Min plan er at han skal kunne løbe frit i haven, og kun være i sit hus/bur om natten, og på sigt have en anden kanin at dele livet med.
  Jeg har de sidste par dage forsøgt at lukke ham ud, og han ser ud til at elske det – ikke de store badut spring og binkies endnu, men han har undersøgt alle afkroge af haven, og har også fundet et yndlingssted i læ for solen under hækken.
  Og nu til mit egentlige spørgsmål – da han jo endnu ikke er håndtam, og ikke har lært diverse “kommandoer”, har jeg problemer med at få ham ind i buret igen. Det tager en evighed, og det stresser ham vist mere end det gavner, at jeg forsøger at “vinke” ham i retning af buret….
  Skal jeg tage 3 skridt tilbage? Altså lade ham blive i indhegningen pt, træne med ham derinde indtil han bliver håndtam, og kommer når jeg kalder inden jeg lukker ham ud i haven?
  Han er ikke bange for mig, og kommer også og er nysgerrig når jeg bare sidder og ingenting gør….. Men han er fuldstændig ligeglad med godbidder, mad osv når jeg prøver at få hans opmærksomhed.

  1. Jeg er ked af sent svar. Har du fundet en løsning? Du vil med meget stor sandsynlighed komme til at kæmpe med at lære ham at gå ind i buret igen hver aften, men du kan jo være heldig 🙂 Hvis han ikke gider lækkerier, så har du et problem 😀 Det bedste ville nemlig være at lære ham navnet for det, og at når du har sagt det, så lægger du dem i buret. MEN, frihed smager oftest bedre end godbidder…og hvis han tilmed ikke gider godbidder, så er det en kamp. Lige nu er han nok meget glad for sin frihed og vil være bange for at skulle i bur. Når han opdager, at han har lov til at være ude, og det ikke er et “uheld” vil han blive mere afslappet omkring det. Det er jo et dejligt fint hus, så jeg ville nok arbejde på at gøre det virkelig attraktivt for ham at søge derind. Fyld det med krydderurter og lækkerier i store mængder, så han bare elsker at være derinde. Luk lågen i og op, når han er derinde, så han lærer at ja, den bliver lukket, men du kommer også ud igen. Lad den ikke være lukket længe, bare hurtigt i og op igen til at begynde med.

 16. Jeg har gjordt det i skriver med at man lokker kaninen hen til en med godbidder og skal til sidst hoppe op på ens skød. Det har jeg prøvet i 3 uger nu men hun vil ik op med bagbenene så hun strækker sig ind over mig for at få godbidden så hvad skal jeg gøre for hun vil helt op og side hos mig??Hun hopper nogen gange op på mig når jeg sider i hendes løbegård men det er kun når hun selv gider men når jeg træner med hende vil hun ikke. Er der nogen andre ting jeg kan gøre for at hun vil hoppe op på mig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *