↑ Tilbage til Problemadfærd hos kaniner

Print denne Side

Min kanin kan ikke lide mig

Nogle kaniner er mere håndtamme end andre. For at få et tæt forhold til din kanin, er du nødt til at forstå dens sprog og adfærd. Sæt dig ind i hvilket type dyr, en kanin er, så du forstår, hvorfor den reagerer som den gør, og hvad du skal gøre for at gøre den tam.

Min kanin kan ikke lide mig

Det kræver tålmodighed at have en kanin, og kaniner kan ikke lide pludselige bevægelser eller meget larm. Derfor er mange kaniner bange for små børn.

Hvis din kanin er bange for dig, er det en god idé at tænke over, hvordan du opfører dig i nærheden af kaninen:

 • Respekterer du kaninens område? (læs om kaniner der bider)
 • Har du en tendens til at række hånden ind til den i buret eller i dens kasse?
 • Løfter du den?
 • Er du voldsom i dine bevægelser?

Sådan gør du din kanin tam

Sæt dig ned ved siden af kaninen og lok den hen til dig med nogle godbidder. Sid helt stille og roligt og lad være med at bruge for mange kræfter på at hidkalde dig dens opmærksomhed. Lad den selv komme til dig.

Efterhånden – måske efter 2-3 uger afhængig af hvor nervøs kaninen er –  skal kaninen helt op på skødet af dig, før der falder en godbid af. Gør det hver dag til kaninen helt automatisk hopper op på dit skød, når du sætter dig ned. I det hele taget vil det være en rigtig god idé at håndfodre kaninen dagligt med dens grøntsager og kaninpiller i en periode.

Du kan også lære kaninen at komme, når du siger ”Kom”. Hvis du siger ”Kom”, hver gang den får en godbid, lærer den kommandoen.

En anden måde at lokke en kanin hen til dig er at lægge dig ned på maven og lukke øjnene. Efter et par minutter vil kaninen ikke kunne styre sin nysgerrighed længere og vil hoppe rundt på dig og lugte til dig. Dermed får kaninen mulighed for at lære dig og din lugt at kende uden at du virker faretruende.

Det er vigtigt, at kontakten foregår på kaninens præmisser; altså at det er kaninen, der bestemmer om I skal kæle osv. Du må pænt vente til kaninen selv opsøger dig.

 

7 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Belgin

  Okay, kaninen kan lære at komme, hvis man siger “kom”, når man giver den en godbid. Men hvad så, hvis man fx siger “bur”, når man giver den en godbid, efter at den er gået ind i buret? Kan man så kun benytte én kommando, eller kan man lære den flere ved denne metode?

  1. Kaninhåndbogen

   Nej, nej, du kan træne din kanin præcis som var den en hund. Få dig en klikker og en bog om klikkertræning (der findes engelske bøger om klikkertræning af kaniner, men ellers køb en om klikkertræning af katte). Du kan sagtens lære den forskellige kommandoer. Det vigtigste er blot, at godbidden falder i samme øjeblik, at kaninen gør det, du vil have den til, eller at du bruger klikkeren og klikker på det rigtige tidspunkt.

   1. Belgin

    Ja, jeg bestilte nemlig en klikker for katte fra Zooplus for få dage siden. Der følger en lille vejledning med også. At man skal klikke, idet man giver en godbid. Og efterhånden kan man nøjes med at klikke kun, fordi kaninen associerer det som en godbid i sig selv. Men jeg er glad for at høre, at den kan lære flere kommandoer 🙂

   2. Kaninhåndbogen

    Nja, det er nu ikke helt rigtigt at klikket vil være belønning nok. Den vil forvente en godbid. Nogle hunderacer kan nøjes med rosen, men kaniner, som ikke på samme måde har hundens pleaser-adfærd vil med stor sandsynlighed nægte at samarbejde. Hvis du har en meget kælen kanin, kan det dog være at den vil stille sig tilfreds med lidt kys og kæl, men de fleste vil holde op med at udføre kommandoen, hvis ikke der er en belønning i form af en godbid. Men gør et forsøg da – men vær indstillet på, at hvis det begynder at drille, at du skal belønne igen og lære kaninen på ny, at den faktisk får en godbid. Du kan også finde videoer om klikkertræning af kaniner på Youtube.

 2. Josefine

  jeg har nu haft min kanin i et årstid og jeg har ikke passet godt nok på den. Nu kan det simpelthen ikke lide mig og bidder efter mig når jeg prøver at nusse den. Når jeg åbner buret bliver han bange og løber væk. Kan jeg på nogen måde få et godt venskab til den igen? Og kan jeg få den til at komme når jeg kalder?

  1. Kaninhåndbogen

   Øv, øv, men forhåbentlig kan du gøre det godt igen nu. Først og fremmest så lyder det som om at det er en udekanin? Det er altid sværere at gøre en udekanin tam, og særligt når det er en burkanin. Hvis der er tale om en udendørs burkanin så sørg for at få skåret benene af buret, hvis der ikke er sådan en med en løbegård nedenunder. Det er for at han selv kan hoppe ud af buret. Dernæst skal du bygge en løbegård rundt om buret, på min. 9 m2. Det behøver ikke være det store projekt overhovedet at lave en løbegård til ham. De 9 m2 til ham, gør at han vil trives bedre fordi han kan vil blive glad af at løbe frit rundt, men det vil også give ham mere selvtillid i forhold dig til, fordi han så kan vælge dig til eller fra – lige nu bliver han rigtig bange, fordi han ikke har et valg. Når du har fået løbegården, så skal du selv lade ham komme ud (derfor du skulle skære benene af, hvis det er et højt bur) – du skal altså ikke løfte på ham.

   Kaniner er bange for at blive løftet. Også selvom de sidder helt stille, når man løfter dem. Nogle reagerer ved at bide og kradse og andre bliver så bange, at de bare stivner. Under alle omstændigheder så er det meget ubehageligt for en kanin, og det gør, at han bliver bange når du nærmer dig ham, for han er vant til at der sker noget ubehageligt, når buret åbnes. Så han skal lære at det ikke sker.

   Du kan begynde nu at stikke en godbid ind til ham gennem buret og når du gør det, så siger du “[hans navn], kom”. Han skal lære at “[hans navn], kom” betyder: “Jeg har en rigtig lækker godbid til dig”. Giv ham mange godbidder hver dag og sig det konsekvent. Når han bliver lidt mere rolig ved dig, så vent med at sige det, til han er ved at tage godbidden. Når der er ro på, så åbn buret (måske går der 2 uger) og lad være med at stikke din hånd ind til ham, men hold den bare i åbningen med godbidden og sig kommandoen. Luk buret igen (hvis han ikke er kommet i løbegården) når han har fået sin godbid. Gentag, igen og igen og igen og lad være med at forsøge at kæle med ham eller at løfte på ham. Dermed lærer han både, at der ikke sker noget ubehageligt, når du kommer, men han lærer også kommandoen.

   Det vigtigste er lige nu, at han skal have masser af plads, sådan at han kan begynde at slappe af og selv aktivt tilvælge dit selskab. Det vil gøre ham meget mere tryg.

 3. Josefine

  Tusind tak for hjælpen! Nu håber jeg bare at det vil gå godt fremover med min lille kanin 🙂 han er nu en indendørs kanin men jeg kan stadig godt få brug for de mange tips og tricks. Endnu engang tak:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>