Når vi taler om problemadfærd hos kaniner, skyldes det meget oftest ikke et “problem”, men blot at kaninen reagerer helt naturligt på situationen. For at undgå “problemadfærd” bør du læse Naturlig adfærd hos kaniner og forstå hvilke behov, din kanin har.

Har du problemer med din kanin?

Oplever du at din kanin bider? Strinter? Eller på anden måde ikke opfører sig helt som du havde håbet?

Oftest skyldes det, at din kanin ikke er neutraliseret og blot opfører sig helt naturligt som en intakt kanin gør. Det er derfor altid bedst at lade sin kanin neutralisere, hvis du ønsker at holde den som kælekanin. Rigtig mange burkaniner bider også – her handler det om frustration, som er ganske forståeligt.

Hvis din kanin bider er du nødt til at tage udgangspunkt i din omgang med kaninen. Overskrider du dens grænser ved at løfte den? Ved at stikke hånden ind i dens bur? Kig på din egen adfærd, for den kan du ændre, og kaniner er ikke som udgangspunkt aggressive, så oftest ligger problemet ikke hos kaninen, men faktisk hos dig selv.

Læs på de forskellige artikler her på siden og se om det løser dit problem. Hvis ikke, så spørg endelig inde på forummet og få hjælp fra andre kaninejere.

 

One thought on “Problemadfærd hos kaniner

 1. Min kanin Theo er 11 uger gammel. Jeg fik ham som 9 uger gammel fra en familie, der efter en uge fandt ud af, at det ene barn var allergisk. De fik ham fra en dyreshop.
  Theo var først meget rolig. Herefter blev han nysgerrig og kælen og slukkede os hele tiden. Han var meget sød og renlig og ikke bange af sig. Han er fritgående, når vi er hjemme. Men pludselig her i forgårs begyndte han at gemme sig lidt for meget + han tissede i sofaen. I går blev det meget tydeligt, at han helst ville sidde i et hjørne mellem væggen og skrivebordet. Her kunne han sidde længe uden at røre på sig. I dag har han løbet som en sindssyg rundt i buret ved den mindste lyd, hvor han er løbet ind i trammerne så hårdt, at buret har flyttet på sig. Han har gemt sig i samme hjørne i over en time og han vil helst ikke snakke, slikke eller kæle. Han havde fx gemt sig mellem en papkasse og et skab, da vi ville til at sætte ham ind i buret igen. Vi flyttede derfor stille og roligt på papkassen og da jeg ville kæle for ham, fór han afsted hen ad stuegulvet og videre ind på kontoret og ind til hjørnet mellem væggen og skrivebordet. Vi kunne næsten ikke få ham ud igen.
  Han virker i det hele taget meget skræmt og han har vist noget hvidt i øjnene flere gange i dag. Forstår ikke, hvad der er galt med ham? Han er pludselig blevet panisk/angst fra den ene dag til den anden?
  I går fik han klippet negle for første gang, hvilket var en voldsom oplevelse for ham, men med flere pauser undervejs kom vi igennem det og efter en halv time, var han ikke skræmt længere. Men den her ængstelige opførsel startede som sagt allerede i forgårs ud af den blå luft. Hvad kunne grunden være? :/

  1. Det lyder da synd. Det er svært at komme med et bud ud fra din beskrivelse. Men hvis I bor i lejlighed, kan der have været håndværkere i gang i en af lejlighederne, der kan have været en hund osv, som kan have skræmt ham. Han kan også have slået sig og har ondt. Det lyder til at I skal lade ham være i hans papkasse og ikke hele tiden tvinge ham ud. I kan ikke “trøste” ham. Han skal selv lige mærke, at alt er godt igen, og så vil han blive tryg. Det er selvfølgelig ikke den bedste idé at begynde at klippe negle på en kanin, der i forvejen er bange, og specielt da kaninnegle ikke skal klippes så ofte. Lad ham få ro og vis ham, at han kan være tryg, ved at I lader ham være i fred, når han er i sine papkasser og i sit bur. I bærer ikke på ham, vel?

 2. Min kanin gemmer sig hele tiden under sit bur og bider mig i hånden når jeg vil kæle med den hvad sker der?
  😨😁

 3. Min kanin på 22 uger vil hverken kæles eller være social. Jeg åbner den bur hver dag så den kan løbe rundt på værelser. Den løber under sengen og kommer ikke frem. Når vi er er på værelser løber sen omkring os men hvis vi kæler med den løber den. Folk siger at det er vigtig at vi kæler med den hver dag, men den vil jo ik. Den knurre af os og hopper frem i mod os hvis vi prøver at tage den ud i
  Fra under sengen. Hvad gør vi ?

  1. Din kanin er nervøs og bange, så løsningen ligger i at finde ud af hvorfor den er så utryg. Hvad foregår der på værelset? Er der høj musik? Larm? Uro? Forsøger I at løfte på kaninen?
   Lad din kanin stadig komme ud af buret, men læg dig roligt på gulvet og læs nogle bøger eller lig og halvsov. Og sørg for at der ikke er en masse mennesker i rummet. Én ad gangen. En nervøs kanin synes ikke om at der er 3-4 personer, der alle forsøger at få fat i den. Så ro på. Lig dig ned og ignorer kaninen, så den langsomt tør komme hen og undersøge dig og måske hoppe op på dig. Lad det være sådan den næste 1½ uge. Begynd derefter at sidde på hug med godbidder og giv kaninen. Til at begynde med skal du måske række hånden meget langt ud fordi den ikke vil komme tæt på dig, men langsomt vil den komme tættere og tættere. Om et par uger så kan du gøre det sådan, at den skal hoppe op på skødet af dig for at få godbidderne. Giv dens foderpiller på den måde også.

   Og husk endelig ikke noget med at løfte kaninen ud og ind af buret eller at bære rundt på den. En kanin skal kæles med på gulvet, aldrig på skødet, medmindre den selv hopper op til dig, og det skal den lige lære først.

 4. Hej har næsten lige fået en kanin fra min fætter (tror måske det er en Hollænder) han bliver 3 år til agust. Og er ikke kasteret er det for sent eller?

  1. Det er slet ikke for sent. Overhovedet. Det er jo en kanin i sin bedste alder 🙂 Hollændere er skønne! Ham skal du nok blive glad for 🙂

 5. Hej.
  Min hankanin på lige knap 11 måneder er begyndt at grave helt vanvittigt – både i gulvet, i alle hans tæpper og han bider i dem så der kommer store huller i, så han får højst sandsynligt også noget i maven, hvilket vel ikke er helt godt for ham.

  Han har en gravekasse men den er åbenbart ikke helt så interessant mere heller. Desuden har han en stor løbegård, men lågen er altid åben – også om natten og når jeg ikke er hjemme – men han smadrer buret fuldstændig, bider i tremmerne og tæpperne, så jeg HVER morgen bliver vækket mellem kl. 5-7, hvad gør jeg?

  Han har alverdens gnaveting, legetøj, som sagt en gravekasse etc., så jeg mener ikke han mangler noget. Det har stået på i mange, mange uger nu og lige det med løbegården har stået på nærmest siden december (fik ham i november)

  Han blev kastreret her sidste onsdag, så ved ikke om det evt. bliver bedre når den indtræder?

  1. Er det blevet bedre? Beklager at du ikke fik svar med det samme. Hvis han stadig er lidt utidig, så skriv endelig igen, så får du svar hurtigt.

 6. Hej – vores ca 6 mdr gamle hunkanin er lige blevet neutraliseret ( for 4 dage siden), og hun er blevet utrolig territoriel. Hun har aldrig kunne li, at vi gjorde buret rent. Og begyndte kort før neutraliserings at angribe mig, når jeg gav hende mad (stillede skål med mad ind i buret). Siden i går er det så gået helt galt, hvor hun angriber mig bare jeg nærmer mig buret. Buret er åbent i stuen og hun løber frit ud og ind. Hun angreb mig sågar, da jeg sad i sofaen (hun hoppede op og bed i mig). Hun kæmper lige nu for retten til hele stuen, og det er kkke holdbart. Hvad gør jeg forkert? Og hvad kan jeg gøre for at vi bliver gode venner igen? Hun har været i buret hele dagen i dag, da jeg ikke gad at blive jagtet hele tiden. Og hun var bestemt ikke gladere, da jeg lukkede hende ud efter aftensmaden.

  1. Hun kan stadig have smerter eller have haft en stressende og dårlig oplevelse hos dyrlægen, der gør at hun er meget mere vagtsom og defensiv. Hvis hun er blevet steriliseret mens hun var falsk drægtig, så vil du med stor sandsynlighed opleve, at det kommer til at tage tid før du kan se en forskel i hendes adfærd.
   Løber hun decideret efter dig og bider, uden at du forsøger at komme i kontakt med hende?

   En meget stresset kanin kan godt lave skinangreb, hvis man kommer for tæt på den, fordi den bare er lynhurtig til at overreagere og passe på sig selv. Ærligt talt lyder det ikke som om at det har været en god oplevelse hos dyrlægen. Du har fået smertestillende med hjem til hende, ikke? Og du løfter ikke på hende?

   1. Hej igen – tusind tak for svar!
    Nej, jeg løfter hende ikke op (hun har aldrig kunne li at blive løftet), og jeg gir hende smertestillende hver morgen.
    Jeg havde godt nok lagt en masse hø ind i hendes bur (da jeg havde besluttet mig for at holde hende i buret det meste af dagen i lørdags), og det fjernede jeg i går. I går formiddags jagtede hun lidt mine fødder, men bed ikke hårdt. I går aftes (efter hun havde været alene i 5-6 timer) var hun sød og glad. Hoppede op i sofaen til mig og ville aes. Bukkesprang rundt, og så tænkte jeg at nu gik det fremad. Hertil morgen har hun spist helt vildt, og angreb mig uden videre, da jeg sad på en stol. Hun bed hårdt to gange. Og har jagtet mig (løber efter mig uden at jeg har gjort noget) lige siden. Overvejer igen at lukke hende inde i buret. Mon hun blev steriliseret for sent? Så hun nu jagter mig for at prøve at dominere mig? Hvor længe mon der går før hormonerne er ude af kroppen? Mine to drenge har uden problemer kunne ae hende (liggende ind under sofaen eller stikke en hånd ind i buret, men hun sad på “toilettet).
    Kan jeg gøre noget? Andet end at vente på at hormonerne ebber ud?
    Mvh. Jane

   2. Prøver hun at humpe din hånd også? Det kunne måske være, at hormonerne raser i hendes krop lige nu. En kanin “dominerer” ikke – i en større gruppe vil der være en dominerende kanin i den forstand, at den sørger for kolonien, opretholder territoriet og har flere mager, men den “dominerer” ikke de andre kaniner, og kaniner har heller ikke noget behov eller grund til at ville “dominere” et menneske. Enten så er det hormoner, der gør at hun er mere territorial, eller opfører sig som en seksuelt frustreret kanin eller også misforstår du hende? Er det kun dig, hun reagerer på, på den måde? Hvis det kun er dig – og du lyder ikke til at være en person, der overskrider hendes grænser – så kan det meget vel være hormonelt og det er din duft, hun reagerer på lige nu. Det vil gå over! Men hunkaniner kan godt være lang tid om at falde lidt ned igen efter steriliseringen. Faktisk op til 3 måneder.

    Lige nu lyder det lidt til at du er bange for hende, fordi hun bider efter dig (og kaniner kan virkelig bide hårdt), men hvis hun vitterligt er ude på at angribe dig, så vil hun også knurre (ikke brumme, som når de er parringslystne, men decideret knurre, og hendes hale vil være stiv og pegende ud, mens hendes ører vil være bagurettet). Gør hun det? Med stor sandsynlighed ikke, men det er interessant, hvis hun gør. Kaniner kan også godt nappe for at få opmærksomhed, og specielt hunkaniner er altså bestemte damer. Så det kan være, at hun søger din opmærksomhed, men lige umiddelbart ud fra hvad du beskriver, så lyder hun måske lidt parringslysten, fordi hun løber rundt efter dine fødder og napper. Det er seksuel frustration, og det giver mening nok, lige nu hvor hormonerne går amok i hende.

    Hold ud. Prøv evt. at give hende en tøjbamse, der er på nogenlunde hendes størrelse (gerne mindre), og se om hun bliver glad for den. Det skal ikke være et siddende tøjdyr, men sådan lidt mere kanin-agtigt i sin form 🙂 Det kan nogle gange hjælpe dem med at komme af med frustrationer.

    Din hunkanin kan godt lide dig, og hun lyder tryg. Du skal ikke være bekymret. Det skal nok blive godt, men for at hjælpe på situationen lige nu, er det nødvendigt at vide præcis hvordan hun reagerer.

   3. Hej igen 🙂
    Som du beskriver det – og jeg har også googlet lidt på det – lyder det som om, at hun er seksuel frustreret.

    Hun knurrer ikke ad mig. Men, så snart jeg er i køkken-alrummet (hvor hun går frit) løber hun hen til mig / efter mig. Hun cirkler rundt om mine ben og napper ud efter bukserne. Prøver jeg at tage foden væk, jagter hun den – og står på bagben, hvis jeg løfter benet op over hende.

    Jeg må nok indrømme, at jeg er lidt bange for hende. Er efterhånden blevet bidt en del gange, og det gør sk… ondt. Hun har aldrig bidt den store dreng, og ham den lille en enkel gang (han overtrådte klart hendes grænser for et par uger siden). Hun virker til kun at være sur på mig… hun har ikke humpet mine ben eller hånd. Kun bidt ud efter dem.

    3 måneder virker godt nok som lang tid… havde håbet på 3 uger. Lige i dag har jeg været så lidt tid i køkkenet som muligt, men det er jo ikke holdbart i længden. Jeg orker ikke at være bange for at blive bidt i 2-3 mdr endnu. Men jeg synes heller ikke, at det er en løsning at lukke hende inde i et bur (hun bider i tremmerne).
    Jeg vil købe en kaninbamse til hende i morgen 🙂 håber det virker. Er der ellers andet jeg ka gøre?

   4. Du er ikke den første, der er bange for at blive bidt af en kanin – de bider også sindssyg hårdt. Du kan trøste dig med, at hvis en kanin virkelig bider til, så har du den siddende i hånden og ude af stand til at ryste den af dig. Du vil formentlig se en effekt rimelig snart – de 3 måneder plejer nu mere at være at hunkaninen stadig markerer rundt om i huset. En bamse vil forhåbentlig hjælpe. Du kan også overveje om du vil forsøge at give hende lidt beroligende for at få hende til at falde lidt ned. Der findes forskellig slags, du kan købe. Det er vist ganske individuelt hvad der virker. Du kan evt. prøve at lave afkølet kamillete til hende i stedet for at putte vand i hendes vandskål og starte med at se om det virker.

    Går du med parfume? Hvis du gør, så prøv at droppe det i en uges tid. Hvis hun fortsætter, så ville jeg personligt have en vandforstøver på mig eller i nærheden og sige “nej” og så sprøjte, så snart hun begynder at cirkle om dig (ikke løbe hen til dig, for det vil du gerne have, når hun er faldet ned jo).

 7. Kære kanin håndbog. Nu har jeg snart læs alle spørgsmål og svar. Jeg er der hvor jeg snart har brug for en telefonisk hotline 🤣. Har haft kanin i ude bur i mange år. Så er ikke hel grøn på området.

  Nu prøver vi med lille Kasper som bor inde. Hermaliner fra opdrætter.
  Jeg læste mig til at de skulle blive i buret i 3 dage for at vide det er deres bur. Den er renlig sådan at den gør de i buret hvertfald.
  Den skulle neutraliseres , da jeg så aflevere den i tirsdag finder de ud af det er en pige. Øhh okay så.
  Vil gerne have den bider mindre i alting. Den kommer hen når der er ro og sidder stille i sofaen, slikker på vores hånd, nakke osv. meget nysgerrig heller ikke bange for børnelegetøj , støvsuger osv. Det er fedt nok.

  Men vil det sige at hvis jeg får hende steriliseret så bider den mindre i sofa og legetøj?
  Dyrlægen sys bestemt ikke den var tam fordi vi ikke kan løfte den og sidde med den ( som jeg godt har læst man heller ikke skal) hun anbefalede vi holdte den inde i buret i en tid.
  Den sidder i flere TIMER. Og bider i trammerne . Så snart det er lukket. Hvad er planen. Den er jo vand til plads og frihed nu så kan jeg da ikke lukke den ind i en mdr. Er så forvirret. I dag i buret når jeg ville røre den løber den rundt eller napper lidt ud efter mig stamper. Skubber ned snuden. ( den har været inde i buret i 24 timer lukket) Så snart det er åbnet går den ud og ind, vil ikke have buret er afstraffelse. Den er jo SINDSYGT hurtig når den har så meget plads. Det er jo muligt at fange den eller nå at nusse den . Jeg kan godt age den når den spiser salat jeg holder eller gullerødder. Skal jeg holde den indespærret eller lade det tage tid med at age i mindre doser. Er rigtig ked af det er en pige fordi jeg har høre de er mere hys med deres bus og temperament . Kh Trine .

  1. Jeg beklager at du har ventet så længe på svar. Der er mange kaniner, der skifter køn inde hos dyrlægen 😀 Ja, hvis hun bliver steriliseret, vil det afhjælpe på gnaveri til en vis grad – men det er jo sådan, at en kanin stadig har behov for at gnave, og hvis man fjerner det, man ikke vil have, at de gnaver i, så skal man jo give noget andet, som de så må. Det kan være friske grene, papkasser osv. Så du skal egentlig omdirigere adfærden.

   Der er da utrolig mange søde, kærlige og meget, meget tamme kaniner, der med glæde vil sove i sengen hos én, følger efter en osv, som ikke vil løftes eller sidde på skødet, så sådan kan man ikke bare konkludere, som din dyrlæge har gjort.

   Forhåbentlig er din kanin lukket ud for længst nu 😀 En kanin bliver absolut heller ikke mere tam af at sidde og blive frustreret i et bur. Det kan hjælpe i et par dage efter man har fået den, at den lige sidder i ro og mag, før den skal forholde sig til nye mennesker osv. Men det har ikke noget med at de bliver mere tamme, men bare lige får tid til at “akklimatisere”.

 8. Min kanin er i en klub med en maget stor løbegård og han er sammen med kaniner så tit han kan men han er svær fange. Kan i hjælpe.♥️

  1. Du skal til at gøre dig interessant med godbidder. Det kan være mandler eller rosiner. Sæt dig ned, og lok ham med godbidderne. Hver gang han tager en godbid, siger du hans navn. Det gentager du igen og igen og igen og igen. Til sidst så ved han at når du siger hans navn, så er der en godbid i vente og så vil han løbe dig i møde. MEN, hvis hver gang at du giver ham en godbid og siger hans navn, betyder at han skal fanges, så vil han ikke hoppe på den. Det skal også bare være fordi at han skal have en godbid, eller du lige vil kæle. 9 ud af 10 gange skal være for hyggens skyld og ikke for at fange ham, for ellers så vil det ikke virke.

 9. Og hvis i kan hjælpe med hvordan man for sin til at være tammere så ville det være skønt♥️

 10. Hej mit navn er Maia
  Jeg har en kanin på 4-5 måneder
  Hun har et stort bur med en stor løbegård til. Vi bor i et nybygger kvarter, og lige her for nylig har vi fået at vide at lige op til hegnet hvor min kanins bur står, kommer der nogle og bygger hus jeg er meget bange og bekymret da hun nogle gange når græslåningsmaskinen kommer, løber hun ind i sit bur og stamper i gulvet. Jeg ved ikke om jeg skal rykke det eller bare lade det stå. Buret er rigtig tungt og løbegården følger på en måde med, så det er meget svært at rykke 🙁
  Vh Maia

  1. Det tager jo nok 3-4 måneder at bygge huset, hvis de er hurtige, og det larmer meget. Jeg ville flytte buret. I samme omgang kunne I måske kaninsikre haven, så hun kan løbe frit i stedet for at være i løbegården? Det vil også give mere tryghed.

 11. Hej.
  Hvordan reagerer kaniner, hvis de sanser at der er noget farligt i nærheden?
  Jeg er ved at skrive en bog. I den næste scene jeg skal til at skrive, går hovedpersonen (en pige på 13 år) ind i et kaninhus, som hører til en fritidsklub. Hun bærer ondskaben i sig, og er ikke selv klar over det, men kaniner kan mærke at hun er farlig. Hvordan vil de reagere?
  Jeg forestiller mig, at der er 20-30 kaniner i kaninhuset, og kaninerne bor sammen to og to i et bur.
  Håber du vil svare mig, jeg ved ikke ret meget om kaniner😉
  Mvh Gry

  1. Jeg håber ikke at jeg skriver for sent? Kaniner vil stampe. Kaniner stamper for at advare hinanden om at være på vagt. Så hvis en kanin opfatter at der er noget at være opmærksom på, så vil den stampe. Først en gang, så flere gange. Så vil andre følge med i stampen (ikke dem alle). Derudover vil nogle af dem også rejse sig op på to ben for at se hvor faren kommer frem. Og eftersom de sidder i bure, så vil der også være en masse rumsteren, fordi de vil forsøge at komme væk. Og så vil de jo trykke sig ind mod bunden af buret eller hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *