Der findes 24 vilde kaninracer i verden. Tamkaninens stamfader, den europæiske vildkanin, adskiller sig fra mange af de andre vilde kaniner ved at være et socialt dyr. For at forstå din kanin og hvorfor den gør som den gør, er det vigtigt at du har lidt indsigt i naturlig adfærd hos kaniner.

Vildkaninen og dens sociale liv

De europæiske vildkaniner lever i kolonier, hvor de lever tæt sammen. Her får de ikke blot dækket deres store sociale behov, men kaninerne hjælper også hinanden ved at advare om trusler og holder hinanden soignerede.

 

 

 

 

 

 

 

Både hanner og hunner beskytter deres territorium mod fremmede, uanset om det er andre kaniner, ræve eller rovfugle. Hannerne er dog også territoriale omkring deres mage under parringssæsonen.

Selvom kaniner er kendt for deres evne til at reproducere, så er vildkaninerne faktisk styret af en parringssæson på kun 4 måneder om året (på de nordlige breddegrader. På breddegrader som New Zealand har kaninerne en parringssæson på 9 måneder).

En hunkanin får oftest 3-4 kuld om året. Kaniner er byttedyr, og dødeligheden i en koloni kan ligge på 99 % nogle steder. En vildkanin lever i gennemsnit kun to år. I løbet af den korte periode skal koloniens overlevelse sikres på trods af en stor dødelighed.  Hunkaniner er skabt til at opveje denne barske virkelighed ved ikke at lade nogen æg gå til spilde. En hunkanin udskiller derfor kun æg, så snart en hankanin har parret sig med hende, hvilket kaldes induceret ægløsning.

Hierarki blandt vildkaniner

I de større kolonier er der et bestemt socialt hierarki blandt kaninerne. Kolonien styres af én dominerende han, som godt kan have flere faste mager blandt koloniens hunner. Blandt de øvrige kaniner er der forskellige grupperinger, og de har også deres faste partnere og/eller grupper, som de lever tæt sammen med.

Det er sjældent at hun- og hankaniner slås med hinanden, da de ikke er underlagt det samme hierarki. Hierarkiet er nogenlunde fast, og kaninerne slås derfor ikke, selvom de går mange sammen.  Der opstår kun kampe, hvis den dominerende han bliver svækket og en ny unghan eller en fremmed kanin ønsker at overtage territoriet.

Hunkaninerne bliver territoriale under parringssæssonen, da de skal sikre gode redekamre til deres unger og beskytte dem mod fremmede. Hunkaniner højt i hiearkiet kan finde på at jage andre hunkaniner væk, der kommer for tæt på deres redekamre.

Derfor går det ud over hunkaninerne nederst i hierarkiet, når der ikke er nok plads i kolonien. De lavere rangerende hunkaniner tvinges til at yngle tæt ved indgangen til kolonien, hvor de og deres unger er mere sårbare over for rovdyr.

Opstår der decideret slåskamp mellem kaniner kan de blive meget voldsomme – kaniner undgår dog så vidt muligt altid at komme op og slås, da de er byttedyr og er i stor fare for rovdyr, hvis de halter eller er sårede. Kampene kan opstå på baggrund af territorium, parringspartner eller et godt fodersted.

Aggressionsniveauet blandt kaninerne afhænger af flere faktorer, såsom koloniens størrelse og hvor mange flugtruter, der er tilgængelige. Er der ikke mulighed for at flygte, så er kaninen tvungen til at slås. Voksne kaniner fra kolonier, der er overfyldte, er langt mere aggressive end kaniner i områder med færre kaniner. Jo dårlige livsvilkår, jo mere aggressive er vildkaninerne over for hinanden i det de instinktmæssigt gør hvad de kan for at overleve og sikre deres egne kuld.

I et omfattende forskningsprojekt af Robert Myktowycz om vildkaniner satte man tamkaniner ud til vilde kaniner. Projektet viste at tamkaniner ikke er nær så aggressive som vildkaniner. Formentlig er dette i løbet af årene blevet opdrættet væk.

Vildkaninernes kolonier

Vildkaninerne graver gangsystemer under jorden, hvor de lever. Gangene er komplekse og består af huler med forskellige funktioner. Kolonien udvides hovedsageligt af hunnerne, når de graver redekamre til deres kuld sidst i drægtighedsperioden.

Størrelsen på en koloni kan variere fra et enkelt par til op til hundredvis af kaniner, og kaninerne bevæger sig sjældent væk fra deres territorium. Fremmede kaniner bliver modtaget fjendtligt, men unge kaniner vil dog oftest få lov til at bosætte sig og blive en accepteret del af kolonien. Det sker tit, når en koloni bliver for stor, at de unge hanner afvises af kolonien og må finde sig en ny koloni.

Nye kolonier opstår også når et kuld er stort nok til at flytte ud og redekamret står tomt.  Hvis hulen er et stykke fra centrum af kolonien, sker det, at den bliver udgangspunkt for en ny koloni, som kaninerne i det område af gangsystemet starter op.

[important]Læs mere:

 • Stories Rabbits Tell: A Natural and Cultural History of a Misunderstood Creature” af Susan E. Davis og Margo Demello. Margo Demello er præsident for den meget seriøse, forskningsbaserede organisation House Rabbit Society og er samtidig en meget respekteret ekspert inden for kaninadfærd. Hun bor sammen med 22 fritgående indendørskaniner.
 • “The private life of the rabbit: An account of the life history and social behaviour of the wild rabbit (A survival book)” af Ronald Mathias Lockley. Et flerårigt studie i Wales af den europæiske vildkanin.
 • Long-term heartrate responses to social stress in wild European rabbits: predominant effect of rank position” af K. Eiserman
 • “The European rabbit: The history and biology of a succesful colonizer” af  Henry Thompson
 • “An experimental study of aggression in captive European rabbits” af Robert Mykytowycz
 • “Den store kaninboka” af Marit Emilie Buseth[/important]

One thought on “Naturlig adfærd hos kaniner

  1. Som i at den sidder og svajer…eller bevæger hovedet op og ned? Svajer er tit, når kaninen sover, og når den bevæger hovedet op og ned vurderer den afstande. Kaniner har ikke så godt dybdesyn, som os andre, så de vil bevæge hovedet for at modtage flere indtryk af objekter.

 1. Sommetider ryster min kanin eller trækker vejret meget hurtigt, der er også noglegange hvor hans hjerte banker vildt hurtigt. Hvorfor? Skal jeg være bekymret?

  1. Du mener, at næsen går meget hurtigt? Det er hvis din kanin er koncentreret og har alle sanser åbne for at indsnuse dufte. Det kan selvfølgelig også være tegn på, at den har det for varmt, men da vi kun er i marts, så lyder det ikke helt sandsynligt, medmindre den er i bur og placeret foran et vindue eller radiator.

 2. Mange tak:) Hans bur står lige foran en radiator og over den radiator er der et vindue, men jeg har lige skruet ned radiatoren så han ikke får det for varmt.

  1. Du har simpelthen fundet det værste sted i din lejlighed at placere hans bur 🙂 Kaniner skal helst ikke stå i solen og slet ikke op af en radiator. Kan du ikke flytte hans bur et andet sted hen? De trives bedst med en temperatur på omkring 17 grader, så selvom du har skruet ned, så er det nok stadig for varmt. Specielt når solen også står på. Hvad med at lade ham være fritgående om dagen – også selvom du ikke er hjemme? Så kan han selv søge hen i skyggen, når han har brug for det. Hvis han er kastreret, bør du ikke have nogen problemer med at han render frit.

 3. hejsa jeg er 12 år og her 2 kaniner (2 hanner) og når jeg tager den ene ud og nusser den begynder den at spinde som en kat og ved ikke hvad det betyder. gør jeg noget forkert eller er det bare fordi den godt kan lide det??

  vær sød at svare har brug for hjælp da jeg elsker ham super meget og vil ikke gøre ham noget ondt.

  1. Hej Nicoline. Det er lidt svært at svare på. Fordi det du gør er ikke noget kaniner kan lide, og “spinden” kan tolkes på flere måder. Kaniner “spinder”, når de har det godt. Det er en beroligende lyd, de laver, så de gør det ofte, når de bliver kælet med, eller når de ligger for sig selv og er ved at falde i søvn. Det er jo godt. MEN, i og med, at det virker beroligende på dem, så gør de det også, hvis de har smerter eller er bange. Kaniner er meget bange for at blive løftet ud af et bur. De er byttedyr, og når du løfter dem, så vågner alle instinkter i dem og fortæller dem, at de skal dø – for et rovdyr har fanget dem. Derfor anbefaler man altid, at man aldrig løfter en kanin. Mange kaniner bliver heller aldrig særlig trygge ved deres ejer, hvis ejeren ofte løfter dem ud af buret. Derfor kan det være, at din kanin “spinder” fordi den har det godt, men det kan også være, at det er fordi du har løftet den.

   Hvis du har indekaniner er det bedste naturligvis at lade dem begge kastrere, så de kan gå sammen, og så kan du lade dem rende frit i huset, uden at de laver ulykker. Sådan har mange kaniner. Altså, ligesom en kat. Du kan renlighedstræne dem til at bruge kattebakke – det tager 2-3 dage at lære en kastreret kanin. Det er rigtig hyggeligt. Nu lyder det til, at dine kaniner er udenfor? I så fald, kan du jo bygge en stor løbegård (vær opmærksom på at kaniner ikke må sidde i bur i alt for mange timer ad gangen, da det på kun 6 måneder kan give dem knogleskørhed og andre lidelser + de psykisk lider under det. Det er ligesom burhøns. De trives heller ikke), som de altid har adgang til. Når du vil kæle med dine kaniner, så sætter du dig ind i løbegården, så de kan løbe hen til dig. Så kan du kæle med dem, på en måde, hvor de bliver meget trygge og glade for dig. Du kan også vælge at kaninsikre din have og lade dine kaniner rende frit. Prøv at se på http://www.kaninsnak.dk

 4. Hej,

  Vi har en lille kanin der er omkring 12 uger nu. Vi fik ham da han var 8 uger. Han bor i et stort bur ude i haven. Det er altid åbent så han bor stort set i hele haven men har buret som læ/spise/sove sted plus et mindre træ hus i en busk.

  Efter at han er flyttet ind har jeg fulgt alle jeres råd, stort set, omkring hvordan han har kanin. Dog er det nu blevet til at jeg har en vild kanin i min have, der kun kommer hen når jeg har godbidder og som hiver dem ud af mine hænder og løber væk. En kanin der ikke vil kæle på nogen måde og en kanin der bider i sit bur og i vores hegn.

  Jeg bliver påvirket af at han ikke vil snakke, nusse eller kæle, for alt det gode sjove for børnene ved at have kanin er gået af. Nu er det kun mig der gider ham og ikke vil opgive ham. Jeg prøver hver dag at tilnærme mig ham, jeg snakker med ham, ordner bur, vand og mad. Jeg henter grene til ham (forskellige slags) og meget mere.

  Hvad skal jeg gøre? Jeg kan ikke en gang få ham ind i vores transporter (da jeg ikke må nærme mig ham) til når vi skal til dyrlægen. Han skal neutraliseres men det er ikke rigtigt muligt.¨
  Han kommer fra et sted hvor han som lille er blevet holdt af mange forskellige børn 2 timer om dagen hver dag. Vi troede derfor at han var et godt fund.

  På forhånd tak.

  God dag.

  1. Ja…det er desværre ikke så usædvanligt. Det er risikoen ved kaninunger – man ved desværre ikke om de er kælne eller ej. Og hvis der er tale om burkaniner, hvor de ikke kan vise om de er tamme eller ej, så er det let at komme til at skaffe sig en sky kanin. Derudover så er det måske kun en halv time om dagen sammenlagt, at jeres kanin er i selskab med jer. Han knytter sig derfor ikke til jer. Det er fantastisk at I gerne vil lade jeres kanin være fritgående – hurra for det, og det er så godt for ham. Men det er en stor og skræmmende verden for en lillebitte kanin, der pludselig er helt alene. Og når han er bange, så er alt skræmmende. Også jer.

   Udekaniner bør ikke være alene. De skal altid være minimum to, og I har jo rigeligt med plads, så I bør virkelig overveje at få en kanin til. Eller at lade ham komme indenfor, så han kan blive det kæledyr, I reelt set havde håbet på. Kaniner er byttedyr og de er fra naturens side skabt til at leve i kolonier – det er derfor utrygt og stressende for ham at være alene ude i haven. Og når han er utryg, så er han også mere tilbøjelig til at søge væk fra jer. Og når han så tilmed ikke har noget egentligt forhold til jer, så er det at han ikke søger nærkontakten.

   SÅ…han er ganske lille, og der er stort håb for at han kan blive mere kælen, men der skal arbejdes lidt på det. Jeg ville absolut vælge at gøre ham til indekanin, så han kan blive tam. Og især, hvis I er lidt i tvivl om lykken er kaniner, så er det bedre at nøjes med ham, fremfor måske at købe en kanin til. Men i hvert fald, så hjælper det tit på nervøse kaniner, at de får selskab af en anden kanin, men lige nu er det nok ikke løsningen for jer. Han skal ind.

   Med hensyn til at du ikke kan komme i nærheden af ham til neutralisering. Her gælder alle kneb. Få fat i et stort fiskenet og tag ham med det. Få ham kastreret, hold ham i en løbegård indenfor den første uges tid i jeres stue, og så lad ham langsomt komme mere og mere ud og løbe, så han til sidst bliver fritgående. Når han er inde, vil børnene også synes at han er sjovere, og dermed skabes kontakten og han bliver forhåbentlig mere tam.

   1. Min mand vil ikke have ham indenfor.

    Jeg vil ham vildt meget og i går da jeg hentede mad og fyldte i skålen kom han hen til mig. Han sad og spiste ved min side og fra min hånd. Jeg prøvede at age ham på ryggen men hver gang jeg ramte ham, løb han væk. Tredje gang jeg prøvede løftede han sig og rev mig med sine for potter.

    Han virker meget aggressiv og nogle gange løber han frem mod en som om han vil skræmme en:-(

    Han kom fra et sted hvor han blev kælet hver dag fra han var lille i to timer, så var helt sikker på at det var et godt valg.

    Hvordan sikre jeg at hvis vi får en til kanin at de ikke begge bliver aggressive og ikke vil os?

    På forhånd tak

   2. Det er noget helt galt, hvis jeres kanin opfører sig sådan. Løfter du på ham? Han er i hvert fald meget utryg og bange. Måske egner han sig virkelig ikke til at være udekanin eller til at være alene. Det er ikke normal adfærd, det er tegn på utryghed. Da det er så unormalt, så skal du ikke bekymre dig for om nr. 2 kanin bliver lige sådan. Men gå efter en voksen, rolig kanin, hvis adfærd du kan se med det samme.

 5. hej

  det er ang om når jeg tager min Ninus med ned i stuen, så går der ikke mere end 2 sek, så har hun
  laver pølser, og det er hver gang.
  hvorfor ?

  1. Ninus er vist ikke steriliseret? Hvis hun lægger det i en bunke, så er det fordi hun er på toilettet. Det er ganske let at lære en kanin at bruge kattebakke. Er det mere spredt, så er det fordi hun markerer, og det kan kun løses med sterilisering. Det er helt almindeligt.

 6. Hvad betyder når begge ører er nede. Jeg ved ikke om det er fordi jeg ikke været sammen med dem så meget i dag. De plejer at været kæle

  1. Er det blandingskaniner? Du skriver ikke så meget. Hvis det er blandingskaniner eller dværgvæddere så er det naturligt at ørerne falder ned på et tidspunkt, og det kan godt være fra den ene dag til den anden. Det kan også være tegn på stress, og så vil de komme op igen om en uges tid måske. Det kan også være tegn på at der er noget galt – er øret varmt, hævet, rødt? Skaller det? Kløer kaninen på øret?

 7. Jeg har lige fået at vide at det er blanding af dværgvædder og en russer. Min den ene kanin er en han, han skal snart kastreret hvornår kan han være sammen med hans søster igen.De plejer at lægge sammen side om side og have sjov sammen. De har det godt sammen. Hvordan kan det være at min kat er bange for vores kaniner

  1. Kaniner er meget nysgerrige og løber tit direkte hen til katte, hvilket gør kattene bange. De har vidt forskellige sprog, så derfor kan katte godt blive nervøse når en kanin kommer løbende. Når din hankanin tilmed ikke er kastreret, så er der også stor risiko for at han ikke er særlig sød ved din kat, så det kan også spille ind. Det kan godt være, at de aldrig kommer til at ligge side om side med hinanden, din kat og din kanin, men de skal helt sikkert nok finde ud af det sammen.

 8. Jeg har en hankanin . kastreret . 4 år gammel . Arvede ham da ham da han var 2 . Super sød , har hus og have til rådighed . Altid været renlig og gået på potten i hans bur . Men nu han fået den geniale ide at , nu skal det foregå i min hunds hundekurv også selv om Olga ligger og sover . De er super gode venner og jeg gør alt for at Stampe får en godbid når Olga får . så ingen jalousi . Men hvad årsagen til hans ændrede er , kan jeg ikke forstå . Håber ad der er et godt råd ? . Han bliver ikke sat hen i hans bur som straf men tager kuglerne og kanin og sætter ham stille og roligt ned ved siden af på gulvet og smider kuglerne ind i buret og så sætter han sig til at spise , har mad og vand udenfor buret – og går på toilet i buret indtil det begynder at blive hen imod kl 19 og frem , så er balladen der igen .

  1. Det lyder som en dårlig vane – den er startet af en årsag, men noget gør at han bliver ved. Hundekurven skal vaskes grundigt: helst med rodalon og derefter sprøjtes med R10 (købes i Matas). Det er for at lugten af urin er helt væk. I kan købe en UV-lygte for at se om der er urin omkring området. Så længe der lugter af det, så vil han blive ved. Han har jo fundet sig et dejligt toilet.

 9. Mange tak for svaret . Det virker . Nu kommer han kun på besøg – snuser til Olga og hopper videre på nye opdagelser . venligst Lene

 10. Hej
  Vores han dværg kanin har ikke spist de sidste 2 dag.
  Han ryster og man kan mærke hurtig hjerte rytme.
  Han er ellers en tilfreds/ glad kanin.

 11. Hej

  Jeg er en pige på 10 år som har en kanin (en han). Han er 2 1/2 år gammel. Nogle gange når jeg stikker min hånd ind i buret for at nusse ham, bider han og knurre af mig. Nogle gange er han også meget sød og kommer stille og roligt hen til mig og vil gerne blive nusset. Det sker også nogle gange i hans løbegård. Vi har neutraliseret ham og har været til dyrelægen nogle gange for et sundhedstjek og de siger der ikke er noget galt. Kan du komme med nogle tips hvis ens kanin ikke stoler på en eller er agrasiv? Håber VIRKELIG at du svare, da jeg ikke vil gøre ham ondt eller vil af med ham.

  Hilsen Sille

  1. Burkaniner har bare en tendens til at bide. Han har kun ét sted, hvor han har sit helle – og det vil han forsvare. Derudover er de også mere frustreret, da de oftest ikke trives særlig godt. Hvad sker der i løbegården, når han bider efter dig? Er det bare ved at du sætter dig ned og rækker din hånd ud for at give ham en godbid, eller hvad gør du?

 12. Hej
  Vi har for en god uges tid siden fået to dværgvæddere.
  De var godt 8 uger da vi fik dem.
  De bor udenfor i 2 bure vi har sat sammen, så de har mere plads.
  Herudover kommer de i løbegård et par gange om dagen.
  Det er to piger fra samme kuld.
  Mit ene spørgsmål er;
  Hvor meget bør en unge af den alder tage på om ugen?
  Jeg vejer dem for at være sikker på de tager på.
  Den ene har taget 16 G på den første uge og den anden 82 G.
  Synes det er stor forskel og vil være sikker på alt er ok.
  Den der har taget mindst på er i forvejen den lille af dem.
  Dernæst, så spiser de hver dag gø og halm – kaninpiller til unge dværgvæddere og græs. Herudover har jeg, måske fejlagtigt, givet dem spidskål, broccoli og grønkål.
  Herudover lidt gulerødder og æbler som snack.
  På forhånd tak for svar.
  Mvh Jeanette
  Her jeg begået en fejl ved så små kaniner. Er det først v 6 måneder.

  1. Du har ikke gjort nogen fejl 🙂 Hvis kaninungerne er vant til grønt fra opdrætter, så kan deres maver sagtens tåle at få grønt fra tidlig alder. Grønt er godt og sundt for dem, men det er også meget fiberrigt, så hvis de ikke er vant til fibre, så kan det godt genere deres maver. Derfor er der lige det forbehold når det gælder kaninunger, som jo har lidt sartere maver, men dine kaniner fungerer jo fint på al kålen, så det skal du ikke spekulere i. Det er sundt for dem. I forhold til vægten så er kaniner jo lige så forskellige som mennesker, så du skal ikke hænge dig så meget i vægten. Det, du skal være opmærksom på, det er om den ene af dem taber sig. Det er oftest tegn på tandproblemer eller anden sygdom, så det er rigtig fint at du vejer.

 13. Hejsa
  Vi fik en 3 mdr gammel kanin for en uge siden. Min datter kunne sagtens tage den op og kæle med den uden problemer. Men den går nu frit omkring, og går kun ind i buret for at spise og drikke, og er i buret om natten, og når vi er væk om dagen. Men vi kan ikke rigtig tage den op mere. Den spjætter og prøver at komme væk, når man kæler med den. Det er Somom at den er blevet vildere efter den går frit rundt, har du et godt råd
  Vh Heidi

  1. Formentlig var jeres kanin lidt trykket ved den nye situation og fandt sig derfor meget mere. Det er nu heller ikke meningen, at din datter skal gå og tage den op . det er der ingen kaniner, der kan lide. Så måske hun bare har løftet for meget på den, og nu vil den hellere undgå kontakt end at blive løftet. Sådan vælger mange kaniner at gøre. Nogle vælger også at bide. Så I må starte forfra med at blive venner med kaninen 🙂 Godbidder og ikke noget med at løfte. Skal der kæles, så foregår det på gulvet med kaninen, og den skal være i fred, når den er i sit bur.

 14. Hej min Kanin daisy lavede for omkring to uger siden en lille hule (til unger) hun var ikke gravid nogle dage efter ødelagde hun den igen så vi tænkte at hun havede været falsk drægtig igår blev hendes bur skiftet og gjordt rent men her i morges da jeg skulle ud og fodre hende og give hende friskt hø osv havede hun henne i hjørnet lavet et igen denne gang med rigtigt meget pels jeg har selv haft kaniner i lang tid og har aldrig oplevet det her før så jeg ville bare lige høre om det er normalt

  1. Det er almindeligt hos hunkaniner, der ikke er blevet steriliseret. Det er ikke naturlig adfærd, men det ses hos vores tamkaniner, hvor der er kuk i hormonerne. Det er stressende for hende, så det bedste vil absolut være at få hende steriliseret, så snart I kan.

 15. Hej, jeg har en Dværgvædder på lidt over et halvt år, men hendes ører er ikke faldet bed endnu…. Men tidligere ejer siger at hun er helt ren Dværgvædder, og det er rigtigt nok.. Nogen siger at det har noget at gøre med at hun er født i septemper? Men jeg ville bare lige høre hvad i siger kh liva

  1. Det er helt almindeligt at de kan være lang tid om at falde ned. Der kan sagtens gå et år.

 16. Hejsa, min kanin ryster mere end sædvanligt og ligger samme sted. Da den var ude i haven lå den også pludselig med benene halvt opad. Vi tænker det måske kunne være pga. varme, men vi er alligevel lidt nervøse, ved du om det evt. kunne være noget bestemt?

  1. Det lyder som varme. Jeg er i tvivl om hvad du mener med benene halvt opad, men hvis den ligger på maven kan de godt flade helt ud. Er det det du mener?

 17. Den har det helt fint nu, det var bare varmen. Men nu er 6 af dens dievorter ophævet, og det har varet i et par uger nu, ved du hvad det evt. kunne være?

 18. Min kanin buller er snart 4 år og bor ude i min have sammen med hans søster hvor de så også har et stort bur hvor de går på toilet og spiser. Min kanin vil helst ikke komme i kontakt med berøring og når man røre ved han løber han væk. Den eneste måde vi kan tage ham er ved at få ham ind i buret og lukke døren og så tage ham op. Kan du hjælpe med at gøre ham mindre bange?

 19. Hej, for nogle dage siden fik jeg to fantastiske hun kaniner. De er ca 10 uger, og er meget kælende og trygge ved mig. Men da jeg så ville ud og gå i sele med dem, gik det fint med at få selen på osv, men da jeg skulle tage selen af dem, begyndte de at bide og stampe som om de var bange for mig. Er det fordi det er noget nyt de er bange ? eller kan det eventuelt afhjælpes?

 20. Hejsa

  Jeg har for nogle dage siden fået mig to kaninunger (dværgvæddere) – en han og en hun. De er er begge 10 uger og ikke fra samme kul. Jeg satte dem i et bur sammen de første par dage for at de skulle vænne sig til en base, deres territorium. Det gik egentlig meget fint. Hunnen nippede lidt til hannen et par gange (forventeligt med to kaniner i et bur), men ellers soignerede de begge hinanden og slængrede sig sammen på taget af deres lille hule. Efter to dage åbnede jeg buret og lod dem undersøge min lejlighed. Hunnen var super hurtigt ude og undersøgte alt. Hun er meget frygtløs, legesyg og lærernem. Hun går også fint tilbage i buret og tisser i sit toilet. Hannen derimod er meget afventende og usikker. Jeg giver ham plads. Dog efter mange time med åbent bur, var han stadig ikke kommet ud, og jeg besluttede at hjælpe ham på vej og satte begge kaniner sammen i stuen (jeg ved godt, man helst ikke skal løfte, og det gør jeg også kun om nødvendigt). Det hjalp gevaldigt, og han er blevet mere modig siden, og i og med hunnen bare kaster sig ud i det nye, bliver han lidt nysgerrig og vil også prøve, hvad hun gør.
  Nu kommer jeg så til balladen. Hunnen er som sagt meget fremme i skoene, og hannen er stik modsat. To gange nu inden for de første fire dage i deres nye hjem har hun jagtet ham og revet totter af ham. Det sker meget spontant. Sidst sad de og bed i hver deres ende af en gulerod. Jeg tænker, at hun vil have guleroden for sig selv og bliver territorial her. Hun er ellers meget sød ved ham og omvendt, omend han ikke virker til at have stor brug for at nusse med hende – hun vil til gengæld rigtig gerne nusse med ham og soignere ham.

  Jeg tænker selv, at to fremmede kaniner, der sættes sammen, vel skal bruge lidt tid på at se hinanden an, og at det vel kan blive bedre med tid og neutralisering, når de er gamle nok? Er der noget, jeg kan gøre for at skille dem af, når hun ryger i totterne på ham, eller skal de selv finde ud af det? Det skal siges, at de 99% af tiden bare hygger sig på hver deres måde og lugter til hinanden og slikker på hinanden. Hunnen er fuld beskæftiget, når hun ikke sover og hun er ikke aggressiv på mig. Hun er meget kontaktsøgende. De har en hel lejlighed til rådighed samt en masse legetøj, huler og foder til at aktivere dem.

  Jeg er egentlig bare bekymret for hendes små angreb, og hvad jeg skal/kan gøre. Jeg håber, det bare er her den første tid, og at neutralisering af begge også hjælper.

  Ser frem til dit svar 🙂

  Mvh.
  Nadia

  1. Du har ikke skrevet om hvor meget de er i bur. For det har en betydning. Et lille bur vil få to kaniner, også selvom de er bedste venner, til at slås, for der er ikke nok plads til dem begge, så de vil jo være i vejen for hinanden. Og det skaber jo en dårlig start på det hele, selvom de så også er ude og rende frit.
   Så indtil de er neutraliserede, så lad dem have hver deres indhegning og så lad dem rende frit ellers. Når de så er neutraliserede, så kan de rende frit i lejligheden. Du kan ikke have dem i ét bur sammen, heller når de er sammenført.

 21. Hej 🙂
  I juni fik jeg en lille løvevædder, som er født i april.
  Han går frit i min lejlighed og da jeg fik ham var han meget sky, hvilket han ikke er længere. Men når jeg vil nusse ham, bliver han ofte bange eller flytter sig og dukker sig. Han flygter nogle gange når vi kommer ind i rummet.
  Jeg spekulerer rigtig meget på, om han med tiden vil slappe mere af. Er det normalt at det tager meget lang tid for en kanin, at knytte sig? (har haft ham i 4 mdr.)
  Vil bare sikre mig at alt er som det skal være, kan sagtens give ham den tid han har brug for. Jeg ved ærlig talt ikke noget om kaniner, men jeg elsker ham meget højt. 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *