Renlighedstræning af kaniner er slet ikke så svært, som du måske tror. De fleste kaniner kan lære at bruge kattebakke på en uge, men kaninunger og teenagere kan dog være længere tid om det eller i hvert fald glemme det hele engang imellem. De vokser sig dog ud af det. Afføring lugter ikke hos neutraliserede kaniner, hvilket er en fordel for mange.

Renlighedstræning, fase 1

Du har lige fået din kanin hjem og er ivrig efter at få den ud på gulvet og kæle med den. Men her begår du allerede den første fejl, hvis kaninen skal lære at være renlig.

Det er lettest at lære en kanin kun at bruge sit bur som toilet, hvis den fra starten ved, at dens bur eller løbegård er dens territorium helt og aldeles, og resten af boligen tilhører os andre. Her har den lov til at løbe rundt, men det er ikke dens område.

Lad kaninen sidde i buret de første 2 dage. Det er vigtigt, at kaninen føler sig tryg i sit bur, og at den føler, at dette er dens hjem. Får den lov at løbe frit med det samme, vil den ikke kunne adskille dens område fra resten af hjemmet, og kaninen vil markere.

Renlighedstræning, fase 2

Placer en kattebakke i buret med træpiller til kaniner (de kan med fordel købes billigt i byggemarkeder). Læg hø og grønt i den ene side i bakken.

Kaniner elsker at spise samtidig med at de er på toilettet, så ved at placere maden i toiletbakken vil kaninen hoppe derind helt af sig selv. Bare sørg for at maden er placeret, så kaninen ikke kommer til at tisse på det.

Indretning bur størelse til KH.

Renlighedstræning, fase 3

Når kaninen 9 ud af 10 gange tisser i toiletbakken, kan du lukke den ud af buret (kaniner bør ikke være for længe i buret og nogle bliver først helt renlige, når de bliver fritgående, så lad være med at overdrive den første tid i buret. Maks. 3 dage)

Det er alfa omega, at kaninen ser buret som sit  territorium og dermed ikke har behov for at markere sit område andre steder. Derfor må du aldrig – medmindre det er højest nødvendigt – løfte kaninen ud af buret, bære den ind i buret eller ordne ting derinde, den ikke vil synes om.

Buret er kaninens område, hvor den skal vide, at den kan være i fred.

Når der sker uheld

Måske vil kaninen finde sig et andet hjørne at tisse i starten. Er det konsekvent at kaninen gør dette, flytter du bare toiletbakken over i det hjørne. Kaniner er vanedyr med stærke holdninger, så det er langt oftest lettere at indordne sig kaninen end at få den til at skifte mening.

Hver gang kaninen går på toilettet uden for toiletbakken, flyttes det over i toiletbakken (er det tis, lægger du blot den våde køkkenrulle i toiletbakken). Det gælder om at være konsekvent og gøre det, så snart du ser, at kaninen har ramt ved siden af.

renlighedstræning kanin

Jo mere toiletbakken lugter af dens afføring, jo bedre. På den måde ved kaninen, at det her er toiletområdet. Kaniner er renlige og ønsker kun at have sit toilet et enkelt sted, så når den har opdaget, hvor det skal foregå, vil den ikke gøre det andre steder.

Et alt for beskidt toilet kan dog få kaninen til at tisse andre steder i buret, så husk at rense toilettet hver 2. dag.

Vær beredt

Sker der et uheld, vil skældud ikke hjælpe – det vil kun gøre kaninen nervøs. Kan du se, at kaninen sætter sig hen i et hjørne, er der god grund til at være på vagt. Jag kaninen videre med hånden, så den hopper ind i sit bur.

Sætter kaninen sig og løfter kaninen halen, er det  tegn på, at den gør klar til at tisse, og så gælder det om at være hurtig.

Neutralisering er nødvendig

Så længe kaninen ikke er neutraliseret, vil du stadig kunne finde markeringer i form af afføring og evt. urin rundt omkring. Det kan ikke undgås. Kaninen er stadig renlig, men den markerer blot sit område, hvilket er hormonelt betinget. Så snart kaninen er neutraliseret, vil den blive helt renlig.

> Læs mere om neutralisering, og hvorfor det er nødvendigt.

[important] Gode bøger til nye kaninejere

[/important]

One thought on “Renlighedstræning af kanin

 1. Hej, min kæreste har en kanin som ellers før har været rigtig renlig. Den skider hverken på gulvet, eller i sofaen, MEN, nu er det ligesom slut. Den bliver konsekvent ved med at hoppe op i vores sofa som før ikke har været noget problem, men nu skider den konsekvent voldsomt meget samt, tisser helt vildt… Dette er svært træls! Er der nogen måde hvorpå det kan korrigeres, vi har forsøgt at være konsekvent med at sætte hende ned på gulvet igen og igen og igen og igen, men det er lidt som det ikke fungere særligt optimalt?

  På forhånd tak.

  1. Den lyder ikke til at være neutraliseret? Det er stort set umuligt at have kaniner indenfor, hvis de ikke er neutraliseret. Det er et ganske simpelt indgreb. Til gengæld så vil jeres kanin ikke lugte, ikke være territorial og den vil ikke markere rundt om i huset 🙂 Der er en liste over gode dyrlæger inde på forummet.

  2. Et tip kunne være at kastere den. Det er en risiko at den dog kan dø, fordi det er meget skrøblige. Når det er gjort kan du risikere at vente helt op til 1 uge. Vores kanin sked også over det hele. Men efter kastereringen, ser vi aldrig en kanin pølle på jorden.

 2. Hej
  Vores børn har 1 hankanin og den er ikke neutraliseret. Den bor udenfor, men har den inde lidt hver dag. Vi vil nu lave en stor løbegård til den. Vi har snakket om at købe en kammerat til den, som så skal være neutraliseret. Vi har et legehus som vi så vil lave til kaninbur og løbegård derfra. Men kan de to kaniner så bor sammen. Skal man så ha 2 drikkeflasker, 2 madskåle, 2 toiletter osv, for at de ikke kommer oppe at sloges .

  1. Hej Rikke. Det er en rigtig god idé at I vil give jeres kanin selskab. Kaniner er meget sociale, og det er ikke godt for dem at gå alene. Men, men, de skal begge være neutraliserede. I skal selvfølgelig have jer en steriliseret hunkanin, men jeres hankanin skal også være kastreret – for han vil jo stadig have sin parringslyst, og det vil gå ud over hunkaninen. Så for at hun ikke skal jages rundt af en liderlig hankanin, så sørg for at få ham kastreret. I vil formentlig kunne få dem begge ordnet samme dag med rabat. I kan evt. finde en steriliseret hunkanin hos Bunny Sanctuary på Falster – men sørg nu for at begge er neutraliserede. I behøver ikke to af hver ting. I skal selvfølgelig sørge for at de har godt med plads (det anbefales, at én kanin har min. 9 m2 for at trives, så to skal selvfølgelig have endnu mere), så de kan bevæge sig, og også gerne to kasser (med to huller i), men resten behøver I ikke dobbelt af.

 3. Hej.
  Håber det er okay at jeg starter en knap 2 mdr gammel tråd op igen.
  jeg har en han kanin på 2 år. Han ved ikke selv han er en kanin…
  Han har altid været en del af familien og har løbet indenfor hver dag efter vi er kommet hjem fra arbejde. Desværre bor vi i lejlighed, så vi har ikke en have at lukke ham ud i.

  Han har været renlig altid, men inden for de sidste par måneder er han begyndt at lave afføring indenfor.
  Han laver kun afføring indenfor i nærheden af mig.. Sidder han ved nogen af de andre familie medlemmer sker der ingenting. Han har fornylig været hjemme med konen i en hel weekend, hvor han har været indenfor uden uheld, men så snart jeg kommer ind af døren så går han igang igen. Han er meget knyttet til mig og følger efter mig ligemeget hvor jeg så end går hen i lejligheden.
  Jeg har talt med en dyrlæge, som mener at han bare følger efter mig fordi jeg er “lederen” af flokken og at hans afføring er fordi han bare er glad for mig.. Jeg er skam også glad for ham, men 20 lorte i sofaen ved siden af mig er sgu lidt belastende i længden.

  Jeg forespurgte dyrlægen om det ville afhjælpe hvis han blev kastereret, men det mente han ikke ville have en indvirkning.. kun hvis han strintede indenfor, hvilket han ikke gør.

  Nogen gode råd?

  mvh

  Tommy

  1. Umiddelbart vil en kastration hjælpe. Han markerer jo. Urin og afføring er altså præcis det samme, når en kanin markerer 🙂 Så jo, det vil hjælpe. Kaniner, der bor alene, bliver oftest psykisk kønsmodne meget senere end kaniner, der bor sammen med andre kaniner. Det sker oftest i 2-års-alderen, så det er ikke så mærkeligt, at det først kommer nu. At han kun vælger dig, er måske fordi du også lugter af intakt handyr, eller at han bare er knyttet til dig og har et større behov for at markere dig som hans. Det er ikke til at sige, men en kastration vil hjælpe.

  1. Ja, og hunkaniner er mere territoriale end hankaniner, så det er absolut vigtigt at neutralisere, alene for renlighedens skyld.

 4. Goddag

  Vi har lige mistet en morkanin til to unger, disse har lige fået øjne men de er jo ikke helt klar til at kunne klare sig uden modermælk. Vi har i denne forbindelse fået bekræftet ved dyrlægen at vi skulle bruge killingemælk (modermælkserstatning til killinger) dette går nogenlunde, de er efter at have prøvet sutteflaske 4-5 gange ved at forstå at det er der der kommer noget mad.

  Mine spørgsmål lyder så på – skal de stadig vaskes i bagdelen i forhold til afføring?
  Ud over det – hvordan sikre jeg mig at de lærer rigtig kaninadfærd? Vi har nogle andre under på 10 uger men om jeg kan sætte dem sammen når de små er 8 uger (ca 5 uger fra nu) ved jeg ikke?
  Er der andre ting jeg skal være opmærksom på for at de får så god en opvækst som mulig?

  På forhånd tak for svaret.

  Venlig hilsen
  Therese

 5. Hej Kaninhåndbogen.

  Jeg har en kanin vædder som er meget snart 1 år gammel. I starten var hun meget renlig, men pludselig begyndte hun at lave ekskrementer over det hele, og tissede en meget sjældent gang (Kun på stof), jeg fik en neutraliseret, det hjalp en smule, men hun laver stadig ekskrementer rundt omkring, dog ikke så hyppigt, og tisser stadig en sjælden gang.. Hvad kan det skyldes?

  Hun har skam en bakke inde i buret, hvis jeg tager bakken ud og lægger den på gulvet, laver hun oftere ekskrementer i den, frem for gulvet, dog sker der stadig uheld 1 ud af 10 gange.

  Tusind tak på forhånd, jeg sætter pris på Deres hjælp.

  1. Der kan være mange grunde til det, så det kan være lidt svært ud fra denne beskrivelse. Måske gør hun det, når toilettet ikke er rent? Det vil i hvert fald være en god idé at gøre grundigt rent de steder, som hun bruger som toilet. Vask gulvet flere gange med alm. sæbe og derefter med eddike (hvis gulvet kan tåle det). Det er vigtigt at du fjerner lugten. Du kan også købe en UV-lampe som får urin til at lyse op, når det er mørkt. Så kan du se om der er steder, du ikke har fået vasket ordentligt af. Det lader til at din kanin måske ikke er så motiveret for at hoppe ind i buret og på toilettet. Det kan skyldes, at hun er bange for at blive lukket inde i buret. Hvor meget er hun ude? Kan du evt. fjerne toppen af buret, når hun render frit?

   1. Mange tak for svaret. Jeg vil prøve, at skrubbe de steder hun bruger som toilet. Min kanin er ude hver dag(Minimum 1 – 2 timer), og det er intet problem i at få hende ind, jeg skal blot åbne en bøtte med godbidder, som jeg giver hende hver gang hun går ind, så spurter hun ind i buret, uden at tøve.
    Det med at fjerne toppen, kan jeg ikke forstå hvordan det vil hjælpe, der buret er 2 etager og over 90 cm høj.

    Tusind tak for svaret.

   2. Måske har jeg helt misforstået dit spørgsmål. Er det en udendørs burkanin? 1-2 timer ude af buret er alt, alt for lidt for en kanin.Det er slet ikke nok overhovedet. Det er 22-23 timer i døgnet, hvor kaninen blot sidder i et bur og kukkelurer.

 6. Hejsa 🙂
  Jeg har en sød lille hermelin på 4 mdr. som har været så dygtig til at løbe rundt inde i stuen uden at tisse på gulvet og hun hoppede selv ind i buret når hun skulle på toilet besøg, lige indtil for et par dage siden hvor hun begyndte at tisse på gulvet og nu tisser hun alle andre steder end i toilettet i hendes bur 🙁 hvad kan det skyldes? For hun er vel for ung til at være blev kønsmoden?

  Jeg håber der er en forklaring på hendes opførsel 🙂
  Med venlig hilsen Christina

  1. Hun kan sagtens være blevet kønsmoden nu, og det lyder også sådan. Hun er gammel nok til at blive steriliseret.

 7. Hej:)
  Jeg har fået en dejlig løvehoved kanin, hun er nu ca 4 mdr. gammel og kan simpelthen ikke vende hende til at bruge bakke, hun skider og tisser over alt i sit bur, hun er ude og løbe 5-6 timer i min lejlighed hver dag og der tisser og skider hun konsekvent i min sofa på min lukkede altan, har prøvet at stille hendes bakke i sofaen med afføring og urin i så det lugter af hende.men hun tisser over hele sofaen ikke et bestemt sted. hun er ellers rigtig intelligent og kommer ved kald, hopper selv ud af buret til mig og løftes på gulvet. hun er ikke steriliseret endnu. håber i har nogle forslag til hvordan jeg kan få hende renlig. på forhånd tak:)

  1. Det bliver umuligt for dig indtil hun er blevet steriliseret. Det er godt nok ikke meget at hun er ude af buret, men jeg kan godt forstå, at du ikke har mod på mere,når hun markerer så meget som hun gør, så skynd dig at få hende steriliseret – for jeres begges skyld. Når hun er blevet steriliseret, skal du vaske ALT ned. Grundigt. Flere gange. Med sæbe, med eddike og engang til. Du kan også købe en UV-lampe, som kan få urin til at lyse op i mørke, så du kan se om der er steder, hvor du ikke har fået vasket det ordentligt af. Hun må ikke få adgang til din sofa de første par måneder efter neutraliseringen. Selvom trangen til at markere vil forsvinde, så vil der stadig være en dårlig vane, som skal brydes. Hvordan har du indrettet hendes bur?

 8. hun har et kæmpe bur, med hus i den ene ende. toilet, vand og mad i den anden ende og så aktivitet legetøj rundt omkring. det er også planen at hun selv skal styre hvornår hun vil være i bur og ude, men pt. går det ikke med tis over det hele, samt hun går sammen med to inde katte, hvilket går godt hun bestemmer og kattene har respekt for hende, men det er stadig rovdyr og byttedyr så det foregår under opsyn. når hun er ude af buret går hun sammen med mit marsvin Carlo som også går helt fint så længe de har nok plads og hun kan løbe i den anden ende af legligheden når det passer hende. men ja hun må en tur til dyrlægen og blive steriliseret kan jeg se på det hele.

  1. Hvad har du i toilettet? Og hvad har du i bunden af buret? Hvilket slags toilet er det? Kan hun spise sit hø fra toilettet? Du er nødt til at tvinge hende ind på toilettet, f.eks så hvis hun vil til maden eller vandet, så skal hun ind på toilettet. Sørg også for at bunden af buret virkelig bliver renset og vasket med eddike hver gang.

   Du skal ikke være bange for kattene og hende. De vil ikke gøre hende noget, og de skal nok lære ikke at drille hende. En kanin er ikke et oplagt bytte for en kat overhovedet, og slet ikke en tamkat som fodres, men selvfølgelig indtil hun er blevet lidt større er det godt at holde øje med, at de ikke driller hende og gør hende nervøs.

 9. i buret har jeg carefresh og i hendes bakke er der spåner. det er et hjørne toilet, men tænker at prøve med et større firkantet. grunden til jeg er lidt nervøs med kattene er at når Holly (kanin) bliver for irriterende for den ene kat, altså hun følger efter ham fordi hun er nysgerrig og vil hilse, så får hun med klør fem eller i hver fald et dap på hoved. og er bange for hun kommer til skade og får sår eller rive mærker? katten får selvfølgelig et fy og stopper så men alligevel hun er jo noget mindre

  1. Prøv evt. at fjerne spånerne og i så i stedet have avis i bunden af buret. Bare sørg for at de er et par dage gamle, så sværtelugt er gået af dem. Hvis hun så tisser, så kan du rive avisstykket af og smide over i toilettet. Rigtig mange kaniner har problemer med hjørnetoilet, så køb en firkantet opvaskebalje eller hvad der er plads til i buret. Det skal bare være firkantet. Det lyder mere som om at din kat bliver nervøs, så det er jo egentlig fair nok, at den lige giver et dap, når Holly kommer for tæt på. Så fy er måske lidt hårdt. Men nu er vi ovre i kattesnak 🙂 Tipsene du har fået nu skal nok hjælpe. Der kan dog godt gå et par måneder, før du ser et rigtig fremskridt, fordi hun allerede nu har vænnet sig til at markere over det hele, så væbn dig med tålmodighed og hold stand i renlighedstræningen, så skal det nok gå.

 10. Hej:)

  Jeg har lige fået erhvervet mig to syge killinger, ca. 4 uger. De har begge øjenbetændelse, men er i behandling. Den ene, som er den mindste har en infektion ved endetarmen. Dyrlægen siger, at det vil hele af sig selv, men at det vil tage lang tid. Kan jeg hjælpe processen. Lige nu renser jeg for afføring og sørger for tørt underlag.

  Begge killinger får modermælkserstatning 2 x om dagen, men jeg synes ikke at se spiser efter anvisningerne (i dit tidligere link). Den stor tager måske 10 ml. og den lille 5-7 ml. De spiser fint af gulerødder, hø og græs. Skal jeg være bekymret for at de ikke får nok mælk. Jeg bruger erstatning til kattekillinger ½ vang + ½ fløde.

  Jeg vil gerne gøre det bedste, men har ikke før haft kanin.

  Desuden har vi hund og kat, skal jeg være opmærksom på noget?

  På forhånd tak:)

  Kh
  Pia

  1. Hej Pia. Din besked sendes videre til Marie-Louise fra Guldborgsund Kaninhjem, som forhåbentlig kan sende dig en mail med svar.

 11. Hej
  Jeg har fulgt alle jeres råd og er super glad for denne hjemmeside 😀
  Men jeg står i lidt af et dilemma.. jeg fik en lille dværgvædder unge hjem igår, og er i fuld gang med at renligheds træne ham! Han skal selvfølgelig neutraliseres når den tid kommer 🙂 i skriver i jeres guide til renlighedstræning at han skal være i bur de 2 første dage. Det er han også. Men der står også at når han tisser ved siden at tissebakken og andet, skal jeg flytte det over i bakken og skifte ud så han ikke gør det samme sted flere gange. Men i skriver også andre steder at jeg skal undgå at gøre for meget i hans bur, da det er hans tryghedszone (ihvertfald når han er derinde og ikke i løbegården) men han er jo stadig helt vildt nervøs efter at han først lige er kommet hjem Igår og nu går jeg og roder i hans bur også! Hvordan skal det gøres?

  1. Ja, det er ikke let 🙂 Nogle kaninejere har svært ved at styre glæden over, at have fået kanin og har derfor hånden inde i buret hele tiden. Derfor er det nogle gange vigtigt at understrege, at man skal generere kaninen så lidt muligt, når den er i buret. At du lige stikker hånden ind og renser toilet er helt ok. Hvis han er meget nervøs, så ville jeg dog sætte renlighedstræningen lidt på standby. Kaniner er meget lette at gøre renlige, så der er ingen skade sket ved at han lige pøller og tisser ved siden af toilettet den første uge.

 12. Hej Hej..
  Min datter har fået to hun kaniner (Anna og Elsa) de er vel 6 måneder gammel.. Vi har bygget et stort bur hvor de kan løbe rundet udenfor og inde i buret stå der et alm kanine bur hvor der er også er plads til de kan løbe rundt ned under det.
  Jeg synes at de spiser rigtig meget, de for normal en skål foder samt grønsager (en lille skål)og grene fra miabellaer. Er det for meget?
  Synes også de skider over alt i buret.. I bunden af buret er der træpiller/savsmuld og så halm oven på. Kan man lære dem og bruge en bakke mon, og hvor skulle den stå?

  1. Hej. Kaniner skal have ubegrænset adgang til frisk græs og hø, som er det, de skal spise allermest af. Hvis jeres indhegning er stor nok (en kanin skal have min. 9 m2 at bevæge sig på, så med to kaniner skal indhegningen være min. 18 m2) og der vokser græs, så vil de bruge en del tid på at græsse (men skal med så lille et område dog alligevel have frisk hø serveret hver dag). Kaniner kan godt spise meget, hvis de keder sig. Det er en skidt idé at fodre i en skål. Hvis jorden er til det, kan I give dem deres kaninfoder i en aktivitetsbold, hvilket kaniner synes er sjov. Ellers må I strø det ud på græsset. Det er fint, at I giver dem grene, men sørg for at variere – nøddegrene og pilegrene er rigtig sundt. Umiddelbart lyder det måske til, at jeres kaniner keder sig lidt. Så sørg for at de har en masse at lave i deres indhegning. Der skal være nogle træstubbe eller kasse, de kan hoppe op på, nogle buske de kan ligge under, et sted hvor de kan grave, og gerne rigtig meget friske grene, de kan gnave i. Og så skal de selvfølgelig kunne løbe i fuld fart.

   Mht. at de skider over det hele, så er kaniner meget lette at renlighedstræne, når de er blevet steriliseret. Jeg går ud fra at de er steriliseret, når I holder to kaniner sammen i et bur? Hvis ikke, så er det en rigtig god ide at få gjort lige med det samme. Når de er steriliserede, så kan du sagtens satte en stor toiletbakke et hjørne i buret. Læg træpiller i og sørg for, at de har adgang til vand og hø derfra – de skal altså kunne spise fra toilettet. Hø og halm er ikke det samme, så det er fint, at de stadig har et sted med halm til at putte sig i til vinter (men er det koldt, er det næsten vigtigere at de har meget plads at løbe på end at de har halm at gemme sig i), men du kan her i renlighedstræningsfasen opleve, at de måske tisser i halmen.

 13. Hej

  Har en halvt år gammel hunkanin gående udenfor. Hun bor sammen med et han marsvin (3 år) i to burer som er sat sammen. Marsvinet går kun i det ene bur hvor kaninen har adgang til begge.
  Det skal siges at de bor i et skur med seks andre kaniner som enten lever i par eller alene. De går dog alle sammen ude sammen, så de får meget glæde af hinanden 😀 (ingen af kaninerne er kastreret eller steriliseret, dog kan hannen i flokken ikke få unger efter et langt sygeforløb, men lysten er der stadig for begge parter)

  Mit problem er at min hunkanin ikke er renlig. Tænker at hun enten har lært det af marsvinet da han bare gør sit hvor han nu har lyst eller at det er noget territorialt.
  Jeg har prøvet at flytte toiletbakken til det hjørne hvor hun nu tisser men hun flytter bare sted hver gang. Det er på det stadie at hun tisser i alle de hjørner hvor bakken ikke står. Lige meget hvor meget jeg flytter rundt på bakken så nægter hun at gøre noget som helst i den. Jeg har prøvet at stille to bakker ind i buret men hun nægter stadig at lave noget som helst i dem. Og det ender altid med at det er toiletbakken som er den reneste ting i hele buret hver gang jeg skifter. Så er blevet en smule frustreret da det nærmest føles som om hun griner mig lige op i ansigtet hver gang jeg har flyttet bakken og hun så har valgt at tisse lige ved siden af den.

  Jeg har haft mange kaniner og alle dem jeg har haft indtil nu har bare lært det af sig selv.
  Kan det måske være af territorial mæssige årsager at hun tisser og pøller over alt i hendes bur?
  Og er der en løsning andet end måske en sterileration?
  Marsvinet kommer ind til vinter. Vil det være lettere at lære hende at blive renlig når marsvinet ikke er der? Eller er nogle kaniner bare mindre renlige end andre?

  På forhånd tak 😀

  1. Hej. Jeg vil ikke gå nærmere ind på problematikken ved at du holder marsvin og kaniner sammen, da du sikkert er klar over det. Mht. at din hunkanin ikke er renlig, så kan der være meget i det. Hvis marsvinet tisser over det hele, så lugter hans urin jo også, og dermed er det jo hip som hap, hvor bakken står, hvis hele området lugter af at være ét stort toilet. Det er ikke sikkert, at du kan lugte det, men dyrene kan. Og så kan hun jo ikke vide, at du vil have, at hun skal bruge toilettet, når hendes lugtesans fortæller hende, at hun kan tisse overalt. Derudover så kan det helt sikkert også være territorialt, som du selv er inde på. Det vil en sterilisering helt sikkert hjælpe på, men det kan være meget svært at renlighedstræne udekaniner, som går i et mindre bur. Kaniner er jo meget renlige og lærer det derfor hurtigt, men det kræver også, at forholdene er til det. Jeg vil næsten sige, at det er for krævende en opgave, selvom det ikke lyder til at det har været et problem tidligere. Hvor stort et område har de adgang til, og hvor stor er bakken? Har du forsøgt at gøre det attraktivt for hende at bruge bakken?

   1. Ja, ved godt at der er delte meninger om hvorvidt marsvin og kaniner burde gå sammen, og har da også haft det længe op til overvejelse. Er dog også indstillet på at splitte dem ad hvis det skulle være.
    Det er det første marsvine og kanin par jeg har haft, da jeg ikke har haft særlig meget held med to kaniner sammen.
    De er begge meget rolige og kærlige dyr og ville aldrig lade dem gå sammen hvis det ville skade en af dem.

    Kaninerne holdes kun i burene om natten og er ude hele dagen. De kommer ud om morgnen og ind om aften. Området de løber frit på er en kæmpe baghave på ca. 100×50 meter så de har frit løb 😀

    Det er en almindelig hjørnebakke til kaniner.
    Har prøvet at sætte hø op ved siden af den, da jeg har læst mig til at de godt kan lide at spise imens, men det hjælper ikke. Kender ikke til andre løsninger end at lægge ekskrementerne i bakken og derved vise at det er der jeg ønsker hun skal besørge.

   2. Okay, så problemet opstår om natten, hvor hun er i buret. Du er simpelthen nødt til at vaske det hele rigtig godt ned med Rodalon, derefter eddike og gerne også sprøjte det med Urine Off. Det fjerner lugten af urin, som vi andre måske ikke lige kan fornemme. Så har du en ren base. Og så er det om at gøre toiletbakken rigtig attraktiv – læg godbidder i den og gerne grøntsager, så hun er tvunget til at tilbringe tid på toiletbakken. Det er svært at renlighedstræne en udekanin, fordi man ikke rigtig kan være over den på samme måde. Som du skriver, så ja, så skal du samle kaninpøller og smide i toilettet + tørre urin op med det samme og smide papiret i toilettet også. Kan det være fordi hun ikke vil dele med marsvinet? Har du mulighed for at gøre hele buret til ét stort toilet (ja, det er det jo egentlig allerede 😀 Men du kan gøre det mere bevidst, så arbejdet bliver lettere for dig).

 14. Hejsa.

  Håber det er okay at jeg tager en gammel tråd op.

  Min kanin er ca. 7 måneder gammel, og er en super dejlig ven.
  Han har et stort bur, men ingen løbegård (indtil videre). Vi har høns og derfor også en hønsegård der sagtens kunne minde om en kaninløbegård. Og derfor har vi gjort sådan i familien at vi får kanin og høns til at dele om gården. Om dagen bliver hønsene lukket ud, og kaninen ind. Der vil stadig være afmærket lugten fra høns ved hjælp af fjer, urin og lort, men kan det blive et problem for ham? Om aftenen bliver der så byttet rundt igen, og han bliver båret ind i sit eget bur igen. Der er intet græs, men til gengæld er der små “træer” med blade han kan spise af, og et hus han kan smutte ind i.
  Er det verdens mest tossede ide, eller kan det godt erstatte en løbegård?

  – Min kanin er udendørskanin, og jeg overvejer derfor også at købe en ven til ham, men jeg ved ikke om buret er stort nok.

  1. I de fleste hønsegårde er jorden bar og hård. Temmelig gold faktisk. Hvis jeres hønsegård også er sådan, er det jo ikke et særligt interessant sted at opholde sig. er er vel også smitterisiko fra hønsene mht. lopper og lus m.m., som du skal overveje. Det er naturligvis meget, meget bedre end bare at sidde i et lillebitte bur og kukkelure, men kan du gøre det bedre, vil han absolut sætte pris på dette 🙂 Er det ikke muligt at lave en løbegård fra hans bur, som han har adgang til hele tiden?

   Det er rigtig godt, at du overvejer at give ham en ven, for det er meget ensomt for en kanin at være alene ude i haven. Kaniner er sociale dyr, og de trives ikke alene.

 15. Jeg har lige fået en hermelin han, og han er super dejlig og vil gerne gøre ham renlig. Buret er ret høj i bunden for den, og den kan derfor ikke selv komme ud af buret hvis jeg åbner den, og derfor bliver jeg nødt til at hjælpe. Vil dette gøre noget i forhold til at prøve at gøre ham renlig?. Han er 8 uger gammel og ikke neutraliseret, ønsker dog Heller ikke at han bliver dette.

  1. Du får ham sandsynligvis ikke renlig, hvis han ikke bliver kastreret, så det er vigtigt, at du er afklaret med dette, så han ikke ender som burkanin, fordi du vil undgå at han tisser i sofa og seng m.m. Du kan købe nogle små “broer” der bruges til burene, så kaninerne lettere kan hoppe ud. Det vil nok være det bedste. Det er ikke en god idé at du selv vil løfte ham ud og ind. I og med at han ikke skal kastreres så vil det ikke ændre så meget i forhold til hans behov for at markere, da han vil gøre det alligevel, men det vil have noget at sige i forhold til hans tillid til dig, så derfor skal du stadig undgå det, selvom han ikke kastreres.

 16. Hej. Vi har fået en dværgvædder for 2 uger siden, han er 10 uger og er faldet godt til allerede. Han har hurtigt lært kun at tisse/skide i sit bur. I den ene ende står wc’et, i den anden har han hule. Han skider/tisser hverken i hule eller lejlighed, men i resten af sit bur gør han det over det hele. Han “kan” altså godt holde sig, men har ikke fundet ud af at bruge den firkantede bakke, hvor høbolden også er placeret. Han bruger OGSÅ den, men også alle andre steder. Vi har flyttet avis med tis op i bakken og også lidt pøller indimellen, i mængder som det ikke bliver for meget. Hvad kan vi ellers gøre for at lære ham det? Jeg synes det er lidt træls med aviser og tis i hele buret på sigt 🙂

  1. Han er ikke så gammel endnu og kan jo ikke kastreres endnu. Men det kan han heldigvis snart, og så vil det måske også hjælpe lidt. Det er næsten umuligt at gøre en intakt kanin helt renlig, så hav lidt tålmodighed endnu.

   I det mindste holder han sig til buret, hvilket er dejligt 🙂 Det lyder som om at I ikke har været helt konsekvente med renlighedstræningen og kun engang imellem smider tis og pøller op i bakken? Selvfølgelig skal han ikke sidde i et bjerg af sin afføring, men det er nu derop, at det skal havne, så han ved, at det er hans toilet. Får han mad andre steder i buret end i toilettet? Kan han komme til sit hø? Hø-bolde plejer ikke at være en særlig god løsning, så spørgsmålet er om han synes, at det er så sjovt at sidde i toilettet og kæmpe med høbolden?

   Går det helt galt og ender han aldrig med at lære at bruge toilettet 100%, så er der faktisk en ganske let løsning på dit problem. Træk en gennemsigtig affaldssæk over bunden af buret, hæld træpiller i hele bunden og smid så posen ud hver 14. dag. Det vil gøre det ganske let for dig.

 17. Jeg synes at han tisser og skider meget, så det bliver voldsomt hvis alt ryger i bakken. Men det vil jeg prøve! Han får lidt kaninpiller- hvor synes du jeg skal give ham dem? Der er kæmpe huller i “bolden”, nærmest som en rund hæk- det ser ikke ud til at det er svært for ham- men det er det måske?
  God ide med posen og Tak for hjælp og hurtigt svar 🙂

  1. Ja, der ryger meget ud af en kanin – specielt når de er små og stofskiftet er endnu højere 😉 Det bedste er jo selvfølgelig, at han får sine kaninpiller i en foderbold, så han bliver aktiveret, men mens han er ved at lære at blive helt renlig, kan det være meget godt at sætte alle gode hensigter i bero og fokusere udelukkende på renlighedstræningen. Så du kan evt. lægge noget hø i et hjørne af toilettet og lægge kaninpillerne ovenpå. Det kan også gøre toilettet langt mere attraktivt.

 18. Hej. hvor kan man købe sådan en kattebakke? kan ikke rigtig finde ud af hvor stor den skal være og kan ikke finde noget på nettet.

  1. Kattebakker kan du købe i alle dyrebutikker. Du kan købe den på Zooplus, men som sagt over det hele. Du skal helst undgå et hjørnetoilet. De er virkelig praktiske, men de er oftest meget små, hvilket gør, at kaninerne ikke kan lide at bruge dem, så de sætter sig ved siden af og tisser. Du kan også købe en opvaskebalje. En alm. kattebakke vil passe fint. Har du flere kaniner, så skal du op i størrelse, da de godt kan lide at være i toilettet samtidig…

 19. Hej Kaninhåndbogen.

  Vi har en skøn dværgvædder som er ca 5 mdr gammel, han er netop blevet kastreret. Han er en indekanin, men er ude i vores lejlighed mange timer om dagen. Da vi lige havde fået ham var han meget dygtig til at gå på sit toilet (trekantet i hjørne, men spåner i), men de sidste måneder skider og tisser han over det hele, og også i vores lejlighed. Han har sit favorit hjørne han tisser i. Jeg har prøvet at sætte hans toilet derhen, men så tisser han bare ved siden af toilettet! Nu efter han er kastreret tisser han stadig dette sted. Jeg har læst at der kan gå op til en måned er kastration at en hankanin strinter og skider rundt omkring? Er der noget jeg kan gøre her?
  Skal jeg købe en firkantet bakke? Stille det i det hjørne han har udvalgt sig? Problemet er at lige det hjørne er i vores spisestue, og vi er ikke meget for at have en bakke stående der. Har du et godt råd til os? Kan man ændre deres tissevaner?
  Mvh Tina

  1. Det kan meget vel være, at han er vokset ud af hjørnetoilettet. Rigtig mange kaniner er faktisk urenlige, når de har et hjørnetoilet. Så køb en større kattebakke og brug noget andet end spåner (træpiller fra byggemarkedet, f.eks) – spåner er skidt og kan føre til allergiske reaktioner og åndedrætsproblemer. Køb evt. en UV-lygte, så du kan se om der er rester af urin rundt omkring i lejligheden. Finder du urin, så vask godt af og brug gerne AmonAway, som neutraliserer urinlugt som intet andet produkt kan. Så er det i hvert fald ikke længere, fordi at toiletlugten tiltrækker ham til områderne. Prøv at sætte noget i vejen dér, hvor I ikke vil have, at han besørger. Lad det stå dér i hvert fald 1½ måned, så vanen kan brydes, så burde I undgå at skulle have et toilet dér på sigt. Ellers så kan I jo gøre det på en pæn måde, f.eks ved at skjule toilettet i en fin æske fra Ikea eller i en lille kommode á la dette:
   Der kan godt gå 2 måneder før jeres kanin holder op med at markere.
   I kan gøre toilettet langt mere attraktivt at bruge ved at sørge for, at han får godbidder, når han sidder i det. Så hver gang han sidder i det, så giv ham 2-3 godbidder. Hele tiden, hver dag.

 20. Min kanin er neutraliseret og de første 4 måneder (efter) er gået perfekt – kun nogle meget få kugler (et par 4-6 kugler) lidt hist og jer. Men den seneste uge er han begyndt at efterlade ekstrem mange kugler (15-25 stk) over alt, når han er ude af buret. Hvad er der sket og hvad kan jeg gøre ved det? Rengør hans toilet hver anden dag og sørger altid for, at der er nyt mad og rent vand ved toilettet. Han tisser ikke andre steder, men kuglerne er altså over alt. Næsten altid på hans tæppe eller i sin kurv. Hver gang jeg opdager det, lægger jeg dem op og toilettet og endda imens han kigger nysgerrigt med, men han er rimelig ligeglad – som jeg er hans lille slave 😉 Jeg var ellers lige så stolt af ham. Han er 8 mdr. og blev neutraliseret, da han var 5 mdr.

  1. Åh, hvor træls. Heldigvis lader det til at han kun gør det to andre steder: tæppet og kurven? Han markerer altså sine to baser. Du er nødt til lige at retænke hans områder og om der er noget, der gør, at han vil markere dem. Når kaniner markerer er det ikke kun for at sige “Hey, det her er mit”, det er også for at det skal dufte dejligt at hjem, så han føler sig tryg og glad i sin kurv. Så du er nødt til at lege detektiv og se på hvorfor han har det behov. Måske rengør du hans toilet for ofte, så det slet ikke når at lugte af ham? Prøv lige at give det par dage ekstra og se hvordan det fungerer, hvis det kun renses én gang om ugen.

   Og så prøv at være lidt konsekvent og fjern hans tæppe og kurv i 2-3 uger og se hvad der sker. Ikke noget med at vaske det. Lad det bare lugte af ham.

   Og vær du så bare endelig lykkelig for, at han kun pøller lidt og ikke tisser 😀 15-25 kugler er altså heller ikke meget, skal lige siges. En kanin lægger 200-300 kugler om dagen, fordelt på ca. 12 gange. Så det er en meget lille procentdel, der ryger forkert, så du kan godt stadig være meget stolt af ham 🙂

   Hvis du fjerner hans kurv og tæppe i en periode, så sørg endelig for at der er lækkerier i toilettet, så når han hopper derind, så er det bare en fest. Vær lidt ekstra god i den periode ved ham.

 21. Hejsa.

  Vi har en “gammel” hankanin(indekanin) på 6 et halvt år, som er kastreret og har været det siden han var helt lille. Han har altid været renlig og har brugt en tissebakke han har haft ved siden af hans bur.

  For 9 måneder siden blev vi forældre til en lille datter og efter hun er begyndt at bevæge sig og kravle rundt i huset er han begyndt at tisse og pølle i vores tæppe vi har under sofabordet. Det er et tæppe han altid har været glad for at putte i om dagen når vi ikke er hjemme. Vi har prøvet alt for ikke at han tisser det samme sted i tæppet ved at flytte ham over i tisse bakken når han begyndte at snuse omkring det sted til at sætte ting på tæppet for han ikke gør det. Ligemeget hvad bliver han ved med det😑 nu er vi nød til at afskaffe tæppet da det lugter af urin også for at han ikke ødelægger vores trægulv, men jeg tør næsten ikke købe et nyt for hvad nu hvis han begynder igen. Hvad kan vi gøre for han stopper eller er det bare hans måde at reagere på at vores datter er begyndt at fylde meget i vores liv?

  På forhånd tak

  Louise.

  1. Kravler jeres datter også meget rundt på det tæppe? Det kunne tyde på, at han i hvert fald i højere grad har brug for at markere noget som sit eget. Måske er han ikke helt i topform længere og derfor har mere brug for at sætte nogle duftspor for at berolige sig selv. Når I fjerner tæppet, kan I prøve at sætte nogle papkasser lige omkring stedet, som han kan bruge som hule? Der skal blot være to huller i papkasserne (en indgang og en udgang). I kan også prøve i en periode at sætte hans toilet dér og først når han er begyndt at bruge toilettet fremfor tæppet, så kan I smide det gamle ud og få et nyt.

 22. Hej Kaninhåndbogen.
  Min han kanin Sofus på 5 måneder blev kastreret for 2 dage siden. Dog ser jeg ingen forandring i hans adfærd. Han tisser og skider over det hele , også når han er ude. Han er ikke til at nusse med for så bider han eller virker til at true mig. Fik dog afvide at hans vredes udbrud i går kunne skyldes smerter, og det hjalp smertestillende i den grad også på. Nu kunne jeg da nusse ham i morges. Men hvornår kan jeg forvente at hans hormoner af kroppen er ude og han holder op med at bide og være renlig? Simpelthen så frustrerende. Håber i kan hjælpe.
  Mvh Nanna

  1. Hej Nanna,

   Der er stadig håb 🙂 Der går nok 4-5 uger, før du virkelig kan se en forandring. Så giv tid. Og gå i gang med renlighedstræningen, for der er forskel på renlighed og markering. Så sørg for at der lægger godter i toilettet, så han hopper derind oftere end han har brug for, sørg for at han kan spise hø og drikke vand, når han er på toilettet, og saml hurtigt op efter ham, når han har haft uheld. Tør efter med eddike.

   I forhold til hans adfærd. Du løfter ikke på ham, vel? Kaniner er bange for at blive løftet (ja, også de kaniner, der sidder bomstille – angst kan vise sig på mange måder) og en del af dem reagerer ved at lave udfald mod deres ejere, når de nærmer sig, simpelthen for at undgå at blive løftet. Det er fordi at han i så fald er bange for dig.

   Nu nævner du, at han har smerter og det hjalp med smertestillende. Det er jo ret bekymrende. Hvad sagde dyrlægen, at han fejler? Han bør jo ikke smertebehandles, men bør behandles for den lidelse, der giver ham smerterne. Hvor meget løber han ude? Det lyder som om, at han er indekanin, så jeg formoder også, at han er temmelig meget ude. I hvert fald, skal du vide, at det tager kun 6 måneder i et bur for en kanin at udvikle knogleskørhed og andre smertefulde lidelser i knogle og ryg, så det gælder om at få ham så meget som muligt ud af buret. Hans smerter kan også gøre, at han markerer meget, fordi han ikke har det godt og dermed har større behov for at markere sit territorium for at føle sig tryg. Hele smertedelen er meget, meget vigtig at få styr på. Det er en meget tidlig alder for en kanin at skulle på smertestillende uden årsagen er fundet.

 23. Hej. Jeg købte en han kanin unge for lidt over en måned siden. Han er i dag 3.5 måned. Jeg har haft rigtigt svært ved at gøre ham renlig. Nogle dage går det helt fint, og jeg samler kun 10 kugler op fra gulvet, som jeg ligger i kattebakken. Andre dage kan han lægge 20 stykker på få timer. Det er primært omkring hans bur i en radius på 3 meter. Jeg har prøvet at stille en kattebakke mere frem, der står midt på gulvet. Den bruger han, men kun nogle gange. Han tisser sjældent uden for kattebakkerne (er sket 4 gange mens jeg har haft ham). Jeg har både prøvet at skifte kattebakkerne ofte, og lade dem stå nogle dage… Men jeg har svært ved at finde et mønster i, hvornår det er, at han skider over det hele. Det er blevet rigtigt slemt her inden for de sidste 2 uger.

  Jeg ville umiddelbart selv tro, at han var blevet kønsmoden, men jeg kan ikke se, at testiklerne er faldet ned… Kan han være “pre teenager”? Eller har du andre gode råd til, hvordan jeg kan gøre ham renlig? Han får alt sin mad i toiletterne.

  1. Den psykiske kønsmodning kommer oftest før den fysiske, så han er helt sikkert kønsmoden nu. Du vil derfor kunne mærke testiklerne meget snart. I det mindste tisser han i sin toiletbakke, så det må du glæde dig over, for det ville være det værste, hvis han ikke var renlig hvad det angår. Lægger hans kugler i en bunke eller spredt? I en bunke så går han på toilettet og er de spredt, så er det markering. Så hvordan du skal reagere afhænger af om han markerer eller om det er renlighedstræningen, der volder problemer.

   1. Hej igen, tak for svar. Ja jeg er skam også glad for ham ikke tisser så meget. Det er kun i min sofa, men den har jeg spærret af med hegn. Så håber jeg, at han kan komme op i den igen, når han er kastereret.
    Jeg er lige kommet hjem, og der var afføring i hele lejligheden, tror han havde lagt omkring 30 stykker på 6 timer. 🙁 Det lå primært spredt, men enkelte steder lå der også nogle stykker samlet. Så ja det er nok markering… Han ligger også tit kugler omkring hvor jeg sidder. Han er desuden blevet mere forstyrret i sin adfærd, kradser på dørene mv og virker generelt bare mere urolig, så er sikker på, at der er ved at ske noget. Han er aldrig blevet 100 % renlig, men før lagde han kun omkring 10 kugler i løbet af en dag.

    Han er desuden næsten stoppet med at bruge den kattebakke, der er i hans bur. Han tisser kun i den. Han bruger stort set kun den opvaskebalje, som jeg har sat frem til ham midt på gulvet.

   2. Kan du prøve at flytte opvaskebaljen ind i buret og se hvad der sker? Det kan være at kattebakken er for lille. Jeg ville ikke lade ham bruge opvaskebaljen ude på gulvet, for det er meningen at han kun skal gå på toilettet i buret, så han skal helst ikke lære at der er andre muligheder. Det kan godt gå an med en renlig kanin, men ikke lige i øjeblikket, hvor han har lidt svært ved det.

   3. Kattebakken er næsten en halv gang større end opvaskebajlen, så derfor undrer det mig lidt, at han ikke bruger kattebakken mere. Det er også der han har adgang til hø og græs (men som han desværre ikke er den helt store spiser af). Buret er ikke stort nok til at jeg kan have begge toiletter stående derinde, så skal jeg i hvert fald fjerne hans hus. Så skal jeg bare tage og fjerne den helt, og så smide alt “fyldet” op i kattebakken i buret? Eller skal jeg bare stille den lige foran buret? Og tak fordi, du gider give dig til til at hjælpe mig :-).

   4. Går han på toilettet i buret overhovedet eller kun i opvaskebaljen? Hvis han også bruger buret (bare ikke sin kattebakke), så prøv at lave hele buret om til ét stort toilet, ved at lægge træpiller i hele bunden. Du trækker en stor affaldssæk over bunden af buret, lægger aviser i bunden og hælder så træpiller i. Når bunden skal tømmes, hiver du blot sækken af igen og binder en knude om. Det er meget let. Nogle kaniner har bare svært ved at bruge en bakke inde i buret, og i stedet for at man kæmper i lang tid med at finde en løsning på det, så er det bare lettere at gøre hele buret om til ét stort toilet. Så er problemet løst. Hvis han slet ikke vil bruge sit bur som toilet, så mangler han måske nogle kasser rundt om i din lejlighed, som han kan sove i. Prøv at lægge godbidder i toilettet for at lokke ham ind i det. Giv ham en godbid hver gang du ser ham på toilettet og hver gang han hopper derind.

  2. Hej igen. Det er blevet rigtigt slemt den sidste uges tid. Han begyndte i slutningen af sidste uge at markere med tis flere steder i min lejlighed. Så jeg valgte at putte ham i buret, og så opsætte en lille løbegård omkring, så han havde lidt mere plads. Men han markerede stadig med afføring over det hele, og her i dag og i går har han så tisset 3 gange på gulvet. Den ene af tispletterne er helt mørkebrun, og jeg kan slet ikke få den væk. Jeg har prøvet med rodalon, eddike, og nu har jeg kommet bagepulver på pletten i håb om, at det kan fjerne den lidt. For den er VIRKELIGT tydelig. Så nu har jeg følt mig nødsaget til at lukke ham ind i buret , hvilket han selvfølgelig ikke er tilfreds med. Han er meget frustreret og bider i tremmerne hele tiden 🙁 Jeg går ture med ham af mindst ½ times varighed 1-2 gange om dagen for at han kan krudte lidt af. Jeg ved godt, at han slet ikke får sit bevægelses behov stillet lige pt, men jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal stille op. Han var ellers blevet næsten 100 % renlig for bare 2 uger siden, hvor der kun var et par enkelte kugler rundt omkring i lejligheden. Han var meget dygtigt, og jeg kunne sende ham i buret på kommando, hvilket jeg gjorde, hver gang han lavede noget udenfor, og jeg gav ham altid godbidder derinde.

   Jeg mener stadig, at det skyldes, at han er ved at blive kønsmoden. Men nu har det stået på sådan her i 2 uger snart, og jeg kan stadig ikke se nogle testikler. Der er 2 små runde kugler, men de er på størrelse med en knappenål, så jeg går ikke ud fra, at de er klar til kasteration?

   1. Hvis du kan mærke kuglerne, så er han klar. Pas endelig på med at holde ham i bur, så han bider i tremmer. Det kan ødelægge hans tænder i sådan en grad, at han måske skal have fjernet sine fortænder. Det er meget problematisk med kaniner, der bider i tremmer. Kan du ikke give ham en løbegård i stedet for et bur? Mange kaniner mistrives i bure, men har det bedre med løbegårde, som er noget større. Og se at få ham til dyrlægen.

 24. Hej! Jeg er den heldige ejer af en lækker lille dværgkanin, han er 20 uger gammel og lige blevet neutraliseret.
  Han er helt renlig i sit bur, hvor han benytter en kattebakke. Men når han er ude, hvilket han er al den tid jeg selv er hjemme, bruger han gerne min stofsofa, til stor frustration! Jeg har forsøgt at vaske sofaen ned med rodalon, men han er ikke stoppet med det. Jeg ved, han stadig kan markere de næste par uger efter neutralisering og tænker det er normalt der sker et lille uheld med en enkelt lort, men han ligger nogen gange 20 stykker på én gang… Har du et godt råd? Hvis jeg skal holde ham fra sofaen, vil det betyde han skal være i bur, da resten af lejligheden slet ikke er sikker for ham…

  1. Køb en UV-lampe (de koster ikke så meget) og prøv så at lys sofaen igennem en sen nattetime. Du vil kunne se urinpletter som lysende pletter. Måske lugter sofaen stadig af urin nemlig og så vil han fortsætte. R10 fra Matas er meget effektiv i at tage urinlugt – Rodalon er ikke helt så effektiv. Prøv dette. Og derudover kan du sprøjte parfume omkring sofaen i håb om at det vil afskrække ham fra at hoppe derop på grund af lugten. Det virker på nogle kaniner, andre er fuldstændig ligeglade. Det er et forsøg værd – og bare rolig, lugten forsvinder igen 🙂 I det hele taget er det vigtigt, at du gør rigtig godt rent de næste par uger. Vask gulvet regelmæssigt med både sæbevand og eddike (ikke samtidig, men først sæbevand og så en tur med eddike, hvis dit gulv kan tåle det). Når han lægger lorte, er det så i en stor bunke med lidt urin, eller er det spredt over det hele? Det først er toiletbesøg, og det andet er markering.

 25. Hej Kaninhåndbogen,

  Jeg købte for 7 dage siden en lille sød hun kanin på ca. 12 uger. Jeg har spåner til at ligge i hendes bur, og har købt en firkantet kattebakke som står i den ene ende af buret. Heri har jeg lagt aviser i bunden, og når hun har tisset eller lavet, flytter jeg det over i bakken. Dermed kommer der også lidt spåner i bakken. Hendes tørfoder står i bakken, og hendes hø hænger lige over bakken, men hun laver og tisser andre steder, blandt andet i hendes hule, men hun har dog også gjort det i bakken, dog ikke tisset i den. Derudover har jeg flere gange opdaget at hun ligger sig til at sove i hendes toilet? Hun “graver” sin krop ned i en lille redde, vil hun måske gerne have noget halm eller blødt hun kan putte i?

  Jeg har købt legetøj til hende som hun ikke er interesseret i, kan læse på hende at hun er mere en gnaver, løber og graver. I hendes bur har jeg frugttræsgrene, og hun elsker dem, men jeg vil gerne have hende aktiveret mere. Hele dagen idag har hun gået fri i haven samen med os, og hun løber rundt og elsker at løbe efter os og at vi skal løbe lidt efter hende. Når vi er på job, vil jeg gerne hun kan være udenfor, så hun kan få lov til at løbe og grave, i de 6 timer som hun ihvertfald skal have til det. Men da vi bor i et skovområde, er jeg bange for rovdyrene tager hende når vi ikke er hjemme og søger derfor efter et udebur som er det helt rigtige for hende. Det skal jo helst ikke være et bur hun kan grave sig ud af, men også et bur/løbegård som kan opfylde hendes behov om at få strukket benene. Har du et foreslag? vi er ikke selv de helt store byggere, så det vil være dejligt med et som var næsten færdiglavet.

  1. Er der et bestemt sted i buret, som hun bruger som toilet i stedet? Sandheden er, at det ikke er naturligt for kaniner at gå på toilettet samme sted, som de sover, og derfor kan nogle kaniner bare ikke blive renlige i buret. Hun har valgt at bruge toiletbakken som sovested – hvilket nogle kaniner gør – og så er du desværre ikke helt så heldig stillet. Er det muligt at lave et andet sted i buret som toilet? Evt. kan du hive en plastiksæk (de store affaldssække) ud over burets bund og så lægger du avispapir i bunden og hælder træpiller over. Så er helt buret reelt set et toilet og hun kan vælge præcis hvordan hun vil indrette sig i buret. Når du så vil skifte strøelse, så trækker du posen af og binder en knude på. Det er utrolig let. Det vil nok være den bedste løsning.
   Derudover vil det også hjælpe, når hun kan rende frit, fordi hun så ikke er nødt til at sove i buret.

   Det vil være svært at finde en færdigbygget løbegård, som har den rigtige størrelse. De findes ikke. Købe-bure/løbegårde er ikke lavet til kaniner, desværre. Men er der plads til en stor trampolin i jeres have? Hvis I beklæder den med hønsenet, så har I en løbegård. Hun lyder jo til at være tam nok til at I kan kalde hende ud fra løbegården. Ellers skal I finde ud af hvor stort problemet er med rovdyr i jeres nærområde – sandheden er, at I skal have kyllingenet og trådhegn, hvis I vil være 100% sikre på at et rovdyr ikke tager hende. En ræv skal faktisk kun bruge et 10×10 cm hul for at kunne komme ind. Så det er bare for at I er klar over, at I aldrig kan gardere jer 100%, men at det ikke betyder at I ikke skal give hende lov til at løbe rundt ude, når det nu gør hende glad, men det desværre bare er en faktor i at give hende et godt liv. Hvis I har pengene til det, så kan I også købe en færdiglavet hønsegård – der findes flere private der bygger fine hønsegårde til omkring 4.000 kr, som leveres færdige eller som I blot selv lige skal ordne de sidste ting på. Der er langt større problemer med rovdyr når det gælder høns end med kaniner, så derfor vil en hønsegård i de fleste tilfælde altid være godt bygget til at modstå rovdyr. Bare google det – der findes som sagt flere, der laver og leverer hønsegårde. Bare sørg for at jeres kanin har min. 9 m2.

 26. Altså hun har tisset i de 2 modsatte hjørner af buret, hvor toiletbakken ikke er. Problemet er at hvis hun skal bruge hele buret som toilet, skal hun til at gå mere frit i huset og det er hun ikke så vild med, fordi vi har trægulv, og hun glider. Så hun sidder bare på det eneste gulvtæppe vi har og kigger, kan jeg eventuelt gøre noget for hun bliver mere tryg for at gå på gulvet? og for at være i huset?
  Og skal hendes mad så stadig være i buret? og skal hun have fri adgang til huset? og en “seng” hun kan sove i? Jeg er nemlig lidt bange for at hun så tror huset er hendes, og så tisser på gulvet, det er dog ikke noget hun har gjort endnu.
  Når du skriver at jeg ikke er så heldig stillet, skal jeg så opgive at lærer hende at bruge toilettet, for har hun allerede valgt hvor hun selv mener det skal være?

  Tusind tak for tippet med hønsegården 🙂

  1. Hun skal under alle omstændigheder ud af buret og lære at rende rundt. Et stillesiddende liv får desværre alt for hurtige fysiske konsekvenser for en kanin, der er bygget til at være i bevægelse hele tiden. Så hun skal ud af det bur om hun vil det eller ej. Jo mindre hun får bevæget sig og dermed styrket sine benmuskler, jo sværere vil hun have ved gulvet. Læg nogle måtter eller lignende omkring buret, så hun kan hoppe lidt rundt dér. Læg godbidder på måtterne, så hun begynder at være tryg udenfor – begynd så langsomt at lægge godbidderne lidt udenfor måtterne, så hun skal ud med poterne på gulvet. Flyt godbidderne lidt dag for dag. Det kan godt tage tid, men det er ikke sjovt for jer eller for hende, hvis hun aldrig lærer at blive tryg ved gulvet og hun bare ender sit liv som burkanin.

   Du skal ikke være bange for at hun indtager hele jeres hus som territorium, hvis hun allerede nu er så usikker på at bevæge sig rundt og primært opholder sig i buret. Så ved hun udmærket godt hvor hun føler sig tryg og har sit helle. Det vigtigste er bare at I ikke løfter hende ud af buret eller stikker hånden ind til hende, når hun er i buret. Hun skal føle sig tryg og i fred derinde – og så skal hun naturligvis steriliseres, så snart hun er 4 måneder. En del kaniner bliver først renlige, når de har fået fri adgang til huset. Her hjælper det ikke at bruge kræfter på at lære dem at bruge et bestemt sted i buret og holde dem i buret indtil da, for det er først, når de render løs, at de bliver renlige. Så begynd at lade hende komme mere ud, sæt nogle papkasser rundt omkring, som hun kan hoppe ind i (de skal have to huller), og eventuelt kan du jo sætte et toilet inde i en af papkasserne, hvis det er, og se om hun bruger den.

   Du kan sagtens stadig lære hende at bruge toilettet i buret. Kaniner, der vælger at sove i det, plejer bare at skulle have et andet til toiletbrug, og det er én gang bare lettest at arbejde med kaninen fremfor mod den.

 27. Hej.

  Har et spørgsmål vedr min kanin. Har haft hende siden marts og hun er neutraliseret. Hun har et stort udendørs bur i 2 etager med en løbegård rundt om. Jeg har prøvet at gøre hende renlig siden jeg fik hende, da min drøm er at hun kunne blive fritgående. Det har hjulpet, at hun blev neutraliseret, da hum før tissede og pøllede overalt! Jeg har dog ikke held med at få hende helt renlig, idet hun stadig markerer, når jeg lukker hende ud i lejligheden. Hun markerer foran hoveddøren og ved kattebakken (har hund og kat). Jeg tørrer op og efter med Rodalon og eddike, men det har ingen effekt. Jeg synes det er svært at leve med de markeringer i længden. Meningen er at jeg ville prøve at sammenføre hende med en anden kanin, men jeg ved ikke om det er en god ide, når hum endnu ikke er renlig. Hun har mulighed for at komme ud på stor altan og løbe og herude er hum rimeligt renlig. Kan det være at hun ikke trives som indekanin? Jeg synes jeg efterhånden har gjort hvad jeg kan for at lære hende kun at tisse på bakke.

  1. Skal det forstås sådan at hun er udekanin nu og det er når hun kommer ind i lejligheden, at hun er urenlig? Eller har du et udendørs bur med løbegård indenfor? Hvis det er det første, så er det bare svært at renlighedstræne kaniner udenfor, så du behøver ikke opgive. Er det det sidste, så er du i det mindste heldig at det kun er to steder, at hun gør det, og det tilmed er de samme to steder. Rodalon er faktisk ikke så godt til urin, og hvis det er koncentreret er det endda giftigt. Prøv at købe en UV-lampe og se om du har fået fjernet al urin de to steder. Hvis der stadig er noget, så vask det godt ned, og køb R10 i Matas. Derudover så bloker hendes adgang til f.eks hoveddøren. Eventuelt kan du sætte en toiletbakke foran hoveddøren, så hun lærer at det er i toiletbakken hun skal gøre det.

   Hopper hun i det hele taget ind i buret, når hun er ude og løbe? Hvis ikke, så har du problemet dér. Muligvis kommer hun ikke nok ud, så hun er bange for at blive lukket i bur, hvis hun hopper ind.

   Hvis du lige svarer på spørgsmålene, kan det være lettere lige at snævre sig ind på problemet. Selvfølgelig kan det være at hun bare er en af de kaniner, der aldrig bliver 100% renlige. Noget kunne jo tyde på, at hun er usikker overfor din kanin og hund, siden hun markerer lige dér. Kan de fint sammen?

   1. Hun bor indenfor og jeg tager hende på altanen for at hun kan være mere ude. I starten da jeg havde hende løb hun i stort set hele lejligheden, men markerede i et væk, så for nogle uger siden prøvede jeg at afskærme hende mere for at starte forfra med renlighedstræning. Hun har udover de to steder også tisset flere steder under min sofa – og det er trængt ned i gulvet (som er malet) så jeg er ikke sikker på at jeg kan redde det. Fandt senest en stor pyt i dag, efter hun var kommet i basen igen. Hun hopper ind i basen/buret ind imellem, når hun er ude. Ved ikke om hun er bange for at blive lukket ind igen, jeg kan jo bare ikke have hende løbende frit i min lejlighed på den måde som det fungerer på lige nu. Jeg er med på, at kaniner skal være mange timer ude og kunne løbe, men jeg aner ikke hvordan jeg skal renlighedstræne hende til at skulle kunne det som frikanin lige nu. Hun kan godt blive forskrækket hvis hun ser katten, men de hilser også ind imellem.

    Tak for dit svar.

   2. Det er jo en ond cirkel, og det er ikke en god løsning for nogle af jer. Du har forståelig nok ikke lyst til at få tisset din lejlighed til, og hun bør ikke sidde så meget i bur, som hun gør. Hvis din altan er stor nok, hvad med at flytte hende derud? Så kan hun rende frit, og du risikerer ikke at få ødelagt gulv, sofa m.m. Så kan du i mere ro og mag få kigget på renlighedstræningen.

   3. Det havde jeg overvejet, men jeg er bange for at den bliver for varm for hende. Når solen står på er det som en bageovn derude. Lige nu er jeg gået på ferie, så jeg håber at det det kan give lidt mere ro til os begge. Har sprayet R10 rigtigt mange steder, det har dog ikke afholdt hende super meget fra at markere de specifikke steder hun plejer. Lige nu prøver jeg at lade hende løbe frit al den tid jeg er hjemme (samt prøver det lidt af i kortere perioder, hvor jeg ikke er). Hun brugte bakken, som jeg satte ved døren i går, men lavede også pøller og markerede ved siden af. Lige nu er der spærret af derhen til, og jeg håber det kan bryde vanen.
    Er rigtig glad for hende, eller havde jeg ikke hentet hende, og vil selvfølgelig helst have det til at fungere. Tænker dog ovenpå det her samt hvad man læser i andre fora, at kaniner nok mest egner sig til at kunne være udenfor i en kæmpe indhegning i en have. Det er vist mest deres natur 😉

   4. Nogle kaniner trives helt ærligt bedst udenfor som fritgående eller i en stor indhegning, men der er også nogle, der foretrækker at være indenfor og som kun synes at det er hyggeligt lige at løbe ud i haven en halv times tid, men så komme indenfor igen. Forhåbentlig løser dit problem sig – de kaniner, der bliver ved med at markere er oftest usikre, eller føler et særligt behov i hvert fald for at vise, hvor de bor. Så prøv at se på hvad der kan gøre, at hun har behov for at markere sig. Muligvis kan løsningen være en kanin til, men jeg forstår godt, hvis det ikke lige er det, du har mest mod på – dårlige vaner kan jo desværre også gives videre. Fortsæt med det arbejde, du har gang i nu, og afskærm de områder, hvor hun fast markerer. Mange af os har været i den situation, hvor det har løst sig.

 28. Hej
  Min huskanin er kun en måned gammel, og han har været renlig i de første tre uger, men den sidste uges tid har han tisset og pøllet diverse steder i lejligheden. Han har gjort det hver dag (et nyt sted hver gang). Han startede så godt ud, og hoppede flot ind i sit bur før.
  Jeg kan ikke få ham neutraliseret endnu, da han stadig er så ung. Men hvordan kan dette være, og hvordan håndterer jeg det bedst?
  Mvh Julie
  P.S. Rigtig god side I har her! 🙂

  1. Tak for ros 🙂 Forskellen på markering og urenlighed ligger i hvordan kaninen lægger sin afføring – er det i en bunke, eller er det kugler spredt ud over det hele. Det sidste er tegn på markering, og det første er fordi han bare går på toilettet over det hele. Hvis problemet er markering, så kan du jo desværre ikke få ham kastreret endnu, men du kan stadig gøre noget. Det er vigtigt at han ser sin hule/løbegård som sit område. Det betyder at du ikke skal løfte ham ud af buret, række din hånd derind og kæle med ham og i det hele taget forstyrre ham når han er derinde. Det er hans område og kun hans. Derudover skal du gøre hans område attraktivt. Uanset om det skyldes markering eller urenlighed så er det vigtigt at du vasker gulvet hver dag i en periode. Er det urenlighed, så prøv at sætte en toiletbakke et andet sted også i lejligheden og læg godbidder i toiletbakken, så han er villig til at hoppe derind.

   For begge situationer gælder det at buret ikke må være et fængsel. Hvis han ikke har lyst til at hoppe derind, fordi han så forventer at blive lukket inde, så har du et problem. Sørg for at han er ude af buret så meget som muligt. Og at du lægger godbidder derind, så han har lyst til at hoppe derind.

 29. Hej
  Jeg har en hun kanin på 14 uger. Hun bruger fint hendes toilet i buret, men når hun er ude bruger hun vores sofa som toilet, hvordan lærer jeg hende at hun skal gå derind?
  Hilsen Henriette

  1. Når hun tisser i sofaen, så er det formentlig mere markering end det er fordi at hun skal tisse. Hun er stadig ung – men når hun er omkring 16 uger, kan du få hende steriliseret. Det vil fjerne en stor del af hendes trang til at markere. Derudover skal du købe en UV-lygte. Den får urin til at lyse op i mørke. Urinen fjerner du med Rodalon samt R10, som kan købes i Matas. Det er vigtigt at du fjerner al urin, så der ikke bliver ved med at lugte, for så vil hun fortsætte med at hoppe op i sofaen og tisse. Da der formentlig er tale om markering og ikke manglende renlighedstræning, så er der ikke så meget mere at gøre, men du kan forsøge også at sætte et toilet ved sofaen, og hver gang hun hopper op i sofaen, så lige vip hende ned på toilettet og giv hende en godbid. Det er dog kun en sterilisering, der vil hjælpe.

 30. Hej. Med hensyn til det med at flytte toiletbakken, hvis kaninen fx tisser i et andet hjørne. Skal man flytte bakken, mens kaninen befinder sig inde i buret? For man må jo netop ikke rode inde i buret, mens kaninen er der, fordi man træder ind på dens territorium. Jeg får nemlig min første kanin om en uges tid, og vil gerne være forberedt til det. Og dette gælder også det med at tørre spildt urin op og sætte det i toiletbakken.

  1. Hvis du skal flytte toiletbakken er der jo kun lige én enkelt gang, at det er nødvendigt, så det gør ikke noget. Det med at tørre urin osv er også i orden. Det er blot ment som at du ikke skal sidde med din hånd inde i buret hele tiden for at kæle med kaninen eller bare rode rundt derinde, men at du lige tørrer op, fylder mad op osv, er ok.

 31. Hej Rikke… Jeg skriver da jeg har et træls problem… Har to hun kaniner som jeg så gerne vil have kunne gå frit her inde for men det kan jeg ikke rigtig da de tisser i mine møbler seng, sofa, stole… Hvad skal jeg stille op og hvad gør jeg forkert…

  1. Er de neutraliserede? De skal være neutraliserede for at du kan få dem til at lade være med at markere. Hvis de er neutraliserede, så skal du finde ud af hvad årsagen er til at de fortsætter alligevel – det kan være en rigtig dårlig vane. Vask møblerne grundigt med R10 (købes i Matas) og eddike. Brug en UV-lygte til at se om du har fået fjernet al urinen (urinen lyser op i mørke ved hjælp af UV-lygten). Vask i det hele taget din bolig grundigt, gerne hver dag, og så sørg for at kaninerne har huler rundt omkring i boligen, så de føler sig trygge og ikke har behov for at markere. Du må ikke løfte dem ud og ind af buret, hvis du gør dette.

 32. Hej ,

  Vi har lige fået 2 han løvehoveder, de er lige blevet 8 uger gammel. Vi har et fint stort bur med løbeområde under buret. Jeg kan ikke finde ud af hvor jeg skal lave dens toilet. VI har bemærket at de laver pøller og tisser samme sted de hviler og det er jo lidt upraktisk og uhygiejnisk tænker jeg. Hvad skal jeg gøre for at gøre dem renlig og at de bruger toilettet. Inden i buret hvor de hviler er der ikke så meget plads at jeg både kan lave toilet og have vand og mad stående.
  En anden ting vi vil jo rigtig gerne have dem lidt inddøres. Skal vi have et bur til dem også der eller nøjes vi bare med en kattebakke så de kan gå på toillettet der når de er i lejligheden.

  vh
  Mona

  1. Så du vil helst have at toilettet er ude i deres løbeområde? Men de bruger deres bur i stedet? Er det rigtigt forstået? De fleste kaniner, der har rigeligt med plads, vælger faktisk at besørge langt væk fra dér, hvor de sover og hviler. Så problemet kan måske løses helt af sig selv ved at de blot får mere plads til rådighed. To kaniner skal have min. 15 m2 til rådighed hele tiden.

   I forhold til indenfor så kan I sagtens sætte en kattebakke til dem med hø og mad i, så de hopper op i den. De skal dog være neutraliserede for at de ikke markerer.

 33. Jeg har to spørgsmål

  Det første giver nok lidt sig selv. Men vores lille løvehoved, som vi hentede i lørdags, har lidt renlighedsproblemer, og ja som du skriver. Det første vi gjorde var at tage ham ud af buret. Han pøller og tisser i sofaen (sofaen står lige ved siden af buret) og det er tydeligt samme hjørne hver gang. Han har dog pøllet i buret om natten, men tis er stadig kun i sofaen.
  Så spørgsmålet: kan man starte med dine faser forfra nu? Tænker på et helt rengjort bur, med nyt strøelsen osv?

  Det andet. Du skriver også det med at blive løftet ud af buret ikke er en smart ide, hvad skal man så gøre? Vores bur er et ret typisk bur med låge foroven. Jeg vil slet og ret være bange for at han enten ikke kan hoppe så højt at han kan komme ud. Eller hoppe så han ender med at sidde fast i tremmerne. Tip til at få ham ud når tiden er inde igen til det?
  (Planen er formentlig at han skal have et bur med låge i siden så det er nemmere at komme ind og ud)

  Håber det giver mening og du kan give svar/råd så vi kan få en glad og renlig lille fyr som kan rende rundt i hele lejligheden ( PS trægulvet som vi har er ikke det store problem for ham. Han skøjter ikke rundt)

  Mvh Thomas

  1. I kan desværre ikke bruge det bur til noget. Alt for mange bure produceres og sælges uden hensyntagen til de dyr, der skal leve i det, og det er bondefangeri. Men altså hvis I vil kan I jo bruge bunden af buret på sigt, så det ikke er helt til at smide ud. Som det er nu, så kan I desværre ikke få ham ud af buret. I må ikke løfte på ham. Det er for stor risiko for, at I får en kanin, der på sigt vil begynde at bide efter jer, eller som bare ikke bliver rigtig tam – og han bliver ikke lige så renlig, som I drømmer om. Køb i stedet en løbegård fra Zooplus. Den koster ca. 200 kr og er meget større. I kan let lige klikke et fag af løbegården, så han kan rende ud, når det er. Indtil da må I tage hele overdelen af buret af, når I vil have ham ud af buret for at kæle med ham – og husk han selv frivilligt skal hoppe ud. Det er hans hjem, og det er ikke et hjem, når man bliver holdt fanget i det, eller der er nogle, der hiver én ud og ind af hjemmet.

   Med hensyn til tis så er det markering, når han gør det i sofaen. Vask sofaen godt og grundigt med eddike og R10 (det er det mest effektive mod urinpletter og lugt). Køb en UV-lygte, så I er helt sikre på at I har fået alt tisset, og hold ham så langt væk fra den sofa, så vanen brydes. Han markerer i sofaen, fordi den lugter kraftigt af jer, og da han ikke skelner mellem sit bur og resten af boligen så markerer han naturligvis dér, hvor en anden lugt er kraftig. Hold øje med om han ikke snart kan blive kastreret. Hans adfærd tyder på, at der nok ikke går så lang tid, før det bliver tid. I kan prøve at sætte et toilet henne ved jeres sofa og lægge godbidder i. Måske kan det lokke ham til at bruge toilettet dér.

 34. Hej jeg har en han kanin på snart et år, han er neutraliseret i april. Han er frikanin i hele huset, og har aldrig være heeelt renlig (kun i perioder har han været renlig med tis, aldrig med pøller), men nu syntes jeg det er blevet belastende og lidt værre. Han tisser 1-3 gange om dagen uden for sit toilet (som er en stor firkantet bakke) enten lige ved siden af sin bakke eller lige ved siden af sit “bur” som er et Hol møbel fra IKEA. Han ligger også en del pøller rundt omkring hans base, på gulvtæppet som ligger 1 meter ved siden af basen og én enkelt gang i sofaen. Jeg har prøvet flere forskellige ting, skiftet Bakken hyppigere og mindre hyppigt vasket stederne kun med vand så der stadig duftede af ham, vasket det med eddike og Rodalon, men intet hjælper. Der er i hans bakke en pose i bunden med aviser, træpiller, lidt spåner og halm ovenpå. Høhæk og mad hænger så han skal stå i Bakken for at spise.
  Hvad skal jeg stille op, er det teritoriel opførsel eller dårlig adfærd eller kan det være urinvejsinfektion eller anden sygdom? Håber virkelig du kan hjælpe mig for det er meget drænende og så tæt på at gå af med ham, selv jeg elsker ham og er en engel på alle andre punkter.

  Mvh den frustreret.

  1. Det lyder godt nok træls! Det kræver meget tålmodighed med sådan en kanin. Hvorvidt han har en urinvejsinfektion kan kun dyrlægen vurdere, men hvis han ikke drypper eller virker til at anstrenge sig, når han skal tisse, så bør det ikke være det, når det har stået på så længe.

   Det er nok snarere en rigtig dårlig vane. Det lyder absolut som markering, og spørgsmålet er hvorfor at han har behov for at markere. Jeg tror, at jeg i en periode på 2 uger ville sætte en løbegård rundt om hans “bur”, så at han ikke render frit. Det lyder dog som, at det er omkring hans bur, at det sker, og ikke rundt om i resten af boligen, så det er ikke sikkert, at det vil gøre den store forskel, men giv det et forsøg. I samme periode så vask virkelig din stue flere gange dagligt – og brug en UV-lygte, så du er sikker på, at du får alt. Brug R10 til at fjerne lugten med.

   Bruger han sit HOL-møbel? Sover i det? Spiser i det?

   Hvis det ikke hjælper, så skal du se på, hvorfor han har behov for at markere. Måske har han brug for at lære, at der er forskel på dit og hans område, men han kan også være en utryg kanin. Er det din opfattelse? I så fald, kan du købe noget, der hedder Pet Remedy, som virker rigtig godt på kaniner.

   …nogle kaniner bliver aldrig 100% renlige. Det er oftest de lidt nervøse kaniner.

 35. Hej,
  Vi har lige fået 2 kaninunger og de synes det er hyggeligt at ligge i toiletbakken. Hvorfor gør de det??

  Og så skal det lige siges at de laver pøller overalt i buret også selvom vi samler dem op og putter dem i toiletbakken.

  1. En del kaniner synes, at det er hyggeligt at ligge i toiletbakken – og så bliver det rigtig svært at lære dem at bruge toiletbakken, for de vil nødig gå på toilettet samme sted, hvor de sover. I er nok nødt til at købe en toiletbakke til, desværre, som kan bruges som toilet.

 36. Hej
  Vi skal hente en dværgvædder-unge på søndag (8 uger), og jeg vil renlighedstræne den. Når I skriver, at den skal blive i buret de første dage, betyder det så, at den skal være der hele tiden? Det kan virke lidt barskt, at den skal sidde der alene, lige efter den er blevet skilt fra sin mor/familie?
  Vh Lykke

  1. Du skal tænke på at kaninen slet ikke har noget forhold til dig/din familie. I er fremmede mennesker, som den ikke føler sig tryg ved. Så er I ikke en støtte. Det er faktisk derfor, at det hjælper lige at lade den være alene til at starte med, hvor den kan putte sig i buret og observere jer i fred og ro, vænne sig til jeres lugte og de lyde, der er i jeres hus. Det kan godt være, at det er en modig lille kanin, som kan få lov at komme ud af buret efter 2 dage, men grunden til at det anbefales er, fordi at kaninen skal føle, at den er i sikkerhed i sin hule. Det er dens helle. For så vil den ikke senere se hele jeres hus som sit territorium, som den så vil afmærke. Husk at I ikke må stikke hånden ind til kaninen for at kæle. Når I vil kæle, så er det når den selv hopper ud af buret og hen til jer, og ikke noget med at løfte på den 🙂

 37. Kan en kanin godt have to territorier?? Altsaahvis buret staar udenfor om natten, men at den er indenfor om dagen, saa den skal have to steder som toilet?

  1. Det kan den godt. Men vær opmærksom på at du ikke må gøre det, når vinteren nærmer sig, så her skal du lade din kanin være inde indtil foråret.

 38. Min kanin er 4 måneder, og har høhækken hængende over dens toilet, så den kan spise, samtidig med at den tisser og pøller. Men rigtig mange siger dog, at det ikke er godt at have hø og toilet sammen, fordi “det ikke er til dens tarv”, som jeg citerer en vis person. Hvilken metode er i virkeligheden til kaninens bedste?

  1. Mange kan ikke lide toilet og mad sammen, for kaninen kan komme til at tisse på sin mad. Her er der tale om en høhæk, så den risiko er der ikke.

 39. Hej.
  Jeg har lige fået en han løvekanin. Han er 8-9 uger gammel. Jeg har købt en bakke/toilet til ham, hvor jeg hver gang, han tisser ved siden af, putter det op i bakken, og lige ledes gør jeg når han skider. Men han sover i sit toilet. og det resultere simpelthen i at han lugter og der sidder lort i hans pels. Han er jo kun en baby, men tænker om jeg kan gøre noget for at han stopper dette? og skal jeg tage toilettet med ud af buret når han er ude og løbe, eller skal det blive stående?

  Mvh Cecilie.

  1. Nogle kaniner er desværre rigtig glade for at sove i deres toilet, hvilket besværliggør renlighedstræningen. Det lyder dog “heldigvis” til at han gerne vil både sove og besørge samme sted, så lige hvad det angår, så er du heldig. Men for at undgå svineriet så kan du prøve at lave et hjørne i hans bur med et tæppe eller andet, som lugter af ham. Han sover sikkert i toilettet, fordi det lugter af ham (beroligende) og fordi han kan grave i det. Du skal bare lade toilettet være i buret, så han lærer at han skal hoppe ind i buret og gå på toilettet.

 40. Hej. Jeg fik min kanin hjem i går. Han er en 10 uger gammel han – dværgrace.
  Jeg har indtil videre haft ham i buret hele tiden og indrettet det som der står her på siden, dog med drikkeflaske et andet sted og en bold med madpiller i.

  Mit spg er så, han skider umiddelbart over det hele i buret, meget i toiletbakken, men også meget i resten af buret, især i løbet af i nat. Har ikke set hvor han har tisset endnu.
  Jeg vil gerne have ham som fritgående, men eftersom det er en lejlighed vi lejer, ligger det mig meget på sinde at han er renlig.
  Har I nogle gode råd?
  Er det normalt at de skider lidt over det hele eller hvordan?
  Han er umiddelbart ret klog, han lærte sig selv at drikke af flaske efter 5 min i buret, selvom ha aldrig har prøvet eller set det blive gjort før og der var en vandskål til rådighed.
  Men hvad er jeres bedste råd og kommentarer?

  Vh Frederikke (og Monty) 🙂

  1. Giv ham lige et par dage 🙂 Du skal blot flytte det over i toiletbakken og blive ved med det. Han bliver ikke 100% renlig, før han bliver kastreret, da han indtil da vil have behov for at markere. Markering er når, der ligger nogle få kugler hist og pist, og toiletbesøg er når de ligger i en klump.

   1. Begynd at mærk efter om kuglerne er faldet ned fra han er omkring 3 måneder (lige om lidt). Formentlig kan han kastreres når han er 3,5-4 måneder, men det er forskelligt.

 41. Hej. Jeg har en kanin på 7 måneder, der blev kastereret for 2 måneder siden. Han har været meget urenlig og har markeret rundt i hele min lejlighed, men nu har kasterationen endelig haft effekt, og han lægger dem i klumper og spreder dem ikke længere rundt i hele lejligheden. Han bruger stort set ikke sin bakke, når han er ude. Kun til tis (for det meste) og lidt pøller.

  Jeg har virkeligt prøvet meget for at gøre ham renlig. Han kan hoppe i bakken på kommando, og han har mad+vand+hø i bakken.. Kan det tænkes, at han ikke kan lide at skide, der hvor han spiser? Jeg er virkeligt på bar bund, jeg har prøvet 100 forskellige ting, og jeg er ved at være godt træt af alt det pølleri.

  1. Øv, hvor træls. Det er forståeligt at du er træt af det hele. Det er svært at komme med gode råd, når du siger, at du allerede har prøvet det hele. Du har prøvet at give ham en større toiletbakke? Og har du prøvet at sætte en bakke udenfor toilettet? Hvis du mener, at han ikke vil spise hvor han besørger, så prøv med to bakker- Det er flot at han kan hoppe i bakken på kommando. Du burde kunne udnytte det på en eller anden måde.

   1. Tak for svar, jeg har prøvet med 2 bakker før, men jeg prøver igen. Det er bare som om, at gulvet er det bedste sted at skide, og det er et nyt sted hver gang. Han har den største kattebakke, som jeg kunne finde. Jeg tænkte på, om det mon kunne være træpillerne, som han ikke kan lide at sidde på? Har overvejet at prøve med kattegrus i stedet.

   2. Det er værd at forsøge det hele i hvert fald. Prøv også virkelig at give kattebakken en ordentlig omgang med rodalon og eddike.

 42. Hej,

  Jeg har en hankanin på 9 måneder, som blev kastreret da han var de 4 måneder. Han er meget tam, fritgående i min lejlighed og han har været stort set helt renlig siden jeg fik ham hjem. Desværre har det så ændret sig den sidste måneds tid, han nu både pøller og tisser i sofaen og rundt omkring. Hvad kan dette skyldes? Jeg skifter hans bakke minimum hver anden dag og den er stor med god plads så jeg forstår ikke hvorfor det har ændret sig.

  Håber i kan hjælpe
  Mvh Sara

  1. Beklager sent svar. Det er så irriterende når en ellers renlig kanin pludselig begynder på dette. Han er formentlig blevet mentalt kønsmoden nu og selvom han er kastreret, så er der noget, der får ham til at markere. Prøv at lade være med at skifte hans bakke hele tiden, så den lugter mere af ham (bare i en periode). Vask gulv godt og grundigt ned og flyt eventuelt lidt rundt på tingene i rummet (ikke hans ting, dine). Få fat i en UV-lygte, som får urin til at lyse op i mørke, og se om der ikke er en masse urinpletter, som du har overset. De skal vaskes helt væk med eddike. Sprøjt også med R10 (købes i Matas) i din sofa og hvor han plejer at tisse. Hvis det er bestemte steder på gulvet, så sæt også noget der, så han vænnes af med det.

 43. Hej. Jeg fik for 14 dage siden en lille dværgvædder. De første 14 dage har gået rigtig godt og det er meget begrænset, hvad den har bidt i og den har kun brugt sit bur som toilet og så toiletbakken til at tisse i. Det er en indekanin og det er meningen, at den skal have lov til at være fri så meget som muligt.
  Nu er den dog begyndt at tisse og lave pøller i hele sofaen, dog gør den det ikke på gulvet. Den har et toilet i buret med en høhæk over og så har den aviser i bunden og træpiller i toilettet. Den er også begyndt at bide i alt, hvad den kommer i nærheden af. Nogle gode råd, indtil den er gammel nok til at blive steriliseret?

 44. Hej.

  Jeg har læst med her på siden med stor glæde. Der er mange gode, kloge råd til os der ønsker os et sundt forhold til en kælekanin:)

  I vores tilfælde vil min datter og jeg gerne have en indendørs kanin (for hyggens skyld). Vi har før haft udendørskaniner til hendes søskende. Men problemet har altid været at få kaninerne rigtig tamme. Jeg kan forstå at vi ikke har været søde til at undgå at bære dem ind og ud af deres bur…

  Så her er mit spørgsmål: hvis man gerne vil have en kanin der kan være inde i huset med os andre (dvs renlig) og stadig vil give den luft og grønne omgivelser, skal den så bo inde i huset om natten og så ellers komme ud i løbegård når vi ikke er hjemme om dagen? Eller skal den bo ude om natten og “luftes” inde når vi er hjemme? Jeg tænker vel på hvilken pels den udvikler sig, som vel er forskellig fra om den bor inde eller ude i kulden om vinteren?

  Og spørgsmål to: hvad betyder det præcist det med at man ikke må løfte på sin kanin? Er det ALDRIG en mulighed (det ville umiddelbart føles som et kæmpe “tab” for min datter ikke at måtte side og nusse med sin kanin. Eller er det kun ind og ud af buret så man respektere at den har helle i “eget hjem”?

  Og et tredie: Vi har en sheltie-hund. Hun er sød og kærlig og vil helt sikkert rigtig gerne lære kaninen at kende. Men synes en kanin det er særlig fedt at bo sammen med en hund? (Een af vores gamle kaniner, en gammel han, havde et herligt forhold til hunden. Når han fik lov at løbe frit i haven kunne han finde på at løbe hen og hilse på hunden. Men for det meste var han lige glad med hunden. Hvis hun – hunden – ville lege, kunne han – kaninen – finde på at jage hunden væk. Og det forstod hunden så udmærket!)

  1. I kan sagtens have en kanin, der bor inde om aftenen og render rundt udenfor om dagen. Det kan gå 2 veje dog – enten så vil kaninen slet ikke ind og den flytter helt ud eller også lykkes det og I får en kanin, der hopper ind, når den fryser eller bare vil ind og sove. Og hvordan ved I så hvad jeres kanin vælger? Med stor sandsynlighed vil en tam og kælen kanin tilvælge at have huset som sin base, mens en mere sky kanin vil vælge at flytte ud. Men nu snakker du vist ikke om at lade kaninen være fri i haven, men blot at lukke den ud i en løbegård? Løbegården har jo den udfordring at I igen vil løfte den ud hver morgen og løfte den ind om aftenen, altså løfte. Nogle kaniner vil være okay med det, og andre vil begynde at løbe væk fra jer på de tidspunkter. Kunne I måske have kaninen som indekaniner efterår til forår, hvor I alligevel opholder jer inde, og så om sommeren lade den rende rundt i haven (hvis den vil) og så lukke den ud af havedøren?

   En indekanin kan dog godt lukkes ud om vinteren – det kræver bare, at den kun er ude så længe den bevæger sig. Og at den selvfølgelig ikke er ude fra morgen til aften.

   Nej, hvis din datter gerne vil have et tæt forhold til sin kanin, så skal hun lære at kæle med den på gulvet. Det kan skam også være hyggeligt nok – det gør alle andre kaninejere jo 🙂 Hun kan ligge ved siden af den på gulvet og kysse den lige så tosset, hun vil, og hun kan måske også lære den at hoppe op i sofaen. Du lærer jo din datter noget af det vigtigste: at sætte sig i andres sted. Hun lærer at have en kanin på dens præmisser, så den trives bedst. Og det er altså en gave. At lære børn, at dyr må indordne sig, vores lyster er ikke optimalt. Det andet lærer hende empati. Men hun kan måske forsøge at lære den at hoppe op på skødet af hende og blive siddende lidt, mens hun kæler den, men decideret skødedyr som katte og hunde er kaniner ikke. Men man kan gøre meget med godbidder, så de får lyst til at hoppe op i sofaen og sove eller kortvarigt hoppe op på skødet 🙂 At sige, at det er ok at din datter engang imellem, tager kaninen op på skødet, gør bare at kaninen ikke er tryg ved hende, så det tætte bånd hun kunne få til en kælen kanin, der opsøger hende, er sværere at opnå.

   Kaniner og hunde kan skam godt blive venner, og endda sove sammen. MEN, det bedste vil være at få fat i en kanin, der er vant til hunde. Overvej Guldborgsund Kaninhjem. For det første kender Marie-Louise sine kaniner rigtig godt, så hun vil kunne anbefale den kanin, der vil være mest kælen, og samtidig har hun hunde, så hun vil også kunne anbefale en kanin, der er tryg ved hunde.

 45. Hej
  Min kæreste og jeg har en hankanin, der er blevet kastreret for 3 uger siden. Vi havde ham med hjemme ved min mor i hans gamle bur og vi er nu hjemme i vores lejlighed, hvor ham har fået sig et mut og større bur. Han var nogenlunde renlig før. Markerede sig egentlig kun i sofaen – hvorfor han blev neutraliseret. Men nu har han fundet et sted på gulvet lige foran sofaen – langs sofaen, hvor ham er begyndt at tisse mm. Jeg tørrer op og ligger køkkenrulle ind i hans toiletbakke når han har gjort det – jeg har ovenikøbet også vasket godt og grundigt foran sofaen og også med eddike i håb om at det vil få duft væk. Men det er som om intet virker. Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre, for det er et lidt problematisk sted at skulle stille hans toiletbakke… hjælp!

  Mvh. Josephine

  1. Prøv at få fat i R10 i Matas. Det er en lille spray, der fjerner urinlugt langt mere effektivt end eddike. Få også fat i en UV-lygte, så du kan se om du har fået fjernet al urinen. Så længe der lugter, vil han blive ved. Han har formentlig gjort det, da han kom tilbage, fordi han havde brug for at markere sin lejlighed som sit hjem, efter at have været væk. Derudover kan i en periode efter forsøge at lægge hvidløg (ja, det er træls indenfor og det vil gå lige så meget ud over jer, som ham), så han holder op med at være i det område.

 46. Hej (:
  Fantastisk hjemmeside! Har brugt den meget.

  Nu har jeg endelig købt en kanin på ca. 1 år. (Har haft ham i ca. 12 timer nu.) Projektet er at gøre ham til en huskanin/frikanin i min lejlighed.
  Han er ikke neutraliseret (endnu) og kom desværre fra kummerlige forhold, fandt jeg ud af.
  Hans bagpoter og lidt af pelsen er filtret – bagpoter er beskidte og filtrede. Rigtig synd ): Han renser dem dog selv nu, hvor der er rent og rolige omgivelser. Jeg er dog stadig urolig for, at de kummerlige forhold allerede “har ødelagt” ham og at han aldrig vil blive en rolig, renlig og kærlig kanin?

  Jeg har rengjort buret, som fulgte med og indrettet det, som beskrevet herinde. (Har desværre ikke kunne finde en løbegård endnu.)
  Jeg har lavet en bakke med træpiller (toilet), samt lagt hø osv. i og hø på siden.
  Spørgsmål: Når vi (jeg+kæreste) opdager lorte i midten af buret og er i gang med at lægge dem i “toilettet” angriber han? Løber/hopper mod os og forskrækker os helt vildt. Hvordan kan det være og vil det stoppe?

  Jeg har sat en vandflaske op på siden også, men det virker ikke helt som om, han ved hvad det er og hvordan det foregår, da han før fik vand i en skål.
  Spørgsmål:
  Kan han forstå vandflasken, når han før drak vand fra skål?

  Håber at høre fra jer og håber ikke at projektet med ham er helt umuligt!

  Mvh Nucifer & Co.

  1. Næsten alle kaniner kan blive renlige. Og faktisk har det ikke noget med deres baggrund at gøre, snarere hvorvidt de er trygge eller ej. En kanin, der har boet ude i 8 år, kan blive den mest renlige indekanin, mens en kanin, der altid har boet inde måske kan markere meget, fordi den er sky.

   Du kan sagtens hjælpe ham lidt ved at vaske hans bagdel og poter. Måske klippe det værste af. Giv ham lidt tid, så han kan falde til. Hvis han ikke er tam, så begynd at håndfodre ham med en portion af hans kaninpiller og lidt godbidder.

   Når han angriber jer, så skyldes det flere ting. Han er utryg. Burkaniner er mere tilbøjelige til at angribe, fordi I er fremmede mennesker, der går ind på hans territorium. Han kender jer ikke. Han kommer fra dårlige forhold, hvor han måske ikke har lært noget godt om mennesker, og hans grænser hele tiden er blevet overskredet, fordi man bare har stukket hånden ind i buret og måske også løftet på ham. Lad være med at forsøge at renlighedstræne ham i buret lige nu. Det vigtigste er at han falder til ro, og han får tillid til jer. Det er skinangreb, han laver. Så han angriber jer altså ikke decideret, men han advarer jer. Det er jo egentlig tegn på at han ikke har det godt og er utryg, så giv ham ro og tid. Det vil også hjælpe, når han bliver kastreret!

   Lad ham pølle og tisse hvor han vil i buret lige nu – det vigtigste er vel egentlig at han bruger buret som toilet og ikke jeres lejlighed. Når så der er styr på det, så kan du altid begynde at lære ham at bruge toilettet i buret. Men det vil nok først komme senere, når han får lov at løbe frit. Nogle kaniner bliver først rigtig renlige, når de kan løbe frit nemlig.

   Han bør få vand fra en skål. Det fungerer bedst for dem. Han vil kunne lære det, men det mest optimale er en skål, så der er ikke rigtig grund til andet. Men hvis du insisterer, så prøv at smøre lidt mast banan på suttetappen.

 47. Tusind tak for svaret ^^

  Han er blevet meget mere rolig nu og er allerede blevet meget mere renlig! Han bruger de to toiletter der er – både det i buret og det uden for buret. Nogle gange sker der dog uheld, men slet ikke så ofte, som lige i starten.
  (Regner med, at det bliver bedre, når han er kastreret.) ^^

  – Jeg har fjernet vandflasken og benytter skålen.
  – Jeg har købt et sæt til at klippe klør og har også klippet (nogle) af kløerne. Dét er han ikke så stor fan af.
  Hans kløer var godt nok lange – sikkert ikke blevet klippet i et år. Stakkel. Tager dem med små klip, så nerver/blodbaner kan trække sig tilbage.
  – Jeg har redt hans pels, så godt jeg kunne, samt klippet det filtrede af ved bagpoterne.

  Som sagt, allerede meget mere renlig. Han ordner selv pelsen og poterne nu – håber, at “skidtet” så stille forsvinder. Noget af det filtrede pels ved bagpoterne er simpelthen for tæt på huden til at klippe det endnu.
  Jeg regner ikke med, at det fortsat vil filtre, da jeg holder buret rent for pøller etc.

  Igen: Tusind tak for alle de gode råd herinde!

 48. Hej. Jeg har prøvet at renligheds tæræne min kanin og det er gået fremad med hans lort ligger over det hele i buret. Jeg har prøvet flere gange at lægge hans lort op i hans “toilet” så han kunne lære det men de5 hjælper ikke. Har du nogle tips???

  1. Det er *næsten* umuligt med en udekanin. Det kræver nemlig at du er lidt over den de første par dage, og det kan jo være ganske svært for dig. For at gøre en kanin helt renlig, skal den faktisk have rigeligt med plads, så den ikke er nødt til at opholde sig dér, hvor den går på toilettet. Kaniner foretrækker at gå på toilettet langt fra, hvor de normalt opholder sig og så gør de det også som en form for markering. Så hvis de har et valg, så bruger de deres bur til toilet og mad og opholder sig så andre steder.

 49. Hej
  Jeg overvejer at anskaffe mig en tysk kæmpe schecke, men jeg bor i lejlighed og har ikke min egen have.
  Mit spørgsmål er, om så stor en kanin overhovedet egner sig til at bo i lejlighed, eller vil det være synd for den, hvis den ikke har mulighed for at bevæge sig frit over et stort areal dagligt? Og hvilke krav vil der være til dens bur (størrelse)?
  På forhånd tak
  Maria

  1. Uanset hvilken størrelse en kanin har, så vil den ikke trives hvis den skal sidde meget i bur. Et bur må aldrig blive et fængsel, men skal være et trygt opholdssted for kaninen, hvor den kan søge ind for at sove, spise eller gå på toilettet. Det står endda også på burene. Hvad havde du tænkt dig mere præcist, så er det lettere at vejlede dig.

   1. Du spørger om, hvad jeg havde tænkt mig. Jeg forstår ikke dit spørgsmål. Som jeg skrev, tænkte jeg på at anskaffe mig en tyske kæmpe schecke.. Jeg har beskrevet problematikken i min foregående mail..?

 50. Hejsa,jeg har en han kanin på ca.13 uger. Han tisser inde i sit bur, men han pøller stadig ret meget ude på vores gulv, hvad kan vi gøre for at undgå at han gør det? Vi fjerne gerne pøllerne så hurtigt som muligt men det hjælper ikke rigtgt.

  Håber at i kan hjælpe, kærlig hilsen Christina 🙂

  1. Er det i en samlet bunker eller spredt hist og pist? Hvis det er det sidste, så er det markering. Så er han ved at være klar til at blive kastreret.

 51. Hej.
  Vi får to kaniner i næste uge. Vi har tømt et stort brændeskur til dem hvor vi har sæt to små kaninhuse hvor de kan sove. Vi regner ikke med at lukke deres sovehuse fordi vi vil gerne have at de selv kan bestemme hvornår de sover. I forlængelse af brændeskuret har vi lavet en stor løbegård og derudover vil vi brugen en mobil løbegård til dem så de kan græsse flere steder henne i haven. Der er masser af plads til at bevæge sig, spise, og lege inde i skuret så vi åbner kun ud til løbegården i dagtimerne her i starten. Vi har ikke haft tid til at indhegne på den måde vi drømmer om (hvor vi kan gå ind og stå oprejst) men det er planen for at kaninerne kan gå ind og ud som passer dem. Vi kan desværre ikke lukke hele haven til men ville have dem helt frie hvis vi kunne. Vi har været meget inspireret af dine photos af bur for udendørskaniner (på Pinterest).
  Mit spørgsmål er, når hele skuret er kaninernes, samt løbegården, men at vi vil gå derind og hilse på dem og gøre rent, vil de så ikke markere hele området løbende? Vil det så give mening at prøve et renlighedstræne? Skal de ikke bare få lov til at lave sine ting i det hjørne hvor det passer dem best og vi så bare rengør der? Vi har købt en bakke, men jeg føler lidt at den er overflødisk.
  Tusind tak for din dejlige side der gør at vi føler os trygge ved at kunne give dyrene et godt liv.
  Mvh,
  Katrin

  1. Det er svært at renlighedstræne kaniner, der går ude – men det behøver ikke være en tabt kamp overhovedet. Netop når I har så meget plads, så giver det rigtig god mening at give dem et toilet, de kan bruge, og så være en del derude til at begynde med (det sker nok helt automatisk dog) og så renlighedstræne dem, som man ville, når de er inde. Prøv evt. at sætte toilettet hende ved indagen – der vil måske være større sandsynlighed for at de vil gå på toilettet der, men I må prøve jer lidt frem. Dette giver dog kun mening, hvis det er et lukket brændeskur. Er brændeskuret dog helt åbent, så de reelt går på toilettet på græs osv, så er det lettere bare at lade dem gøre det, hvor de vil.

 52. Jeg har to udekaniner, en han (fra september 2017, kastreret) og en hun (fra august 2017, planlagt neutraliseirngtil foråret). De har fælles løbegård ca. 9 m3 og derudover to bure til deres rådighed. Deres bure er identiske med isoleret soverum og tilstødende rum til alt andet. Problemet er, 1) de tisser i deres soverum, 2) der er kaninlorte overalt i det ene bur (i det andet bur sover de sammen) 3) der er også kaninlorte overalt i deres løbegård. Sådan har det været siden vi fik kaninerne for 3 måneder siden. Indtil for en uges tid siden har jeg muget ud i begge bure hver dag, skiftet halm hver anden dag, la også vasket burene en gang om ugen, prøvet forskellige kattebakker, samlet kaninlorte sammen i hjørner af buret, lagt kaninlort og tispapir i kattebakkerne. Men ak det hjælper ikke. De får stadig lagt rene aviser ud hver dag, rene kattebakker hver anden dag men munkumnnyy halm en gang om ugen. Had skal jeg gærende sy kaninerne bliver mere renlige?

  1. For det første vil det jo hjælpe at de bliver neutraliserede, så hold ud 🙂 Dernæst så kan du gøre lidt for at de vælger et toilet ét sted. Som udgangspunkt så besørger kaniner faktisk ikke der hvor de sover eller opholder sig. Det gør de langt væk fra. Er der begrænset plads, så opgiver de dog dette (du har givet dem mere plads end de fleste, så det er ikke det). Umiddelbart ville jeg fjerne det bur, de kun bruger til at tisse i. De har jo ikke brug for dem begge, og så er det ene problem løst.

   Det kan være svært at renlighedstræne udekaniner, men ikke umuligt dog. De mange lorte rundt omkring tyder på markering (medmindre de ligger i store bunker, så er det toiletbesøg, men umiddelbart lyder det som markering), og så vil det hjælpe med neutralisering. Hvis løbegården er belagt med fliser, så lyder det til at du måske skal spule dem, så du kan få fjernet lugten. Er det græs, så glæd dig over at det er fantastisk gødning.

   Prøv at lave et område i løbegården, hvor du serverer al maden. Altså i et hjørne. Det er også her, at vandet skal være. Evt. kan du sætte en lille sandkasse dér og fylde den med alm. jord og så placere al mad der. Du kan også sætte lidt planter osv i det hjørne (spiselige), så de bliver bedre til at opholde sig der.

   I forhold til soveburet så kunne det godt tyde på markering også. Hvis du ikke har gjort det, så vask buret grundigt ned med rodalon og efterfølgende sprøjt med R10 (Matas).

 53. Hej
  Vi har to kaniner på 7 og 8 år. I løbet af den sidste tid har vi oplevet, at de ikke længere holder sig rene bagi – der hænger en kugle af afføring blandet med hø fast i halen. Den er meget svær at fjerne og den kommer igen efter nogle uger. Kaninerne er heller ikke længere rene på deres ben, hvor der også kan side afføring.

  Har I nogen gode ideer til, hvad vi kan stille op for at få dem rene igen?

  KH Anette

  1. Det lyder til at kaninerne har diarre. Det er jo mærkeligt at det er dem begge to, så noget må have ændret sig; mad, bolig, eller lignende. Er der tale om burkaniner? For så kan det også være en del af forklaringen om at de har brug for at bevæge sig. Hvis en kanin sidder meget stille, påvirkes det alle knogler og led og dermed kan den få så godt at den ikke kan bøje sig og gøre sig ren. Noget skal der gøres, for det er ikke almindeligt. Kig på deres forhold først. Har de plads til at løbe på (ikke hoppe 2 skridt den ene vej og den anden, men løbe), får de kvalitetstørfoder (ikke noget fra Føtex, Fakta osv), har de fri adgang til frisk hø/frisk græs?

 54. Hej
  Vi har en indendørs hunkanin, som kun er i bur når vi ikke er hjemme eller om natten. Så hun er altså ude resten af tiden (ca. 6-8 timer om dagen). Hun har før haft fri mulighed for at løbe i hele lejligheden, men hun begyndte at tygge i vores gardiner, seng, gulvkarme samt lave lort i hele lejligheden. Ikke kun de hårde pøller men også den bløde natlort, som hun så tværer ud på gulvet.
  Vi er for nyligt flyttet og hun sad i buret de første 2-3 dage, så jeg håbede at hun kunne lære at kun det var hendes område. Men jeg hat lige opdaget i dag, at hun har tværet sin bløde natlort ud på gulvet under sofaen og på gulvet på vores altan. Vi vasker det af med Rodalon, så det burde fjerne lugten helt, men det virker bare ikke. Ved i hvad vi kan gøre ?

  Hun blev forresten steriliseret da hun var ca 6 måneder gammel.

  1. Natafføring har ikke noget med renlighed at gøre. Problemer med udtværet natafføring er at sikre, at hun får rigeligt med frisk hø og fibre, og at der bliver skåret ned på foderpillerne eller at I skifter mærke til et andet (det kan være Oxbow, Supreme Science Selected, Burgess osv – kvalitetsfoder. Kan købes på Zooplus). For store mængder foderpiller – eller forkert mærke – kan let give problemer med efterladt natafføring. I nogle tilfælde kan det dog også sagtens være et fysiologisk problem, nemlig at kaninen har ondt og derfor ikke kan bøje sig ned og spise natafføringen. Men så ville I også se at hun var beskidt omkring numsen.

   Ved lugtproblemer så er R10 fra Matas rigtig god. Det er en meget lille spray, og den dufter lidt mystisk de første par dage, men derefter så forsvinder den lugt og den fjerner den, der var der før. Men først skal gulvet selvfølgelig grundigt vaskes af med sæbe.

   I forhold til at hun gnaver i alt. Sørg for at hun har noget at gnave i – som hun gider gnave i. Det nytter ikke noget at komme med grene fra træer, hun ikke gider gnave i. Papkasser er også meget forskellige. Nogle elsker de at gnave i, og andre vil de ikke røre. Ikea’s opbevaringskasser plejer at være et hit hos de fleste kaniner. Og ellers må I kigge på deciderede “kaninborge” i pap 🙂

 55. Hej

  Vi har nu haft vores to små kaniner i en uge. De bor i et stort bur og har et mindre bur i to etager hvor der er græs nede i underetagen. De kan frit gåbud og ind. Her nede skider de overalt, og jeg har derfor sat to hjørnetoiletbakker med vand og hø til dem. De benytter nu bakkerne, men skider stadig over det hele i græsset i det lille bur. De skider også rundt over det hele ude i det store bur. Jeg er bekymret for at de får deres afføring på sig, de græsser jo oven i det… skal jeg fjerne afhøringen? Det ligger nede i græsset og er svært at få op. De er ikke kastreret endnu, de er 9 og 10 uger gamle, en han og en hun. Hvad kan vi gøre? På forhånd tak for hjælpen.

  1. Hej. Jeg beklager sent svar. Det er jo naturligt for kaninerne at gå på toilettet i græsset, og det er sikkert også mere behageligt for dem. Det gøder også, så alt i alt er det jo godt, for det gør at der er lækker græs til dem. De skal selvfølgelig ikke gå i store bunker af lort. I så fald, så er løbegården alt for lille. Det lyder som om at det er et standardbur fra dyrehandleren? I så fald, er det alt for småt til dem. De skal have minimum 9m2 at bevæge sig rundt på.

 56. Hej. Jeg har en kanin på snart 3 år. Og jeg vil gerne lære den at gå i kattebakke når den er indenfor. Den laver nogle gange afføring på de aviser som jeg har lagt tre steder den nogle gange laver afføring. Men kan man godt lære den at gå i kattebakke som 3 årig?

  1. Sagtens! Alder er intet problem. Du skal kun lægge aviserne ét sted, hvis det er det, du vil lære den at gå på toilettet. Det er bedst med ét toilet og ikke flere.

 57. Hej. Jeg tror at min kanin er en hun. Men jeg er ikke sikker. En dag kunne jeg mærke nogle små ting og vi fandt ud af at det var patter men kan han kaniner også have patter?
  Og hvis de kan hvordan ser man så om det er en hun eller han kanin?

  1. Ja, en hankanin har også brystvorter 🙂 Ligesom drenge og mænd har. Du kan mærke efter om der er testikler – det er nok det letteste for dig.

 58. Hej

  Jeg har en kanin.
  Hun var renlig de første 14 dage og hun kom selv hen til mig men det er stoppet nu. Skal jeg starte helt forfra med og gøre hende tam? Eller har i nogle bedre råd? Hun er indekanin men kommer ud fra buet når jeg står op til jeg går i seng så hun er ude omkring 12-14 timer om dagen. Hun er ikke neutraliseret
  Tak på forhånd.

  1. Hun er formentlig ikke så gammel, og unge kaniner er ikke så kontaktsøgende tit, fordi verden er så interessant. Så hun har formentlig bare fået øje på verden. Men hvis du kan håndfodre hende og du stadig kan få lov at kæle med hende, så skal du ikke være bekymret. I forhold til renlighed så bliver hun ikke 100% renlig, før hun er neutraliseret. Hvis der er tale om toiletvaner, så vil du se kugler og tis ligge i en bunke sammen rundt omkring. Så er det fordi hun lige skal lokkes til at bruge sit toilet i buret i stedet. Er det små kugler hist og pist så er det markering, og det kommer helt naturligt og mindskes først, når hun er steriliseret.

 59. Hej
  Vores dejlige hankanin på 7 måneder har den sidste måneds tid tisset når han er blevet nusset om aftenen, det er både i sofaen, på min yogamåtte og på hans egne måtter. Det har indtil nu kun været om aftenen efter han har spist sine piller, og når han nyder at blive nusset, eller ligge tæt op ad os. Han er nu udelukket fra sofaen og får ikke længere lov at løbe frit når jeg laver yoga. Der er særligt når det er mig der nusser, men det er også sket med vores yngste datter som han er meget glad for. Det er er sø af tis, som jeg straks har vasket væk, og brugt lugtfjerner på. Han har et bur, og er ellers renlig og bruger sin bakke. Han løber frit rundt i stuen, og er kun lukket inde i buret om natten. Han elsker at springe højt op, så det er så ærgerligt, at vi må holde ham væk fra møblerne. Vi vil også nødig holde op med at nusse ham om aftenen, hvor han er meget kontaktsøgende. Han blev kastreret da han var 4 måneder, så der er ikke mere at gøre på den front.
  Er det en adfær I kender? Jeg kan ikke finde noget om det nogen steder. Har I et forslag til hvad vi kan gøre?

  1. Det var træls. Der kan være mange årsager til det begynder, men uanset hvad så ender det tit med en dårlig vane. Så sørg for virkelig at få vasket urinlugten godt og grundigt væk. Køb en UV-lygte, som kan få urin til at lyse op i mørke, så du kan se om I har fundet alle pletterne. Hvis jeres kanin stadig kan lugte urinen, så vil han fortsætte.
   Derefter så fortsæt som I gør nu med at holde ham væk, så vanen brydes. Det betyder ikke, at han forevigt skal holdes væk fra møblerne, men han har en alder lige nu, hvor hormonerne rumsterer rundt, så det vil blive bedre, hvis vanen bliver brudt.
   Alternativt kan I jo stadig forsøge at have ham oppe, men hvis I ved at han tisser efter 10 minutter, så skal han ned efter 5, så han på den måde lærer ikke at tisse deroppe.

 60. Hej 🙂
  Vi har lige fået en dejlig (voksen) kanin hjem. Den kommer til at være en indekanin, men fritgående rundt i lejligheden. Vi håber derfor også på hurtigt at kunne gøre ham stueren. I skriver ét sted, at indekaniner slet ikke behøver et bur, og at man får et bedre forhold til dem hvis de kan bevæge sig frit omkring (hvilket jo er skønt), men guiden til hvordan man renlighedstræner sin kanin indebærer at lade den blive i sit bur de første par dage – er der nogen måde hvorpå vi kan relighedstræne ham uden at skulle have ham i et bur? Vi så helst at han ikke behøvede et nemlig 🙂

  Og et lidt andet spørgsmål: han er ikke neutraliseret, og det kan jeg forstå er ret væsentligt i forhold til renlighedstræningen. Skal vi tage ham til en dyrelæge med det samme og få det gjort? Eller er det for meget stress for ham både at få nyt hjem og så skulle igennem et dyrelægebesøg?

  På forhånd mange tak

  1. Ja, okay, det kan godt virke forvirrende. Det er ment som at en kanin har brug for et sted, hvor den har sit helle og sit hjem. Kaniner har jo små territorier i naturen, og føler sig mest trygge og vil altid sove i en hule. En del kaniner vil ikke trives med ikke at have et sted, men I kan forsøge med nogle papkasser, som I deler op, til soverum, toiletrum osv. Jeg vil dog anbefale jer en anden løsning, nemlig at købe en løbegård, som I kan bruge den første tid, hvor jeres kanin vil finde tryghed i at have et afgrænset rum, den kan forholde sig til. Så kan I efter et par dage fjerne den ene side. Det er en billig løsning, og der er langt mere plads end ved et bur.
   Tit ser man helt små kaninunger løbe rundt i panik, fordi en velmenende familie har lukket den ud af buret samme dag, de har fået den hjem. Det er så synd.

   Personligt ville jeg altid få en kanin neutraliseret med det samme. Jeg ser ingen grund til at vente. Så er det overstået fremfor at kaninen finder ro og så skal stresses igen.

 61. Hej! Jeg har en sød hankanin på 1 år. Han er lige blevet kastreret for at gøre det nemmere at han bliver renlig.
  Jeg synes hverken det har haft effekt på Athen skider over det hele. Specielt i sofaen og i sengen. Han tisser også og det lugter slemt..
  Hver gang han gør det kommerlortene og det våde toiletpapir med hans tis op i kattebakken som er indrettet som du foreslår. Det virker slet ikke som om der er noget der hjælper 🙁
  Har du nogle tip til hvordan man ligesom kan starte forfra??

  1. Går det bedre nu? Der går noget tid, før det har effekt. Men derudover så fortsætter vanen, hvis man ikke bryder den. Køb en UV-lygte og tjek om der er tis i sofa, som I ikke har set. Det vil lugte for jeres kanin, selvom I måske ikke kan, og så vil han blive ved. Vask med sæbevand, eddike og slut af med R10.
   Er han 100% frikanin eller har han et bur?

 62. Kære Kaninhåndbog.
  Vi har fået en huskanin, fra helt lille. Han var 8 uger da vi fik ham, og han nu ca. 11 uger. Han er rigtig kærlig, og kan lide at hoppe rundt og blive nusset. Dog har vi sikkert som mange andre problemer med renlighedstræningen. Det eneste sted han faktisk besørger, er i sofaen. Vi satte derfor en bakke i sofaen med flis og noget hø. Det virkede i et lilles stykke tid, (mest med tis). Vi prøvede at flytte toilettet ned til hans private sted under sofaen, men i sofaen er stadig det eneste sted at vælger at besørger. Han har også et toilet i sit bur. Vi har sat toilettet tilbage i sofaen, dog er det nærmest konsekvent at han gør det lige ved siden af eller lidt fra. Han er ikke neutraliseret. Spørgsmålet er: Er der noget vi kan gøre for at hjælpe træningen lidt på vej? Det virker ikke som om der er fremskridt mere…

  1. Han er ved at være gammel nok til at blive kastreret. Hans adfærd viser i hvert fald at han er ved at blive kønsmoden og i og med at det er snart en måned siden, du har stillet spørgsmålet, så er han kun endnu mere klar til kastration. Dårlig vaner kommer let til, og de er svære at bryde, så nu hvor han har lært at tisse i sofaen, så har I en opgave. I skal vaske sofaen godt og grundigt og sprøjte med R10 (køb i Matas). Derudover skal I købe en UV-lygte, som vil få urin til at lyse op, så I er helt sikre på at I har fjernet al hans lugt derfra – hvis der bare lugter lidt, så vil han fortsætte. Og så skal han helt væk fra sofaen i en periode. I kan sagtens opleve, at han efter kastration pludselig bliver meget værre (ca efter 3-4 uger). Det er almindeligt, så gå ikke i panik 🙂

 63. Kære Kaninhåndbogen
  Jeg overtog en hunkanin, som er lidt over et år gammel for omkring 1,5 måned siden. Hun er neutraliseret . I starten var hun helt renlig (alt inkl. toilet fulgte med), men nu er hun begyndt at tisse på gulvet og gulvtæpper om natten + pøller rundt omkring og i bunker til tider.
  Hun bliver flyttet ud i gangen om natten, da jeg bor i en 1-værelses lejlighed. Her får hun toiletbakken, mad, hø, vand, legetøj mm. med ud, men ikke selve buret, da det er stort.
  Hun er frikanin og har aldrig været lukket inde i sit bur.
  Der ligger dog også pøller rundt i min lejlighed om dagen, men ikke i bunker – så tænker det er “fejl” og tisser ikke andre steder end i sit bur om dagen, når hun er fri inde i stuen.
  Hvad kan jeg gøre for at gøre hende renlig om natten? Jeg vasker gulvet med en særlig spray mod urinlugt efter hver tisetår.
  De bedste hilsner og glædelig jul, Katja

  1. Ja, hun markerer jo. Pøller, der er “drysset” rundt omkring er markering. Så der er ikke tale om en fejl. Kaniner, der er utrygge, markerer. Måske er det hele lidt for overvældende for hende, måske er der meget lydt i din opgang og der er lyde, der gør hende utryg, måske bor der en hund i opgangen osv.
   Når du skriver, at det kun er om natten, at problemet er (udover pøllerne om dagen), så er der noget, du gør anderledes her, som gør hende utryg. Hun bliver flyttet ud i gangen, hvor hun dermed også er tættere på udgangen. Det er jo på en måde naturligt for hende at markere ved udgangen, hvor der formentlig er mange fremmede lugte, hvis det er gangen til din hoveddør. Så hun er utryg, og der er fremmede lugte og hun ved, at det er her, at fremmede kommer ind. Det er det, du skal arbejde med. Måske er det så simpelt, at hun føler sig mere utryg uden sit bur? Flytter du hende fordi du synes hun larmer om natten?

   Det er vigtigt, at du virkelig får vasket grundigt, så brug også en UV-lygte, som får urin til at lyse op, så du ved at du har fået fjernet urinen.

 64. Hej,

  Tak for din rigtig gode og informative hjemmeside! Har virkelig brugt den meget særligt inden, men også efter jeg har fået kanin 🙂

  Jeg har en hunkanin på lidt over 2 år. Fik hende for nogle måneder siden, og hun har hele tiden været rigtig god til at bruge sin toiletbakke. Til at starte med havde hun to toiletbakker, en i gangene og en i stuen. I starten brugte hun kun toiletbakken i gangen, men efter hun blev tryg ved at bruge hele huset, begyndte hun udelukkende at bruge den i stuen, og jeg fjernede den i gangen, hvilket har fungeret helt fint.

  Har nu fået hende steriliseret for at forebygge kræft og give mulighed for en kanin ven, men efter sterilisationen er hun begyndt at tisse i vores sofa, hvilket ellers ikke har været et problem?! Jeg har forsøgt at rense efter alle foreskrifter, men det lader til at være blevet en dårlig vane og hun fortsætter ufortrødent.
  Nu overvejer jeg, om jeg kan bryde vanen ved at holde hende ude fra stuen i en periode. I så fald skulle jeg skulle flytte hendes toiletbakke (som nu står ved siden af sofaen) ud i gangen, hvor hendes altid åbne løbegård også står. Håber hun fortsat vil bruge sin toiletbakke hvis jeg flytter den, og holder hende i gangarealerne i en periode, ved ikke om du tror det vil kunne lykkes? Hvis ja, hvor lang skal sådan en periode så være?
  Det skal lige tilføjes at gangarealerne består at to rum, og er ca. 20 kvm stor, så hun vil fortsat have mulighed for at bevæge sig i den tid det vil tage.

  De bedste hilsner
  M.

  1. Det er lidt usædvanligt at en hunkanin begynder at reagere sådan på en sterilisering, så det handler nok snarere om at hun nu er mere tryg i dit hjem og derfor markerer. Har du brugt UV-lygte for at se om du har fået fjernet al urinen i sofaen? Brug også R10 (lille spray fra matas)! Du burde helt sikkert kunne flytte hendes toilet uden at det ændrer på hendes renlighed. Prøv at holde hende fra sofaen i 2 uger. Når hun får lov at komme ind, så begræns hendes tid i sofaen til at begynde med. Og husk løftet hale – tegn på at hun skal til at tisse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *