Kaniner bliver kønsmodne, når de er omkring 5-7 måneder gamle. Er der tale om en indendørs kælekanin er overgangen slet ikke til at tage fejl af. Kaninen kan finde på at løbe om dig i cirkler, brumme og stampe  jorden, strinte, tisse i møblerne og bide. 

Kaninen udviser parringsadfærd

Hankaninen får et stærkt behov for at parre sig hele tiden. Har man ikke andre kaniner, opdager man det måske ikke umiddelbart og er ikke klar over, at hans ændrede opførsel skyldes dette.

En hankanin uden andre kaniner i sin nærhed kan i mangel af bedre lade sin frustration gå ud over sin ejer. Han vil løbe rundt om benene på ejeren, mens han brummer og måske endda stamper i jorden. Stampen er tegn på frustration og ophidselse i dette tilfælde. Nogle kaninejere er også så ”heldige” at modtage den store kærlighedserklæring i form af strint på dem.

Sammenføring og bonding af kaniner

Hankaniner sprøjter urin på hunkaninen, inden han parrer sig. Er der ingen hunkanin i nærheden, så må han sprøjte på den person, han føler sig knyttet til. Det er en god idé at give hankaninen en tøjbamse, han kan have glæde af, indtil han kan komme ind til dyrlægen og blive kastreret. Dermed kan han nogenlunde få udløb for sit behov, som ellers fylder alt i hans hoved.

Hunkaniner kan ligesom hankaniner begynde at cirkle om benene på ejeren, brumme og strinte, selvom det ikke sker særlig ofte. Til gengæld har kønsmodne hunkaniner samme tendens som hankaniner med at markere territorium ved at tisse i sengen eller i sofaen og ved at efterlade en masse ekskrementer rundt omkring.

Kaninen markerer sit territorium

Andre tegn på at det er tid til kastration af kaninen er også, at han begynder at markere sit territorium. Ofte tisser kaninen i sofaen eller sengen, som er det sted, der lugter allerstærkest af menneskerne i huset. Og derfor er dette det oplagte sted at markere sit territorium.

Derudover kan den ellers tidligere renlighedstrænede kanin begynde at gå på toilettet rundt omkring.

Kaninen ødelægger ting

Kaniner vil altid have et behov for at gnave, men kaniner, der er kønsmodne (teenagere), bliver mere hyperaktive. Lige pludselig skal alting undersøges med tænderne, og en kanin i puberteten med hormonerne raserende i kroppen kan hurtigt få gnavet sig igennem en masse ledninger, sko, tøj osv.

Hunkaniner kan nogle gange være værre, idet det er hunkaninens job i naturen at sørge for at gnave rødder over, så gangene i jorden og redekamrene er fri for forhindringer.

Hvad skal du gøre ved en kønsmoden kanin?

Er din kanin blevet kønsmoden er det på tide at få den neutraliseret, hvis den er en kælekanin. Nogle kaniner er længere tid om at blive kønsmodne (kaniner, der bor alene, kan sagtens blive 2 år, før de pludselig udviser kønsmoden adfærd), og derfor kan du som kaninejer let tro, at du slipper udenom den “problematiske” adfærd, men i så fald skal du være meget, meget heldig.

Mange dyrlæger steriliserer og kastrerer hankaniner. Hankaniner kan kastreres, så snart testiklerne er faldet ned – det vil sige, når de er mellem 3 og 5 måneder. Hunkaniner kan steriliseres, så snart de er 4 måneder/vejer 1 kg. Du finder dyrlæger, der kan sterilisere og kastrere kaniner her: oversigt over dyrlæger

3 kaniner sammen

[important]

Vi anbefaler nedenstående bøger, hvis du vil vide mere om kaniner.

[/important]

One thought on “Kønsmoden kanin

 1. Hej. Jeg er kun 12 år, men har læst hele hjemmesiden om kaniner, og elsker virkelig dyr. Jeg skal snart have en hankanin og en hunkanin (dværgvæddere). Jeg har tænkt at de skal leve i et slags stort isoleret skur, med en stor løbegård. Der skal selvfølgelig vær en gravekasse, tunneller, huler osv. Men det jeg gerne ville vide, er hvordan man kan nå at neutralisere begge inden de bliver kønsmodne? Om man skal købe dem og neutralisere lige efter? Eller om man skal købe den ene først, neutralisere den, og så den anden? De er 8 uger nu.
  Håber du forstå 😊

  1. Det lyder rigtig fint med dine planer. Sørg endelig for at løbegården går udenfor skuret, så de året rundt kan løbe ud og få sol. Kaniner, der lever i skure, får nemlig knogle- og tandproblemer, fordi de ikke får nok D-vitamin, så det er vigtigt at de kan være udenfor 🙂 Og give dem minimum 9m2 løbegård udenfor.

   Ja, du tænker på om du kan nå at få dem neutraliseret INDEN de kan nå at lave unger? I teorien nej. Men…en hunkanin kan steriliseres så snart hun er 4 måneder/vejer 1 kg (tjek med din dyrlæge, nogle dyrlæger kan tidligere og andre har ikke så meget erfaring med kaniner og vil gerne vente lidt. Det kan være en god idé at ringe lidt rundt). HVIS hun var blevet drægtig på det tidspunkt, så bliver fostrene fjernet samtidig. Men det er kun i teorien, for det kræver jo at hankaninen også er blevet tidligt kønsmoden, så du skal være meget uheldig, men der er en grund til at man holder dem fra hinanden i begyndelsen.

   Det vil være omkring de 3 måneder at hun i teorien kan blive drægtig. Du kan godt lade dem løbe sammen nu, og så om en måneds tid så kan du måske lige sætte en midlertidig løsning, hvor de skiftes til at være lukket væk. Det vigtigste er bare, at de stadig går sammen, og altså har tæt fysisk kontakt, for ellers skal du til at sammenføre dem bagefter, og det er der ingen grund til. Du kan også sagtens lade dem rende rundt sammen, når du er der – du vil jo hurtigt kunne se om han laver gryntelyde og løber efter hinanden. Det er ikke sådan, at hankaninen bare springer på hunkaninen og parrer sig – der er lidt opvisning inden, så hvis du bare er til stede og holder øje, så sker det ikke.

 2. Hej. Jeg har haft min ene hunkanin i 4 år, og for ikke så lang tid siden fik jeg en ny hun kanin. De har gået sammen i noget tid og har også haft andre pige venner på besøg med derres hun kaniner. Men så kom der en hankanin og vi holdte dem fra hinanden, men to dage efter begyndte min nye hunkanin at opføre sig som en hankanin og nu kan de ikke gå sammen uden at hun tror hun er en hankanin. Hvad skal jeg dog gøre.

 3. Hej,

  Jeg har en 12ugers hankanin (dværgvædder) som jeg lige har fået hjem.
  Jeg har hørt at kastering hjæper på bla. renlighed, lugt, adfærd etc. Jeg er bare i tvivle om hvornår jeg skal tage ham det dyrlægen og fået det gjort. Som sagt har jeg lige fået ham, så synes at han skal have en chance for at falde til, før jeg får det ordnet. Eller er det helt forkert?

  Da han skal fungere som frigående indendørs kanin, ønsker jeg at det bliver gjort hurtigst muligligt, så mit spørgsmål er, hvornår bør jeg få det gjort?

  1. Beklager sent svar – mon ikke du har fået ham kastreret nu? Ellers er 3-4 måneders alderen et godt tidspunkt.

 4. Hej jeg er så 12 år😄
  Jeg Har en kønsmoden hunkanin(Løvehoved) som er indedørs som lugter lidt mærkeligt nogle gange….Det lugter på en måde af surt smør 😶 Tror det har noget at gøre med tisset. Er det normalt at det lugter sådan?????😶Synes bare aldrig det har haft sådan en lugt før😐

 5. Hej!
  Jeg er en pige på 11 år og har to hankaniner (løvehoved og hermelin, de går ikke i samme bur.)
  og så en dag bed Fidus (løvehoved) Pax (hermelin) i poten, han halter og det blødte, men Fidus (løvehoved) er køns moden nu så er det bare der for eller er han aggressiv. Han bider aldrig mig, men hang sig fast med tænderne i min kusines hånd, han får alt den kærlighed han kan, men du kan vel godt se at jeg ikke kan havde en kanin der bider.
  Håber du forstår 😉

  1. Det er ikke godt med to hankaniner, der ikke er kastrerede. Og man må ikke bare sætte dem sammen. Kaniner skal sammenføres langsomt og korrekt, hvis de skal gå sammen. Og så skal de være kastrerede. Fidus har gjort som kaniner nu engang gør. Han har forsvaret sit territorium. Så fejlen er ikke hans. Uheldet er sket, fordi han er sat i en rigtig dum situation, som han ikke har kunne komme ud af.
   At han har angrebet din kusine lyder som om at hun har stukket hånden ind i buret til ham? Du skal tænke på, at kaniner i bure mistrives. De har det ikke godt. Når han ikke har det godt og en fremmed person pludselig stikker hånden ind til ham, så gør han det eneste han kan – at bide den. Hvad skal han ellers gøre for at forsvare sig?

 6. Hej jeg ville bare høre om kanin-faren godt må gå sammen med ungerne eller kanin-moren eller om faren skal flyttes indtil at ungerne har fået en familie?

  1. Det kommer helt an på hvor meget plads, de har. Er det burkaniner, så kan 2 voksne kaniner og måske 5 unger godt blive noget presset og stresse kaninerne så meget, at de bider hinanden. Mor og kaninunger bør ikke gå sammen hele tiden dog, da kaninmoderen fra naturens side ikke tilbringer al sin tid med ungerne (for dermed at beskytte dem mod rovdyr ved ikke at lokke en ræv til f.eks med sin lugt), så det er vigtigt at hun kan hoppe ud af buret, hvor ungerne er, og få lidt plads for sig selv.

  1. Ja, hvis den er indekanin og den ikke strinter eller markerer med afføring, så behøver du ikke få den kastreret. Er det en udekanin så skal den selvfølgelig aldrig leve alene. Men som indekanin kan du godt have en kastreret kanin alene – med det forbehold at det kan svine og lugte lidt 🙂 Nogle hankaniner fungerer rigtig fint indenfor uden at være kastrerede og andre kan slet ikke.

 7. Hej.
  Mine to kaniner slikkede hinanden og var gode venner, det er en hun og en han. Alfred parrede Nicoline og næste dag ville Nicoline kun slås og angreb meget! Er det fordi hun er gravid?

 8. Hej. Min hunkanin er begyndt at stampe, hun er lidt over 3 måneder og hun stamper rigtig meget og mest om aften. Er det fordi hun er ved at være kønst moden.

  1. Er det en burkanin? Burkaniner stamper en del, fordi de er frustrerede. Kaniner stamper også, når de er nervøse.

 9. Hej. Jeg har overtaget en dejlig hollænder hankanin på 3 år. Han blev kastreret da han boede ved hans gamle ejer da han var omkring et år gammel. Det vil sige 2 år siden. Men han løber stadig rundt om mine ben og brummer hver gang jeg kommer ind til ham. Han pøller over alt. Specielt der hvor min anden kanim også har gået før ham. De bor i hver deres rum i vores lejlighed. Jeg forsøgte at bonde dem i en have hvor ingen af dem havde været, men efter et par gabge begybdte han at brumme hele tiden mens han cirklede om min anden hankanin og ville parre sig med ham konstant. Stoppede jeg ham fordi min anden kanin sagde fra stoppede han ikke, han blev ved med at forsøge at parre ham, og fjernede jeg ham lidt væk,var han der med det samme. Han bed jo i denne proces nakkehår af min første kanin. Han tisser på min anden kanins ting men ellers ikke. Han har ikke tisset på vores ting
  Jo mine fødder en enkelt gang. Og så min anden kanins tæppe. Dog markerer han territorie på alle vores ting med hagen konstant. Men ellers er han meget meget kælen. Lægger sig fladt ned når vi snakker med ham og nusser ham. Han er så sød og rar. Han har aldrig bidt os. Jo min bonus søn bed han 3 gange på en dag. Men da han er kastreret burde disse ting så ikke forsvinde?? Eller er det helt normalt. Jeg er lidt bekymret for hvi
  Orvidt han kan være fejlkastreret for så tør jeg simpelthen ikke at bonde de to drenge. Men er det helt normalt ved kastreret hanner der mødes så er det jo fint nok så længe de ikke slåsser.

  1. Hollændere er de bedst! 🙂 Er problemet blevet løst? Bedste råd er at købe bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide”, som kun koster ca. 80 kr på Saxo.dk
   Du får helt udførelig guide til at lave sammenføringen, også når det er gået i hårdknude.
   Jeg har kun én gang hørt om en “fejlkastreret” hankanin, som skyldtes, at den faktisk var hermafrodit og derfor også skulle steriliseres, men det er absolut til sjældenhederne. Det virker dog mystisk hans opførsel. Har du fået tjekket om han overhovedet er kastreret?

 10. Hejsa.
  Jeg har 2 hunkaniner som er søskende og de er ca 3 måneder. Den ene kanin, er begyndt at parrer sig op af den anden. Kan i hjælpe mig med hvad jeg burde gøre?
  Men ud over dette, sover de altid sammen, skal nusses sammen, spise sammen og være samme sted..

  1. Godt at høre at de stadig hygger sig sammen. Du skal sørge for at de har noget mere plads at være på, så den anden kanin kan komme væk, og så skal du overveje om de ikke skal steriliseres. Der er flere tilfælde med hunkaniner, der ikke er steriliserede, som har det godt sammen, men risikoen for at de begynder at slås er desværre stor, så de bør steriliseres snarest, da du ender med at have to kaniner, der ikke kan bo sammen. Hold godt øje med dem, i hvert fald.

 11. Hejsa
  Jeg har en hunkanin og en hankanin, der efter sigende skulle være 10 uger – haft dem 1 uge. Jeg tror dog, at hanen er noget ældre. Han har forsøgt at parre sig med hende er par gange. Han er ellers meget sky, og hun er meget fremme i “skoene”. Hun har jagtet ham lidt de første dage og bidt totter af ham. Efter et par dage blev han mere modig, strintede på hende op til flere gange og fuldførte så “parring”. Jeg skildre dem ikke ad, fordi jeg fik at vide, der hvor jeg købte dem, at de selv skulle finde ud af tingene og hierarki + de er jo blot unger.

  Jeg kan læse mig til, at kaniner bliver kønsmodne omkring 5-7 mdr. Det, jeg frygter, er at min lille hunkanin er blevet drægtig efter han parrede hende. Men kan kaniner i så ung en alder blive drægtige? Jeg mener, skal de ikke være kønsmodne for at kunne få unger? Jeg går ud fra, hun max er 12 uger. Hun er ikke så stor, og hun vejer nok 500-600 gram. De er nu adskilt, så han ikke kan hoppe på hende mere.

  1. Der er ikke tale om “hierarki” den slags har et kaninpar slet ikke. Det er noget gammelt vrøvl. Du har til gengæld en hankanin, der udviser kønsmodenhed. 5-7 måneder passer nok ikke helt, må jeg erkende. En del hankaniner viser faktisk adfærd, så snart de er omkring de 12 uger. Fysisk og psykisk kønsmodenhed kommer dog ikke samtidig. Hun bør ikke være blevet drægtig, da hun stadig er så lille, men det er rigtig godt at du har skilt dem ad nu, indtil de kan blive neutraliserede.

 12. Hej. Jeg har en lille glad kanin på Ca 18 uger. Hans urin lugter pludselig meget af aminoark. Han er en fri kanin der løber rundt i mit sove værelse så er Meget ked af mit sove værelse lugter af urin. Jeg er usikker på om han er en han eller hun da den ikke ønsker at blive løftet og kælet ret meget. Men den er ikke længere bange for mig, men den er vokset ret hurtigt så tolke det er en dreng. Er kastering den eneste mulighed for at undgå den stærke lugt? Bruger det bedste og mest sugende underlag på markedet. Hilsen Pernille

  1. Ja, intakte kaniners urin (altså kaniner, der ikke er blevet neutraliseret) lugter stærkere. Samtidig så vil en kanin, der ikke er neutraliseret, også markere, så det gør lugten værre. De færreste kaniner kan lide at blive løftet og kælet med. Hvis du forsøger på dette, så er risikoen for at du får en nervøs kanin meget stor. Det er bedre at din kanin er sammen med dig, fordi den har lyst, og ikke fordi den er tvunget til det. Så sørg for at kæle med den på gulvet og altid på dens præmisser, hvor den hopper hen til dig og opsøger dit selskab.

   Jeg ved ikke hvad det bedste og mest sugende underlag på markedet er? Men du skal måske prøve med en anden løsning også.

 13. Hej – Vi overtog 2 hankaniner i sommers og selvom de umiddelbart virker til at trives rigtig godt, er vi i tvivl om hvorvidt vi bør neutralisere dem, for at undgå at den ene dominerer den anden. Han hopper tit op og prøver at parre sig og jagter også altid lidt rundt efter sin bror, når de kommer ud i deres løbegård på græsset. Men på den anden side kan det også se ud som om de bare drøner rundt og har det sjovt. Det er bare altid den samme der bliver jagtet… Når de sover, ligger de for det meste op ad hinanden, og så tænker vi jo at de er gode venner. Men bør vi under alle omstændigheder neutralisere dem? VH Ditte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *