Det er helt naturligt at være nervøs for at lade din kanin blive neutraliseret.  I dag er der heldigvis ingen større risiko ved at lade kaninen blive neutraliseret. 

Myter og fakta ved bedøvelse af kaniner

Bedøvelse af kaniner er en af de ting, som mange kaninejere er nervøse ved. Der er mange forkerte informationer, myter og måske endda også dårlige oplevelser, som har skabt skræmmebilledet.

Det er helt naturligt at være nervøs for at der skal ske kaninen noget, hvis man vælger at få den steriliseret eller kastreret. Men risikoen for at der går noget galt er minimal og opvejer – for hunkaninernes tilfælde – risikoen for at den udvikler kræft, som er langt værre.

Kaniner er ikke skrøbelige og sværere at bedøve end andre dyr. Det er en vedholdende myte. Kaniner har et sart tarmsystem og her ligger den største risiko ved bedøvelse; nemlig at kaninen ikke kommer i gang med at spise hurtigt nok.

I dag er der ikke den store risiko ved at bedøve og neutralisere kaniner, som det var engang, for de fleste dyrlæger ved i dag godt hvordan man gør. Muligvis kan der være dyrlæger, som ikke har opdateret deres viden og bruger gamle metoder, men de fleste dyrlæger i dag er uddannet i lægge dyr i bedøvelse og operere dem.

Læs mere om bedøvelse af kaniner og myterne omkring det

kanin neutralisering

Valg af dyrlæge

Nogle dyrlæger vil ikke sterilisere hunkaniner, fordi de ikke har prøvet det før, men de fleste dyrlæger vil gerne. Hvis en dyrlæge siger nej til det, skal du ikke forsøge at presse på eller lade dig slå ud af det. Der er rigeligt med andre dyrlæger, som er vant til det, som du kan booke en tid hos.

Find en kaninkyndig dyrlæge her

Hos dyrlægen

Din kanin må ikke faste inden operationen. Kaniner kan ikke kaste op og de behøver derfor ikke faste. Desuden har kaniner et tarmsystem, der skal holdes i gang hele tiden, så det er ikke en god idé at faste din kanin.

Efter operationen

På grund af bedøvelsen vil din kanin formentlig have svært ved at holde varmen efter operationen. Derfor lader de fleste dyrlæger kaninen ligge på varmeplader under opvågningen, så den ikke bliver afkølet.

Får du kaninen hjem lige efter operationen, er det vigtigt selv at kunne holde den varm ved hjælp af varmedunk. Sørg for at varmedunken ikke er for varm.Basilikum

Din dyrlæge vil enten have givet noget smertestillende, der holder i 24 timer, eller give dig smertestillende med hjem. De fleste dyrlæger giver Metacam, som heldigvis er let at give kaninen. Det smager nemlig godt. Du får måske også antibiotika med hjem. Vil din kanin ikke tage medicinen, kan du blande det op med most banan med lidt basilikum.

Så snart kaninen er hjemme, er det vigtigt, at den begynder at småspise. Spiser den ikke, kan det give problemer med mavesystemet, hvilket er farligt. Hunkaniner vil måske ikke have lyst til at spise det første døgn, men derefter er det vigtigt, at de begynder at spise – også selvom det bare er en lille smule. De fleste kaniner vil gerne spise krydderurter efter neutraliseringen, men ikke så meget andet. Så sørg for at have basilikum og andre friske velsmagende urter klar.

Nægter din kanin at spise i dagene efter, kan du lave mos ud af dens kaninpiller og fodre med pipette. Du kan også købe Critical Care hos din dyrlæge. Dyrlægen bør dog informeres, hvis din kanin stadig ikke spiser efter 2-3 dage.

 

[important]

Vi anbefaler nedenstående bøger, hvis du vil vide mere om kaniner.

[/important]

One thought on “Praktisk info

 1. Det er jo meget varmt lige nu..
  Kan I give nogle råd om hvordan man kan gøre så kaninen får det koldere?
  Hilsen Celina med Nuser(:

  1. Det har du ret i, og kaniner trives ikke med så høj varme. Sørg for at din kanin kan søge ind et sted, hvor der er skygge og en let brise. Derudover kan du putte en mursten i fryseren eller eventuelt bare i et iskoldt balje. Den fungerer som en dejlig svaler, når du lægger den hen til kaninen. Derudover så skal du sørge for at din kanin får masser af vandholdige grøntsager – salat, agurk, selleri, frisk græs, mælkebøtter osv. Og at den har adgang til en skål med vand, fremfor bare en flaske.

 2. Hej, er det et dårligt tidspunkt at få sin kanin kastraret nu? Jeg tænker i forhold til, at man skal holde den varm. Han bor nemlig udendørs

  Hilsen Michelle

  1. Hvis han ikke kan tages indenfor i et par dage efter kastrationen, så er det bedst at vente til maj. Mange kaniner har svært ved at holde varmen efter operationen, fordi bedøvelsen stadig er i kroppen, og det kan blive farligt for ham her om vinteren, hvor der er træk og frostgrader. Men hvis du kan tage ham ind i et par dage hvor han måske kan være i et værelse, så kan du sagtens gøre det nu.

   1. Og der sker ikke noget ved, at han kommer ind og så pludselig skal ud og bo i kulden igen?
    – Tak for svar

   2. Nej, ikke hvis det kun lige er et par dage, og du sørger for at han er på f.eks et værelse, som jo er lidt køligere end stuen. De fleste soverum er 18 grader. I kan jo evt. skrue lidt mere ned til f.eks 16 grader lige de dage, hvor han er der. Hvis han er en ung kanin, vil han komme sig meget hurtigt af bedøvelsen, så det måske kun er 1½ dag, han skal være inde.

 3. Hej. Jeg står og skal have kaniner om 2-3 måneder, men jeg vil rigtig gerne vide noget om hvordan kaniners hukommelse f.eks. er, men jeg har simpelthen ikke kunne finde andre ‘svar’ end hvad folk har skrevet på forskellige forummer, så jeg tænkte, om i måske havde et link til en side med noget reelt forskning på det punkt?

  1. Der er vist ikke forsket i det, men der er anekdotisk evidens for at de kan huske tidligere ejere op til et år efter, hvor de ellers ikke har set dem (på godt og ondt).

 4. Min kanin har efter sterilisation fået en bule lige under såret. Dyrlægen er selvfølgelig informeret, men jeg er stadigvæk pisse nervøs!

  1. Så længe dyrlægen er indover. Det kan være en god ide at få noget antibiotika, men det ved dyrlægen bedst, da han eller hun kan se bulen og ved hvad der foregår. Hvis du ikke har været til dyrlægen, så kan du jo evt. tage et billede og sende til dem.

 5. Hej. Jeg har to kaniner i en bjælkehytte på 9 m2 ude i min have. Den her sommer er med utrolig høje temperaturer, og det er jo ikke lige frem det kaninerne ønsker. Heldigvis står skuret i skyggen det meste af dagen. Men der er stadig meget varmt derinde, selvom de har et fuldt åbent vindue (med myggenet for). Jeg har nu haft dem i ca. 2 måneder, og de har stadig ikke været udendørs. Planen er at de skal have en løbegård udenfor, men det kan først blive efter at vi har fået lavet nyt græs. Er der noget jeg kan gøre for at få dem udendørs? Den ene er rigtig sky, og vil stadig ikke lade mig kæle for hende, mens min hankanin er helt tillidsfuld. Jeg har prøvet at putte sele på hannen, men han var ikke vild med det. Så jeg fik den aldrig på. Jeg har også en mindre løbegård, men vil de få noget ud af det? Så er der også det, at jeg er i tvivl om de får nok sol og d-vitamin i det skur? Håber i kan hjælpe 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *