Er din kaniner kæledyr, bør du altid få dem neutraliserede (:sterilisering af hunkaniner/kastration af hankaniner). Mange kaninejere oplever problemer, så snart kaninen bliver kønsmoden: den kan bide, strinte, markere med afføring, lugte og lide under at være seksuelt frustreret. Alt for ofte ender kaninen på et internat eller i et bur i haven, fordi ejeren forveksler kønsmodenhed med adfærdsproblemer. Men alle disse problemer kan let løses med en neutralisering.

Kaniner og hormoner

I naturen lever vildkaninen efter en parringssæson, der varer fra februar til juni afhængig af klima og ressourcer. Omkring december og januar begynder hankaninens testikler at komme frem, hunkaninerne bliver fertile og interessen for at parre sig begynder hos begge køn.

Hankaninen ønsker ikke at andre hankaniner skal komme for tæt på hans mage, så han jager andre hankaniner væk. Hunkaninerne kan finde på at jage hinanden for at sikre sig de bedste redepladser. Særligt i dagene op til en fødsel, hvor hunkaninens hormoner spiller kraftigt ind, kan hun være meget aggressiv. Begge køn er derfor mere territoriale og egetkøns-aggressive i den periode.

Tamkaninerne er ikke styret af en specifik parringssæson, men er fertile hele året rundt. Det betyder faktisk, at tamkaninerne konstant er styret af et højt hormonniveau i modsætning til vildkaninen. Det har den effekt, at de er mere territoriale, mere pirrelige og lider også under et højere stressniveau.

> Læs mere om vildkaninen og tamkaninens adfærd

vildkanin bygger rede

Fordele ved neutralisering af kanin

 • Neutraliserede kaniner er sundere og lever længere. Risikoen for kræft i reproduktionsorganerne (æggestokke, livmoder m.m.) fjernes fuldstændig, så snart hunkaninen er steriliseret. 80% af alle hunkaniner udvikler kræft i reproduktionsorganerne inden de er 4 år. Kun en sterilisering kan modvirke dette.
 • Neutraliserede kaniner er bedre kælekaniner. Neutraliserede kaniner bliver roligere og mere kælne, når deres parringsbehov fjernes. Desuden har kaninerne en mindre tendens til at være destruktive (bide, grave) og aggressive (bide, cirkle, brumme) efter en kastration eller sterilisation.
 • Neutraliserede kaniner er renlige. Ikke-kastrerede hankaniner(og nogle intakte hunkaniner) kan finde på at strinte, og både han-og hunkaniner er lettere at renlighedstræne efter de er blevet neutraliserede.
 • Neutraliserede kaniner bidrager ikke til problemet med uønskede kaniner. Uønskede kaniner slås ihjel i skuret, efterlades i parker, hvor de sulter og bliver syge, eller afleveres til internater, hvor de kan vente længe på et nyt hjem. Kaniner, der sælges til dyrehandlere, har det ikke naturligvis bedre. Dyrehandlere sælger ukritisk til alle, og mange kaniner sælges som slangefoder eller til små børn, der hurtigt bliver trætte af kaninen.
  For hver kaninunge, der fødes, er der en kanin på et internat, der må opgive at få et hjem og skal aflives.
 • Neutraliserede kaniner lugter mindre.Så snart kaninen bliver neutraliseret, forsvinder den stærke lugt fra urin og afføring. Dette gør det langt lettere for mange familier at have kaninen gående indenfor, hvor begge parter får mest ud af det.

neutralisering kanin

Sterilisering af hunkanin

Så snart hunkaninen bliver 4 måneder/vejer 1 kg. er det en god idé at få hende steriliseret. Nogle hunkaniner bliver pirrelige i perioder, de oplever falsk drægtighed og lider generelt under at være seksuelt frustrerede. En sterilisering af en hunkanin betyder, at hun vil blive mere rolig, mere kælen og samtidig mindre destruktiv i sin adfærd.

En anden væsentlig faktor er, at 80% af alle hunkaniner udvikler livmoderkræft inden de bliver 4 år. Den eneste forebyggelse er en sterilisering.

Din dyrlæge vil sandsynligvis fjerneæggestok og livmoder, hvis der er tale om en ældre kanin, og kun æggestokkene, hvis det er en ung kanin.

Kastration af hankanin

Hankaninen kan kastreres, så snart testiklerne falder ned, hvilket sker, når han er omkring 3-5 måneder. Hankaniner kan lige som hunkaninerne finde på at bide, når de er blevet kønsmodne. Der er også risiko for, at hankaninen vil markere sit område eller sin ejer ved at strinte, og at andre dyr i huset vil blive chikaneret.

Oplever du kaninen cirkler om dine fødder, bider eller forsøger at parre sig med din arm, dine sko m.m. så er det tegn på en seksuelt frustreret kanin. Det er måske meget sjovt i starten, men det kan gå hen og blive en permanent adfærd, kaninen ikke kan slippe af med, og for kaninen er det ikke sjovt.

to kaniner neutralisering

Vil du vide mere om kaniner?

Vi anbefaler nedenstående bøger, hvis du vil vide mere om kaniner.

One thought on “Neutralisering af kanin

 1. Hejsa,

  Vi har fået vores to hankaniner kastereret samtidig, de gik sammen inden uden de store problemer…. Men nu er ham der plejer at være roligst begyndt at jagte den anden, efter de er kastereret. Hvorfor???

  1. Hvornår er de blevet kastreret? Hvis det er fornyligt kan dette være problemet. Sørg for at de får mere plads, så I kan undgå slagsmål og overvåg dem nøje. Hvis det bliver ved, så det ender i slagsmål, må I adskille dem. Hold øje med hvornår det sker. Nogle gange kan kaniner, der ellers har det godt sammen, også blive uvenner, hvis den ene er syg. Dit spørgsmål kræver lidt mere, så opret en tråd inde på forummet, hvor det er muligt at komme lidt mere til bunds i det.

 2. Er der steder du vil anbefale at få kaninen neutraliseret?

  Har en han der snart skal kasteres, og får måske også snart en hun, så 2 kaniner.
  Er det billigere eller dyrer? Har læst noget om at det er billigere hvis du har 2 istedet for 1 der skal neutraliseres.

  1. Det afhænger helt af hvor du bor. De fleste dyrlæger kan godt neutralisere kaniner, men der er selvfølgelig altid nogle, som ikke har erfaring med det og derfor ikke har mod på det. Men de lærer det altså på uddannelsen, så de kan godt. Prøv at se om der er en dyrlæge i nærheden af dig her: http://www.kaninhaandbogen.dk/forum/viewtopic.php?f=4&t=33

   Det vil absolut være dyrere at få neutraliseret to kaniner end kun én, men nogle dyrlæger vil give rabat, når du skal have ordnet to på én gang, hvis du spørger. Det er oftest de mindre klinikker, der giver rabat, så ring og spørg dem. Hvis du bor i nærheden af Guldborgsund Kaninhjem, kan du høre Marie-Louise om du kan få dem neutraliseret sammen med hendes kaniner. Det plejer at være en mulighed, og så får du stor rabat.

   1. Det er lidt svært at sige. I Danmark er gennemsnitsalderen vist 7, og den er 10 i England. Det varierer meget fra land til land, men vi ligger i hvert fald ikke særlig højt i Danmark, desværre. Der er desværre stadig alt for mange kaninejere, som ikke passer så godt på deres kaniner, så de trækker gennemsnitsalderen ned. Men det er da højere end en vildkanins gennemsnitsalder, som er 1-2 år 😉

 3. Hej,
  Jeg overvejer gevaldigt at få min 10 måneder gamle han-kanin kastreret. Han er først nu begyndt at grynte og prøve at ‘humpe’ min arm. Jeg har prøvet at give ham nogle bamser, men de er åbenbart ikke lige så interessante som min arm…

  Jeg tror jeg er kommet til konklusionen at han skal kastreres, men mit spørgsmål er, hvor længe tager det ham at komme sig, og er der noget jeg skal være opmærksom på? (Ud over varmepladen under operationen)

  Han bor lige nu ude i et stort bur/voliere, men har boet inde ind til i sommers og skal ind igen fra næste sommer, hvor vi flytter (og herfra skal han permanent være inde). Overvejer derfor at vente det halvår. Ville det være bedre for ham?

  På forhånd tak 🙂

  1. Dyrlægen vil kastrere ham om formiddagen og så kan du hente ham igen om eftermiddagen, hvor han vil være nogenlunde frisk. Formentlig vil han hoppe rundt allerede om aftenen og opføre sig som om der ikke er sket noget. Hvis dyrlægen bruger gas til bedøvelse, så vil det gå endnu hurtigere med at ryste bedøvelsen af sig. Sørg for at han kan komme til at drikke og spise, når du får ham hjem. Hvis han er udekanin, bør du holde ham inde til han er helt frisk oven på bedøvelsen eller vente til foråret. Bedøvelsen kan godt gå ind og påvirke kropstemperaturen, så de har svært ved at holde varmen, så derfor er det problematisk, hvis han så sættes ud i sit udebur lige efter. Dagen efter bør han sagtens kunne holde temperaturen, for så er bedøvelsen ude af kroppen.

   1. Tusinde tak for dit hurtige og brugbare svar! Nu er jeg mindre nervøs for at få det gjort, og selvfølgelig kan han få lov at blive inde et døgn eller to – jeg ville ønske, at han kunne være inde hele tiden, ligesom han plejer!
    Og tak for den brugbare liste over dyrlæger! Den er virkelig dejlig at have 🙂

    God jul 🙂

 4. Hej,
  På lørdag får jeg mine to nye hermelinere på hhv 7 og 9 mdr. Er det for tidligt at få dem neutraliseret tirsdag, altså bare tre dage efter vi har fået dem? Her tænker jeg på om de bliver for stresset?! Er det bedre at vente til de er faldet lidt til? Årsagen til jeg gerne vil have det gjort hurtigt er, at de skal sammenføres, så de kan gå frit sammen i stuen (forsat med hver deres bur). Jeg vil nødig have dem indespærret i hver deres bur længere tid end nødvendigt.
  På forhånd tak 😊

  1. Hvor dejligt! 🙂 Nej, få dem endelig neutraliseret med det samme. Det er jo lige stressende om det sker dag 1 eller dag 20, og det er så hurtigt overstået, at det jo ikke er en traumatisk oplevelse som sådan. Så hellere få det gjort hurtigt, så de netop kan komme hurtigt ud af deres bur (som jo også er stressende). Hvis der er tale om en han- og en hunkanin, så vil din sammenføring nok gå ganske hurtigt. Hvis du bare sørger for, at hunkaninen kan løbe væk, når hankaninen er alt for parringssyg, så finder de fleste kaniner hurtigt ud af det. Held og lykke.

 5. Jeg har en hun kanin som jeg overvejer at finde en makker til ☺️ Overtog hende fra en der ikke var i stand til at passe hende længere.. Hvis man vil fører 2 kaniner af modsatte køn sammen, er det så nok hvis blot den ene er neutraliseret?

  1. De skal sådan set begge to være neutraliserede, for de vil påvirke hinanden med duft, så den der ikke er neutraliseret, vil blive påvirket af det. Hunkaninen vil blive mere pirrelige, døje med falsk drægtighed og måske blive mere territorial, hvis hun er intakt. Hankaninen vil blive parringssyg og kan ikke lade hunkaninen være i fred. Så det vil ikke fungere. Begge kaniner – uanset køn – skal være neutraliserede.

 6. Hej,
  Jeg har lige fået min kanin kastereret. Hvor længe kan jeg forvente der går før hormonerne er ude af kroppen?

  1. Det er et meget stort spørgsmål 🙂 Der går nok 2 måneders tid, men det afhænger af så meget. Mener du i forhold til markering? Til hans adfærd over for hunkaniner? I forhold til hvor længe han kan gøre en intakt hunkanin drægtig? Formentlig tænker du i forhold til sammenføring? Hvis det er en steriliseret hunkanin, han skal føres sammen med, så går der nok lige 3-4 uger, før han er helt klar.

 7. jeg har købt en hun kanin på dyreinternatet, hun er steriliseret, og min han kanin er kastereret. De skrev hun ville være dominant, og det var hun ikke så, meget i starten, og det fungerede fint mellem dem. De var som bedste venner. men nu er hun begyndt at jagte ham, og plukke ham. Og de kan slet ikke være sammen. Hvad er der lige sket? og hvad kan jeg gøre?

  1. Hvor lang tid brugte du på at sammenføre dem? Og hvordan gjorde du? Hvornår sker det, at de er uvenner? Er det når de er i bur, eller når de løber frit omkring? At en kanin er “dominerende” betyder egentlig bare, at den fylder lidt. Den “dominerer” ikke en anden kanin. Han- og hunkaniner har slet ikke samme hierarki, så der vil aldrig være tale om, at hun vil “dominere” ham. Så der ligger noget andet.

   1. Jeg brugte en måneds tid på det. Men efter det så ud som om de havde det godt sammen, så tænkte jeg ikke jeg ville tage dem hver for sig, da de både kunne være i bur, og frit sammen. Det er overalt hun er efter ham. Jeg tillader dog ikke at de er i samme bur længere, men hun selvfølgelig har lov at dominerer i hendes eget bur. Men nu er det overalt, og hele tiden. Det er lidt som om han slet ikke må være der.

   2. Det lyder mærkeligt. Det er ikke typisk adfærd, i hvert fald, og hvis de har gået fint sammen, så bør de kunne blive venner igen. Nogle kaniner kan godt finde på at jage syge kaniner væk, og de opfanger signalerne, før vi andre gør. Så hold øje med ham. Men bortset fra det, så er det nok bedst at starte forfra på sammenføringen. Giv dem lige ro til at få nogle positive møder igen. Men der sker det, at hver gang hun kommer tæt på ham, så begynder hun at bide efter ham? Hun kan slet ikke tåle at se ham…eller? Hvis det er så slemt, så sæt hende i en indhegning/løbegård de næste 3-4 uger og lad dem interagere imellem tremmerne. Bare så de lige kan få “snakket sammen” igen uden at de kan blive fysisk uvenner. Det bør løse det. Hvor meget plads har de egentlig?

   3. Ja det er præcis som om hun ikke kan klare ham, overhovedet. Han bliver dog ved med at søge hende hele tiden, og vil hende gerne. De har stort set hele lejligheden at rende i. Bortset fra badeværelse. Og de områder jeg har lukket af, hvor der er ledninger, og sådan. Hun bider altså også helt vildt i tremmerne

   4. Det kan være foråret. Nogle kaniner får en noget mere hormonel adfærd. Der kan faktisk også være sket en fejl i forbindelse med steriliseringen, så hun ikke er blevet ordentligt steriliseret. Du kan evt. prøve at købe disse produkter http://www.petremedy.co.uk/products.html (kan købes på amazon.co.uk), som også skulle virke beroligende på kaniner. Der er nogle, der har oplevet at kaniner, der ellers sloges, er blevet gode venner ved at bruge disse produkter, som udsender beroligende dufte. Ellers er bedste bud desværre at starte forfra på sammenføringen.

 8. Jeg overvejer at få neutraliseret vores 10 mdr gamle han kanin. Han er verdens sødeste kanin. Men pludselig blevet ekstremt hannet. Kan I anbefale en god dyrlæge i nærheden af Herlev?
  På forhånd tak.
  Bh Nadia

  1. Har du prøvet at kigge på vores liste her: http://www.kaninhaandbogen.dk/dyrlaeger-med-forstand-paa-kaniner/
   Den er lavet med input fra andre kaninejere. Der vil altid være uenighed om, hvorvidt en dyrlæge er god eller ej, da dyrlæger jo desværre ikke er ufejlbare guder, og de kan ikke altid hjælpe, men sådan er det jo. En kastration af en hankanin er ikke et stort indgreb, og de kan de fleste dyrlæger – også dem, der ikke er på vores liste. For at komme på vores liste skal dyrlægen også sterilisere hunkaniner, så derfor kan der sagtens være en dyrlæge tættere på dig, som ikke er på vores liste.

 9. Tak for hurtigt svar. Jeg kikker på liste.
  Har imidlertid en anden bekymring. Er der risiko for, at han kan blive doven/passiv og tyk af kastration?
  Bh Nadia

  1. Nej, bare rolig. Han vil blive mere rolig, hvis han i dag render rundt og er parringssyg. Så på den måde kan du mærke forskel, men han bliver absolut ikke doven/passiv af det. Bare lettere at komme i kontakt med, fordi han ikke kun har én ting på hovedet 😉

 10. Tak for meget fint og ærligt svar. Han er ikke så parringssyg. Udover med sin bamse. Men han pøller alle steder. Og gnubber sin hage op af alt. Og dette bliver især forstærket, når der er andre hankøn i nærheden. Uanset art. Men sjældent strint. Og så er han temmelig dominerende. Hvilket jeg tror hænger sammen med det hormonelle. Men ellers er han en skøn, sjov og dejlig kanin. Meget tam. Selv om han er udekanin. Men han er ofte på besøg i udestue og hus. Så alle de markeringer er ikke holdbare. Jeg tænker, vi går den vej. Altså kastration.
  God Påske,
  Nadia

 11. Hej.
  Vi har en kastreret han-kanin på 9 måneder, som er rigtigt sød og meget kontaktsøgende. Vi har bestemt at købe én mere, således de kan have glæde os selskab af hinanden. Han har boet inde men skal flytte ud i et stort, dejligt bur, når temperaturene tillader det.
  Jeg har ledt på nettet efter en steriliseret hun-kanin, men har ikke fundet nogle til salg. Alle, jeg har fundet, er ikke neutraliserede. Vi overvejer derfor, om der er bedst at købe en hun-unge og få hende neutraliseret i 4 månedersalderen, eller om det er bedre at købe en hun-kanin på hans alder og få hende neutraliseret inden vi sætter dem sammen?
  Det skal tilføjes, at han desværre stadig markerer i bestemte hjørner, selvom han er kastreret for 5 måneder siden. Jeg kan derfor være usikker på, om han er klar til at tage imod en ny kanin.
  Venlige hilsner
  Anne

  1. Det er svært at finde steriliserede hunkaniner til omplacering. Kaniner, der bliver neutraliserede, er sjældent uovervejede køb, hvilket oftest er årsagen, når kaniner omplaceres. Selvom man kan være heldig at finde en steriliseret hunkanin til omplacering, fordi ejers situation har ændret sig, så er det ikke så tit, at det sker. De fleste internater tilbyder dog billig sterilisering, hvis I køber en kanin derfra, så det kan I undersøge. Om I køber en unge og selv får den steriliseret, eller om I køber en voksen, I får steriliseret er lidt hip som hap. Han vil alligevel helt sikkert løbe efter hende for at parre sig – han er en hankanin jo 🙂 Derfor er plads også vigtigt, så hunkaninen kan søge væk, hvis han er for meget.

   Jeres hankanin er helt sikker klar til at få selskab 🙂 At han ikke er renlig har ikke noget med det at gøre. Men husk at to kaniner skal have rigeligt med plads (det skal én kanin dog også). En kanin skal min. have adgang til 9m2 løbeareal hele tiden, så der skal være mere plads, hvis der er to. Hvis I kun har et standardbur, selvom det er stort, vil det helt sikkert være for småt, medmindre I bygger en stor indhegning til, som de kan løbe ud i som de ønsker.

 12. Hej 🙂
  Jeg har en hankanin på omkring 2 år. Jeg købte ham fra hans fødested, hvor han ikke trivedes. Han blev bidt af de andre kaniner og havde sår hele vejen rundt om halsen – det kunne jeg simpelthen ikke lade ham blive i…
  Nu har han det meget bedre. Han er ikke den mest kælne kanin, men han er underholdende, til dels kontaktsøgende og hopper rundt uden for buret hver dag. Han er ikke kastreret, men viser ikke tegn på seksuel frustration (af hvad jeg kan se). Det eneste der er med ham er, at han bliver vaks når min kat kommer ind på værelset. Han hopper gerne ud af buret og helt hen til katten. Katten derimod skynder sig ud (den er bange for ham af en eller anden grund). Jeg ved ikke om det er fordi han er territorial, eller om han bare vil i kontakt med katten. Han bider ikke.
  Foreslå i at alle kaniner bliver neutraliseret, også selvom de ikke virker særligt seksuelt frustrerede?

  Mvh. Julie

  1. Kaniner er jo sociale dyr, så derfor vil det give mening at få ham kastreret og give ham en steriliseret hunkanin som ven. Det er også hans sociale natur, der gør, at han gerne vil i kontakt med din kat. Du skriver ikke noget om hvor længe du har haft ham, for formentlig vil din kat med tiden blive mere tryg ved ham, og de vil måske få lidt mere ud af hinanden. De fleste katte er bange for kaniner, men de lærer med tiden at kaninerne ikke gør dem noget, hvis de heller ikke gør dem noget. Det vil helt sikkert være godt for ham at få en rolig, sød hunkanin som veninde (du kan få en kaninunge, hvis du mener, at han måske lige skal vænne sig til en anden kanin), og så er det nødvendigt at få ham kastreret. Indtil da behøver du ikke få ham kastreret, hvis han ikke tisser osv. i dit hjem eller forsøger at parre sig med katten.

 13. Hej.
  Jeg skal snart have en lille hermelin kanin unge, men jeg kan ikke finde ud af om jeg skal få ham neutraliseret grundet at jeg ikke rigtig har pengene til det, ville jeg kunne vente? og hvornår er det at du vil anbefale at få det gjord? og går det over det der parrings noget eller er det der bare foraltid når den så har fået det?

  Mvh. Aprilia

  1. I forhold til om han kommer af med sit “parringsnoget”, så ja, så vil det forsvinde, når han bliver kastreret. Også selvom han måske har været en rigtig pestilens, der har haft svært ved at skelne mellem din hånd og en hunkanin. Men indtil han bliver kastreret, kan du give ham en tøjbamse (den vil han også værdsætte, selv når han er kastreret).

 14. Hej.
  Jeg skal snart have en lille harmelin unge, men jeg ved ikke om jeg skal få ham kasteret grundet at jeg ikke har pengene. Kan man godt vente til den kommer i denne der tid…….eller?? og når den så kommer i det, holder det så op?
  mvh Aprilia

  1. Du kan godt vente til du har sparet op til han måske er 9-12 måneder. Du skal bare være forberedt på, at han nok vil markere indtil da, og at han måske kan finde på at parre sig med din hånd, hver gang du vil kæle med ham. Men det kan du jo vente og se hvor slemt det bliver.

 15. Hej,
  jeg har to kaniner. Hannen er en hermelin og vejer 1100 gram. Hunnen er købt som en hermelin, men der er nok også en anden race i hende, for hun er større og ligner mere en hare, hun vejer 1500 gram. Jeg vil gerne have hankaninen kastreret, for han er tydeligt frustreret. Desuden ville jeg gerne have, at de kunne gå sammen og have glæde af hinandens selskab.

  Mit spørgsmål er: Er der større sandsynlighed for at de vil kunne trives sammen, hvis jeg lader hunnen neutralisere også? Jeg er i øvrigt bekymret for om hun – også fordi hun er større – vil tyrannisere ham.

  Mvh. Jakob

  1. Størrelse har heldigvis ikke noget med personlighed at gøre, så det skal du ikke være nervøs for. Men siden du er nervøs for om hun vil tyrannisere ham, så lyder hun måske til at være en hunkanin, der godt kunne have godt af at blive steriliseret. Det vil helt sikkert være en god idé at få dem begge fikset, for deres begge to skyld.Hvis du lader dem neutralisere, vil de sagtens kunne gå sammen. Bare sørg for at de har god plads, så de kan bevæge sig og løbe rundt. Et to-etagers bur eller lignende er ikke nok, de skal have en meget stor løbegård til.

 16. Hej
  Jeg har overtaget en kanin på 3 år som ikke er neutraliseret. Han lugter og er konstant efter vores kat. Er det forsent at neutralisere ham i forhold til lugtgener og adfærd?
  Mvh
  Lene

  1. Det er slet ikke for sent. Langt fra. Både du, kaninen og katten vil sætte stor pris på det.

 17. Hej.
  Vi har en hun og en han dværgvædder der har løbegårde op ad hinanden. De ligger ofte op ad hinanden i buret og virker til at de gerne vil være sammen. De har fået unger for 9 uger siden og vi vil gerne beholde den ene unge (en han). Planen er at unge og mor skal neutraliseres/steriliseres, så de kan blive ved med at gå i samme bur. Så er spørgsmålet om vi også skal få steriliseret far på 4,5 år, så de alle 3 kan gå i samme bur? Mor og far har gået sammen i 3 uger op til fødslen uden problemer, men hun fortalte tydeligt at hun ikke ville parres igen og så lod han værre. Men vil han komme af med sine instinkter ved at blive steriliseret, når han er så “gammel” og er far til mange skønne kuld? Vi prøvede en dag at have far og søn fri på græsplænen sammen, men far ville parre med det samme. Han løb direkte hen og hoppede på ungen..
  Hvad tænker du?
  Vh Louise

  1. I bør helt sikkert få dem alle 3 neutraliseret. En kanin på 4,5 år er ikke så gammelt, og hans adfærd er styret af hormoner, så derfor vil hans parringslyst absolut forsvinde. Den kan sagtens dukke op igen hvert forår, men slet ikke i den grad, som han måske udviser i dag. I skal blot være opmærksomme på at de skal have meget plads. Du skriver bur og måske mener du løbegård/indhegning, men i hvert fald er et bur alt for småt til at have flere kaniner til at gå i. Èn kanin skal have min. 9 m2 til rådighed at bevæge sig frit på, og flere kaniner skal så selvfølgelig have endnu mere plads. Med tre kaniner skal I måske overveje at indhegne hele baghaven, hvis det er muligt, så de kan rende frit. I skal i hvert fald op på min. 25 m2 for at kaninerne virkelig kan trives. Det er jo aktive dyr, der gerne vil kunne løbe, grave og hoppe op på ting.

   At far forsøgte at “parre” sig med søn er ikke ensbetydende med at han var parringslysten. Han kan jo godt kende forskel på en han- og en hunkanin. Det kan være pga. stress – altså at han mere var anspændt over mødet med hvad der måske for ham var en fremmed kanin.

 18. Hej,
  Vi har en hunkanin vi fik neutraliseret d. 14. juli i håb om at hun ville begynde at slappe mere af. Hun graver stadigvæk meget og bider i buret. Trods intensiv renlighedstræning, tisser hun også stadigvæk udenfor sit bur flere gange om dagen. Vi har en utrolig sød kanin, men hun er nogen gange er hun simpelthen ved at drive os til vanvid.
  Mange hilsner,
  Camilla

  1. Neutralisering løser meget, men det løser ikke på at kaninen ikke trives i sit bur eller at den keder sig. Ingen kaniner trives i bure, og det at hun bider i sit bur er tegn på…at hun ikke har det godt i buret. Det er også et lille fængsel at være lukket inde i. Et bur må aldrig være et fængsel. Det skal være et hjem, som kaninen frivilligt opholder sig i. I skal passe meget på at den bider i buret – den kan få skadet sine tænder i en grad, så det kræver tandoperationer. Så få løst problemet hurtigst muligt – køb en stor løbegård, lad den være fritgående osv. Bare et eller andet, så den ikke tilbringer sin tid i et bur.

   At jeres kanin graver er naturligt nok. Det er en kanin. Lad den endelig. Den skal jo gerne have noget sjovt at lave og ikke bare sove hele dagen. I kan give den nogle gamle håndklæder at grave og gnave i, eller en stor papkasse I fylder med forskelligt, der er godt at grave i. En kanin skal have mulighed for at gnave, grave, hoppe, løbe og udforske ting, for at trives.

   At hun tisser udenfor sit bur er virkelig træls. Men hvis hun ikke ser buret som et rart sted at være, men et fængsel, som hun nødigt vil hoppe ind i, for så bliver hun lukket inde, så vil hun til enhver tid foretrække at tisse alle andre steder. Så hvis I får forbedret hendes trivsel ved at fjerne buret, lade hende være fritgående eller andet der gør, at hun ser sit bur som et rart sted, så vil problemet formentlig stoppe. Men det I skal gøre til at begynde med er nok at fjerne buret og i stedet anskaffe jer en større løbegård, som kan bruges indenfor. Hold hende i løbegården i to dage og så ellers lad hende rende ud og ind, som hun vil, men hold hende inde f.eks om natten, så hun stadig vænner sig til at løbegården er hendes område – eller i hvert fald det område der er i løbegården. Med tiden kan I måske fjerne løbegården helt.

 19. Hej
  Jeg har for nogle dage siden fået en hunkanin, hende jeg fik hende af sagde at hun er neutraliseret.
  Hvorfor hopper hun så på min anden hunkanin?
  (de går i hver deres bur men har dem ude sammen et par timer om dagen)

  1. Humperi er tegn på stress. Så hvis det er en hunkanin, så vil det være derfor. Du skal sammenføre dem, før du kan lade dem gå sammen, og det at din nye kanin reagerer på den måde er tegn på, at du skal gribe det anderledes an, så hun ikke stresser og bliver så anspændt over mødet med den anden kanin.

   1. Du har ikke skrevet hvad du gør, men begge kaniner skal helst være neutraliserede. Lad dem gå ved siden af hinanden med tremmer imellem i to ugers tid. Derefter så skal du lade dem mødes på et stort område – hvor de ikke har deres ting. Sæt to dage af til det, hvor de er sammen hele dagen. Strø foder ud over det hele, kæl med dem og snak roligt til dem. Hold en hånd på din nye hunkanin, så hun ikke stresser. Kan du mærke at hun bliver anspændt, så afled hendes opmærksomhed og få den anden kanin lidt væk fra hinden. Hvis de slås, skal de naturligvis adskilles. Humperi og nappen er sådan ikke godt – det er tegn på, at situationen er for meget.

 20. Hej. Vi har fået to hun kaniner (fra samme kuld) på 2,5 måned. Vi vil have dem neutraliseret, når de er ca 4 måneder. De har godt med plads – bor i et legehus i hver deres flamingokasse med tilhørende delvis overdækket løbegård så de har over15 km2 at hygge sig på. Vil det være en fordel at få dem neutraliseret på samme tid eller hvordan? Lige nu har de rigtig stor glæde af hinanden og ligger næsten altid sammen, når de ikke løber rundt i løbegården:o)

  1. Det lyder dejligt. Ja, få dem endelig steriliseret samtidig, så I ikke risikerer at de bliver uvenner. I skal være opmærksomme på, at de skal holdes inde lige de første par dage, da bedøvelsen gør, at de vil have svært ved at holde varmen. Når først de er kommet sig, så kan de komme ud igen.

   1. Tak for svar – det vil vi gøre :o) Kan de godt klare at være inde og så komme ud igen i den kolde tid?

   2. Ja, hvis det kun lige er et par dage, så er det fint. Og i forhold til jeres forhold med legehus og flamingokasser, så er der ingen grund til bekymring 🙂

 21. Hej
  Hvis man ønsker at have flere end 2 kaniner sammen i samme indhegning ( 3 el. 4 stk) og de alle er neutraliseret. Er det så at foretrække, at det er 2 hunner og en han eller hvordan skal sammensætningen helst være. Mvh Louise

  1. Det vigtigste er at have pladsen til det. Har du det – minimum 30 m2 – og du har styr på at sammenføre, så kan du som sådan sætte dem sammen, som du vil. MEN, det vil absolut være lettest at tilføje en ny hunkanin til flokken, som er yngre end din nuværende. Du kan også sagtens anskaffe dig en hankanin, men en hunkanin vil nok være det letteste. Bare sørg for at der er en væsentlig aldersforskel på dem, der har samme køn, så de helt automatisk ved, hvor de står i forhold til hinanden.

 22. Hej,

  Vi har fået neutraliseret vores to hun kaniner på 4 måneder for en uge siden. Hvornår kan vi forvente at den stærke lugt fra deres urin forsvinder? Og hvornår er hormonerne ude af deres kroppe?

  Vi har været meget plaget af at de lavede piller alle vegne før de blev neutraliseret og det gør de altså stadig. Er det hormonelt betinget eller markerer de sig?

  Udover dette så tisser de lige ved siden af kanintoilettet i deres bur i stedet for i toilettet selvom de også bruger toilettet til at tisse i. Kan det have noget at gøre med at de er to om et toilet?

  Det er huskaniner vi har som er vant til at gå ind og ud af buret som de ønsker.

  Med venlig hilsen

  1. I skal nok regne med at der går et par uger. Hos hunkaniner kan den hormonelle adfærd godt være et par måneder om at forsvinde, så giv ikke op hvis det tager længere tid end I lige havde håbet på. I forhold til markering eller urenlighed, så kan I se det på hvordan de lægger det. Hunkaniner lægger det tæt ved deres bur/toilet, mens hankaniner gør det over det hele. Sådan generelt set. Derudover så vil det ligge i en klump, hvis det er urenlighed, og spredt, hvis det er markering.

   Det med at de tisser ved siden af toilettet kan godt være, fordi at de ikke kan komme til samtidig. Er det et hjørnetoilet? I hvert fald ses det nogle gange ved flere kaniner, hvor der ikke er plads til begge to samtidig i toilettet, at den ene bliver urenlig. Af uvisse årsager insisterer nogle af dem nærmest på at skulle på toilettet samtidig. Så forsøg endelig med to toiletter, det er en meget mulig årsag. Er der ikke plads til to toiletet, så overvej om hele buret ikke skal laves om til toilet, når nu de alligevel render frit. Det er ganske ligetil. Læg aviser i bunden af buret, træk en klar affaldssæk over bunden og hæld så træpiller/grus/hvad du end bruger i bakken. Når det så er tid til at skifte, så trækker du blot posen over og binder en knude på. Så let. Og du slipper for at være frustreret over at den ene ikke er renlig.

 23. Hej
  Min dyrelæge siger at de vil sterilisere min hunkanin når hun er 3 måneder men kan se I skriver 4 måneder og har læst andre steder at det er mellem 4-6 måneder. Er det en dårlig ide/skadeligt for hende allerede at blive steriliseret når hun er 3 måneder?
  Har brug for hjælp asap

  1. Nej, slet ikke. Det betyder bare, at din dyrlæge er fingernem og føler sig tryg ved det. Flere steder bliver kaninerne neutraliseret når de endda er 8 uger, men rigtig mange dyrlæger siger 4 måneder som fingerregel, for så har kaninen en størrelse, hvor det er lidt lettere at arbejde med.

 24. Hej
  Er denne side stadig aktiv ?
  Jeg har et spørgsmål 🙂
  Vi har en lille løvehoved hankanin på ca 4 år
  Han bor i et større udendørs bur – 1,5×5 m – forår/sommer/efterår og inde i et rum i laden på 7 kvm om vinteren.
  Han er altså udekanin.
  Min datter vil så gerne give ham selskab i form af en anden han kanin.
  Men er det en gid ide’?
  De skal vel begge kastreres så?
  Og når han har været alene så længe, vil han så kunne acceptere en ven?

  1. Det er en rigtig god idé, din datter har fået 🙂 Kaniner er jo sociale dyr, så de trives bedst med selskab. Især udekaniner har brug for selskab, for de er meget alene, hvilket ikke er rart for et byttedyr, der fra naturens side lever i store kolonier, som giver dem tryghed og beskyttelse. De skal dog begge neutraliseres. Og så skal I finde lidt mere plads til dem, ikke meget mere, men bare nok til at de kan trække sig væk, når de gerne vil være alene. Især i starten, hvor de ikke kender hinanden så godt. Hvis I bare kan give dem et par m2 mere om sommeren og så også bygge op i højden ved hjælp af træstubbe, små huse osv, så der kommer flere lag i miljøet.

   I skal bare være opmærksomme på, at de skal sammenføres. I kan altså ikke bare smide to fremmede kaniner sammen og så håbe på, at de øjeblikkeligt bliver venner. I skal præsentere dem for hinanden i en periode.

   At han har været alene i 4 år gør ikke at han ikke vil acceptere en ven. Slet ikke. I nogle sjældne tilfælde ses desværre at nogle kaniner har det svært med andre, fordi de måske er taget for tidligt fra deres mor og søskende, og derfor ikke har noget ordentligt kaninsprog, men det er heldigvis ikke ofte det sker. De fleste årsager til at kaniner ikke kan sammen er fordi sammenføringen ikke er gjort ordentligt, at de ikke er neutraliserede eller at ejeren tror at de sagtens kan trives sammen i et lille bur.

 25. Jeg har for 3 dage siden fået min han kanin kastererwt
  Men nu markerer og laver han over det hele, skal jeg renlighedstræne forfra? Og hvornår stopper markeringen?

  1. Åh ja…det er nu usædvanligt at det sker så hurtigt efter kastrationen. Det plejer at ske efter 3 ugers tid. Det er normalt. Ja, du skal være efter ham og samle op efter ham hele tiden, så det ikke bliver en dårlig vane. Det vil dog stoppe helt pludseligt, men ikke hvis det også er blevet en dårlig vane i mellemtiden.

   1. Hej
    Nu er der altså gået fire uger, og han markeret stadig ind imellem, jeg ved ikke hvad jeg skal stille op, for han vil ikke være i buret når jeg er i samme rum, hvorfor han bider og river i tremmerne, men han markerer jo på min seng, og det er rigtig træls når det sker mens jeg sover også

   2. Han skal holdes fra sengen, for det kan hurtigt blive en dårlig vane, og de er rigtig svære at bryde hos en kanin. Kan du ikke købe en løbegård til ham (se den her fra zooplus) – så har han mere plads om natten. Mange kaniner, der bider i tremmer, falder til ro, når de er i en løbegård i stedet, fordi der er mere plads. Det andet bliver for klaustrofobisk til ham.

 26. Vi fik to kanin unger for 14 dage siden, det er en hun og en han. De er 12 uger gamle. Vi skal have dem neutraliseret, men er i tvivl om hvornår det skal gøres.
  Hvornår er det bedst at skille dem ad ?

  1. Jeres hunkanin kan steriliseres så snart hun er 4 måneder eller vejer 1 kg. Det afhænger lidt af dyrlægen. Hankaninen kan godt kastreres før hans testikler er faldet ned, men de færreste dyrlæger vil gøre det, da det kræver en hel del fingerarbejde, så her må I vente. Da I har to kaniner, så vil hans testikler falde hurtigere ned end hvis han gik alene, så det vil nok ske omkring 5-måneders-alderen (måske endda før). Når han begynder at brumme, løbe efter jeres hunkanin eller de virker til at være uenige, så tjek dagligt om testiklerne er faldet ned. Det er svært at sige, hvornår I skal skille dem ad, for egentlig skal I gøre det nu. En hunkanin kan faktisk godt blive drægtig allerede når hun er 3 måneder, og en hankanin kan i teorien godt gøre hende drægtig fra han er 8 uger…men det er jo så individuelt fra kanin til kanin. Men som I kan høre, så er der jo en risiko at de går sammen nu, og jeg kan ikke sige til jer, at I godt må lade dem gå sammen, for der er bare ingen garantier. Det bedste vil nok være at købe en løbegård og så lade dem på skift være lukket væk. Når I så er hjemme og kan holde SKARPT øje med dem, så må de godt rende rundt sammen. De skal stadig have kontakt til hinanden, for ellers skal I jo i gang med en sammenføring om et par måneder, og det er der jo ingen grund til, når de allerede er venner nu.

   1. Tak for svar. Vi har delt buret op i to ( det er to komposthegn vi bruger som bur. De kommer ud flere gange dagligt og løber i stuen, vi har også katte så de løber kun rundt når vi holder øje.

 27. Jeg har 2 spørgsmål
  1. når jeg tænkt på også steriliseres min hunkanin. Om de overlever undersøgelse og fjerne det. bange for hun får kæft. Hvor jeg har læst hæft hos kaniner, der er stort chancer hos hunkanin.
  2. De 2 kaniner jeg har, deres mor vil ikke kendes ved dem hvorfor ikke? Jeg synes det er synd for dem. Jeg er glad for at jeg tog dem begge to så de kan holde dem ved selskab. De bor være sin bur ved side af hinanden så de kan holde hinanden med selskab.fordi han prøver at parre sin søster. Og han skal kastreres d.16 i denne måned. Så jeg håber stadigvæk de kan sammen igen efter undersøgelse. Jeg skal også købe løbegård til dem. Hvornår kan de gå sammen efter undersøgelse. Der var måske mere end 2 spørgsmål. Jeg håber du kan svar på det snart.

  1. Når en kanin får unger, så er den ikke hos dem hele tiden. Den tilser dem kun én gang i døgnet, hvilket er for at beskytte ungerne mod rovdyr. Hun ønsker altså ikke at tiltrække opmærksomhed omkring sine unger. Det kan vi godt nogle gange forveksle med at hunkaninen ikke vil sine unger, men det er en fejl. Hun vil skam gerne. Hun opfostrerer dem bare på en anden måde.

   Så snart han er kastreret, kan de i teorien godt gå sammen. Han kan sådan set godt stadig gøre hende drægtig, men risikoen er lille. Det vil være en rigtig god idé også at sterilisere din hunkanin. Det er nemlig stor risiko for at hun udvikler kræft – men det er ikke kun derfor. Hun vil blive falsk drægtig, og det vil gøre hende mere pirrelig (hvilket kan gøre at de to søskende begynder at småslås) og at hun ikke er kælen.

 28. Min lille hunkanin er falsk drægtig, vil gerne have hende neutraliseret, kan det gæres mens hun er falsk drægtig?

  1. Det er lang tid siden at du spurgte, så du har sikkert fået steriliseret din hunkanin (god beslutning 🙂 ) – når man steriliserer hunkaniner, mens de er falsk drægtige, så kan det ske, at de er langt længere tid om at få justeret hormonniveauet efter steriliseringen. Det er det eneste.

 29. Hej 🙂
  Jeg har en han kanin på ca. 2. Han er ikke kastreret og har ikke nogle adfærd problemer. Jeg overvejer at få en ven til ham. Ville en kastreret han kanin være en dårlig idé? Ville de kunne gå sammen eller burde jeg få min kastreret?

  1. Har du fået en ven til din kanin nu? Begge bør være neutraliseret for at det kan fungere mellem dem. Selvom din kanin opfører sig fint nu, hvor den bor alene, så vil du helt sikkert se en anden adfærd, så snart en anden kanin flytter ind.

 30. Hej,
  Jeg skal snart være ejer til to dejlige dværgvæddere (en hun og en han). De skal selvfølgelig neutraliseres, og jeg har tænkt mig, at de nok skal det samme dag. Mit spørgsmål er, hvor lang tid jeg skal vente, til at jeg kan sætte dem sammen igen? De skal bo i er skur på 10m2, med fri adgang til en løbegård på ca. 25m2. Min plan er at købe dem når de er klar. Når de så begynder at være tæt på at blive kønsmodne, vil jeg prøver at dele skuret op (jeg sætter et gitter, så de for en halvdel hver), indtil de bliver neutraliseret. Så sætter jeg dem ud i løbegården sammen under obsyn. Så, hvor lang tid skal jeg vente med at sætte dem sammen igen efter?
  Mvh. Emilie 🙂

 31. Hej.
  Jeg har lige fået kastreret min han kanin som er ca halvanden år gammel, og han fortsætter stadig med at vil parre med vores fødder og arme. Er der noget vi kan yderlige gøre for at stoppe det?

 32. Vores hunkaniner er 2 år og har alle dage gået ude med hinanden (søster)..den ene er nu gået bort og vi vil rigtig gerne have en ny ven til hende vi har tilbage. Hun er ikke neutraliseret og bliver det heller ikke.

  Vi er nået frem til at det bedste ville være en kastreret hankanin, hvis vi overhovedet skal anskaffe en mere??

  Hun ser ud til at ikke at lide nogen nød, dog kan vi se hun leder lidt efter sin søster en gang i mellem..
  Da hun er en udekanin er det ikke så ofte vi kæler med hende..så vi tænkter om så hun ikke mangler selskabet af en anden kanin? De har ca. 15m2 i alt. Fordelt mellem ude på græs, overdækket løbegård og mindre skur at være i..

  Hjælp venligst så vi kan få taget den rigtige beslutning.

  1. Beklager meget sent svar på dit ellers akutte spørgsmål. Fandt du ud af det? Hvis ikke, så skriv igen, så skal du nok få et hurtigt svar denne gang.

 33. Hejsa 🙂

  Vi har lige fået en dejlig Hermelin dværgkanin hjem for et par dage siden. En han. Er det ca. ved 3.5 mdr. alderen, at han er klar til at blive neutraliseret? Og hvad koster det ca.?

 34. Hejsa
  Min belgiske kæmpe unge på 4 måneder skal kastreres, men jeg er bange for at en kasteration vil gå udover hvor meget han kommer til at vokse
  Vil han blive mindre eller?

  Mvh Annette

  1. Faktisk siger man om katte og hunde, at de bliver langbenede, hvis de neutraliseres tidligt – om kaniner er der vist intet, der tyder på at de bliver hverken mindre eller større. Du skal tænke på at kaniner i naturen jo sådan kort fortalt jo er “neutraliserede” halvdelen af året, hvilket jo ikke påvirker deres vækst.

 35. Hej, jeg har en hunkanin på 8 år, hun er desværre ikke blevet neutraliseret. Jeg har for ikke længe siden læst, at hunkaniner som ikke er neutraliserede, har stor risiko for at udvikle livmoderkræft.
  Syntes i at hun skal neutraliseres? Jeg tænker lidt at hun er for gammel til det, jeg er nemlig bange for at hun ikke vil kunne klare det?
  Men hvis jeg får andre kaniner en dag, skal de sandsynligvis neutraliseres!
  Og et andet spørgsmål…
  Hun får også noget foder, som hedder festival exclusive, det er en musliblanding, og det har jeg hørt ikke er så godt! Hun er også blevet overvægtig. Syntes i at jeg skal skifte til noget andet foder?(vi har prøvet flere gange der hun var yngre, men hun ville bare ikke spise det!) Eller er det ligemeget når hun nu er så gammel? Tænker lidt på noget foder som hedder vetcare plus, der er bla noget for overvægtige kaniner. Eller hvad anbefaler i?
  Jeg ved godt at der er meget, jeg ikke før har vidst om kaniner, da jeg kun var 8 år da jeg fik hende, og mine forældre har aldrig haft kanin før. Men jeg vil bare have at hun har det så godt!

  1. Din kanin er en fin, ældre dame. Hun vil sikkert sagtens kunne steriliseres hos en ordentlig dyrlæge, men i takt med alderen kommer der mere fedt på kroppen, og her hober bedøvelsen sig op, og derfor er det sværere for ældre kaniner at komme sig af bedøvelsen – og din kanin er jo overvægtig oveni. Derudover kan hun jo være svækket på flere måder. Mange kælekaniner bliver ikke ældre end 8-9 år, så selvom hun ville kunne steriliseres, skal du måske nyde de år, du har med hende som hun er nu, og så til gengæld være ekstra opmærksom på tegn på sygdom (og livmoderkræft) hos hende. Hvis du kan komme til det, så vej hende en gang om ugen. Det er den bedste måde at holde øje med om hun har det godt.

   Det vil være rigtig godt at skifte hende over på noget andet foder. Hun er vant til selv at kunne vælge “slikket” når hun har fået serveret musliblanding i så mange år, så ja, hun vil nok ikke være helt tilfreds. Men køb noget rigtig godt foder til hende, der måske er lidt dyrt til, men så kan du altid køre hende over på noget andet foder. Hun skal over på noget andet, det er helt sikkert, for der er ikke nok næring i det til hende, og i takt med at hun er blevet ældre ændrer hendes behov sig også. Hun bør som sådan ikke over på slankekost i hendes alder. Tværtimod faktisk. Men hun skal tabe sig, da det går ud over hendes livskvalitet.
   Du skal skifte over til bedre foder og så skal hun bevæge sig! Giv hendes mad i en foderbold, så hun skal bevæge sig for at spise. Desuden er det sjov aktivering for hende, så det vil være godt for hende. Du kan stadig give hende musliblandingen som en form for slik ved at strø det lidt ud i hendes hø/halm, så hun skal bruge sin næse og sine poter for at få fat i det. Du kan også gemme det inde i en tom toiletrulle, hvor du bukker enderne på. Hun skal til at være lidt mere aktiv og her må du gerne lokke hende med musliblandningen.

   Hvor meget bevæger hun sig? Hun skal helst ikke sidde i et bur for meget. Hun skal ud og rende flere timer om dagen.

   I forhold til foder så kan du købe Burgess hos dyrlægen. Det er dyrt, men jeg har endnu ikke hørt om kaniner, der ikke kan lide det. Du kan også på Zooplus købe nogle små poser af forskelligt foder og se om der er noget af det, hun kan lide.

   1. Mange tak for svarene!
    Jeg vil prøve at gøre mit bedste jeg kan for at hun skal få det bedre.
    Min kanin bor indenfor. Dens bur er ca 85 x 47 cm, jeg tror det er lidt for småt, men jeg vil prøve at overtale mine forældre til at købe et større bur, er 150 x 85 ok? Problemet er bare at vi ikke har så meget plads…
    Når vejret er godt (over 10 grader og det ikke regner) er min kanin undenfor.(vores have er ca 15-20 m2) Det er den ca i en til to timer.
    Når den er indenfor går den rundt i ca 30 min. Den vil kun gå på tæpper og i sengen. Og vi er lidt nærvøse for at den vil gnave i nogle møbler eller ledninger.
    Vi har prøvet at gå tur med snor på, udenfor, men den vil bare ikke bævege sig med snor på!
    Hvad kunne jeg gøre bedre, for at den kan få lov til at bevæge sig mere? Hvor meget skal den bevæge sig om dagen?

   2. Din kanin bør faktisk have mulighed for at bevæge sig dagen lang, men i hvert fald minimum 10 timer om dagen. Det lyder måske af meget, men tænk på at døgnet har 24 timer, så det vil faktisk kun være fra kl. 8 om morgenen til kl. 18 om aftenen.

    Det er et meget lille bur. Har I mulighed for at save lidt af benene, så buret står nærmere jorden, så din kanin kan hoppe ud og ind af sig selv. Så kan I sætte kyllingenet rundt om, så hun har en løbegård på ca. 6 m2? Det er ikke særligt dyrt. Det kræver heller ikke det store, da I kan købe sådan nogle spyd fra byggemarkedet, som man sætter i jorden og som nettet så sættes fast i. I kan gøre nettet stærkere ved at købe noget lidt dyrere net og sætte nederst, så din kanin ikke kan gnave sig ud, hvis den har de tendenser 😉 Hvis I vil, kan I sætte fliser rundt langs hegnet, så din kanin heller ikke graver sig ud.
    Den her er 3 m2, så den er lidt lille, men hvis dine forældre ikke er til at overtale til at lave en større løbegård med net fra byggemarkedet, så kan du jo ønske dig den her i julegave: http://www.zooplus.dk/shop/smaadyr/loebegaarde/metal/281759

    Prøv at se her hvordan det kombineres med et stort bur: http://media.mediazs.com/shop/customerpictureupload/082016/27/1907078284071244282/b800.jpg

    Formentlig har du sådan et bur nu? Så kan du jo indtil da sagtens kombinere det: http://media.mediazs.com/shop/customerpictureupload/032016/21/8916047189990393527/b800.jpg

    Du skal ikke være bekynmret for om din kanin fryser når den ikke sidder i buret. Faktisk er der langt større risiko for at den fryser NÅR den sidder i buret, fordi den ikke kan bevæge sig. En kanin skal kunne løbe rundt for at holde sig varm om vinteren.

    I kan også sagtens tage den ind om vinteren. Har I haft problemer med at den gnaver i ledninger og møbler? Din kanin er jo en ældre dame, og de plejer nu ikke at være slemme til at gnave, men er mere interesseret i at hvile. Du kan dog overveje om det ikke er bedst at hun kommer ind, hvis hun nu f.eks har gigt, da det vil være bedre for hende. I kan let kaninsikre ledningerne med ledningeskjulere fra Ikea eller byggemarked. Ulempen er selvfølgelig at hun ikke er steriliseret og det kan være, at hun markerer, men det er slet ikke sikkert at hun gør det.

 36. Hun har boet indenfor hele sit liv og hendes bur står ikke på ben, men er et bur hun sagtens kan hoppe ind og ud af.
  Hun bor som sagt indenfor, men får lov til at gå rundt udenfor når vejret er til det, og der er hægn rundt om hele vores have, så hun slipper ikke væk. Når det bliver forår og sommer, vil jeg sætte en drikkeflaske ud til hende, så hun har noget vand. Det har vi ikke gjort før, så det er derfor, hun ikke kunne være ude i for mange timer. Kan det hjælpe?
  Hun har været indekanin hele sit liv, derfor vil jeg ikke sætte hende ud om vinteren, da jeg er bange for at hun vil blive syg. Og desuden må vi ikke have kaniner i boende i haven, det står der i vores lejebolig kontrakt.
  Hvor koldt og varmt, mht at hun er indekanin, må det max være når hun skal være ude? Jeg har prøvet at have hende undenfor når det er lidt småkoldt (10 grader eller lidt under), og der kan man se at hun ikke bryder sig om det.
  Hun får også lov til at gå rundt indenfor, et par gange om dagen.
  Da hun var yngre markerede hun meget, det gør hun ikke mere, men kan godt finde på at lave lidt lort.
  Vi har dog ikke muglighed til, at have hende gående i 10 timer om dagen.
  Men jeg prøver på at give hende mere lov til at gå indenfor på mit værelse, når jeg er på værelset.
  Hvad kunne i foreslå?
  Og er et bur på 150×85 cm for lille?
  Men min kanin virker egentligt til at have det ok, den er nyskærrig, vil gerne spise og opsøger gerne kontakt hos os. Den kan dog godt finde på at bide, er det fordi den har det dårligt?

  1. Åh ja, undskyld. Der kommer så mange spørgsmål hver dag, så fik byttet rundt. I stedet for et bur på dit værelse, så køb en løbegård fra Zooplus – den er større end et bur, og når du er hjemme og på dit værelse, så kan du fjerne siderne på den, så den ikke står og fylder.

 37. Hej
  Jeg har en hunkanin på 6 år som jeg gerne vil have neutraliseret.
  Er det forsent at gøre det når hun er ved at være lidt gammel?
  Mvh Agnes!

  1. Hej
   Jeg har en hunkanin på 6 år, som jeg godt kunne tænke mig at få indenfor, men mine forældre siger at et kommer til at lugte, så jeg ville bare spørger om det er forsent at få hende neutraliseret? Mit sidste spørgsmål er om det er forsent at få hende indenfor når hun har boet udenfor hele sit liv og hun er somsagt 6 år?
   Tak på forhånd

   1. Nej da, det er slet ikke for sent. Om en kanin lærer at være renlig har mere noget med deres personlighed. Sky og nervøse kaniner vil have lidt sværere ved det, fordi de er så usikre at de har brug for at markere en del. Men de fleste kaniner lærer det nu fint, selvom man aldrig kan forvente at det er 100%. Mht. lugt så har det noget med toilettet at gøre og ikke kaninen. Hvis du bruger spåner f.eks så lugter det rigtig grimt. Træpiller fra byggemarkedet lugter slet ikke på samme måde og støver heller ikke. Men du skal selvfølgelig holde toilettet rent, så om hun lugter eller ej, afhænger af dig 🙂

 38. Hej.
  Min kanin mulle er fornyeligt flyttet indenfor (da jeg ønsker at han skal bliver frikanin på mit værelse). Han tisser i alt blødt, så Jeg har undersøgt lidt omkring det, og jeg jeg er kommet frem til at Kastration muligvis er svaret. Mine forældre og jeg har også snakket lidt om at finde en ven til min kanin (jeg er godt klar over at dette ikke er muligt uden min kanin er blevet kastreret). Så her kommer mine spørgsmåls: Min kanin er 8 år, er det for gammelt til en kastration? og har alder nogen betydning i for hold til bonding? Jeg forestiller mig at det skal være en hunkanin.
  Mvh Sofia

 39. Hej
  Jeg skriver fordi jeg har en hunkanin på ca. 3 -3,5 år.
  og jeg ville gerne have hende neutraliseret.
  Men er hun for gammel, og kan det skade hende.

  mvh Camilla

 40. hej
  Jeg har en hunkanin på 3,5 – 4 år ,og jeg kunne godt tænke mig at få hende neutraliseret.
  Men er hun for gammel.
  og er der noget skadeligt ved det.

  MVH Camilla

  1. Nej, hun er bestemt ikke gammel. Hun har en helt fin alder. Hun er bare “voksen” lige nu, men slet ikke gammel overhovedet. Der går mange år endnu, før du kan kalde hende gammel 🙂 Så ja, hun kan sagtens steriliseres uden problemer.

 41. Det giver altid mening, hvis I oplever at I får problemer med lugt, tis, bid osv. Hvis I ikke har det, så lad det være. Hankaniner kan godt være lettere at have intakte, men de kan også så lige pludselig ud af det blå så begynde at blive parringssyge, strinte osv. Så er I forberedt 🙂 Så kan I jo beslutte jer til den tid, hvis det er. Der er ikke samme ricisi som ved hunkaniner at undlade at neutralisere en hankanin, så hvis det fungerer for jer, og I kun skal have ham, så er det ok.

 42. Hej,
  Jeg har en fin kastreret kanin på lidt over et år, men ønsker selskab til ham, og i den sammenhæng har min veninde lige for 10 uger siden fået kaninunger. MEN ungen, som er en pige, er jo ikke steriliseret. Kan jeg stadig prøve at holde dem sammen? Hvilken slags adfærd kunne hun finde på at udvise overfor ham? Vil have hende steriliseret så snart hun bliver kønsmoden.

  Tak for din tid

  1. Hun vil jo kunne steriliseres om 2 ugers tid, så der er ikke så lang tid. Du skal selvfølgelig sammenføre dem som man ville normalt, men det kan gå meget hurtigt, når der er en kaninunge indover, selvom det aldrig er en garanti. Som sagt kan hun blive steriliseret meget snart, men ellers kan du godt lade dem være sammen indtil da.

 43. Hej

  Er det for sent at kastrere min kanin?

  Han er snart 4 år gammel, og bor ude på vores overdækkede terrasse, i et mellemstort bur. Dengang vi fik ham, blev der ikke rigtigt tænkt over at få ham fikset.
  Men nu har jeg i flere måneder tænkt over at få det gjort, på grund at han kan være meget territorial i perioder. Det gør ham svær at håndterer omkring hans bur, og udsætter ham for stress.

  Men er det for sent at få ham ordnet?

  Ps. er efter alt for lang tid, ved at undersøge god kanin kost. kan du anbefale noget godt hø og pillefoder? samt måder at overbevise sine forældre om at købe flere grønsager til sin kanin…

  1. 4 år er slet ikke for sent for en kanin at blive kastreret. MEN, det vil ikke nødvendigvis løse de udfordringer, du har. Burkaniner har større tendens til at bide og være territoriale. Løsningen skal findes i at ændre hans boligforhold. Du skriver, at buret er mellemstort, men det er ud fra hvad vi kan få hos dyrehandleren – ikke størrelse ift.kaninerne kan trives med. Byg en stor løbegård omkring buret, evt. lav en løs indhegning af terassen, så han kan blive lukket ud og rende frit på terrassen så meget som overhovedet muligt. Her til sommer, hvor I selv er meget ude, kan I nøjes med at købe en løbegård, som kan skilles ad og så laves til et længere hegn (se link her ). Til efteråret kan I så købe nogle metalpæle i byggemarkedet sammen med hønsenet og sætte rundt om terassen, så han kan rende rundt uden opsyn.

   Så vil du se en kanin blomstre op.

   Du vil måske opleve at han pøller rundt omkring på terrassen, fordi han ikke er kastreret. Det er slet ikke sikkert, at det vil ske, så vent og se. Hvis han begynder at gøre det og det er meget slemt, så kan I overveje at kastrere ham. Når han får mere plads, vil det også give mening at overveje om han ikke skal have en anden kanin som selskab, når han nu bor ude hele året rundt og let kan blive ensom. Så vil det være nødvendigt at han er kastreret.

 44. Hej,
  Jeg har fået 4 kaninunger på min 1 år gamle dværgvædder løvehoved.
  3 piger og 1 dreng.
  De er idag fyldt de max 10 uger (hvor de må gå sammen) men jeg har kun sat drengen væk da de faktisk alle sammen er helt vildt glade for hinandens selvskab og ligger i en klynge hele tiden og slikker hindanden.
  De går en en stor løbegård på omkring 20 km2.

  Der kommer nogle er skal se på dem men de er først hjemme til august.
  To af ungerne er identiske tvillinger (udseende) – det er så desværre 1 hun og hannen.
  Kan jeg foreslå dem at købe begge to, men bare at de så neutraliserer dem? Og kan de godt sætte dem sammen igen, når de nu så har været adskildt fra i dag af?
  Eller skal jeg bare kastreret hannen også de kan sterilisere hunnen?
  Hvor lang tid skal der gå før de kan blive sat sammen efter de er neutraliseret?

  Krydser fingre for et hurtigt svar 😀
  – På forhånd tak!

  Mvh

 45. Hej. Vi har to hunkaniner, som vi adskilte da de blev kønsmodne (var ellers fine venner). Den fede var mest dominerende, men den lille mest “skruk”. Hun bygger ofte rede og plukker sig. De er ofte i løbegård sammen hvilket går fint (den lille graver og den tykke æder), men fordi den lille så ofte er falsk drægtig, har vi nu bestilt tid til sterilisation. Bør vi også tage den anden med? Eller hvad tror I vi kan forvente, hvis en er steriliseret og den anden ikke?

 46. Hej,

  Jeg har netop fået kanin unger. Han og hunkanin går sammen og det var “planlagt” med unger. Jeg har googlet og googlet, men kan ikke finde info omkring, hvad det er rigtigt at gøre nu. Skal hunnen lukkes inde sammen med ungerne, så hankaninen ikke kan komme til hende/unger?

  Håber at få svar her. Tak på forhånd…

  Vh
  Mia

 47. Hej!

  Vi har lige overtaget 2 hunkaniner fra samme kuld som ikke er neutraliseret. Den forhenværende ejer sagde at de kom rigtig godt ud af det med hinanden.

  Herhjemme ser det ud til at de er rolige og putter i buret. Der er ikke nogen form for uro derinde. Men når de kommer ud og løbe i hjemmet synes jeg de begge hopper lidt op og forsøger at parre den anden.

  De strinter ikke og laver kun pøller i deres bakke til det.

  Jeg ved ikke om de blot er stressede fordi de har skiftet hjem eller om vi bør få dem neutraliseret. Jeg synes det virker lidt drastisk når de ellers er søde overfor hinanden når de er i buret.

  vh

  Mie

 48. Ville lige høre om der er en bestemt alder for hvornår ens kanin bliver for gammel til at blive Neutraliseret – Mvh Mille 😉

  1. Nej, du kan ikke sætte alder på. Men en kanin på 10+ skal man ikke begynde at neutralisere. Når man tøver lidt med de ældre kaniner skyldes det at de har mere fedtvæv, og derfor har bedøvelsen sværere ved at komme ud af kroppen. Men en sund og rask kanin på f.eks 6 år kan sagtens neutraliseres. Nogle dyrlæger vil tage en blodprøve inden og lige tjekke nyrerne, hvis de er i tvivl.

 49. Hej.

  Jeg har overtaget en kanin på 1,5 år. Sød og kælen, men er pludselig begyndt at humpe min arm. Tidligere ejere har ikke oplevet det.
  Er det for sent at kastrerer ham?
  Jeg kan først få det gjort sidst i januar. Er det for lang tid af vente?

  Jeg har læst at opførslen kan blive permanent hvis man venter for længe.

  1. Det er en myte, at opførslen kan blive “permanent” – den har jeg godt nok ikke hørt før. Det er jo en adfærd, der skyldes, at kaninen er seksuelt frustreret pga. sine hormoner, så det vil forsvinde efter kastration. Uanset hvor mange år kaninen har gjort det. Din kanin er ganske ung, og januar er lige om hjørnet 🙂

 50. Hejsa
  Vi overtog 2 Teddy dværgkanin-brødre i sommers og selvom de umiddelbart virker til at trives rigtig godt, er vi i tvivl om hvorvidt vi bør neutralisere dem, for at undgå at den ene dominerer den anden. Han hopper tit op og prøver at parre sig (måske mest i sommers? Eller også ser vi det knapt så meget nu) – og han jagter også altid lidt rundt efter sin bror, når de kommer ud i deres løbegård på græsset. Men på den anden side ser det også ud som om de leger, når de sådan drøner rundt..? Skal vi vente og se tiden an eller neutralisere? De har ingen sår eller tegn på slåskamp og ligger næsten altid og sover op ad hinanden før og efter løbeturene. De er i separate bure på terrassen om natten, men kan ligge op ad et trådhegn og være tætte på hinanden – det gjorde de meget i starten…

  1. I og med at det er to hankaniner, så er sandsynligheden for at de begynder at slås på et tidspunkt meget, meget stor. Det er ikke sikkert, at det sker, men det er lidt af et sats at have to hankaniner sammen og vælge ikke at neutralisere dem. Der foregår ingen form for dominans mellem de to kaniner 🙂 Men humperiet er tegn på at de er kønsmodne og seksuelt frustrerede, og det fører sjældent noget godt med sig, når de begynder på det. Absolut få dem kastreret.

 51. Hej
  Jeg har en neutraliseret hankanin der går sammen med en hunkanin. Hunkaninen er ikke neutraliseret. De går fint sammen og jeg syntes ikke at der er nogle problemer med dem. Det eneste jeg har oplevet er at hun har strintet inderfor et par gange før. Jeg har så læst lidt her inde på hjemmesiden og i skriver at begge kaniner skal være neutraliseret. Er det virkelig nødvendigt at neutralisere min hunkanin når der ikke er nogle problemer mellem dem?

  1. Hvis kaninerne trives sammen og du ikke ser nogen uenigheder mellem dem, så er der ikke noget i vejen – rent adfærdsmæssigt – i det her tilfælde for at du ikke steriliserer din hunkanin. Du skal dog bare være opmærksom på risikoen for at hun udvikler kræft i reproduktionsorganerne, og at hun nok i perioder er falsk drægtig og dermed er stresset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *