Skal min kanin have unger? Dette er et spørgsmål, som man naturligvis kun selv kan svare på, da der kan være mange grunde til de overvejelser. Men uanset hvad bør du gøre op med sig selv, hvorfor du ønsker at få kaninunger, og om du er villig til at sætte dig ind i avl og genetik for at undgå genetiske sygdomme samt tandproblemer.

2 kaniner = 1300 kaninunger på 12 måneder

Kaniner har ikke selv et følelsesmæssigt behov for at få unger. Kaniner er byttedyr og hele 2/3 af alle kaninunger i naturen dør inden de er 1 år gamle. For at sikre artens overlevelse har kaniner derfor et naturligt instinkt for hele tiden at reproducere, men det er ikke styret af følelser.

Inden du kaster dig ud i projektet, skal du overveje om du har plads og overskud til at beholde alle ungerne selv, hvis du ikke kan finde et hjem til dem? Og ikke mindst råd til at få dem alle neutraliseret for at undgå yderligere kuld? En hunkanin og hendes unger kan i løbet af et år tilsammen producere 1300 unger. I løbet af 5 år vil antallet af kaniner været eksploderet til ikke mindre end 94 millioner! Det er naturligvis et tænkt eksempel, men ikke desto mindre siger det en hel om kaninens reproduktionsevne og hvor hurtigt det kan gå galt, hvis man ikke er opmærksom på problematikken.

Det er ikke altid gode hjem

Hvis du har planer om at sælge eller bortgive kaninerne, skal du også være opmærksom på, at mange kaninunger sælges eller bortgives til folk, der skal bruge kaninerne som levende foder til slanger. Det er heller ikke usædvanligt på diverse hundefora at finde folk, der hjælper hinanden med at finde kaninunger til salg, som så bruges til træning.

Du skal derfor gøre op med dig selv, når du overvejer at få kaninunger, om du kan leve med at kaninungerne bruges til foder eller hundetræning.

For mange uønskede kaniner

Selv hvis du ved at kaninungerne vil blive givet til gode hjem, bør du genoverveje det. Besøg  det lokale internat og besøg de kaniner, hvis chancer for et hjem væsentlig forringes, når der kommer nye kaninunger til i området.

Kig også på den Blå Avis og Gul & Gratis, og du vil hurtigt se, at der i forvejen er alt for mange uønskede kaniner. Ville det ikke være dejligt, hvis alle disse uønskede kaniner fik muligheden for et godt hjem? Så længe der avles kaninunger i hobetal, kommer problemet med uønskede kaniner aldrig til livs. Du kan rent faktisk gøre en stor forskel for kaninvelfærden i Danmark ved ikke at få unger på din kanin.

Sygdomme og genetik

Har du besluttet dig for at opdrætte kaniner, bør du sætte dig ind i de tandproblemer, som flere og flere kaniner døjer med, da deres snuder avles for korte og som kræver, at deres tænder trækkes ud.

Ydermere synes, afkalkninger i blæren (som flertallet af danske dyrlæger ikke kan helbrede, men er nødt til at aflive for) at være noget kaniner er genetisk disponeret for.

Sandsynligvis er der mange andre flere genetiske og fysiske faktorer, man som kaninavler bør undersøge nærmere inden man bare sætter en han- og en hunkanin sammen for at få unger.

Levealderen på din kanin forkortes

Desuden skal du vide, at drægtighed og fødsel tager hårdt på alle dyr. Og at du skal trække noget af din kanins levetid for hver drægtighed og fødsel, du ønsker den skal gennemgå.

One thought on “Avl af kaninunger

 1. Har fhar fundet tre små kanin-Unger en plastikpose er nogen der kan hjælpe omkring Århus i har fået noget mad med så stat har fundet tre små kanin-Unger en plastikpose er nogen der kan hjælpe omkring Århus i har fået noget mad men det er rigtig svage Please hvis der er nogen der kan hjælpe mig så skriv så hurtig som mulig jeg håber nogen at sætte ham på forhånd tak

  1. Hej. Hvis de er helt små og skal mades, er det utrolig hårdt arbejde, og meget kan gå galt. Det er derfor ikke sikkert, at dit hårde arbejde desværre vil lykkes. Så derfor skal du også gøre op med dig selv om det måske er en dyrlæge, de skal indleveres til. Men hvis du har mod på at opfostre dem selv, så læs her: http://www.bio.miami.edu/hare/orphan.html
   Har du brug for at nogle andre tager sig af dem, så læg en besked så hurtig muligt – eller send gerne en mail til info@kaninkongen.dk med billeder, så eftersøger vi en plejefamilie med det samme.

 2. Hej.

  Min kanin har født tre unger i nat, og de ser sunde og raske ud. De ligger i en ordenlig rede samlet, men her næste nat begyndte hun at skubbe huset (der stod som et tag på reden) væk (er lavet af pap), og tramper rundt i reden mens hun finder halm og hø- strå, som om hun lavede rede igen. Jeg er bange for at hun maser ungerne (hun er hermelin, faren er løvehoved), og måske slår dem ihjel.. Jeg har prøvet at holde hende lidt væk fra reden, men det kan jeg ikke. Hvad skal jeg gøre?

 3. Hej.
  Min søster og jeg har i august fået 2 kaniner. Ved et tjek hos dyrlægen, blev de køns bestemt til 2 hanner, de har hygget sig, puttet og det har virket som om de har haft en intern rolle fordeling om hvem der bestemte.
  Ved kontakt til dyrlægen fik vi at vide, at det kunne være helt normalt, så derfor har de gået i samme bur.
  Nu viser det sig, at dyrlægen har taget fejl, for nu har de 2 hanner fået kaninunger!
  Så nu er vores spørgsmål!
  Skal hannen fjernes fra buret med hunnen og ungerne?
  Hvor lang tid går der før hun kan få unger igen?
  På forhånd tak.
  Venlig hilsen Emilie og Sofie.

  1. Det var lidt uheldigt, og jeres dyrlæge ved vist ikke så meget om kaniner, siden han har foreslået jer at have to ukastrerede hankaniner i et bur. Kaniner skal altid være neutraliserede for at gå sammen. Det er en lidt dum situation, for jeres to kaniner er jo glade for hinanden, så det er rigtig synd at skille dem ad, men formentlig er der tale om et alm. bur fra en dyrehandel, som er alt for lille til at en enkelt kanin kan trives i det. Hvis der tilmed bor 2 kaniner i det, så er det alt for småt, og endnu værre er det, når der nu også er unger i det. Derudover så kan hun blive drægtig med det samme, hun har født, og hvis I ikke har adskilt dem, så er hun desværre nok drægtig igen.

   Da det ikke er naturligt for kaninmor at opholde sig hos sine unger (hun kommer til dem et par gange kortvarigt om dagen, så de kan die), så er det bedst, at I sørger for at begge jeres kaniner opholder sig et andet sted, og at morkanin kan komme ind til sine unger, når hun skal.

   Derudover bør I få dem begge to neutraliseret med det samme. Jeres dyrlæger neutraliserer formentlig ikke kaniner, siden det aldrig har været på tale, så I kan finde en god dyrlæge via denne liste: http://www.kaninhaandbogen.dk/dyrlaeger-med-forstand-paa-kaniner/

   Husk at en kanin skal have 9 m2 at bevæge sig på. Hele tiden.

   Spørg hvis der er mere! Eventuelt skal I beskrive deres leveforhold lidt mere, så det er muligt at give jer tips 🙂

 4. Jeg har et kuld kaninunger på 6 uger..og har lige opdaget at hun er gravid igen..jeg har lavet så hun kan gå til og fra sin rede uden ungerne kan følge med… men når ungerne bliver 8 uger og kan tages fra hende..kan jeg så godt lade hende gå sammen med hunungerne og så kun tage hanungerne fra..eller vil det stresse hende for meget… ungerne kan lige nu ikke følge hende hen til reden, men efterhånden som de bliver større vil de måske kunne følge hende…da det er en høj kasse der skiller hende fra dem…og lige nu kan de ikke hoppe derop..men det kommer de jo til. De har et stort rum at gå i ca 2 meter bredt og 5 meter langt + et toilethak på ca 2×2 meter….

  1. Du mener om du øger dine chancer for at kaninen bliver drægtig hvis du lader dem parre sig flere gange? Ja. Hun kan ikke blive drægtig med to forskellige kuld samtidig ved at du parrer hende to gange. Harer kan godt, men ikke kaniner (og i tilfældet med haren så udvikler næste kuld sig først i maven, når hun har født det første kuld).

 5. Hej
  Vores to “hun” kaniner har fået unger. De er nu 14 dage og vi er nervøse for at hun er gravid igen da vi jo først fik sat hannen over i et andet bur da vi opdagede ungerne. Hvad gør vi hvis hun får en nyt kuld om 14 dage så er de nuværende 5 jo kun 4 uger?

  Mor kanin er udekanin og har masser af plads både i sit hønsehus og løbegård.

  Glæder mig til at høre fra jer.

  1. Ja, det sker jo engang imellem. I kan godt lade alle kaninungerne gå sammen med mor. I skal selvfølgelig bare passe på, at I ikke ender med flere unger, fordi nogle af dem er hurtige til at parre sig. I bør dog helt sikkert have fundet hjem til kaninerne inden da, men man ved jo aldrig, så hav en plan B klar til at adskille hanner og hunner, hvis det er sværere at finde hjem end I lige havde håbet på.

 6. Hej,
  Vores kanin har lige født sit første kuld. Det var to unger som vi desværre fandt døde udenfor den fine rede hun havde lavet. Vi er selvfølgelig ilde berørte hele familien. Hvor længe skal vi vente før vi parrer hende igen?

  1. Jeg bliver nødt til at spørge, hvorfor I ønsker det? Jeres hunkanin har været igennem en graviditet og fødsel, hvor ungerne var dødfødte og straks tænker I igen på at hun skal lave unger og gerne hurtigst muligt. Hun er jo ikke en fødemaskine, forhåbentlig. Gør op med jer selv om hun er et hobbyredskab eller en kælekanin. Det er nemlig to forskellige svar, I så vil få. Jeg håber inderligt på, at hun er jeres kælekanin og her vil jeg anbefale jer at overveje meget, hvorfor I ønsker det. Hvorfor udsætte jeres kanin for den risiko? Hvorfor ikke få hende steriliseret og give hende en ven, så hun ikke skal være ensom (hvis hun er udendørs kanin er det meget vigtigt, at hun ikke bor alene), og så bruge jeres kærlighed på hende alene, fremfor at avle unger på hende? Hvis I gerne vil nusse med søde kaninunger, så er der helt sikkert et internat i nærheden, hvor I måske kan melde jer som frivillige til at nusse om ungerne.

 7. hej jeg har et STORT problem… Jeg har en hun og en han kanin (Ivan og Tallulah) de har vær deres bur og har altså altid været adskilt… Men d. 17 december 2017 fødte hun et kuld. Ikke noget jeg var ked af da de var super søde og at min kanin Tallulah har altid været ekstremt vild og hadede mennesker ligemeget hvad man prøvede. Men efter hun fik unger blev hun meget roligere og gladere og laver massere af glædes hop…. Der sker så at jeg en morgen (25 februar) går ud og skal fodre at jeg så kigger ind i hendes bur og ser at der er en rede! De andre unger var dog allerede solgt hurtigt (de var selføleglig 8 uger) da de er hopkaniner. Så hun havde silpenhent fået unger igen hvilket kom som et stort chok for mig… De er nu 5 uger og er glade og har en enorm løbegård med træstammer og andet at lege på… Men den meget meget chokerende del der skete igår mener jeg nok er at hun har født IGEN. Jeg begyndte nærmest at græde da det er så pinligt at hun/jeg bare ikke kan styre det. Det ser ud til at være et fint kuld med s/h japaner tegenet… Meget mærkeligt når begge forældre er ens farvet. Men forstår det virkelig ikke… Hvordan i alverden er det muligt at hun kan være så frugtbar eller hvad man siger. Kender nogen der har prøvet at få kaninunger men hvor kaninen aldrig blev gravid. Og Tallulah der skal nærmest intet til 😮 De andre er 5 uger nu og er meget tamme og spiser jeg er bare virkelig i tvivl om de kan gå sammen med Tallulah (selføleglig skal de det indtil de er 8 uger) Men er bange for at de stresser tallulah og at hun så glemmer og fodre de mindste… Selvom det ser ud til at hun ammer dem ellers ville de bestemt ikke være i live nu… Mere om de store unger kommer til at træde på dem eller noget. Drikker unger på 5 uger egentlig stadig mælk. Indtil videre har vi prøvet at holde de store unger lidt mere ude i løbegården så de er lukket lidt væk fra reden. Men stadig har kontakt tal Tallulah.

  Regner også med at få kastreret min hankanin Ivan for det her går silmenthen ikke længere. Det er så pinligt og man føler sig virkelig dum ikke at kunne holde dem adskilt. Men det er godt nok også vildt de er så hurtige til bare at parre sig for jeg har aldrig set dem gøre det… og de er jo adskilt

  1. Der er en ældre kanin ude i vores lokale Plantorama, som har måtte vente mange år på at få en familie, fordi en af de små unger altid får befrugtet hende, før de får taget dem fra. Så ligesom dér er en af Tullulahs drenge både bror og far til det nye kuld. Sikke et familiebillede 😉

   Det er mange unger at håndtere, og især fordi jeg læser mellem linjerne, at der er tale om burkaniner, så det er begrænset hvor meget plads hun har? Hun skal i hvert fald have meget energirig og kalorietæt foder (Mucki Aktiv & Fit fra Zooplus kan bruges) og gerne også nødder, så hun kan få noget ekstra fedt. Hun skal jo ikke give dem mælk hele dagen, så hvis du kan sætte hende ud alene i løbegården engang imellem, vil hun nok nyde det.

   Når Ivan bliver kastreret, kan du måske slå deres indhegning sammen, så de får mere plads og kan være sammen?

 8. hej
  jeg har en stor fransk vædder han der går alene udenfor
  jeg vil gerne have en kanin han kan gå sammen med
  jeg vil gerne have en hunkanin til ham
  jeg tænkte at de skulle have unger sammen en enkelt gang og så ville jeg neutralisere ham
  kan de godt det?
  og hvis man kan det kan de så godt gå sammen selvom hun har unger (der skal han selvfølgelig være neutraliseret)?

  1. Jeg ved ikke hvor meget plads du har, men hvis du skal have to voksne kaniner samt måske 5 unger (som du måske ikke kan sælge), så skal du have rigtig meget plads. Ungerne vil også blive kønsmodne på et tidspunkt, så hvis de ikke når at blive solgt i tide, så skal du have en løbegård til hver en af dem.

   To kaniner vil mistrives sammen i et almindeligt bur – en kanin mistrives i det, to vil mistrives mere, osv, så det afhænger helt af hvor meget plads, de får. For at de to kaniner vil have det rigtig godt, skal du give dem min. 6-7 m2 løbegård. En enkelt kan nøjes med 4-5m2, men jo større, jo bedre.

 9. Hej
  Vores søde Pjuske har født i nat. Hun er åbenbart blevet afbrudt af sine to søstre som var brudt ind i buret så jeg ved ikke om hun er nået at blive færdig. I reden lå to døde unger og en levende. Jeg fjernede de døde, men måtte røre ved den lille levende. Jeg har ikke kunne komme i nærheden af Pjuske og mine hænder har derfor ikke været med hendes duft. Hun vil ikke i kontakt med mig og hun sidder nede i sit bur og har lavet rede oppe. Hun løber lidt frem og tilbage, men er ikke blevet gal på mig over at jeg kigger i reden. Hvor længe skal jeg vente med at flytte ungen, hvis hun nu ikke vil have den, fordi jeg har rørt ved den? Og hvor længe kan hun vente med at føde, hvis hun hele tiden bliver afbrudt? Reden var i øvrigt ren og tør.

 10. Hej vores hun kanin har lige født én fin lille unge. Hun går normalt med en kastreret han kanin. Vi skilte dem så snart vi så hun fødte. Han forstyrrede hende dog ikke. Men vi ville nødig risikere han stressede hende eller skadet ungerne. Vi er vi bare i tvivl om hvornår de kan gå sammen igen? Og må han godt gå med ungerne? Vi har er stort bur med massere af plads. Han er god som dagen er lang og de er utrolig gode venner.

 11. Vores søde kanin er drægtig og skal have unger i løbet af nogle dage. Den har for lang tid siden gravet en jordhule som den løber ned i, når den synes, der er fare på fære. Har også set den løbe ned med hø og halm i munden.
  Jeg tænker den vil bygge rede under jorden og føde der, selvom den har to bure og masser af plads i øvrigt.

  Men er det godt?
  Hvad hvis en eller flere unger er dødfødte eller dør i reden. Jeg kan ikke se ned i hullet og derfor heller ikke fjerne døde unger, hvis der er nogle.
  Kan man risikere, at hun så forlader de andre unger, hvis en død unge ligger reden.
  Er meget i tvivl om jeg skal lukke indgangen til hullet så hun er tvunget til at bygge rede i buret, hvor jeg kan komme til.

  Håber på et godt og hurtigt råd.

  1. Kaninmor vil ikke forlade sine andre unger, hvis en er død, men hun vil måske flytte dem, når nu hun har så mange andre muligheder. Det skal nok gå. Det er jo sådan, det foregår i naturen 🙂 Lad hende have ungerne dér, hvor hun føler sig tryggest. Medmindre hun ikke er så gammel og det er første gang, så er det selvfølgelig godt at være meget obs – hvis gangen ikke er for dyb, så kan I måske stikke en mobiltelefon på en lang pind og filme derned?

 12. Hej,

  Nina, har for en måned siden fået 5 fine kaninunger. En gang for ca. 30 dage siden var hun ude og løbe sammen med Sigurd, som er faren til ungerne – under hvad jeg mente var skarpt opsyn. Nu i dag har hun så født 8 nye babyer. Pladsmæssigt er det ikke et problem, men Nina har været i aflukke med ungerne og nu går spørgsmålet så på, om de nye unger kan være i samme aflukke, som de store unger uden, at der sker dem noget?

  Vh
  Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *