↑ Tilbage til Kaniner som kæledyr

Print denne Side

Avl af kaninunger

Skal min kanin have unger? Dette er et spørgsmål, som man naturligvis kun selv kan svare på, da der kan være mange grunde til de overvejelser. Men uanset hvad bør du gøre op med sig selv, hvorfor du ønsker at få kaninunger, og om du er villig til at sætte dig ind i avl og genetik for at undgå genetiske sygdomme samt tandproblemer.

2 kaniner = 1300 kaninunger på 12 måneder

Kaniner har ikke selv et følelsesmæssigt behov for at få unger. Kaniner er byttedyr og hele 2/3 af alle kaninunger i naturen dør inden de er 1 år gamle. For at sikre artens overlevelse har kaniner derfor et naturligt instinkt for hele tiden at reproducere, men det er ikke styret af følelser.

Inden du kaster dig ud i projektet, skal du overveje om du har plads og overskud til at beholde alle ungerne selv, hvis du ikke kan finde et hjem til dem? Og ikke mindst råd til at få dem alle neutraliseret for at undgå yderligere kuld? En hunkanin og hendes unger kan i løbet af et år tilsammen producere 1300 unger. I løbet af 5 år vil antallet af kaniner været eksploderet til ikke mindre end 94 millioner! Det er naturligvis et tænkt eksempel, men ikke desto mindre siger det en hel om kaninens reproduktionsevne og hvor hurtigt det kan gå galt, hvis man ikke er opmærksom på problematikken.

Det er ikke altid gode hjem

Hvis du har planer om at sælge eller bortgive kaninerne, skal du også være opmærksom på, at mange kaninunger sælges eller bortgives til folk, der skal bruge kaninerne som levende foder til slanger. Det er heller ikke usædvanligt på diverse hundefora at finde folk, der hjælper hinanden med at finde kaninunger til salg, som så bruges til træning.

Du skal derfor gøre op med dig selv, når du overvejer at få kaninunger, om du kan leve med at kaninungerne bruges til foder eller hundetræning.

For mange uønskede kaniner

Selv hvis du ved at kaninungerne vil blive givet til gode hjem, bør du genoverveje det. Besøg  det lokale internat og besøg de kaniner, hvis chancer for et hjem væsentlig forringes, når der kommer nye kaninunger til i området.

Kig også på den Blå Avis og Gul & Gratis, og du vil hurtigt se, at der i forvejen er alt for mange uønskede kaniner. Ville det ikke være dejligt, hvis alle disse uønskede kaniner fik muligheden for et godt hjem? Så længe der avles kaninunger i hobetal, kommer problemet med uønskede kaniner aldrig til livs. Du kan rent faktisk gøre en stor forskel for kaninvelfærden i Danmark ved ikke at få unger på din kanin.

Sygdomme og genetik

Har du besluttet dig for at opdrætte kaniner, bør du sætte dig ind i de tandproblemer, som flere og flere kaniner døjer med, da deres snuder avles for korte og som kræver, at deres tænder trækkes ud.

Ydermere synes, afkalkninger i blæren (som flertallet af danske dyrlæger ikke kan helbrede, men er nødt til at aflive for) at være noget kaniner er genetisk disponeret for.

Sandsynligvis er der mange andre flere genetiske og fysiske faktorer, man som kaninavler bør undersøge nærmere inden man bare sætter en han- og en hunkanin sammen for at få unger.

Levealderen på din kanin forkortes

Desuden skal du vide, at drægtighed og fødsel tager hårdt på alle dyr. Og at du skal trække noget af din kanins levetid for hver drægtighed og fødsel, du ønsker den skal gennemgå.

15 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Sandra

  Har fhar fundet tre små kanin-Unger en plastikpose er nogen der kan hjælpe omkring Århus i har fået noget mad med så stat har fundet tre små kanin-Unger en plastikpose er nogen der kan hjælpe omkring Århus i har fået noget mad men det er rigtig svage Please hvis der er nogen der kan hjælpe mig så skriv så hurtig som mulig jeg håber nogen at sætte ham på forhånd tak

  1. Kaninhåndbogen

   Hej. Hvis de er helt små og skal mades, er det utrolig hårdt arbejde, og meget kan gå galt. Det er derfor ikke sikkert, at dit hårde arbejde desværre vil lykkes. Så derfor skal du også gøre op med dig selv om det måske er en dyrlæge, de skal indleveres til. Men hvis du har mod på at opfostre dem selv, så læs her: http://www.bio.miami.edu/hare/orphan.html
   Har du brug for at nogle andre tager sig af dem, så læg en besked så hurtig muligt – eller send gerne en mail til info@kaninkongen.dk med billeder, så eftersøger vi en plejefamilie med det samme.

 2. Annika

  Hej.

  Min kanin har født tre unger i nat, og de ser sunde og raske ud. De ligger i en ordenlig rede samlet, men her næste nat begyndte hun at skubbe huset (der stod som et tag på reden) væk (er lavet af pap), og tramper rundt i reden mens hun finder halm og hø- strå, som om hun lavede rede igen. Jeg er bange for at hun maser ungerne (hun er hermelin, faren er løvehoved), og måske slår dem ihjel.. Jeg har prøvet at holde hende lidt væk fra reden, men det kan jeg ikke. Hvad skal jeg gøre?

 3. Kaninunger ved et uheld

  Hej.
  Min søster og jeg har i august fået 2 kaniner. Ved et tjek hos dyrlægen, blev de køns bestemt til 2 hanner, de har hygget sig, puttet og det har virket som om de har haft en intern rolle fordeling om hvem der bestemte.
  Ved kontakt til dyrlægen fik vi at vide, at det kunne være helt normalt, så derfor har de gået i samme bur.
  Nu viser det sig, at dyrlægen har taget fejl, for nu har de 2 hanner fået kaninunger!
  Så nu er vores spørgsmål!
  Skal hannen fjernes fra buret med hunnen og ungerne?
  Hvor lang tid går der før hun kan få unger igen?
  På forhånd tak.
  Venlig hilsen Emilie og Sofie.

  1. Kaninhåndbogen

   Det var lidt uheldigt, og jeres dyrlæge ved vist ikke så meget om kaniner, siden han har foreslået jer at have to ukastrerede hankaniner i et bur. Kaniner skal altid være neutraliserede for at gå sammen. Det er en lidt dum situation, for jeres to kaniner er jo glade for hinanden, så det er rigtig synd at skille dem ad, men formentlig er der tale om et alm. bur fra en dyrehandel, som er alt for lille til at en enkelt kanin kan trives i det. Hvis der tilmed bor 2 kaniner i det, så er det alt for småt, og endnu værre er det, når der nu også er unger i det. Derudover så kan hun blive drægtig med det samme, hun har født, og hvis I ikke har adskilt dem, så er hun desværre nok drægtig igen.

   Da det ikke er naturligt for kaninmor at opholde sig hos sine unger (hun kommer til dem et par gange kortvarigt om dagen, så de kan die), så er det bedst, at I sørger for at begge jeres kaniner opholder sig et andet sted, og at morkanin kan komme ind til sine unger, når hun skal.

   Derudover bør I få dem begge to neutraliseret med det samme. Jeres dyrlæger neutraliserer formentlig ikke kaniner, siden det aldrig har været på tale, så I kan finde en god dyrlæge via denne liste: http://www.kaninhaandbogen.dk/dyrlaeger-med-forstand-paa-kaniner/

   Husk at en kanin skal have 9 m2 at bevæge sig på. Hele tiden.

   Spørg hvis der er mere! Eventuelt skal I beskrive deres leveforhold lidt mere, så det er muligt at give jer tips 🙂

 4. Jette

  Hvor gamle skal ungerne være, før man må tage dem fra moren ?

  1. Kaninhåndbogen

   8 uger.

 5. Astrid

  Hvor mange år, skal dværgvæddere højest være for at få unger?

 6. Lene Østerlid

  Hvordan kønsbestemmer man kaninunger og hvor gamle skal de være før det er muligt?

 7. Gitte Fristed

  Jeg har et kuld kaninunger på 6 uger..og har lige opdaget at hun er gravid igen..jeg har lavet så hun kan gå til og fra sin rede uden ungerne kan følge med… men når ungerne bliver 8 uger og kan tages fra hende..kan jeg så godt lade hende gå sammen med hunungerne og så kun tage hanungerne fra..eller vil det stresse hende for meget… ungerne kan lige nu ikke følge hende hen til reden, men efterhånden som de bliver større vil de måske kunne følge hende…da det er en høj kasse der skiller hende fra dem…og lige nu kan de ikke hoppe derop..men det kommer de jo til. De har et stort rum at gå i ca 2 meter bredt og 5 meter langt + et toilethak på ca 2×2 meter….

 8. Caroline

  Hej kan kaniner godt bliver drægtig flere gange på én parring?

  1. Kaninhåndbogen

   Du mener om du øger dine chancer for at kaninen bliver drægtig hvis du lader dem parre sig flere gange? Ja. Hun kan ikke blive drægtig med to forskellige kuld samtidig ved at du parrer hende to gange. Harer kan godt, men ikke kaniner (og i tilfældet med haren så udvikler næste kuld sig først i maven, når hun har født det første kuld).

 9. Alberte

  Hvor gammel skal kaniner være når de må få unger

 10. Dea

  Hej
  Vores to “hun” kaniner har fået unger. De er nu 14 dage og vi er nervøse for at hun er gravid igen da vi jo først fik sat hannen over i et andet bur da vi opdagede ungerne. Hvad gør vi hvis hun får en nyt kuld om 14 dage så er de nuværende 5 jo kun 4 uger?

  Mor kanin er udekanin og har masser af plads både i sit hønsehus og løbegård.

  Glæder mig til at høre fra jer.

  1. Kaninhåndbogen

   Ja, det sker jo engang imellem. I kan godt lade alle kaninungerne gå sammen med mor. I skal selvfølgelig bare passe på, at I ikke ender med flere unger, fordi nogle af dem er hurtige til at parre sig. I bør dog helt sikkert have fundet hjem til kaninerne inden da, men man ved jo aldrig, så hav en plan B klar til at adskille hanner og hunner, hvis det er sværere at finde hjem end I lige havde håbet på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>