Du har læst op på kaninadfærd, dine kaniner er neutraliserede og du har fundet dig et neutralt område, hvor sammenføringen kan foregå. Du er nu klar til at gå i gang. Eller er du? Få tips til hvad der kan gå galt og hvad du kan gøre.

Læs bogen “Sammenføring af kaniner – Praktisk guide”, som du kan købe på Saxo.dk. Det er en let og meget overskuelig guide til forskellige situationer. På grund af bogen findes på dansk, er det ikke længere muligt at få svar på spørgsmål til sammenføring, da alt står i denne bog. 

-> Du kan købe den på Saxo.dk til 80 kr. <-

Plads og ro når du sammenfører kaniner

Fra naturens side vil kaniner altid nærme sig en fremmed kanin ganske langsomt og afbrudt af en masse overspringshandlinger. Der skal være tid til at soignere sig, tid til at spise, tid til at sove lidt og i det hele taget signalere på alle mulige måder, at man ikke er ude på ballade. Kaniner ser hinanden an på den måde.

Sætter du to kaniner sammen i et lille område, kan de ikke længere sende beroligende signaler til hinanden fra den påkrævede afstand.

Bliver de presset for tæt sammen, bryder de alle de gyldne kaninregler og risikoen for at de aflæser hinanden som aggressive og konfliktsøgende er stor. Dermed er optakten til slåskamp lige om hjørnet. Derfor er masser af plads vigtigt. Lad være med at tvinge dem til at forholde sig til hinanden. Bare rolig, de har skam bemærket hinanden!

Se her hvordan en sammenføring af 4 kaniner foregår, hvor kaninerne har rigeligt med plads og selv kan styre kontakten til hinanden. Alt er afslappet, og de holder en naturlig afstand til hinanden, mens de udsender beroligende signaler.

 Fjern forstyrrende elementer

Jo mere du blander dig og forsøger at påvirke situationen, jo mere kan du ødelægge. Lad dem se hinanden an i deres eget tempo på et stort område, hvor det er muligt at ignorere hinanden, som kaniner nu engang gør.

Sørg for at der ikke er forstyrrende elementer under sammenføringen. Har du små børn eller andre dyr som den nye kanin ikke er vant til, kan du gøre situationen langt mere stressende og anspændt. Sæt noget stille og roligt musik på, tal til kaninerne hele tiden og fortæl dem at alting er i orden i en munter rolig tone og kæl med dem.

Den gode stemning

Mad og kæl kan gøre en stor forskel. Spreder du foder ud over gulvet giver du ikke bare kaninerne en god mulighed for at signalere “Jeg kommer med fred” i form af en overspringshandling, men du sørger faktisk også for en god stemning. At spise virker nemlig beroligende og sænker stressniveauet. Det virker dermed begge veje – på kaninen, der spiser, og på den kanin, som opfatter det som et tegn på fred.

Du kan også kæle med kaninerne undervejs. Fysisk berøring virker også beroligende, så er der optakt til en anspændt situation så kæl lidt med dem til du kan mærke at der er faldet ro på igen.

Ressourceforsvar

Ressourceforsvar kan give anledning til en del grå hår under sammenføringer. Ressourceforsvar er når kaninen tager ejerskab over en genstand og ikke vil tillade den anden kanin at komme i nærheden.sætte kaniner sammenAlt for mange sammenføringer tager en negativ drejning, fordi vi sørger for toiletbakker til kaninerne under sammenføringen . Pludselig handler det om hvem der ejer toilettet. Hvem skal have lov at sidde i toilettet og spise sig mæt i hø? Toilettet kan meget let blive et symbol på al magt og ære i kaninriget, når to kaniner mødes. De er som bier om honning, når der et toilet til stede under en sammenføring. Drop toilettet. Du vil under alle omstændigheder have en masse svineri under en sammenføring, så lige nu er ikke tidspunktet at gå op i om de tisser på gulvet. Er du alligevel ked af at se en stor tissetår på gulvet, så sæt toilettet frem engang imellem og sørg for at de hver især får lov at komme på toilettet uden den anden er i nærheden. Vip dem ud, hvis de ikke skal på toilettet og fjern så toilettet igen.

Alle genstande, som kan give anledning til ressourceforsvar, skal faktisk fjernes. Du skal naturligvis ikke fjerne dine møbler, men papkasser, madskåle, toiletbakker osv. skal væk. Serverer du grønt, må du heller ikke kun give én gulerod. Alt hvad du kan forestille dig to små trætte uterlige børn skændes om skal du undgå.

sammenføre 2 kaniner

I hvor lang tid skal de mødes?

Har du kun sat 1 time af til sammenføringen og de stadig er i gang med at se hinanden an fra afstand og sende beroligende signaler, når du stopper det, skal de starte forfra næste gang. Og næste gang. Muligvis kommer du også til at afbryde seancen, mens de er i gang med at kommunikere uden du ved det.

Derfor er det bedst at sætte en hel dag af til det og bare forholde dig som generalen, der leder slagets gang på det strategiske plan.

De humper hinanden

Det er helt almindeligt at kaniner jager efter hinanden, humper hinanden og endda bider nogle pelstotter af hinanden. Det er ikke det samme som at de slås. Det er naturlig adfærd og de skal have lov til det, men uden at det går for vidt. Det kan hurtigt stresse den ene af kaninerne, som måske siger fra, og så starter balladen. Husk på at det er en unaturlig situation som du har skabt.

Selvom du helt sikkert har forsøgt at følge de gyldne kaninregler, så er sandsynligheden for at du tvinger dem hurtigere sammen end de ønsker temmelig stor. Oplever du humperi og jagen rundt, skal du derfor finde den gyldne mellemvej. Ja, du må godt blande dig, men du må ikke blande dig så meget, at de ikke kan komme videre i deres kommunikation med hinanden.

sammenføre kaniner

Lad dem humpe hinanden i ca. 10 sekunder og stop det så. Lav en time-out ved at aflede dem med lidt lækre godbidder eller kæle lidt med dem. De skal selv vælge dit alternativ, du skal ikke presse det hen over hovedet på dem. Lad dem så humpe hinanden igen og afbryd igen. Du må gerne kæle med kaninen, der bliver humpet. Det vil virke beroligende på den. Tal også stille og roligt.

Har du brug for hjælp?

Læs bogen “Sammenføring af kaniner – Praktisk guide”, som du kan købe på Saxo.dk. Det er en let og meget overskuelig guide til forskellige situationer. På grund af bogen findes på dansk, er det ikke længere muligt at få svar på spørgsmål til sammenføring, da alt står i denne bog. 

-> Du kan købe den på Saxo.dk til 80 kr. <-

 

——

Læs mere om kaniner og deres sociale natur:

Af mere tung research, kan anbefales:

 • “Long-term heartrate responses to social stress in wild European rabbits: predominant effect of rank position” af K. Eiserman
 • “The European rabbit: The history and biology of a succesful colonizer” af  Henry Thompson
 • “An experimental study of aggression in captive European rabbits” af Robert Mykytowycz
 • “Cage enrichment for female New Zealand White rabbits” af DL. Brooks
 • “The modification of “traditional” caging for experimental laboratory rabbits and assessment by behavioural study” af P. Gerson
 • “The behaviour of single-caged and group-housed laboratory rabbits” af Morton DB 1993

 

One thought on “Sammenføring af kaniner, del 2

 1. Hej, jeg prøver at sammenføre min 1 år gamle hankanin Brun med vores nye pigekanin Maja som kun er 13 uger… Han havde sit bur og hun havde et imidlertidigt bur lige ved siden af, hvor hun sad natten over og de virkede begge meget interesseret i hinanden, så jeg tænkte at næste dag ville jeg tage næste skridt og prøver at sætte dem sammen inde på et værelse som (jeg troede) var neutralt. Det gik meget hurtigt galt Brun han sprang på Maja og hev noget af en hårtot af, vi fik dem adskilt… Vi ved ikke helt hvorfor han sprang på hende, men vi tror det var pga værelset nok ikke var neutralt nok, for han har da været der inde et par gange.. Så vi tog Bruns løbegård og gjorde rent med klorin og satte dem udenfor med en skillevæg i mellem, nu går alt godt, Maja er rolig selvom vi havde en lille slåskamp og de går lige så stille hen og snuser til hindanden mellem tremmerne… Men! Vores han kanin Brun tisser over det hele på hans “banehalvdel”, Maja har også haft et par uheld, men hun er bare ikke trænet.. Men Brun har altid brugt sit toilet, men nu tisser han alle steder END sit toilet, og nogle gange når Maja kommer over kan det også ligne at han bider efter hende… Så mit spørgsmål er… Vil det her kunne fungere? Betyder Bruns tisserri at han afmærker sit territorium og at han bare vil have hende væk? (Han er forresten kastreret)
  Jeg håber virkelig at i kan hjælpe mig med mit problem og besvare nogle af mine spørgsmål…
  Hilsen Isabella 🙂

  1. Selvom han er kastreret, har han stadig sin lyst til at parre sig. Så det er helt normal adfærd for en hankanin, der bliver præsenteret for en intakt hunkanin. Ja, selv hvis hun var steriliseret, kunne han godt opføre sig sådan. Når du skriver “sprang på Maja” er det svært at tyde, hvad der skete. Formentlig har han forsøgt at humpe hende? Det er naturlig adfærd. Det lyder ikke som om, at der er gået noget galt i sammenføringen, snarere at han har været lidt overivrig. Det er ikke farligt, at der ryger hårtotter af. Pels sidder meget løst på kaniner, hvilket hjælper dem, når et rovdyr lige bider sig fast, men for os mennesker med hår, der sidder meget fast, så tænker vi, at der virkelig må blive bidt til, når en anden kanin kan hive en hårtot af. Men sådan er det ikke. Du skriver dog, at der var slåskamp, og så lyder det mere som at de har bidt sig fast i hinanden? Det er noget helt andet end at humpe og tage hårtotter nemlig. Maja kan først steriliseres om en lille måneds tids, så det er måske en bedre ide at vente til det er overstået, så hun ikke lugter så kraftigt og sætter alle hormonerne i gang hos ham. Der er intet af det, du har beskrevet, der lyder som at det bliver en håbløs sammenføring. Det lyder mere som, at du skal hjælpe dem lidt mere med at møde hinanden, f.eks ved at sørge for, at der ligger mad fordelt på gulvet, så Brun ikke bliver så ivrig, men kan bruge sin energi på at spise, og så skal du kæle med ham og sørge for, at han ikke hopper på hende, hvis han er for ivrig.

   1. Mange tak for svaret, det jeg mente med at Brun sprang på Maja var at han gik til angrib, han rev en hårtot af helt ind til huden så hun har en kæmpe bar plet nu.. Men ja som sagt er alt roligt nu og Maja virker heller ikke ligefrem skræmt af situationen, vi vil også ringe til vores dyrlæge i morgen og spørge ind til sterilisationen og om hvornår hun er tryg ved at gøre det.

 2. Hej
  Jeg har for en lille måned siden købt en steriliseret hun kanin som jeg sammenførte med min kastereret han kanin. De er begge inde kaniner. Jeg fulgte råd og vejledning her og igennem en bog: sammenføring af kaniner, en praktisk guide.
  I 17 dage (for ville være 110% sikker, var hun i en indhegning i stuen hvor de kunne se hinanden.. fra starten af var han nysgerrig og hun lidt mere angribende mod hegnet (der var dobbelthegn så de ikke kunne bide hinanden) men som tiden gik blev det bedre og bedre. Vi har efter de første to uger sat den sammen på neutralt område hvor det her gik rigtigt fint.
  Derefter to uger igen hvor hun var i stuen uden dobbelt hegn men bare almindeligt hegn og her heller ingen negativ adfærd, de søgte hinanden, lagde sig op af hegnet, “ignoreret hinanden” og alt lige efter bogen. Vi besluttede derfor at her i påsken hvor vi havde flere hele dage her hjemme at vi ville tage det næste skrit og sammenførte dem i hjemmet. Vi rykkede rundt på hele stuen så vores daværende kanin ikke havde disederet Helle steder og også var nysgerrig på ændringer da vi lukkede hende ud. Alt kasseværk, huler, toilet mm var fjernet første dag.. Alt forløb sig rigitg godt, de ender med at putte sig ind til hinanden. Vi adskilte dem om natten og forsatte næste dag. Det forløb sig forsat godt og hun begyndte at vaske ham end del og smad sig på siden ved siden af ham og han puttede sig ned, han skubbede også sit hoved ind under hendes. Alt så positivt ud. Vi rykker derfor stuen tilbage på plads og delvis begynder at tage kasser og huler tilbage lidt efter lidt og to af hver ting selvfølgelig.. og adskiller dem endnu en nat med hegn i mellem. Alt er forsat godt hele næste dag og igen negative bemærkninger, jagen eller humpen. De begyndte at følges ad og forsatte med at nusse og putte sammen. Vi beslutter derfor at de ikke skulle skilles fra hinanden om natten denne nat og dette forløber sig også godt. Vi var oppe et par gange og kigge til dem og ingen problemer eller fare at se.
  Men nu her til morgen kl. 07.50 hører vi pludselig faren rundt. Jeg flyver op og ser at de jager hinanden. Hun river pelstotter af ham. Jeg tager ham op da jeg synes det lignede mere en slåskamp end blot jagen rundt. Undersøger ham og finder et sår hvor huden er bidt af. 🙁 🙁
  Jeg har gennemgået alt fra hvad der kunne have udløst dette.. og må konkludere at han må have været stresset, utryg og har sat fra ogsåer det gået galt.
  Vi har derfor besluttet at de ikke skal være sammen om natten. Men desværre finder jeg ingen oplysninger om hvordan vi gør med dem nu?
  Jeg har valgt at give min kanin nogle beroligende dråber også købt noget klorhexidin til at rense såret med. De er nu adskilt med hegn i mellem så han kan få noget ro og hun kan.. han spiser og virker okay igen. Men kan jeg sætte dem sammen igen Idag? Eller stater vi helt forfra?
  Jeg tænker at de hvertfald ikke skal være sammen om natten.. her er de hver for sig, så de kun er sammen når vi der med dem.. jeg ønsker ikke at de skal slås men ved ikke hvornår det er for voldsomt eller ikke og hvor går grænsen til at vi stater forfra?
  Jeg renser selvfølgelig hans sår og ser om det er nok og ellers tager jeg ham til dyrelæge..
  Men kan du give mig nogle råd, tips eller erfaringer inden for dette, når nu det gik godt og pludselig tager en drejning?

  Hilsen Cindie

  1. Selv de bedste venner kan godt blive uvenner. Selv kaniner, der har været tætte venner i måske 5 år, kan lige pludselig ryge i totterne på hinanden. Og senere samme dag sidder de og nusser hinanden igen. Så jeres oplevelse må ikke slå jer ud. Et nyt forhold er selvfølgelig mere sårbart, men de lyder jo til at have det godt sammen, ellers.

   Når du skriver, at de jager hinanden – mener du at de løb i cirkler efter hinanden og sprang op i luften på hinanden? Eller at hun er løbet efter ham?

   Det er et par dage siden, at du har skrevet, så du har formentlig løst det. Umiddelbart ville jeg foreslå dig bare at sætte dem sammen igen, men overvåge dem i løbet af dagen.

 3. Hej!
  Jeg anskaffede mig sidste søndag en steriliseret hunkanin på 3 år, som skal bo sammen med min kastrerede hankanin på 7 måneder. Vi er kommet igennem første uge, og de har ikke haft nogen egentlige kampe, kun lidt flyvende hår fra når de har skulle vise dominans. De er gået fra at have mødtes i køkkenet, neutralt, til at have halvdelen af stuen at løbe rundt på sammen, og der er ingen uenigheder om noget. De spiser ved siden af hinanden, sidder nogen gange og sover sammen og opfører sig ellers stille og roligt. Hankaninen vil gerne slikke hunkaninen, men hun er først lige begyndt at slikke tilbage. Det eneste problem jeg har er, at hunkaninen oftere og oftere vil bestige ham og humpe ham (mest på ansigtet, hvilket jeg har læst ikke er særlig godt, selvom jeg aldrig har set ham bide hende eller omvendt). Han bliver tydeligvis irriteret, og har næsten også lært at aflæse hvornår hun skal til det, og så starter en lang dans hvor de løber lidt i ring, hannen løfte halen ret meget, og når hunnen tøffer lidt væk igen, løber han efter med løftet hale lige bag hende. Det virker dog ikke som en form for angreb, da han ikke bider ud efter hende, og der ikke bliver hevet hår ud på noget tidspunkt. Jeg har på fornemmelsen at han ikke er klar over hvad han skal stille op for at være dominant, eller for at få hende til at lade være. Han har heller ikke selv prøvet at humpe hende – det har flere gange lignet at han skulle til det, men han har aldrig formået at gøre det.
  Har du forstand på, hvordan jeg kan få dem til at skrue ned for den dominante adfærd, eller om jeg blot skal lade dem gøre det? Det ser bare ud til kun at ske oftere, og alt andet går så godt. Jeg vil gerne prøve at lade dem overnatte sammen i nat, med mig på sofaen hvis der skulle ske noget. Synes du det er for tidligt, når de stadig har gang i denne uoverensstemmelse?
  Håber på svar!
  Hilsen Amanda

  1. For det første er der ikke noget dominans i det. Sådan fungerer det ikke i kaninverdenen. Dine to kaniner har ikke noget hierarki, de skal have “defineret”. Humperi ses til gengæld ofte hos stressede kaniner – det er en måde at udskille stresshormonerne på, selvom det ikke virker optimalt. Hun er ny i hjemmet, så det kan godt være, at det er derfor at hun er lidt stresset. Jeg ville stoppe hende, da det ikke gør noget godt for hverken hende eller ham. Men det lyder dog til at de klarer det fint. Her om foråret kan selv neutraliserede kaniner godt opføre sig som om at de aldrig har været forbi en dyrlæge, så det kan også være en del af forklaringen. Det lyder dog til at det fungerer fint mellem dem, og deres måde at håndtere det på er jo så fin. Så længe de ikke sidder i et bur, så vil de fint kunne være alene.

 4. Hej,
  Min kæreste og jeg er i gang med at sammenførte en neutraliseret hunkanin på 9 måneder med vores nuværende neutraliserede hankanin på 1 år. Vi er på fjerdedagen nu og de er slet ikke glade for hinanden. De startede med hele tiden at ville slås og vi sad selvfølgelig med grydelapperne og styrede slaget og sørgede for at de ikke skadet hinanden. Vi har både stressbondet dem i bilen i en kasse, sat dem sammen i brusekabinen, hvor der er neutralt og stressbonded i en vasketøjskurv med støvsuger ved siden af, hvor de er krybet helt tæt sammen og vi har aet dem, for at prøve at associere hinanden med tryghed. Hankaninen er en meget “introvert” kanin, meget forsigtig og ikke dominant af natur. Hun er til gengæld meget ekstrovert, vil undersøge alt med det samme og rimelig territoriel. Ved godt at fire dage ikke er så lang tid endnu, men han virker utrolig bange for hende, også selv om de er begyndt at blive roligere og snuse mere til hinanden og chase lidt, trygger han sig hele tiden helt op i et hjørne. Vi har også kastet mad ind til dem, og hunkaninen er rimelig rolig og spiser af maden, samt flopper og vasker sig, og han sidder bare helt stiv som en statue i et hjørne under hele seancen. Er der noget vi kan gøre, for at gøre processen lettere for ham og hjælpe ham med at blive mere tryg?
  Mvh. Emilie og Emil

  1. Det er flere uger siden, du skrev, så I har sikkert to kaninvenner nu 🙂 Jeg henviser til bogen “Praktisk guide til sammenføring af kaniner”, som der linkes til ude i siden. Det er fordi, at det er umuligt at vejlede individuelt på så lidt plads, som der er til rådighed her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *