↑ Tilbage til Kaniners sociale behov

Print denne Side

Sammenføring af kaniner, del 2

Du har læst op på kaninadfærd, dine kaniner er neutraliserede og du har fundet dig et neutralt område, hvor sammenføringen kan foregå. Du er nu klar til at gå i gang. Eller er du? Få tips til hvad der kan gå galt og hvad du kan gøre.

Plads og ro

Fra naturens side vil kaniner altid nærme sig en fremmed kanin ganske langsomt og afbrudt af en masse overspringshandlinger. Der skal være tid til at soignere sig, tid til at spise, tid til at sove lidt og i det hele taget signalere på alle mulige måder, at man ikke er ude på ballade. Kaniner ser hinanden an på den måde.

Sætter du to kaniner sammen i et lille område, kan de ikke længere sende beroligende signaler til hinanden fra den påkrævede afstand.

Bliver de presset for tæt sammen, bryder de alle de gyldne kaninregler og risikoen for at de aflæser hinanden som aggressive og konfliktsøgende er stor. Dermed er optakten til slåskamp lige om hjørnet. Derfor er masser af plads vigtigt. Lad være med at tvinge dem til at forholde sig til hinanden. Bare rolig, de har skam bemærket hinanden!

Se her hvordan en sammenføring af 4 kaniner foregår, hvor kaninerne har rigeligt med plads og selv kan styre kontakten til hinanden. Alt er afslappet, og de holder en naturlig afstand til hinanden, mens de udsender beroligende signaler.

 Fjern forstyrrende elementer

Jo mere du blander dig og forsøger at påvirke situationen, jo mere kan du ødelægge. Lad dem se hinanden an i deres eget tempo på et stort område, hvor det er muligt at ignorere hinanden, som kaniner nu engang gør.

Sørg for at der ikke er forstyrrende elementer under sammenføringen. Har du små børn eller andre dyr som den nye kanin ikke er vant til, kan du gøre situationen langt mere stressende og anspændt. Sæt noget stille og roligt musik på, tal til kaninerne hele tiden og fortæl dem at alting er i orden i en munter rolig tone og kæl med dem.

Den gode stemning

Mad og kæl kan gøre en stor forskel. Spreder du foder ud over gulvet giver du ikke bare kaninerne en god mulighed for at signalere “Jeg kommer med fred” i form af en overspringshandling, men du sørger faktisk også for en god stemning. At spise virker nemlig beroligende og sænker stressniveauet. Det virker dermed begge veje – på kaninen, der spiser, og på den kanin, som opfatter det som et tegn på fred.

Du kan også kæle med kaninerne undervejs. Fysisk berøring virker også beroligende, så er der optakt til en anspændt situation så kæl lidt med dem til du kan mærke at der er faldet ro på igen.

Ressourceforsvar

Ressourceforsvar kan give anledning til en del grå hår under sammenføringer. Ressourceforsvar er når kaninen tager ejerskab over en genstand og ikke vil tillade den anden kanin at komme i nærheden.sætte kaniner sammenAlt for mange sammenføringer tager en negativ drejning, fordi vi sørger for toiletbakker til kaninerne under sammenføringen . Pludselig handler det om hvem der ejer toilettet. Hvem skal have lov at sidde i toilettet og spise sig mæt i hø? Toilettet kan meget let blive et symbol på al magt og ære i kaninriget, når to kaniner mødes. De er som bier om honning, når der et toilet til stede under en sammenføring. Drop toilettet. Du vil under alle omstændigheder have en masse svineri under en sammenføring, så lige nu er ikke tidspunktet at gå op i om de tisser på gulvet. Er du alligevel ked af at se en stor tissetår på gulvet, så sæt toilettet frem engang imellem og sørg for at de hver især får lov at komme på toilettet uden den anden er i nærheden. Vip dem ud, hvis de ikke skal på toilettet og fjern så toilettet igen.

Alle genstande, som kan give anledning til ressourceforsvar, skal faktisk fjernes. Du skal naturligvis ikke fjerne dine møbler, men papkasser, madskåle, toiletbakker osv. skal væk. Serverer du grønt, må du heller ikke kun give én gulerod. Alt hvad du kan forestille dig to små trætte uterlige børn skændes om skal du undgå.

sammenføre 2 kaniner

I hvor lang tid skal de mødes?

Har du kun sat 1 time af til sammenføringen og de stadig er i gang med at se hinanden an fra afstand og sende beroligende signaler, når du stopper det, skal de starte forfra næste gang. Og næste gang. Muligvis kommer du også til at afbryde seancen, mens de er i gang med at kommunikere uden du ved det.

Derfor er det bedst at sætte en hel dag af til det og bare forholde dig som generalen, der leder slagets gang på det strategiske plan.

De humper hinanden

Det er helt almindeligt at kaniner jager efter hinanden, humper hinanden og endda bider nogle pelstotter af hinanden. Det er ikke det samme som at de slås. Det er naturlig adfærd og de skal have lov til det, men uden at det går for vidt. Det kan hurtigt stresse den ene af kaninerne, som måske siger fra, og så starter balladen. Husk på at det er en unaturlig situation som du har skabt.

Selvom du helt sikkert har forsøgt at følge de gyldne kaninregler, så er sandsynligheden for at du tvinger dem hurtigere sammen end de ønsker temmelig stor. Oplever du humperi og jagen rundt, skal du derfor finde den gyldne mellemvej. Ja, du må godt blande dig, men du må ikke blande dig så meget, at de ikke kan komme videre i deres kommunikation med hinanden.

sammenføre kaniner

Lad dem humpe hinanden i ca. 10 sekunder og stop det så. Lav en time-out ved at aflede dem med lidt lækre godbidder eller kæle lidt med dem. De skal selv vælge dit alternativ, du skal ikke presse det hen over hovedet på dem. Lad dem så humpe hinanden igen og afbryd igen. Du må gerne kæle med kaninen, der bliver humpet. Det vil virke beroligende på den. Tal også stille og roligt.

Har du brug for hjælp?

Rigtig mange kaninejere har været igennem sammenføringer, og det kan være rart at få opmuntring eller gode råd fra andre. Er du gået i stå med sammenføringerne eller har brug for andre øjne til at vurdere hvordan det går, så film sammenføringen og spørg på forummet blandt ligesindede.
www.kaninhaandbogen.dk/forum

Stol på din egen mavefornemmelse. Hvad én har haft held med, vil måske ikke fungere for dig, da alle kaniner er forskellige.

[important]

Læs mere om kaniner og deres sociale natur:

Af mere tung research, kan anbefales:

 • “Long-term heartrate responses to social stress in wild European rabbits: predominant effect of rank position” af K. Eiserman
 • “The European rabbit: The history and biology of a succesful colonizer” af  Henry Thompson
 • “An experimental study of aggression in captive European rabbits” af Robert Mykytowycz
 • “Cage enrichment for female New Zealand White rabbits” af DL. Brooks
 • “The modification of “traditional” caging for experimental laboratory rabbits and assessment by behavioural study” af P. Gerson
 • “The behaviour of single-caged and group-housed laboratory rabbits” af Morton DB 1993

[/important]

3 kommentarer

 1. Isabella

  Hej, jeg prøver at sammenføre min 1 år gamle hankanin Brun med vores nye pigekanin Maja som kun er 13 uger… Han havde sit bur og hun havde et imidlertidigt bur lige ved siden af, hvor hun sad natten over og de virkede begge meget interesseret i hinanden, så jeg tænkte at næste dag ville jeg tage næste skridt og prøver at sætte dem sammen inde på et værelse som (jeg troede) var neutralt. Det gik meget hurtigt galt Brun han sprang på Maja og hev noget af en hårtot af, vi fik dem adskilt… Vi ved ikke helt hvorfor han sprang på hende, men vi tror det var pga værelset nok ikke var neutralt nok, for han har da været der inde et par gange.. Så vi tog Bruns løbegård og gjorde rent med klorin og satte dem udenfor med en skillevæg i mellem, nu går alt godt, Maja er rolig selvom vi havde en lille slåskamp og de går lige så stille hen og snuser til hindanden mellem tremmerne… Men! Vores han kanin Brun tisser over det hele på hans “banehalvdel”, Maja har også haft et par uheld, men hun er bare ikke trænet.. Men Brun har altid brugt sit toilet, men nu tisser han alle steder END sit toilet, og nogle gange når Maja kommer over kan det også ligne at han bider efter hende… Så mit spørgsmål er… Vil det her kunne fungere? Betyder Bruns tisserri at han afmærker sit territorium og at han bare vil have hende væk? (Han er forresten kastreret)
  Jeg håber virkelig at i kan hjælpe mig med mit problem og besvare nogle af mine spørgsmål…
  Hilsen Isabella 🙂

  1. Kaninhåndbogen

   Selvom han er kastreret, har han stadig sin lyst til at parre sig. Så det er helt normal adfærd for en hankanin, der bliver præsenteret for en intakt hunkanin. Ja, selv hvis hun var steriliseret, kunne han godt opføre sig sådan. Når du skriver “sprang på Maja” er det svært at tyde, hvad der skete. Formentlig har han forsøgt at humpe hende? Det er naturlig adfærd. Det lyder ikke som om, at der er gået noget galt i sammenføringen, snarere at han har været lidt overivrig. Det er ikke farligt, at der ryger hårtotter af. Pels sidder meget løst på kaniner, hvilket hjælper dem, når et rovdyr lige bider sig fast, men for os mennesker med hår, der sidder meget fast, så tænker vi, at der virkelig må blive bidt til, når en anden kanin kan hive en hårtot af. Men sådan er det ikke. Du skriver dog, at der var slåskamp, og så lyder det mere som at de har bidt sig fast i hinanden? Det er noget helt andet end at humpe og tage hårtotter nemlig. Maja kan først steriliseres om en lille måneds tids, så det er måske en bedre ide at vente til det er overstået, så hun ikke lugter så kraftigt og sætter alle hormonerne i gang hos ham. Der er intet af det, du har beskrevet, der lyder som at det bliver en håbløs sammenføring. Det lyder mere som, at du skal hjælpe dem lidt mere med at møde hinanden, f.eks ved at sørge for, at der ligger mad fordelt på gulvet, så Brun ikke bliver så ivrig, men kan bruge sin energi på at spise, og så skal du kæle med ham og sørge for, at han ikke hopper på hende, hvis han er for ivrig.

   1. Isabella

    Mange tak for svaret, det jeg mente med at Brun sprang på Maja var at han gik til angrib, han rev en hårtot af helt ind til huden så hun har en kæmpe bar plet nu.. Men ja som sagt er alt roligt nu og Maja virker heller ikke ligefrem skræmt af situationen, vi vil også ringe til vores dyrlæge i morgen og spørge ind til sterilisationen og om hvornår hun er tryg ved at gøre det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>