Sammenføring af kaniner kan være svært. Selvom kaniner er sociale dyr, der har brug for at gå minimum to sammen, er der ikke altid en let sag at sætte to kaniner sammen.  Det kræver nemlig at man har sat sig ind i almindelig kaninadfærd, og at kaninerne lever et liv, der er tilpasset deres natur og behov. 

 

Læs bogen “Sammenføring af kaniner – Praktisk guide”, som du kan købe på Saxo.dk. Det er en let og meget overskuelig guide til forskellige situationer. På grund af bogen findes på dansk, er det ikke længere muligt at få svar på spørgsmål til sammenføring, da alt står i denne bog. 

-> Du kan købe den på Saxo.dk til 80 kr. <-

Kan jeg sætte en han- og hunkanin sammen?

Han- og hunkaniner har det naturligt godt sammen. Ofte kan der være tale om kærlighed ved første blik. Gå altid efter at have en han- og en hunkanin sammen, da dette er de letteste kaninpar at sammenføre.

Har du en han- og en hunkanin  kræver det naturligvis (lige som ved de andre kombinationer), at begge kaniner er neutraliserede. Der skal gå 4-5 uger efter hankaninens kastration før han må sættes sammen med hunkaninen, medmindre hun er steriliseret.

sætte to kaniner sammen

Kan jeg sætte to hankaniner sammen?

To hankaniner kan sagtens blive venner, men det er sværere at sammenføre to kaniner af samme køn end en han- og hunkanin. Du ved derfor ikke på forhånd om de nogensinde vil blive venner. Hvor det med han- og hunkaniner er en naturlig fysisk tiltrækning, så handler det om personlighed, når man sætter to kaniner af samme køn sammen. Derfor skal det være det rigtige match.

Du bør ikke sætte to hankaniner sammen som unger uden opsyn, da det er svært at vide, hvornår de præcist bliver kønsmodne og måske vil slås. Sørg for at de bliver kastreret hurtigst muligt, hvilket er så snart, at testiklerne kan mærkes i pungen (oftest mellem 3 og 5 måneder).

Kan jeg sætte to hunkaniner sammen?

I naturen forsvarer hunkaninerne deres redekamre over for andre hunkaniner, som forsøger at stjæle bedre redekamre til deres unger. Uden for parringssæsonen lever de dog side om side og ofte har en enkelt hankanin flere mager. Ligesom ved to hankaniner sammen er det derfor ikke umuligt at have to hunkaniner sammen, men det er som sagt lettere med en han- og hunkanin sammen.

Sociale kaniner

Hunkaniner, der ikke er blevet steriliserede, er ofte falsk drægtige, hvilket gør dem meget territoriale da de dermed har en trang til at forsvare deres “redekammer/unger”.

Derfor skal to hunkaniner altid være steriliserede og have været det i min. 6 uger inden du sætter dem sammen.

Personlighed er afgørende

Det vigtigste er personlighed, når du sætter kaniner sammen. Nogle kaniner kan du forsøge at sætte sammen med 10 forskellige kaniner, og de vil reagere forbeholdent hver gang – indtil pludselig en dag ved mødet af den helt særlige kaninven.

Nogle kaniner er svære at sætte sammen, hvilket måske skyldes, at de ikke har haft ordentlig kontakt med andre kaniner mens de var små. Andre kaniner er mere territoriale og skal derfor sættes sammen med afslappede kaniner.

sætte to kaniner sammen

Kaniner har vidt forskellige personligheder og temperament, præcis lige som hunde, katte og mennesker. Det kræver, at du har forståelse for dette, når du vil sætte flere kaniner sammen, for ulig i naturen har de ikke altid selv muligheden for at vælge hvem de vil være sammen med.

På de engelske internater bruges en speciel model til at vurdere en kanins personlighed. Du kan bruge vejledningen til at finde en kanin, der matcher din egen kanins personlighed. Download Vurdering af kaninens personlighed og Beskrivelse af kaninpersonligheder

Inden du går i gang med sammenføring

 • Neutralisering

  Det er nødvendigt at begge kaniner er neutraliserede, før de sættes sammen. Så snart de er neutraliserede vil de ikke længere være styret af deres hormoner, og hankaninen vil ikke være så fikseret på at parre sig og hunnen ikke territorial.

  Det kan nogle gange være en fordel at sætte han- og hunkaniner sammen 3-4 uger efter, at de er blevet neutraliserede, mens de stadig er styret af hormoner og dermed har en helt naturlig lyst til at være sammen. Det vigtigste er dog, at de har haft tid til at hele efter neutraliseringen.Husk at hankaniner stadig kan befrugte en hunkanin op til 4 uger efter kastrationen!

 • Neutralt område

  Du skal have fundet et neutralt område til sammenføringen. Det skal være et sted, hvor din nuværende kanin ikke er vant til at komme. Hvis den anser stedet som sit territorium, vil det gøre sammenføringen langt sværere. Det kan være kælderrum, gårdhave, sommerhus, badeværelse.

 • Bolig til begge kaniner

  Inden den nye kanin kommer hjem er det vigtigt at der en bolig til den.Du har brug for et midlertidigt bur til den nye kanin, så begge kaniner har hver deres bure, og der skal være plads til at begge bure kan stå ved siden af hinanden. Det kan også være en god idé at overveje om alle kaniner skal i rutinebehandling for E. Cuniculi, som er en meget smitsom parasit. En behandling med Panacur til flere kaniner koster 80 kr hos dyrlægen. Panacur kan også købes her: www.vetuk.co.uk

Hvor lang tid tager en sammenføring af kaniner?

Det kan tage mellem nogle minutter og op til flere måneder at sammenføre kaniner. For de fleste tager det ca. 1-2 uger.  Det er sjældent at det tager flere måneder, og i det tilfælde er det vigtigt at se på, om kaninerne simpelthen bare ikke passer sammen, og/eller man udsætter dem for unødig stress under sammenføringen.

Hvilke racer kan sættes sammen?

En lille hermelin kan sagtens forelske sig i en Belgisk Kæmpe og omvendt. Den vigtigste regel er blot, at kaninerne er neutraliserede inden man sætter dem sammen.

Hverken størrelse, race eller alder spiller en rolle, når kaniner skal sammenføres. En 8-årig kanin kan sagtens blive bedste venner med en 2-årig kanin. Nogle oplever dog, at det er sværere at sammenføre to teenagekaniner, dvs. fra kønsmodningen og til de er ca. 12 måneder, fordi der er flere hormoner, der raser i kroppen.

sociale kaniner

Lad kaninen selv vælge sin nye ven

Har du besluttet dig for, at din kanin skal have en ven, så er det bedste råd, du kan få: lad kaninen selv vælge sin nye ven, hvis du ikke har så meget viden om kaninadfærd.

Kaniner har også præferencer i forhold til, hvem de kan lide, og derfor er det altid en gode idé at lade din kanin møde flere potentielle partnere, før du beslutter dig. På den måde kan du også selv bedst vurdere hvornår der er god interaktion eller ej, så det bliver let for dig at sætte dem sammen.

Snak med et internat eller en, der gerne vil af med sin kanin, om de to kaniner kan få lov til at mødes inden du beslutter dig.

Inden du selv på egen hånd lader din kanin møde fremmede kaniner, så husk at der er tale om et kunstigt møde, hvor du måske endda tvinger de to kaniner til at mødes på meget lidt plads. Du kan derfor risikere et meget anstrengt møde. Det er bedre at sætte de to kaniner sammen med tremmer imellem og se hvordan de reagerer på hinanden. Er det med løftet hale og udfald mod hinanden, eller lægger de sig op af hinanden? Hvis en af kaninerne er intakte, kan du ikke ud fra det korte møde vurdere om de vil blive venner.

 

Husk at inden du går i gang, skal dine kaniner være neutraliserede, og du skal være sikker på at du kan give dem den plads, kaniner nu engang har brug for for at trives. Læs om størrelsen på kaninbure 

Læs bogen “Sammenføring af kaniner – Praktisk guide”, som du kan købe på Saxo.dk. Det er en let og meget overskuelig guide til forskellige situationer. På grund af bogen findes på dansk, er det ikke længere muligt at få svar på spørgsmål til sammenføring, da alt står i denne bog. 

-> Du kan købe den på Saxo.dk til 80 kr. <-

 

———————————————-

Læs mere om kaniner og deres sociale natur:

Af mere tung research, kan anbefales:

 • “Long-term heartrate responses to social stress in wild European rabbits: predominant effect of rank position” af K. Eiserman
 • “The European rabbit: The history and biology of a succesful colonizer” af  Henry Thompson
 • “An experimental study of aggression in captive European rabbits” af Robert Mykytowycz
 • “Cage enrichment for female New Zealand White rabbits” af DL. Brooks
 • “The modification of “traditional” caging for experimental laboratory rabbits and assessment by behavioural study” af P. Gerson
 • “The behaviour of single-caged and group-housed laboratory rabbits” af Morton DB 1993

 

One thought on “Sammenføring, del 1

 1. Hej

  Jeg har aldrig haft kanin før og overvejer at have 2 til mine børn.
  Er det bedst at købe 2 fra samme kuld…eller ok at man køber er f.eks. hermelin og en dværg kanin?

  Vh Dorthe :o)

  1. Hej Dorthe. Først og fremmest så er det vigtigt, at det bliver dine kaniner. For kaninen er desværre et dyr, som det er ganske let at komme til at passe forkert – og forkert pasning giver hurtigt udslag i kaninens trivsel. Desværre viser kaninerne det ikke udadtil, heller ikke selvom de lider. Forkert fodring giver tandproblemer og smerter, for lidt motion og plads giver smerter i ryggen osv. Men i modsætning til en kat eller en hund, så kan kaninen ikke højlydt give udtryk for dens mistrivsel, og derfor er det så vigtigt, at alle i husstanden ved, hvad det kræver at holde kanin og at det faktisk er sværere end en kat eller hund. Så sørg for at I får læst alt hvad I skal om kaniner inden I anskaffer jer en. “Den store kaninbog” er en rigtig god bog, som kan bestilles på biblioteket.

   To kaniner sammen kræver, at de begge er neutraliserede. Det er rigtigt godt, at I vil have to kaniner, da kaniner er meget sociale dyr, så de trives bedst sammen. Men det kræver naturligvis endnu mere plads, og at de begge kommer til dyrlægen og bliver fikset for at de kan leve sammen. Én kanin skal have min. 9 m2 til rådighed, så to kaniner skal selvfølgelig have lidt mere. Det bedste er, at anskaffe sig en han- og en hunkanin. De er lettest at sammenføre, og hvis I ikke har erfaring med at sætte kaniner sammen, så er det et godt valg. Hankaninen kan kastreres fra han er 4-5 måneder (nogle gange lidt før, nogle gange senere. Det kan I mærke på pungen). Hunkaninen kan steriliseres, så snart hun er 4 måneder/vejer 1 kg. Det er lige meget om I vælger søskende fra et kuld, eller om I vælger to forskellige racer.

   Du skal dog være opmærksom på, at kaninunger og unge kaniner ikke er synderlig kælne. De er meget aktive og de laver også flere ulykker. Hvis du har planer om at kaninerne skal være indekaniner, så vil du nok værdsætte to ældre kaniner, som ikke har det samme behov for ulykker. En kanin, der keder sig, er destruktiv. Så her vil der blive gnavet. Så sørg for at kaninerne er velstimulerede og deres behov tilgodeses – så de kan grave, gnave og skal bruge hovedet og sanserne, når de skal have mad. Dine børn vil formentlig synes, at det er sjovt at klikkertræne kaninerne, og det er kaniner meget velegnede til. Det findes der bøger og Youtube-klip om.

   Normalt anbefaler man de lidt større og tunge kaninracer til børn. De er mere godmodige og så er de sværere at løfte. Kaniner kan ikke lide at blive løftet, og mange af dem vil bide og kradse – eller ende med at blive bange for børnene og undgå dem, fordi de ved, at børnene løfter på dem. Så det er bedre med en stor kanin for trangen til at løfte på kaninen ikke er der i samme grad, så de kan få et bedre venskab.

   1. Det kommer an på så meget. Mange udekaniner har det med at sidde som ensomme burkaniner, og det er en meget trist liv. Det er synd at holde kaniner i bure udenfor, og som endda sidder alene. Mange indekaniner har det bedre, fordi de oftest får lov at løbe frit, og de har selskab. Det er ikke fordi, at det er bedre at bo inde eller ude, men det er forholdene omkring, der afgør om det er godt. En kanin kan også sidde i et bur indenfor, og så er det ikke bedre at være inde. Så bare din kanin er neutraliseret, ikke sidder i bur og har en anden kanin at gå sammen med, så er den glad – om den er ude eller inde.

 2. Hej Kaninhåndbogen!

  Jeg har to han kaniner (på 2 år og næsten 1 år), begge kastrerede og jeg har givet dem tid til at komme sig – faktisk mere end de 4-6 uger. Nu har jeg prøvet at sætte dem sammen på vores badeværelse, hvilket ingen af dem rigtig kender. Men min lille han kanin, Cæsar, stamper hele tiden og hver gang den anden, Nanoq, kommer i nærheden, stamper han og “angriber” næsten. De har masser af plads til at gå væk fra hinanden. Men Nanoq vil rigtig gerne og kommer gerne hen til Cæsar og ligger sig lige i nærheden af ham.

  Men hvordan får jeg Cæsar til at slappe af? Er der nogen ting, jeg kan gøre – evt noget jeg gør forkert? Jeg håber I kan hjælpe mig!

  Mvh Simone

  1. Din metode til sammenføring er den mest almindelige, men ikke nødvendigvis den bedste. Først og fremmest skal det lige siges, at det kan blive en udfordring med to hankaniner i den alder, men der er absolut ingen grund til at male fanden på væggen endnu 🙂 Du skriver, at de har masser af plads, men det har de sådan set ikke (formentlig ikke – det kan være et kæmpestort badeværelse), og derfor er de tvunget til at forholde sig til hinanden på en unaturlig måde, hvilket lader til at stresse Cæsar. Det bedste forslag er, at du dropper den form for sammenføring lige nu, og lader den ene af dem flytte ind i en indhegning i samme rum, hvor den anden bor. Dermed kan de gå og vænne sig til hinanden i 2-3 uger i deres eget tempo. De ved nemlig godt, at der er tremmer imellem dem, hvilket giver mere ro. Ellers skal du ud i at sammenføre i haven, hvor de måske har 300 m2 at rende rundt – det vil give en mere stressfri og naturlig sammenføring. Men hvis du bruger indhegningen i stuen, kan først når der ikke er stampen, løben frem og tilbage langs indhegningen eller graven, så er du klar til næste skridt.

   Du har lige nu en meget god kombination. Nanoq lyder rolig og afslappet og dermed lader han sig ikke påvirke af Cæsars udfald. Du ville stå i en sværere situation, hvis Nanoq blev sur, når Cæsar lavede udfald. Derfor er det også godt hurtigt at fjerne dem fra den situation, som stresser Cæasar for meget, for pludselig bliver han for usikker og bider måske fra sig, og det er ikke sikkert at Nanoq så bliver ved med at have så meget tålmodighed. Men lige nu kan du i hvert fald godt drage et lettelses suk. Det skal nok gå 🙂 Du er bare nødt til at ændre din måde at sammenføre på, så der er mere plads og ro til Cæsar. Har du muligheden for at bruge indhegningen?

 3. Kunne det være en mulighed hvis jeg satte en drenge og pige kanin sammen og kun neutraliserede pigen?

  1. De skal begge neutraliseres, ellers render hankaninen konstant efter hunkaninen for at parre sig med hende. Det er synd for hende, for hun vil ikke få et øjebliks fred og ro.

  1. Nej, det er ikke en god løsning. Hunkaninen vil reagere på hans duft og blive falsk drægtig. Det er stressende for hende samtidig med at hun bliver pirrelig, så de ende med at slås.

 4. Hej.
  Jeg har en 3 årig han kanin som lige er blevet enke. Han er nu lettere forvirret og kan se på hans adfærd at han savner noget. Han er neutraliseret.
  Vi vil nu gerne have en ny kanin, men hvad vil I råde til.

  Jeg tænker en hun kanin, før hun er blevet drægtig.

  Hilsen ida.

  1. En hunkanin er selvfølgelig bedst, og hun skal steriliseres, Om hun har været drægtig eller ej er ligegyldigt. Det har ikke noget at sige om adfærd eller noget som helst. Det vigtigste er blot, at du får hende steriliseret. En hunkanin kan steriliseres så snart hun vejer 1 kg og/eller er 4 måneder.

   1. Vælg en hunkanin, der er ca. samme alder som ham. Hvis du bor i nærheden af et internat, så kan du finde søde, steriliserede hunkaniner til formidling, men ellers må du selv få det gjort.

 5. kan en kanin blive falsk drægtig ved at gå sammen med en neutraliseret hankanin. Hvis ja hvad er symptomerne og er der en løsning så det ikke sker igen

  1. ja, det kan den sagtens. Symptomerne varierer – fra at den plukker pels af sig selv og laver en rede til at den er mere territorial. Løsningen er at den bliver steriliseret, så den kan få det godt.

 6. Hej.
  Kan jeg sætte en han og en hunkanin sammen, uden at neutralisere nogen af dem? Jeg tænker godt vi kan komme af med ungerne, eller det håber jeg da. Jeg tænker at det nok er det mest naturlige for dem.
  Vh. Anne

  1. Det vil være utrolig synd for hunkaninen. I naturen er det ikke sådan, at de har en parringssæson året rundt, men det har vores tamkaniner. Og da hunkaninen kan blive drægtig igen samme dag, som hun har født, så betyder det, at hun vil være konstant drægtig og føde unger. I skal forvente ca. 36 unger om året, og hvis I ikke kan komme af med dem, så vil I have 1369 styk i alt år 2. Kaniner er kendt for deres evne til at reproducere 😉 Derudover kræver det jo plads at have to kaniner. I skal forvente, at de skal have minimum 15 m2 i alt bevæge sig på. Hele tiden. Når I tilmed ikke vil neutralisere dem, så skal I give dem endnu mere plads, så hunkaninen faktisk kan komme væk fra den konstant parringsivrige hankanin – og hun vil være drægtig en stor del af tiden og derfor måske pirrelig, hvilket gør, at I hun kan finde på at jage ham væk, hvis der ikke er nok plads + hun ikke vil være særlig kælen og venlig.

   Så altså jo en han- og en hunkanin er fint sammen, hvis man vil være opdrætter, og er også er ok med at give kaninunger til hundetræning og/eller selv slå dem ihjel. Desuden skal I ikke forvente, at de er særlig kælne. Hankaninen kan meget vel forsøge at humpe jeres hånd og bide sig fast, hver gang I forsøger at kæle med ham, og hunkaninen kan være territorial og pirrelig.

   Det kan kun anbefales, hvis I ønsker kælekaniner, at I neutraliserer. Det er faktisk det mest naturlige – prøv at læse her: http://www.kaninhaandbogen.dk/naturlig-adfaerd-hos-kaniner/forstaa-din-kanin/

 7. Hej,

  Kan man sammenføre to hunkaniner, som har været sammen fra fødslen – begge er steriliseret, med en tredje som kommer udefra og er yngre?
  Hvis ja, gælder samme forbehold så, som hvis det bare var to enkelte kaniner der skulle sammenføres?

  Hilsen Nadia

  1. Det kan du sagtens. Tag dem en ad gangen og ikke så det er 2 + 1. Så du skal ud i 2 sammenføringer, altså kanin A med kanin B, og derefter med kanin A med kanin C.

 8. Hej min kæreste og jeg har fået vores skønneste lille kanin dreng finni han er ved at være nogle måneder nu og vi har snakket om at vi godt kunne tænke os at han skulle have lidt selskab af evt en kæreste 😊 Vores spørgsmål er derfor, hvis vi skaffer en kanin hun(sikkert en unge) vil det så være umuligt for dem at bo i samme bur? Finni render frit rundt i lejligheden i al den tid vi er hjemme og styrer selv hvornår han vil være i bur eller ude at hoppe rundt(samme forhold får hunen), vores drøm var at finde en fin kæreste til ham dog efter han er kasteret som han kan gå og hygge sig sammen med men vil det være en dårlig ide at de gik i samme bur?

  1. Det med buret er ikke så god en idé – der vil jo gå noget tid med sammenføring og indtil da kan I ikke sætte den nye kanin ind i et bur med ham. Så der vil I skulle ud og købe to bure. Derudover så er et bur alt for småt for én kanin at kukkelure i, og der bliver ikke mere plads at bevæge sig på ved at presse endnu en kanin derind. Det vil give mere mening at købe en løbegård. Den her er rigtig god til inde og kan skilles ad på to sekunder: http://www.zooplus.dk/shop/smaadyr/loebegaarde/metal/247854
   Der kan godt være to kaniner i den, som er venner. Indtil de er blevet venner, så kan I lade en af dem bo i løbegården. En løbegård er større og kaniner trives derfor bedre i dem, fysisk og psykisk. I kan lade den nye kanin bo i løbegården, mens Finni render rundt, så de lærer hinanden at kende gennem tremmerne. I kan formentlig hurtigt lade dem rende frit sammen i stuen uden problemer, men det er ikke rart for to kaniner, der ikke kender hinanden så godt (og hvor han måske er lidt ivrig efter at komme i nærkontakt med den lille dejlige dame), og hun ikke kan komme væk fra ham.

 9. Hej 🙂
  Jeg har haft min neutraliserede hunkanin, Ennis, i ca. halvandet år nu(hun bliver snart 2). Hun har førhen boet i løbegård, hvor hun blev sluppet fri i resten af stuen, når jeg var hjemme.
  Min kæreste og jeg fik for snart 2 uger siden en ny kanin, Felix, en kastreret hankanin på snart halvandet år. De sidste 2 uger har gået med bonding, men vi synes ikke rigtig, at deres adfærd over for hinanden stemmer helt overens med andres erfaringer og eksempler, som vi læser om. Vi ville derfor høre, om I har et godt bud på, hvad deres adfærd kan betyde og hvordan vi bedst kan fremme bondingen.
  Ennis er den største af de to, hun er en blandingskanin med meget pels på lidt over 2 kg mens Felix er en blandingshermelin på 1,6 kg.
  De bor pt i to løbegårde, der står ved siden af hinanden i en stue, hvor Ennis ikke boede førhen. Om dagen lukkes de ud på skift i resten af stuen, så de kan få strukket benene.
  Fra starten har Felix mest ignoreret Ennis, hvor Ennis omvendt har haft interesse for Felix, men virker til at blive irriteret, når han ignorerer hende. Så kan hun blive voldsom og bide i tremmerne. Nogen gange ligner det, at hun bider ud efter ham.
  I ca. halvanden uge har vi set grooming hver dag igennem tremmerne. Men det er tydeligt, at det er Ennis der beder om at blive vasket, og af og til vasker Felix hende på snuden/kinderne/ørerne eller hvad han nu kan nå igennem tremmerne. Han “klør” hende også i panden med begge poter, men det ligner en del af groomingen. Ennis vasker aldrig tilbage, men kræver altid nus fra ham.
  De har af 2 omgange været ude på badeværelset som neutral grund, og 2 gange i mindre indhegning i den stue, hvor de begge går. Det er som om, at når det går op for dem, at der ikke er tremmer imellem dem, bliver de næsten forvirret over, hvordan de skal reagere. Ennis har bidt ud efter Felix en del gange efterhånden og har fået hevet en stor tot pels af hver gang. Der er ingen dominerings-parring. Man kan se på Felix, at han efterhånden er blevet bange for at være sammen med hende, hvilket vi ikke bebrejder ham for. Desværre ligner det, at ved at han løber væk fra hende, når hun ikke gør noget, gør hende sur. Når han ikke er bange for hende, ligner det mest, at han ignorerer hende. Men så snart der er tremmer imellem dem, ser de ud til at være gode venner.
  Når hun slår ud efter ham, laver vi larm med en pose, hvilket forskrækker dem nok til, at hun stopper op.
  Desuden markerer Felix meget ude i den stue, de begge går på skift. Han pøller over det hele, men værst af alt skal der tisses i samtlige hjørner. Når han er lukket inde i løbegården, besørger han kun i sin bakke. Ennis markerer ikke i stuen, men til gengæld pøller hun på gulvet i hele løbegården – men tisser i bakken.
  Det skal siges, at vi bytter om på dem i deres løbegårde hver dag, så de ikke bliver territoriale omkring én løbegård.
  De er begge meget menneskevant, og lige nu foretrækker de mest at snakke med os frem for hinanden. De giver begge meget gerne vasketure, når man kæler for dem.
  Vi er meget i tvivl om, hvor meget vi skal involvere os, når de går sammen. Sidder man sammen med dem, søger Felix typisk tryghed i ens skød eller gemmer sig bag vores ryg. Vi har prøvet at give dem gode oplevelser sammen i form af at nusse dem begge, når de sad tæt sammen. Dette ser ud til at virke fint, men kort tid efter man fjerner hånden, bliver de usikre på hinanden igen. Det er næsten som om, at de ikke ved hvem af dem, der skal være den dominerende.
  Håber I kan hjælpe os 🙂

  1. Okay, først og fremmest – så er der slet ikke tale om “dominans”. Det begreb findes som sådan ikke i kaninverdenen. Der er en dominerende kanin i kolonien (oftest den ældste hankanin), men det betyder blot, at det er den kanin, der har opgaven med at sørge for, at der er ro og orden. Dominans lyder så negativt, og hanner og hunner har ikke samme hierarki, så der vil aldrig være noget med “dominans”. Og når man kun har to kaniner som I har, så er der slet ikke grund til at etablere dominans, så selv hvis I havde to af samme køn, så ville I ikke se det. I skal ikke være kede af at Felix ikke får så meget nus tilbage. Det er meget forskelligt, hvem der soignerer i et kaninparforhold, og det betyder intet. Om nogle måneder vil I sikkert se Ennis give lidt kærlighed tilbage, men nogle kaniner er bare lidt nærige med at dele ud af kyssene. Det har intet at sige om deres forhold.

   Det kan være sværere at sammenføre, når det er en hankanin, der skal flytte ind til en hunkanin. Hunkaniner er bare lidt “stridere” og har lidt flere holdninger til tingene, men lad jer ikke slå ud af det.

   I skal fortsætte med at have dem til at gå sammen med tremmer imellem. Ikke noget med at præsentere dem for hinanden uden for tremmerne. Lad dem gå og hilse på hinanden og lære hinanden at kende i de næste 2 uger. Ingen stress med sammenføringer. Først når der IKKE er biden i tremmer, nappen mellem tremmer, graven, løben frem og tilbage langs eller lignende territorial adfærd, så kan I lade dem mødes. Den møde I gør det på nu, gør at I skal igennem flere faser af sammenføringen. Det vil være lettere at flytte løbegården derind, hvor de skal bo fremover, så hvis det er den anden stue, så lad Ennis rende frit derinde og hold Felix i sin løbegård i selvsamme stue. Når de to uger er gået og der ikke er territorial adfærd, så fjerner I indhegningen. Sid hos dem hele dagen, hav godbidder liggende på gulvet og fjern ALT hvad Ennis (og Felix) kan finde på at forsvare af territorium, det betyder bur, toilet, kasser m.m.

 10. Hej.
  Jeg får snart en kanin her i denne måned og hun er omkring de 2 måneder og skal gå alene. Det syntes jeg selvfølgelig er synd men min veninde har også en kanin som er nogle år ældre og vi tænkte det ville være en god ide at de fik en ”legedag” da det skulle hjælpe med at nedsætte stress(tak for det råd og god hjemmeside) Hendes er en han og min en hun. Min skal steriliseres men hendes kanin er ikke. Hvornår ville det være bedst at lade dem møde hinanden. Kan man lade dem gå sammen før hun bliver steriliseret og så selvfølgelig også efter hun er. Eller skal vi helt vente til efter hun er steriliseret. Det skal lige siges at begge kaniner er indekaniner. Jeg ville selvfølgelig lige lade min kanin vende sig til mit hjem og mig før hun bliver kastet ud i yderlige omvæltninger

  1. Hej. Den er godt nok svær. Det anbefales som udgangspunkt ikke at lade tilfældige kaniner mødes for hyggens skyld i ny og næ. I skal tænke på, at det kan komme til at tage tid at sammenføre dem (især når din venindes kanin ikke er neutraliseret), fordi de kun ses engang imellem og i begrænset tid, så hvert møde er stressende for dem. Det kan reelt set betyde, at den ene af jeres kanin begynder at blive udfarende og aggressiv, fordi den er utryg. Hvis de så falder pladask for hinanden, så fjerner I dem endda fra hinanden, når I ikke er sammen, hvilket jo også er synd. Hvis både du og din veninde hver især lader jeres kaniner rende frit, så de ikke sidder i bur, sørger for at de er aktiverede mentalt og at de har masser af selskab fra mennesker og rigeligt med kæl, så er det bedre at lade dem være enekaniner, nu hvor de er indekaniner. I kunne jo klikkertræne kaninerne derhjemme hver især og hjælpe hinanden, så I på den måde er fælles om et projekt?

  1. De bør begge neutraliseres. Hvis du får det gjort samtidig, vil de fleste dyrlæger godt give dig lidt rabat. Ulemperne ved en intakt hankaniner er, at han kan være svær at kæle med, fordi at hver gang, at du stikker hånden hen til ham for at kæle, så bider han sig fast og begynder at humpe din arm. Derudover kan han finde på at strinte, og han vil være meget ihærdig over for din hunkanin, som så i dette tilfælde er steriliseret. Det kan føre til store uoverensstemmelser mellem dem. Ulemperne ved en intakt hunkaniner er, at hun bliver falsk drægtig og dermed mere pirrelig og mere territorial, hvilket gør at hun ikke er en oplagt kælekanin. Derudover er hun i stor risiko for at udvikle kræft ganske tidligt, hvis hun ikke er steriliseret.

 11. Hey kaninhåndbogen. jeg fik to små hermeliner da de var 9 uger. de gik sammen til de var ved de 10 måneder, men så begyndte de at toppes og jeg fik dem skilt ad. i hver deres indhegning i samme rum. jeg fik dem neutraliseret og nu der næsten gået de 6 uger man skal vente til alle humoner er væk. men !! hvordan sammenfører jeg dem best sammen igen, når de nu kender hinanden fra unger. ?

  1. Hej. Det er meget lang tid siden, at du har skrevet. Beklager at du ikke fik svar. Dine kaniner er med meget stor sandsynlighed sammenført nu – hvis ikke må du endelig skrive igen.

 12. Hej kaninhåndbogen

  Min kanin bider rigtig meget i sit bur og er generelt ret destruktiv.
  Hun har sit bur i stuen hvor vi lukker hende ud i lejligheden et par timer hver dag. Det er lidt forskelligt hvor meget. Nogle dage er det næsten hele dagen og andre kun et par timer.
  Vi har virkelig forsøgt at aktivere hende både med nogle ting i buret og udenfor men alligevel bider hun rigtig meget i buret og er derudover også rigtig glad for at kradse i vores tæpper og puder.
  Hvad skal vi stille op? Vi tør simpelthen ikke at have hende fritgående når hun ødelægger alt hvad hun kan komme i nærheden af. Tror i at det ville hjælpe hvis hun fik sig en ven?

  1. Beklager meget sent svar. Det er trist at høre med din kanin. Er din kanin neutraliseret? Det lyder som en intakt kanin, der keder sig rigtig meget. Og det er jo en ond cirkel – I har ikke lyst til at lukke hende ud, fordi hun ødelægger hjemmet, og hun opbygger mere og mere energi og frustration, som hun skal have afløb for. Kunne I måske droppe buret og i stedet købe en løbegård (f.eks den her fra Zooplus, den er rigtig god til formålet). Løbegården er noget større end buret og så har det et format, der gør det mere muligt at indrette det, så når hun er lukket inde at hun stadig kan hoppe rundt og blive aktiveret. I løbegården sørg for at hun har et toilet med træpiller (så kan hun også grave lidt), at hun har et hus, der er en papkasse, som hun kan rive i, og at hun har tomme toiletruller, som hun kan gnave i, at der hver uge er friske grene at gnave i, og så selvfølgelig at hun har adgang til frisk hø. I stedet for at give hende mad i en madskål, så køb en foderbold, som I hælder hendes tørfoder ned i. Lad hende skubbe den rundt for at få mad – det vil aktivere hende. Det kan hun gøre, når hun er lukket ud af løbegården.

   Hvis hun kan lide at grave og kradse, så giv hende nogle gamle håndklæder i løbegården. Så skulle hun gerne være noget mere afslappet, når hun lukkes ud af løbegården.

 13. Hej
  vi har en fransk vædder på et år ca 3 kg han er neutraliseret ( Flemming) han løber rundt i hele huset og er tam, men vil dog ikke løftes. så i fredags fangede jeg en tam og kælen kanin nær hvor vi bor ( løve hoved) en lille fin en på ca 1 kg tror ikke den er så gammel, så vidt jeg kunne se er det en han 😉 jeg købte et bur og har sat den der ( prøver at finde hvem der ejer den via FB) så i dag lod jeg Flemming komme og snuse til den lille ny kanins bur og det var som om de snappede ud efter hinanden og det så ikke godt ud måske var det den lille der var mest sur . Er der noget jeg kan gøre for de kan blive venner ?? tør ikke lukke dem ud sammen , og er der en måde jeg kan se hvor gammel den lille er ?
  Har prøvet at læse en masse men kan ikke se en løsning håber du kan hjælpe mvh. Tanja

  1. Hej. Fandt I ejeren til kaninen eller har du beholdt ham? Hvis du har beholdt ham og de stadig ikke kan enes, så skriv endelig. Skal nok svare lidt hurtigere denne gang 😉 Der er ikke blevet besvaret spørgsmål længere herinde, fordi energien er gået til at oversætte en bog om sammenføring af kaniner. Så kan flere få hjælp på én gang nemlig.

 14. Hej jeg har en kanin på 3 år. Han er ikke kastareret og er en hermelin. Han er en ude kanin og tror at han ejer hele haven. Sagen er den at vi skal have en killing om 3 uger. Hvordan skal jeg sætte dem sammen.
  Håber i kan hjælpe mig

 15. hej.
  hvis 2 hankaniner skal sammenføres skal de så begge være blevet neutraliseret eller kun en af dem? kan de evt. gå sammen uden at være neutraliseret???

  på forhånd tak for hjælpen!

  1. Begge hankaniner skal være kastrerede – det er meget vigtigt. Du må ikke kun kastrere den ene – begge skal være det. Har de samme alder, skal du være opmærksom på at det kan være svært at sammenføre dem. Vi besvarer ikke så fyldestgørende svar til sammenføringer længere, da der kommer rigtig mange spørgsmål hver uge og det gør at der kan være lang ventetid på svar. For at kunne give hurtige svar, så henviser vi spørgsmål til sammenføringer til den nye bog “Sammenføring af kaniner“, som vi har været med til at oversætte.

 16. Hej, jeg har læst en masse herinde om sammenføring af kaniner, men vil gerne høre man fx kan sammenføre kaninunger fra forskellige kuld – altså gælder de samme ting for unger under 10 uger som for voksne kaniner? Vi har netop fået en hun-kaninunge på 9 uger og synes ikke hun skal være alene (hun skal være udekanin)… Måske er det en fordel at vente med en sammenføring eller finde en voksen kanin?

  1. Det er umiddelbart meget let at sammenføre kaninunger, MEN der går jo lidt tid før de kan neutraliseres. Find endelig en ven til hende nu 🙂

  1. Tja, det lykkes da for nogle, men hvis du ikke har prøvet at sammenføre før og du ikke har nok plads, så er risikoen for at det går galt meget, meget stor. Det bedste vil absolut være at få dem kastreret. Personligt ville jeg aldrig turde. Prøv at få fat i bogen “Sammenføring af kaniner“, som netop er oversat til dansk. Her kan du få tips til sammenføring.

 17. Hej, jeg har 2 han kaniner (kastreret) og vil gerne have en hun kanin, SKAL hunnen være kastreret? Mine 2 andre er jo kastreret. VH. Polina 🙂

  1. Ja, det skal den, desværre. For din hunkanin vil jo blive falsk drægtig og dermed meget territorial, så du risikerer at hun ikke er særlig venligsindet over for dine hankaniner. Du kan også risikere at hun ikke gider dig. Det bedste vil absolut være at få hende steriliseret, også fordi selvom dine hankaniner er kastrede, så vil de formentlig stadig ikke kunne holde sig fra hende, fordi hun dufter så dejligt.

 18. Hej. Vi har 2 kaniner på snart 3 år. De er hanner og stammer fra samme kul. De bor i et pænt stort bur i vores haven, og har hele vores have, som deres løbe gård, om dagen. De er ikke kastereret. De har faktiske haft en godt liv, indtil nu… de er begyndt at have der svært, ved at være for tæt på hinanden, især i deres bur om aften. Hvad kan det skyldes, når det de første 3 år er gået godt?
  Vh. Camilla

  1. Det er jo svært at sige, hvorfor det hele lige pludselig ændrer sig, men kaniner, der ikke går sammen med kaniner af modsatte køn, kan godt være lang tid om at blive seksuelt kønsmodne (fysiske ja, men ikke mentalt). Det sker tit nogle gange først når de er 2 år og en ny kanin flytter ind. I det her tilfælde så er det bare formentlig først sket nu. Få dem kastreret og skilt ad, men så de stadig kan se hinanden og interagere. Om et par uger så se om de ikke kan gå sammen igen.

 19. Hej vi har en hankanin og havde en anden kanin men den døde… Muffin (vores hankanin) bevæger sig ikke så meget når han er udendørs i de “græsningsbure” vi har men mest sidder i et hjørne… Han har aldrig været alene. Da vores afdøde hankanin som var kastreret og muffin var Sammen (muffin er ikke kastrert) fungerede det ikke og de fik vært sit græsnigsbur og vær sit bur. Nu skal vi have en ny kanin fordi at muffin ser trist ud og ikke rigtig trives… muffin er en udendørskanin og skal selvfølgelig kastrers. Da vi havde den anden kanin og ham sammen fungerede det fin og ingen af dem var stressede osv så længe de var adskilt. Da vi så får vores venners kanin Hugo på besøg fordi at vores venner skal på ferie i tre måneder og ikke har nogle til at passe ham. Han var heller ikke kastret. Det fungere godt den første tid (Hugo har et bur lidt væk og kommer selvfølgelig på græs i mindst to timer med de andre dog alle tre adskilt). Men i de sidste uger blir Hugo og muffin stressede og de fungere ikke rigtigt. Nu kommer vores spørgsmål:

  1. Hvilke køn skal den kanin vi skal købe være?

  2. Vi har det sådan så deres bur kan stå op ad hinanden så de kan snuse til hinanden osv og vores stue til sammenføringer og så et legehus på fem kvadratmeter ca og to bure som de kan være på/i til daglig men er det godt nok? Vi tænker at de kan løbe frit inde i legehuset hvis de altså fungere sammen og have deres bure som “helle eller deres egen base” og så kommer de selvfølgelig på græs tre timer i gemmesnittet hver dag

  3. Er det lige meget hvor gammel den nye kanin er? Den vi har nu er cirka 2 år ish

  4. Hvad skal vi gøre for at det trives bedst bedst?

  5. Vi har ikke købt den nye endnu da vi lige skulle vænne os til at vores gamle var død så hvad skal vi gå efter når vi skal købe en ny?

  Håber på nogle gode svar

  1. Hvis buret ikke er så stort og det står midt på græsplænen, så kan det være derfor at Muffi ikke har lyst til at bevæge sig meget. For det første er det mere “farligt” at sidde midt ude på græsplænen, og hvis han ikke er tryg, fordi hans gamle ven er væk, og han er alene, så vil det forværre det. Og er der ikke meget plads i græsningsburet, så sætter det jo også sine begrænsninger på aktivitet.

   1) Muffi skal have sig en sød, steriliseret veninde. Men der skal jo være plads til dem begge to i græsningsburet og så skal de sammenføres korrekt. Få fat i bogen “Sammenføring af kaniner”, den vil hjælpe jer.
   2) Det vil være fint, hvis de kan være i legehuset til daglig og så at I måske har en lille indhegning rundt om, så de kan løbe udenfor også, så de får noget sollys, noget græs og noget mere plads at bevæge sig på. Ideen med at sammenføre dem gennem tremmer er rigtig fint – I vil dog sandsynligvis ikke skulle bruge så mange kræfter på at sammenføre dem, når de er af modsat køn og de begge er neutraliserede.
   3) Ved samme køn skal der helst være en væsentlig aldersforskel, men ved modsat køn betyder det ikke så meget.
   4) Plads, plads, plads 🙂 Masser af plads. Og så skal de selvfølgelig have noget af lave – græsning er ikke nok. De skal kunne løbe og kunne komme op i fart, hvilket kræver plads, de skal kunne grave, og kunne gå og gnave. Sørg for at de bliver aktiveret ved at de skal søge foder, f.eks med foderbolde.
   5) Formentlig vil I gerne have en kælekanin, og så er det bedst med en voksen hunkanin, så I kender dens personlighed. Lige nu er vejret bare ikke til at I anskaffer jer en indendørs kanin og sætter den ud. Så koldt er det heller ikke, men vejret er fugtigt og det kan være lidt svært at vænne sig til for nogle kaniner. Og det tager også lidt tid at få vinterpels, og man ved aldrig med det danske vejr, så frosten kan komme når som helst.

 20. Hej med jer. Jeg er den glade ejer af en sød lille dværgvædder på 2år, som jeg har haft siden han var 8uger. De første to måneder var han i bur når jeg ikke var hjemme, men han har nu i 1,5 år gået frit i stuerne døgnet rundt.
  Det eneste lille problem jeg har med ham er, at han er hamrende nervøst anlagt. Først nu kan jeg se, at det var han faktisk allerede inden jeg hentede ham hjem. Det er blevet MEGET bedre med tiden, og efterhånden vil han også gerne nusses, men kun når han selv er i humør til det. Ind i mellem bliver han skræmt over småting (en dør der lukker, mig der hoster, eller en der bevæger sig gennem stuen), og drøner stampende ind under sofaen. Han er som sådan ikke bange for mennesker, han render rundt om fødderne på en konstant og følger gladeligt med når man forlader stuen og går på opdagelse. Han elsker at ligge og sove i fodenden af sofaen når vi er der, og kommer også gerne hen og siger hej når man sidder der, men tør ikke helt blive liggende.
  Mit spørgsmål er så, kan jeg gøre noget for at få ham til at være mindre nervøst anlagt? Vil det hjælpe at han fik en ven?
  Jeg har længe overvejet, om det ville hjælpe at skaffe en lille ven til ham, men jeg er hamrende bange for om det påvirker ham negativt, og for om en sammenføring overhovedet ville kunne lykkes. Jeg har ikke lyst til at stresse ham, da han er på vej i en mere afslappet retning… bare meget langsomt!
  VH Lise

  1. Nervøse kaniner blomstrer oftest op og bliver mere modige, når de får sig en ven. Pludselig er de jo to til at passe på hinanden. Men det skal være den rigtige kanin. Prøv at gå efter en ældre hunkanin – måske en på 4 år eller ældre.

 21. Hej
  Vi har en han kanin på 5 måneder der i går blev kastreret. Vi har købt en hun kanin unge vi må hente d. 11/2.
  Mit spørgsmål er;
  Må de overhovedet gå sammen før hun er blevet gammel nok til at blive steriliseret? Skal vi holde dem i hver sit bur, og må de så slet ikke hilse på hinanden under opsyn ind imellem?
  Venlig hilsen Louise

  1. Selvom hankaniner i teorien stadig kan befrugte en hunkanin i flere måneder efter kastrationen, så har der vist ikke været nogen eksempler i praksis, så sæt dem bare sammen.

 22. Hej 🙂

  Vi har netop anskaffet os en lille kammerat til vores 2-årige hunkanin. Hunkaninen er steriliseret og har ikke været i bur, stort set siden vi fik hende. Nu er mit spørgsmål så – kammeraten er en 3 mdr gammel ikke-neutraliseret han. Vi bor – pt men midlertidigt – på ikke ret meget plads. Derfor er den nye basse i et stort bur. Det står i samme rum som vores hunkanin normalt har for sig selv.
  Da han ankom løb hun rundt og markerede i hvad jeg vil kalde ‘beskeden men bestemt’ grad, primært omkring buret, men det gik over efter en time eller to. Efterfølgende har de begge reageret fuldstændig normalt, bortset fra at vores hunkanin binker mere end notmalt og gnider sig en del på buret. Derudover har de en meget habituel adfærd og spiser og drikker normalt, samt slapper af.
  Kan vi forvente en udvikling eller er det en stiltiende accept af hinandens tilstedeværelse? Vi har været lidt bekymrede for om de – netop fordi det kan virke lidt som om de ikke ænser hinanden vildt – er lidt ligeglade med hinanden?

  Med venlig hilsen Helene

 23. Hej

  Jeg skrev for en rum tid siden vedr. sammenføring af vores 3 årige steriliserede hunkanin og vores nye 3,5 mdr. gamle ikke-kastrerede hankanin. Vi måtte forsøge os lidt frem med sammenføringen, som vi ikke er nået helt frem til endnu, men nu er vi rendt lidt i nogle problemer :o)
  Vores hankanin Frans sidder i et relativt stort bur i stuen. Vores hunkanin Cleo, har ikke siddet i bur siden vi fik hende og hun bor med alle sine ting i samme stue. For nyligt flyttede vi – så stuen er “ny” for dem begge to.
  De har få gange indimellem været sat sammen, hvor de delvist har snust til hinanden og virket meget interesserede, men en enkelt gang har Cleo daffet til ham, hvor vi hurtigt satte dem fra hinanden igen.
  Vi har brugt et tæppe henover Frans’ bur for at give ham lidt fred og ro, men Cleo hopper ofte op og hun har tisset/poopet en del rundt om bur og ovenpå tæppet, hvilket vel bestemt ikke er rart for Frans.
  Vi har overvejet at sætte Cleo i bur, men sidst vi gjorde det, gik hun bersærk på tremmerne og vi frygtede hun skulle knække tænderne på det. Hvordan kan vi lade dem lære hinanden at kende når Cleo er svær at “lukke inde”, men samtidig overtager og dominerer alt?
  Kunne 2 løbegårde være en mulighed? I så fald, hvordan lader vi dem så “rende trætte” uden at de vil forsøge at overtage områderne udenfor løbeburene?
  Cleo kommer tit hen og sidder ved siden af buret hvor det virker som om hun enten “markerer sin tilstedeværelse” eller bare hænger ud. De interagerer sjældent, men Frans har slikket hende en enkelt gang gennem tremmerne. Når Cleo ikke hænger ud omkring buret virker hun fuldstændig ligeglad med ham, mens Frans er meget nysgerrig når hun kommer forbi. Hvordan får vi det gjort bedst muligt herfra?

 24. Hej 🙂

  Jeg har en Hankanin der blev kasteret får mange år siden, og en hunkanin der ikke er neutraliseret.

  Kan jeg godt sætte dem sammen?

  1. Du kan prøve – men det er ikke sikkert at hunkaninen vil reagere så godt på det. Det er ikke til at sige. Det afhænger fuldstændig af hendes temperament.

 25. Hejsa. Jeg har en kanin der hedder Blackie på 3 år. Han skal måske have en lille veninde, men vi ved ikke om der er nok plads til to kaniner i buret. Buret er 7 m2. Er det nok plads til to? Og hvis vi nu vælger at anskaffe os en lille ny hun kanin, kan hun så sættes sammen med Blackie når hun er 12 uger og han er 3 år? Håber at du vil svare mig.
  Mvh Sille

  1. 7m2 er fint, selvom det aldrig kan blive for stort jo 🙂 Men I kan med fordel også bygge op i højde, så der kommer mere “plads” på den måde, ved at sætte nogle små huse, de kan ligge på, eller træstubbe osv. Du kan godt lade hende flytte ind. De skal dog lige sammenføres først selvfølgelig – og det kan jo godt tage måske 14 dage. Jeg anbefaler til en hver tid bogen “Praktisk sammenføring af kaniner”, som du kan købe på saxo.dk.

 26. Hej. Jeg har haft kaninsøskendepar hele livet, der har boet sammen, og det er gået fint og uden problemer. Nu er det bare sådan, at jeg for nyligt mistede den sidste kanin, jeg havde – og har dermed fået en ny, lille hunkanin på 8 uger. Jeg har gået og overvejet, om hun skulle have noget selskab – men hun var den eneste tilbage i kuldet, så kunne af gode grunde ikke få en af hendes søskende. Jeg har researchet en masse på nettet, men føler ikke rigtig, jeg kan finde et konkret svar på min problemstilling. Skal hun have en kaninven, der er ung eller gammel? Hun eller han? Jeg tænker umiddelbart det er bedst med en hankanin på samme alder som hende – men hun kan ikke steriliseres før hun er 4-6 måneder, og han kan ikke kastreres før han også er kønsmoden – er der nogen risiko for, at de kan nå at få unger inden? Hvad er jeres tanker omkring sammenføring af unger fra to forskellige kuld?

  1. Det bedste er altid at der er en væsentlig aldersforskel faktisk. Så hvis du kan finde en rolig hankanin på 2+, så vil det være en god ide, men ellers kan du sagtens også få en lille hankanin til hende. Der er altid en risiko for at de kan parre sig og få unger, men du kan sagtens sammenføre dem, og så skal du bare holde godt øje. Hvis han på nogen måde begynder at grynte, strinte, forsøge at parre sig med hende, så skal de adskilles. Du kan sagtens sammenføre to unger fra forskellige kuld.

 27. Hej, min kanin har lige fået unger og jeg har tænk mig at beholde en af hannerne, når han er stor nok skal han kastreres og så ville jeg høre om moren og ham så må gå sammen altså i samme løbegård?☺️

  Vh. Sibel

  1. Hvis de begge er neutraliserede, så kan de sagtens gå sammen. Løbegården skal selvfølgelig være stor nok til to kaniner kan bevæge sig rundt i den, ellers er det bare stressende for dem. De skal have minimum 6m2 at bevæge sig på, hvis der er en kanin, og 9m2 er ok, hvis det er to. Jo mere plads, jo bedre.

 28. Hej
  Jeg har tænkt på, at købe to han-kaniner. De er broder er det, så en god ide, hvis de har den samme bur?

  1. Det er altså skidt at have to kaniner i samme bur. I det hele taget at have en kanin i et bur. Kaniner er ikke burdyr. Et bur er hvor kaninen har sit helle, når den vil have ro. Ikke der, hvor den skal bo og være. En kanin skal have minimum 6m2 til rådighed. Hele tiden. Så hvis I har en stor løbegård til kaninerne og de så deler et et bur, som altid står åbent, som de kan hoppe ud og ind af med 9m2 løbegård omkring sig, så er det helt fint.

 29. Hej håber du kan hjælpe:)
  Jeg har planer om at købe 2 franske vædder unger fra forskellige steder (Han og hun )
  Her er mit spørgsmål 😊
  Jeg havde i mine planer om at de skal have hver deres bure i en stor løbegård hvor de vil have fri adgang til løbegården 24/7 hvor der vil være masser af gemmesteder. Vil dette kunne Lade sig gøre og vil det være en god idé ? Kom meget gerne med råd og evt andre forslag

  1. Rigtig fint med en stor løbegård, som de har fri adgang til. Hvis de skal gå sammen, har de ikke brug for to bure. Det vil egentlig bare optage plads fra løbegården, så det behøver du ikke. Jeg vil anbefale dig bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide” (link) så du ved, hvordan du griber det an, når du har to kaniner, der skal bo sammen.
   Hvor stor skal løbegården være? Hvis du kan sætte nogle træstubber ind, nogle kaninkasser (zooplus) og plante noget græs og lidt busk, vil det være rigtig, rigtig godt,

 30. Jeg har 2 kaniner og jeg har fået at vide at den ene kanin er en han og den anden kender jeg ikke kønnet på. De har været “venner” i lang tid og har aldrig opført sig dårligt over for hinanden. Men pludselig har den ene kanin fået et lille sår på halen, og vi ved ikke om det kan skyldes, at kaninerne ikke har kunnet enes eller hvad der nu lige er sket

 31. Hejsa. Min hun kanin har plukket en masse pels ud side i går. De sidste par uger har hun ændret adfærd og siger pusle lyde og bider hvis man vil tage hende op. Hun har altid været en meget kælen kanin der meget gerne ville tages op. Men for cirka 3 uger siden kom jeg hjem fra ferie og jeg så at hun havde plukket sig det var slet ikke ligeså meget som det er nu, Jeg gav hende et par dage også rengjorde jeg buret og hun sagde ikke så meget til det. . Jeg læste at når en gravid kanin ( hun kan nemlig sagtens være gravid fordi vi også har en han kanin og de blev ved en fejl sat sammen nogle dage inden vi to på ferie hvilket er 30/31 dage siden ) er 10 dage henne kan de godt tro at det er nu de skal føde så de begynder at plukke sig. Men jeg ved det ikke. Igår ville hun gerne kæles men ikke tags op og sagde lyde osv. Men så i morgen tog vi hende op og hun ville gerne kæles men ville hurtigt tilbage til buret igen. Jeg har kigget der er ikke kommet unger i den rede hun har bygget.

 32. Hej. Vi har lige overtaget en sød og kærlig kanin på tre år. Den er ikke steriliseret, er en udekanin og bor altså i bur alene. Om dagen er den i en løbegård. Den kan lide at blive nusset, men humper også – og virker tillidsfuld og som den trives. Den har aldrig været vant til andet.

  Hvad skal vi gøre, hvis vi give den bedre rammer? Er det afgørende den bliver steriliseret? Og kan en kanin på den alder trives med at få en makkerkanin? Og i så fald, hvordan går vi det bedst?

  Mvh Tine

  1. Hej og undskyld lidt sent svar. Er det helt umuligt for jer at få den indenfor? I så fald, skal den steriliseres for at undgå, at den markerer rundt om i huset. Det lader ikke til at jeres kanin bider og kan være lidt “gnaven”, hvilket man godt kan se hos intakte hunkaniner, og som også er en stor fortaler for at sterilisere. At den humper kan dog være vældig irriterende, og det er faktisk et tegn på at kaninen er stresset og frustreret. Så her vil en sterilisering hjælpe den. Det er ikke en sjov tilstand for en kanin at være i heller, og det er på ingen måde naturligt for den.

   En kanin bliver aldrig for gammel til at nyde en anden kanins selskab, så det vil da være en dejlig løsning, hvis I ikke har lyst til at have hende indenfor. Vælg en voksen, kastreret hankanin, hvis I kan, men alle aldre fungerer. Umiddelbart ligner det, at hankaniner foretrækker hunkaniner, der er ældre, men lad det ikke spille ind.

   Jeg vil klart anbefale jer at få fat i bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide”, som kan købes på Saxo til lidt under 80 kr. Link til bog.

 33. Hejsa. Vi har fået nummer 2 kanin. Vi har Bertram (løvehoved) på 3,5 også har vi fået Bobby (dværgvædder) på ca. 3 år. De har nu set hinanden an, og de har også haft 2 små slåskampe, men trods det ligger de sammen, og nusser. Bobby er nu begyndt at slikke Bertram i hele ansigtet, og det ser ud til, at de har det godt? Kan jeg gå ud fra, at de er blevet venner nu? 🙂

 34. Hej

  jeg er en pige på 12 år. Jeg har to kaniner den ene en hun som jeg lige har foret og den anden en han. lige nu har jeg ikke mulighed for at neutralisere dem. Så mit spørgsmål er er det findt nok at have trammer i mellem dem så de kan se hinanden og silke som de også gør. Hvor meget vil de ca. Koste at neutralisere dem og kan man godt sammenføre dem selsom de ikke er fra samme kul og ikke er lige gammele. Han kaninen er 4 måneder og hun 3 det er udekaniner

  vh Liva

  1. Det er lidt forskelligt hvad det koster at få neutraliseret kaniner afhængig af hvor i landet du bor, men for dem begge to vil det nok koste dig omkring 2500-3000 kr. Hvis du bor i nærheden af Falster, så kontakt GuldborgSund Kaninhjem og hør om du kan få del i den aftale, hun har med sin dyrlæge. Det kan jo være.
   Du kan sagtens sammenføre to kaniner, der ikke er fra samme kuld og ikke lige gamle, men det er jo vigtigt at de er neutraliserede. Jeg vil anbefale dig at få fat i bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide”, som du kan købe på saxo.dk til ca. 80 kr. Link her
   Du kan jo begynde at spare op til en neutralisering af dem nu og ønske dig tilskud i julegave og fødselsdagsgave og indtil da kan de godt bo ved siden af hinanden med tremmer imellem.

 35. Hej

  Jeg har 4 kaniner hvor den ene lige har mistet sin mor og ven. De 3 lever sammen i et kæmpe legehus m. løbegård til og den sidste (A) bor i et hus og bliver sat ud hver dag. Jeg vil gerne sætte min rolige kanin (B) af de 3 sammen med den enlige, hvilket jeg er sikker på kan lade sig gøre. Men kan man godt sætte B sammen med A hver dag i løbegård og så sætte B indtil de andre 2 igen uden problemer? Jeg er nemlig bange for at de 2 andre angriber B.

  1. Det kan du i hvert fald godt, og det er også den teknik, man bruger, når man sammenfører en ny kanin til en større gruppe. Altså, A med D, derefter A med C, så A med B og derefter A med D og C osv. Så du gør det rigtigt. Jeg kan anbefale dig at få fat i bogen “Sammenføring af kaniner”, som kan købes på saxo.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *