Alle kaniner er individuelle, og det samme gælder sammenføringer. Der er dog nogle grundlæggende principper, som kan være nyttige at kende, når du sætter to kaniner sammen. Inden du går i gang bør du have læst de øvrige sider om kaninsammenføringer.

Læs bogen “Sammenføring af kaniner – Praktisk guide”, som du kan købe på Saxo.dk. Det er en let og meget overskuelig guide til forskellige situationer. På grund af bogen findes på dansk, er det ikke længere muligt at få svar på spørgsmål til sammenføring, da alt står i denne bog. 

Du kan købe den på Saxo.dk til 80 kr. 

Når der skal gang i venskabet

Hvis du har læst de øvrige sider, vil du allerede nu vide, at det er vigtigt ikke at forcere noget. Kaniner er sociale dyr, så de har en helt naturlig interesse i at lære hinanden at kende. Det bedste er hvis du kan give dem tid og plads til at de kan lære hinanden at kende i deres eget tempo. Desværre har de fleste af os ikke den mulighed, da det er besværligt og tidskrævende.

To kaninbure under sammenføring

Du kan vælge at benytte dig af nedenstående tricks, som erfaringsmæssigt virker rigtig godt, men husk på at det ikke er sådan kaninerne selv ville vælge det.

 • Placer kaninerne i bure ved siden af hinanden: Placer burene ved siden af hinanden, så kaninerne kan kommunikere og langsomt vænne sig til hinanden. Det bedste vil være, hvis deres toiletbakker er i hver sin ende, og de til gengæld har grøntsager placeret ved siden af hinanden. Du kan også lade den ene kanin flytte ind i den anden kanins territorium i en løbegård. Efter 2 uger kan du lade dem møde hinanden uden tremmer imellem.
 • Skift bure: Lad kaninerne skifte bur hver dag. På den måde vænner de sig til hinandens lugte, og ingen af dem får ejerfornemmelse over sit bur.
 • Tøjdyr: Giv begge kaniner et tøjdyr, de kan ligge og putte sig op af. Efter et par dage, bytter du rundt på tøjdyrene. På den måde kan de interagere med hinanden uden egentlig at gøre det. Er den ene kanin aggressiv over for den anden, er det en god løsning. Den kan lade sine aggressioner ud på tøjdyret, som ikke vil svare igen, og dermed vil kaninen være mere rolig, når den endelig skal møde sin ven uden for buret.
 • Tvungen hyggen: Sæt dem ved siden af hinanden med hovederne sammen og kæl med dem begge på samme tid. Jo oftere, du gør det, jo større er chancen for at de selv begynder at slikke og nusse hinanden.

Det er vigtigt, at tingene ikke går for hurtigt i forhold til kaninerne. Har det taget en måned at få dem til at hygge sig sammen en hel dag i fællesområdet, skal det også tage en måned før de bliver placeret i samme bur – og husk at buret skal kunne rumme to kaniner, som skal kunne bevæge sig rundt og kunne trække sig tilbage fra hinanden.

Sammenføring og bonding af kaniner

Forstå hvad kaninerne fortæller

 • De ignorerer hinanden: Tro det eller ej, men hvis kaninerne ignorerer hinanden, så er det et godt tegn. Kaniner, der møder hinanden for første gang, kan finde på at ignorere hinanden – sådan ser det ud for os, men i virkeligheden foregår der helt andre ting. Ved at ignorere hinanden, viser de den anden, at de er venligsindede. Samtidig giver det dem mulighed for at se hinanden an i fred og ro.
 • De slås: Kan kaninerne ikke lide hinanden, vil du slet ikke være i tvivl. De vil kaste sig over hinanden i det tilfælde! Så vær altid klar med vand og handsker første gang, du sætter to kaniner sammen. Skil dem ad øjeblikkeligt og sæt dem et stykke fra hinanden. Forsøg eventuelt at give dem nogle lækre grøntsager, de kan spise ved siden af hinanden. Begynder de at slås igen, må man starte forfra på fuldstændig neutralt område og benytte sig af en anden metode.
 • De slikker hinanden: I nogle tilfælde vil kaninerne slikke hinanden med det samme. I så fald er lykken gjort for dem begge, og det vil blive let at føre dem sammen. Sandsynligvis vil de i løbet af meget få dage være uadskillelige.

3 sammenførte kaniner

Hvor lang tid tager det at sætte to kaniner sammen?

De fleste gange er det let at sætte to kaniner sammen, andre gange er det sværere. At sætte to kaniner sammen kræver, at du har tiden til det, men også at du har et ekstra bur, et neutralt område og masser af tålmodighed.

Oftest tager det kun et par dage før du kan være 100 % sikker på, at kaninerne er tæt knyttede til hinanden. Men du skal være opmærksom på, at du måske har valgt lige præcis de to mest vanskelige kaniner, der bare ikke matcher hinanden rent personligt. Og derfor kan det tage lang tid. Det kan også være, at de kommer forkert ind på hinanden og kommer i slåskamp, hvorefter de kan bære nag i lang tid. Måske passer de bare slet ikke sammen?

Men hold ud: din kanin vil være dig evigt taknemmelig, og du vil nyde resultatet, når du har to kaniner.

 

Læs bogen “Sammenføring af kaniner – Praktisk guide”, som du kan købe på Saxo.dk. Det er en let og meget overskuelig guide til forskellige situationer. På grund af bogen findes på dansk, er det ikke længere muligt at få svar på spørgsmål til sammenføring, da alt står i denne bog. 

-> Du kan købe den på Saxo.dk til 80 kr.  <-

———————————————————————————————————

Læs mere om kaniner og deres sociale natur:

Af mere tung research, kan anbefales:

 • “Long-term heartrate responses to social stress in wild European rabbits: predominant effect of rank position” af K. Eiserman
 • “The European rabbit: The history and biology of a succesful colonizer” af  Henry Thompson
 • “An experimental study of aggression in captive European rabbits” af Robert Mykytowycz
 • “Cage enrichment for female New Zealand White rabbits” af DL. Brooks
 • “The modification of “traditional” caging for experimental laboratory rabbits and assessment by behavioural study” af P. Gerson
 • “The behaviour of single-caged and group-housed laboratory rabbits” af Morton DB 1993

 

One thought on “Praktiske råd til sammenføring af kaniner

 1. Hej.

  Jeg har læst jeres tip til sammenføring af kaniner og er godt i gang med at føre to kaniner sammen. Den ene er lidt over 1 år, og den anden er kun 8 uger. Vi fik også den første, da den var 8 uger. Vi har ført dem sammen i mine forældres kæmpe stue (neutral grund), og det går rigtig godt! Den “gamle” kanin (en neutraliseret hun) har humpet den lille han, men kun ganske lidt, og hun har også jagtet ham lidt rundt, men igen ikke særlig meget. Her sidst på dagen gider hun ikke engang at løbe helt hen til ham, når han stopper. De er begyndt at ligge en smule sammen (eller hun ligger, og han er en spradebasse, der ikke er ro på ret længe ad gangen), men de nusser ikke hinanden.

  Jeg er i tvivl om, hvornår vi kan tage næste skridt? Lige nu står hans bur på gæsteværelset, men skal gerne ud i køkkenalrummet, hvor hendes bur også står. Vores “gamle” kanin har ikke låge i buret og færdes i hele huset, og det er selvfølglig tanken, at det samme skal gælde for vores nye ven.

  Mellem mine forældres stue og vores køkkenalrum er der en lukket gård, som vores “gamle” kanin kender og elsker. Tanken var at åbne fra mine forældres stue og lade dem løbe ud i gården sammen, men den “gamle” kanin kender ikke den vej ud i gården og vil måske blive overrasket over pludselig at være på territorie, derfor er vi blevet i tvivl om, hvorvidt det vil være bedre at sætte hans bur (lukket) ind ved siden af hendes?

  En lille detalje: Inden vi begyndte sammenføringen glemte et barn at lukke døren til gæsteværelset (som nok ikke er særlig neutralt område), og den “gamle” kanin rendte derind. Hun har ligget foran døren inden da, så ingen tvivl om, at hun vidste, at der var en kanin derinde, og da hun kom derind, satte hun sig prompte på numsen og vaskede sig! Ingen agressivitet!

  1. Det lyder bare rigtig godt. Reelt set lyder det til at du kan lade dem rende frit sammen i stuen nu uden problemer. Den kombination du har er ganske nem at sammenføre, så det kan skam gå rigtig hurtigt. Hvis du vil, at den lille nye skal være i bur om natten kan du gøre dette de første par nætter i hvert fald. Så er du på den sikre side. Du kan sagtens flytte hans bur ud i køkkenalrummet, så han kan være der om natten. Så kan hun også vænne sig til at han bor der nu, mens der stadig er tremmer imellem. Du kan sagtens placere burene ved siden af hinanden. Det lader ikke til at det bliver et problem, og bliver hun ophidset over det, så kan du blot flytte buret lidt væk.
   Du skal ikke forvente at de nødvendigvis begynder at vaske hinanden med det samme. Det har ikke noget at gøre med om de kan lide hinanden eller ej, men afhænger i højere grad af personlighed.

   1. Lige et spørgsmål til det ovenstående, for vi har også en pige på dog ca 5 måneder og vil gerne købe en han på 8 uger og bonde dem. Men hvordan gøres det ift når hanen skal neutraliseres? Skal de bondes i de 3 uger til hanen er 11 uger og neutraliseres. Og så holdes fra hinanden i de 6 uger efter og bonde igen? Eller har du en bedre måde?

   2. Jeg beklager meget sent svar. Der kommer så mange spørgsmål omkring sammenføring her på siden hver uge og for at hjælpe alle de kaninejere på én gang har vi valgt at oversætte en engelsk bog om sammenføring af kaniner til dansk. Så tiden er gået med det i stedet. Du vil kunne læse om præcis hvordan du skal gøre – den kan købes på Saxo.dk (Sammenføring af Kaniner). Men for at svare kort på dit spørgsmål, så skal hunkaninen steriliseres først, hvis hun ikke allerede er det. Derefter kan I sagtens sammenføre dem og I vil formentlig ikke være nødt til at adskille dem ad, da I hurtigt vil kunne se hvornår det er tid til at han skal kastreres. Han vil lave oink-oink lyde og hun vil måske være meget irriteret på ham. Da de allerede er sammenført på det tidspunkt, så skal I ikke sammenføre dem igen, hvis det er nødvendigt at adskille dem, men det er en god ide hvis det er tilfældet at sætte hankaninen i en løbegård, så de stadig har kontakt til hinanden, men blot ikke farer i flæsket på hinanden, fordi hun måske er irriteret på ham over hans lidt for ivrige adfærd.

 2. Hej,
  Jeg er meget frustreret, da vores hankanin pludselig overfalder vores hunkanin. Jeg vil indrømme, at jeg ikke har set optakten til det, men opdager at hankaninen løber efter hunkaninen og er agressiv – får bidt en flænge i hendes øre. Hun holder sig væk fra ham, men han opsøger hende for at løbe efter hende igen. Det skal siges at de to kun har været i samme bur i en uge, men sammenføringen er gået korrekt til med deres burer og løbegårde helt op af hinanden i næsten to uger, og møder på neutralt grund. Sammenføringen er gået helt fantastisk, og de blev hurtigt gode venner. Ligger sammen, slikker hinanden, spiser sammen ja de har stort set været uadskillelige den sidste uge, og jeg har nydt at se deres glæde ved hinandens selskab – lige indtil i aften. Jeg har nu taget hunkaninen i et andet bur, der står ved siden af, for jeg tør ikke lade dem være sammen uden opsyn. Hvordan kan det være at hans adfærd skifter så pludseligt? Tidligere i dag der gik jeg og tog billeder af dem, fordi de var så søde sammen. Hankaninen er ca. 13 mdr. og kastreret og hunkaninen er ca. 18 mdr. og steriliseret. Det er hankaninen der har været der fra start.
  I forhold til den flænge hunkaninen har fået i øret, så har jeg renset det med klorhexidin. Skal jeg gøre andet og vokser det selv sammen igen?
  På forhånd tak for svar.

  1. Det lyder mærkeligt at de pludselig er blevet så meget uvenner. Men har du også sammenført dem i buret, eller har du blot sammenført dem på neutralt område og derefter sat dem i bur sammen? Det er nemlig sådan, at sammenføringen har to dele – sammenføring på neutralt område, og sammmenføring i bur/løbegård, hvis de ikke er fritgående. Og den sidste del SKAL tage lige så lang tid som første del. Så det er altså 2 uger du skal bruge på at vænne dem til at gå sammen på lidt plads. Men du skal dog vide, at selvom kaniner er venner, så er det stressende for dem at være lukket i bur og derfor kan burkaniner godt slås, selvom de ellers er fine venner. Så begynd forfra med sammenføringen og så se på om de ikke kan få mere plads. Ét bur er for lille to en kanin, så det vil helt sikkert være for småt til to, hvis lågen ikke står åben døgnet rundt. Måske I kan slå de to løbegårde sammen, I har brugt under sammenføringen?

   1. Hej igen
    Tak for svar. De er ikke kun i et bur. De er i bur om natten pga. evt. ræven, men hele dagen har de adgang til løbegård 2.5 m × 2 m. Ved godt at det ikke er de anbefalede 9 kvm, men synes at det er en ret fin størrelse. Buret er et stort 2 etagers bur på ca. 1 kvm pr. etage, men er som sagt KUN lukket inde om natten. Sammenføring i løbegård/bur må jeg indrømme gik ret hurtigt (et par dage), da de simpelthen var så gode sammen. Hankaninen har dog humpet hunnen en hel del – mest i starten, men læste at det var meget normalt, og hun fandt sig i det. Jeg tror faktisk, at hun måske ikke rigtigt finder sig i det længere. Jeg prøvede i morges under fuld overvågning, at sætte dem sammen i løbegården igen, og selvom hannen i første omgang nærmede sig forsigtigt og umiddelbart på en fin måde, så løb hun pludselig væk og denne gang synes jeg at hun virkede lidt aggressiv. Det er som om, at de ikke helt kan finde deres plads. Hun har (fra tidligere hjem) været den meget dominerende, og nu efter en uges tid så finder hun sig ikke i den plads længere. Kan det være en årsag, og lyder det som en mulighed?? I så fald hvad gør jeg så nu? De viser ingen former for aggressivitet på hver deres side af hegnet. De virker nærmest lidt ligeglade med hinanden, og en enkelt gang imellem snuser de til hinanden.
    Skal sammenføringen starte helt forfra – altså på neutralt område?
    Mvh. Ditte

   2. Selvom hun måske har været dominerende i en anden gruppe, så vil hun ikke nødvendigvis være det i en anden. Desuden har han- og hunkaniner ikke samme hierarki, så hun kan ikke være “dominerende” over for ham – dominerende er ikke en adfærd, det betyder blot at være den, der er øverst i hierarkiet. Aggressive kaniner er oftest stressede eller nervøse. Det er også stressende at han hele tiden vil humpe hende, så det er fair nok at hun siger fra og ikke virker venlig. Lad dem gå sammen om dagen de næste 3 ugers tid, men de må ikke være lukket inde sammen om natten på mindre plads.

    Jeg ved godt at du synes at de har meget plads, og det har de skam også i forhold til mange burkaniner, men det er ikke nok hvis de skal trives. Kan du ikke bygge det lidt til? Det er jo ikke nok til at de kan løbe, som de skal kunne. Hvis de har plads nok så kan de sagtens finde ud af det, hvis bare hun kan hoppe op på en kasse eller løbe væk fra ham, men den mulighed har de ikke ,hvis de kun har 5 m2 at gøre godt med, og så vil de komme op og toppes, for de kan ikke gøre som kaniner naturligt gør – hopper væk fra hinanden, hvis der er en konflikt.

 3. Hej.
  Jeg er i gang med at sammenføre 4 kaniner. De er alle mellem 4 og 5 måneder og hanner, der blev neutraliseret for en uge siden. De to går nu sammen i den store voliere (ca 3 x 2 m plus hus på ca 2 x 1 m) og de to øvrige går i hvert deres bur, som også er placeret inde i volieren, så de kan snuse til hinanden og lære hinanden at kende i sikkerhed.
  Hvordan og hvornår tilråder I, at jeg begynder at lade dem løbe sammen?
  PS. Sidder hver dag i volieren med de to fra de små bure på skødet på skift og de to øvrige hopper op og hilser på.
  Vh Marianne

  1. Det et et lille voliere, hvis det kun er 6 m2? Mon ikke du har skrevet forkert. Ellers er det alt for småt til 4 kaniner. Men bortset fra at det muligvis er for lidt plads, så er det fint den måde du er gået i gang. Du har valgt en meget spændende gruppe af kaniner – hankaniner på samme alder og i kønsmodningsfasen. Du kan være meget heldig og at det bliver en god sammenføring, men du kan også risikere at det bliver helt umuligt. Lige med den kombination er der meget på spil. Af samme årsag er god plads virkelig nødvendigt, for de skal kunne komme væk fra hinanden, og ikke blive tvunget til at slås på grund af for lidt plads. Jeg ville aldrig selv turde sammenføre 4 hankaniner på så lidt plads, så det er svært at give en vejledning ud fra, det du har til rådighed nu, men i hvert fald, så er det fint at du har de to andre kaniner i bure inde i volieret. Du skal holde øje med deres adfærd. Hale løftet, løben frem og tilbage langs hegnet, graven, springen og nappen gennem tremmerne er tegn på, at de ikke er klar til at mødes endnu. Når du ikke længere ser nogen form for den adfærd, så vent 1½ uges tid. Derefter kan du lukke dem ud sammen. Når du lukker dem ud sammen, så fjern bure og andre ting, som de kan indtage som små territorier. Sid med dem hele dagen, strø foder over det hele og vær på. Kæl med dem, tal med dem. Når dagen er gået og forhåbentlig alt gik fint, så luk de to hanner væk igen. Næste morgen starter du forfra igen med at sidde inden hos dem (de må ikke være alene uden opsyn). Går det stadig fint, så fortsæt et par dage til, hvor du ikke behøver at stå og holde vagt. Fungerer det stadig, så er det lykkedes. Jagen og humperi bør ikke ses – så er du gået for hurtigt frem. Humperi ses ved stress, så den kanin, der evt. humper skal have lidt ro og hjælp til sammenføringen.

 4. Jeg har en hunkanin kanin på snart 5 måneder, som jeg ønsker at give en ven for livet. Hun er ikke neutraliseret endnu, men jeg ønsker at gøre hende det, da jeg ikke skal have unger. Er det bedst at sætte hende sammen med en han kanin og skal han så være neutraliseret? Jeg er også i tvivl om hvilken alder den nye kanin så skal have, gør det nogen forskel?

  1. Ja, det er allerbedst med en steriliseret hunkanin og en kastreret hankanin. Alder er ligegyldigt, når der er tale om to af modsat køn. Du kan vælge en unge, og du kan vælge en ældre herre. Lige børn leger dog bedst, men en usikker kanin vil have glæde af en ældre kanin, f.eks.

 5. Hej,

  hvordan er det hvis man starter med to kaniner i samme lidt større bur samtidig, fx. to søskende? Skal man så godt starte i et bur eller skal man også der starte med to enkelte bure og sammenføre?

  På forhånd tak og venlig hilsen

  Julia

  1. Hvis der er tale om to søskende, så kender de hinanden og så skal de ikke sammenføres. De er sammenført 🙂 De skal blot neutraliseres, når de er ca. 4 måneder. Og husk at ét bur er alt for lille til én kanin, så det er absolut også for lille til to kaniner. Prøv evt. med en løbegård indtil I er klar til at lade dem være fritgående. I kan få løbegårde, der både er billigere, pænere og større end bure.

 6. Hej.
  jeg har en lille kastreret han på Ca 6-8 mdr. Vi kunne godt tænke os en hun, som han kan være venner med. I sommers(9-10 uger gammel) bondede han uden problemer med min svigermors kanin på et års tid. De havde det dejligt hele sommeren, så nu synes vi han skal have din egen veninde. Jeg har kig på to hunner. Den ene 1 år og steriliseret, den anden 8 uger og selvfølgelig ikke steriliseret. Hvilken hun tror I er bedst/lettest at Bonde ham med?

  1. Det vil være hip som hap. Der skulle ikke være nogen udfordringer her. Den steriliserede hunkanin vil dog nok være et marginalt bedre valg, fordi hun netop er steriliseret. Desuden kan der godt være tendens til, at parrene har det bedst, hvis hunkaninen er lidt ældre end hankaninen, men der er sikkert mange andre eksempler på det modsatte.

 7. Hej☺️
  Jeg har den her dejlige kastereret løvehoved på 2 som jeg fik fra internat tilbage i august. Jeg har været hjemme ved ham pga en sygemelding siden jeg fik ham, men da jeg nu starter studie igen til august går jeg og leger med tanken om at få en ven/veninde til ham. Jeg har dog lidt spørgsmål som jeg håber i kan hjælpe med.

  Ud fra jeres personligheds guide er han enten en viol eller rose.
  På internatet kunne han kun med 2 af de daværende 8 andre kaniner. jeg har ikke selv prøvet at sætte ham sammen med anden kanin, men han viser stor nysgerrighed over for katte med mindre de kommer for tæt på mig så bliver han forholdsvis jaloux og markere over for dem. Tror i at ud fra det, at han vil kunne sammen med en anden kanin? Fx en Bellis?

  Hvad køn ville være bedst i tilfælde af at je vil prøve? Stiliseret/kastereret selvfølgeligt.

  Har alderen nogen betydning? Skal det være en på samme alder eller yngre/ældre?

  Min løvehoved vejer 1.9kg så vil en på samme vægt være ideelt eller er der mindre relevant? Jeg tænker at ven måske skal være noget hermelin.

  Har i andre gode råd, ud over dem i kommer med her på siden?

  På forhånd tak.

  1. Hej. Når du skriver, at din kanin ikke kunne med flertallet af de andre kaniner på internatet – var han kastreret og var de andre neutraliserede? Og var de blevet forsøgt sammenført eller bare smidt ned i en løbegård sammen uden varsel? Det er meget let at sige, at en kanin ikke kan med andre, men tit skyldes det, at sammenføringen er grebet forkert an eller kaninernes adfærd er læst forkert. Så af den årsag ville jeg ikke lade mig slå ud, selvom der sagtens kan være sandhed i det. Du kan bare ikke regne med at det passer.

   Men når du nu har fået den advarsel, så brug det – det vil sige, at du skal få dig en hunkanin, som er en unge. Du kan også godt vælge en voksen hunkanin, som er rolig og afslappet, men det kræver at du ved, at kaninen er det, og ikke alle, der videreformidler deres kaniner er så gode til at tolke kaninens personlighed – og er kaninen ikke steriliseret, så kræver det endnu mere af ejeren at aflæse personligheden og adskille hormoner fra personlighed. Så dit bedste valg er et lille kaninunge, for det er de færreste kaniner som ser en kaninunge som skræmmende og derfor vil jage efter den.

   Din kaninunge kan steriliseres, så snart den er 4 måneder/vejer 1 kg. Det skal du få gjort så snart det er muligt.

   Med hensyn til størrelse så er det ligegyldigt, så her kan du vælge den race eller den kanin, som du forelsker dig i.

   Hvis din kanin kan reagere uhensigtsmæssigt på fremmede kaniner, fordi han er utryg, så vil det være bedst at du sammenfører ved først at sætte hende i en løbegård og lade dem møde hinanden på den måde. Lad dem gå sådan i et par dage til de virker til at være afslappede i hinandens selskab. Så kan du åbne løbegården og lade hende løbe frit. Kæl med ham hele tiden, så du har en hånd på ham og kan mærke om han stivner eller er afslappet.

   1. Mange tak for svar!
    Jeg ved desværre ikke hvilke kaniner, og hvordan sammenføringen er foregået på internatet. Men ud fra det du skriver er jeg da helt klar på at give det et forsøg! Igen mange tak for svaret

 8. Hej. Jeg har en han kanin på 10 uger, som lever som frikanin på ca 100 m2. Han er hurtigt faldet til, og lært at bruge bakke. Jeg havde hørt at kaniner ikke skal leve sammen, så derfor købte jeg kun en, men min kanin virker som om han savner selskab. Jeg vil gerne købe en unge på ca. Samme alder som ham. Ville det være bedst med en han eller en hun? Og skal de bondes på samme måde som voksne kaniner? Jeg for dem begge neutraliseret, når de er store nok til operationen. Med venlig hilsen.

  1. Det er altid bedst med to kaniner af hvert sit køn. Det er det letteste. To kaniner af samme køn kan sagtens leve lykkeligt sammen, men det kan være lidt sværere at sammenføre dem, så hvis man er helt ny i kaninverdenen så er det bedre med en af hvert sit køn. Særligt hvis du gerne vil have endnu en unge, så er det vigtigt at de er af modsat køn. Det kan dog tit være en fordel hvis f.eks den ene er lidt ældre end den anden, men det er ikke et krav. Hvis du vælger en kaninunge nu også, så er det lidt forskelligt om du skal gøre noget særligt for at sammenføre dem. Særligt hvis de er frikaniner på 100 m2, så vælger de jo selv hinanden til og fra (og det er her problemerne kan opstå under en sammenføring, fordi vi tvinger to fremmede kaniner sammen på begrænset plads), så her vil sammenføringen nok ske ganske simpelt og af sig selv. Men du kan med fordel lige købe en løbegård til din ny hunkanin, så de lige kan se hinanden an den første uge.

  1. Hej. Der kommer så mange gode spørgsmål til sammenføringer hver uge, at for at gøre det nemmere for alle, har jeg hjulpet med at oversætte en bog om sammenføringer, så den også findes på dansk nu. Jeg vil anbefale dig at finde inspiration til sammenføringen i den. Den hedder “Sammenføring af Kaniner” – købes her. Men for at svare kort på dit spørgsmål – ja, den nye kanin skal være i en løbegård og dermed kan de vænne sig til hinanden.

 9. Hej 🙂
  Jeg elsker at læse jeres gode råd og tips om kaniner og sammenføringen.
  Jeg har bare et lille spørgsmål, som jeg håber i vil svare mig på.
  Min hankanin Blackie er ca. 3 år og jeg tror at han savner en lille hun at gå sammen med, da min hunkanin døde for omkring et år siden pga. den blev syg 🙁
  Blackie er neutraliseret og da det var meget dyrt ville jeg høre om det er helt umuligt at sammenføre ham med en ny fremmed hunkanin som ikke er neutraliseret
  MVH. Dina

  1. I nogle tilfælde kan det går, men i de fleste tilfælde kan det ikke. Hunkaninen bliver nemlig falsk drægtig, og så bliver den pirrelig og territorial. Derudover kan du risikere at den bliver irriteret på din hankanin over, at han ikke parrer sig med hende. Men det er en god ide med selskab til Blackie – måske du kan finde en steriliseret hunkanin på et internat? Nogle af internaterne steriliserer deres hunkaniner, og de koster nok omkring 600 kr. Du kan også prøve Guldborgsund Kaninhjem – her er alle kaninerne også neutraliserede.

 10. Hej jeg har nu 2 han kaniner, begge 1 år.
  Jeg havde tænkt mig at adoptere én til.
  Men jeg ved ikke helt om jeg bare skal gøre det sammen, bare hvor der er 2 på den ene side, og den på den anden side?
  Har du/I nogen forslag, og om det er godt at have 3 kaniner sammen?

  1. Alle 3 kan sagtens gå sammen, hvis bare du har pladsen (og de er neutraliserede, selvfølgelig). 3 kaniner, der er sammentømrede, er bare skønne – men du risikerer også, at to af dem knytter sig stærkt til hinanden og den 3. ligesom er udenfor. Det generer ikke kaninerne i samme grad, selvom det mest optimale da er at alle 3 er sammentømrede, men det kan gøre så ondt på os at se det. Så det skal du være afklaret med.

 11. Hej…..Jeg har i mandags adopteret en 2 årig dreng fra brande dureinternat. Den skal bondes med min anden kanin Luna. Det er første gang jeg skal bonde. Nu har jeg så fundet ud af at min nye kanin er døv, jeg har lavet flere test på ham bl.a. støvsuge test og han reagere overhovedet ikke.’
  Har det nogen betydning når jeg skal bonde, gør det bondingen sværere når den ene kanin er døv. som sagt jeg er første gangs bonder.

  1. Hej. Er du kommet i gang med sammenføringen? Det gør heldigvis ingen forskel om din kanin kan høre eller ej. De skal nok kunne kommunikere fint. Hvis din kanin vitterligt er døv (han kan også være en meget afslappet kanin), så vil det faktisk være rigtig fint for ham at have støtte i en hørende kanin.

 12. Hej
  Jeg har hørt og læst flere steder at der skal være min to kaniner sammen ellers skal de være indenfor men jeg må kun få en kanin og den må ikke være indenfor hele året. Så ville gerne høre hvad jeg kan gøre for at lave min kanins forhold bedre?

  1. Det er svært at sige, for din kanin vil altså desværre ikke trives optimalt. Jeg aner virkelig ikke hvad jeg skal foreslå dig – det bedste vil jo være at give din kanin det liv, som den vil trives med. Hvis du allerede har kaninen, så er det sådan det er, og så må man jo som du skrive forsøge at gøre det lidt bedre. Masser af plads er jo altid godt for en kanin. Hellere være alenekanin med masser af plads end to kaniner på meget lidt plads. Så gerne 10 m2 område. Det skal være så din kanin kan løbe rundt. Så sørg for at der er noget at lave – buske, grene, graveområde, noget at hoppe op på osv. Der skal være mulighed for at søge skjul, netop når din kanin er alene er det vigtigt. Din kanin bør optimalt set have adgang til at komme ud, hver dag, og ikke sidde i et bur, uden at du skal ud og åbne. Evt. kan du måske sætte din kanins område henne ved dit værelsesvindue – så kan du tale til din kanin gennem vinduet, den kan høre dig, selvom vinduet er lukket, og I har måske lidt mere kontakt de dage, hvor du ikke lige kommer ud til den.

 13. Hej:)
  Jeg har en hun kanin på 6 år. Jeg har haft en hun kanin der desværre døde for 1 år siden. De 2 kaniner gik sammen fra da de kom hjem til mig og til den ene døde. Men nu har min kanin gået 1 år uden en makker, og har fundet en kanin som jeg skal hente til august. De er begge hunner, men er i tvivl om man kan sætte en så gammel kanin sammen med en unge, da den gamle kanin nok føler at det er hendes territorium. Vil de nogle sinde kunne komme til at gå sammen? og hvordan skal jeg gøre det?

  1. De skal selvfølgelig begge to være steriliserede, for at det kan fungere. og så skal de have god plads. En stor aldersforskel på kaniner af samme køn er rigtig godt, så det vil være til din helt store fordel. Få fat i bogen “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide” <- der er link til den her til saxo.dk. Den koster vist kun 80 kr. Der står alt hvad du skal vide, især når det er to kaniner af samme køn, som du sammenfører.

 14. Vi har indtil fornyeligt haft to hankaniner (brødre), som var meget glade for hinanden. Kaninerne bor inde hele året og har hver deres bur, som står op ad hinanden inde i vores stue. Når vi er hjemme, står burene åbne, så de kan hoppe rundt i hele huset. Om natten er de i hvert deres bur og sove.
  Desværre døde vores ene kanin fornyeligt, og vores anden kanin virker temmelig ensom. Vi har fået tilbudt en dværgvædder på ca 4 måneder, som også er en han. Han er ikke neutraliseret, men det vil han naturligvis blive, så snart han flytter ind. Jeg er imidlertid i tvivl om, hvorvidt det er skidt at sammenføre to hanner med den aldersforskel, der vil være (vores gamle kanin er ca 1 1/2 år gammel).. Herudover vil jeg høre, om kaninernes bure bør stå i hvert sit rum, indtil den nye kanin er neutraliseret? Hvor længe efter neutraliseringen skal vi vente med at introducere dem for hinanden?

 15. Hej. Vi har en han på 4 måneder, som blev kastreret sidste uge, og en hun på 11 uger, som ikke er stor nok til at blive steriliseret. Begge dværgvædder. De har ikke mødt hinanden endnu – vi venter på det rigtige tidspunkt at introducere dem for hinanden. Hannen bor i den udendørs løbegård (12,5 m2), og hunnen bor i et indendørs bur. Mange steder står der, at man skal vente med at sammenføre kaniner, til begge er neutraliseret. Men hunnen på 11 uger kan jo ikke blive steriliseret før om ret lang tid. Kan vi godt forsøge os, når han er kastreret og hun stadig er så ung? Eller skal vi vente? Og i så fald skal vi så vente til 6 uger efter, at hunnen også er blevet steriliseret – dvs. to måneder eller mere?

  Problemet er, at vejret langsomt bliver køligere nu, og vi vil gerne, at hun udvikler pels løbende. Om to måneder bliver det voldsomt for hende pludselig at komme ud. Og vi kan ikke bare sætte hende ud i et andet bur i mellemtiden: Vi har nogle meget snu ræve i området, som allerede er brudt ind i et bur to gange og har taget en kanin og to marsvin, så vi tør kun bruge det udebur, vi selv har bygget.

  1. Jeres hunkanin kan sagtens steriliseres nu, hvis hun vejer over 1 kg. I kunne sagtens lade dem møde hinanden med det samme, med deres alder vil der formentlig ikke være noget overhovedet, bortset fra at hankaninen måske bliver lidt for hormonel omkring hende. Gå endelig i gang med at sammenføre dem nu. Det vil med stor sandsynlighed gå rigtig hurtigt. Få fat i bogen “sammenføring af kaniner – en praktisk guide” (se link). Den koster næsten intet og den er så god til at forklare hele processen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *