Kaniner er sociale dyr. Det er et faktum. Det betyder til gengæld desværre ikke, at du bare kan sætte to kaniner sammen og tro at de bliver venner med det samme. Nogle kaniner bliver venner ved første blik, men i de fleste tilfælde er du nødt til at følge kaninernes egne spilleregler for god opførsel, når du sætter dem sammen.
> Læs om kaniner og deres naturlige adfærd før du går i gang.

Takt og tone hos kaniner

Inden du sammenfører dine kaniner skal du forstå de basale regler for kanin-etikette. En velopdragen kanin vil aldrig hoppe direkte hen til en fremmed kanin. Når to kaniner mødes for første gang ser de hinanden an ved at ignorere hinanden. På den måde får de begge mulighed for at vurdere om den anden er venligsindet og i det hele taget hvad den anden er for en kanin. Det hele foregår på en afslappet måde.

Sørg bedst muligt for at give plads til dette, når du sammenfører to kaniner.

Langsomme og rolige møder

Når kaninerne føler sig klar til at nærme sig hinanden og hilse på hinanden vil de altid gå langsomt hinanden i møde – og altid fra siden af.

Når de føler sig trygge nok ved hinanden, vil de hoppe lidt nærmere hinanden, dog afbrudt af pauser, hvor de soignerer sig, græsser og i det hele taget er meget omhyggelige med ikke at vise voldsom interesse for hinanden. Dermed signalerer de til hinanden, at de er fredelige, og samtidig giver det dem hele tiden mulighed for a trække sig tilbage, hvis situationen påkræver det. Intet forceres. Alting foregår langsomt og roligt i deres helt eget tempo.

Sætte to kaniner sammen

Når du afbryder kanin-etiketten = slåskamp

Du har måske allerede en kanin og nu vil du gerne give den selskab. God idé for kaniner er sociale dyr. Du sætter derfor den nye kanin ind til din gamle kanin og forventer at de to kaniner nu lærer hinanden at kende. Dårlig idé!

Kaniner er territoriale dyr, der ikke bare inviterer hvem som helst på besøg – og slet ikke fremmede. Når du ved hvordan kaniner selv bruger meget tid på at nærme sig hinanden under naturlige forhold, kan du nok bedre forstå hvorfor det kan give problemer at sætte to fremmede kaniner sammen uden varsel.

Sådan går det galt

Når du sætter en fremmed kanin ind til din gamle kanin (uanset om det er i buret eller på dens område i stuen) har du simpelthen placeret den nye kanin på besat territorium. Den nye kanin bryder derfor allerede her med alle kanin-regler og er en torn i øjet på din gamle kanin. Det er en direkte provokation. Din gamle kanin vil helt naturligt reagere aggressivt for at jage den provokerende kanin væk. Din gamle kanin opfatter den nye kanin som en ballademager, der kun er ude på at tilrane sig territoriet.

Kaniner vil fra naturens side af sjældent kaste sig ud i en slåskamp. De vil vise deres styrke på andre måder for at undgå selve kampen. Sætter du kaninerne sammen på et lille område, vil de ikke kunne trække sig væk fra hinanden.

Du har derfor placeret både din nye og din gamle kanin i en rigtig ubehagelig situation. Din nye kanin har ikke mulighed for fysisk at bakke ud af situationen, som kanin-etiketten foreskriver det. Din gamle kanin kan derfor kun tolke det på én måde: den nye kanin ønsker at slås.

Slåskampen er nu i gang. Endda uden at nogen af de to kaniner ønskede at slås, men du har placeret dem i en situation hvor der ikke er nogen anden udvej.

Sammenføring af kaniner

For at undgå slåskampe, som beskrevet ovenfor, skal 3 ting være i orden før du kan gå i gang med at sammenføre kaniner:

 • De skal begge (ikke kun den ene, men begge) være neutraliserede. Det fjerner den hormonelle adfærd og dermed også kaninens behov for at forsvare sit territorium over for fremmede. Der skal gå 4-6 uger efter neutralisering til du kan begynde din sammenføring.
 • Sæt han- og hunkaniner sammen. Det er langt lettere at sætte to kaniner sammen af modsatte køn. Det betyder ikke, at venskaber mellem to hankaniner eller to hunkaniner er umulige, men blot at det kræver mere arbejde.
 • Neutrale områder. Neutrale områder. Det kan ikke siges for mange gange. Kaniner skal sammenføres på neutrale områder. Dermed sætter du ikke kaninerne i en situation, hvor de skal forsvare deres territorium. Som du ved nu, så inviterer kaniner ikke bare vildt fremmede på besøg, og det må du respektere. På neutralt territorium vil de møde hinanden uden at have barrikaderne oppe.

Hvorfor slås kaninerne?

Har du fulgt spillereglerne og alligevel oplever at dine kaniner slås kan der være flere årsager til det.

 • Aggressiv adfærd hos kaniner forveksles nogle gange med forsvar og nervøsitet. Manglende socialisering eller dårlige erfaringer kan gøre kaniner bange for fremmede kaniner eller lette at stresse, hvilket gør at de reagerer uhensigtsmæssigt over for andre kaniner. I virkeligheden er det fordi kaninen er bange. I sådanne tilfælde skal du sammenføre dem langsomt og hjælpe med at skabe en god atmosfære. Det er vigtigt at du læser kaninernes kropssprog korrekt, så du kan sørge for at sammenføringen foregår på deres præmisser.
 • Nogle gange kan to kaniner bare ikke lide hinanden. Kaniner har vidt forskellige personligheder, og det er naturligt at ikke alle klikker.
 • Det kan også være at det, der for dig ligner slåskampe, i virkeligheden er helt almindelig adfærd hos kaniner, der er ved at lære hinanden at kende. To kaniner, der er ved at se hinanden an jager rundt efter hinanden, humper hinanden og bider måske endda nogle totter pels af hinanden. Så længe det er på det niveau, er det ikke alvorligt, men helt naturligt.

[important]Det kan være meget svært at vurdere hvad der egentlig sker under en sammenføring og er du ikke vant til at aflæse kaninsprog, så er det godt at få hjælp af andre. Optag en film af møderne og del den med andre på Kaninhåndbogens forum.[/important]

[important]

Har du lyst til at lære mere om kaninadfærd?

Læs nogle af disse bøger:

Stone, Tamsin “Understanding your rabbit’s behaviour
Stone, Tamsin “10 rabbit behaviour problems solved”
McBride, Anne“Why does my rabbit”
Buseth, Marit Emilie: “Den store kaninbog
Lockley “The private life of the rabbit
House Rabbit Handbook

[/important]

One thought on “Kaninetikette – sammenføring af kaniner

 1. Hej, jeg får snart 2 kaninunger som er søskende, vi er stadig lidt i tvivl om kønnene. Mit spørgsmål til jer er, om at de skal adskilles når de bliver kønsmodne. Hvis den ene nu bliver kønsmoden før den anden, og derfor skal neutraliseres tidligere. Og hvis de skal adskilles i en periode, hvor lang tid anbefaler i så?
  Med venlig Cathrine

 2. Jeg har lige købt to han-kaniner, som jeg har tænkt mig at kastrere. Jeg er i tvivl om det var dumt at købe to hanner? Ungerne er 8 uger og fra samme kuld. Hvad viile I anbefale, at jeg beholder de to hanner eller får den ene byttet til en hun?

  1. Hej. Beklager at dit spørgsmål ikke er blevet besvaret. Har du fået sammenført de to hankaniner? Hvis ikke, så skriv igen, så skal du nok få hurtigt svar.

 3. Hej!
  Jeg har to kaniner (den ene er 6, den anden er 3 og jeg har haft dem siden de var helt små) i hvert deres bur i øjeblikket, men jeg vil meget gerne have dem rykket sammen i ét bur – hvilket er et nyt og større bur, så jeg tænker, at der ikke umiddelbart burde være nogle af dem der allerede har territorie der – hvis det giver mening. Jeg har før prøvet at sætte dem sammen på neutral grund (er jeg næsten helt sikker på), men de er hver gang “kommet op at slås” – hvilket jeg jo så ikke ved om det er efter at have læst den her artikel, da det lyder mere som punkt nr. 3 under “Hvorfor slås kaninerne?”. Dette er dog sket alle de gange jeg har prøvet at sætte dem sammen, så jeg er ikke sikker på om det bare er det. Kan du evt. hjælpe mig med at finde ud af det?

  De er begge hunkaniner og ikke steriliserede – kan man godt sterilisere kaniner i den alder som de er?

  1. Beklager meget sent svar – faktisk så har der ikke været skrevet besvarelser de sidste par måneder fordi krudtet er blevet brugt på at oversætte en bog om sammenføringer af kaniner. Meget apropos 🙂 Da bogen nu findes på dansk, så vil der ikke blive besvaret spørgsmål omkring sammenføringer i samme grad længere.

   Det afhænger meget af din dyrlæge ift. din kanin på 6 år. Lad os sige, at det er en burkanin, som ikke får rørt sig så meget; så vil den have et tykt fedtlag og her sætter bedøvelsen sig, så din kanin vil have sværere ved at få bedøvelsen ud af kroppen. Det kræver så bare noget efterbehandling med god varme og at du får plejet den godt og sørget for at den får spist og drukket. Din kanin på 3 år er slet ikke gammel, så her er ingen problemer 🙂

   Begge kaniner bør absolut steriliseres, specielt fordi du oplever at de har sloges de gange, hvor du har forsøgt. Det vil ikke ændre sig, formentlig, hvis ikke de bliver steriliserede.

   Hvor stort et bur havde du tænkt dig? Et bur er jo som udgangspunkt altid for lille. Prøv at læse bogen “Sammenføring af kaniner” og se om du kan finde inspiration til din sammenføring.

 4. Hej. I slutningen af sommeren er planen, at vi skal have to neutraliseret kaniner – en hun og en han fra dyreinternatet. De kommer til ar bo i et isoleret skur på 9 m2 med et mindre udendørs arial, og et par løbeture i haven. Vi har ikke fundet kaninerne som skal bo hos os endnu, men højst sandsynligt er de nok ikke sammenførte. Derfor har jeg et par spørgsmål om ankomning til deres nye hjem og sammenføringen:
  Så vi henter kaninerne fra internatet i hver deres transport kasse, kører hjem og hvad så? Er det så allerede her vi skal gå igang med sammenføringen? Vil det blive for stressende for dem? Hvis jeg sammenfører med metoden hvor de løber frit i haven og så hilser på hinanden uden hegn imellem, hvis det så går fint, skal jeg så bare putte dem direkte ind i deres nye hjem? Eller er det lidt for hurtigt for kaninerne?
  Håber i kan hjælpe! 🙂

  1. Hvis det er, så kan I sagtens få et sammenført par – Guldborgsund Kaninhjem (tidligere Bunny Sanctuary) sammenfører stort set altid kaninerne på forhånd, så man får et par. De er neutraliserede.

   Hvis I selv vil sammenføre så kan jeg bedst anbefale jer at få fat i bogen “Sammenføring af kaniner”, fordi der her er praktisk vejledning til forskellige måder at sammenføre på. Biltur er absolut ikke en god ide.

   1. Vi har fundet to søde
    neutraliseret kaniner fra dyreinternatet, som allerede er sammenførte. Så det problem har vi ikke længere, men mange tak for hjælpen 🙂

 5. Hej,

  Vi har en bur-fri han kanin (neutraliseret) på 4½ år, der altid har boet for sig selv, dvs. Konge i eget Rige, og vi har da i ny og næ, overvejet om det ikke var bedre for ham, at få en partner, i form af en neutraliseret hun kanin. Men bør det være en af nogenlunde samme alder, eller en yngre?

  1. Undskyld, sent svar. Når det er en kanin af modsat køn, så er alder ligegyldig som sådan (en lille unge er dog aldrig særlig interessant for en voksen kanin), så her er det bedre at gå efter personlighed. Når det er sagt, så er ældre hunner dog meget populære hos andre kaniner.

 6. Hej
  Jeg har overvejet at købe to hun kaniner fra to forskellige kuld. er samføring’s metoden stadig den samme, når det er to unger man har med at gøre?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *