Kaniner er sociale dyr og du bør som udgangspunkt altid have to sammen. Men selvom kaniner har brug for at bo to sammen, kræver det at du har sat dig ind i kaninadfærd og sammenføringer, før du anskaffer dig to kaniner. Kaniner er nemlig også – som mange andre dyr – territoriale.

Kaniner har et stort behov for selskab

Rigtig mange kaniner lider en trist skæbne i et bur ude i haven, hvor de sidder alene. Kaniner er sociale kolonidyr, der har et indgroet behov for artsfæller. Selv hvis du tilbringer meget tid med din kanin, vil den alligevel savne en artsfælle.

sociale kaniner

Det sociale behov er så stærkt hos kaniner, at selv flere århundrede i isoleret fangenskab ikke har ændret på dette. De europæiske vildkaniner lever tæt sammen i kolonier. En koloni kan bestå af op til hundrede kaniner, hvis tætte samliv bidrager til at imødekomme deres sociale natur og advare hinanden mod fjender.

> Læs mere om tamkaniner og vildkaniner for at forstå tamkaninens natur og sociale behov

Fordele ved to kaniner

Er din kanin neutraliseret og har du plads til to kaniner, så bør du altid stræbe efter at have to kaniner sammen. Mange undersøgelser har vist, hvordan kaniner trives, har et lavere stressniveau, er mere afslappede og mindre tilbøjelige til at blive syge, hvis de har en anden kanins selskab.

Sky kaniner kan blomstre op og vise en mere social side, hvis de har en anden kanin at læne sig op af, og generelt bliver de fleste kaniner mere livlige og opsøgende af at være to sammen.

sociale kaniner

Kaniner og territorier

Kaniner er sociale dyr og har brug for andre kaniners selskab, og du bør derfor altid have minimum to kaniner sammen – hvis du kan tilbyde dem optimale forhold. Engang imellem hører man historier om kaniner, der slås. Historierne er desværre tit sande. Selvom kaniner er sociale dyr, så kan man ikke bare sætte to intakte kaniner sammen i et bur. Det strider imod kaninens natur.

Kaniner er territoriale dyr, der har brug for plads omkring sig, og de vil – uanset hvor stort et behov de har for selskab – sjældent reagere positivt over for en fremmed kanin i et alt for lille bur. Af helt naturlige årsager. Læs mere om territorial adfærd hos kaniner. 

Jo mindre plads en kanin har, jo mere territorial vil den blive. Det er ganske naturlig adfærd, som man også ser i naturen. Kaniner er dyr med stærke viljer og instinkt, som der skal tages hensyn til, og det kan der ikke i små bure.

to kaniner sammen

Hormoner og for små bure fører til slåskampe

Vildkaniner, der lever på områder, hvor der ikke er nok mad, eller hvor kolonien er ved at vokse ud af territoriet, vil altid jage nye fremmede kaniner væk. Det er et spørgsmål om overlevelse. Kommer der en kanin til, vil der ikke være plads til nogle af de andre, der bor i kolonien.

Samme adfærd udviser burkaniner. Kaniner er ikke skabt til at leve i små bure, og forskning har også vist, at burkaniner har et markant højt stressniveau målt ud fra blodprøver i forhold til andre kaniner.

Kombinationen af kaninens instinkt om, at der ikke vil være plads til andre kaniner på så lidt plads med et højt stressniveau gør at mange burkaniner ikke vil modtage en ny kanin med glæde. Det strider imod al deres behov og instinkt bare at være i et lille bur, så selvom det vil være godt for dem at være to i buret, så vil de umiddelbart være aggressive overfor hinanden.

Inden du sammenfører to kaniner

Inden du skynder dig ud for at købe en kanin til, er det vigtigt, at du har sat dig ind i tingene. Kaniner er sociale, men de er også territoriale, og de kan gøre stor skade på en kanin, som de ikke vil bo sammen med.

 

Læs bogen “Sammenføring af kaniner – Praktisk guide”, som du kan købe på Saxo.dk. Det er en let og meget overskuelig guide til forskellige situationer. På grund af bogen findes på dansk, er det ikke længere muligt at få svar på spørgsmål til sammenføring, da alt står i denne bog. 

Du kan købe den på Saxo.dk til 80 kr. 

Vilde kaniner græsser sammen

Vil du vide mere om kaniners sociale behov?

 

For videnskabelig forskning på området kan anbefales:

 • “Long-term heartrate responses to social stress in wild European rabbits: predominant effect of rank position” af K. Eiserman
 • “The European rabbit: The history and biology of a succesful colonizer” af Henry Thompson
 • “An experimental study of aggression in captive European rabbits” af Robert Mykytowycz
 • “Cage enrichment for female New Zealand White rabbits” af DL. Brooks
 • “The modification of “traditional” caging for experimental laboratory rabbits and assessment by behavioural study” af P. Gerson
 • “The behaviour of single-caged and group-housed laboratory rabbits” af Morton DB 1993
 • >Find andre forskningsartikler her

 

One thought on “Kaniners sociale behov

 1. Min kanin er meget ensom han sidder bare i sit bur men når han kommer ud løber han rund. Er han ensom?

  1. Ja, hvis han bor alene er han ensom. Især hvis din kanin er udekanin. Det er rigtig synd. Se om du ikke kan få bygget en stor løbegård på ca. 15 m2, så han selv kan rende rundt, når han har lyst, og få ham kastreret og giv ham en sød veninde i form af en steriliseret hunkanin.

 2. Vi har købt to hunkaniner, søstre, de fik et bur sammen med løbegård, det gik rigtig fint, og vi så ik nogle tegn på slåskampe, før vi en morgen kom ned og så den ene havde fået et ordentlig hak i øret, (ca 5 dage efter vi havde fået dem) Vi byggede buret dobbelt så stort, så der var to huse, og mulighed for adskillelse og dobbelt så stor løbegård, men ville lade dem prøve at løbe sammen og så holde øje, den “mindste” som også havde fået hakket, blev igen stille og da vi kiggede sad den anden pludselig oven på den imens den spiste maden. Nu har vi så skilt dem ad, men burene står op ad hinanden så de kan snuse og se hinanden, den store virker til at trives og er snart dobbelt så stor som den anden, men knap så tam og passer meget sig selv. Den anden er mere social, tager ik rigtig på, men kommer over når vi er der og virker mere opsøgende – der er markant forskel på dem, mon de trives?

  1. Hej. Eftersom I har sat tremmer imellem dem så er der ikke noget, der skulle stresse dem. Faktisk har flere undersøgelser vist, at kaniner – som ikke kan med hinanden uden tremmer – faktisk trives godt, når de stadig kan gå ved siden af hinanden. Kaniner er jo sociale dyr, så bare det at kunne gå ved siden af en anden kanin er godt for dem. Så det er en fin løsning. Den bedste løsning vil dog være at få dem begge steriliseret og så får bygget deres løbegård større og så sat en sammenføring i gang. Hvor stort et bur gik de i? Uanset hvor gode venner kaniner end er, så vil de med stor sandsynlighed slås på grund af pladsmangel. Det handler om stress, mistrivsel og et naturligt instinkt, der fortæller dem at der ikke er ressourcer nok til begge to. Derudover kan de ikke udleve naturlig adfærd på lidt plads – OG så kommer oveni at de ikke er steriliserede. I skulle være utrolig heldige for at det ville gå godt med de to hunner sammen, så de har kun gjort som forventet. Men det betyder ikke at de ikke kan få glæde af hinanden og gå sammen, hvis I griber det korrekt an med neutralisering, god plads og sammenføring på korrekt vis.

   1. Jamen hver bur er omkring 5,5m2 så de havde omkring 11m2 med 2 reder da det var størst.. (Og som det er nu, bare opdelt) hvis vi senere gerne vil have unger på dem duer det jo ik hvis de er neutraliseret? Er det normalt med så stor størrelse forskel på dem, den ene spiser også mere end den anden, den der spiser mindst har fine tænder.

   2. Det er stadig lidt småt, selvom det absolut er bedre forhold end hvad mange giver deres kaniner, så I er på rette vej 🙂 Men man siger faktisk 9 m2 per kanin til rådighed hele tiden. Det er fordi at kaniner er så aktive dyr, og der skal være plads til at de kan bevæge sig for at trives. Nej, hvis I vil lave unger giver det ikke mening at neutralisere dem, men det bør I dog genoverveje. For det første siger man, at det tager et år af kaninens alder at lave et kuld – det er jo fint nok, hvis man er opdrætter, men er det ens kælekaniner, så er det et trist tal, som man måske vil fortryde senere. Derudover vil jeg gætte på, at I har købt disse kaniner til kæl og ikke til avl, og når – især- hunkaniner ikke bliver neutraliserede, så er de mere territoriale (hvilket forværres hvis de ikke har meget plads). Derudover bliver de falsk drægtige som er en tilstand de kan være i nærmest non-stop, som gør dem pirrelige. Det er derfor ikke den bedste løsning, hvis man ønsker en sød og kælen kanin. Så til den sidste del – det er jo ikke sikkert at jeres kaniner overlever fødslen? Sådan er naturen. Hverken unger eller mor kan garanteres at klare den. Vi har mange eksempler på folk, der skriver herind, fordi kaninmor er død og de nu står med nogle moderløse unger. Hvis I har børn, er det en barsk blik i naturen at give dem, særligt hvis de er glade for deres kaniner. Og så er sandheden derudover at det vrimler med gratis kaninunger på diverse salgssider, så I kan risikere at I pludselig har 6 voksne kaniner. Skulle I finde hjem til dem alle, så skal I vide at nogle kaninunger havner som træningsobjekter til hunde, desværre, og at man siger, at for hver kaninunge der sættes til salg i et område skal en voksen kanin på det lokale internat aflives, fordi det så er umuligt at finde et hjem til den. Markedet er jo oversvømmet med uønskede kaniner. Det er bare, så I lige tænker over det, i hvert fald.

    Med hensyn til størrelsesforskellen så kan de jo være faldet forskelligt ud, men er I i tvivl om den ene ikke trives, så vej den hver uge og skriv vægten ned. Hvis den taber sig, så skal I forbi dyrlægen. I kan ikke selv se om der er tandproblemer – de fleste tandproblemer er med kindtænderne og er umulige at se uden det rette udstyr. Hold også øje med hvor meget den spiser og dens afføring. Men oftest er det sådan, at hvis man har en mistanke eller en fornemmelse, så plejer der at være noget om det.

 3. Hej. Efter at have læst, at det er bedst at have to kaniner af modsatte køn, overvejer jeg at gøre netop det. Men behøver man at købe de to kaniner samtidig? Jeg bor i en 71kvm lejlighed. Er det stort nok til 2 kaniner? Og hvad gør man med hensyn neutraliseringen? For tænk hvis de ikke bliver kønsmodne samtidig, eller er gamle nok til neutraliseringen samtidig. Så skal man holde dem adskilt i lejligheden. Og det kan man bare gøre i to forskellige værelser eller…? 🙂

  1. Nej, du behøver absolut ikke få to kaniner samtidig, hvis der er tale om en fritgående indekanin. Du kan sagtens vente til du lige har fundet ud af om det er dig at have kaniner. Anskaf dig hankaninen først, da de er mere afslappede når en hunkanin flytter ind end omvendt. Du kan også godt få dem samtidig, men så er det netop som du er inde på at man er nødt til at adskille dem i en periode for at undgå at hunkaninen når at blive drægtig. Du kan dog skiftevis have den ene i en indhegning i lejligheden når de er omkring 3 måneder (og indtil hun kan steriliseres når hun er 4 måneder), så de stadig kan interagere og gå op af hinanden.

 4. Jeg overvejer at andskafe to løvehovedkaniner. Hvorfor nogle kombinationer er bedst kønsmæssigt? Hvad koster det ca. at have to kaniner. Tænker at have dem indenfor i en stor reol. Jeg tror jeg laver mit drivhus, om til en kaninløbegård. Drivhuset er ca. 3-4 gange så stort som et normalt drivhus. Er der noget, der er særlig vigtigt at vide, inden man får kaniner (er første gang, jeg skal have kaniner.)
  Håber i kan hjælpe 🙂

  1. Hejsa. Det bedste vil være at læse alt hvad du kan her på siden og så låne bogen “Den store kaninbog” på biblioteket. Så er du godt klædt på 🙂

   Kaniner er faktisk lidt dyre, i den forstand at de skal neutraliseres, hvilket for et par løber op i omkring 3.000 kr i alt. Så kommer der dyrlægeregningerne. Du skal regne med at der skal ordnes tænder på et tidspunkt.

   Månedligt så ligger beløbet nok på omkring 2-300 kr, afhængig af om de må spise din have eller om de skal have grønt fra supermarkedet.

   Mht. kønnet så er han- og en hunkanin sammen altid bedst. De skal bare begge være neutraliserede.

   Du skal være opmærksom på at en enkelt kanin skal have 9m2 at bevæge sig på hele tiden for at trives, så to kaniner skal selvfølgelig have lidt mere. Et bur, uanset om det er i en reol eller lignende, er kun et hjem, hvor kaninen trækker sig ind for at sove og være i fred. Det må aldrig være et fængsel. Så det er ikke derinde at dine kaniner skal leve – det skal bare være som dit eget soveværelse.

   Med hensyn til drivhuset så vær meget opmærksom på at kaniner ikke kan tåle varme og fugt. De trives bedst hvor det er køligt, og de får let hedeslag på varme sommerdage (og så varmt er det nu heller ikke i Danmark, så det siger noget om at varme ikke er rart for dem), så et drivhus lyder som et rigtig farligt hjem for en kanin. Ellers er ideen god nok – hvis du ikke bruger drivhuset som sådan til at dyrke tomater, agurker og varmekrævende planter, så kunne du fjerne glasset i den ene halvdel nederst og sætte trådnet? Så har de læ for vind og regn, men får frisk luft.

 5. Vi har fået en kanin på 2 år og han er hurtigt blevet ven med vores hund. De to snuser til hinanden og løber rundt i huset. Vi forventer at kaninen skal være fast frikanin men lige nu er han i bur når vi ikke er hjemme for sikkerhedshensyn skyld. Han har kun boet her i 3 uger. Dækker vi hans sociale behov ved at det er en hund eller er han mon stadig ensom?? Jeg tror det bliver svært for os at have to kaniner så har lidt dårlig samvittighed. Han er tidl al Avls kanin så han har jo i perioder haft selskab.

  1. En hund eller en kat vil jo aldrig lære at tale kaninsk, så nej, de vil aldrig kunne erstatte en anden kanin, men nogle kaniner og hunde/katte knytter sig så meget, at de sover sammen og vasker hinanden, og så er I jo ret tæt på at dække det sociale behov. Nogle gange kan man bare ikke have to kaniner af den ene eller anden årsag, men hvis I er opmærksomme på, at kaniner er sociale dyr, og I skal gøre ekstra for at stimulere ham, så skal det nok gå. Bortset fra det så er det faktisk meget lettere at have to kaniner end én – de holder hinanden beskæftiget, så der er færre ulykker i hjemmet, og det gør, at man aldrig har dårlig samvittighed. Så overvej det alligevel, og hvis det ikke skal være, så bare sørg for at han har masser af plads, legetøj og mental aktivering – og selvfølgelig en masse nærkontakt med jer og hunden.

 6. Hej,

  Vi skal have to kaniner, og er ved at bygge bur til dem. Vores spørgsmål er: kan de dele “redekasse”/Soverum, eller er det bedst de har hver sit?

  Vh Marie

  1. Hvis kaninerne er sammenført korrekt (læs bogen “Sammenføring af kaniner” ) og de har rigeligt med plads i deres område (min. 9 m2), så kan de sagtens dele soverum og vil helt sikkert også gøre det. Har de ikke særlig meget plads at bevæge sig på, så er risikoen for at de slås ganske stor, og så er det bedst at de har hver deres. Men det er jo ikke en optimal løsning – det optimale er at de har rigeligt med plads 🙂

 7. Hej. Tak for tidligere svar på spørgsmål og et godt forum. Vi har netop modtaget en ca. 8 uger gammel han fra vildtfarm og som det er tanken kan blive ven med vores 2,5-årige og ikke-neutraliserede hun, som har været alene i mere end to år. Siden vi overtog hende i sommer har hun fået et 60m2 indhegnet udeareal og nu med åben bur, så hun frit kan løbe ude døgnet rundt. Da vi kom hjem med den lille prøvede vi forsigtigt at lade de to hilse på hinanden under opsyn i hunnens indhegning, men først lagde hunnen sig ind over den lille og begyndte herefter nærmest angribe, dog uden bid så vidt vi kunne se, men vi stoppede hurtigt forsøget. Nu har vi etableret en mindre indhegning til den lille han med eget bur grønsende op mod hunnens indhegning, så de kan se og lugte hinanden, men ikke komme i fysisk kontakt. Det er tanken at få den lille han skal neutraliseres snarest. Vil I mener at hunnen bør neutraliseres også og at det vil forøge chancen for at de med tiden vil kunne gå sammen? Spørgsmålet er som om de så vil kunne gå sammen på hendes område eller vi bliver nødt til at etablere et nyt område som hun ikke tidligere har berørt? Til morgen, så vi en skade som sad inde i den lille kanins indhegning. Vi har tidligere redet en lille hare killing fra en aggressiv skade. Kan skader være reele trusler mod små kaniner?

  1. I bør få hende steriliseret, fordi hun godt let kan gå hen og blive falsk drægtig og dermed meget territorial. Nogle hunkaniner er næsten umulige at sammenføre, indtil de bliver steriliserede. Så det vil være bedst at få det gjort. Det er rigtig fint at I har givet den lille han en indhegning. Kan I gøre det, så han er indhegnet på hendes område? Så hun vænner sig til at han er flyttet ind? I vil helt sikkert kunne få dem til at gå sammen på hendes område. Det er ikke et problem. Prøv at læse bogen “Sammenføring af kaniner”, der er mange gode tips.

   Mht. skader så er der da historier om at de har slået katte ihjel, der er kommet for tæt på deres reder. Men dyr kan faktisk godt se/lugte/mærke forskel på rovdyr og byttedyr. Skaden vil med meget stor sandsynlighed ikke gøre kaninerne noget, men blot gå rundt i nærheden af dem. I kan måske opleve til foråret at skader og krager kan finde på at plukke en tot pels af kaninerne til deres reder. Det er nu mere uskyldigt end det lyder. Kaninen får et chok, men det gør skaden også, når kaninen bevæger sig 😉 Men er det jeres kaninunge, I er nervøse for, så sæt et net henover indhegningen – det vil nok også være nødvendigt hvis I flytter ham ind til jeres hunkanin, så de ikke kan hoppe ind til hinanden.

 8. Mange tak for svar. Det er ikke et problem for os at etablere et hjørneområde til ham inden for hendes område, men vi kan dårligt hegne ind henover hegnet pgr. af de lave træer og buske som kaninerne er så heldige at have i dette område. Hegnet er 120cm højt hønsetråd med tentorpæle for hver meter samt pløkker til at holde det stramt nede mod jorden. Vil hun kunne hoppe over det? Hun er en mindre blandingskanin med en god portion dværgvædder i sig.

  I forbindelse med neutralisering, så når vi nok december måned før at hans testikler er faldet ned. Hunnen kan vi godt tage fat på at få neutraliseret nu. Vil der være dårlige/bedre tidspunkter i forhold til heling og den kolde del af året som vi snart går ind i?

  Vi har overvejet at lade den lille han blive en indekanin frem til foråret og dermed vente med indtroceringen til han også har en størrelse hvor han kan sige fra og så kunne han måsjke også bliv mere tam over for os. Spørgsmålet er om sådan en størrelse vil bide i fodlister og hjørner hvis det fx. blev et bryggers eller køkkenalrum? Vi har ingen ledninger i disse rum, men små børn på 2år og 4år som nok er det største problem i forhold til at gøre ham tam.

  1. Hej. Det er svært at sige om en kanin kan hoppe over 120 cm hegn. Umiddelbart så et klart nej, men så engang imellem så findes der kaniner, der kan det umulige. Men som udgangspunkt nej. Bare sørg for at der ikke står krukker, huse eller lignende som der kan bruges som afsæt.

   Efter en neutralisering kan kaninen have svært ved at holde varmen pga. bedøvelsen i kroppen. Så kaninen skal ind og passes og plejes de første par dage. Det er også godt for så kan I sikre jer, at smertelindring er optimal og at kaninen spiser.

   Nu er det heldigvis ikke alle kaniner, der ødelægger ens hjem (til gengæld så er de også ihærdige, dem der gør det 😉 ), men ingen tvivl om at en teenagekanin kan være meget nysgerrig og dermed smage lidt på hjemmet. I bryggers og køkkenalrum vil det være fint. Hvis jeres børn bare ved, at de ikke skal bære på ham, og at de skal lade ham være i fred, når han er i sit bur og i sin papkasse (sæt nogle papkasser rundt omkring med 2 huller i hver ene – hullerne skal bare være store nok til at han kan hoppe ind – det foretækker kaninerne og så kan jeres børn jo heller ikke så godt stikke hånden ind), så skal det nok gå. Uanset hvor overivrige børn kan være, så lærer de fleste at kaninen gemmer sig, hvis de hviner for meget, hvorimod kaninen kommer hen, hvis de sætter sig roligt ned.

 9. hej. jeg ville høre om man godt kan sætte en hunkanin sammen med en hankanin selvom de begge to næsten er 6 måneder gamle, og er to HELT forskellige racer og SLET ikke kender hinanden? min hankanin er nemlig ved at blive ensom og jeg har forelsket mig i denne her hunkanin, og min mor og far bliver ved med at sige “så sættervi dem bare sammen, og kastrerejolly” men jeg ved ikke om det er godt for dem t blive sat sammen når de er så forskellige, for ja, jeg har mødt pigen og hun er helt rolig, og jolly (min han) er en hidsigprop…
  håber du kan hjælpe mig?

  1. Hej. Ja, du kan sagtens sammenføre 2 kaniner af forskellige aldre, personligheder og racer. Men du skal gribe det korrekt an. Prøv at køb bogen “Sammenføring af kaniner” på Saxo.dk – den koster omkring 80 kr, og du får alle de praktiske tips og råd til hvordan du skal gøre.

 10. Hej.
  Vi står og skal have to kaniner, som bliver inde kaniner. Vi ønsker jo dem det bedste, og søger derfor råd.
  De kommer til at have en løbegård, som de er i når vi ikke er hjemme. Dog er jeg i tvivl om de skal have to bure i deres løbegård, eller om det er nok med et og det samme med toilet, madskål osv.
  Det bliver en hun og en han, som begge skal neutraliseres

  1. Så snart de er sammenført og kan gå sammen i løbegården, så behøver I ikke to bure. I behøver faktisk slet ikke bur, når I har løbegård. I stedet kan I købe nogle fine Ikea papkasser, og det er det.

 11. Hej.

  Vi overtager en fransk vædder i næste uge – det er en han og det er meningen at han skal neutraliseres , så han kan få en veninde! Han vil få et solidt isoleret udendørs bur og masser af udendørsplads i øvrigt – min bekymring går på at han skal være alene i den tid efter neutraliseringen indtil vi har fundet en veninde til ham. Hvor lang tid skal der gå før han er klar til at møde hende? Jeg tænker efter neutraliseringen? Vil der stadig være hormoner i kroppen på ham ?

  1. Du skal absolut ikke se det som noget skidt, at han stadig har hormoner i sig. Det er en anden situation, hvis der var tale om to af modsat køn, eller han var en hunkanin (de er mere territoriale). Nogle gange kan lidt hormoner gøre en sammenføring lynhurtig mellem to kaniner af modsat køn. Teoretisk set siger man at en hankanin sagtens kan gøre en hunkanin drægtig i flere uger efter en kastration, men det er ren teori. Så det hele afhænger egentlig af hvornår I finder hans veninde. Husk at få læst op på sammenføring 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *