↑ Tilbage til Kaniner som kæledyr

Print denne Side

Kaniners sociale behov

Kaniner er sociale dyr og du bør som udgangspunkt altid have to sammen. Men selvom kaniner har brug for at bo to sammen, kræver det at du har sat dig ind i kaninadfærd og sammenføringer, før du anskaffer dig to kaniner. Kaniner er nemlig også – som mange andre dyr – territoriale.

Kaniner har et stort behov for selskab

Rigtig mange kaniner lider en trist skæbne i et bur ude i haven, hvor de sidder alene. Kaniner er sociale kolonidyr, der har et indgroet behov for artsfæller. Selv hvis du tilbringer meget tid med din kanin, vil den alligevel savne en artsfælle.

sociale kaniner

Det sociale behov er så stærkt hos kaniner, at selv flere århundrede i isoleret fangenskab ikke har ændret på dette. De europæiske vildkaniner lever tæt sammen i kolonier. En koloni kan bestå af op til hundrede kaniner, hvis tætte samliv bidrager til at imødekomme deres sociale natur og advare hinanden mod fjender.

> Læs mere om tamkaniner og vildkaniner for at forstå tamkaninens natur og sociale behov

Fordele ved to kaniner

Er din kanin neutraliseret og har du plads til to kaniner, så bør du altid stræbe efter at have to kaniner sammen. Mange undersøgelser har vist, hvordan kaniner trives, har et lavere stressniveau, er mere afslappede og mindre tilbøjelige til at blive syge, hvis de har en anden kanins selskab.

Sky kaniner kan blomstre op og vise en mere social side, hvis de har en anden kanin at læne sig op af, og generelt bliver de fleste kaniner mere livlige og opsøgende af at være to sammen.

sociale kaniner

Kaniner og territorier

Kaniner er sociale dyr og har brug for andre kaniners selskab, og du bør derfor altid have minimum to kaniner sammen – hvis du kan tilbyde dem optimale forhold. Engang imellem hører man historier om kaniner, der slås. Historierne er desværre tit sande. Selvom kaniner er sociale dyr, så kan man ikke bare sætte to intakte kaniner sammen i et bur. Det strider imod kaninens natur.

Kaniner er territoriale dyr, der har brug for plads omkring sig, og de vil – uanset hvor stort et behov de har for selskab – sjældent reagere positivt over for en fremmed kanin i et alt for lille bur. Af helt naturlige årsager. Læs mere om territorial adfærd hos kaniner. 

Jo mindre plads en kanin har, jo mere territorial vil den blive. Det er ganske naturlig adfærd, som man også ser i naturen. Kaniner er dyr med stærke viljer og instinkt, som der skal tages hensyn til, og det kan der ikke i små bure.

to kaniner sammen

Hormoner og for små bure fører til slåskampe

Vildkaniner, der lever på områder, hvor der ikke er nok mad, eller hvor kolonien er ved at vokse ud af territoriet, vil altid jage nye fremmede kaniner væk. Det er et spørgsmål om overlevelse. Kommer der en kanin til, vil der ikke være plads til nogle af de andre, der bor i kolonien.

Samme adfærd udviser burkaniner. Kaniner er ikke skabt til at leve i små bure, og forskning har også vist, at burkaniner har et markant højt stressniveau målt ud fra blodprøver i forhold til andre kaniner.

Kombinationen af kaninens instinkt om, at der ikke vil være plads til andre kaniner på så lidt plads med et højt stressniveau gør at mange burkaniner ikke vil modtage en ny kanin med glæde. Det strider imod al deres behov og instinkt bare at være i et lille bur, så selvom det vil være godt for dem at være to i buret, så vil de umiddelbart være aggressive overfor hinanden.

Inden du sammenfører to kaniner

Inden du skynder dig ud for at købe en kanin til, er det vigtigt, at du har sat dig ind i tingene. Kaniner er sociale, men de er også territoriale, og de kan gøre stor skade på en kanin, som de ikke vil bo sammen med.

Vilde kaniner græsser sammen

 

[important]

Vil du vide mere om kaniners sociale behov?

 

For videnskabelig forskning på området kan anbefales:

 • “Long-term heartrate responses to social stress in wild European rabbits: predominant effect of rank position” af K. Eiserman
 • “The European rabbit: The history and biology of a succesful colonizer” af Henry Thompson
 • “An experimental study of aggression in captive European rabbits” af Robert Mykytowycz
 • “Cage enrichment for female New Zealand White rabbits” af DL. Brooks
 • “The modification of “traditional” caging for experimental laboratory rabbits and assessment by behavioural study” af P. Gerson
 • “The behaviour of single-caged and group-housed laboratory rabbits” af Morton DB 1993
 • >Find andre forskningsartikler her

[/important]

 

12 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Clara

  Min kanin er meget ensom han sidder bare i sit bur men når han kommer ud løber han rund. Er han ensom?

  1. Kaninhåndbogen

   Ja, hvis han bor alene er han ensom. Især hvis din kanin er udekanin. Det er rigtig synd. Se om du ikke kan få bygget en stor løbegård på ca. 15 m2, så han selv kan rende rundt, når han har lyst, og få ham kastreret og giv ham en sød veninde i form af en steriliseret hunkanin.

 2. Stina Andersen

  Vi har købt to hunkaniner, søstre, de fik et bur sammen med løbegård, det gik rigtig fint, og vi så ik nogle tegn på slåskampe, før vi en morgen kom ned og så den ene havde fået et ordentlig hak i øret, (ca 5 dage efter vi havde fået dem) Vi byggede buret dobbelt så stort, så der var to huse, og mulighed for adskillelse og dobbelt så stor løbegård, men ville lade dem prøve at løbe sammen og så holde øje, den “mindste” som også havde fået hakket, blev igen stille og da vi kiggede sad den anden pludselig oven på den imens den spiste maden. Nu har vi så skilt dem ad, men burene står op ad hinanden så de kan snuse og se hinanden, den store virker til at trives og er snart dobbelt så stor som den anden, men knap så tam og passer meget sig selv. Den anden er mere social, tager ik rigtig på, men kommer over når vi er der og virker mere opsøgende – der er markant forskel på dem, mon de trives?

  1. Kaninhåndbogen

   Hej. Eftersom I har sat tremmer imellem dem så er der ikke noget, der skulle stresse dem. Faktisk har flere undersøgelser vist, at kaniner – som ikke kan med hinanden uden tremmer – faktisk trives godt, når de stadig kan gå ved siden af hinanden. Kaniner er jo sociale dyr, så bare det at kunne gå ved siden af en anden kanin er godt for dem. Så det er en fin løsning. Den bedste løsning vil dog være at få dem begge steriliseret og så får bygget deres løbegård større og så sat en sammenføring i gang. Hvor stort et bur gik de i? Uanset hvor gode venner kaniner end er, så vil de med stor sandsynlighed slås på grund af pladsmangel. Det handler om stress, mistrivsel og et naturligt instinkt, der fortæller dem at der ikke er ressourcer nok til begge to. Derudover kan de ikke udleve naturlig adfærd på lidt plads – OG så kommer oveni at de ikke er steriliserede. I skulle være utrolig heldige for at det ville gå godt med de to hunner sammen, så de har kun gjort som forventet. Men det betyder ikke at de ikke kan få glæde af hinanden og gå sammen, hvis I griber det korrekt an med neutralisering, god plads og sammenføring på korrekt vis.

   1. Stina Andersen

    Jamen hver bur er omkring 5,5m2 så de havde omkring 11m2 med 2 reder da det var størst.. (Og som det er nu, bare opdelt) hvis vi senere gerne vil have unger på dem duer det jo ik hvis de er neutraliseret? Er det normalt med så stor størrelse forskel på dem, den ene spiser også mere end den anden, den der spiser mindst har fine tænder.

   2. Kaninhåndbogen

    Det er stadig lidt småt, selvom det absolut er bedre forhold end hvad mange giver deres kaniner, så I er på rette vej 🙂 Men man siger faktisk 9 m2 per kanin til rådighed hele tiden. Det er fordi at kaniner er så aktive dyr, og der skal være plads til at de kan bevæge sig for at trives. Nej, hvis I vil lave unger giver det ikke mening at neutralisere dem, men det bør I dog genoverveje. For det første siger man, at det tager et år af kaninens alder at lave et kuld – det er jo fint nok, hvis man er opdrætter, men er det ens kælekaniner, så er det et trist tal, som man måske vil fortryde senere. Derudover vil jeg gætte på, at I har købt disse kaniner til kæl og ikke til avl, og når – især- hunkaniner ikke bliver neutraliserede, så er de mere territoriale (hvilket forværres hvis de ikke har meget plads). Derudover bliver de falsk drægtige som er en tilstand de kan være i nærmest non-stop, som gør dem pirrelige. Det er derfor ikke den bedste løsning, hvis man ønsker en sød og kælen kanin. Så til den sidste del – det er jo ikke sikkert at jeres kaniner overlever fødslen? Sådan er naturen. Hverken unger eller mor kan garanteres at klare den. Vi har mange eksempler på folk, der skriver herind, fordi kaninmor er død og de nu står med nogle moderløse unger. Hvis I har børn, er det en barsk blik i naturen at give dem, særligt hvis de er glade for deres kaniner. Og så er sandheden derudover at det vrimler med gratis kaninunger på diverse salgssider, så I kan risikere at I pludselig har 6 voksne kaniner. Skulle I finde hjem til dem alle, så skal I vide at nogle kaninunger havner som træningsobjekter til hunde, desværre, og at man siger, at for hver kaninunge der sættes til salg i et område skal en voksen kanin på det lokale internat aflives, fordi det så er umuligt at finde et hjem til den. Markedet er jo oversvømmet med uønskede kaniner. Det er bare, så I lige tænker over det, i hvert fald.

    Med hensyn til størrelsesforskellen så kan de jo være faldet forskelligt ud, men er I i tvivl om den ene ikke trives, så vej den hver uge og skriv vægten ned. Hvis den taber sig, så skal I forbi dyrlægen. I kan ikke selv se om der er tandproblemer – de fleste tandproblemer er med kindtænderne og er umulige at se uden det rette udstyr. Hold også øje med hvor meget den spiser og dens afføring. Men oftest er det sådan, at hvis man har en mistanke eller en fornemmelse, så plejer der at være noget om det.

 3. Belgin

  Hej. Efter at have læst, at det er bedst at have to kaniner af modsatte køn, overvejer jeg at gøre netop det. Men behøver man at købe de to kaniner samtidig? Jeg bor i en 71kvm lejlighed. Er det stort nok til 2 kaniner? Og hvad gør man med hensyn neutraliseringen? For tænk hvis de ikke bliver kønsmodne samtidig, eller er gamle nok til neutraliseringen samtidig. Så skal man holde dem adskilt i lejligheden. Og det kan man bare gøre i to forskellige værelser eller…? 🙂

  1. Kaninhåndbogen

   Nej, du behøver absolut ikke få to kaniner samtidig, hvis der er tale om en fritgående indekanin. Du kan sagtens vente til du lige har fundet ud af om det er dig at have kaniner. Anskaf dig hankaninen først, da de er mere afslappede når en hunkanin flytter ind end omvendt. Du kan også godt få dem samtidig, men så er det netop som du er inde på at man er nødt til at adskille dem i en periode for at undgå at hunkaninen når at blive drægtig. Du kan dog skiftevis have den ene i en indhegning i lejligheden når de er omkring 3 måneder (og indtil hun kan steriliseres når hun er 4 måneder), så de stadig kan interagere og gå op af hinanden.

 4. Viggo Paulsen

  Jeg overvejer at andskafe to løvehovedkaniner. Hvorfor nogle kombinationer er bedst kønsmæssigt? Hvad koster det ca. at have to kaniner. Tænker at have dem indenfor i en stor reol. Jeg tror jeg laver mit drivhus, om til en kaninløbegård. Drivhuset er ca. 3-4 gange så stort som et normalt drivhus. Er der noget, der er særlig vigtigt at vide, inden man får kaniner (er første gang, jeg skal have kaniner.)
  Håber i kan hjælpe 🙂

  1. Kaninhåndbogen

   Hejsa. Det bedste vil være at læse alt hvad du kan her på siden og så låne bogen “Den store kaninbog” på biblioteket. Så er du godt klædt på 🙂

   Kaniner er faktisk lidt dyre, i den forstand at de skal neutraliseres, hvilket for et par løber op i omkring 3.000 kr i alt. Så kommer der dyrlægeregningerne. Du skal regne med at der skal ordnes tænder på et tidspunkt.

   Månedligt så ligger beløbet nok på omkring 2-300 kr, afhængig af om de må spise din have eller om de skal have grønt fra supermarkedet.

   Mht. kønnet så er han- og en hunkanin sammen altid bedst. De skal bare begge være neutraliserede.

   Du skal være opmærksom på at en enkelt kanin skal have 9m2 at bevæge sig på hele tiden for at trives, så to kaniner skal selvfølgelig have lidt mere. Et bur, uanset om det er i en reol eller lignende, er kun et hjem, hvor kaninen trækker sig ind for at sove og være i fred. Det må aldrig være et fængsel. Så det er ikke derinde at dine kaniner skal leve – det skal bare være som dit eget soveværelse.

   Med hensyn til drivhuset så vær meget opmærksom på at kaniner ikke kan tåle varme og fugt. De trives bedst hvor det er køligt, og de får let hedeslag på varme sommerdage (og så varmt er det nu heller ikke i Danmark, så det siger noget om at varme ikke er rart for dem), så et drivhus lyder som et rigtig farligt hjem for en kanin. Ellers er ideen god nok – hvis du ikke bruger drivhuset som sådan til at dyrke tomater, agurker og varmekrævende planter, så kunne du fjerne glasset i den ene halvdel nederst og sætte trådnet? Så har de læ for vind og regn, men får frisk luft.

 5. Eva

  Vi har fået en kanin på 2 år og han er hurtigt blevet ven med vores hund. De to snuser til hinanden og løber rundt i huset. Vi forventer at kaninen skal være fast frikanin men lige nu er han i bur når vi ikke er hjemme for sikkerhedshensyn skyld. Han har kun boet her i 3 uger. Dækker vi hans sociale behov ved at det er en hund eller er han mon stadig ensom?? Jeg tror det bliver svært for os at have to kaniner så har lidt dårlig samvittighed. Han er tidl al Avls kanin så han har jo i perioder haft selskab.

  1. Kaninhåndbogen

   En hund eller en kat vil jo aldrig lære at tale kaninsk, så nej, de vil aldrig kunne erstatte en anden kanin, men nogle kaniner og hunde/katte knytter sig så meget, at de sover sammen og vasker hinanden, og så er I jo ret tæt på at dække det sociale behov. Nogle gange kan man bare ikke have to kaniner af den ene eller anden årsag, men hvis I er opmærksomme på, at kaniner er sociale dyr, og I skal gøre ekstra for at stimulere ham, så skal det nok gå. Bortset fra det så er det faktisk meget lettere at have to kaniner end én – de holder hinanden beskæftiget, så der er færre ulykker i hjemmet, og det gør, at man aldrig har dårlig samvittighed. Så overvej det alligevel, og hvis det ikke skal være, så bare sørg for at han har masser af plads, legetøj og mental aktivering – og selvfølgelig en masse nærkontakt med jer og hunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>