Der findes ingen klar regel for hvor stort et kaninbur skal være. I følge Dyrenes Beskyttelse skal en kanin dog have min. 9 m2 at bevæge sig på. Jo længere tid, at kaninen skal opholde sig i buret, jo større skal buret dog være. Få tips til størrelsen her.

Har du brug for et kaninbur?

Det er helt naturligt for mange at købe et bur, når kaninen købes. Men det er faktisk ikke nødvendigt. Kaniner behøver ikke være i bure, og de er langt bedre kæledyr, hvis du lader dem rende frit.

Kaniner er lette at renlighedstræne, hvis bare de er neutraliserede. Hvis du har en fritgående kanin, vil du opleve at du får et langt tættere forhold til kaninen, der oftest også er langt mere kælen end hvis den sad i bur. Så overvej først om din kanin har brug for et bur.

Hvis du dog af forskellige årsager ønsker at have din kanin i bur eller gerne vil have den udenfor, gælder det selvfølgelig om at finde et bur i den rigtige størrelse. Du kan desværre ikke gå ud fra, at blot fordi kaninburet er købt hos en dyrehandler, så har buret også den rigtige størrelse.

Derfor er burstørrelsen så vigtig

Typiske kaninbure har en størrelse, som er tilpasset kaninejeren og ikke kaninen. I naturen ville din kanin have et areal på 2 tennisbaner, som den dagligt ville bevæge sig rundt på. Så meget plads har en kanin brug for.

Kaniner er meget aktive dyr, og deres krop er bygget til at være i konstant bevægelse. Derfor er kaniner også i meget stor risiko for at udvikle knogleskørhed efter kun 6 måneder i bur. Samtidig følger der også andre smertefulde og psykiske skavanker med det stillesiddende burliv.
> Læs mere om konsekvenserne af et stillesiddende burliv

En kanin bør opholde sig mindst muligt i buret for at den trives. Skal den være i bur skal du sørge for, at der er plads nok til at den kan bevæge sig, blive mentalt udfordret og kan sove.

Indretning bur størelse til KH.

Da kaniner er sociale dyr og derfor helst skal gå sammen med en anden kanin (læs mere om de sociale kaniner) skal der også være plads til dette i buret. Det kræver derfor et bur af en vis størrelse, hvis du vil holde kaniner i bur fremfor at lade dem være fritgående.

Hvor stort skal kaninburet være?

En gennemsnitskanin tager 3 hop på 180 cm (i følge Rabbit Welfare Association & Fund). Det er nogle gode hop, som en kanin ville tage naturligt.

Et standardbur er 120 cm langt og 60 cm bredt. Det vil betyde, at din kanin kan tage to hop frem og et hop til siden. Det er ikke meget, hvis kaninen skal opholde sig i buret i min. 19 timer i døgnet, som mange burkaniner gør. Samtidig skal der også i buret være plads til toilet, hule, legetøj osv. Det levner ikke meget plads til kaninen – som også gerne skulle have plads til en ven.

kaninbur

Forestil dig at du hver dag selv skulle opholde dig i et rum med kun mulighed for at tage to store skridt frem og et til siden. Og der endda skal være ting i det rum. Tilføj så en ekstra person i rummet, og lige pludselig giver det mening, hvorfor nogle kaninejere tror, at kaniner ikke er sociale – meget få levende væsener vil frivilligt dele så lidt plads med en anden.

Fremfor at fratage kaninen sin ven, som beviseligt har en god effekt på stressniveauet og immunforsvaret (læs forskningsresultater her), så giv i stedet din kanin bedre forhold i form af mere plads.

I følge Dyrenes Beskyttelse skal en kanin have min. 9 m2 at bevæge sig på. Danmarks Kaninavlerforening har nogle helt andre anvisninger, som desværre ikke tager udgangspunkt i kaninernes trivsel, men hvad avlerne har besluttet sig for, at de som min. vil give kaninerne af plads.

Hjemmelavede kaninbure

Der findes som sagt ingen tommelregel for hvor stort et kaninbur skal være. Det afhænger helt af hvor mange timer at kaninen skal opholde sig i buret.

I de fleste tilfælde opnår du den bedste løsning ved selv at være kreativ.

Udendørs kan du bruge en stor havetrampolin (kan købes brugt for ca. 300 kr), som du hæfter hønsenet omkring.

f4da0418a193b890347bdba801cd1548

 

Og indendørs kan du omdanne et Ikea-møbel (her Expedit) til et kaninbur, der passer ind i indretningen.

69a18ba6c69ea119e0c48f48660367af

 

Er det et spørgsmål om at der ikke er plads i stuen, så overvej at gøre din kanin fritgående. Kaniner er lette at renlighedstræne, hvis de er neutraliserede, og kan sagtens rende frit i hjemmet.

Du kan få inspiration til flere  løsninger både udenfor og indenfor her:

> Ideer til indendørskaniner

> Ideer til udendørskaniner

Hvor kan du købe store kaninbure?

Hvis du ikke har mod på selv at lave dit kaninbur, kan du stadig købe det. Dyrehandlere som MaxiZoo har ikke de store kaninbure stående fremme, da kaninejere oftest vælger de små bure fordi de skal passe ind i indretningen. Hvis du spørger efter større bure, har de dem dog oftest på lager eller kan bestille dem hjem til dig.

Du kan også bestille løbegårde, som let kan sættes op når kaninen skal i seng for natten, på Zooplus.dk til meget billige penge (ca. 200 kr).

Her et eksempel på en løbegård, som kan stilles op på 1 minut, når kaninerne skal lukkes inde, og fjernes når du er hjemme og de kan løbe frit.

647693381d8ea46636ad51f803e33d47

One thought on “Hvor stort skal et kaninbur være?

  1. Hvis du har græs, så kan kaninerne ikke grave sig ud. Kaniner graver sig ikke ud i løbet af et par timer, så du kan sagtens nå at afværge et flugtforsøg. Men ellers kan du grave hønsenet ned en halv meter under jorden.

   1. Vi regner med at lave et bur alla det med trampolinen men vi er bange for at han graver sig ud. HAn skal stå på en græsplæne så der er masser af græs, men min mor er bange for at han laver et flugtforsøg, da han har gravet i sit gamle bur (når der ikke var mere græs).

    Men graver de ikke når der er græs?

   2. Det er svært for dem at grave i græs. De graver i jorden, men hvis græsset ikke er højt, så kan de jo sagtens få fjernet græsset over en periode, som I også har oplevet i det gamle bur. I så fald, så kan I lægge hønsenet, men bare sørg for at din kanin ikke går direkte på det, da det gør ond i fødderne. Hvis I vælger den løsning, så lad være med at smide jeres græsafklip ud, når I har slået græs på resten af græsplænen. Det kan I bruge som jorddække i trampolinen, og det vil formulde (=blive til jord), således at hønsenettet langsomt bliver dækket af jord. Jeg synes dog, at kaniner skal have lov til at grave, da det er en naturlig del af deres adfærd, og de synes, at det er sjovt, så grav evt. en lille sandkasse ned i området, som du kan fylde med jord. Sørg også for at plante noget inde i trampolinen, så det er et sjovt sted. Du kan også få lidt inspiration inde på den her side: http://www.kaninsnak.dk der er en privat hjemmeside om fritgående kaniner i haven.

 1. Vi skal have en kanin, som skal stå udendørs. Jeg vil gerne give den så gode forhold som overhovedet muligt og har besluttet mig for at bur i to etager. Jeg vil gerne give den mulighed for at grave i jorden i underetagen og har tænkt på, om man evt. kan grave overdelen fra et gammelt indebur (vendt på hovedet) ned i jorden under buret. Så får den mulighed for at grave et godt stykke ned uden at kunne komme ud. Lyder det helt tosset?

  1. Hej. Du skal først og fremmest være opmærksom på, at kaniner er sociale dyr – og at de derfor ikke trives alene udenfor. Du kan sagtens have en enkelt kanin indenfor, hvis den har masser af selskab i form af sin menneskefamilie, men udenfor er kaninen helt alene. Som byttedyr, der lever i større grupper, så har den brug for selskab for at føle sig tryg. Du vil også opleve, at to kaniner bruger meget tid på at soignere hinanden. Så hvis du gerne vil give din kanin så gode forhold som muligt, så skal du sørge for at den får en ven. Derudover skal den/de selvfølgelig have en masse plads, der gør det muligt at løbe og springe. Kaniner er nemlig skabt til at være i bevægelse og et bur er usundt for dem på mange måder. De to-etagers bure du kan købe i byggemarkeder og hos de fleste dyrehandlere er alt for små til en kanin kan leve et godt liv i dem. Du skal derfor tænke mere kreativt, hvis du vil give din kanin et godt liv – det skal være meget større. Dyrenes Beskyttelse anbefaler min. 9 m2 per kanin, og det lyder ganske fornuftigt, selvom mere altid vil være bedre. Så du kan godt beholde det 2-etagersbur til at servere mad i, men så skal du også bygge en stor løbegård til. Det er rigtig godt at du gerne vil give muligheder for at grave – du kan enten sætte en mindre sandkasse derind (med havejord i, ikke sand), eller du kan grave hønsenet ned ½ meter under løbegården. Men sørg endelig for at din kanin først og fremmest har plads og har selskab – det er langt vigtigere end muligheden for at grave.(PS: husk at begge kaniner skal neutraliseres 🙂 )

 2. Mange tak! 🙂 Det er bestemt meningen, at kaninen dels skal have en ven, dels skal have en masse selskab fra os, dens kommende menneskefamilie. Desuden en løbegård og måske endda en del af haven, den kan løbe frit i – men det bliver kun, når vi er hjemme. Derfor vil jeg gerne have, at dens forhold i buret også er så gode som muligt. Tusind tak for svar og gode råd! 🙂

 3. Hej.
  Vi påtænker at anskaffe to kaniner af dværgrace og af samme køn.
  -Er det nødvendigt at neutralisere, hvis de er samme køn?
  Vi vil gerne have de to kaniner til at bo sammen, så de kan holde hinanden med selskab. De skal bo ude.
  Meningen er, at de skal være i et bur med aflukket soverum om natten og i løbegård i dagtimerne- samt frit på græsset, når vi er hjemme og kan være ude hos dem.
  – Hvor stort skal buret være, for at de kan være der sammen om natten?
  -Hvor stor skal løbegården være til to dyr?
  – Hvordan undgår man, at de stikker af, når man har dem løbende frit omkring (vi bor i et trafikeret villakvarter)?
  På forhånd tak for hjælpen:)

  1. Hej. Det er sindssygt vigtigt at neutralisere begge, hvis de er af samme køn. De kan nemlig slås pga. hormonerne, så du må slet ikke overveje at sætte to kaniner af samme køn sammen, hvis de ikke er neutraliserede. Hos nogle fungerer det, men det er ikke at anbefale. Overhovedet. Nok er kaniner sociale, men de er jo ikke dyr, der bare sidder limet fast til hinanden, og derfor kan trives i et lille bur. Dyrenes Beskyttelse siger min. 9 m2 pr udekanin, og det lyder rigtig fornuftigt. Hvorfor lukke kaninerne inde i et aflukket soverum om natten? Hvorfor ikke lade dem selv bestemme, hvornår de vil sove? Formentlig vil I gerne sove længe om lørdagen, og måske går I tidligt i seng nogle dage, det går ud over kaninerne, som er skumringsdyr og faktisk er mest aktive på det tidspunkt. Så det er ikke i kaninernes interesse, at I lukker dem inde i et soverum. Lav en stor løbegård og så sæt nogle flamingokasser ud (med to huller i hver), som de kan søge ind i, hvis de vil ind i en hule. Formentlig vil de hellere sidde under en busk.

   Jeres løbegård skal nok være omkring 15 m2 – det er min. Du skal tænke på, at kaniner er jo aktive dyr, der vil udforske og bevæge sig. De er ikke burdyr, og de er slet ikke bygget til at holde sig i ro. Desuden er det også vigtigt, at jeres kaniner rent faktisk synes om at gå sammen – nu vil I have to af hvert sit køn, og så spiller der noget helt andet ind, nemlig personlighed. Har I en han og en hun, så er det stort set altid fryd og gammen, men to af samme køn har ikke en fysisk tiltrækning, så her er det hvorvidt de kan lide hinanden, der er afgørende. Og derfor sætter man ikke bare to kaniner sammen i et bur/løbegård og forventer, at de kan lide at bo sammen. Det ville man heller aldrig gøre med hunde eller katte eller andre dyr.

   Sæt hegn rundt om jeres have. Hvis I har en hæk, kan I nøjes med at sætte hønsenet i ca. ½ m højde hele vejen rundt. Det skulle være nok. I kan se lidt her: http://www.kaninsnak.dk om at have fritgående kaniner i haven. Spørg endelig hvis du skal have det uddybet.

 4. Ok tak for svar. Det var bestemt heller ikke min tanke, at de skal sidde i et lille bur, men de har vel brug for et lidt mere lukket rum som beskyttelse for vind og vejr, når de hviler sig (i hvert fald i de kolde måneder). Naturligvis stadig med muligheden for at komme ud derfra også. Jeg synes bare, det ser ud som om, de bure man kan købe, kun er beregnet til en kanin, så måske er vi nødt til at bygge noget selv i stedet (medmindre I kan anbefale en bestemt type??)Hensigten er egentlig at lave bur og løbegård som en helhed, så de kan gå ind og ud, som de vil- på alle tider af døgnet. Naturligvis med mulighed for at søge skygge.
  Det kan da godt være, vi skal overveje at få to af forskellige køn i stedet, hvis succesraten så er større. Men to, der kommer fra samme sted og er vant til at gå sammen kan man jo se på forhånd om fungerer sammen?

  1. De bure, du kan købe, er faktisk ikke engang store nok til én kanin, så det er rigtig godt, at I overvejer at lave selv. Af erfaring så er kaninerne bare ikke særlig glade for de bure, du kan købe, og de bruger dem ikke, hvis de frit kan vælge. Heller ikke hvis det regner. Så I risikerer at bruge en masse penge på noget, der er helt spildt og aldrig kommer i brug. En flamingokasse med halm/hø indeni og to huller er både billigere og mere kaninvenlig. Prøv at få lidt inspiration til en løbegård her: https://www.pinterest.com/kaninhaandbogen/ideer-til-kaniner-udenfor/

   Kaninunger elsker alle. Det er når, de bliver kønsmodne, at de bliver voksne nok til at skelne mellem hvem de kan lide eller ej. Hvis det er vigtigt for jer at få to kaniner af samme køn, så bare sørg for at de bliver neutraliseret hurtigst muligt, så I kan undgå problemer. Derfor vil to hunkaniner være bedst, da de kan steriliseres, så snart de bliver 4 måneder/vejer 1 kg. Hankaniner kan desværre godt udvise territorial adfærd, før testiklerne er faldet helt ned og de kan kastreres, så derfor vil det være temmelig risikabelt at have to hankaniner sammen, som ikke er kastrerede på forhånd. To kaniner af samme køn kan sagtens gå sammen. Men hvis man ikke har erfaring med kaniner, så er det et risikabelt valg, hvor I ender med at skulle omplacere den ene. Det er ikke sikkert, for mange kaniner af samme køn – neutraliserede! – har det godt sammen, men der er altid en risiko, og den skal man være indforstået med. Jeg gætter på, at jeres kaniner er til to børn? I så fald, så ville jeg klart anbefale en han og en hun (begge neutraliserede), så I undgår at stå i en situation, hvor I skal vælge hvilken af kaninerne, der skal omplaceres.

 5. Jeg læser lige med, da vi står i samme situation som Maria. Vi har dog allerede udvalgt to hanner (fordi jeg læste et sted, at de er bedre som kæledyr til børn), så vi skal ligesom have det til at fungere. Vi har købt dette bur, som kan deles op i to, indtil de forhåbentlig kan blive gode venner. (De skal selvfølgelig have yderligere løbegård samt lange løbeture i hele haven – men kun under opsyn, så buret er til, når de er alene hjemme.)

  http://www.amazon.co.uk/dp/B004N64UNU/ref=pe_385721_37038051_TE_3p_dp_1

  Mit spørgsmål er: Hvordan ved man, hvornår de er klar til at blive kastreret?

  Kh louise

  1. Hanner er ikke bedre end hunner, så snart de bliver neutraliserede. Grunden til at nogle måske vil sige, at hankaniner er bedre, er fordi at intakte hunkaniner oftest er falsk drægtige, hvilket betyder, at de er meget territoriale og bider fra sig. Men en intakt hankanin vil gerne parre sig med din hånd ud af seksuel frustration, hvilket heller ikke er så fedt 🙂

   Hankaniners testikler falder ned omkring 3-5 måneders alderen. I kan mærke det. I er nødt til at tjekke løbende. Men I vil også kunne se det, hvis I har to intakte hanner gående 😉 For de vil med meget stor sandsynlighed markere sig overfor hinanden. Som eksempel kan jeg fortælle fra mine 4 kaniner (2 hanner, to hunner), at da den yngste blev kønsmoden, kunne jeg stadig ikke se det – men de andre ville pludselig ikke have noget med ham at gøre, og de bed ud efter ham, når han kom for tæt på. Der gik ca. en uge fra de reagerede på ham til jeg kunne se, at testiklerne var nede. Afsted til dyrlægen, hvorefter han blev fjernet helt fra de andre. Efter 1½ uge kunne han komme tilbage igen. At de kunne gå så hurtigt sammen igen er fordi, at de øvrige havde været neutraliseret i flere år. Med en anden ungkanin var det nok ikke muligt, da det tager tid før hormonniveauet er faldet.

   Det lyder godt at du vil have en ekstra løbegård til buret. Det er større end et alm. bur fra dyrehandlen, men det er ikke et bur, som en kanin skal leve i. Jeg vil gætte på, at I nok er hjemmefra 9 timer om dagen og om natten vil I også putte kaninerne i et buret. Så har vi 18 timer, hvor de skal være i det bur. Jeg tror I skal genoverveje om der ikke kan bygges en løbegård til, som de altid har adgang til. Eller lade dem have adgang til haven. Hvad er I bange for der skal ske, når I ikke er hjemme?

 6. Og lige endnu et spørgsmål: Vi har planer om, at de om vinteren skal bo inde i vores legehus – med halm på det meste af gulvet og selvfølgelig kasser at sove/gemme/hvile samt daglige græsnings- og løbeture. Legehuset er malet indvendigt for flere år siden – men kan de tage skade af eventuelt at gnave i bjælkerne?

  Og: Når de løber i haven – vil de så ikke æde af ligusterhækken, som er giftig for dem???

  På forhånd mange tak. 🙂

  1. De vil med stor sandsynlig ikke gnave i malet træ, men hvis de gør, så er det ikke for at spise det. Hvis du sørger for, at de rent faktisk har noget at gnave i, så vil de ikke have behov for det. Vær opmærksom på, at det ikke er sundt for kaniner at bo i skure og garager om vinteren. De kommer meget hurtigt til at lide af D-vitaminmangel. De skal have sollys. Og husk at kaniner er skumringsdyr, så de skal lukkes ud på det tidspunkt, hvor de er aktive, og ikke når I er.

   Kaninerne vil ikke spise af ligusterhækken. Giftige planter har en meget bitter smag og lugt, som gør at de holder sig fra dem. Oftest er planter også giftige i større mængder (giftig betyder jo også, at det kan give kløe eller rumlen i maven), og pga. smagen er sandsynligheden for at de spiser en giftig plante i en skadelig mængde usandsynlig lille. Kaniner kan tåle de stoffer i planter, som oftest er giftige for mennesker og andre dyr. Så hvad vi mener er giftigt er ikke giftigt for kaniner. I følge “Textbook of Rabbit Medicine” (opslagsværk for dyrlæger) er der endnu ikke nogen kendte eksempler på kaniner, der er blevet syge af at spise en giftig plante.

 7. Mange tak for uddybende svar. Det beroliger mig – både det med hækken og det med malingen. Hos os vil de få grene og træstubbe og selvfølgelig hø at gnave i, så behovet skulle gerne blive opfyldt.

  Altså, det, jeg er bange for ved at lade dem løbe ud, er nok fortrinsvis (nu har jeg dem jo ikke endnu, så det er kun ud fra logisk tænkning, og hvad andre har fortalt), at de enten skal grave sig ud, eller at der kommer rovdyr ind til dem. Jeg har hørt fra en, hvis bur endda blev brudt op af en mår/ilder.

  Men altså, med tiden kunne jeg da rigtig godt tænke mig at få bygget noget, de kunne være i permanent – på den anden side er man også lige nødt til at have dem først, danne sig et overblik og blive opmærksom på sine egne og deres behov. Det er svært at tage de helt store beslutninger om totaltindretning af haven, før man står midt i det! 😉

  Hvis de ikke har godt af at bo i et legehus (med tre vinduer) pgr. af D-vitamin-mangel – hvordan kan de så tåle at bo indenfor i en bolig???

  🙂

  1. Et rovdyr er altid en bekymring hos de fleste. Men som du selv skriver, så er der historier om at en mår er brudt ind i et bur – vil det så ikke være bedre at kaninen har en chance for at skrige om hjælp og løbe væk, og du kan nå at komme ud og redde den? I et bur er den fuldstændig fanget. Personligt ville jeg ikke have nerver til at have en kanin i bur, netop hvis der kom et rovdyr. Men rationelt set så er risikoen for et rovdyr meget lille – medmindre du bor ude på landet eller tæt ved en skov. Mht. graveri så ville jeg ikke være nervøs. Formentlig vil dine kaniner ikke have et særligt stort gravebehov, men det kan du jo se henad vejen. Kaniner graver ikke så hurtigt, som du måske forestiller dig.

   Du får faktisk sollys gennem vinduer, så derfor får indekaniner (som får lov at være ude af buret) lys nok til at danne D-vitamin. Det er en kendsgerning, at kaniner, der holdes i skure om vinteren, har D-vitaminmangel, og det går ud over tænderne og knoglerne, så I skal bare være opmærksomme på det. Desuden så er kaniner jo dyr. De vil være udenfor, mærke vinden, høre fuglene. De vil trives bedre i haven end i skuret. Kaniner, der går ude, danner også en meget tyk pels, så de vil ikke fryse. Du behøver slet ikke være så bekymret for dem 🙂 Men tag det stille og roligt i dit eget tempo og find ud af hvad der fungerer for jer – og husk hele tiden at tænke i kaninernes naturlige behov og adfærd.

 8. Ok, tak for de gode råd! Vi har ikke kig på nogen bestemte kaniner endnu, så jeg tror da, vi vil følge dit råd med at få en dreng og en pige. Det bliver vores to sønner på 12 og 8 år, der får “hovedansvaret” for dem, så vi skal selvfølgelig sikre, at vi ikke er nødt til at gå af med den ene igen! Vi må vist ud og købe materialer til at bygge et lille slot til dem;) Du nævner flere gange at have en flamingokasse på jorden i stedet for et bur. Bliver det ikke for koldt for kaninen om vinteren at være i jordhøjde døgnet rundt?

  1. Så kontakt endelig Bunny Sanctuary og se om der ikke er et sødt par til jeres to drenge 🙂 For at være helt ærlig, så vil I sikkert opleve, at kaninerne det meste af tiden slet ikke bruger flamingokassen, men bare sidder midt ude i frost og kulde. De har en meget tyk pels, og hvis de fryser, så løber de rundt. Det er burkaniner, som dør af kulde om vinteren, fordi de ikke kan bevæge sig og dermed få gang i blodcirkulationen. Så nej, det skal I ikke være bekymret ved. I kan jo hvis det er – udover at I skal fylde kasserne med hø – sætte dem på mursten. Det vigtigste er at kaninerne kan søge ly, hvis de har behov for det. Og så giv dem noget energirigt foder om vinteren + lidt nødder, så de har noget at tære på.

 9. Ok- her kommer lige lidt flere spørgsmål. Jeg vil gerne sikre, at vi gør tingene rigtigt, så kaninerne får det godt fra starten:)
  – Hvor store skal flamingokasserne være, og hvorfor skal der være to huller i hver?
  -Har kaninerne brug for hver deres madskål, drikkeflaske, toilet?
  – Og hvad med toilettet, nu hvor de ikke har et bur? Der kommer til at være halvtag over noget af løbegården til læ og skygge. Kan man stille en bakke til dem (evt en til hver) inde under halvtaget, så det forbliver tørt? Og skal de have adgang til hø/vand fra toilettet (det har jeg læst, at de godt kan lide).
  – Skal der være “tag” over hele løbegården i form af hønsenet, nu da de skal have adgang til den hele tiden? Jeg tænker på rovdyr. Det vil jo besværliggøre vores adgang til dem en hel del, da taget ellers skal være i mandshøjde, og det var ikke lige hensigten…
  På forhånd tak for hjælpen:)

  1. Køb flamingokasserne i byggemarkederne. De står ude i deres haveafdelinger. Kaniner foretrækker kasser med to huller, da de så har en ud- og indgang. Sådan er det med alt, I skal lave til kaninerne. Ellers vil de formentlig aldrig bruge kasserne. Det kan også være, at I opdager, at der skal være 3 huller…
   Hvis jeres kaniner skal være udekaniner, ville jeg ikke bruge krudt på at renlighedstræne dem og give dem et toilet. Lad dem i stedet gøde græsplænen. Det vil nok også være noget nær umuligt at renlighedstræne udekaniner, men hvis du foretrækker det, så giv det da et forsøg. Du behøver ikke tag over løbegården. Men I kan jo have en form for pressening, som I trækker over om natten.

 10. Hej!
  Vi skal købe en kanin til vores søn på 10 år. Og er startet med at købe buret. Det er hjemmelavet og består af et hus (1.sal) som måler 160x60cm opdelt i tre rum. Et i midten med net og hul med rampe til løbegården. Samt et “lukket” rum i hver side.
  Løbegården er 160×210. Jeg kan forstå at det er bedst med to så det må det vel blive, men er buret så stort nok?
  Ang. fritgående kaniner. Det lyder meget bedre end buret men det er da umuligt at holde dem inde i haven? Hvordan får dem ind i løbegården om aftenen?
  Når de graver, er det så kun nedad eller graver de sig ud af buret?
  Er det ok at have fliser i løbegården hvis man laver en gård på græset som de er på om eftermiddagen?
  Mvh Dorthe

  1. Den officielle anbefaling til kaniner er, at de skal have min. 9 m2 at løbe på. Så nej, jeres bur er ikke stort nok for en kanin at leve i. Jeg er godt klar over, at det er dybt frustrerende at de bure så sælges, men det er jo ikke dyrevelfærdsorganisationer, der sælger dem, men byggemarkeder og dyrehandlere, som sælger det, som folk vil købe. I England er det faktisk ikke tilladt længere at sælge små kaninbure.

   Det er ikke så svært at holde kaniner i haven. De er byttedyr, og selvom de også er nysgerrige, så har de ikke nogen interesse i at forlade et trygt område. Sørg for at sætte hønsenet hele vejen rundt om haven. Det vil være meget sjovere for både kaniner og jer. Det er noget andet, når kaninerne løber frit i haven, for de kan komme hen til jer, og det er lettere for jer at nyde dem uden at skulle hen og sidde i en løbegård. Mht. at få dem ind i løbegården om aftenen. Måske er det ikke nødvendigt. Måske kan I sætte kasser til kaninerne, som de selv kan søge ind i for natten. Det er også godt at plante nogle gode buske til kaninerne, som de kan søge læ i. Nogle kaniner vil være lette at få ind om natten, ved at I lokker med god mad (gør det til et fast ritual, at når I siger “bur”, så falder der en helt speciel lækker godbid. Øv det, så kaninen kommer når I siger bur. Til sidst falder godbidden først, når kaninen er inde i buret. I løbet af et par uger vil de have lært, at de skal ind i buret for at få den gode godbid), mens andre vil være helt umulige, fordi de ikke kan lide at være i bur. En kanin kan godt grave sig ud af buret. Det er dog ikke noget, der sker på få minutter. Kaniner graver ikke i græs, de graver i jord. Så I kunne måske lave dem et lille gravehjørne – det er dog absolut ikke alle kaniner, der synes om at grave.

   Hvis I gerne vil have en kanin, der f.eks kommer når I kalder og som er let at få i bur, så vælg voksne, tillidsfulde og kælne kaniner. Hør evt. Marie-Louise på Bunny Sanctuary om hun har et par til jer.

 11. Hej igen!
  Nu har jeg jo læst om udekaniner på Kaninsnak og forstået at man “mister” sin kælekanin når de er fritgående. Det er jeg sikker på at min søn vil være svært utilfreds med!!! vi bor lige ud til en stærkt trafikeret vej så jeg tør ikke chance på at de ikke graver sig ud den vej! Men jeg tænker at vi kan købe et af disse sammenklaplige indhegninger som de kan være i når vi er hjemme, hvilket vil være mere end halvdelen af døgnet de fleste dage da jeg har skiftehold. Og de kan jo sættes hvorsomhelst i haven hvor der er både græs, jord, træ og buske. Vores have egner sig vel egentlig ret godt til kaniner. Vi har mange marker omkring os og jeg tør ikke at de ikke har tag på når vi ikke kan hole øje med evt. rovdyr!
  Jeg vil gerne vide om det er ok at have fliser i den lille løbegård, den som er i forbindelse med huset? Så skal vi ikke bekymre os om tunneler hverken inde eller udefra!
  Hvilken kanin race er egentlig nemmest i forhold til børn, opdragelse og tillid? Vi har overvejet Løvehoveder eller dværgvædder?

  1. Du mister ikke din kanin mere ved at have den fritgående. Faktisk får du den mere tam, når den ikke er i et bur – der menes, at udekaniner ikke er kælekaniner. Hvis din dreng ønsker sig en kælekanin, hvorfor så ikke få jer et rigtigt kæledyr, altså en indekanin? Har din dreng virkelig lyst til at sidde 3-4 timer en novemberdag i regnen og kæle med sin kanin, eller gå ud til den i december, hvor det er koldt og mørkt? Overvej præcis hvad det er I ønsker at give jeres dreng. Ville I give ham en kat, som kun måtte være udenfor? Jeg tror, at I skal gøre op med jer selv hvordan det kan fungere bedst for jer – og ikke mindst for kaninen – og lige blive helt afklaret.

 12. Direkte kopi paste fra den hjemmeside du selv henviser til!
  ,,Udekaniner er ikke kælekaniner. Jeg går da ud og nusser med dem, men det er slet ikke samme samhørighed man har til en kanin udenfor som en, der går rundt indenfor. Det er sandheden. Jeg føler, at jeg har givet afkald på mine kaniner ved at lukke dem ud i haven. Jeg jubler hver gang en af dem hopper indenfor og tilbringer et par timer under spisebordet. Så har jeg en kort følelse af at have kælekaniner igen.”
  Jeg kan kun forholde mig til det jeg læser af folk som har erfaring med kaniner. Det var egentlig det jeg mente jeg kunne få her bla. Jeg stiller spørgsmål for at blive klogere og derefter laver jeg en egen vurdering!
  Og tak vi har selvfølgelig overvejet hvad det er vi skal have og hvilke behov det skal dække. Vi har et barn med allergi, hvorfor vi ikke kan have dyr indendøre. Var det ikke et problem, havde vi valgt et rigtigt kæledyr…!
  Jeg tror jeg søger min viden andetsteds.

  1. Jamen, Dorthe, der står jo netop, at udekaniner ikke er kælekaniner. Jeg kan ikke se, hvordan du kan læse det, som at fritgående kaniner ikke bliver tamme, men burkaniner gør? Der står ikke, at burkaniner er kælne, der står at udekaniner ikke er kælekaniner. Det er ganske simpelt, hvorfor: fordi man ikke tilbringer særlig meget tid med dem. Jeg kan forstå, at svaret ophidsede dig, men er det ikke mere trist, at din dreng bliver skuffet over, at det ikke lever op til hans forventninger? Vil han virkelig sidde ude i kulden en decemberdag, hvor det er koldt, mørkt og vådt? Eller en regnfuld november? Der findes jo alternativer. Jeg går ud fra, at I så også kender alt til Petal Cleanse.

 13. Nej det kendte jeg ikke til men det er ikke pels som er problemet men hudskæl.
  Jeg tror at vi snakker helt forbi hinanden her!

  1. Muligvis 🙂 Du er i hvert fald stadig velkommen til at stille spørgsmål. Man behøver ikke være enig om alt. Tag det, du kan bruge, og ignorer resten. Det er kun ment som en hjælp, alt det jeg har skrevet i hvert fald.

 14. Hej.
  Min kæreste og jeg skal have en lille hermelinunge (han) og den skal bo sammen med os i vores lejlighed. Vi er meget i tvivl om hvordan vi skal have den i lejligheden og hvordan vi nemmest lærer den at blive renlig. Egentlig ville vi købe et standard bur som den kunne bruge som “base” og toilet og spisested. Og så kan den være løs i lejligheden når vi er hjemme og så kan vi lukke den ind når vi ikke er hjemme og om natten. Vil det fungere? Og hvordan har kaniner det ift. Spisested samt toilet. Hvad er bedst spm bund? Vi har overvejet træpiller, fordi det suger rigtig godt og ikke lugter slemt. Vi kunne samtidig godt tænke os at vi kan tage kaninen med os hvis vi ikke er hjemme nogle dage. Vil den blive stresset af at tage med hjem til fx vores forældre som bor på landet?
  Nu så jeg buret der var indrettet af en expedit reol fra Ikea. Kunne man lave sådan et hvor det så er den kvadratiske model med fire rum, 2 i “stueetagen” og 2 på “1. Sal”. Og så indrette det så kaninen kan hoppe op og ned? Håber du kan hjælpe os med svar på nogle af alle vores spørgsmål 🙂

  1. Tillykke med den kommende lille kanin. Kaniner er generelt meget renlige, så det bliver ikke så svært at få ham renlig. Så længe han er unge, må I dog forvente lidt rundt omkring, for hankaniner kan først kastreres, når stenene er faldet ned i pungen, og oftest begynder de at udvise kønsmoden adfærd lidt inden. Så altså, der kan godt være lidt markeringer indtil I har fået ham kastreret. I kan sagtens vælge løsningen med at han er i bur, når I ikke er hjemme. Tænk dog over hvor mange timer, det løber op i – og om det vil begrænse jeres frihed, fordi I har dårlig samvittighed over at han sidder og kukkelurer i buret, mens I er ude hos nogle venner. Jeg ville nok hellere bruge lidt kræfter på at kaninsikre hjemmet, så han kan løbe frit hele tiden.

   Kaniner elsker at klare toilettet, mens de hyggespiser lidt, når de er i buret. Så derfor hænger høet stort set altid over toilettet, for så får man kaninen over i det hjørne, der er afsat til toilet. Træpiller er rigtig godt.

   Hvorvidt jeres kanin vil blive stresset af at blive fragtet frem og tilbage, afhænger af dens personlighed. Hermeliner kan godt være lidt nervøse i det, men igen hvis I vænner jeres kanin til transportkassen ved at lade den stå på gulvet åbent med godbidder i, så er I et godt skridt på vejen. Og er den vant til at komme hos jeres forældre og får nogle af sine kasser med sig, så skulle det ikke være noget problem.

   IKEA-møbler er smarte til kaniner, fordi at det gør, at mange bliver inspireret til at give deres kanin mere plads end de ellers ville, hvis de købte et almindeligt bur. Men kaniner vil hellere løbe end at hoppe op og ned, så for kaninens skyld er et aflangt bur eller en indhegning meget bedre.

 15. Tusind tak for meget brugbart svar.
  Hvis vi har ham fri i lejligheden hele tiden, så har han stadig brug for et bur som “base” ikke?
  Hvor stort et bur skal vi have? Jeg har hørt at hermeliner godt kan blive stresset af at have for meget plads, og at de har brug for små huler?

  1. Jo, i hvert fald i starten. Nogle kaniner bliver urenlige, hvis de ikke har en base/et område, der er deres helt eget. Så vent i hvert fald 6 måneders tid, før I fjerner buret, hvis I vil af med det. Så kan I se hvordan han tager det- men så skal han i hvert fald have noget andet som hule i så fald, såsom nogle faste kasser. Hvordan kan et dyr dog blive stresset af at kunne bevæge sig og udføre naturlig adfærd? Tror det er de samme mennesker, der synes, at det er logisk, at heste tilbringer det meste af døgnet i små bokse, som har sagt dette. Har heldigvis ikke hørt det før, men det er noget værre vrøvl. Måske det er ment som, at kaniner kan blive utrygge, hvis de sættes ud på et stort, helt nyt område? For ja, det kan på nogle kaniner godt være overvældende, så her er det bedre, at de lukkes ud i et rum ad gangen, men det kan du hurtigt vurdere. Nogle kaniner løber rundt og udforsker i et nyt hjem, og andre synes, at verden er lidt farlig. Men huler har alle kaniner brug for, det kan du give ham i form af papkasser med to huller i. Det gør alle kaniner mere trygge. Jo længere tid, han skal være i buret, jo større skal det være.

 16. Nu har jeg siddet og kigget på de her løbegårde man kan købe og sætte op. Kan det være et alternativ til buret? Da han jo så har mere plads og der er plads til en toiletbakke, legetøj, huler mm. Det virker som om de har meget mere luft omkring sig og bedre plads. Men er det trygt nok for ham i starten?

  1. Det vil være meget bedre end et bur. Og i modsætning til buret så har du mulighed for her at netop give ham en hule i form af en papkasse. Hvis du bor i nærheden af Ikea, så har de mange fine papkasser til opbevaring, som kan bruges. Udenfor indhegningen kan du lave en papkasse med grene i, end med avisstrimler (her er der dog risiko for at han måske tisser), og hvad du ellers har af kreative ideer. Hver papkasse skal have to huller. Hullet skal bare være stort nok til at han kan gå igennem – han vil formentlig selv lave det større.

 17. Hej
  Vi har i snart et år haft to udekaniner (en neutraliseret han og en hun). Vi har indrettet en ca 30 m2 “kaninpark” med hegn og hæk hele vejen rundt om incl hønsenet 0,5 m nede i jorden. De er altid ude om dagen men bliver lukket ind i hvert sit bur om natten (i sikkerhed for katte mv.). Spørgsmålet er om det er nødvendigt? I starten var det nemt at lukke dem ind om natten, hvilket det bestemt ikke er mere. De er meget aktive og har bl.a. gravet et større gangsystem under jorden, som de har slæbt en masse hø med ned i. Vores neutraliserede hankanin vil meget gerne overnatte nede i gangene, hvilket den så har fået lov til (vi kan jo ikke så godt hente den:-). Vores “kaninpark” er lavet rundt om børnenes sandkasse, legehus og hjemmelavet pilehytte, og udover en masse skvalderkål og græs vokser der også et æbletræ og et mindre pæretræ inde hos dem, kort sagt masser af udfoldelsesmuligheder sammen med børnene og som vi selv mener – et godt kaninliv. Vi skal nu snart på sommerferie og er lidt usikre på hvordan vi lige skal få dem passet bedst muligt i de 2 uger vi er væk. Egentlig ville jeg helst bare lade dem løbe frit i “kaninparken” og så få nogen til at komme og kigge til dem hver dag med mad og frisk vand, mens andre i familien synes, at vi måske skal få dem passet, hvilket vil bevirke at de skal være i deres bure i 2 uger et andet sted, hvilket jeg ikke er tilhænger af. Min datters veninde har lige haft besøg af ræven som gjorde det af med deres to udekaniner (væsentlig mindre kaningård og meget tæt på skoven), så bekymringen for ræven (eller katte) lurer selvom vi aldrig har set ræven i vores område og heller ikke har haft problemer med katte. Spørgsmålet er hvilken ferieform som er bedst for kaninerne? Kan man lave nogle naturlige huler, hvor de kan løbe ind og være i sikkerhed for rovdyr? Er der nogen der har erfaringer med det? Vi kan af gode grunde ikke lægge tag henover parken pga størrelsen, træer mv. Glæder mig til nogle gode ferietips fra andre kanineksperter 😉.

  1. For input fra flere kaninejere, bør du stille dit spørgsmål på forummet – http://www.kaninhaandbogen.dk/forum Det er altid en god idé at spørge derinde.

   Det lyder som om, at de har et ganske godt gangsystem? Umiddelbart er der ingen grund til at lukke dem inde om natten. Det er også lidt synd at skille dem ad, hvis de ellers er glade for hinanden. Jeres kaniner vil også være i langt bedre sikkerhed nede i deres gangsystem end i buret, så hvis det er er sikkerhedsspørgsmål, så lad dem endelig være frie. Så helt klart lad dem være ude om natten også. Deres jordhuler vil også være bedre isolerede mod kulde og varme.

   Er der risiko for, at de graver sig yderligere ind til naboen? Det ville være min største beskymring, mens I er på ferie. Man kan desværre aldrig beskytte sig 100% mod rovdyr, når man vælger at give sine dyr et naturligt, godt liv udenfor. Så vil der altid være den risiko. Ræve jager jo også om dagen, og en brud kan snige sig gennem huller på 5 cm. Men der kan også bryde brand i ens hus, mens man er hjemme, og indekaninerne er i bur. For at undgå en ræv fuldstændig, skal hegnet være over 1.8 og have stød i bund og top. Katte skal I ikke være bange for. De vil kun tage helt små kaninunger. De vil til gengæld synes, at det er sjovt at snige sig ind på voksne kaniner og lege jagelege, men så store byttedyr tager en kat ikke. Og en kanin vil til enhver tid vinde den kamp.

   Det kan godt være, at det lyder mere trygt at putte kaninerne i et bur i 2 uger, men så opstår et nyt og mere alvorligt problem: de er vant til at bevæge sig, og det at de nu skal til være inaktive kan sætte tarmsystemet i stå – og så er risikoen for, at de dør også.

   Det eneste, der lige umiddelbart, ville være en måde at sikre kaninerne ville være at sætte nogle kasser ud i deres indhegning med to indgangshuller, som en ræv ikke kan komme ind i, og som ikke er til at ødelægge. Men det kræver, at kaninerne er trygge ved de kasser og vil bruge dem. Jeg ville nok bruge det gode gamle trick med at pisse hele vejen rundt om hækken, hænge nogle af jeres t-shirts ud, så der virkelig lugter af mennesker, og håbe på, at det er nok.

   PS: Mine egne kaniner er fritgående i haven 24-7 og har været det i mange år, uden problemer. Ja, man er ved at gå til af bekymring de første par gange, man er væk, men risikoen for at der sker noget er lige så stor, når I er hjemme jo, og så stor er risikoen heller ikke. Byræve er mindre tilbøjelige for at gå på jagt for deres mad, for de har tit lettere ved at få fat i det end en landræv. Når man vælger at have udekaniner på den måde, så skal man nok indstille sig på, at man løber en risiko, men det er jo altid meget, meget, meget bedre at ræven afslutter det liv end et langt, sikkert liv i et bur.

 18. Super, tak for svaret det giver rigtig god mening. Vi laver et par huse til dem istedet for bure. Hvor stort/lille skal hullet være for at ræve ikke kan komme ind?

  1. Ikke så rævesikker en idé alligevel. I følge Naturstyrelsen skal en voksen ræv blot have et firkantet hul på 10×10 cm for at komme ind. Den kan desuden – hvis den virkelig vil ind – sagtens bide et hønsenet over. Det skal være minknet. Så det er et større projekt, hvis I kaster jer ud i at rævesikre indhegningen. I kan jo også overveje at få nogle til at flytte ind og passe hus og kaniner via Trustedhousesitters.com, hvis det vil give mere tryghed.

 19. Hej Kaninhåndbog

  Jeg er i gang med projekt “alt jeg skal vide for at anskaffe familiens to piger to kaniner” Det skal være udekaniner og de skal være i løbegård med mulighed for læ og ly. Nu har jeg læst lidt om løbegårde, men er det ok for kaninen hvis løbegården er med fliseunderlag fremfor græs?
  Løbegården skal være lige ved vores store havetrampolin, bliver kaninerne påvirket af larm fra trampolinhop?
  Mvh, henriette

  1. Hvis pigerne bruger trampolinen, så vil det nok være en god idé at lave indhegningen større, så den også går væk fra trampolinen, så kaninerne kan søge væk, hvis de bliver bange. Det må alligevel være lidt ubehageligt at sidde under en trampolin i brug. Mht. græs så giver det jo kaninerne mulighed for at spise naturligt, og det giver dem et naturligt underlag under fødderne. Fliser er gode til at sikre, at kaninerne ikke graver sig ud,men det fjerner også enhver mulighed for naturlig udfoldelse hos kaninen, der gerne skal kunne græsse og grave. Ellers er der ikke meget glæde og fidus i at være udekanin. Har I overvejet at indhegne hele haven i stedet`?

 20. Hej

  Vi har hentet 2 kaniner hos dyrenes beskyttelse en han og hun(hannen er kasteret) hunnen havde så lige min 3 blinde passagere(vi venter stadig på det endelige antal ;O)) vi ville meget gerne beholde alle 5 kaniner da jeg har svært ved at aflevere dyr man har i sin varetægt(nu har dem og så skal de have det bedst muligt) vi har derfor valgt at lave ude bur ca 23m2(jeg ved det er 9m2 pr kanin der er anbefalet) og vi har arrangeret med dyrenes beskyttelse at vi kan købe en evt han kanin der er kasteret af dem(dog er hunnerne ikke fixet) mine spørgsmål er derfor
  1. kan vi have 5 kaniner på 23m2 (vi bygger også i højden)?
  2. hvad er et must til et ude bur hele året ud over isoleret hus og en høj?
  3.hvad kan være sjove aktivitet til dem?
  4. hvis vi lægger net 1,5m ned er det så nok til de kan grave gange osv(og vi stadig skal kunen gå på jorden)

  konstruktiv kritik modtages meget gerne sammen med gode ideer.

  PS: det er ikke en mulighed at hegne hele haven ind, vi har kat og min mand syntes det er for meget.

  1. Der fik I da noget for pengene 😉 Jeg forstår godt, at I gerne vil beholde dem, men 5 kaniner på 23 m2 vil ikke være lykken for kaninerne. Selvom I får dem alle neutraliseret tidligt, så tror jeg desværre ikke at I vil undgå stridigheder. Og selvom de ikke slås, så det kræver dyrlægebesøg, så vil det give dem unødig stress. Der er meget fokus på kaninvelfærd i disse år, så chancen for at finde et godt hjem til de små unger er ganske stor. Så det skal I ikke være bekymret ved. Netop som I skriver, så er det vigtigt, at de dyr, man har i sin varetægt, har det godt, og det betyder også, at man nogle gange må give ansvaret videre til nogle andre, fordi man ikke kan gøre det godt nok med de forhold, man har. Så brug en masse energi på at gøre dem tillidsfulde, og screen jeres købere godt, så skal det nok gå 🙂 Afhængig af hvor I bor, så kan I også bede Marie-Louise fra Guldborgsund Kaninhjem om at hjælpe med noget formidling.

 21. Vores kaninplaner har ligget stille sommeren over, men nu skal vi ud og se på to idag (en han og en hun).
  Jeg er stadig i tvivl ift bur…Vi har lavet en stor løbegård til dem, og jeg er egntlig mest stemt for flamingokasser som hule. Men hvad så med fodring? Det kan jeg vel ikke gøre ude i det fri (aht fugt). Kan man evt til hver kanin sætte to flamingokasser sammen forbundet med et hul- og så bruge den ene kasse til fodring og den anden til hule/søvn? Så er indretningen jo som i de bure, man kan købe hos dyrehandlen- men selvfølgelig billigere. De kasser jeg har set på rummer 50 l (60x40x32). Er det en fin str til hule?
  På forhånd tak for svar!

  1. Flamingokasserne skal jo have to huller, så du kan bare kaste tørfoder derind. Men ellers fodrer du bare ovenpå kasserne eller i græsset, hvis vejret er til det. Hvis det er grøntsager, så sker der ikke noget ved, at de ligger i græsset. Kaniner spiser jo også græs, når det regner. Jeg ville lade de to kasser stå med lidt mellemrum. Nok er kaniner meget sociale, men de kan også godt lide at være lidt alene, hvis de har pladsen til det. Så fyld dem begge to med masser af hø (som skal udskiftes jævnligt), og lad dem selv bestemme om de vil spise eller sove. Sørg for at de står, så de ikke kan blæse væk, for de vejer jo ikke meget. Det vil være bedst hvis I kan plante nogle store buske, evt. hassel, hvor kasserne kan stå under, så det ikke regner ind i dem.

 22. Ja, det er bestemt også meningen, at de skal stå med lidt afstand. Der er halvtag over noget af løbegården, så der skulle ikke kunne regne ind;)

 23. Hej jeg har læst alle ovenstående indlæg, men har alligevel behov for lidt afklaring.
  Planen er at anskaffe 2 dværgkaniner. De vil få hele vores gårdhave til rådighed og herinde er blandt andet også et halvtag (har vægge på 3 af siderne) hvor planen er at have en flamingo kasse til dem hver, altså således de selv kan bestemme hvor de vil være. Men hvad om vinteren vil de ikke fryse? Der kan jo komme masser af sne, som kan fyge ind alle steder…..

  1. Hvis de kan søge læ i flamingokassen, så vil de være okay. I en gårdhave vil der jo være en del læ. Men ellers så får kaniner en meget tyk vinterpels, hvis I når at anskaffe jer dem i tide (det skal være nu) og de ikke hives ind og ud. Kaniner kan sagtens tåle kulde og sne, hvis de har mulighed for at bevæge sig. Kaniner, der sidder i bure og eller små løbegårde, har sværere ved at klare en kold vinter, fordi de ikke er i stand til at bevæge sig og få varmen på den måde. Så I skal selvfølgelig sikre jer, at jeres kaniner har et stort område, så kan løbe og komme op i fart og så skal I fylde deres flamingokasser med masser af halm/hø. Derudover findes der foder til fritgående udekaniner.

 24. Jeg har brug for et godt råd! Vi har fået vores to søde kaniner hjem, og de har været hos os i en måneds tid. De bor i en hjemmelavet løbegård, hvor vi har stillet to flamingokasser fyldt med dejlig halm, som de skulle kunne bruge som hule. Men men men- de bruger desværre kasserne som deres toilet:( Og ikke bare et hjørne (havde stillet et hjørnetoilet ind i hver kasse), men hele kassen, hvilket resulterer i, at deres halm, som skulle holde dem varme, bliver våd og ulækker. Det dur jo ikke til vinter, for så har de ikke et sted at søge ly og varme. Hvad gør vi???

  1. Det var dog træls. Det lyder til at du måske skal vente med at stille kasserne frem lige nu til de har fundet et sted i løbegården, som de vil bruge som toilet. Hvor stor er løbegården? Og er der et andet sted i løbegården, hvor de kan spise samtidig med at de besørger? Den letteste måde at renlighedstræne kaniner er altid at give dem adgang til noget hø dér, hvor man vil have dem til at besørge. Er de neutraliserede?
   Prøv evt. også at spørge inde på forummet, hvor der er flere, der har oplevet, at deres kaninunger bruger husene som toilet.

 25. Da jeg opdagede miseren, stillede jeg en bakke ved deres madskål (ude, overdækket), hvor jeg lagde hø i den ene ende og spåner i den anden ende. Men det har de altså ikke rigtig fattet;) Hvis jeg fjerne kasserne, så har de jo ikke et sted, hvor de kan søge ly (ud over, at der er presenning over ca 1/3 af løbegården). Er det ikke et problem? Det blæser og regner jo en del… Løbegården er ca 12 kvm, og hannen er neutraliseret.

 26. Hej.

  Vi er for nylig flyttet fra lejlighed til rækkehus. Jeg er mest til at holde dyr i så naturlige omgivelser som muligt,
  vi valgte derfor at bygge en forholdsvis stor løbegård til vores hun kanin.min søsters gamle han kanin er kommet på pension hos os. Nu har vi to kaniner og to løbegårde,da ingen af dem er neutraliseret.
  Han kaninen har altid været ude kanin og er igang med at skifte til vinterpels,men vores hun kanin,som tidligere var inde kanin,er slet ikke gået i gang med at skifte pels.
  Da vi flyttede hende ud,trives hun slet ikke,hun var bange for alt,tabte sig,nægtede at spise og drikke,så jeg begyndte at tage hende ind om natten,det hjalp. Efter et godt stykke tid,forsøgte vi igen at lade hende blive ude,og denne gang både spiser og drikker hun.
  Min store bekymring er dog om det blev for sent hun kom ud,pga begynder vanskelighederne,i forhold til hun endnu ikke danner vinterpels.
  Jeg søger også råd til,hvad jeg kan gøre i forhold til at løbegården også er et sted med aktiviteter,udfordringer,og afslapningspladser,håber du har nogle forslag.
  Mvh Susanne

  1. Det er almindeligt at kaniner ikke er trygge ved at være ude. Du skal tænke på, at de er jo sociale kolonidyr, der lever sammen i store grupper, hvor de passer på hinanden og giver hinanden selskab og tryghed. Det er ikke rart for en kanin at være alene. Man kan sagtens have en kanin alene, hvis man har den indenfor i sit hjem, hvor den går op af sin familie og får opmærksomhed, men udenfor skal den altid bo sammen med mindst en anden kanin for at den kan trives. Hvis hun ikke har fået vinterpels, kan hun selvfølgelig ikke være ude. Tag hende indenfor, giv hende masser af opmærksomhed i løbet af vinteren, få hende steriliseret og få jer så en hankanin (der også skal kastreres. Begge kaniner skal være neutraliserede) til foråret og lad dem komme ud og leve et godt kaninliv. Husk at kaniner skal have min. 9 m2 til rådighed, så to kaniner skal selvfølgelig have mere plads.
   Mht. løbegården så kig lidt på Pinterest, hvor vi har samlet en række gode forslag: https://www.pinterest.com/kaninhaandbogen/ideer-til-kaniner-udenfor/ Men ellers så sørg for at der er højt græs, mulighed for at grave, nogle høje træstubbe/kasser, som de kan hoppe op på og at der er noget for en kanin at lave. Plads er godt for en kanin, men der skal også være noget at lave. Så sørg for buske og træer og forskellige planter, de kan gå og gnave i.

 27. Hmmm… har nu aldrig oplevet det var noget problem for kaniner at lynhurtigt grave sig ud på en græsplæne…

 28. hej
  Ros til denne hjemmeside for masser af nyttig info.
  Har et spg ang. Kanin udendørs om vinteren.

  Vi har købt et nyt bur til vores kanin
  http://dyreriget.dk/hoensehuse-100/hoense-og-kaninfraeser-model-ronja-p1792

  tidligere var kaninen i et alm bur om natten og en løbegård om dagen. I det nye bur sidder han på græsset hele tiden og bruger ikke “soverummet” – også om aftenen/natten

  en kanin er da klog nok til at gå indendørs hvis det bliver for koldt ? Eller skal den hjælpes ?

  1. Vi suger rosen til os 😉 En kanin er klog nok til at gå indendørs, hvis den begynder at fryse – hvis den altså kan lide sit hus. Kaniner vil helst have to udgange/indgange for at de føler sig trygge. Når jeres kanin hopper ind i huset her, så er den fanget, hvis der skulle komme et rovdyr. Det ved den instinktivt. Hvis den aldrig frivilligt er hoppet ind i huset, bare for at undersøge det, så er det tegn på at den ikke føler sig tryg i huset. Har I prøvet at putte mad derind osv?

   Det var godt nok en dyr model, I har købt ellers. Og så er jeg bare stadig nødt til at sige – selvom jeg virkelig er ked af det, da jeg kan se, at I gerne vil bruge penge på at jeres kanin har det godt – at det ikke er godt nok. Der er alt for mange, der lever af at sælge produkter til kaninejere til dyre penge, som slet ikke er egnet til kaniner. Og det her et et eksempel på det. Et bedre alternativ ville være et legehus, I kan købe brugt, hvor I lader døren stå lidt åben, og så evt. skærer en lille lem til også, og så indhegner et område omkring. Kaniner skal helst have min. 9 m2 at bevæge sig på, hele tiden. Og formentlig vil I gerne give jeres kanin selskab (det er synd for den at være ene-udekanin. Det strider imod deres sociale natur, og de er byttedyr, der har brug for artsfæller omkring sig for at føle sig trygge), så er der også brug for mere plads.

   For at jeres kanin kan holde varmen, skal den kunne bevæge sig og løbe rundt. Og her taler vi altså om at komme op i fart og spjætte. Det er sådan de gør, hvis de fryser. Så se om I ikke kan lave en løsning, hvor der kan komme lidt fart over jeres kanin 🙂 Indtil da så prøv evt. at købe en flamingokasse – fra byggemarkeder – som I skærer to huller i, fylder med halm og sætter ind i løbegården. Den løsning kan fungere indtil videre.

   1. Tak for svaret. Er godt klar over at pladsen ikke er optimal og vores kanin har da også stadig en større løbegård han bruger. Buret her er tænkt til de timer på dagen hvor vi ikke er hjemme. Det er nemt at flytte så kaninen kan komme på frisk græs/grønt hele tiden 🙂 Har lige været ude at se til ham i den kolde vind – og han er kravlet op i halmen – så jeg tror han har taget buret til sig.

 29. …Hej… Jeg overvejer at ville holde en kanin (eller to af hensyn til når jeg ikke er hjemme)
  men jeg er lidt i tvivl om jeg kan give et godt hjem til en/to kanin/er, da jeg bor i lejlighed…

  Jeg har fået at vide at jeg burde kunne kolde kanin på altanen(3x2m), men er i tvivl i forhold til bur-størrelse og det at det er over jorden og derfor koldere… især om vinteren…

  Jeg overvejede så at jeg kunne have den/dem indendørs… men har behov for at den/de har begrænset tilgang til lejligheden når jeg ikke er hjemme, eller når jeg går i seng (er et personligt behov)

  Er det muligt for mig at give et godt hjem til en/to kanin/er med de forhold?
  og hvis det er, hvordan kan jeg så begrænse den/dem når jeg ikke er der, på en måde som er god for den/dem, men samtidigt gir mig nok følelse af at den/de og min lejlighed er sikre?

  Jeg ved at det er en masse at spørge om, men jeg har så mange overvejelser, og vil gerne være sikker på at jeg kun får mig et kæledyr hvis jeg kan give det et godt hjem…(og uden selv at blive “stresset” over det)

  1. Det er nogle gode tanker, og ja, det er ikke lykken at have dyr, hvis det stresser en unødigt.

   Du kan godt holde kaniner på altanen, men der er flere ting i det her.
   1) Du har 6 m2 – hvis det er der, de skal leve det meste af tiden (og det lyder det til), så er altanen faktisk lidt for lille. Anbefalingen er 9m2 per kanin. Så kan du gøre noget for at gøre altanen “større” ved at have kasser, tårne osv, så du også bygger op i højden. Det ændrer dog ikke helt på, at kaninerne gerne vil sprinte, og det kræver lidt plads.

   2)Når det først bliver vinter og rigtig koldt, så kan du ikke tage dine kaniner ind og ud. Hvis de er udekaniner, så er de udekaniner. Så det betyder, at der måske er en lang periode om vinteren, hvor du ikke rigtig har noget med dem at gøre.

   3) Så nævner du indendørs – ingen hemmelighed her, at det er vores anbefaling. Du får så meget mere ud af dine kaniner, da du får et tættere forhold til dem, og samtidig får de mere plads (hvis de er fritgående. Hvis de blot skal være i et bur, så er det ikke til fordel for kaninerne). Men ja, kaniner er jo dyr, og dyr sætter deres præg på et hjem. MEN, hvis du vælger to kaniner, du vælger et voksent par, og du vælger, at de er neutraliserede, og de har friske grene, papkasser og bliver aktiveret, så er sandsynligheden for, at de laver ulykker i dit hjem meget lille. Her vil udfordringen med støv fra hø være den største – som måske/måske ikke generer dig. Det kan stresse nogle, og andre er helt ligeglade.

   4)Du kan alternativt kontakte Marie-Louise fra Guldborgsund Kaninhjem – alle kaninerne er neutraliserede, når de videreformidles fra hende, og hun bor med dem, og ved derfor hvilke der er destruktive, og hvilke der er lette. De fleste af hendes kaniner formidles som par, men hun har også nogle enkelte, som ikke kan gå sammen med andre, fordi de måske er taget for tidligt fra deres mor og søskende og derfor mangler nogle sociale kompetencer i forhold til andre kaniner. Men kaniner er jo sociale dyr, så de kaniner bør helst så gå sammen med en kat eller en venlig hund, så de ikke sidder alene det meste af tiden.

   5)Hvis du vælger at have dem inde, og du ønsker at have dem lukket væk, når du sover (vær opmærksom på at kaniner i bur vil larme! De gider ikke være i buret, og de er ikke stille med det), så kan en løbegård være løsningen (se f.eks denne) , men hvis du er væk 9 timer om dagen og sover 8 timer, så er det rigtig mange timer for dem at de er lukket inde. De fleste starter ud med at sige, at deres kaniner ikke må rende frit, men vælger efter få dage at lade dem være fri. Hvis du allerede ved, at det ikke kan fungere for dig, så er det måske bedre at vente lidt, eller få et andet dyr.

   Spørg endelig igen, når du har tænkt lidt over det!

   1. Dette er måske et dumt spørgsmål…
    Vil det sige at kaniner er meget aktive dyr?
    Det er nemligt ikke det jeg har fået at vide, og hvis de er så bør jeg ikke overveje det videre, for så er det ikke det rette hverken for mig eller den/de eventuelle kanin/er…

    Jeg overvejede kaniner, fordi jeg savner at have et kæledyr og en ven anbefalte kaniner, men jeg ved meget lidt om deres behov… jeg kan havde en kat som jeg blev nødt til at give et andet hjem da han voksede op til at være alt for aktiv for mig, der gerne sidder ned det meste af dagen. Jeg elskede at have et dyr at “pusle” om(kæle, fodre, tømme kasse m.m.) men vil under alle omstændigheder ikke anskaffe et dyr med mindre jeg er HELT sikker på at det fungerer for begge parter…

   2. Ja, kaniner er aktive dyr. De er ikke skabt til at være i et bur – blot 6 måneder i et bur, og der er stor risiko for at de udvikler knogleskørhed. Mange tror, at de er inaktive, fordi de baserer deres viden på burkaniner, hvor kaninen jo ikke har noget andet valg end at sove dagen lang.

    Det kommer lidt an på hvad du mener med aktiv dog. En killing og ungkat er jo en stor mundfuld og meget aktive. Det samme gælder for kaniner. Ja, alle dyr, der er unge. Så hvis du vil have et roligt dyr, der egentlig bare sover og er interesseret i kæl og kontakt, så skal du kigge på en ældre kat eller muligvis en ældre kanin (5 år og derefter).

    Du skal nok have fat i nogle hønsefolk for at høre om høns på altanen er en god idé, men visse hønseracer er utrolig kælne og kontaktsøgende og holdes af flere og flere som kæledyr (de er mere kælne end en kanin kan blive), og der er også stor forskel på racerne, om de er aktive. Nogle af dem flyver ikke – så to silkehøner eller farveroller (de flyver heller ikke) var måske et godt bud. Og tro det eller ej, men du kan få små bleer til dem, hvis de skal indenfor og hygge 😉 Men din altan skal selvfølgelig gøres hønsevenlig.

   3. Vil lige tilføje – kaniner er langt mere rolige end katte. Hvis du har tendens til stress, så er kaniner helt anderledes end hunde og katte. Der er en anden ro over dem. Men det kan også være stressende med kaniner, hvis hø og støv er generende for dig, og hvis du lader dig gå på, at de måske bider i noget, der ikke skal bides i. Som sagt to ældre kaniner gør ikke meget væsen af sig.

 30. Hejsa

  Jeg har læst det meste af denne tråd, og synes jeg er blevet MEGET klogere på hvor meget plads kaniner har behov for mv.

  Indenfor de næste to uge får vi to kaniner som vi skal have boende ude i vores have, og i denne forbindelse har jeg nogle spørgsmål.
  Kaninerne er en blanding af dværg og hermeliner. De er ca 9 uger gamle nu, har boet ude og har vinterpels, så jeg tænker at det med at de flytter ud i vores have bliver fint. De kommer til at have mere plads hos os.
  De er søskende og et af hvert køn.

  Det første jeg tænker ved at vi skal have dem, er om der gælder samme “regler” omkring indavl med kaniner?
  Jeg forestiller mig at de ikke må få unger sammen, ikke sandt?
  Men hvad nu hvis man overvejer at lade hunkaninen få unger?
  Det er ikke for enhver pris, men jeg tænker at det kunne være lidt hyggeligt for min datter at opleve, at hendes kaniner får unger. Det er dog ikke med henblik på at beholde ungerne på sigt, men give dem et godt og trygt hjem senere.
  Jeg går ud fra at der så skal en tredje kanin på banen, for at denne ligning går op.
  Hvad vil man anbefale her? Både i forhold til sterilisering mv.

  Som sagt er det ikke for enhver pris, og forholdene skal selvfølgelig være i orden, så det kommer an på hvad man anbefaler mm, om jeg overhovedet vælger at de skal have unger.

  1. Der er ikke den samme fokus på det hos kaniner, men der findes en række arvelige sygdomme og fejl, bl.a. tandproblemer som oftest ses hos hermelinere og dværgvæddere. Derfor er det ikke bare et spørgsmål om at sætte to kaniner sammen og så laver man en række søde kaninunger. For der ligger meget mere i ordentligt opdræt, nemlig at sikre at man avler sunde og raske kaniner. Noget, som helt almindelige kaninejere, ikke har den fornødne viden om. Og hvad hvis fødslen går gal, og kaninmor dør? Er det i orden for at jeres datter kan opleve nuttede kaninunger? Eller at kaninmor er stresset og slår ungerne ihjel? At ungerne er dødfødte? Der er så mange uønskede kaniner på diverse netsider, og at bringer flere kaniner ind i den verden er temmelig uansvarligt. Man plejer at sige, at for hver kaninunge, der fødes, skal en voksen kanin på et internat aflives. Der er ikke et uendeligt antal hjem til kaniner. Kig på dba.dk, gulogratis.dk og gnavergalleri.dk med mere, så vil I se, at markedet for “nuttede kaninunger” er dækket. Hvordan vil I sikre kaninerne et godt og trygt hjem? Kig rundt i de danske haver. De fleste hjem har en kanin i et bur ude i baghaven. Et ganske trist liv. Og de fleste hjem vil faktisk mene, at deres kanin har det helt ok. Trist.

   Så længe jeres kaniner ikke er neutraliserede kan de jo ikke gå sammen, hvilket er synd, da kaniner er meget sociale dyr. Derudover vil hunkaninen blive falsk drægtig, pirrelig og territorial, så hun vil ikke være den kælekanin, I sikkert har håbet på. Hankaninen kan strinte og finde på at humpe jer, hver gang I vil kæle med ham. Og så ender det som altid for de misforståede kaniner: at de efterlades i buret. Kaniner skal neutraliseres for at blive gode kæledyr. Hunkaninen skal steriliseres, så snart hun er 4 måneder/vejer 1 kg, og hankaninen ca. når han er 5 måneder. Se at få det gjort, så kaninerne kan få det godt sammen, så jeres datter kan få de kæledyr, hun har drømt om.

   Og husk nu god plads til kaninerne: min. 9 m2 per kanin.

 31. Hej igen

  Ja, jeg tænkte nok det var sådan noget, så det er jo ikke svært at vælge neutralisering.
  Nu kan jeg dog blive lidt i tvivl om vi skal tage imod de kaniner vi har sagt ja til.
  Det er faktisk en veninde som har fået disse kaninunger med deres to kaniner, men hun siger at moderen og faren har taget sig imponerende godt af de tre unger der er kommet ud af det.
  De er som sagt ca 9 uger gamle og blide, siger hun.
  Jeg skal være sikker på om jeg har forstået det korrekt – de må da godt gå sammen indtil de bliver kønsmodne, ikke sandt?
  Jeg har truffet beslutningen om at de skal neutraliseres, det var nemt nok.
  Vores have er ca 50 kvm, så jeg tænker det bliver fint 😉

  1. Ja, det er bare rigtig fint, hvis kaninerne kan rende frit i jeres have. Det bliver de glade for – og det gør I også 🙂 Dejligt. En kaninvenlig have har I hvert fald masser af krydderurter og nogle hasselnøddebuske, så I har en evig kilde til friske grene til kaninerne 🙂

   Selvfølgelig skal I da tage imod de to kaniner. I skal være obs på, at der kan være opstå tandproblemer, men det synes nogle gange som om at det gælder for alle kaniner nu om dage. Noget er genetisk (små hoveder, flade næser øger bl.a. risikoen for tandproblemer), andet sker fordi kaninerne sidder i bure og rusker i tremmerne og dermed knækker tænderne og andet skyldes kosten. Men når I lader jeres kaniner have fri adgang til græs og de render frit i haven, så har I allerede taget de bedste forholdsregler, selvom selv de bedste kaninejere kan ikke gardere sig imod det. Tandproblemer er noget alle kaninejere skal være obs på, desværre. Er det genetisk så vil problemet dukke op inden for de første 1-2 år.

   De må godt gå sammen indtil de bliver kønsmodne – så snart hunkaninen bliver 4 måneder, så få hende steriliseret med det samme. Så er I på den sikre side, for reelt set aner I ikke, hvornår de bliver kønsmodne…det ses jo ikke så tydeligt.

 32. Det er perfekt! Tusinde tak for svaret.
  Jeg føler mig meget mere rustet med de forskellige svar jeg har fået.
  Vores have er pt kun en græsplæne med buske hele vejen rundt, dog med en masse mælkebøtter.
  Det første jeg anskaffer mig er hønsenet hele vejen rundt og et lille bur de selv kan rende ind og ud ad.
  Planen er så at der skal laves forskellige forhindringsbaner mv – rør ned og små bakker mv.
  Derudover skal der plantes, og jeg havde egentlig tænkt at vi skulle have et kirsebærtræ.
  Jeg har nogle hibiscus-planter jeg har hærdet udendørs de sidste par år, som nu skal plantes ud i det fri.
  Det lyder som en god plan med hasselnøddebuske, og krydderurter havde jeg også tiltænkt.
  Det bliver GODT 😀
  TAK for hjælpen 🙂

 33. Jeg har fået masser af viden og ideer ud af at læse denne tråd – tak for det! Jeg har fået afklaret, at der gerne skal være mere end en kanin, og at livet i et stort lukket bur slet ikke er optimalt. Vores have kunne sagtens indhegnes/indrettes på en spændende måde, så vores evt. kommende kaniner kunne få masser af plads – det havde jeg ikke overvejet, før jeg læste dette. Vores have er i forvejen omgivet af hæk + hundehegn.
  Et par spørgsmål: vores labrador bruger haven når vi er hjemme, og den gør ad andre hunde, der går forbi. Haven skal nok helst deles op, så kaninerne får en del, hvor hunden ikke kan komme. Vil det virke skræmmende med hundegøen, boldspil og trampolinhop i haven tæt på kaninernes område? Hvilken type hegn og i hvilken højde vil I anbefale? Hvis hegnet placeres på græs (og der etableres et graveområde et stykke fra kanten), behøver det så ikke graves ned i jorden? Hvis vi indhegner et stykke græsplæne, kan kaninerne så holde græsset nede, så der ikke behøver være adgang til plæneklipper? Vi har lige anskaffet et brugt kaninbur – spændende om vi overhovedet får brug for det 🙂

  1. Dejligt at du har fået en masse inspiration – og at I vil lade jeres kaniner være fritgående i haven. I begyndelsen vil kaninerne måske reagere på hundegøen, boldspil og trampolinhop, men det er en vanesag. Det skal I ikke være bekymret ved. Herhjemme render kaninerne rundt midt på kongespilsbanen, selvom kuberne flyver om ørerne på dem, og ingen ører løftes når der bliver gøet. Hvis jeres have allerede er omgivet af hæk + hundehegn, så kan I nøjes med hønse/kyllingenet i 30 cm. højde hele vejen rundt. Hold øje med om der er bar jord langs hegn/hæk, for i så fald kan der blive gravet. Her vil det nok være en god idé at lægge nogle sten, men ellers så gå en runde hver aften i begyndelsen og se om det er noget, de forsøger på. Hvis de graver inde i midten af haven er der ingen risiko. Græs vokser jo meget hurtigt – på en alm. sommer skal man jo slå græsset 3 gange om ugen, så er græsplænen stor kan det være svært for kaninerne at følge med (og så gøder de jo tilmed også græsset samtidig). Det kommer an på størrelsen af plænen og hvor høj græsset må blive hos jer, før I ønsker at det skal klippes, om I kan lade kaninerne klare det. Det kommer også an på om der er andet for dem at spise eller kun græs. Så det er svært at svare på 🙂

 34. Hej
  Det er fordi at jeg har en kanin i et udendørs bur lige nu, men det er desværre ikke stort nok til ham. (4,5m2) Så derfor vil jeg gerne hegne lidt af haven ind så han kan gå der. ( Jeg vil bare ikke have han skal løbe rundt i hele haven.) Så jeg tænkte på om man var nød til at have hønsenet eller andet som tag da der er mange katte i området, behøver man det?

  1. Katte gør ikke noget. Dem skal du ikke være bekymret ved. Katte tager smådyr, og kaniner hører ikke under den gruppe.

 35. Hej, jeg overvejer meget at anskaffe mig en kanin, og har lige nogle spørgsmål : hvad betyder det at man neutralisere kaniner?
  Jeg vil gerne have 2 gnavere da de jo helst ik skal gå alene, og det skal være udenfor.. Men kan jeg godt anskaffe mig både en kanin og et marsvin? Kan de sammen eller skal det være 2 kaniner? Og kan jeg godt Købe 1 af hver køn ? Eller skal det være samme køn? Hvis jeg skal have 2 gnavere har jeg tænkt mig at købe et 2 etaget kaninbur, hvor den nederste etage er jord/græs men skal jeg have noget gravet nedenunder det så? Kan de grave sig ud? 😉

  1. Neutralisering betyder sterilisering af hunkaniner og kastration af hankaniner. Det er en fælles betegnelse for indgrebet, som gør at man hos hunkaninen fjerner livmoderen og hos hankaninen fjerner testiklerne. Dermed kan de ikke lave unger, og deres hormonniveau falder.
   Kaniner og marsvin taler ikke samme sprog, så de får ikke det samme ud af hinanden. En kanin foretrækker en anden kanins selskab, så du skal have to kaniner. Det skal være to kaniner af hver deres køn, og de skal være kastrerede/steriliserede. Derudover så er det vigtigt, at du har godt med plads. Rigtig mange af de bure, man kan købe, er ikke bure der er velegnede til at kaninerne opholder sig i dem hele tiden. Det er blot et sted, hvor de skal kunne trække sig ind, hvis de skal have læ. En kanin skal minimum have 9 m2 at bevæge sig på – hele tiden. To kaniner, der går sammen, skal selvfølgelig have mere plads. Så du kan sagtens købe det bur, du har planer om, men de må ikke lukkes inde i de – omkring det skal du så sætte hegn, så de har en løbegård, de har plads til hele tiden.

   Du kan godt risikere at dine kaniner graver sig ud af løbegården, så det bedste er at sætte noget hønsenet hele vejen rundt om hækken i din have, så hvis de får gravet sig ud, at de stadig er i haven.

 36. Hej. Jeg skal snart købe en kaninunge på 8 uger. Det varer lidt endnu, før han kan neutraliseres. Ville man kunne have ham i buret om natten, og mens man er i skole eller arbejde? Og så slippe ham ud om morgenen mens man gør sig klar, og igen når man kommer hjem, til man skal i seng? Jeg tænker nemlig på markering. For han vil jo nok markere alle vegne, når han ikke kan blive neutraliseret endnu.

  1. Han behøver skam ikke markere. Du kan være heldig at det ikke sker. Drop buret og køb en løbegård i stedet fra Zooplus. De er meget større, så det er bedre for kaninen, og når du så er hjemme, så kan du lige fjerne siderne på løbegården på 30 sekunder, og så har du ikke noget grimt at kigge på heller, der tager plads. Meget smartere. Du skal blot tænke på at han skal være ude så meget som muligt, så det afhænger af hvor meget tid du har til at lade ham rende frit. Er det kun 5 timer om dagen eller er det mere?

  2. Når han ikke er kønsmoden, vil han ikke markere, så det skal du ikke være bekymret ved. Det er først, når han er kønsmoden (og altså gammel nok til at blive kastreret) at han vil begynde at markere. Så han kan sagtens rende frit.

 37. Hej jeg har en kanin som stort set altid er indenfor, og vil gerne have at han bliver en fritgående kanin. Lige nu går han på toilet i badeværelset. Men kan læse med til herinde at de synes at det er hyggeligt at have mad sammen med toilettet, så er det en ide at rykke mad og toilet sammen?
  Og skal kaniner have halm når de er indenfor ? Eller er det fint at de bare har nogle huler?

  1. Hvis han er renlig og fint bruger toilettet i badeværelset, så behøver du ikke gøre det. Så lad det endelig være som det er nu. Han behøver ikke halm, når han er indenfor. Halm er til isolering af udebure. Han skal bare have hø at spise (nævner det blot fordi nogle tror at halm er til at spise), og så er det fint med nogle huler rundt omkring i din bolig.

 38. Hej, min kanin Brownie løber rundt inde på mit værelse (ca. 4,5 X 3 meter) er det nok? Kan der forresten ske noget ved at han boede inde i sit bur i 1 års tid inden vi læste her inde? ( han er 3,5 år nu) Han virker bode sund og glad, men spørger bare om der kan ske noget senere for en sikkerheds skyld.

  1. Det er rigtig fint 🙂 Bare pas på dine ledninger. Det er så ærgerligt når de bliver bidt over, men du kan få ledningeskjulere i Ikea og i byggemarkeder. Der kan intet ske ved at han har været udekanin og nu er blevet indekanin. Tænker du på om han kan have taget skade af at sidde i bur i 1 års tid? Det kan godt være sket (begyndende knogleskørhed, vokset sig skævt osv), hvis han ikke har fået sollys og han ikke har kunne komme ud og rende, men nu får han en masse motion og kan bevæge sig frit, og hvis du sørger for at han får sollys og masser af sundt grønt, så har han forhåbentlig rigtig mange gode og raske år endnu, så lad være med at bekymre dig om det. Nu skal du bare nyde, at han har et liv med masser af plads til at bevæge sig på 🙂

 39. Hej med jer! Jeg er for nyligt flyttet i lejlighed med min kæreste. Jeg har altid haft hund og kat, men må desværre ikke have nogen af delene her. Jeg overvejer derfor stærkt en gnaver af en slags, og måske især en kanin da jeg forestiller mig at de er noget nemmere at kæle med end f.eks. en hamster. Jeg ved dog ikke så meget om det, så jeg har lige er par spørgsmål. Jeg tænker at anskaffe en hermelin (eller to??) da jeg forestiller mig at den ikke behøver helt så meget plads som større racer? Egentlig havde jeg tænkt den skulle være i bur eller løbegård (eller måske frit i køkkenet hvor der ikke er ledninger) mens jeg er i skole og så være fri i lejligheden mens jeg er hjemme, er der noget jeg bør være opmærksom på her? Og hvad med underlag, er et trægulv for glat for en kanin? Hvilket udstyr/tilbehør bør jeg anskaffe til en inde kanin, og hvilke overvejelser bør jeg gøre mig i forhold til at have kanin i lejligheden? Og til sidst, er det “bedst” med en han eller hun, og skal man have to, hvordan sikrer jeg at jeg ikke pludselig har en hel familie?
  Vh Trine 😊

  1. Det med størrelsen er sådan lidt hip som hap. Uanset om der er tale om en hermelin eller en belgisk kæmpe så vil et bur være for småt. Bor du i en almindelig lejlighed, hvor kaninerne kan rende frit, så skal du ikke tænke i størrelse. Drop ideen om et bur under alle omstændigheder. Det er så synd. Hvorfor folk ikke putter deres katte i bur, når de ikke er hjemme, men gerne vil have kaninerne i bur, er et stort mysterium. Det tager 1 sekund for en kanin at gnave en ledning over – det kan den gøre lige så let, som når du står og overvåger den. Kaninsikrer du dit hjem, får du den neutraliseret og giver du den rig mulighed for aktivering (bl.a. ved ikke at holde den i bur), så vil mindskerne være begrænsede. Du skal dog især undgå kaninunger og ungkaniner, hvis du drømmer om et hjem, der ikke raseres af en kanin. Unge kaniner er banditter. De er teenagere og alting skal undersøges…med tænderne. Vælg en voksen kanin. De er også langt mere kælne. Det er den bedste opskrift på et godt liv med kaniner 😉 Og så skal de naturligvis neutraliseres, have masser af plads til rådighed hele tiden, så de kan løbe og springe, og så skal de aktiveres med aktivitetslegetøj, papkasser, friske grene og gerne foder i en foderbold.

   Hvis du har ludbehandlet gulv vil det være rigtig fint til en kanin. Har du lakeret gulv eller lignende glat gulv, så er der desværre en del kaniner, som ikke kan finde ud af at gå på det. Det gør at de blot sidder helt stille i deres bur, og det er synd. Men hvis du er okay med at købe nogle små gulvtæpper, som kaninen kan bruge som afsæt, så er det godt.

   Kaniner er sociale dyr, så hvis du allerede nu ved, at du ikke er så meget hjemme, fordi du måske er væk 8 timer om dagen, så skal du engang imellem ud med nogle veninder og måske sover du også hos kæresten, så er det meget synd for kaninen. Så er to bedst. Prøv evt. at kontakte Guldborgsund Kaninhjem – her kan du oftest få neutraliserede par, der allerede er sat sammen.

   Det, du skal gøre dig helt klart, inden du anskaffer en kanin, er: er du okay med at kaniner ikke er som hund og kat. De er ikke kælne på samme måde. De er mere hyggeligt indslag i dit hjem. De hopper rundt, følger efter dig og laver sjove ting, og hvis du sætter dig ned ved siden af dem, vil de gerne kæles med (nogle af dem). Ærligt talt, så bliver mange nye kaninejere skuffede, når de anskaffer sig en kanin. Kaniner er så utrolig nuttede at se på, og man har bare lyst til at kysse og kæle med dem – og så er skuffelsen så utrolig stor, når man opdager, at sådan er de fleste af dem slet ikke. Nogle kommer sig over skuffelsen og forelsker sig i dette sjove, intelligente, sociale dyr, og andre videreformidler og venter på at de kan få sig en kat. Så tænk over det. Hvis du vælger en voksen kanin (to!), så kan du gå efter en rolig, kælen kanin.

   Derudover så er kaniner jo kaniner…de har tænder. Kattekillinger og hundehvalpe kan også hurtigt ødelægge møblerne, men mange tror, at fordi kaniner er så små, så er skaden lille. Det er ikke sandt. Det er virkelig vigtigt, at du neutraliserer og at du sørger for at aktivere din kanin. Og at du ikke bor i et Bo Bedre-hjem. Nogle kaniner bliver 100% renlige på ingen tid, og der er aldrig nogen problemer. Andre er mere usikre og bliver aldrig helt renlige. Kan du leve med det? Der er tit noget at gøre, men det kræver indlevelse og at man er villig til at prøve en masse af. Det er ikke for at skræmme dig væk, for kaniner er skønne dyr – de sniger sig ind under huden på en og har man først fået dem ind i sit hjem, så kan man ikke forestille sig et liv uden sådan en lille bandit – men mange tænker det ikke helt igennem.

   1. Mange tak for et godt og brugbart svar!
    Jeg kunne aldrig finde på at anskaffe mig et dyr uden grundige overvejelser og forberedelse 😊
    Men jeg er glad for dit ærlige svar, og det giver da lidt at tænke over. Desværre er jeg ikke sikker på jeg helt har pladsen til det. Jeg vil jo nødigt have to ulykkelige kaniner gående 😊

 40. Hejsa.
  Jeg har så dårlig samvittighed overfor vires dejlige dværgvædder.. Børnene har mistet interessen for den, så det er blevet moderens kanin nu. Jeg har simpelthen ikke tiden til ham og har konstant dårlig snag i munden.
  Han er indekanin – men i bur.
  Jeg vil gerne.. Enten få ham udenfor og anskaffe en “ven” til ham, eller gøre ham fri.
  Hvad anbefaler du?
  Problemet ved hvis han bliver frittende i lejligheden er, at vi flere gange har oplevet at han bider vores ledninger over…

  Jeg søger virkelig nogle gode råd, da jeg bare ønsker at vores kanin får et bedre liv 🙂

  1. Det sker jo desværre tit – forskellen er her, at du faktisk kan se, at det ikke er godt og vil gøre noget. Dejligt 🙂 Han er en heldig kanin. Det med ledningerne kan jo godt være et stort problem. Du har ikke nævnt om han er kastreret og hvad han har af aktivitetsmuligheder – men uanset om du vælger at han skal være fritgående kanin inde eller om han skal ud i haven sammen med en anden kanin, så skal han kastreres. Ulempen ved at anskaffe en kanin til er, at hvis I ikke er helt engagerede i at have kaniner, så er det en ond cirkel med en kanin til, for så når den ene dør, så har man så en ensom kanin, som så igen skal have en ven, og sådan fortsætter man. Til den tid kan man selvfølgelig forsøge at omplacere, så det er jo ikke fordi, at I så er låst for evigt til at have kanin.

   Men i hvert fald, få ham kastreret hurtigst muligt, hvis han ikke er det. Det vil hjælpe på gnaveriet og gøre ham renlig. Derudover skal han så have noget han gerne må gnave i, for kaniner har behov for at gnave. Han skal have friske grene løbende og så skal han have papkasser. Skær to huller i hver side af papkassen, så han lige kan hoppe ind og lad ham så ellers gøre arbejdet selv med at lave hullet større og rive kassen sønder og sammen. Papkasser er ikke bare papkasser…nogle papkasser er kaninerne slet ikke interesserede i, og andre elsker de, så hvis han ikke rører den ene, så find en anden. Plantorama har papkasser, man må tage. Derudover kan I supplere med toiletruller og køkkenruller, som I bøjer sammen i enderne og fylder med godbidder, så han kan underholde sig med det. Hans mad skal han have i en foderbold, så han skal arbejde for føden. Kaniner er vant til at bruge en halv til hel dag på at skaffe sig mad, så det at de kan spise deres måltid på 1 minut fra en madskål er virkelig ødelæggende for dem. Deres hjerner skal aktiveres. Man kan også købe aktivitetslegetøj til kaniner, men prøv med det andet først.

   Måske børnene også kan finde glæde i ham igen, hvis I begynder at klikkertræne ham? Klikkertræning er let, og det kan jo være simple ting, som at han skal komme, når de kalder, rejse sig på to ben eller lignende. Der findes en masse bøger om klikkertræning af dyr, vist også om kaniner, hvis en engelsk bog er ok. Der er også mange youtube-guides til klikkertræning af kaniner. Både børn og voksne kan klikkertræne. Det vil gøre ham til en glad kanin at blive stimuleret, og det skaber også en sjov fælleskabsfølelse.

   Eventuelt kan han komme ud, hvis I har terrassedøre? Så han kan være ligesom en kanin, der selv bestemmer?

   Det var så hvis han skulle være indekanin, hvilket du måske skal forsøge med først. Duer det ikke, så kan han jo komme ud til foråret sammen med en sød hunkanin. Hvis I ikke er så meget hjemme og han derfor er meget alene, så skal du også overveje det, for kaniner er jo sociale dyr. I så fald, skal de begge to neutraliseres, og I kan let kaninsikre haven med hønsenet rundt i hækken. Med hensyn til bolig kan I overveje at købe et brugt legehus, som de kan lukkes ind i om natten eller søge læ i, når de har brug for det.

 41. Hejsa

  Vi går og tænker på at vores søn på 7 skal have en kanin på et tidspunkt, han har haft marsvin hvoraf den ene fik en tumor for nylig og de efterfølgende begge blev aflivet fordi de ikke kunne uden hinanden. Vi har ikke mulighed for at anskaffe os to kaniner, men hvilket køn er bedst til at være alene?

  et andet spørgsmål er at vi har to katte på 2½, begge meget søde og de har aldrig jagtet marsvinene (men marsvinene havde vi også da kattene kom) men hvordan er det med kaniner og katte for vi ville jo gerne at kaninen med tiden kunne løbe frit uden risiko for at de kommer op at slås?

  Hvor mange timer om dagen skal den helst kunne løbe frit? Det er jo nok den vigtigste overvejelse i om det er netop er en kanin han skal have, for i starten ville jeg i hvert fald ikke lade den løbe rundt med kattene uden at vi er hjemme…

  Håber du måske har et par svar, Therese

  1. Der er ikke forskel på køn i forhold til deres sociale behov. Kaniner er sociale dyr, uanset køn, og når man på forhånd kun vil have én, kræver det noget mere af jer. Det betyder, at I skal være sikre på, at den ikke er alene særligt meget i løbet af dagen, at den bliver mentalt aktiveret hver eneste dag af jer, at den bliver fysisk udfordret og så skal I virkelig sørge for at den har noget at lave. Kaniner, der bor alene, har en tendens til at kede sig – det betyder, at de er mere ivrige med at ødelægge ting. Det kan være gnave i tapet, i gulvtæpper, i ledninger osv. Det skal I være indforståede med – for løsningen er IKKE at lukke den i bur. En kanin skal bevæge sig frit, ligesom jeres katte gør. De udvikler knogleskørhed i løbet af blot 6 måneder med et stillesiddende liv, og de får både fysiske og psykiske skavanker af at sidde for meget i bur.

   Hvis I som udgangspunkt vil have den i bur, når I ikke er hjemme, og når I sover, så vil den formentlig skulle sidde i bur i 17 timer om dagen. Det er alt for meget, og det er synd. Så I skal overveje om en kanin mon er det bedste dyr. Hvis I er okay med at lade kaninen løbe frit, så er det jo meget bedre. I skal selvfølgelig vide, at en kanin skal neutraliseres, for at den ikke markerer i hjemmet (tisser og pøller overalt).

   Med hensyn til katte og kaniner, hvis jeres kanin er neutraliseret så vil den ikke gøre jeres katte noget. Det er nok her, at du skal være mest bekymret. En kanin, der ikke er neutraliseret, vil forfølge og i seksuel frustration bide sig fast i kattene og forsøge at parre sig med dem. Hvis jeres katte ellers ikke har gjort marsvinene noget, så kan de også lade kaninen være i fred. De fleste katte synes dog nok, at det er sjovt i ny og næ lige at daske til kaninen eller se om de kan få den til at løbe, men de fleste kaniner vænner sig ret hurtigt til kattene og reagerer ikke på det. I skal selvfølgelig bare sørge for at kaninen i begyndelsen, hvor den er helt lille, ikke bliver terroriseret af kattene.

 42. Hej, vi har en hunkanin på 6 mdr som vi gerne vil have en legekammerat til. Vi ønsker ikke at sterilisere hende, så vi søger en kastreret hankanin til hende. Jeg er dog usikker på om det er den mest rigtige løsning.

  Håber at få et godt råd.

  Mvh Lisa

  1. Det er rigtig fint, at I vil have en kanin til, så jeres kanin ikke skal være alene, men at sætte to kaniner sammen, hvoraf den ene er neutraliseret og den anden er ikke, kan gå rigtig galt. Hunkaninen vil døje med falsk drægtighed, hvilket vil gøre hende pirrelig over for jer, men vigtigst af alt, overfor ham, hvilket kan betyde, at de kan begynde at slås, fordi han ikke reagerer naturligt som en hankanin ellers ville. Derudover er hunkaniner mere territoriale, især når de er intakte, så hvis der er tale om en mindre indhegning, de skal gå i, så er det ikke sikkert at hankaninen vil have det godt.

   Få steriliseret jeres hunkanin. Så risikerer I heller ikke, at hun dør af kræft i reproduktionsorganerne. I undgår at hun bliver falsk drægtig og bider ud efter jer, når I vil kæle med hende, og I giver hende et bedre liv, hvor hun tilmed kan leve sammen med en anden kanin.

 43. Tusind tak for svar. Der er bestilt dyrlægetid til sterilisation i næste uge. Kan ikke risikere, at hun får kræft. Når hun er steraliseret og hormonerne er ude af kroppen (efter ca 2 mdr har jeg hørt), er det da væsentlig om det er en kastreret han vi finder? Eller vil en intakt (hedder det sådan for hanner også?) kunne fungere?

  Mvh Lisa

  1. Det skal være en kastreret hankanin. Det kan ikke fungere med en hankanin, der har lyst til at parre sig, og en hunkanin, der ikke har de drifter. Tilmed er intakte hankaniner bare trælse – de strinter, markerer og vil parre sig konstant (også med vores hænder).

 44. Kanin i lejlighed

  Nu har jeg læst de mange gode råd, men jeg har et par tillægsspørgsmål 😊
  Min datter har gennem et år plaget om en kanin, jeg har selv overvejet det gennem årene, vi har talt om pleje, ansvar, inde/ude, levetid og død for en kanin, ferie – for at være sikker på at det ikke blot er et flygtende ønske.
  Jeg kan på vores muligheder se at det bedste ville være at have kaninen indenfor, men jeg er lidt forvirret over bur/opholdsplads for kaninen. Vi bor i en gammel lejlighed med få stikkontakter, så der er ledninger allesteder. Jeg har gennemgået alle rummene og havde tænkt at måske køkkenet kunne bruges om dagen når vi ikke er hjemme (ingen ledninger) og jeg egentlig godt kunne tænke mig en fast base med en løbegård i stuen til natten, derudover har vi mulighed for at tage kaninen med ned i en lille have hvor vi kunne sætte en flytbar løbegård op, når vejret er til det. Men den faste base – kunne det være et bur der er åbent med alle de essentielle ting i (lille hus, “toilet”, mad osv) med adgang til løbegården/indhegning af et mindre område hvor der så kunne være legetøj/hytte som kunne aktivere kaninen. Og bør der være et underlag af en slags med en blød bund af fx. Halm/hø? Egentlig ville det ikke gøre mig noget at kaninen var i hele lejligheden, men pga. Både ledninger, hul i gulvet i et hjørne, internet der kun kan stå på gulvet osv er det bare ikke den smarteste løsning – har lige gennemgået ledningerne og jeg kan ikke hegne dem ind med fx. Ledningsskjuler.

  Håber du kan komme med gode råd.
  Mvh. Jane

  1. Beklager meget sent svar 🙁 Det lyder som en rigtig fin løsning, som du overvejer. I forhold til underlag i løbegården, så kan det være en god ide at bruge en voksdug indtil jeres kanin er blevet renlig/neutraliseret, så der ikke er uheld. Derefter så er der ikke behov for et særligt underlag, medmindre I har meget glat gulv som kaninen ikke kan lide at bevæge sig på. Hvis det er buret, du mener, så vil et underlag af hø/halm hurtigt blive vådt og begynde at stinke – det vil nok drive dig hurtigt til vanvid. Læg bare aviser i bunden i stedet. Hvis du er bekymret for skadelige stoffer i avisen, så lad være med at bruge en nytrykket avis, men brug en der er et par dage gammel.

 45. Hej. Vi bor i parcelhus ved Aalborg og har overtaget en 2,5-årig ude-kanin fra vores søde naboer. Hun har hængeører, og vi synes mest at det ligner en dværg-vædder (det skal vi lige have fundet ud af:-).

  Naboen har holdt hende alene på en 7m2 indhegning på beton terrasse/lejlighedsvis flytning af indhegning til plæne samt i sele rundt i haven. Efter nogle uger med hende har vi indtrykket af en sund, venlig og rimelig kælen kanin. Hun er ikke neutraliseret og vi har hørt at hun før har udvist redebygningsadfærd om vinteren. Hun har hængeører, og vi synes mest at det ligner en dværg-vædder (det skal vi lige have fundet ud af:-).

  Vi har indrettet et ca. 6×8 meter stort område i krattet/skoven ved skel bag vores hus med 100cm højt hønsetråd og pløkker, så nettet holdes stramt mod jorden. I de 3 uger at vi har haft hende har hun hoppet meget rundt og snuset, men ikke vist tegn på graveaktivitet og vi regner derfor med at kunne tage evt. flugtforsøg i opløbet.

  Indhegningen har 2-3 meter høje træer samt buske, bl.a. hasselnød og masser af bar jord, lavt ukrudt, lidt græs samt en lille kaninhøj vi har lavet med jord. Foreløbigt har vi lukket hende ind i hendes eget 2-etagers 60x120cm bur som hun har været vant til genem opvæksten, mellem kl. ca. 21-07. Indhegningen lægger i et større område med krat/træer og med marker/natur grænsende op til, så vi tænker at ræve kun være en ganske reel fare, i forhold til at lade buret stå åbent evt. helt droppe det. Vi vil meget gerne høre kommentarer til om vi gør ret i denne løsning idet begrænsede tidsrum, selvom om dette standard bur ikke er det optimale?

  Vores næste store overvejelse er at give hende selskab med en neutraliseret han til og om han bør være af samme alder/race/størrelse mht. evt. dominans? Vi tænker at processen skal være at indrette en separat indhegning og eget natte-bur til hannen, lade det grænser op til hunnen og hvor de begge så kan snuse/se hinanden på afstand det første par uger, hvorefter at vi kan prøve at fjerne adskillelsen, men stadig med private territorier de kan søge til. Hvis alt dette går godt så sætte begge kaninbure ind i den store indhegning (hunnens). Kunne det være en idé? Vi har sikkert muligheden at købe en han samme sted som hunnen blev købt, da det var på en gård som opdrætter, men vi har ikke undersøgt og så kommer vi nok selv til at stå for neutralisering hos dyrlæge.

  Som en sidste ting har vi også tænkt tanken at lade hende få et enkelt kuld, men så der nok risiko for ballade med hele udgangspunktet i at sætte de to kaniner sammen?

  Vh. Peter. PS: Tak for de mange brugbare informationer på siden.

  1. Jeg beklager meget sent svar. Vi har valgt at prioritere at oversætte en engelsksproget bog om sammenføring af kaniner til dansk, da vi får så mange spørgsmål hver uge om sammenføringer, at vi har vurderet at flere er tjent med at bogen findes på dansk end at vi besvarer kort her på siden. Du kan finde den på saxo.dk her, da den nok vil være aktuel for jer.

   Sikke nogle fine forhold I giver den lille kanin. Hvor er hun heldig at hun er flyttet ind hos jer 🙂 Hun boede nu også ganske fint før, lader det til, men det at hun får selskab og endnu mere plads er da kun dejligt.

   Det er jo altid en personlig smagssag om man vil lukke sin kanin inde for natten eller ej. Nogle føler sig mere trygge ved at kaninen er i et bur, så der er ekstra barriere hvis en ræv skulle komme, og andre vurderer at kaninen har bedre chance for overlevelse, hvis den ikke sidder fanget uden mulighed for at slippe væk fra ræven. En ræv kan godt komme til kaninen i buret – så uanset hvad så er I aldrig helt sikre, medmindre I har indhegningen og buret så tæt på jeres egne soverum, at I kan høre kaninen skrige, hvis det skulle ske, så I kan nå at hjælpe den. I vil dog med stor sandsynlighed aldrig opleve problemer med ræve. De går som udgangspunkt slet ikke efter kaniner og slet ikke i byzone, hvor der er så meget andet at spise i folks skraldespande.

   Det vil være så fint at give hende selskab – lad være med at spekulere i størrelse og race. Det har intet at sige. Og der er ikke noget, der hedder dominans, når en han- og hunkanin bor sammen. Det lyder som en rigtig god måde I vil sammenføre dem på. I kunne overveje at få jeres kanin fra et internat, så han allerede er kastreret og parringslysten m.m. gerne skulle være ude af kroppen.

   Hvis I vil lave et kuld, så har I jo mange kaniner pludselig, hvor I skal få det hele til at gå op i en højere enhed med adskillelse osv. Lad opdrætterne om det. Det er det korte, men ganske gode råd 🙂

 46. Vi har tre hunkaniner (søstre – ikke neutraliserede) som går sammen i en løbegård. De har hver deres bur i to etager med adgang til samme løbegård og trives godt med at gå sammen. Kaninerne bliver kun lukket ind i eget bur for natten. Løbegården er temmelig stor, har trådnet under og har et hegn på ca. 110 cm i højden. Vi har også lavet en låge så vi kan besøge kaninerne og fodre dem og kæle med dem nemt – deres bure er ca. samme højde.

  Den ene hun kan nu hoppe op på taget af burene og har også en enkelt gang hoppet fra taget og ud af løbegården og været væk i ca. 4 timer før vi fandt hende igen. Vi blev meget overraskede over, at hun kunne hoppe så højt, og vi er bekymrede for, at hun løber væk igen og bliver taget af naboens store norske skovkatte eller en af hundene i nabolaget. Har i nogle gode råd til hvordan man kan sikre løbegården yderligere?

  1. Ja, nogle kaniner er rigtig gode til at stikke af. Heldigvis så bliver de tæt ved deres hjem, medmindre de bliver jaget væk af en hund eller lignende og ikke kan finde tilbage. Kattene vil ikke gøre jeres kanin noget, men hunde er selvfølgelig en risiko, omend det vil kræve at hun er så modig at hun løber på ture rundt i nabolaget (hvilket kan ske).

   Kan I ikke forhøje hegnet henne ved buret? Alternativt så forsøg at plante efeu op af hegnet, så hun ikke kan se ud på den anden side. En kanin vil ikke bare hoppe ud i intetheden, så hvis efeuen er så tæt at hun ikke kan se hvad der er på den anden side af hegnet, så hopper hun ikke. Men det vil jo tage lang tid, før det kommer op. Så det er noget, I skal gøre langsigtet, suppleret med noget andet. Umiddelbart giver det mest mening at forhøje hegnet de steder, hvor hun kan hoppe ud. I kan også sætte en høj busk lige dér. Hun vil formentlig ikke hoppe ud i en busk – selvom det kan ske de første par gange.

 47. Vi er igang med projekt at bygge en stor indhegning/løbegård til to kommende kaniner. Vi er så langt at have besluttet placering, størrelse (ca. 20-25 kvm), MEN der er spørgsmål der bliver ved med at komme frem og jeg har efterhånden søgt nettet tyndt for svar… Håber I kan hjælpe.

  Hvad er maks str. for firkanterne i det net, der bliver sat op? Vi kender ikke kaninracen endnu, så ved ikke, om de bliver forholdsvis små eller store.

  De skal gå på græs, men jeg kan simpelthen ikke beslutte, om der skal graves et net/fliser ned, så de ikke kan grave sig ud – hvis vi beslutter at grave noget ned, er ned så ok eller er fliser bedre? Jeg tænker, hvis de graver sig ned til nettet, kan de så skade poterne ved at ramme nettet?
  Kan man regne med/satse på, at hvis vi opsætter en sandkasse med hårdtstampet jord, at de så får stillet deres gravelyst der og vi dermed ikke behøver net i jorden? Eller er det lidt for satset?

  Et helt andet spørgsmål, vi laver ofte friskpresset juice. Er det godt for kaninerne at få pulpen der er til overs? Eller er det “ligegyldigt” når de ikke skal tygge det på samme måde som frisk grønt?

  Vi påtænker at plante en hassenøddebusk (planter den nu her, så den forhåbentlig får godt rodfæste inden kaninerne kommer) inde i løbegården og derudover lave andre skyggesteder og putte tag og sider på et lille område.

  På forhånd tak for svar!

  1. Kyllingenet er helt fint. I kan sætte hønsenet op og så sætte kyllingenet eller volierenet på forneden, da det er lidt dyrere. Men altså, trådnet ruster rimelig hurtigt, og så kan et par kanintænder hurtigt lave hul i det. Bare så I er obs på det. Derfor vil det være en god ide hvis I kan plante noget op af det, for det mindsker udbrydertendenserne.

   Det med at grave et net ned giver lidt falsk tryghed, fordi det som sagt ruster let. I tror at det stadig er der, men det er det måske faktisk ikke længere. Og I skal grave en del ned, da kaninerne jo også gerne skulle have mulighed for at grave. Det er jo en fin, stor løbegård, så hvis de begynder at grave, så vil I kunne holde øje med udgravningen og stoppe det, når I kan se på jordbunken at nu er de begyndt at grave langt. Nogle kaniner kan lave komplicere udgravninger og andre graver 1½ meter og så går de i gang et andet sted. I kan grave fliser ned på langs, langs hegnet, så undgår I at kaninerne graver lige ved hegnet og stikker af.

   I kan sagtens give kaninerne pulpen. Det er ikke sikkert at de gider, men prøv det.

   1. Tusind tak for svar. Vi har konkluderet, at vi ikke kan stå inde for at bygge et bur til dem – selvom det ville være et stort et.
    Så nu hegner vi det meste af haven ind i stedet for. Alt det, hvor vi kan se dem fra køkken og stue – ca 400 kvm.
    Vi bor i et nybygget område og har derfor endnu ikke så meget i haven. Vi har plantet æble- og pæretræ sidste år. Nu har vi også to hasselnøddebuske. Vi vil grave nogle bildæk halvt ned, så de får en lille tunnel. Vi vil på en eller anden måde lave en sandkasse eller lignende og håbe, de vil nøjes med at grave der.
    Er der andre nemme/smarte måder, vi kan give dem skygge og gemmesteder?
    Vi er igang med at gøre haven så klar som muligt og så først få kaniner til foråret.

    De skal selvfølgelig også have to huse med to indgange i hver. Når de er 100% ude kaniner, skal der så stadig træpiller/strøelse i huset eller bruger de mere hele græsplænen som toilet? Plus en masse halm i husene selvfølgelig.
    Er hø nødvendigt i sommerhalvåret, når de har ca 300 kvm græs at spise af?
    Hvad med kaninpiller, skal de have det som snack? Eller er æbler osv. ligeså fine snacks?

    Overordnet er jeg egentlig lidt i tvivl om, hvor meget ekstra mad vi skal give dem, når nu de vil leve OK naturligt i haven.

    Vi har planer om at have krydderurter til dem også og så vil de få grene fra vores træer og andre steder.

   2. Nøddebuskene skal nok blive et rigtig stort hit med tiden. I skal dog lige sørge for at få sat stammebeskyttelse rundt om jeres træer, så de ikke dør i løbet af næste år, fordi nogle kanintænder har været godt i gang 🙂 I vil jo helt sikkert have havemøbler og lignende, og her kan de sørge ind for skygge indtil beplantningen er vokset til. Det vil sandsynligvis også være her, at de sørger ind om natten og sover.

    Jeres kaniner vil bruge haven som toilet. I nogle tilfælde finder de et bestemt område i haven, men formentlig vil de nok bare klatte her og der – det er god gødning 😉 Hø vil ikke være nødvendigt om sommeren og langt hen på efteråret. I kan med fordel sørge for at der også er lidt kløver i jeres græsplæne og måske lave et lille bed til kaninerne, f.eks med jordskokker, eller lignende, som de kan gå og spise af.

    Hvis der er rigeligt at leve af i jeres have, så vil kaninpiller til fritgående udekaniner (mucki – købes på Zooplus) være rigeligt om sommeren. Til vinter skal I supplere.

   3. Tusind tak for svar!!

    Nårh ja, selvfølgelig har vi havemøbler, det havde jeg slet ikke tænkt over, at de selvfølgelig kan bruge 😊

    Er det ikke korrekt, at vi stadig bør have et par huse til dem med halm i, eller er det kun om vinteren?

    Kan du definere ‘rigeligt at spise af’? Vi har kun græs og så hasselnøddebuske. Jeg er igang med at gro krydderurter indenfor, som kaninerne kan spise. Og så må jeg lige tænke over et bed til dem😊

   4. Jo, et par huse er fint. Om sommeren kan de bruges til skygge. Det er ikke sikkert at de gider bruge dem, men så har de da muligheden – og de er gode at sidde på, og de fleste kaniner elsker at komme lidt op i højden.

    Som udgangspunkt har kaniner ikke det store behov for en masse forskelligt næring – vilde kaniner lever primært af at gnave bark af træer om vinteren. MEN, nu vil vi jo gerne have at vores kaniner lever lidt længere og har bedre tænder og knogler osv, så derfor er det godt at supplere om vinteren. I og med at jeres græsplæne sikkert kun består af græs og ikke er den store vilde eng, så skal I supplere lidt et par gange om ugen med grove grøntsager (jordskokker, kål, spinat, osv).

 48. Vi har en voksen blå hollænder der ikke er kastreret. Nu skal vi have en dværgvædder pige – hun er 8 uger når vi får hende. Hvis vi får hannen kastreret vil vi så kunne sætte dem sammen? eller har han været for meget alene nu (han er trods alt 5-6 år). De skal stå ude – det har han gjort i alle årene. Han har haft et hus i en mellemstørrelse løbegård (ikke helt 9 kvm men med sandkasse, stammer og sten til at klatre på 🙂 ) Der skal så laves en forlængelse af den hvor jeg havde tænkt mig at huset skal stå i midten så de kan løbe igennem huset og over i den anden del af løbegården hvis de vil have fred.

 49. Hej.

  Først og fremmest, tak for en rigtig god side. Den er til megen hjælp for mig, og min lille dværgvædder Hera.

  Jeg påtænker, at lave et projekt lignende det som er portrætteret ovenfor med expedit reolen fra Ikea.
  Expedit serien er ikke længere tilgængelig hos Ikea, men istedet har de kallax (som vidst er den samme).

  Min bekymring vedrørende et sådant projekt, er om det er stort nok. Vil du sige, at en kallax reol med følgende dimensioner, er tilstrækkeligt?

  Bredde: 77 cm
  Dybde: 39 cm
  Højde: 147 cm

  Den ville ligge på siden, så længden ville være 147 og højden 77, derved har den to “rækker” eller “etager” istedet for en enkel som den ovenfor, så der ville være mere plads.

  Hun er udelukkende i bur i få af nattetimerne, men det skal selvfølgelig være behageligt for hende.

  Tak på forhånd.

  Fie

  1. Det vil være et fint bur til nattetimerne, så det kan du sagtens. Held og lykke med projektet! 🙂 Du må være færdig nu?

 50. Hej. Er ved at anskaffe et par løvehoveder til datteren og os.
  Kan forstå at der anbefales et at hvert køn og så få dem neutraliserede. Vi har så hørt flere steder fra, at de stadig helst skal gå adskilt, for erfaringerne viser, at den ene vil gå og næppe den anden selv om man ikke kan se det men den vil have små sår på kroppen under pelsen. Derfor er planen at de går sammen men adskilt af net så de stadig er “sammen”. De får hvert deres isolerede bur og en underetage på et par kvadratmeter og så også adgang til løbegård udendørs rundt om nogle træer osv. Om det bliver hele baghaven vi hegner ind ved jeg ikke endnu. Måske en gang imellem når vi er der. Bor i en lille landsby 200 meter fra skoven så der er masser af vilde dyr.

  Hvad tænker I om det med adskilt med hegn kontra sammen?

  1. Lad være med at lytte til den slags historier, for de er ikke sande. Det er historier, der kommer fra personer, der altid kun har holdt kaniner i små bure under unaturlige forhold, og derfor ikke ved hvordan kaniner opfører sig, hvis de har det godt. Oftest ved disse personer heller ikke noget om sammenføring og har aldrig forsøgt det.
   Hvis du vil have vejledning til sammenføring, så kan jeg klart anbefale dig at købe “Sammenføring af kaniner – en praktisk guide”, som du kan købe på saxo.dk (link)

 51. Hej..
  Jeg har lidt spørgsmål, som jeg håber i har lyst til at svare på 🙂 Vi har en lille kanin (hun burde have været en dværgvædder, men synes hun er mindre og har aldrig fået hængeører, så vi er nok blevet snydt?) MEN, hun har en stor løbegård udenfor med masser af plads, hun kommer op i et bur hver aften. Hun er desværre ikke så tam – dvs. vi nusser med hende hver dag når vi også lukker hende ind og ud af buret, til og fra løbegården, men kæmper lidt med at få hende indfanget om aftenen. Hun har masser af læsteder i løbegården, men hun skal også have et hus hun kan gå ind i – dog vil jeg steder have hende op om natten i hendes bur, da jeg synes kontakten med hende på den måde hver dag er vigtig og bange for at mine drenge kommer til at “glemme” hende lidt – specielt om vinteren, når hun kun er i haven…
  Vi kunne rigtig godt tænke os en Fransk vædder, også så hun kan få selskab. Det er også meningen med den, at han skulle være i bur om natten og så kom i løbegård hele dagen – også om vinteren. (kan de godt løbe sammen der? Vi håber han ville kunne blive så tam, så han måske kunne løbe frit i haven også, tror jeg så desværre ikke vores lille hun vil komme til. Vi vil lave et dobbeltbur de skal bo i om aftenen/natten – Men er i tvivl om størrelsen. Det bliver i 2 etager, og delt op med skillevæg – evt- med net skillevæg i det nederste så de kan kigge til hinanden. så det øverste er helt lukket som deres hule og så med net så de kan kigge ud forneden og ind til hinanden. Hvordan ville I indrette buret og hvad ville I sige at MIN. størrelsen på buret skal være til den franske vædder ihvertfald, når nu den kommer ud hver dag og buret også er i 2 etager..? Jeg vil lave en lille balje eller andet og har altid brugt spåner til toilettet – men nu læser jeg at træpiller er bedre? Er det sådan nogen træpiller som man også bruger til at træpillefyr? og når det er udekaniner, er det så fint med træbund i buret og så bare en masse halm og så hø i en høhæk?? Vores lille kanin nu, synes jeg ikke er så god til at spise hø, men kan være jeg skal prøve at købe noget andet så. Glæder mig til at høre fra jer! Mange hilsner Camilla 🙂

 52. Hej. Jeg har købt 2 kaniner, der er 3 år gamle. De er vant til at bo i et bur udenfor – og komme indenfor en halv time ad gangen om vinteren (for ikke at få det for varmt m vinterpels – og have en løbegård om på græsset om sommeren. Jeg vil gerne give dem noget mere plads, men hvor hurtigt kan jeg lave om på, hvad de er vant til? Jeg har en gårdhave på 16 m2. der på to sider er sikret af husmur og 2 sider bambushegn jeg vil sikre med trådnet for neden. Der er ca 3 m2 græs og resten fliser. Jeg tænker at sætte buret de kender derind og lave det stå åbent. Jeg kan godt se efter læsning herinde at det ikke er 100% optimalt men dog meget bedre end hvad de kommer fra – men jeg er nervøs for hvad de siger til omvæltningen? Jeg kan heller ikke sætte tag/ net for oven så hvad med rovfugle? Jeg kan også læse at det ikke er godt at tage dem fra kulde til varme og omvendt når de kommet ind men det er de jo også vant til – og de er meget kælne og nysgerrige når de er inde. Skal vi stoppe med det?

  1. Det lyder da rigtig godt, hvis du vil give dem 16m2 at løbe på! Du skal da ikke skrive, at det ikke er optimalt, det er da fint, medmindre jeg misforstår noget 🙂 Hvis de stadig har deres bur at gå ind i, og de har nogle kasser/buske eller lignende at søge ind under, hvis de bliver utrygge, så vil de helt sikkert nyde det. Det er bare vigtigt, at der er noget at søge ly/tryghed indunder, f.eks buske i krukker, kasser, havemøbler osv. I forhold til rovfugle så er det meget få rovfugle, der er specialiserede i at tage harer, så du skal være ualmindelig uheldig, men så længe kaninerne jo kan søge skjul i en busk/havemøbel osv, så er de beskyttet mod en evt. rovdyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *