Vi får mange forespørgsler fra nye kaninejere, som er i tvivl om, hvordan kaninburet skal indrettes. Nedenfor kan du finde inspiration til hvad der skal være i et kaninbur.

Et kaninbur er ikke et fængsel

Et bur skal være et rart sted at være for en kanin. Aldrig et fængsel. Det skal være kaninens hjem og hvor den føler sig tilfreds og tryg. Er du nødt til at lukke din kanin i bur er det vigtigt, at buret er indrettet til at dække nogle af kaninens behov.

Ideelt set skal kaniner ikke leve i et bur. De trives ikke i bure, og som kaninejer får du ikke det fulde udbytte af din kanin, hvis den sidder i et bur. Vi anbefaler, at du lader din kanin være fritgående døgnet rundt, eller at du kun har din kanin i bur om natten (selvom der ikke er grund til at lukke din kanin inde).

Kanin løbegård

Vil du gerne have din kanin lukket inde om natten, er en løbegård langt bedre til kaniner end bure – løbegårde er også meget billigere. De er større og virker derfor ikke helt så klaustrofobiske på din kanin, samtidig med de er lettere at fjerne, når du er hjemme, og ikke fylder nær så meget som et bur.

Vi anbefaler denne løbegård til indendørs brug: Løbegård fra Zooplus

Indretning af kaninbur (og løbegård)

Først og fremmest er det vigtigt at du placerer kaninburet et sted, hvor kaninen ikke vil få træk eller sidde i bagende eftermiddagssol, når den opholder sig i buret. Buret bør heller ikke stå op af en radiator. Er din kanin fritgående og blot har adgang til sit bur for at spise og gå på toilettet, er placeringen naturligvis ikke helt så vigtig.

Indretning bur størelse til KH.

Toilettet (en kattebakke eller opvaskebalje) placeres i den ene ene af buret, hvorfra kaninen har adgang til vand og hø. En del kaniner har svært ved at spise af høhække, der sidder på ydersiden, så spiser din kanin ikke nok hø, så kan det være forklaringen.

I bunden lægger du aviser. Er din kanin neutraliseret og renlighedstrænet, så kan du bruge hvad som helst som i bunden, men aviser er lettest (og ikke skadeligt for kaniner). Sørg for at kaninen har plads til at hoppe rundt, lægge udstrakt og at der samtidig er plads til en hule og noget legetøj. Sørg gerne for at noget af legetøjet hænger fra toppen af buret, så din kanin skal strække sig.

5 tips til kaninburet

 1. Løft aldrig din kanin ud eller ind af buret. Undgå bure med låge i toppen, hvor kaninen ikke selv kan hoppe ud og ind. Har du sådan et bur, kan du fjerne den fjerne den øverste del (tremmerne), når kaninen er ude.
 2. Lad aldrig din kanin sidde for mange timer i buret. Jo flere timer, en kanin skal sidde i et bur, jo større skal det være.
 3. Lær din kanin selv at hoppe i bur ved at give den lækkerier, når den hopper ind i buret. Sig “Hop i bur” hver gang du giver den lækkerier i buret. Til sidst ved den, hvad det betyder. Men giv kun lækkerier i buret!
 4. Kaniner er sociale dyr, men du må aldrig lade to kaniner bo sammen i et standardbur. Det er alt for småt til at de kan bevæge sig, og du risikerer at de bliver uvenner, fordi de ikke har nok plads at bevæge sig på. Køb i stedet en løbegård.
 5. Er der ikke plads i buret til en hule, så kan du lave hulestemning ved at lægge noget tyndt stof (f.eks lagen) over den ene del af buret

fritgående huskaniner

One thought on “Hvordan skal kaninburet indrettes?

  1. Formentlig er det ikke særlig behageligt for kaninen at træde og sove på, men det kommer jo an på størrelsen af dem.

 1. Jeg har en hankanin på næsten 10 uger. Han har en høhæk inde i buret lige over hans toilet. Når høhækken er fyldt op på ny, hiver han alt høet ud i toilettet på kort tid. Hvor lang tid kan han beholde dét hø, før jeg skal give ham noget nyt? Jeg tænker mere på, at alt høet ryger derned, hvor han tisser og pøller. Hvis jeg skal give nyt hø med det samme, går der jo rigtig meget hø til spilde.

  1. Ja, der kan gå rigtig meget hø til spilde på den bekostning. Prøv at finde en anden hø-hæk, det plejer at løse problemet. Hvis han ikke tisser i det hjørne, hvor høet er, så kan du godt lade det ligge til ham, men det er bare vigtigt at det ikke bliver ødelagt.

 2. Vi har bygget et overdækket bur i vores have på ca. 8m2 til vores kanin. I buret skal der være et hus, som han kan sove i, spise, søge læ osv. Men vi er i tvivl om, om der også skal være plads til toilet i sådan et hus. Vi har overtaget kaninen fra en anden familie, hvorfra han er vant til at bruge toilet. Men når det er en udekanin, tænker vi om det er nødvendigt med et toilet eller hvordan arrangerer man det/ holder rent. Kan I hjælpe med et svar? Jeg har fundet det her hus, men hvis der skal være toilet i, er det jo ikke stort nok:http://m.zooplus.dk/shop/smaadyr/udendoers_bure/alle/186888

  1. Nej, det er ikke et stort hus, og der vil ikke være plads til et toilet. Han vil formentlig heller ikke bruge huset, medmindre I laver et ekstra hul i det. Vær også opmærksom på, at det rådner meget hurtigt. Tror I at det er muligt at bygge lige lidt flere m2 på og så give ham en ven? Kaniner er jo sociale dyr, og de trives ikke når de bor alene udenfor, så mens man godt kan have en enkelt kanin indenfor, så bør man have to, når de er ude.

   Hvad med at købe dette: http://www.zooplus.dk/shop/smaadyr/udendoers_bure/alle/226575
   Og så isolere det med flamingoplader udenpå og dernæst sætte en plade på, dér hvor der er gitter lige nu. Skær et hul i pladen og et hul i en af siderne, så der er to udgange/indgange (så føler kaninen sig mere tryg). Skær noget af benene, så han lettere kan hoppe ind og ud.

   Kaniner er jo renlige dyr, og når de har meget plads, så foretrækker de at gå på toilettet et andet sted end der hvor de sover, så han vil formentlig vælge et sted på græsset. Og det er fint – for det er god gødning, så I har bare en spand og en lille haveskovl stående og så hælder I kuglerne i en spand og drysser ud i bedene engang imellem.

  2. Nej, det er ikke et stort hus, og der vil ikke være plads til et toilet. Han vil formentlig heller ikke bruge huset, medmindre I laver et ekstra hul i det. Vær også opmærksom på, at det rådner meget hurtigt. Tror I at det er muligt at bygge lige lidt flere m2 på og så give ham en ven? Kaniner er jo sociale dyr, og de trives ikke når de bor alene udenfor, så mens man godt kan have en enkelt kanin indenfor, så bør man have to, når de er ude.

   Hvad med at købe dette: http://www.zooplus.dk/shop/smaadyr/udendoers_bure/alle/226575
   Og så isolere det med flamingoplader udenpå og dernæst sætte en plade på, dér hvor der er gitter lige nu. Skær et hul i pladen og et hul i en af siderne, så der er to udgange/indgange (så føler kaninen sig mere tryg). Skær noget af benene, så han lettere kan hoppe ind og ud.

   Kaniner er jo renlige dyr, og når de har meget plads, så foretrækker de at gå på toilettet et andet sted end der hvor de sover, så han vil formentlig vælge et sted på græsset. Og det er fint – for det er god gødning, så I har bare en spand og en lille haveskovl stående og så hælder I kuglerne i en spand og drysser ud i bedene engang imellem.

   Sæt også nogle buske i indhegningen, som han kan søge ly. Gerne nogle han kan gnave i.

 3. Tak for svar.
  Vores kanin har fået en ven og efter at de har været besøgsvenner et stykke tid, er de nu sat sammen og det går godt. Vores kanin er blevet meget mere aktiv og virker glad.
  Mht pladsen, er vi her på hjemmefronten ikke helt enige i hvor meget sådan nogle kaniner skal fylde, så jeg tror løsningen bliver at have dem i “ekstern” løbegård og frit på græs så tit som muligt.
  Vi har i denne weekend lavet en lille sandkasse til dem og lagt grene med blade ind til dem.
  Hvilke buske kan du anbefale?
  Er der typer af grene, man ikke skal ligge ind til dem?
  Vh. Anja

 4. Hej 😀

  Søger lidt hjælp her inde og håber der er nogle som kan hjælpe os?? 🤗
  Har et projekt hvor jeg vil bygge et kanin bur samt en løbegård.
  Kaninerne (Max 2) kommer til at skulle være der året rundt og jeg vil lave de bedste forhold til vores kommende familiemedlemmer.. Så mine spørgsmål er?
  1. Hvordan skal huset isoleres? Altså sider, tag og bund?? Og hvilke materialer? Plus det blir et 1 plans hus så hvordan skal det indrettes indenvendigt??
  2. Skal der kunne lukkes af til løbegården om vinteren så de ikke bliver våde og kolde.
  3. Hvilken race er bedst til kanin nybegyndere og til at være ude hele året
  4. Hvilke ting ville i putte i en løbegård? Vil lave en form for sandkasse og en jordhøj 😀😀🐇🐇
  På forhånd tak 🇩🇰

  1. Det lyder som et sjovt projekt. Det vigtigste er naturligvis størrelsen. Alt for mange glemmer at alt det andet er ligegyldigt, hvis ikke løebgården er stor nok. Til to kaniner skal I sørge for min. 15 m2. Så du skal bygge det, man nogle gange kalder et voliere. Du kan også kigge på hønsegårde og lade dig inspirere af dette.

   Hvis I sørger for min. 15 m2, så er isolerede kasser vigtigt, men ikke i samme grad – forstået på den måde, at det, der slår kaniner ihjel om vinteren er, at de ikke kan bevæge sig nok, fordi løbegården er for lille. De holder sig varme ved at bevæge sig. Så plads, plads, plads. MINIMUM 15 m2. I kan købe et almindeligt bur, skære fødderne af det, så det er let at hoppe ind og ud af, og så fjerne den del, hvor der er tremmer og i stedet sætte en plads og så skære et hul. Det er vigtigt at der er to huller, som kaninerne kan løbe ud og ind af. Isoler med flamingoplader under. Indeni putter I halm. Det vil være rigeligt – der skal bare være et sted, hvor kaninerne kan grave sig lidt ned i halmen og hvor de ikke får træk, men så længe de har masser af plads til virkelig at kunne løbe rundt, så er det fint. I kan også købe et legehus og bygge løbegården op til. Eller lade kaninerne være fritgående? Det er meget lettere. Så skal I blot sætte hegn rundt om hækken. Det vil være det bedste.

   Løbegården må selvfølgelig ikke lukkes af om vinteren. Så er det at I risikerer at de bliver syge. Kaniner er aktive dyr. De skal kunne løbe. De kan ikke løbe hvis de sidder i et bur eller i en løbegård på måske 2 m2. De må desuden godt blive våde, og de kan godt lide kolde temperaturer.

   I løbegården vil det være rigtig fint med træstubbe, græs, nogle buske (hasselnødebuske), krydderurter og absolut en sandkasse og en jordhøj vil være fint.

 5. Hej. Vi har besluttet at ombygge vores gamle legehus til et kaninbur og lave en løbegård hertil, så vores kommende to kaniner ca får 23 m2. Men vi et lidt i tvivl om hvordan vi skal ombygge legehuset. Er det nok at de får hver deres flamingo kasse (med to huller) med hø og så fylder halm i selve legehuset. Skal vi gøre noget ved legehusgulvet evt male det? Hvor store skal hullerne være og skal vi lave 4 huller i selve legehuset, når der skal bo to kaniner?

  1. Det lyder som en rigtig god idé! 🙂 Det ville være skønt, hvis I bagefter ville sende billeder til info@kaninkongen.dk som vi kunne bruge her på hjemmesiden?
   Nå, men det er fint med to flamingokasser med hø i, som de kan trække sig ind i, hvis det bliver en rigtig kold vinter. I kan nøjes med at putte halm i den ene ende af legehuset og så have flamingokasserne i den anden del. Så er der også et sted, hvor deres vand og mad kan stå uden at der kommer halm i. I kan nøjes med to huller i legehuset – så undgår I også gennemtræk, som er skidt for kaniner. De kan sagtens bruge den samme ud- og indgang, men det er blot vigtigt med to, så de føler sig mere trygge. Hvis der skulle komme et rovdyr ind, så kan de stikke af og redde sig.

 6. Hej. 😊

  Jeg har det problem at min kanin konstant bider i ledninger.
  Han har lige ødelagt min ledning til min mus.

  Nogen tips til at lære dem at de ikke skal bide i dem?

  Tak på forhond ✌️

  1. Du kan købe ledningebeskyttere i Ikea samt de fleste byggemarkeder. Du kan endda online købe ledningebeskyttere med citronsmag, som er lavet til kaniner. Du kan dog også selv se om det ikke hjælper at gnide dem med overskåren citron eller løg. Er din kanin neutraliseret og har andre ting at gnave i? hvis ja, så er det desværre almnindeligt nok for teenagekaniner, og de vokser sig ud af det.

 7. Hej vi er bed at lave en kaningård til vores 2 kaniner, vi er lidt uenig om der skal være tag på, jeg syntes at der SKAL være tag på men mine forældre siger at det er fint med bare noget net. Men hvad er det rigtige?

  1. Nu er jeres løbegård sikkert forlængst blevet bygget. Et delvist tag vil være rigtig godt, men det er ikke nødvendigt, for du kan skærme din kanin på anden vis også ved at den har kasser og buske at søge læ i. Særligt om vinteren, hvor sneen står ind, er det oftest fra siden, så her ville et tag ikke hjælpe så meget, men så er det til gengæld vigtigt at beskytte fra siderne. Måske en pressening dog kan lægges over om vinteren og sættes på den ene side også? Bare sørg for at det sidder så stramt til kaningården, at det ikke i stedet blæser op hele tiden og skræmmer kaninerne.

 8. Hej! Ved ikke om dette spørgsmål er blevet stillet før, men nu prøver jeg altså 😀
  Normalt siger man jo at et standard kaninbur er for lille, og det ville jeg heller aldrig byde en kanin at bo i permanent. MEN… hvad nu hvis man kun bruger buret om natten, og kaninen ellers er huskanin, er det så stadig for lille? Tænker bare at det ville være rart at kunne lukke til den om natten, men ville et standard bur være okay størrelse hvis det kun bruges til det?

  1. Nej, så er buret fint. Det må bare ikke være et fængsel, men sådan som du vil have det, så er det jo bare et soveværelse. Og det er okay.

 9. Hej!
  Jeg har lige fået kaniner i et udendørs bur, som står på fliser. Fliserne er ikke de helt store fliser. Kan ræven grave sig ind under små fliser?
  Vi har selvfølgelig lagt en masse halm og hø i bunden, så det er rart for dem at gå derinde.
  Mvh. Julie.

  1. Ræve er lidt sjove. Hvis de møder en forhindring under gravearbejdet, så graver de ikke længere ned, men opgiver, og de graver kun i en vis dybde. Fliser vil være meget effektivt, så det kan du godt bruge.

 10. Hej!
  Hvordan bør et transportbur indrettes hvis kaninen skal sidde i det i et par timer under bilkørsel?
  Mvh. Caroline

  1. Så skal der bare være lidt friskt grønt, så din kanin kan spise lidt og få lidt væske. Måske et tæppe, der lugter af dig (hvis din kanin er tam og tillidsfuld, så lugten af dig rent faktisk er beroligende), ellers så et håndklæde eller lignende, som har været i dens omgivelser et par dage, så der lugter hjemmevant.

 11. Hej jeg har lige overtaget to kaniner. vi har købt et to etage kaninbur. øverste etage har de fået et hus. de sætter sig op på det og skider og tiser ned af det. hvad kan jeg gøre for at få dem til at stoppe det?

  1. Prøv evt. at fjerne huset og sætte et toilet i stedet. Nogle gange vælger kaniner bare et sted, hvor de vil have toilet, og så kan vi have lige så mange ønsker til indretning af deres område, men må bøje os.

 12. Hejsa

  Jeg har et spørgsmål til strøelse i toiletbakken. Jeg synes, jeg læste et sted, at du skrev at man skulle købe træpiller i et byggemarked og ikke hos dyrehandleren! Men er de ligeså gode? Altså støver de hellere ikke og er de også kun lavet af naturligt træ? Jeg er bange for om de er blandet med noget, der evt kan være skadeligt for kaninerne?
  Er der evt. nogle mærker du kan anbefale?
  Tak for hjælpen.
  Venlig hilsen
  Noah

  1. Det er præcis de samme – hos byggemarkedet er det bare meget billigere. Det er den eneste årsag.

 13. Mig og min familie skal bygge vores legehus om til kaninhus! Men jeg har læst at den skal have et sted den kan krybe ind men hvor stort skal det være?

  1. Legehuset er skam rigeligt stor og I kan jo også bygge lidt i højden derinde. Hvis det er åbningen derind, så bare lav det lidt større end kaninen. Hvis du mener at en kanin skal have noget småt at gemme sig i, så må jeg melde pas, da jeg ikke har hørt om det før.

 14. Hej.
  Jeg får en lille løvehovde unge. Men er lidt i tvivl. Hvad der ville være bedst at have som underlag i bunden af buret.

  1. Aldrig spåner 🙂 Ellers afhænger det af hvor meget kaninen opholder sig i buret. Er det bare til toilet og lignende, så er træpiller rigtig fint, ellers er et håndklæde eller voksdug måske også en løsning.

 15. Hej. Har lige fået en kanin unge som skal bo indenfor i min lejlighed. og har fulgt jeres renlighedstrin nøje. mit spørgsmål går dog til buret. mit bur er stort og skal fungere som toilet og sovested. men jeg har bare stråjet hø og primært savsmuld over hele bunden i buret. vil kaninen ikke selv bare vælge et hjørne som toilet, eller det nødvændigt kun at have et lille område med savsmuld og resten aviser?

  1. Du må helst ikke bruge savsmuld til hverken kaniner, marsvin, hamstrer eller andre dyr. Det er meget generende for deres luftveje og kan give flere vejrtrækningsproblemer. Du kan bruge træpiller i stedet – det suger også bedre og lugter ikke så grimt. Det er forskelligt om en kanin med det samme vælge et hjørne, eller om den hellere vil bruge hele buret som toilet. Hvis du kun ønsker at det skal være et sted, så skal du markere forskellen tydeligt. F.eks ved at placere toilettet i den ene side og så lægge træpiller her. Den øvrige del af buret kan så være beklædt med f.eks voksdug, så du hurtigt og let kan gøre rent.

 16. Hejsa, jeg har tidligere haft kanin.
  Vi har altid haft tanke på at kaninen skal have det godt og have meget plads.
  Vi har stadig et stort udebur i haven, og vi tænker over at får kaniner igen eller jeg gør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *