Læs historien om kaninen Erling, der efter 10 år i bur, blev reddet af Dyrenes Beskyttelse Norge – tilset af en dyrlæge og kortvarigt nåede at leve livet som en fri kanin.

Artiklen er en oversættelse af et norsk blogindlæg af kaninbogsforfatter Marit Emilie Buseth, der er tilknyttet Dyrenes Beskyttelse Norge. Marit har givet tilladelse til oversættelsen. 

Erlings historie

Da Erling endelig flyttede ud af sit bur, kunne han næsten ikke gå. Han var ti år gammel og havde levet i et bur i haven hele sit liv. Børnene i familien havde engang havde fået lov at få den lille kanin, men Erling blev hurtigt ladt alene. I ti år sad han i buret. Han sad, lå og spiste.

Familien blev træt af at gå ud med mad til ham hver dag. Til sidst gav de ham væk til nogen, der i flere år havde bekymret sig om den lille kanin i haven. Jeg ville ønske, at familien havde gjort det tidligere.

De fysiske konsekvenser af et liv i bur

Mange kaninejere er blevet opmærksomme på risikoen for knogleskørhed, knoglebrud og smerter samt ensomhed, frustration og endeløs kedsomhed hos kaninerne, når de holdes i bure uden mulighed for at udleve deres naturlige behov. Heldigvis fik Erling en chance til.

Der blev taget røntgenbilleder af Erling. Erling er blevet deform på grund af manglende muskler. Han har ingen støttende muskler, som holder organerne på plads, og derfor flyder maven ud på den måde. Det ligner en udefinerbar masse af tarme og mave, der flyder ud.

Kaniner er ikke egnet til at bo i bure

Kaniner er skabt til at være i bevægelse. De har stærke bagben og lynhurtig reaktionsevne. Kaniner, der bor et stillesiddende liv i et bur uden mulighed for at løbe frit omkring, udvikler knogleskørhed og forkalkningsgigt.

Porøse knogler og nedsat bevægelighed i muskler og led giver kaninen smerter og gør den sårbar for knoglebrud og skader. Kaniner kan udvikle knogleskørhed efter bare seks måneder i et bur.

Undersøgelser viser, at kaniner, der vokser op med plads at løbe på, har en langt stærkere krop og større knoglemasse end kaniner, der lever i et bur (læs også artiklen kaniner i bur)

Erling har levet med smerter

På Erlings røntgenbilleder kan man tydeligt se at tarme og mave ikke holdes på plads. Røntgenbillederne afslørede også tegn på gigt og nedbrydning af ryghvirvlerne samt lettere forkalkning i begge knæ og hofter. Han har også en række tandfejl, som er forsøgt behandlet, og han har kalkaflejringer i blæren. Alle disse problemer har sandsynligvis givet ham smerte og ubehag i flere år.

Oxbow har udviklet nogle nye produkter, Joint Support og Urinal Support, som Erling skal have udover almindelig dyrlægebehandling.

En ny chance til Erling

Erling var allerede kastreret og blev derfor hurtigt præsenteret for de to kaniner, han skal bo sammen med.

De er fritgående huskaniner. Mens hans nye venner løb rundt, vidste Erling ikke hvordan han skulle bevæge sig. Han forsøgte at gå, men det var tydeligvis både smertefuldt og uvant for ham. Han mistede balancen og brugte de første par dage på at hvile sig. I løbet af to uger gik det meget bedre, og han bevæger sig mere rundt nu og elsker at nusse og være i nærheden af sine to nye venner.

 

TILFØJELSE: Erling nåede desværre ikke at nyde sit nye liv særlig længe. Han døde efter kun et par uger med frihed og kaninselskab.

Hjælp en burkanin

Erling er blevet holdt i et bur tilsvarende dette. Det er ikke acceptabelt at lade kaniner leve under sådanne forhold, da de skal kunne bevæge sig.

 

Kaniner er meget sociale dyr og har brug for selskab i form af andre kaniner, hvilket ikke er muligt i sådan et lille fængsel. De fleste kaninejere ønsker det bedste for deres elskede kaniner, og det er vigtigt at vide, at det faktisk ikke er svært at give kaninerne et bedre liv.

Det er heldigvis få kaninejere, der ønsker at have et dyr, der lider i haven, men det er desværre alligevel tilfældet for rigtig mange kaniner i dette land.

Læs også vejledning til størrelse på kaninbure og hvordan du kaninsikrer dit hjem, så din kanin kan rende frit.

Anbefalede kaninbøger

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *