Huskaniner er ved at blive et mere almindeligt begreb herhjemme, efter at have været det i årtier i udlandet. Så hvad er huskaniner og hvor let er det at have kaniner på den måde?

Hvad er en huskanin?

En huskanin er egentlig en anden måde at sige kælekanin på. Mange mener ikke, at en kanin i et udendørsbur kan betegnes som en kælekanin, da kaninen oftest holdes på samme måde som en slagtekanin. Den type kaniner er oftest heller ikke særlig kælne pga. forholdene, de holdes under. Derfor opstod der et behov for et nyt begreb, ligesom vi har huskatte og gårdkatte.

En kælekanin anses for at bo indenfor med sin familie, ligesom en hund og en kat. Den har måske et bur at være i om natten, men mange huskaniner har ikke noget bur, da det slet ikke er nødvendigt.

stuekaniner huskaniner

Når samtalen falder på en huskanin, så er der altså tale om en kanin, som lever under de samme forhold som familiens kat; med kattebakke, en fast plads i sofaen, legetøj og masser af plads at bevæge sig. Som udgangspunkt vil kaninen være neutraliseret – da det ellers kan være meget svært at bo sammen med en kanin.

Hvad kræver det at have en indekanin?

Uanset om du har en kanin, der har siddet i et udendørsbur i 7 år, eller du overvejer at købe en kaninunge, så kan du gøre hvilken som helst kanin til fritgående indekanin. Det kræver blot, at du får din kanin neutraliseret (se liste over dyrlæger), så din kanin ikke har et behov for at markere sit territorium med tis og pøller.

renlighedstræning kanin

Kaniner er meget renlige dyr og kan let lære at bruge en toiletbakke – også selvom de ikke er neutraliserede. Kaniner er territoriale dyr, og de har derfor et behov for at vise, hvor deres territorium er, så selvom din kanin bruger toilettet og egentlig er renlighedstrænet, så vil den stadig tisse andre steder, fordi den også skal markere territorium. Når du neutraliserer en kanin, fjerner du dens territoriale adfærd, og derfor vil den ikke have noget behov for at markere.

Udover naturligvis at få din kanin neutraliseret så kræver det også en toiletbakke og nogle papkasser, kaninen kan bruge som hule og til at gnave i. Derudover skal kaninen naturligvis også have aktivitetslegetøj til rådighed.

Hvad med kaninburet?

Nogle kaninejere vælger at købe et bur til kaninen, som kan stå åbent døgnet rundt, så kaninen har et ”hjem”, mens andre laver et område med en papkasse, mad, toilet osv.

Hvis I vælger at have jeres kanin fritgående kan I indrette jer lige som I vil, uden at have et bur til at stå i vejen i stuen. Nogle papkasser, som kan købes i forskelligt design i Ikea, eller som I kan beklæde med tapet, gavepapir m.m kan blive rigtig fine og stå fremme uden problemer. Bare vær indstillet på, at kaninen på et tidspunkt nok gnaver papkassen i stykker, men det er en del af den daglige aktivering.

kanin aktivering

Nogle kaniner begynder at markere, hvis de ikke har et bur, fordi de ikke føler, at de har deres eget område. Oplever du dette, så sørg for at din kanin har et sted, der er dens helt og holdent, gerne et åbent bur.

Det vigtigste er, at du respekterer, at når din kanin er i sin hule/bur/papkasse, at så forstyrrer du den ikke. Du må pænt vente på, at den kommer ud til dig, hvis du vil kæle med den.

Ødelægger kaniner ting?

Ja og nej. Kaniner har et helt naturligt behov for at gnave, og det er endnu stærkere hos intakte kaniner end hos neutraliserede kaniner. Samtidig har helt unge kaniner også større behov for at undersøge tingene med deres tænder.

Når det er sagt, så er det også vigtigt at være opmærksom på, at du kan gøre rigtig meget for at forebygge gnaveri i ledninger og møbler.

kanin gnaver

Så længe din kanin har papkasser, friske grene og frisk hø til rådighed hele tiden, så vil dens behov for at gnave i dine ting være markant mindre. Du er nødt til at give din kanin et alternativ til ledningerne i huset.

Kaniner, der keder sig, er destruktive. Kaniner, der ikke har selskab i form af andre kaniner, er især destruktive. Kaniner er sociale og har brug for at bo sammen med andre kaniner.

Oplever du, at din kanin gnaver i tingene, så er det ikke kaninens skyld eller fordi den er uartig – det er fordi, at den har nogle behov, som ikke blive tilgodeset.

One thought on “Hvad er en huskanin?

 1. Hej. Om cirka 10 dage kan jeg hente min kanin. Det er første gang, jeg ejer en kanin så. Anbefaler I så, at jeg burde skaffe en kanin mere? Eller kan man godt starte ud med en enkelt kanin som i mit tilfælde?

  1. Du kan sagtens starte ud med blot én kanin, så længe den går indenfor og ikke bare sidder i et bur og kukkelurer. En udekanin bør aldrig leve alene til gengæld. På noget tidspunkt.

   1. Jeg har lige et andet spørgsmål. Den nye kanin skal blive i buret i et par dage, for at vænne sig til de nye omgivelser, og at buret er dens territorium. Men hvad så, når jeg skal give nyt foder, hø, vand og så videre. Så bliver jeg nødt til at gøre det, med ham inde i buret. Er der nogle tips til, hvordan jeg kan putte de nødvendige ting ind i buret, uden at han bliver synderligt påvirket af det og bider?

   2. Det vil kun være én gang i løbet af dagen, så det går. Du skal bare ikke begynde at kæle med kaninen. Men det er meget individuelt om du skal holde kaninen i bur i 3 dage – på sigt er det vigtigste blot, at kaninen føler, at når den er i sit bur, så er det dens helle. Det er et sted, hvor du ikke løfter den ud fra, og hvor du ikke stikker hånden ind til den. Det samme med dens huler rundt om i lejligheden. Når den er derinde, så må du lokke den ud, hvis du vil kæle.

   3. Jeg har lige endnu et spørgsmål. Kaninen kommer til at være i buret de første par dage allerhøjst. Når den så er begyndt at komme ud, og har lært at bruge toilettet, så er jeg ikke længere bange for, at den laver uheld, mens jeg er på arbejde eller i skole. Så havde jeg tænkt mig, at gøre den til 100% frikanin, og ikke længere lukke den ind i buret, mens jeg sover eller arbejder. Men ville jeg så kunne fjerne overdelen af buret, og bare beholde bunden? Ville kaninen kunne finde ud af det? Jeg respekterer selvfølgelig stadig, at når den er i bunden, så skal den være i fred. Eller ville man også kunne fjerne hele buret, og have toilettet direkte på gulvet? Hvad anbefaler I så af helle for kaninen? Nogle huler rundt omkring i lejligheden? Ville det være nok? Eller er én stor hule også fint?

   4. Du kan godt fjerne overdelen af buret, men det er noget du må forsøge dig frem med. Kaniner er forskellige. En kanin vil måske være helt ligeglad, og en anden vil begynde at blive urenlig, hvis du fjerner overdelen. Så prøv dig frem. Det vil under alle omstændigheder være en rigtig god idé med kasser rundt om, som kaninen kan bruge som hule. Du kan også sagtens lave en stor kasse (med to huller), hvor du har hø og toilet. Det vil flere kaniner synes er rart og så har den sovekasser andre steder i lejligheden. Det vigtigste er blot, at du forsøger dig frem, og at du holder øje med, hvordan din kanin reagerer. Begynder den pludselig at tisse ved siden af buret, efter du har fjernet overdelen, så ja, så skal overdelen på. Fjerner du buret helt og nøjes med kasser, og går det også galt, så skal du måske lave en glidende overgang.

 2. Hej. Jeg går stadig med planen om at adoptere to kaniner fra dyreinternatet. Jeg har kigget lidt på en neutraliseret han og en ikke-neutraliseret hun. Som gerne begge skal neutraliseres. Meningen er at de skal være frikaniner, eller de skal da bo på mit værelse frit. Hannen er en nervøs kanin, som blev efterladt af sin ejer da han fraflyttet ejendommen. Hunnen er en kælen og tillildsfuld kanin, så tænkte at hun kunne lære ham at blive mere tillildsfuld. De er ikke sammenførte endnu.
  1) Den første ting jeg vil spørger om er hvem jeg skal hente først? Jeg mener jeg kan jo ikke hente dem begge på samme tid, da de ikke er sammenførte?
  2) De skal jo bo på mit værelse frit, så jeg tænker om det vil blive for meget for dem hvis de skulle være på det samme værelse som mig i starten? Især om det bliver for meget for den nervøse han.
  3) Vil det blive for meget hvis jeg hentet hunkaninen og kørte fra dyreinternatet, direkte til dyrelægen og få hende steriliseret? Og hvor skal jeg så holde hende derhjemme, hvis hankaninen er på værelset? Og hvor lang tid må der gå før sammenføringen?
  Jeg tror jeg har flere spørgsmål, men jeg kan ikke huske dem lige nu 🙂

  1. Dejligt at du vil adoptere – og især hankaninen trænger da til en sød og kærlig ejer. Du kan sagtens hente begge kaniner på én gang. Først og fremmest vil der jo være helt nyt territorium og hvis du bruger løbegårde til dem begge to, så kan de vænne sig til hinanden i ro og mad – og dig og dit hjem. Hvis du foretrækker at hente en før den anden, så hent hankaninen.

   Nej, det vil ikke gøre så meget formentlig at de bor på dit værelse til at starte med. De skal jo vænne sig til dig, og du er ikke nær så farlig, når de er i en løbegård. Det er dog vigtigt at hankaninen har nogle kasser at gemme sig i, og at du lader ham opsøge dig i sit eget tempo.

   Det er helt okay at få hunkaninen steriliseret med det samme. Så er det værste overstået på én gang. Så det vil være en fin idé. Det med at kaninen lige skal vænne sig til sit nye liv før den steriliseres gør ingen forskel, for det er jo stressende uanset hvad, så man kan lige så godt få det gjort. Igen, sørg for at de bor i hver deres løbegård (jeg ville måske ellers sige at hankaninen kunne have rendt frit på dit værelse, men i det her tilfælde, så vil det nok skræmme ham for meget). Den her løbegård er rigtig god og billig – http://www.zooplus.dk/shop/smaadyr/loebegaarde/metal/247854

   Med hensyn til sammenføring, så få fat i bogen “Sammenføring af kaniner“. Der er en masse gode tips 🙂

   1. Tak for hurtigt svar 🙂 Jeg har set at i har anbefalet den bog før, så jeg tænker at jeg snart skal have fat i den.
    Så det jeg har forstået indtil videre: At jeg henter begge kaniner, kører hunkaninen til dyrelægen og får hende steriliseret, sætter to løbegårde op ved siden af hinanden, og så lader dem bo der det første stykke tid? Og jeg tror vidst ikke at jeg fik svar på hvor længe der skal gå, før sammenføringen må begynde uden hegn imellem?

    Hvordan vil de så få motion, hvis de altid skal være i løbegården? Jeg kan jo ikke lukke den ene ud og løbe på værelset, når den anden stadig er i løbegården?

    Du må meget gerne tilføje nogle ting, hvis der er noget du syntes jeg skal vide 🙂

   2. Ja, hent begge kaniner og få hende steriliseret med det samme. De skal begge være i løbegård, fordi det er sådan at du lettest lærer dem at blive renlige, og de får lige en mulighed for at vænne sig til deres nye hjem i små omgivelser. Havde du en kanin i forvejen, så ville du kunne nøjes med at den nye flyttede ind i en løbegård og den gamle bare løb frit som altid.
    Men de to løbegårde skal være placeret op ad hinanden, så de kan lære hinanden at kende. Med stor sandsynlighed vil du meget hurtigt få dem sammenført, fordi der er tale om to kaniner af modsat køn, det er helt nyt territorium og hunkaninen dufter dejligt. Prøv at se hvordan de opfører sig i løbegården og vurder så hvornår de kan lukkes ud sammen. Formentlig kan du prøve efter 1½ uges tid (når hun er helet).

    Det er kun en kort periode i deres liv, at du holder dem i løbegården, så det er okay at de ikke får motion. Og løbegården er større end et bur, så de vil kunne bevæge sig lidt. Hvis du gerne vil give dem mulighed for at løbe lidt rundt, så er det okay at skiftevis lukke dem ud (bare forvent lidt griseri 🙂 ).

 3. Hej,
  Jeg har en kanin i et udendørs bur – åbent og placeret i en 10 kvm løbegård. Den har indtil for nylig haft en makker, der nu er død. Til gengæld har den fået selskab af rotter. Derfor overvejer jeg nu at flytte den ind. Men jeg er i tvivl om, om det kan lade sig gøre, og jeg har et par spørgsmål:

  1) Er det overhovedet muligt at flytte en kanin ind på denne tid af året? I så fald, hvordan gør vi det bedst?
  2) Det er en han (dværgløvehoved), der ikke er neutraliseret. Kan jeg være heldig, at den ikke vil markere territorium, eller vil den altid gøre det?
  3) Den hverken graver eller gnaver ret meget (i grene eller buret) udendørs. Kan jeg forvente, at den vil begynde at grave i fx gulvtæpperne eller gnave i tæpper, møbler og ledninger indendørs?

  Mvh. Sine

  1. Jeg beklager lidt sent svar. Har du taget ham ind nu? I hvert fald kan du sagtens gøre det uden problem. Som vejret er nu, så kan du sagtens bare tage ham ind uden at gøre det store ved det – hvis han dog virker til at synes, at det er for varmt i stuen, så lad ham opholde sig i et soverum, hvor der oftest er noget køligere, indtil han lige har vænnet sig til det. Du vil nok opleve at han snart begynder at fæle, hvis det er, men det er ikke sikkert.

   Du kan godt være heldig, at han ikke vil markere. Det er skam ikke alle kaniner, der gør det. Du kan jo give det et forsøg og se hvad der sker. Men det vil være synd, hvis han gør det, at han så havner i et bur, fordi det bliver uudholdeligt for dig ellers. Så hvis han ikke kan, så overvej at få ham kastreret. Du kan se en liste over dyrlæger, der kastrerer her :

   Det er svært at sige om han vil lave ulykker indenfor. Formentlig ikke. I hvert fald ikke, hvis du sørger for at han har noget at beskæftige sig med, hvilket han jo måske i højere grad har haft udenfor, hvor der har været dufte, planter og endda en kammerat.

 4. Hey
  Jeg har en hankanin, som løber frit når jeg er hjemme dagligt, men er i bur om natten og når ingen er hjemme.
  Men han bider ret så meget om natten i tremmerne i sit bur, hvilket gør at jeg bliver nødt til at sove i et andet rum. Har overvejet om jeg skal gøre ham til 100% fritgående, altså inkl. om natten?
  Jeg tror nemlig, efter hvad jeg har læst mig frem til, at det vil være bedst for ham og for mig.

  Dog vil han nok kun kunne løbe frit om natten og når ingen er hjemme, på mit værelse.
  I den resterende tid vil han kunne løbe frit rundt i hele lejligheden.

  Men der hvor han primært går på toilettet er ude i gangen, (han gør også lidt inde i sit bur, som står på mit værelse) så ved ikke om han vil begynde at gøre det andre steder, når han ikke har adgang til gangen om natten og når jeg ikke er hjemme?

  1. Det lyder som en god plan. Du skal dog sørge for at han har adgang til toilet, for ellers vil han besørge rundt omkring. Kan du ikke flytte toilettet ind hvor han er om natten, eller lade ham rende frit i gangen??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *