↑ Tilbage til Løft og trance

Print denne Side

Sådan løfter du en kanin

Kaniner er byttedyr, og deres instinkter er alt for stærke til at de kan lide at blive løftet. At blive løftet og holdt fast er det eneste, der ikke må ske for en kanin i naturen. Derfor reagerer mange kaniner også på løft ved at sparke og bide.

Hvordan løfter jeg en kanin?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at du kun skal løfte din kanin, når det er nødvendigt. Kaniner kan ikke lide at blive løftet, og det vil ikke styrke tilliden mellem jer, hvis du gør det jævnligt for at kæle med din kanin. Vil du kæle med din kanin, så gør det på gulvet, hvor din kanin har det bedst.

Det er utrolig vigtigt at lære at løfte kaninen rigtig, så du ved, hvordan du skal gøre det, når det er absolut nødvendigt (ved klipning af negle, dyrlægebesøg osv.).

Når en kanin skal løftes skal du sørge for, at den ikke kan hoppe ned, og at den nedre del af rygraden og hofterne er støttet. En fingerregel er, at den ene hånd støtter brystet og ens fingre er under armhulerne på kaninen. Den anden hånd holder vægten af kaninen og skal være under dens bagdel. Bagbenene skal stikke ud, så kaninen ikke kan rive eller bide.

Hvordan vænner jeg min kanin til at blive løftet?

Det er ubehageligt for kaniner at blive løftet, og derfor er det vigtigt at du langsomt vænner den til det – uden at løfte på den. Begynd med at kæle den de steder, hvor du skal røre ved den, når du skal løfte den.

Det er en myte at tro, at du bare skal løfte din kanin jævnligt for at vænne den til det. Din kanin vil sandsynligvis aldrig komme til at elske at blive løftet, men har den tillid til dig, så vil den også affinde sig med løftet. Så i stedet for at løfte på din kanin for at træne den til det, så brug i stedet tiden og energien på at skabe et tillidsbånd mellem dig og din kanin.

Sådan må du aldrig løfte en kanin

En kanin må aldrig løftes i ørerne. Det påfører kaninen unødvendig smerte, udover at det skader brusken, der støtter ørerne. Derudover kan føre til beskadigelse af knogler eller knækket nakkeryg. At løfte kaninen i nakkeskindet uden at støtte den nedre del af kroppen er farligt. Det kan resultere i brækkede knogler i rygraden.

6 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Gitte

  Hej
  Min datter har fået en han kanin som er født i starten af juni måned i år, den har været kælen fra starten og vi har haft den oppe hver dag, vi købte en løbegård Mål: H. 48 x B. 180 x D. 90 cm. og bygget et hus den kan gemme sig i. Men efter vejret er skiftet har den ikke været ude i løbegården, den har dog et bur i 2 etager, så vil ikke mene den mangler plads. Pludselig er den blevet mere vild og vi kan ikke tage den op mere, den er stadig meget kælen og vil rigtig gerne snakke når vi kommer ud til den. Men det er som om det er kommet indenfor få dage. Kan det være fordi den er ved at være kønmoden? eller har I evt. et andet bud på hvad det kan være? jeg ved godt at kaniner ikke bryder sig om at blive løftet, men det kunne jo være dejligt at kunne tage den ud så den kan få klippet negle og på de gode vejr dage kan komme ud og løbe en tur på græsplænen, men hvad kan jeg evt. gør for igen at kunne tage den ud engang imellem?

  1. Kaninhåndbogen

   Det lyder som om at den enten er blevet skræmt over noget, eller at den er syg. Det er ubehageligt for en kanin at bo alene udenfor. Det er en stor og skræmmende verden for et byttedyr, der normalt lever i kolonier med andre kaniner, så de kan let blive bange. Kunne I overveje at tage hende indenfor? Så vil hun også blive mere tam. Er I måske også meget mindre ude hos hende nu end I var for bare 2 måneder siden, hvor vejret var bedre?

   Mht. om den kan have smerter eller være syg, så prøv at vænne den til, at hver gang du kommer ud til den, så har du en godbid med. Måske en rosin, et stykke tørret banan, en nød eller hvad du nu har. Så vil den også komme løbende når den ser/hører dig. Det vil gøre det lettere for dig i forhold til de ting, du ønsker. OG hvis du ved, at den er vant til at få en godbid to gange om dagen (morgen og aften) så kan du også let opdage sygdomstegn tidligt (hvilket kan være utrolig svært hos en udendørs burkanin). Lige nu skal du dog tjekke om den vil spise godbidder, om den har en ordentlig afføring og om den spiser sin mad i samme hastighed som tidligere.

 2. Shanna

  Mishandler man en kanin hvis man holder ved ørene?

  1. Kaninhåndbogen

   Ja…du ville heller ikke løfte en hund eller en kat i ørerne.

 3. Sophie

  Hej min kanin bider og render væk fra mig når jeg skal til at tage den op men der har dog også været en periode hvor jeg har løftet den i nakkeskindet og holdt under neder delen men nu prøver jeg i hvertfald også og holde den under maven og under neder delen og selvom jeg tager den op vær dag er den vild

  1. Kaninhåndbogen

   Det er ikke en god idé at løfte på kaniner, for de kan ikke lide det. Så jo mere, du gør det, jo mindre tam vil din kanin blive. Så hold op med det og se hvordan den langsomt begynder at få tillid til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>