Kaniner er byttedyr, og deres instinkter er alt for stærke til at de kan lide at blive løftet. At blive løftet og holdt fast er det eneste, der ikke må ske for en kanin i naturen. Derfor reagerer mange kaniner også på løft ved at sparke og bide.

Hvordan løfter jeg en kanin?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at du kun skal løfte din kanin, når det er nødvendigt. Kaniner kan ikke lide at blive løftet, og det vil ikke styrke tilliden mellem jer, hvis du gør det jævnligt for at kæle med din kanin. Vil du kæle med din kanin, så gør det på gulvet, hvor din kanin har det bedst.

Det er utrolig vigtigt at lære at løfte kaninen rigtig, så du ved, hvordan du skal gøre det, når det er absolut nødvendigt (ved klipning af negle, dyrlægebesøg osv.).

Når en kanin skal løftes skal du sørge for, at den ikke kan hoppe ned, og at den nedre del af rygraden og hofterne er støttet. En fingerregel er, at den ene hånd støtter brystet og ens fingre er under armhulerne på kaninen. Den anden hånd holder vægten af kaninen og skal være under dens bagdel. Bagbenene skal stikke ud, så kaninen ikke kan rive eller bide.

Hvordan vænner jeg min kanin til at blive løftet?

Det er ubehageligt for kaniner at blive løftet, og derfor er det vigtigt at du langsomt vænner den til det – uden at løfte på den. Begynd med at kæle den de steder, hvor du skal røre ved den, når du skal løfte den.

Det er en myte at tro, at du bare skal løfte din kanin jævnligt for at vænne den til det. Din kanin vil sandsynligvis aldrig komme til at elske at blive løftet, men har den tillid til dig, så vil den også affinde sig med løftet. Så i stedet for at løfte på din kanin for at træne den til det, så brug i stedet tiden og energien på at skabe et tillidsbånd mellem dig og din kanin.

Sådan må du aldrig løfte en kanin

En kanin må aldrig løftes i ørerne. Det påfører kaninen unødvendig smerte, udover at det skader brusken, der støtter ørerne. Derudover kan føre til beskadigelse af knogler eller knækket nakkeryg. At løfte kaninen i nakkeskindet uden at støtte den nedre del af kroppen er farligt. Det kan resultere i brækkede knogler i rygraden.

One thought on “Sådan løfter du en kanin

 1. Hej
  Min datter har fået en han kanin som er født i starten af juni måned i år, den har været kælen fra starten og vi har haft den oppe hver dag, vi købte en løbegård Mål: H. 48 x B. 180 x D. 90 cm. og bygget et hus den kan gemme sig i. Men efter vejret er skiftet har den ikke været ude i løbegården, den har dog et bur i 2 etager, så vil ikke mene den mangler plads. Pludselig er den blevet mere vild og vi kan ikke tage den op mere, den er stadig meget kælen og vil rigtig gerne snakke når vi kommer ud til den. Men det er som om det er kommet indenfor få dage. Kan det være fordi den er ved at være kønmoden? eller har I evt. et andet bud på hvad det kan være? jeg ved godt at kaniner ikke bryder sig om at blive løftet, men det kunne jo være dejligt at kunne tage den ud så den kan få klippet negle og på de gode vejr dage kan komme ud og løbe en tur på græsplænen, men hvad kan jeg evt. gør for igen at kunne tage den ud engang imellem?

  1. Det lyder som om at den enten er blevet skræmt over noget, eller at den er syg. Det er ubehageligt for en kanin at bo alene udenfor. Det er en stor og skræmmende verden for et byttedyr, der normalt lever i kolonier med andre kaniner, så de kan let blive bange. Kunne I overveje at tage hende indenfor? Så vil hun også blive mere tam. Er I måske også meget mindre ude hos hende nu end I var for bare 2 måneder siden, hvor vejret var bedre?

   Mht. om den kan have smerter eller være syg, så prøv at vænne den til, at hver gang du kommer ud til den, så har du en godbid med. Måske en rosin, et stykke tørret banan, en nød eller hvad du nu har. Så vil den også komme løbende når den ser/hører dig. Det vil gøre det lettere for dig i forhold til de ting, du ønsker. OG hvis du ved, at den er vant til at få en godbid to gange om dagen (morgen og aften) så kan du også let opdage sygdomstegn tidligt (hvilket kan være utrolig svært hos en udendørs burkanin). Lige nu skal du dog tjekke om den vil spise godbidder, om den har en ordentlig afføring og om den spiser sin mad i samme hastighed som tidligere.

   1. Mit bedste råd til dig er at låne bogen “Den store kaninbog” på biblioteket. Det, du beskriver, er nemlig en burkanin, der ikke trives. Der er så meget, der skal gøres om, for at din kanin kan få det godt, og det er for svært at forklare på så lidt plads. Så få fat i bogen og se om du ikke kan give din kanin lidt bedre liv, så den bliver glad.
    Men meget kort, så skal din kanin have så meget plads, at du kan sætte dig på jorden ved den, så du ikke skal løfte den ud af buret, men I kan sidde sammen på jorden. Så vil din kanin langsomt få lyst til at være sammen med dig (kaniner hader at være i bur, og de hader at blive løftet). Så et større bur, hvor du kan opholde dig, og så skal du helt droppe at løfte på den. Det er der meget sjældent grund til.

 2. Hej min kanin bider og render væk fra mig når jeg skal til at tage den op men der har dog også været en periode hvor jeg har løftet den i nakkeskindet og holdt under neder delen men nu prøver jeg i hvertfald også og holde den under maven og under neder delen og selvom jeg tager den op vær dag er den vild

  1. Det er ikke en god idé at løfte på kaniner, for de kan ikke lide det. Så jo mere, du gør det, jo mindre tam vil din kanin blive. Så hold op med det og se hvordan den langsomt begynder at få tillid til dig.

 3. Hej.
  Vi har købt en dværgkanin igår, Den er ca. 1 år gammel. Vi købte den fra en anden familie som har haft den fra lille. Men den er meget bange og bider gerne.
  Den står ude i haven i et et bur med 2 etager. Den stod også udenfor det tidligere sted.
  Vi er 3 personer om at passe den.
  Vi har også en hund – Berner sennen.
  Vi har ikke prøvet at bære på den, ikke andet end i forbindelse med transporten fra det gamle sted og til os selv.
  Den spiser og drikker fint.

  På forhånd tak.

  Med venlig hilsen
  Anita

  1. Jeg beklager meget sent svar. Er kaninen blevet mere tryg? Det er svært at gøre en burkanin tryg, fordi den for det første formentlig ikke får særlig meget kontakt til sin menneskefamilie i og med at man jo kun lige ser til den måske en times tid om dagen og dernæst så foregår kontakten jo altid på vores præmisser og aldrig på kaninens. Hvis I vil have en tam kælekanin, så bør kaninen flytte indenfor. Er det ikke muligt, så skal I først og fremmest skaffe den selskab, så den ikke skal gå alene. Kaniner er meget sociale dyr og de bør aldrig holdes alene, hvis de bor udenfor. Det er meget synd for dem. En utryg kanin vil bide fra sig. Burkaniner bider også mere fra sig, fordi de mistrives i et bur. For at jeres kanin skal trives skal I sørge for at den får meget mere plads – minimum 12 m2 og så skal den have selskab. Derudover skal begge kaniner neutraliseres.

   Når det er gjort, så kan I begynde at arbejde med dens tillid til mennesker ved at give den godbidder hver gang I er hos den, så den forbinder jer med noget godt. det kan tage tid. Det vigtigste er at den får plads og får selskab, så den kan føle sig tryg og den selv kan søge jeres selskab.

 4. Hej.
  Jeg har en kanin på 11 uger men har kun haft den 3 uger. Jeg værte den igår men den var lidt skræmt men den blev fint igen efter nogle minutter. Nu kan den godt lide mig og at jeg kæler ham men hver gang jeg prøver at bære den løber den ind i dens hus. Jeg vil bare kæle den på mit skød. Den tidligere ejer sagde at den kan lide at blive kælet. Tak på forhånd

  1. De færreste kaniner kan lide at blive båret. De bliver bange. Derfor skal du passe på med ikke at bære eller løfte på din kanin for meget, for så ender den med at blive bange for dig og gemme sig hver gang den ser dig. Kæl med den, når den er på gulvet. Det kan den lide. Så sæt dig på gulvet med den. Hvis du gerne vil have den på skødet, så sæt dig på gulvet og lok den hen til dig med godbidder. I starten vil den nok ikke komme så tæt på dig, men bare bliv ved med at give godbidder. For hver uge kan du rykke godbidderne tættere på dig, så den til sidst skal hoppe op på skødet af dig for at få godbidden. Går du for hurtigt frem, så vil den bare løbe væk og ignorere din godbid. Men det er ikke alle kaniner, der lærer at hoppe op på skødet og slet ikke vil ligge sig for at blive kælet, så nyd at kæle med den på gulvet. Det kan skam være lige så hyggeligt 🙂

 5. Vi overvejer at få en kanin herhjemme. Hvis det skal være muligt skal den stå indenfor, da vi bor i lejlighed. Men hvor stort et bur kræver den? Og vi er kun interesseret i at få én. – og er det muligt at holde kanin indenfor uden at det lugter ? Hvor Sabrina

  1. En kanin skal jo helst være fritgående for at trives – og det er også sjovere for dig. Buret skal blot være et frivilligt opholdsrum, så hvis din kanin får lov at rende frit, så er størrelsen på buret ikke så vigtigt. Vil du lukke din kanin inde engang imellem, så er en løbegård meget bedre – den her er god: http://www.zooplus.dk/shop/smaadyr/loebegaarde/metal/247854. I løbegården vil din kanin have plads til at bevæge sig, til at have papkasse, grene, foderbold osv. Samtidig kan du let fjerne siderne, når kaninen skal ud og løbe, og så fylder løbegården ingenting, når du er hjemme. Du kan med fordel ligge en pæn voksdug under løbegården.

   Hvis du vil have en “lugtfri” kanin, så skal du sørge for at den bliver neutraliseret, du skal bruge træpiller i stedet for spåner (skal man alligevel dog) og skifte dens toilet og dens hø jævnligt.

  1. Ja, hvis du er vant til at løfte hende, så er det, at det kan ske. Hun kan ikke lide det, og hun er formentlig blevet gammel nok til at sige mere fra nu. Er det vigtigt for dig at tage hende op? Kan du ikke sætte dig på gulvet og kæle med hende? Det er jo synd, hvis hun er bange for dig, fordi du løfter på hende, så prøv at undgå det. Kæl med hende ved at du sidder ned, lok hende hen til dig med godbidder fremfor at løfte hende hen til dig, og hvis du gerne vil have hende i sele, så må du bruge godbidder til at lære hende at finde sig i at få selen på. Hvis der er tale om en udendørs burkanin, så byg en lille løbegård til hende og sav benene af hendes bur, så det ikke er så højt og så hun selv kan hoppe ud og ind og kan løbe rundt i løbegården. Så vil hun blive langt mere tillidsfuld 🙂

  1. En kanin må ikke bo udenfor alene – den skal altid have selskab. Kaniner er sociale dyr, og de mistrives hvis de går rundt alene udenfor. Du kommer måske kun ud og sidder hos den 1-2 timer om dagen (og det er højt sat om vinteren, hvor det er koldt og regner og er mørkt), og det er utrolig mange timer for en kanin at være ensom. Så to kaniner er et krav, hvis den skal være ude. Begge kaniner skal naturligvis være neutraliserede. Og så skal de have god plads. Minimum 9 m2.

   Kan du opfylde de krav, så kan en dværgkanin sagtens bo udenfor. Du må selvfølgelig ikke købe to kaniner nu, som er vant til at gå inde og så sætte dem ud. Det skal være to udekaniner, du anskaffer, og ellers skal du vente til sommer. Det tager også tid at bygge en stor nok løbegård, og få den gjort sjov og spændende til kaninerne med græs, graveområde, lidt buske osv, så det vil være rigtig fint at gå i gang nu og så anskaffe dine kaniner til sommer.

  1. Altså hvordan du får den ud i haven og tilbage igen? Ja, det kan jo være en udfordring så 🙂 Hvis din kanin synes det er ubehageligt, så vil oplevelsen med at komme ud i løbegården måske gøre at det slet ikke er det værd. Hvis din kanin tager det fint, så lad den komme ud ved at løfte den. Er det sådan et trekantet græsningsbur? Det er møgkedeligt for en kanin og ikke værd at blive løftet ud for.

 6. Hej. Jeg har haft min han kanin i 4 år. Han har næsten altid været tam. Men så her for ikke så længe siden begyndte han at bide og rive. Og han vil ikke op mere han har dog næsten altid godt kunne lide at blive løftet. Ved du hvorfor han begynder at bide og rive? Kærlig hilsen Natali

  1. Det kan meget vel være fordi han har smerter. Er hans afføring som normal? Er hans pels fin? Er han våd under hagen? spiser han normalt? Ligger han meget for sig selv?

   1. Han har normal afføring. Hans pels er som den plejer. Han spiser normalt. Hagen er tør og han hygger sig meget med vores anden han kanin og næsten hele vores familie. Kærlig hilsen Natali

 7. Hej
  Min kanin har noget vand/væske ved øjnene, hvad gør jeg ved det?
  Min kanin er også tynd selvom den får mad og grøntsager hver dag og den spiser kun grøntsagerne – hvad gør jeg for at den tager på?
  har virkelig brug for hjælp.

  1. Hvis din kanin har svært ved at tage på, så skal du sørge for at give den noget energirigt kaninfoder. Men en kanin bør dog ikke være for tynd, så det vil være en rigtig god ide at få den til dyrlægen. Øjne, der løber i vand, og en tynd kanin er et tydeligt tegn på tandbproblemer. Så se at få den til dyrlægen ordnet hurtigst muligt! Tænderne skal slibes ned hurtigst muligt.

 8. Hej Kaninhåndbogen. 🙂

  Tak for jeres hjælpsomme side!

  Jeg har i dag købt Albert. Albert, er en sød lille kanin unge på knap 10 uger, han er super rolig, og jeg har haft ham ude af sit bur en del af dagen hvor han har kunne snuse. Jeg bider meget mærke i at I skriver, at man helst ikke må løfte på sin kanin da de ikke kan lide det. Dette kan jeg sagtens indfinde mig med, men hvad med at sidde på skødet? Jeg satte Albert på mit skød og han blev så fint siddende og tog imod nusning og kælen. Må man helst heller ikke det? 🙁 Det var sååå hyggeligt, og han var så rolig, med rig mulighed for at hoppe væk hvis han ville det.

  Spørgsmål, må han sidde på skøddet af en, eller er det også nogo?

  MVH L24

  1. Ja, gu vel er det hyggeligt! 🙂 Hvis Albert selv hopper ned fra dit skød igen, så er det helt fint. Han må bare ikke sidde og være usikker på om han kan hoppe ned, for så er han jo reelt set “fanget”. Du kan med snilde lære ham at hoppe op på dit skød. F.eks ved at når han sidder ved siden af dig, så lokker du ham op på dit skød med en godbid, og i samme øjeblik han får den siger du “Skød” eller “Hop op” – hvad du nu end har lyst til at have som kommando til ham. Det gør du hver gang, uden undtagelse. Gentag så ofte som muligt. Det gælder ikke, hvis du har løftet ham op på skødet, for så har han ikke lært at kommandoen betyder, at han skal hoppe op på dit skød.

 9. Hej

  Jeg har en dværgkanin der er 7 år gammel. Lige fra den var lille har vi altid løfter den i nakkeskindet. Den har også boet alene udenfor hele sit liv. Måden jeg nusser med den er ved at løfte den op i nakkeskindet og så vende den om på ryggen. Så bliver den helt rolig og falder også nogle gange i søvn. Men efter at have læst det her ved jeg ikke rigtigt om jeg gør noget forkert. Det er nemlig det ret meget det modsatte jeg gør ift. hvad i skriver.
  Den er meget glad og elsker at blive nusset, så ved ikke rigtigt hvad jeg skal tænke

  1. Det er ikke godt at gøre det. Det vil være bedre, hvis din kanin frivilligt ønsker at blive nusset og den ikke tvinges på den måde. Hvis den er glad for at blive nusset, så vil den vil hoppe frivilligt hen til dig for at få kæl. Så er det jo slet ikke nødvendigt at gøre det på den måde?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *