At lægge en kanin i trance vil sige at lægge den på ryggen, så dens muskler slapper helt af og den virker til at sove. En kanin i trancer virker afslappet og tilfreds. Men det modsatte er desværre tilfældet.

Hvad er trancetilstand hos kaniner?

Selvom det kaldes en trance er det ikke det korrekte udtryk. En trancetilstand er nemlig en søvntilstand, og kaninen er på ingen måde afslappet.

Når en kanin lægges på ryggen, vil den formentlig kæmpe imod til at begynde med, men snart efter begynder musklerne at slappe af og kaninen indtræder i en trancelignende tilstand. Denne tilstand kan forsvinde lige så hurtigt som den opstår, hvis kaninen får kæmpet sig ud af den.


Opfattelsen af at kaninen slapper af og hygger, når den ligger på ryggen, kommer fra katte og hunde, som jo netop ligger sig ryggen og sover tungt, når de har det rigtig godt. Men hos kaniner er det ikke normal adfærd. En kanin er ikke en hund eller en kat. Det er et byttedyr.

Hvorfor reagerer kaninen sådan?

Når et rovdyr angriber et byttedyr, har de fleste byttedyr en sidste udvej for at overleve – de har en forsvarsmekanisme, hvor de spiller døde. Den forsvarsmekanisme har kaniner også.

En kanin vil lægge ørerne fladt ned, lukke øjnene og indtræde i en tilstand af katalepsi, hvis et rovdyr får fat i den. Katalepsi betyder, at musklerne bliver stive og følsomhed over for smerte nedsættes. Denne tilstand øger kaninens chance for at undslippe uskadt idet den ligner, at den er død. Rovdyret vil derfor give slip på kaninen for bedre at kunne spise det. Og i dette øjeblik har kaninen sin chance for at undslippe. Hvis det ikke lykkes, vil kaninen forsøge at kæmpe, men først her.

Under hele situationen, hvor kaninen spiller død, er den ved fuld bevidsthed og meget opmærksom og venter kun på det rette sekund for at redde sig selv.

Den fysiske reaktion på trance

Det, der kan forvirre nogle kaninejere og få det til at virke som om kaninen er afslappet, er fordi at du faktisk ikke mærke hjertet banke eller at musklerne er stive. Undersøgelser har vist, at stress kan give sig udslag på mange måder, afhængig af dyret og situationen. Det er en meget stressfuld situation for kaninen, men dens eneste chance for at overleve er en afslappet krop og en lav hjertefrekvens, som simulerer en død kanin. Forskning har vist at høns, som også har denne overlevelsesmekanisme, er flere minutter om efterfølgende at genvinde normal hjertefrekvens.

Der er blevet lavet et videnskabeligt forsøg med kaniner i trance og de fysiologiske og adfærdsmæssige reaktioner. Selvom nogle af forsøgskaninerne viste tegn på at have vænnet sig til det, så var konklusionen, at reaktionerne tydeligt viser, at trancen sætter en frygtmotiveret stresstilstand i gang hos kaninen, og at kaninen er påvirket efterfølgende.

Det kan derfor kun frarådes at lægge sin kanin i trance, medmindre det er nødvendigt og kun sker kortvarigt, f.eks i forbindelse med undersøgelser og negleklip, som ikke kan gøres på andre måder.

[important]Kilde:

“Why does my rabbit…?” af Anne McBride
“Textbook for rabbit medicine” af Harcout-Brown
“Trancing Rabbits : relaxed hypnosis or a state of fear?”

[/important]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *