Sørg for at få klippet negle på din kanin ca. hver 2. måned. Er neglene for lange, har kaninen svært ved at bevæge sig. At klippe negle på kaninen er noget mange kaninejere er bekymrede for. Hver negl indeholder en nerve, der løber langs blodåren, og det kræver derfor noget øvelse at få klippet neglen ned i tilpas længde uden at ramme nerve og blodåre.

Mærk efter ved brug af negleklipperen

Selvom det kan være nervepirrende at skulle klippe negle på kaninerne første gang, så lærer du det hurtigt. Det gælder om at klippe uden om blodåre og nerve. Nerven er ikke synlig og ligger oftest lidt længere ude end blodåren. Du tjekker nemmest, om du er ved at ramme nerven, ved langsomt at klemme negleklipperen om neglen, hvor du vil klippe. Reagerer kaninen ikke, kan der klippes. Som udgangspunktet skal du altid klippe lige før neglen begynder at bøje.

For kaniner med hvide negle er problemet ikke helt så stort, men ved mørke negle kan det hjælpe at holde en lygte under neglen eller nøjes med kun at klippe et lille stykke af hver gang og blot klippe neglene oftere.

At holde kaninen under negleklipning

Mange kaniner kan ikke lide at få klippet negle, hvilket gør seancen endnu mere ubehagelig for kaninejeren. Ved at vikle et håndklæde rundt om kaninen, kan du begrænse dens muligheder for at stikke af eller bide dig, men pas på at kaninen ikke bliver for panisk. Bliver den for panisk (varm og med vild hjertebanken) bør du give den lov til at få nogle pauser indimellem.

En løsning kan også være at paralysere kaninen, men det må være op til den enkelte kaninejer at vurdere om dette er nødvendigt. Ved at lægge kaninen om på ryggen, paralyseres den, hvilket nogle synes er sødt, men for kaninen er det et stort overgreb. Den er bange og ude af stand til at bevæge sig, mens det står på. Det kan dog være en fordel, hvis kaninen ellers ikke er til at klippe negle på, så seancen hurtigt overstås.

Den bedste metode er dog nok, at en person sidder med kaninen på skødet, så den læner sin ryg mod maven på den, der holder den. Samtidig støtter vedkommende med den anden hånd kaninens bagpoter. Så er kaninen let at holde i ro, og den lider ikke overlast på nogen måde.

 

Når uheldet sker

Går det galt og du får klippet for langt ned, kan Klip-Stop fra dyrehandleren med fordel benyttes til at stoppe blødningen.

Selvom det bløder meget, er det ikke alvorligt. Lad være med at gå i panik eller blive ked af, at du kom til at klippe for langt ned. Det kan ske for alle.

 
 Eksempler på hvor der skal klippes

One thought on “Sådan klipper du negle på en kanin

  1. Det bliver noget rod med en almindelig saks. Du skal bruge en særlig negleklipper til det, som du kan købe hos dyrehandleren eller dyrlægen. De koster ikke særlig meget, omkring 40 kr.

 1. Vores hermelin gror ualmindelig lange klør. Han går på fliser i udendørsbur med tilkoblet løbegård ligesom vores anden kanin. Den anden har ingen problemer, men hans gror opad og sidelæns?!

  1. De er alt for lange. I skal klippe hans negle. Nogle kaniner skal have dem klippet hver 2. måned. Er der mulighed for at de kan grave i deres løbegård? Det vil måske være fint at han kan bruge sine poter og kløer mere naturligt, så de bliver slidt, hvis I ikke selv klipper dem. Men lige nu er de nok så lange at han ikke kan bruge dem naturligt, så klip dem og så giv kaninerne nogle gravemuligheder og tjek løbende om han naturligt slider dem, eller om det kræver at I klipper dem regelmæssigt.

 2. Vi klipper regelmæssigt, men de har tidligere haft gravemuligheder. De gravede sig dog hele tiden ud. Er det muligt at lægge jord oven på fliserne – bare en mindre bunke, vil det være nok?

  1. Nej, det vil ikke være nok. Det skal være hård jord, så de skal grave rigtigt. Hvis løbegården er stor nok, burde der være plads til at de kan grave i et par dage og I så kan fylde hullet til, uden at de kan nå at grave sig ud. Så kan de starte forfra et nyt sted igen og igen. Men ellers lyder det til at I skal klippe hans negle oftere, hvis der ikke er den mulighed for at grave.

 3. Hejsa. Vores to kaniner, går hver dag i en kæmpe løbegård ude i haven, og har udendørs bur. Vi har haft vores i 3 år nu, og har aldrig klippet negle, da de har gravet, så de bliver slidt ned. Nu er de blevet ældre og graver ikke helt så meget, og har fået lange negle, men kun bagpoterne. Er der nogle gode tips? Det er første gang vi skal klippe deres negle. Mvh. Karoline

 4. Var uheldig her i eftermiddag. Vores kanin bevægede sig lidt, lige som jeg skulle klippe….
  Det blødte lidt (dråber) men ikke voldsomt.
  Er der noget man skal være speciel opmærksom på her bagefter….. Den går jo rundt i hus med strøgelse + halm. Tænker det kan være svært at holde rent….
  På forhånd tak for svar 😊😊

  1. Det sker for de fleste engang imellem. Du kan købe noget hos dyrehandleren, som man kan smøre med så snart det sker, som lukker hullet, så det ikke bløder ud over det hele. Der findes forskellige mærker, et af dem hedder Kwik stop.

 5. Hej, min kanin kan virkelig ikke lide at få klippe negle. Jeg har prøvet at lægge den i trance som beskrevet, men den er var fuldstændig bange, og jeg kan mærke, at den ikke kan lide det.

  Jeg har prøvet alle mulige måder for, at den skal få klippet negle. Det er heldigvis ikke nødvendigt ret tit, men jeg prøver mig ikke op det, når den spræller. Den bider dog aldrig.

  Har du andre forslag til, at jeg kan klippe dens negle uden, at den bliver så bange?

 6. Hej jeg har en kanin der graver dybe huller i baghaven , skal man så stadig klippe neglene eller bliver de slidt ned når hun graver ??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *