Kaninsikring af hjemmet er en del af livet med en kanin i huset. Kaniners tænder vokser hele tiden, og de har derfor en helt naturlig trang for at gnave. Desværre kan det let gå ud over møbler, gulvtæpper og ikke mindst ledninger, hvis man ikke tager sine forhåndsregler.  Særligt teenagekaniner kan være slemme til at undersøge alt med tænderne. En kombination af lømmelalder og nysgerrighed gør, at teenagekaninen kan være lidt af en udfordring, hvis ikke hjemmet er sikret ordentligt. Men alt kan læres. Både hos kaninejer og kanin.

Derfor gnaver kaniner

Kaniner har en helt naturlig trang til at gnave. Kaninernes tænder vokser 5 cm om året og skal slibes ned hele tiden for at tænderne ikke vokser skævt eller ind i tandkødet. Fordi det er en stærk medført trang kan du ikke fjerne gnaveriet, men du kan tilbyde din kanin nogle alternativer til dine møbler. Skælder du din kanin ud eller fjerner den fra møblerne uden at give den et alternativ, fratager du den muligheden for at udleve en væsentlig del af dens naturlige adfærd.

Kaninsikring af hjem

Udover slibning af tænder er det også helt naturligt for kaniner at gnave rødder over, når de graver tunneller ud eller vedligeholder dem, og særligt derfor har kaniner en forkærlighed for ledninger.

Intakte kaniner gnaver mere

Teenagekaniner, der er nysgerrige og skal undersøge alt med tænderne, er særligt slemme når det gælder ødelæggelse af inventar. De vokser dog heldigvis hurtigt ud af det, og de fleste voksne kaniner – som er aktiveret, neutraliseret og har selskab – har ikke noget større behov for at gnave i andet end deres papkasser og friske grene.

Er din kanin ikke neutraliseret, vil den dog sandsynligvis ikke vokse sig fuldstændig fra det, da det dermed ikke længere handler om nysgerrighed, men om hormonal betinget adfærd. Særligt intakte hunkaniner har et stort behov for at gnave og grave, men også intakte hankaniner kan have behov.

Beskyt ledningerne mod kaniner

Gode tips til kaninsikring

 • Fjern ledninger
  Som udgangspunkt gnaver kaninen kun i ledninger, der er i vejen. Ledninger minder om trærødder, som den per instinkt skal fjerne i dens underjordiske tunnel. Det vil sige, at ledninger, der ligger i vejen bag sofaen, bag et skab osv sandsynligvis vil blive gnavet i stykker. Ledninger, der ligger frit fremme, får til gengæld oftest lov at ligge uberørt fremme – men tag dog ikke chancen medmindre du kender din kanins tilbøjeligheder. Måske er din kanin den nysgerrige type, der lige skal smage lidt på det hele. Andre kaniner bliver irriteret, hvis noget ligger lige dér, hvor de har tænkt sig at lægge sig – og så skal det bare gnave i småstykker med det samme.
 • Lær din kanin at kende
  Du lærer hurtigt hvad din kanin lader ligge og hvad den ikke accepterer på sin vej. Man lærer mildest talt hurtigt at rydde op efter sig og holde et pænt hjem – ellers skal i hvert fald teenagekaninen nok minde én om, hvorfor det er vigtigt at rydde op.
 • Opdrag kaninen
  Fjern kaninen fra gerningsstedet med det samme, hvilket oftest kan være en straf i sig selv. Straf aldrig kaninen med slag eller hårde ord. En kanin kan også lære kommandoen ‘Nej’. Sig nej, når den gør noget forkert, flyt den øjeblikkelig og den vil lære, hvad nej betyder. Stopper den med hvad den var i gang med, så ros den og giv en godbid.
  Du kan også vise din utilfredshed med to hurtige bank i gulvet. Tit hjælper det også at være på forkant og så snart kaninen nærmer sig det forbudte, så kald den til dig i en lys og lokkende tone og ros den, når den kommer.
 • Sørg for at kaninen ikke keder sig
  Hvis din kanin er aktiveret, neutraliseret, har legetøj og bliver underholdt af en anden kanin vil sandsynligheden for, at den laver ulykker være minimal. Kaniner er oftest destruktive, når de keder sig. Kan din kanin lide at grave i planterne, så giv den en papkasse med sammenkrøllede aviser, hø og godbidder i. Kan din kanin lide at gnave, så sørg for at den har nye grene at gnave i hver uge og masser af papkasser, som løbende udskiftes.

Alle kaniner har en gnavetrang, som skal dækkes ved hjælp af hø, grene og papkasser.

P1070033

Eksempel på sikring af ledninger bag tv og stereoanlæg
 

One thought on “Kaninsikring af hjemmet

 1. Hej,
  Jeg har en hankanin på snart fem måneder. Han er simpelthen så velopdragen, hvilket jeg aldrig havde troet en kanin kunne blive! – Han kommer når jeg kalder, han går hjem (i hans løbegård) når jeg siger han skal, gør hvad han skal i hans bakke og ødelægger/gnaver ikke i nogle af mine ting overhovedet, så det er super dejligt og nemt.

  Han er ude stort set hele dagen, dog ikke når jeg ikke er hjemme hvilket leder hen til mit spørgsmål.
  Jeg har gemt ledninger i ledningsskjulere og hvad der ellers er farligt for ham, men jeg har et problem angående stikdåserne, fordi mine sidder hele nede ved panelerne som gør at de ledninger jeg har i stik er tilgængelige for ham at kunne gnave i – han gør det ikke, for jeg holder skarpt øje med ham – men jeg ville dog ønske han også kunne rende rundt i hjemmet når ikke jeg er hjemme.

  Har du nogle gode fif til hvad jeg kan gøre, for at skjule stikket som sidder i kontakten? For jeg er bange for at han ville gnave i dem, når jeg ikke kan holde øje med ham.
  Jeg kan desværre ikke bare hive stikket ud af dem, selvom det havde været det nemmeste.

  Mvh Maria

  1. Hvorfor tror du at han vil gøre det, hvis han ikke har vist interesse for det ellers? Mange kaniner gnaver skam ikke i tingene og kan fint leve med ledninger, der flyder på gulvet, så hvis du har en artig kanin, som det lyder til, så skal du ikke være så bekymret. Hvis det er at det ikke sker om dagen, udelukkende fordi du fjerner ham fra det hver gang, så prøv at skære et løg over og gnid det stikdåserne. Lugten skulle virke afskrækkende på kaninerne (og den burde forsvinde hurtigt for din næse). Citronsaft skulle også gøre det. Hvis det er selve stikket, du gerne vil have beskyttet på anden vis, så er der faktisk nogle kaninejere, som hækler/strikker skjulere, så hvis du har sans for det, kan du prøve med det. Ellers kan du købe noget ledningetape i samme farve og pakke stikket godt ind. Men ærligt talt, hvis han ikke har vist interesse for det endnu, så bør der ikke være grund til bekymring.

 2. Hej. Min kastrerede hankanin på 6-7 måneder er på mange måder nem. Han er stort set renlig, det kniber dog lidt med sofaen, men det bliver forhåbentlig bedre når han bliver lidt ældre. Pt må han ikke være i sofaen. Mit problem er dog at han er begyndt st gnave i lister. Vi har skjult ledninger mm, så det er ikke et problem, men hangnqver tilgengæld listerne helt i stykker! De er hvide, så det er jo ikke svært at se de steder han gnaver i dem. Jeg har prøvet at give ham papir, pap, grene, grankogler mm. Og det har ingen i terrasse gnavemæssigt, men lister og bøger i reolen elsker han!
  Nogle gode råd?

  Vh Frederikke

  1. Åh, hvor træls. Bøger kan jeg ikke lige hjælpe dig med – dem må du nok flytte lidt højere op. Men listerne er der måske mulighed for at afskrække ham fra. Du kan prøve at smøre et halvskåret løg over listerne. Det skulle ikke lugte for dig, men dog gøre at listerne smager grimt og lugter grimt for ham. Nogle kaniner reagerer dog ikke på det. Virker det ikke, så kan du også prøve med citron (tjek lige først om det misfarver). Hvis du har en virkelig lækker parfume, som du ikke har noget imod at din bolig lugter lidt af, så kan du også sprøjte den ud på noget stof/toiletpapir og gnide listerne ind med. Det handler om at give panelerne en dårlig smag, så han holder sig væk. Du vil ikke skulle gøre det for evigt, men i hvert fald i 5 måneders tid, så den dårlige vane bliver brudt. Specielt når han nu har alt andet at gnave i, så er det en dårlig vane. Men sørg virkelig for at han i samme periode ikke går ned på lækre ting at gnave i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *