Kaninmad behøver ikke komme fra supermarkedet. Faktisk kan du fodre din kanin med vilde planter hele året rundt og stadig fodre varieret. De vilde planter har oftest astringente egenskaber, hvilket betyder, at de lindrer diarre og dermed kan fodres til kaniner i alle aldre og med sarte maver.

Vilde planter til kaniner

Det er vigtigt, når du plukker vilde planter til din kanin at du kun plukker fra område, hvor du ved, at der ikke er sprøjtet fornyligt med plantegift. Du bør hellere ikke plukke tæt ved trafikkerede veje, hvor planterne kan være dækket af os.

Sørg for ikke at plukke planten op med roden. Den skal gerne blive stående, så du selv og andre fortsat kan få glæde af den.

PlantenavnSpiselig del af plantenEgenskaber
BrombærBladeneBrombær siges, at være et af de mest effektive midler mod mild diarre hos kaniner.
Alm. fuglegræsHele plantenEn lav blomstrende ukrudt, der findes i mange græsplæner. Har et højt indhold af vitaminer og mineraler.
KløverHele plantenEn god kilde til protein. Er især god at fodre med under fældning.
MælkebøtterHele plantenMælkebøtter virker vanddrivende og har også en stimulerende effekt på nyrerne. Har kaninen blæreproblemer kan den vanddrivende effekt hjælpe. Mælkebøtter har dog også en vis afførende effekt, så giv kun i mindre mængder. De smager dog så godt, at hvis kaninen er gået fra sit foder kan det være en god idé at lokke med lidt mælkebøtter.
BurresnerreHele plantenKaniner skal normalt lige vænne sig til smagen, men når de først har det, så elsker de den. Kan gives ved mild diarre. Virker vanddrivende.
GræsHele plantenAlle typer græs kan gives. Har et højt fiberindhold. Der må aldrig gives afklippet græs fra plæneklipperen, da klipningen gør at græsset hurtigt begynder at gære.
VejbredHele plantenIndeholder mange vitaminer og mineraler. Har vanddrivende egenskaber og virker mod tynd mave. Siges også at kunne bekæmpe infektion i kroppen.
HindbærBladeKan gives ved tynd mave.
Vilde jordbærBladeKan gives ved tynd mave
Alm. røllikeHele plantenKan gives ved tynd mave. Virker også vanddrivende og bruges som antiseptisk behandling ved blæreproblemer.

Giftige planter og kaniner

Mange kaninejere er bekymrede for at give vilde planter til deres kaniner i frygt for at planterne er giftige. Der har dog kun været meget få tilfælde af forgiftning, og kaniner virker til at kunne spise planter, som ellers anses for at være giftige for andre dyr. Kaniner reagerer bl.a. ikke på giftstoffet pyrrolizidin alkaloider, som findes i flere giftige planter.

Mange af de planter, som er giftige, har en grim smag og virker irriterende i mund og svælg. Derfor er det usandsynligt, at kaninen vil spise planten i større mængder. Mange giftige planter er ikke dødelige, og derfor vil kaninen ikke dø af det, selvom den spiser den. I stedet vil den måske få dårlig mave eller andre tilsvarende symptomer.

Planter, der ellers anses for at være uskadelige, kan dog paradoksalt nok virke giftige eller skadelige for helbredet, hvis de spises i meget store mængder eller blot dagligt over en længere periode.
Som med alting når det gælder kaniners kost, så er det vigtigt at fodre moderat og varieret.

Er du i tvivl om en plante, så er det bedre ikke at fodre med den. Hvis den er giftig, vil der være en reaktion inden for 6 timer.

Vil du læse mere om vilde planter?
“Rabbit Nutrion” af Virgina Richardson
“Textbook of Rabbit Medicine” af Harcout-Brown

 

One thought on “Vilde planter

 1. Hej. Jeg vil lave en Kaninfold hvor jeg gerne vil have nogle stedsegrønne buske og nogle små træer, men jeg kan ikke finde nogen steder hvilke buske og træer som jeg kan plante uden at de er giftige eller at de bliver spist. Har I nogle forslag?

  1. Der er ikke særlig meget, der er giftigt for kaniner. Hvis der er plads til det, vil det være rigtig fint at plante hasselnøddebuske. De vokser hurtigt til, så du har masser af friske, lækre grene at give kaninerne. Både blade og grene smager godt, de giver godt med læ og om vinteren er der nødder, de kan spise. Enhver kaninhave bør have hasselnøddebuske 🙂 Men ligesom med alle andre træer, så er du nok nødt til at beskytte dem mens de er helt små. Hvis det er fordi du ønsker læ og buske, som kaninerne slet ikke rører, så kan du vælge kristtorn. Det er både et træ og en busk. Du kan også plante havegræsser – sjovt nok bliver der kun nippet til dem, de bliver ikke spist. Der findes en række flotte blomstrende stauder, som kaninerne ikke spiser, såsom tusindstråle.
   Du kan få lidt inspiration til planter i haven på http://www.kaninsnak.dk

   1. Mange tak for hurtigt og uddybende svar. Når du skriver havegræsser, er der så nogen bestemte som er mere egnede end andre?

   2. Der er ikke nogen tommelfingerregel, da det kræver lidt flere haveejere tester, men elefantgræs synes at blive spist, mens de mindre græsser får lov at være i fred.

   1. Skvalderkål er en glimrende spise til kaniner. De vil gerne have de unge lysegrønne skud, mens de ældre mørkere blade får lov til at blive liggende i buret.
    Valget mellem mælkebøtte og skvalderkål er vist svært – de vælder det ene eller det andet nogenlunde lige ofte.

 2. Vi er ved at lave en plads til to kaniner i haven. De skal bo i legehuset med udgang til en løbegård. Der er mest jord i løbegården lige nu. Vil det være en gid ide at så græs derinde, eller lade bunden være jord så de kan grave.
  Desuden er vi i tvivl om det er noget problem at lade dem gå sammen. De bliver begge neutraliseret.

  1. Det er en rigtig god ide at så græs derinde. Men endnu bedre, hvis I sår noget engblanding. I kan købe en engblanding i de fleste plantecentre, men ellers kan I også købe særlige kanin-venlige frø hos Galensgarden.co.uk. I vil dog nok opdage, at det kommer til at tage lang tid, når I samtidig har kaninerne, der spiser det hele. Det perfekte scenario, der vil være bedst på sigt, vil være at I etablerer kaningården nu og venter med at få kaninerne til næste år. Derudover vil det være en rigtig god ide at plante nogle store buske, så kaninerne kan søge læ for regn, vind, sol osv. I kan plante hassel. Og sørg også for at der er et område, hvor de kan grave, og sæt gerne nogle træstubbe eller små kaninhuse, så de kan komme lidt op og sidde. Kaniner kan godt lide at være oppe i højden og skue ud. Udover at der skal være noget spændende for dem at lave, så er pladsen jo absolut også vigtig. Tommelfingerregel er, at der skal være mindst 9m2 per kanin, og gerne meget mere. De to kaniner vil elske at gå sammen – hvis de er neutraliserede, og I sammenfører dem først. I kan ikke forvente at to fremmede kaniner bare kan lide hinanden, og slet ikke, hvis pladsen ikke er til det. Så det skal I lige være opmærksomme på.

 3. Hej. Vi er i den ulykkelige situation at vi mistede vores kanin i weekenden.
  Vi nåede kun at have hende/kanin i ca 2 mdr. Hun blev hastet til dyrlæge da jeg opdagede de første symptomer: nedsat aktivitet, ingen interesse for hendes mennesker, ingen appetit, og ville tilsyneladende gerne ligge køligt og strække mave.
  Vi havde en klar formodning om at hun havde spist rododendron og det var beskeden dyrlægen fik. Hun var endnu ikke apatisk.
  Alligevel sendes hun hjem i behandling for en formodet blærebetændelse??? Hun dør mindre end et døgn efter hun har været hos dyrlægen.
  Hvordan behandles en forgiftning normalt hos kanin? Jeg vil gerne høre om der er nogle med erfaring for forgiftning – inden jeg unødigt hidser mig op…
  Det skal siges at vi selv var på vej til udlandet, så vi afleverede kaninen/Nina hos dyrlægen på vej til lufthavnen og fik min erfarne hundeopdrætter mor til at hente og passe Nina, så derfor har jeg ikke selv snakket med dyrlægen endnu.
  Tak for råd og vejledning.

  1. Hej, jeg er ked af at læse om jeres tab, og jeg beklager meget at I først får svar nu. Det er hårdt ,når man føler at ens dyr er blevet fejlbehandlet – og at det har så fatale konsekvenser. Der har jo tydeligvis været meget mere galt end bare en blærebetændelse, når jeres kanin dør. Og blærebetændelse er heller ikke de symptomer, som du beskriver. Det er jo sent at spørge nu, men havde jeres kanin en oppustet mave? Det kunne lyde som trommesyge. Her går det rigtig hurtigt, hvis man ikke får akut behandling hos dyrlægen – og selv i det tilfælde, så er man ikke sikker på at kaninen overlever.

   Var der tale om forgiftning (det sker sjældent hos kaniner med vilde planter, det ses mere normalt med medicin), så vil dyrlægen skulle sætte ind med at sikre at organerne ikke slår fra og få forgiftningen ud af kroppen. Der er forskellige muligheder, afhængig af hvilken type forgiftning, der er tale om. Ved forgiftning vil du oftest se åndedrætsproblemer, uro osv, så umiddelbart lyder det ikke som en forgiftning, men absolut heller ikke som blærebetændelse, snarere som trommesyge.

 4. Hej! Jeg har hørt, at vedbend/efeu er giftig. Ved I, om den er farlig for kaniner? Og tak for en fantastisk side!!

  1. Kaniner spiser ikke efeu, så det skal du ikke være bekymret ved. Det skal lige tilføjes, at der faktisk meget sjældent rapporteres om forgiftning hos kaniner – de kan tåle giftige stoffer, som mennesker, hunde og katte ikke kan. Derfor kan det nogle gange være svært at vide om en plante er giftig for en kanin, for det behøver den ikke være bare fordi den er kendt for at være giftig. Men har aldrig hørt om en kanin, der har spist efeu.

   1. Jeg har netop stået og observeret min kanin spise et efeu blad! Skal jeg nu være bekymret for den mave?

   2. Nej. Det er ikke en slem forgiftning, men altid godt at holde øje med ens kanin og hjælpe den, hvis den har maveproblemer.

 5. Hej

  Kan godt være det er et lidt mærkeligt spørgsmål, men hvis man plukker mælkebøtter og kløver i naturen, kan der jo være en risiko for, at hunde har tisset på det. Gør dette ikke noget??? – hvis man lige skyller det under vandhane inden det gives

  1. Nej, det sker der ikke noget ved. Det regner jo også væk. Og i naturen ville en kanin jo også spise noget, som et rådyr, ræv eller lignende have tisset på. Hvis det er, så tror jeg at kaninen vil lade være med at spise det, da den jo godt kan lugte det.

 6. Hej,
  Mine kaniner løber frit i haven, og jeg har derfor ikke 100% styr på hvad de spiser. Jeg har hørt mange steder, at hyld er giftige for kaniner. Vi har to hyldetræer i haven, og mine kaniner spiser ikke blomsterne eller bærrerne, men enkelte gange har jeg set dem spise nogle nedfaldne blade fra hyldetræerne. Er det farligt?
  Mange hilsner

  1. Bladene er ikke giftige for kaniner. Du vil oftest opdage, at kaniner faktisk ikke spiser det, der er giftigt for dem. Naturen er sådan indrettet, at giftige planter smager bitter og grimt, så dine kaniner vil formentlig kunne lugte det eller hurtigt opdage det med en enkel smagsprøve.

 7. Vi har lige fået en kanin den løber fri rundt i lejligheden når vi er hjemme, hun spiser bladene fra fredslilje, jeg har hørt fra flere at den er giftig. gælder dette også for kaniner.

  1. Det er meget, meget sjældent at kaniner får forgiftning og når de gør, så er det dårlig mave. De fleste giftige planter er ikke giftige for kaniner, fordi de kan tåle de giftige stoffer, som f.eks hunde og katte ikke kan. Derfor er det svært at sige om en plante er giftig eller ej, da det ikke er med udgangspunkt i kaniner at det er vurderet om de er giftige. Men hvis din kanin spiser det, så kan det ikke være helt giftigt. Men er du nervøs, så flyt planten.

 8. Hej vil jeg kunne plante en sørgepil ude ved mine udendørskaniner. Plejer kaniner at spise af piletræer og er de giftige?

  1. De vil med meget stor sandsynlighed ikke gide spise det. Det er ikke noget, kaniner spiser.

 9. Kære kaninhåndbogen
  Jeg har en kanin (på godt et halvt år) i udebur i min have. Den får lov at løbe i hele den indhegnede have hele dagen, men kommer ind i buret om aftenen.
  Nu kommer alle forårsblomster og planter jo op og jeg har ikke helt styr på, hvad der er giftigt og hvad der ikke er. Men bl.a. har jeg nogle trompetliljer (Tror jeg de hedder), som vist er giftige. Vil du anbefale, at jeg fjerner potentielt giftige planter i haven? Det virker lidt uoverskueligt, men det er også vigtigt for mig, at kaninen har et trygt og aktivt liv i haven. Ville du føle dig tryg ved at lade en kanin løbe frit i en have, hvor nogle planter måske er giftige? Tak for en rigtig god håndbog 👍
  Mvh. Marlene

  1. Hej marlene, hvis der ellers er masser af spise i haven, så er det ikke noget problem med giftige planter. Der er også stor forskel på hvem en plante er giftig for – kaniner kan tåle meget mere end, f.eks hunde. Men hvis man sætter en kanin på et afgrænset område i lang tid, hvor der ikke er andet den kan spise, så kan man nok godt risikere at den vil spise en giftig plante, men ellers nej. Giftige planter lugter og smager grimt, så hvis din kanin smagte på den, så ville den hurtigt opdage at den ikke skulle spise videre.

 10. Hej
  Vi overvejer at anskaffe os to kaniner i sensommeren. Vi tænker det som er fint tidspunkt, da vi så er kommet hjem fra ferie og der stadig er god tid til de kolde måneder.

  Det skal være ude kaniner.

  Vi gør os derfor lige nu mange overvejelser. De vil jo skulle have en løbegård af en vis størrelse, og da vi gerne vil have, at den skal kunne integreres visuelt med huset og haven, tænker vi på hvordan det vil være at lade slyngplanter vokse op af den, Feks ved stolperne, tænker Feks klematis? Det nytter bare ikke hvis de er giftige for kaninerne 🙂

  Håber på gode råd:)

  1. Det lyder som en rigtig god idé, I pusler med! Undskyld det sene svar. Selvom planter er giftige, betyder det ikke at de er giftige for kaniner – eller at kaninerne overhovedet gider røre dem. Faktisk kan kaniner tåle giftige stoffer i planter, som katte, mennesker og hunde ikke kan, og derfor når man taler om giftige planter er de oftest ikke giftige for kaniner. Men man ved jo aldrig. Kaniner kan dog godt more sig med at klippe stængler af planter, så selvom de ikke spiser jeres klematis, så kan de hurtigt ødelægge den.

   I kan sagtens lade klematis vokse op dog – så sætter I bare noget hønsenet i en bue omkring stammen op til en vis højde. Det virker helt fint. Så kan kaninerne ikke komme til. Kaniner spiser ikke noget, der er giftigt, hvis de har andet at spise. Når noget er giftigt, så smager og lugter det grimt. Så hvis jeres kaniner har adgang til en masse lækkert i indhegningen, så bør de ikke gide bruge kræfter på at ødelægge jeres slyngplanter.

   udover klematis, kan I også overveje tobakspibeplante eller klatrehortensia.

 11. Hej 🙂
  Jeg kom tidligere i dag til at give min kanin 2 eller 3 smørblomster sammen med det græs jeg havde plukket til ham. Han fik dem mellem 13:30-14 stykker. Hans adfærd er ikke ændret, han spiser stadig og er stadig nysgerrig med masser af energi. Men er det noget jeg skal være bekymret for at han har indtaget?

  På forhånd tak

 12. Hej Kaninhåndbogen. Jeg har netop klippet nogle store laurbær. Kaninerne holder nysgerrigt øje fra løbegården… Kan de tåle laurbærgrene? Venlig hilsen Jacob

 13. Hej
  V har stor have med alt muligt, men vores kaniner ( har haft dem 2 måneder ) har fået stor løbegård i den gamle hundegård. Med finmasket net nederst og brede tremmer øverst.
  Der hænger Ribes sanguinerum ned over hegnet. Kan de tåle dem og hvad med bærrene der falder ned?

  Der er ikke meget mad i løbegården, så de får det jeg giver dem. Og nu på denne årstid vil jeg da gerne bruge noget af havens naturlige føde, men Synes det er svært at finde info om hvilke planter der er giftige….

  De får også lidt snerler og lidt blade/blomster fra roser. Er det ok?

  Med venlig hilsen Pernille

  1. Snerler og roser er fint, men nok ikke det, din kanin vil spise mest af. Find friske grene med blade fra piletræer, bøgetræer, nøddetræer osv. Pluk vildt græs, brombærgrene med blade, hindbærgrene osv.

   Hvis du har lyst til at fodre med vildt, så er bogen “Animal nutrition” en fin lille bog, som du kan købe på amazon.co.uk

   Ribes er ikke kaninmad. Den vil helt sikkert ikke spise det. Måske du kan plante lidt spiselige buske i hundegården? Sæt nogle store krukker med f.eks hindbær, brombør, hasselnød piletræ, og sæt hønsenet rundt om de nederste 20 cm, så busken får en chance for at komme op i højden. Især hasselnød vokser meget ivrigt, så det vil være en fin idé.

 14. Det vil sige, at hvis jeg udvide kaninerne bur med et stykke af staudebedet, så vil de kun spise det de kan tåle?
  Lige nu har de terrassen, men de nyder jo at være på græs – staudebedet er dog i vejen..
  Men om lidt er det slut med blomster der – de har manglet vand! Og normalt vil jeg klippe stauderne ned, men kaninerne kunne jo spise dem ned i stedet! (Lige nu vender 2 af planterne ud mod indhegningen. “Kaninøre” var de spist alt de kan nå af! Den and e n kan jeg ikke huske hvad hedder, men den smager åbenbart dårligt for den spiser de ikke af…

 15. Må kaniner få efeu?
  Der er ikke så meget grønt i haven og jeg tog derfor et par grene indenfor. Men blir uni tvivl.
  Umiddelbart kan jeg læse et andet sted, at det er giftigt i store mængder. Hvad er mon store mængder og vil det sige jeg helt skal undlade at give dem efeu?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *