↑ Tilbage til Foderguide til kaniner

Print denne Side

Vilde planter

Kaninmad behøver ikke komme fra supermarkedet. Faktisk kan du fodre din kanin med vilde planter hele året rundt og stadig fodre varieret. De vilde planter har oftest astringente egenskaber, hvilket betyder, at de lindrer diarre og dermed kan fodres til kaniner i alle aldre og med sarte maver.

Vilde planter til kaniner

Det er vigtigt, når du plukker vilde planter til din kanin at du kun plukker fra område, hvor du ved, at der ikke er sprøjtet fornyligt med plantegift. Du bør hellere ikke plukke tæt ved trafikkerede veje, hvor planterne kan være dækket af os.

Sørg for ikke at plukke planten op med roden. Den skal gerne blive stående, så du selv og andre fortsat kan få glæde af den.

PlantenavnSpiselig del af plantenEgenskaber
BrombærBladeneBrombær siges, at være et af de mest effektive midler mod mild diarre hos kaniner.
Alm. fuglegræsHele plantenEn lav blomstrende ukrudt, der findes i mange græsplæner. Har et højt indhold af vitaminer og mineraler.
KløverHele plantenEn god kilde til protein. Er især god at fodre med under fældning.
MælkebøtterHele plantenMælkebøtter virker vanddrivende og har også en stimulerende effekt på nyrerne. Har kaninen blæreproblemer kan den vanddrivende effekt hjælpe. Mælkebøtter har dog også en vis afførende effekt, så giv kun i mindre mængder. De smager dog så godt, at hvis kaninen er gået fra sit foder kan det være en god idé at lokke med lidt mælkebøtter.
BurresnerreHele plantenKaniner skal normalt lige vænne sig til smagen, men når de først har det, så elsker de den. Kan gives ved mild diarre. Virker vanddrivende.
GræsHele plantenAlle typer græs kan gives. Har et højt fiberindhold. Der må aldrig gives afklippet græs fra plæneklipperen, da klipningen gør at græsset hurtigt begynder at gære.
VejbredHele plantenIndeholder mange vitaminer og mineraler. Har vanddrivende egenskaber og virker mod tynd mave. Siges også at kunne bekæmpe infektion i kroppen.
HindbærBladeKan gives ved tynd mave.
Vilde jordbærBladeKan gives ved tynd mave
Alm. røllikeHele plantenKan gives ved tynd mave. Virker også vanddrivende og bruges som antiseptisk behandling ved blæreproblemer.

Giftige planter og kaniner

Mange kaninejere er bekymrede for at give vilde planter til deres kaniner i frygt for at planterne er giftige. Der har dog kun været meget få tilfælde af forgiftning, og kaniner virker til at kunne spise planter, som ellers anses for at være giftige for andre dyr. Kaniner reagerer bl.a. ikke på giftstoffet pyrrolizidin alkaloider, som findes i flere giftige planter.

Mange af de planter, som er giftige, har en grim smag og virker irriterende i mund og svælg. Derfor er det usandsynligt, at kaninen vil spise planten i større mængder. Mange giftige planter er ikke dødelige, og derfor vil kaninen ikke dø af det, selvom den spiser den. I stedet vil den måske få dårlig mave eller andre tilsvarende symptomer.

Planter, der ellers anses for at være uskadelige, kan dog paradoksalt nok virke giftige eller skadelige for helbredet, hvis de spises i meget store mængder eller blot dagligt over en længere periode.
Som med alting når det gælder kaniners kost, så er det vigtigt at fodre moderat og varieret.

Er du i tvivl om en plante, så er det bedre ikke at fodre med den. Hvis den er giftig, vil der være en reaktion inden for 6 timer.

[important]Vil du læse mere om vilde planter?
“Rabbit Nutrion” af Virgina Richardson
“Textbook of Rabbit Medicine” af Harcout-Brown

[/important]

22 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Mie

  Hej. Jeg vil lave en Kaninfold hvor jeg gerne vil have nogle stedsegrønne buske og nogle små træer, men jeg kan ikke finde nogen steder hvilke buske og træer som jeg kan plante uden at de er giftige eller at de bliver spist. Har I nogle forslag?

  1. Kaninhåndbogen

   Der er ikke særlig meget, der er giftigt for kaniner. Hvis der er plads til det, vil det være rigtig fint at plante hasselnøddebuske. De vokser hurtigt til, så du har masser af friske, lækre grene at give kaninerne. Både blade og grene smager godt, de giver godt med læ og om vinteren er der nødder, de kan spise. Enhver kaninhave bør have hasselnøddebuske 🙂 Men ligesom med alle andre træer, så er du nok nødt til at beskytte dem mens de er helt små. Hvis det er fordi du ønsker læ og buske, som kaninerne slet ikke rører, så kan du vælge kristtorn. Det er både et træ og en busk. Du kan også plante havegræsser – sjovt nok bliver der kun nippet til dem, de bliver ikke spist. Der findes en række flotte blomstrende stauder, som kaninerne ikke spiser, såsom tusindstråle.
   Du kan få lidt inspiration til planter i haven på http://www.kaninsnak.dk

   1. Mie

    Mange tak for hurtigt og uddybende svar. Når du skriver havegræsser, er der så nogen bestemte som er mere egnede end andre?

   2. Kaninhåndbogen

    Der er ikke nogen tommelfingerregel, da det kræver lidt flere haveejere tester, men elefantgræs synes at blive spist, mens de mindre græsser får lov at være i fred.

 2. Louise

  Kaniner kan godt tåle skvalderkål, ikke?

  🙂

  1. Kaninhåndbogen

   Jo, skvalderkål er rigtig sundt. Ved ikke om de gider spise det dog, men supersundt spise.

   1. Henrik Tougaard

    Skvalderkål er en glimrende spise til kaniner. De vil gerne have de unge lysegrønne skud, mens de ældre mørkere blade får lov til at blive liggende i buret.
    Valget mellem mælkebøtte og skvalderkål er vist svært – de vælder det ene eller det andet nogenlunde lige ofte.

 3. Stinne

  Vi er ved at lave en plads til to kaniner i haven. De skal bo i legehuset med udgang til en løbegård. Der er mest jord i løbegården lige nu. Vil det være en gid ide at så græs derinde, eller lade bunden være jord så de kan grave.
  Desuden er vi i tvivl om det er noget problem at lade dem gå sammen. De bliver begge neutraliseret.

  1. Kaninhåndbogen

   Det er en rigtig god ide at så græs derinde. Men endnu bedre, hvis I sår noget engblanding. I kan købe en engblanding i de fleste plantecentre, men ellers kan I også købe særlige kanin-venlige frø hos Galensgarden.co.uk. I vil dog nok opdage, at det kommer til at tage lang tid, når I samtidig har kaninerne, der spiser det hele. Det perfekte scenario, der vil være bedst på sigt, vil være at I etablerer kaningården nu og venter med at få kaninerne til næste år. Derudover vil det være en rigtig god ide at plante nogle store buske, så kaninerne kan søge læ for regn, vind, sol osv. I kan plante hassel. Og sørg også for at der er et område, hvor de kan grave, og sæt gerne nogle træstubbe eller små kaninhuse, så de kan komme lidt op og sidde. Kaniner kan godt lide at være oppe i højden og skue ud. Udover at der skal være noget spændende for dem at lave, så er pladsen jo absolut også vigtig. Tommelfingerregel er, at der skal være mindst 9m2 per kanin, og gerne meget mere. De to kaniner vil elske at gå sammen – hvis de er neutraliserede, og I sammenfører dem først. I kan ikke forvente at to fremmede kaniner bare kan lide hinanden, og slet ikke, hvis pladsen ikke er til det. Så det skal I lige være opmærksomme på.

 4. esther

  må kaniner få tvetand ??

 5. Gitte

  Hej. Vi er i den ulykkelige situation at vi mistede vores kanin i weekenden.
  Vi nåede kun at have hende/kanin i ca 2 mdr. Hun blev hastet til dyrlæge da jeg opdagede de første symptomer: nedsat aktivitet, ingen interesse for hendes mennesker, ingen appetit, og ville tilsyneladende gerne ligge køligt og strække mave.
  Vi havde en klar formodning om at hun havde spist rododendron og det var beskeden dyrlægen fik. Hun var endnu ikke apatisk.
  Alligevel sendes hun hjem i behandling for en formodet blærebetændelse??? Hun dør mindre end et døgn efter hun har været hos dyrlægen.
  Hvordan behandles en forgiftning normalt hos kanin? Jeg vil gerne høre om der er nogle med erfaring for forgiftning – inden jeg unødigt hidser mig op…
  Det skal siges at vi selv var på vej til udlandet, så vi afleverede kaninen/Nina hos dyrlægen på vej til lufthavnen og fik min erfarne hundeopdrætter mor til at hente og passe Nina, så derfor har jeg ikke selv snakket med dyrlægen endnu.
  Tak for råd og vejledning.

  1. Kaninhåndbogen

   Hej, jeg er ked af at læse om jeres tab, og jeg beklager meget at I først får svar nu. Det er hårdt ,når man føler at ens dyr er blevet fejlbehandlet – og at det har så fatale konsekvenser. Der har jo tydeligvis været meget mere galt end bare en blærebetændelse, når jeres kanin dør. Og blærebetændelse er heller ikke de symptomer, som du beskriver. Det er jo sent at spørge nu, men havde jeres kanin en oppustet mave? Det kunne lyde som trommesyge. Her går det rigtig hurtigt, hvis man ikke får akut behandling hos dyrlægen – og selv i det tilfælde, så er man ikke sikker på at kaninen overlever.

   Var der tale om forgiftning (det sker sjældent hos kaniner med vilde planter, det ses mere normalt med medicin), så vil dyrlægen skulle sætte ind med at sikre at organerne ikke slår fra og få forgiftningen ud af kroppen. Der er forskellige muligheder, afhængig af hvilken type forgiftning, der er tale om. Ved forgiftning vil du oftest se åndedrætsproblemer, uro osv, så umiddelbart lyder det ikke som en forgiftning, men absolut heller ikke som blærebetændelse, snarere som trommesyge.

 6. Sanne Marie Andersen

  Hej! Jeg har hørt, at vedbend/efeu er giftig. Ved I, om den er farlig for kaniner? Og tak for en fantastisk side!!

  1. Kaninhåndbogen

   Kaniner spiser ikke efeu, så det skal du ikke være bekymret ved. Det skal lige tilføjes, at der faktisk meget sjældent rapporteres om forgiftning hos kaniner – de kan tåle giftige stoffer, som mennesker, hunde og katte ikke kan. Derfor kan det nogle gange være svært at vide om en plante er giftig for en kanin, for det behøver den ikke være bare fordi den er kendt for at være giftig. Men har aldrig hørt om en kanin, der har spist efeu.

 7. Lisa

  Hej

  Kan godt være det er et lidt mærkeligt spørgsmål, men hvis man plukker mælkebøtter og kløver i naturen, kan der jo være en risiko for, at hunde har tisset på det. Gør dette ikke noget??? – hvis man lige skyller det under vandhane inden det gives

  1. Kaninhåndbogen

   Nej, det sker der ikke noget ved. Det regner jo også væk. Og i naturen ville en kanin jo også spise noget, som et rådyr, ræv eller lignende have tisset på. Hvis det er, så tror jeg at kaninen vil lade være med at spise det, da den jo godt kan lugte det.

 8. Marie Louise

  Kan kaniner tåle ribs? Vi har nemlig et stort ribstræ i haven og der vil vi gerne lave en løbegård til dem.

  1. Kaninhåndbogen

   Det kan de godt.

 9. Caroline

  Så kaniner må ikke få brombær??? 🤔😄

  1. Kaninhåndbogen

   Jo, det må de skam godt 🙂

 10. Mathilde

  Hej,
  Mine kaniner løber frit i haven, og jeg har derfor ikke 100% styr på hvad de spiser. Jeg har hørt mange steder, at hyld er giftige for kaniner. Vi har to hyldetræer i haven, og mine kaniner spiser ikke blomsterne eller bærrerne, men enkelte gange har jeg set dem spise nogle nedfaldne blade fra hyldetræerne. Er det farligt?
  Mange hilsner

  1. Kaninhåndbogen

   Bladene er ikke giftige for kaniner. Du vil oftest opdage, at kaniner faktisk ikke spiser det, der er giftigt for dem. Naturen er sådan indrettet, at giftige planter smager bitter og grimt, så dine kaniner vil formentlig kunne lugte det eller hurtigt opdage det med en enkel smagsprøve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>