↑ Tilbage til Foderguide til kaniner

Print denne Side

Hvor meget drikker en kanin?

Ligesom alle andre dyr har kaniner brug for adgang til ren, frisk vand. Det er bedst at give din kanin vand i en skål frem for en vandflaske, da nogle kaniner har sværere ved at drikke af vandflaske.

Hvor meget drikker en kanin?

Kaniner drikker ikke meget. I gennemsnit drikker en kanin 50-100 ml. vand om dagen – per kg. Men dette varierer rigtig meget i forhold til hvad kaninen får at spise.

Spiser din kanin meget kraftfoder, hø eller har den adgang til en saltsten, vil den drikke mere end gennemsnittet. Får din kanin til gengæld frisk græs (som består af ca. 85% vand) eller mange vandholdige grøntsager, så vil den drikke meget mindre. Faktisk helt ned til 50% mindre end en kanin, der kun spiser hø og kraftfoder.

Er det varmt, vil din kanin også drikke mere end den plejer.

Det er vigtigt, at du udskifter vandet hver dag, så der ikke danner sig bakterier i vandet. Tjek at der ikke vokser alger i flasken eller i skålen, og sørg for at de begge vaskes grundigt mindst én gang om ugen. Er din kanin udekanin skal du sikre dig, at vandet ikke fryser til is om vinteren.

Kaniner, der drikker unormalt meget, kan være syge, så hold jævnligt øje med, hvor meget din kanin drikker.

Vand i flasker

Der findes to typer vandflasker til kaniner. Den ene er standardtypen, hvor kaninen drikker fra et metalrør med flere kugler indeni. Tyngekraften sørger for, at kuglen ligger nederst i røret, så vandet ikke løber ud, for kaninen begynder at slikke og dermed skubber kuglerne op.

Disse vandflasker har en tendens til at lække, og en del kaniner får ikke nok vand ud af dem og begynder derfor at bide i dem.

Den anden type har en anden hældning på røret, kaninen drikker fra, så der er ikke nogen kugler. Det betyder også, at de ikke larmer, hvilket er et plus, hvis din kanin har bur inde i dit soveværelse.

Flasker kan rengøres med en flaskerenser, men det kan være svært at få dem helt rene. Det kan være nødvendigt at købe rengøringstabs til flasker for en mere grundig rengøring.

Om vinteren kan vandet fryse til is. Du kan putte en gammel uldsok på flasken eller købe noget bobleplast at vikle omkring. Tjek også at tuden virker og ikke er frosset fast – i dag er de fleste tude lavet i materiale, der ikke fryser fast, men tjek hellere en gang for meget.

Ikke alle kaniner er glade for at drikke at flaske. Hvis din kanin ikke kan finde ud af det, så prøv at smøre banan på tuden.

Vand i skåle

Det er langt mere naturligt for kaniner at drikke af en vandskål end af en flaske, og de fleste kaniner foretrækker også skålen. Ulempen er, at der let kan ryge hø, pels og andet snavs i vandet. Sørg derfor for at vandskålen står væk fra toilettet og høbakken, og at du skifter vandet ofte.

Hvis din kanin har en tendens til at vælte sin vandskål, kan du købe vandskåle til fugle, som sættes fast på buret. Men ellers er keramikskåle de bedste, da de ikke er helt så lette at kaste rundt med.

 

2 kommentarer

  1. Josephine

    Vi fik vores kanin igår. Han er 12 uger. Han har slet ikke rørt vandet og der er 24 timer siden vi tog ham med hjem. Det bekymrer mig! Er det normalt?

    1. Kaninhåndbogen

      Det er faktisk normalt, fordi det kan være lidt skræmmende at flytte ind i et hjem hos fremmede mennesker. Mon ikke han drikker og spiser fint nu?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>