↑ Tilbage til Foderguide til kaniner

Print denne Side

Hø og græs

Det mest naturlige foder for kaniner er græs. Græs består af vitaminer, mineraler og fibre. Kaniner er skabt til at leve af græs, og ideelt set bør din kanin have adgang til at græsse et par timer hver dag. Har din kanin ikke adgang til en have, så kan du plukke græs dagligt til den. Et alternativ til græs er hø.

Græs

Græs er ikke bare græs, men består af en masse forskellige sorter.

Græs har et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre, som dog varierer i forhold til årstiderne og sorterne. Særligt indholdet af D-vitamin varierer i forhold til hvor meget sol, græsset har fået. Jo mere sol, jo højere er indholdet af D-vitamin.

Indholdet af protein i græs varierer fra 0,3% i modent græs til 3% i nyt, gødet græs. Hvis indholdet af proteiner er højt, er fiberindholdet tilsvarende lavere. Hos rajgræs ligger fiberindholdet på 30,5% og hos timote på 34,1%. Det høje indhold af fibre er væsentligt for kaninerne, som har brug for fibre til at opretholde en god tarm- og mavefunktion og til at slibe tænderne.
Læs mere om kaninernes behov for fibre, mineraler og proteiner

Indholdet af vandopløselige kulhydrater ligger på 20-30%. Ungt græs (forårsgræs) har et højere indhold af kulhydrater, mens mere modent græs har et lavere indhold.

Hvis din kanin har adgang til haven, kan du lade den græsse dagligt. Du må ikke give græsrester fra plæneklipperen, da dens specielle skæring får græsset til at gære med det samme. Du må sagtens gerne selv klippe med en saks. Du skal også være opmærksom på, at hvis du henter græs fra andre steder end din have kan der være risiko for at du bringer parasitter fra ræve eller hunde med hjem til din kanin.

Som et alternativ kan du dyrke græs i en potte og supplere med kvalitetshø (tørret græs).

På grund af den store mængde græs en kanin spiser hver dag er det sjældent praktisk muligt at give den nok frisk græs til at dække dens behov – hvis det er en indekanin uden adgang til en have. Løsningen er i så fald at erstatte græsset med hø.

Hø er blot græs, der er tørret. Godt hø er grønt, lugter sødt og må ikke være støvet. I tørringsprocessen forsvinder nogle af de vigtige næringsstoffer, og samtidig afhænger vitaminindholdet af hvordan græsset er blevet tørret.

Jo grønnere høet er, jo tættere ligger det ernæringsmæssigt på græs. Hvis høet er meget brunt vil det have et højt indhold af fibre, men ikke så mænge næringsstoffer.

Ligesom ved frisk græs kan der også være parasitter i høet fra eks. rotter, som har haft adgang til høet under tørringen. Er høet støvet kan det give infektioner og irritationer, så brug tid på at vælge det rigtige hø til din kanin.

På trods af vigtigheden af at spise hø, så er en del kaniner lidt tilbageholdende. Formentlig fordi det ligger mere naturligt for dem at spise frisk og vandholdigt grønt fremfor tørfoder. Du er dog nødt til at tænke kreativt ved at skære ned på kraftfoderet, forsøge dig med forskellige typer hø, og blande det op med urter og lignende, for at overbevise din kanin om at det er en god idé.

For inspiration til selv at lave dit hø se guiden på www.therabbithouse.com

Halm

Halm er egentlig et restprodukt af kornene og har en meget lavere næringsværdi end hø, og kan derfor ikke bruges som en erstatning for græs eller hø.
Til gengæld er halm fantastisk til isolering og strøelse hos udekaniner, der skal holde sig varme om vinteren.

Din kanin må gerne spise halm, men det er bare vigtigt, at det ikke er på bekostning af græs eller hø.

[important]For mere information:

“Textbook of rabbit medicine” af Harcout-Brown
“Hay and grass” af Tamsine Stone
Picking hay for sugar/starch sensitive horses

[/important]

14 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Kristina Rendboe

  Hej.
  Vi er ved at købe Kaninunger til vores datte. Den er ca 8-9 uger. Er det vigtigt at den får det samme foder som den plejer eller kan man godt bare lave et foder skift. Eller er det en ide at få lidt foder med så man langsomt laver et foder skift? Kan forstå de har lidt sart mave.
  Med venlig hilsen
  Kristin

  1. Kaninhåndbogen

   Det burde ikke give problemer at skifte fuldfoder, men det er altid godt at være på den sikre side og lave et langsomt foderskifte.

 2. Stinne

  Hejsa. Vi har anskaffet os to unger. De er nu 10 uger. De har en stor løbegård men indtil nu harvi haft afskærmet halvdelen fordi den del har græs. Hvornår må de få frit adgang til græs? De har fået lidt græs men ikke fri adgang. De får desuden hø, foderblanding, lidt frugt og grøntsager.

  1. Kaninhåndbogen

   I naturen har kaninunger fri adgang til græs…
   Når kaninunger har maveproblemer, skyldes det oftest parasitter eller bakterier. Frugt bør være en større årsag til bekymring end græs.

 3. Christina

  Hej. Vores kanin bor i et bur udenfor, hvor den har adgang til hø. Dog spiser den ikke så meget hø, når den er i buret. Den har et stort græsningsbur, hvor den opholder sig hver dag i mange timer, når vi er hjemme. Her har jeg set den spise græs. Ellers supplerer vi med tørfoder og forskelligt slags grønsager. Men burde den ikke spise mere hø, når den er i sit bur. Eller får den dækket sit behov, når den er på græs? Mvh Christina

  1. Kaninhåndbogen

   Hø er jo tørret græs, og det er absolut bedst at kaninen spiser “det levende” græs end tørret græs, så hvis jeres kanin spiser rigeligt med græs, så skal du ikke være bekymret. Der er ingen tvivl om at noget, der er saftigt og friskt smager bedre end noget, der er tørt, så det kan også være, at høet bare ikke smager særlig godt, når nu kaninen har vænnet sig til frisk græs. Hø findes i mange forskellige kvaliteter – det, du kan købe i Føtex og andre supermarkeder, er billigt møghø, så hvis det er den slags, så køb noget bedre og se om det ikke hjælper. På Gul&gratis.dk kan man også oftest finde usprøjtede mini-baller af frisk hø.

 4. Lisa Jordan

  Hej, er der begrænsninger på hvornår en kanin må “komme på græs”. Vi har en på 6 mdr der pga vinteren ikke har været på græs. Kan den lukkes ud nu hvis ellers det ikke blæser så meget?Og er der risiko for at hun vil overæde? Mvh Lisa

  1. Kaninhåndbogen

   Der er ikke risiko for at overæde, særligt ikke lige nu, hvor det er begrænset med græs. Men hvis din kanin ikke er vant til fibre, skal du selvfølgelig være opmærksom på det. Vejret er jo fint nu, og hvis I ikke har det for varmt i huset, må I gerne lukke kaninen ud på græs – bare sørg for at den bevæger sig. Den skal ikke sidde og kukkelure i et lille bur. Så en times tid, hvor den hopper rundt er fint.

 5. Helle Dræby

  Hvad må man give en dværv kanin ,jeg tænker på frugt som æbler og lignende. Må den også få ærter som man jo selv går og spiser i denne tid. Og agurk ,gulerødder. Tak for hjælp. Vil så gerne give min dværv kanin det så sundt og godt som mulig. Venlig hilsen Helle

  1. Kaninhåndbogen

   Din kanin må gerne få frugt, men begræns det lidt, da der er en del sukker i. Det bedste er at give varieret grønt, så din kanin får måske 3 forskellige typer grønt i løbet af ugen. Og sørg for at det primært er mørke bladgrøntsager – det er sundest.

 6. Karla

  Hej .
  Jeg har fået en kanin der er 14 uger. Den er rigtig sød og glad. Men den spiser næsten ingen hø (hø fra MaxiZoo med urter i). Jeg har læst her på kaninhåndbogen at den skal have fri adgang til piller ind til den er 28 uger. Men dens afføring afslører at den ikke spiser nok hø, for den er ofte helt blød og meget mørk. Navnet på pillerne er Versele Laga Cuni Fit. Skal den have begrænset foder eller er jeg nødt til at prøve andet hø (den spiser græs når den kommer ud ind i mellem, men er ikke super ivrig). Grøntsager gider den nærmest slet ikke (det er lykkedes den at spise lidt gulerod).
  Er det vigtigt at fodre på samme tid hver dag?
  mvh Karla

  1. Kaninhåndbogen

   Helt bløde som i smattet? Eller bare bløde? For bløde, skinnende kugler er nu bedre end små, hårde kugler. Det er lidt svært med de retningslinjer for hvor meget kaninfoder, de skal have. Det varierer meget hvem man spørger, for det afhænger jo også af foderet, men en kanin, der vokser skal naturligvis ikke begrænses i at få masser af næring og byggesten til kroppen. Det vil være fint at eksperimentere lidt med grøntsagerne, så din kanin får smag for det – prøv med jordskokker og rødbeder. Det plejer mange kaniner at kunne lide.

 7. Maria

  Hvor meget græs/hø spiser en dværgkanin ca. om dagen,når den er 8-9 uger og når den er fuldt udvokset?
  Er lidt i tvivl om hvor meget vi skal købe ind, inden vi får vores kanin hjem.
  Mvh
  Maria

  1. Kaninhåndbogen

   En fuldvoksen kanin spiser muligvis en pose hø på 2 uger, eller det er egentlig svært at sige. Nogle kaniner hiver nemlig høet ned i toiletbakken og så er det lige til at smide ud, og så ryger der meget. Hvis I har plads til det, så køb en Morten Korch høballe ude på landet. Der er til lang tid (hvis de opbevares tørt) og koster normalt kun omkring 25 kr, og så er det godt hø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>