Det mest naturlige foder for kaniner er græs. Græs består af vitaminer, mineraler og fibre. Kaniner er skabt til at leve af græs, og ideelt set bør din kanin have adgang til at græsse et par timer hver dag. Har din kanin ikke adgang til en have, så kan du plukke græs dagligt til den. Et alternativ til græs er hø.

Græs til kaniner

Græs er ikke bare græs, men består af en masse forskellige sorter.

Græs har et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre, som dog varierer i forhold til årstiderne og sorterne. Særligt indholdet af D-vitamin varierer i forhold til hvor meget sol, græsset har fået. Jo mere sol, jo højere er indholdet af D-vitamin.

Indholdet af protein i græs varierer fra 0,3% i modent græs til 3% i nyt, gødet græs. Hvis indholdet af proteiner er højt, er fiberindholdet tilsvarende lavere. Hos rajgræs ligger fiberindholdet på 30,5% og hos timote på 34,1%. Det høje indhold af fibre er væsentligt for kaninerne, som har brug for fibre til at opretholde en god tarm- og mavefunktion og til at slibe tænderne.

Læs mere om kaninernes behov for fibre, mineraler og proteiner

Indholdet af vandopløselige kulhydrater ligger på 20-30%. Ungt græs (forårsgræs) har et højere indhold af kulhydrater, mens mere modent græs har et lavere indhold.

Hvis din kanin har adgang til haven, kan du lade den græsse dagligt. Du må ikke give græsrester fra plæneklipperen, da dens specielle skæring får græsset til at gære med det samme. Du må sagtens gerne selv klippe med en saks. Du skal også være opmærksom på, at hvis du henter græs fra andre steder end din have kan der være risiko for at du bringer parasitter fra ræve eller hunde med hjem til din kanin.

Som et alternativ kan du dyrke græs i en potte og supplere med kvalitetshø (tørret græs).

Hø til kaniner

På grund af den store mængde græs en kanin spiser hver dag er det sjældent praktisk muligt at give en indekanin nok frisk græs til at dække dens behov. Løsningen er i så fald at erstatte græsset med hø.

Hø er blot græs, der er tørret. Godt hø er grønt, lugter sødt og må ikke være støvet. I tørringsprocessen forsvinder nogle af de vigtige næringsstoffer, og samtidig afhænger vitaminindholdet af hvordan græsset er blevet tørret.

Jo grønnere høet er, jo tættere ligger det ernæringsmæssigt på græs. Hvis høet er meget brunt vil det have et højt indhold af fibre, men ikke så mænge næringsstoffer.

Ligesom ved frisk græs kan der også være parasitter i høet fra eks. rotter, som har haft adgang til høet under tørringen. Er høet støvet kan det give infektioner og irritationer, så brug tid på at vælge det rigtige hø til din kanin.

På trods af vigtigheden af at spise hø, så er en del kaniner lidt tilbageholdende. Formentlig fordi det ligger mere naturligt for dem at spise frisk og vandholdigt grønt fremfor tørfoder. Du er dog nødt til at tænke kreativt ved at skære ned på kraftfoderet, forsøge dig med forskellige typer hø, og blande det op med urter og lignende, for at overbevise din kanin om at det er en god idé.

For inspiration til selv at lave dit hø se guiden på www.therabbithouse.com

Du kan købe frisk hø på bl.a. PetsExpert.dk

Halm til kaniner

Halm er egentlig et restprodukt af kornene og har en meget lavere næringsværdi end hø, og kan derfor ikke bruges som en erstatning for græs eller hø.
Til gengæld er halm fantastisk til isolering og strøelse hos udekaniner, der skal holde sig varme om vinteren.

Din kanin må gerne spise halm, men det er bare vigtigt, at det ikke er på bekostning af græs eller hø.

For mere information:

“Textbook of rabbit medicine” af Harcout-Brown
“Hay and grass” af Tamsine Stone
Picking hay for sugar/starch sensitive horses

 

One thought on “Hø og græs

 1. Hej.
  Vi er ved at købe Kaninunger til vores datte. Den er ca 8-9 uger. Er det vigtigt at den får det samme foder som den plejer eller kan man godt bare lave et foder skift. Eller er det en ide at få lidt foder med så man langsomt laver et foder skift? Kan forstå de har lidt sart mave.
  Med venlig hilsen
  Kristin

  1. Det burde ikke give problemer at skifte fuldfoder, men det er altid godt at være på den sikre side og lave et langsomt foderskifte.

 2. Hejsa. Vi har anskaffet os to unger. De er nu 10 uger. De har en stor løbegård men indtil nu harvi haft afskærmet halvdelen fordi den del har græs. Hvornår må de få frit adgang til græs? De har fået lidt græs men ikke fri adgang. De får desuden hø, foderblanding, lidt frugt og grøntsager.

  1. I naturen har kaninunger fri adgang til græs…
   Når kaninunger har maveproblemer, skyldes det oftest parasitter eller bakterier. Frugt bør være en større årsag til bekymring end græs.

 3. Hej. Vores kanin bor i et bur udenfor, hvor den har adgang til hø. Dog spiser den ikke så meget hø, når den er i buret. Den har et stort græsningsbur, hvor den opholder sig hver dag i mange timer, når vi er hjemme. Her har jeg set den spise græs. Ellers supplerer vi med tørfoder og forskelligt slags grønsager. Men burde den ikke spise mere hø, når den er i sit bur. Eller får den dækket sit behov, når den er på græs? Mvh Christina

  1. Hø er jo tørret græs, og det er absolut bedst at kaninen spiser “det levende” græs end tørret græs, så hvis jeres kanin spiser rigeligt med græs, så skal du ikke være bekymret. Der er ingen tvivl om at noget, der er saftigt og friskt smager bedre end noget, der er tørt, så det kan også være, at høet bare ikke smager særlig godt, når nu kaninen har vænnet sig til frisk græs. Hø findes i mange forskellige kvaliteter – det, du kan købe i Føtex og andre supermarkeder, er billigt møghø, så hvis det er den slags, så køb noget bedre og se om det ikke hjælper. På Gul&gratis.dk kan man også oftest finde usprøjtede mini-baller af frisk hø.

 4. Hej, er der begrænsninger på hvornår en kanin må “komme på græs”. Vi har en på 6 mdr der pga vinteren ikke har været på græs. Kan den lukkes ud nu hvis ellers det ikke blæser så meget?Og er der risiko for at hun vil overæde? Mvh Lisa

  1. Der er ikke risiko for at overæde, særligt ikke lige nu, hvor det er begrænset med græs. Men hvis din kanin ikke er vant til fibre, skal du selvfølgelig være opmærksom på det. Vejret er jo fint nu, og hvis I ikke har det for varmt i huset, må I gerne lukke kaninen ud på græs – bare sørg for at den bevæger sig. Den skal ikke sidde og kukkelure i et lille bur. Så en times tid, hvor den hopper rundt er fint.

 5. Hvad må man give en dværv kanin ,jeg tænker på frugt som æbler og lignende. Må den også få ærter som man jo selv går og spiser i denne tid. Og agurk ,gulerødder. Tak for hjælp. Vil så gerne give min dværv kanin det så sundt og godt som mulig. Venlig hilsen Helle

  1. Din kanin må gerne få frugt, men begræns det lidt, da der er en del sukker i. Det bedste er at give varieret grønt, så din kanin får måske 3 forskellige typer grønt i løbet af ugen. Og sørg for at det primært er mørke bladgrøntsager – det er sundest.

 6. Hej .
  Jeg har fået en kanin der er 14 uger. Den er rigtig sød og glad. Men den spiser næsten ingen hø (hø fra MaxiZoo med urter i). Jeg har læst her på kaninhåndbogen at den skal have fri adgang til piller ind til den er 28 uger. Men dens afføring afslører at den ikke spiser nok hø, for den er ofte helt blød og meget mørk. Navnet på pillerne er Versele Laga Cuni Fit. Skal den have begrænset foder eller er jeg nødt til at prøve andet hø (den spiser græs når den kommer ud ind i mellem, men er ikke super ivrig). Grøntsager gider den nærmest slet ikke (det er lykkedes den at spise lidt gulerod).
  Er det vigtigt at fodre på samme tid hver dag?
  mvh Karla

  1. Helt bløde som i smattet? Eller bare bløde? For bløde, skinnende kugler er nu bedre end små, hårde kugler. Det er lidt svært med de retningslinjer for hvor meget kaninfoder, de skal have. Det varierer meget hvem man spørger, for det afhænger jo også af foderet, men en kanin, der vokser skal naturligvis ikke begrænses i at få masser af næring og byggesten til kroppen. Det vil være fint at eksperimentere lidt med grøntsagerne, så din kanin får smag for det – prøv med jordskokker og rødbeder. Det plejer mange kaniner at kunne lide.

 7. Hvor meget græs/hø spiser en dværgkanin ca. om dagen,når den er 8-9 uger og når den er fuldt udvokset?
  Er lidt i tvivl om hvor meget vi skal købe ind, inden vi får vores kanin hjem.
  Mvh
  Maria

  1. En fuldvoksen kanin spiser muligvis en pose hø på 2 uger, eller det er egentlig svært at sige. Nogle kaniner hiver nemlig høet ned i toiletbakken og så er det lige til at smide ud, og så ryger der meget. Hvis I har plads til det, så køb en Morten Korch høballe ude på landet. Der er til lang tid (hvis de opbevares tørt) og koster normalt kun omkring 25 kr, og så er det godt hø.

 8. Hej

  Jeg har lige fået en kanin på 8 uger i mandags. Han virker dog slet ikke interesseret i høet, men spiser halm i lange baner (og lidt kaninpiller). Vil du anbefale, at jeg erstatter halmet, som han ligger og putter i med hø? Lige nu har han hø i høhæk og halm ved siden af sit hus for hyggens skyld – han er dog indekanin, så det er ikke for isoleringens skyld, det er der – han elsker bare at rode rundt i det.

  Derudover har jeg læst, at kaniner ikke ligger meget ned på siden, men gør han meget. Derudover virker han meget sund, nysgerrig og frisk. Er det muligt, at det bare er hans yndlingsmåde at ligge på?

  Med venlig hilsen

  Anita

  1. Du kan blande hø i hans halm og så bare øge mængden mere og mere (og tilsvarende mindske mængden af halm mere og mere). Der er ikke nogen egentlig næringsværdi i halmen, så det er ikke det, han skal fylde sig med. Du kan også være hård og bare give ham hø og se om han hopper på den, men nogle kaniner gider ikke spise hø, og skal vænne sig til det. Så sørg for at det er ordentlig hø, det vil de fleste gerne spise.

   Jo, kaniner elsker at ligge på siden. Det er tegn på at de virkelig slapper af og er trygge. Så det er et godt tegn. Nyd det.

 9. Hej
  Jeg har en ny kanin på 10 uger, og jeg er blevet i tvivl om hvordan jeg skal fodre ham. Han spiser ikke hø, selvom det er grønt og helt tilgængeligt. Jeg har flere gange efterladt æbleblade, ærteflager og andet foder han er glad for. Han er derudover også rigtig glad for peberfrugt og gulerod. Og han får også 25g kaninpiller om dagen.
  Men efter jeg har observeret, at han ikke spiser af sit hø (han har kun udvalgt en bestemt tykkelse meget få gange), vil jeg gerne have hjælp til, hvordan jeg skal fodre ham. Han er jo stadig unge, og har vel ikke godt af for mange grøntsager, og jeg er ved at løbe tør for blade, så jeg er bange for, at han ikke vil have noget at spise, andet end kaninpiller og ærteflager, og grene af gnave i, da høet ikke er spændende lige nu.
  Hvor meget skal han egentligt have at spise om dagen, af kaninpiller, grøntsager, hø osv.
  Mvh Amanda

  1. Har du mulighed for at plukke frisk græs og se om han vil spise dette? Det er ikke jordens undergang, men det er selvfølgelig lidt skidt, hvis han ikke gider hø. Det er der faktisk en hel del kaniner, der ikke gider, så du er ikke alene om det. Du kan prøve at skifte hø og se om det ikke hjælper. Hvis han virkelig insisterer på at han ikke vil spise hø og han heller ikke vil have græs, så sørg for at give ham fiberrige grøntsager. Du kan jo starte forsigtigt ud og se hvordan han reagerer. Hvis han ikke er vant til fibre (og det lyder det måske ikke til at han er), så skal han ikke have for mange fibre på én gang, da det giver luft i maven, hvis man ikke er vant til det. Du kan også prøve at fjerne al maden, bortset fra hø, en dags tid og se om han så begynder at spise det. Han skal selvfølgelig ikke faste, så hvis han slet ikke vil, så må du bøje dig.

   I forhold til fordelingen af mad, så er der så mange vidt forskellige meninger og holdninger. Sandheden er jo, at kaniner fra naturens side er skabt til at spise varieret grønt dagen lang. Nogle fodrer primært med kaninpiller, andre med grøntsager. Lige nu er han i voksealderen og det vil han være i rigtig lang tid, så lad ham spise ubegrænset af kaninpillerne (det giver selvfølgelig et problem med høet, men prøv at skifte hø – prøv evt. at købe Burgess hos dyrlægen, hvis dyrlægen har det. Ellers har Zooplus. Det er dyrt, men det vil måske give ham lyst til at spise det og vænne ham til det). Han skal også have friske grene, de er også gode til tænderne.

 10. Hejsa.
  Vores kanin elsker æblegrene. Men må den også spise bladene og de små skud på grenene? Jeg plejer at klippe det af, men det er jo ærgerligt hvis den også kan spise det!
  Tusind tak for hjælpen.
  Vh Noah

 11. Vores kanin elsker at kommer ud i snor og gå tur.
  Her i sommer har vi ikke haft behov for at slå græs grundet tørken, derfor har vi ingen problemer. Men nu begynder græsset at gro igen. Har læst at de ikke kan tåle nyslået græs grundet olie og benzinrester.
  Spørgsmålet er så : skal vi stoppe vores daglige ture ud i haven? Han napper jo græstotter rundt omkring, det kan ikke hindres. Jeg ved ikke hvor store mængder der skal til, før det bliver farligt for kaninen.

  1. Hvis der er benzin- og olierester på græsset, så kan jeg love dig for at din kanin ikke vil spise det. Sådan noget lugter jo. Desuden regnes det også væk. Det er mere brug af Roundup i haven, som er decideret giftigt.

 12. Hej.
  Min kanin vil ikke spise hø og hun spiser heller ikke halm. hun er 11 uger og vi har haft hende i 3 uger. hun spiser primært grønt og så en smugle kaninpiller/vitakraft lign dyrt foder. høet kommer fra bondemanden og er forsøgt givet på en fastedag og i høhæk og liggende på bordet. Mit spørgsmål er om hun tager skade af at spise primært grønt, salat, majs, elsker brocolli, nødder, peberfrugt mv. istedet for hø ?
  hun elsker og får også pileblade og bøgeblade og de sidste to dage mælkebøtter og friskgræs (jeg er på røven til vinter , men igen grønt kan jeg købe rigeligt af).
  Hun er udendørs med fri adgang til 16 m2 flisehave.

 13. Hej.
  I forbindelse med de ovenstående spørgsmål, hvor kaninerne ikke vil spise hø, har jeg flg erfaring:
  Vores hermelinkanin (dværg) spiste slet ingen hø, kun tørkost, som han havde adgang til i ubegrænsede mængder. Da han fik problemer med maven, var jeg inde og studere emnet, og jeg fandt ud af, at en kanin ikke skal have ubegrænset adgang til tørkost. Han får nu 25 gram tørkost om dagen (jeg læste, at de skal have 25 gram pr kilo, og han vejer lige netop 1 kg), fordelt således, at han får lidt af de 25 gram om morgenen i hans foder-trillekugle og resten om aftenen. DET hjalp! Han begyndte at spise masser af hø, og spiser tørkosten op i løbet af døgnet. Det er faktisk sådan nu, at han foretrækker hø fremfor tørkost. Det skal dertil siges, at han aldrig får noget som helst andet, hverken frugt, grønsager, nødder osv. En gang imellem får han krydderurter, mest persille, men det skader ikke maven. Han har ingen problemer mere.

 14. Hej
  Vores kanin trækker alt sit hø fra høhækken ned i toilettet, hvilket jo gør at den tisser osv. På det.
  Er der noget vi kan gøre for at stoppe det?
  Høhækken hænger ved over toilettet, så den kan spise mens den sidder der.

  1. Tit hjælper det med en anden form for høhæk. Hvis det er for svært at få høet ud, så ender det tit med at det hele bliver hivet ud. Evt. sæt en lille kurv eller lignende med hø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *