Hvis du fodrer din kanin med grøntsager er det vigtigt, at du varierer meget og gerne giver 2-3 forskellige typer om dagen. De fleste grøntsager har et højt indhold af vitaminer og mineraler, der er godt for kaninen.

Myter om grøntsager

Der er rigtig mange myter omkring kaniner og grøntsager og hvad de kan tåle af spise. Nogle kaninejere er bange for at give kål og andre fiberrige grøntsager, mens andre ikke tør give salat. Det handler om at fodre med måde og aldrig give for meget af noget bestemt.

Kål er ikke skadeligt for kaniner, og de bør ikke få mave- og tarmproblemer. Indholdet af kostfibre er meget højt i kål og andre grove grøntsager og er kaninens mave i forvejen ikke velfungerende, kan kaninen have svært ved at fordøje den store mængde af kostfibre, hvilket kan give yderligere problemer med maven (læs kort om fordøjelsen hos kaniner). Hvis din kanin er vant til fiberrig kost og har en sund mave- og tarmflora er kål altså ikke skadeligt på nogen måde. Faktisk er det meget sundt. Begynd langsomt med at give din kanin kål, så den vænner sig til kostfibrene.

Salat, især iceberg, har været mange kaninejeres skræk. Salat er ikke giftigt for kaniner, og kaniner kan godt tåle vand (som plejer at være det typiske argument for hvorfor salat er skadeligt). Salat har dog et meget lavt indhold af fibre og fodres kaninen meget med salat vil det derfor føre til maveproblemer.

Hvilke grøntsager må en kanin spise?

Kaniner må spise stort set alle grøntsager. Når du fodrer med grøntsager er det dog vigtigt, at du varierer. Dermed er du sikker på, at du ikke fodrer med en kost, der har for meget eller for lidt af det ene eller andet. Al ensidig kost er skidt.

Der har tidligere været meget fokus på kalcium i kosten (læs mere om calcium hos kaniner), og har du en kanin med kalcium-relaterede sygdom, så skal du naturligvis også have fokus på dette. Men det er heldigvis ikke nødvendigt at sidde med en lommeregner, når du skal fodre din kanin, for der er flere aspekter i det.

I dag er der mere fokus på at vandindtag, motion og en sund vægt kan forebygge og behandle kalkaflejringer og blæresten. Mange grøntsager indeholder omkring 95% vand, hvilket har stor betydning for kaniner med blæresten. Samtidig har nogle af de grøntsager med umiddelbart højt kalciumindhold faktisk et reelt lavere indhold fordi de indeholder oxalsyre eller andre stoffer, der hæmmer optagelsen af kalcium.

Eksempler på grøntsager til kaniner

Nedenstående er blot eksempler på grøntsager, du kan give til din kanin:

 • Rødbede
 • Broccoli
 • Rosenkål
 • Grønkål
 • Gulerødder
 • Selleri
 • Blomkål
 • Salat
 • Spinat
 • Peberfrugt
 • Rød- og hvidkål
 • Pastinak
 • Agurk
 • Jordskokker

Kartofler og løg bør du undgå.

Og husk: alt med måde og fodr varieret.

[important]kilder:
“Textbook of rabbit medicine” af Harcout-Brown
“Rabbit Nutrition” af Virgina Richardson
Rabbit calcium metabolism, “bladder sludge” and urolithiasis
Calcium Problems in Rabbits

[/important]

One thought on “Grøntsager til kaniner

 1. Min kanin har lige været indlagt i 2 døgn med slem forstoppelse, er nu i bedring og hjemme men får lactulose, smertestillende og noget til at stilmurer tarmene.(skal han have til og med imorgen) mit spørgsmål er hvilke grønsager/urter har han bedst af pt.?? han spiser masser af hø da jeg ved vigtigheden i at dette er “hovedmåltidet” har de sidste par dage udelukkende givet ham basilikum og persille som grønt fodder og en spiseskefuld piller i døgnet. vh salina:)

  1. Puha, det lyder ikke godt. Det vigtigste lige nu er jo sådan set at få din kanin til at blive ved med at spise, så lige nu er bedst at fokusere på noget, der smager lækkert, og så sørge for at han indtager masser af væske. Væske kan komme igennem salat, selleri, agurk, men også gennem lidt usødet saft i vandet eller hvad der kan få ham til at drikke. Mørkegrønt bladgrønt er godt (spinat, bladbede og grønkål) og anbefales sammen med friske urter i begyndelsen, hvor kaninen er ved at komme sig ovenpå forstppelse. Der er nemlig både fibre og væske i. Hvis han ellers er glad for frisk græs, grene osv, så giv også dette. Det er bedre end hø, da det også indeholder væske, men er han rigtig glad for hø og ikke så glad for græs, så skal du selvfølgelig fortsætte med høet. Vær opmærksom på at der faktisk kan gå op til 2 uger, før han er helt okay igen.
   Du kan læse lidt her: http://www.bio.miami.edu/hare/ileus.html

  1. Squash er i familie med agurk, og der er ikke noget i squash, der gør at kaniner ikke må spise dem. Det er dog langt fra alle kaniner, der kan lide squash.

 2. Hey vi har lige fået en lækker kanin på ca 11 uger. Mit spørgsmål er vi har vildt mange skvalderkål i haven er det godt for kaniner. ? ?

  1. Jeg er rimelig sikker på at kaniner godt kan spise skvadderkål, da mine egne selv gør det, og der har ingen problemer været.

 3. Hejsa
  Jeg har en løvehovedkanin og er lidt usikker på om han må få tomater. Han er 1 år og 7 måneder.

  1. Der er som sådan ingen regler for det. Nogle fodrer udelukkende med grønt og hø, og andre foretrækker kaninpiller. Du skal blot sørge for at din kanin også spiser nok frisk hø/græs til at slibe tænderne, hvis du ikke giver så mange fiberrige grøntsager.

  1. Kaniner skal have frisk hø/græs til rådighed hele tiden, som virker slibende på tænderne. Det skal være det, den spiser mest af. Så skal den have friske grene, som du udskifter hver uge, og så skal den have papkasser med to huller i hver side, som den kan hoppe ind i og gnave i stykker.

 4. Hej
  Vi har lige fået 2 kaniner. Min svigermor har i dag været ovre med stammen fra hvidkål, må de få dette eller er det kun bladene fra kål og salat de må få?
  Jannie

 5. Må kaniner spise skvalderkål? Vi har lige fået en lille kaninunge. Blandet dværgvædder/løvehoved. Og vi har et ton Af skvalderkål i i haven.

  1. Ja, du må gerne give persille. Krydderurter er så fint at give. Nogle fodrer deres kaniner nærmest udelukkende med gulerødder – det er blot pointen, at en kanin skal ikke leve af gulerødder og tørfoder. Så giv du bare gulerødder et par gange om ugen, men giv også andet grønt.

  1. Ja, de fleste kaniner elsker banan, men det er ikke noget, de skal have i store mængder. Formentlig vil du se din kanin ryste i kroppen, når den spiser banan – det er når det er særligt godt. Det kaldes banana shakes. Peberfrugt er rigtig fint at give.

 6. Nu hvor det er vinter har jeg virkelig svært ved at finde græs til mine udekaniner, og de får kun grønt nogle dage om ugen. Er det fint de bare får hø og deres foderblanding?

  1. Det er helt fint. Men det vil være rigtig godt hvis du supplerer lidt med lidt grøntsager i ny og næ – også bare for smagens skyld.

  2. Der findes også kattegræs som er godt for alle vores små ninuser. Det kan købes i de fleste plantecenter enten hvor de er klar til at blive spist, eller i frø form så man selv kan så lidt af gangen.(hvis man har tolmodighed til det🙈)

  1. Ikke i store mængder i hvert fald. Indholdet af kulhydrater er meget højt. Et enkelt stykke skader ikke, men det er skal ikke være decideret måltider. Det ville dog være bedre at give noget andet.

  1. Det er endnu bedre med radisetoppe. Dem er mine kaniner helt pjattede med og så kan vi mennesker spise selve radiserne 🙂

 7. Hej. Min dværgvædder på omkring 4 måneder har ikke villet drikke vand den sidste uges tid, men hun hopper og danser som hun plejer. Vi har givet hende en masse agurk og tomat for at hun får væske, men er der ikke et tip til at få hende til at drikke rent vand igen? 😬

  1. Nogle gange hjælper det faktisk i en periode at søde vandet lidt. Det er selvfølgelig ikke noget, du skal gøre for ofte, men væske er vigtigt. Det er fint at hun får væske gennem agurk, tomat og evt. salater. Hvis du giver hende frisk græs, får hun også væske den vej. Det behøver ikke komme gennem vandskålen.

  1. Man lægger citron ud hvor man ikke vil have kaninen til at tisse eller gnave, så din kanin vil helt sikkert blive ked af det, hvis du serverer citron for den 🙂

 8. Mit spørgsmål er, kan kaniner tåle sukker? F.eks. Når jeg bager en kage til min kanin må jeg så godt tilsætte sukker til?

  Er lidt i tvivl da jeg har set på youtube at nogle laver kanin kager med sukker og andre siger at det skal man ik.

  1. Sukker er ikke godt. Det må du ikke give din kanin. Gå efter at putte det i opskriften, som din kanin naturligt ville spise. Du kan sagtens putte søde grøntsager (agurk, græskar osv) i eller lidt frugt, så er det mere end rigeligt sødt til din kanin.

   1. Mine kaniner spiser gladeligt bananskræl – næsten lige så gerne som selve bananen. Jeg har læst på en britisk side, at så længe bananerne er økologiske, er der ikke noget i vejen for at give skrællen til kaniner. Det er dog at betragte som en snack og ikke grøntsag.

 9. Hejsa,
  Hvad kan der ske hvis man har givet din kanin (7,5 uge) grøntsager? Jeg har fuldstændigt overset at de skulle være over 12 uger. Den har selvfølgelig adgang til hø, grene, kaninfodder, slibesten, mm. Men hun spiser godt til at gulerod, agurk og peberfrugt. Skal vi stoppe med at give hende det, indtil hun er 12 uger?
  Hendes afføring er helt normal. Skal jeg være opmærksom på noget?

 10. hej kanin håndbogen jeg er en pige på 13 år og leder efter et sted og købe gode og billige ting til min kanin som er 2 år og det er andet er om ens kanin må få banan og jordbær

  1. Prøv at kigge på Zooplus.dk – der er tit mange gode ting på tilbud, og selv når det ikke er, er det oftest billigere end hos en dyrehandler.
   DIn kanin må godt få banan og jordbær, men kun engang imellem som en lille forkælelse.

 11. Må kaniner få basilikum, eller rettere stængler deraf når de går i blomst?
  Må de få tørrede lavendler? Eller friske lavendler?

 12. Hejsa 🙂 Vi har fået den dejligste lille han kanin, Sofus. Tænker på hvor ofte han skal have klippet negle sådan ca. Og må han få palmekål ? Og han har jo en tissebakke i buret, skal jeg sætte den ned i løbegården når han er der ? På forhånd tak Mange hilsner Maiken

  1. Ja, han må gerne få kål i alle afskygninger, også palmekål. Hvis han sidder meget stille i et bur, så kan det sagtens være at du skal klippe på ham hver uge. Er han en aktiv kanin, der ikke tilbringer meget tid i buret, så kan det gå lidt længere. Fritgående udekaniner skal slet ikke have klippet negle, da de kan grave osv, så det er lidt forskelligt. Men hvis du kan se at neglen laver en fin lille bøjning, så er det dér, du skal klippe tilbage til (før bøjningen). Hvis der er tale om en løbegård udenfor, så skal han ikke have sin tissebakke med.

 13. Hejsa,

  Vi har en ude kanin som kommer ind 2-3 gange om dagen, fra 30 min op til et par timer, for at lege og få ham rørt.
  Tager den skade af det når det er koldt ude ? (vi lukker varmen og åbner vinduet )

  Indimellem så ryster han, hvis vi tager ham op, er han bange eller hvordan skal vi forstå ham ?

  Må en kanin få friske hyldebærgrene ?

  1. I og med at hyld en giftig plante ville jeg aldrig give en kanin hyldebærgrene. Der er så mange andre typer grene, I kan give, som ikke er giftige.

   At jeres kanin ryster når I tager den op, er helt sikkert fordi den bliver bange. Det er naturligt.

   Det er ikke godt med de mange temperaturskift, men det er så individuelt om en kanin bliver syg af det eller ej. Flere timer om dagen 2-3 gange om dagen er dog for meget.

  1. Ja, din kanin må gerne få rødbede, og du kan sagtens bage godbidder, men hvis der skal mel, sukker, salt osv i, så er det bedre at lade være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *