En kanins daglige indtag skal bestå af græs, frisk hø, urter og grønt, friske grene og vand. Det er vigtigt at sørge for korrekt kost, da kaniner har et meget sart tarmsystem.

Hvad skal kaniner spise?

Der er mange holdninger til fodring af kaniner. Nogle foretrækker at kaniner får en “naturlig” kost, der kun består af frisk græs og grøntsager, mens andre pointerer, at dette ikke er en naturlig kost for en vildkanin og vil resultere i tand- og knoglesygdomme på grund af vitaminmangel. Disse mener, at det er vigtigt at kaninen får et supplement af kaninpiller/kraftfoder. Lige nu sker der meget forskning på området, der gør, at anbefalingerne hele tiden ændrer sig. Så det, du ikke måtte fodre med, for nogle år tilbage, anbefales måske i dag og lige omvendt.

Selvom der er varierende holdninger inden for området, så er der dog bred enighed om at kaniner primært skal leve af frisk hø/græs og urter.

Kaninens tarmsystem er følsomt, og derfor er det vigtigt at være påpasselig med fodringen og tilpasse den efter din kanins individuelle behov. Måske kan din kanin ikke tåle grønt, måske kan den ikke tåle kaninpiller? Hold dig til grundreglerne for korrekt fodring og tilpas den så efter hvordan din kanin reagerer.

Vejledning til fodring (House Rabbit Society)

Alder

Fodring af kanin

0 -3 uger Moderens mælk
3-4 uger Moderens mælk, lidt nippen til hø og kaninpiller
4-7 uger Moderens mælk, adgang til hø og kaninpiller
7-28 uger Ubegrænset adgang til kaninpiller, ubegrænset adgang til hø
12 uger – Langsom introduktion til grøntsager i små bidder
7-12 måneder Kaninpillerne begrænses til 6 tsk. pr. kg, øg adgangen til grøntsager for hver dag, ubegrænset adgang til hø
1-5 år 3-6 tsk. kaninpiller pr. kg om dagen (afhængig af stofskifte og i forhold til grønt), min. 20 g grøntsager pr. kg, ubegrænset adgang til hø
6 år + Hvis kaninen kan holde vægten fortsættes kostplanen fra 1-5 år. Skrøbelige eller gamle kaniner har måske brug for ubegrænset adgang til kaninpiller for at kunne holde vægten.

Helt grundlæggende set skal en kanin ikke have andet end masser af græs, hø, friske grene, friske grøntsager og måske nogle foderpiller, som skal gives i en foderbold eller strøet ud på gulvet.  Friske grene er en god kilde til mineraler, vitaminer og  vigtige antibiotiske stoffer, som findes lige under barken – og samtidig stimulerer det kaninens behov for at gnave.

Hvorfor er hø så vigtigt?

Hø er tørret græs og engplanter, hvilket er det vigtigste, du kan give din kanin. Har du mulighed for at fodre med frisk græs og engplanter er dette bedre end frisk hø.

En kanins daglige foderindtag skal bestå af min. 80 % hø. Hvis en kanin ikke har ubegrænset adgang til hø, som den kan gå og nippe til hele dagen, er der risiko for at tarmmusklerne kan blive slappe, og de muskelbevægelser, der får maden gennem tarmene, vil blive træge. Det vil resultere i, at føden transporteres for langsomt gennem blindtarmen, og skadelige bakterier vil opstå og slå tarmens gavnlige bakterier ihjel.

Desuden er det høje indhold af fibre i hø samtidig nødvendigt for at blødgøre stivelsen i det foder, kaninen ellers indtager foruden at det er et væsentligt redskab til at slibe tænderne pga. det høje indhold af silikat.

> Læs mere om hø og græs til kaniner

Kaninpiller

Mængden af kaninpiller skal fylde mindre og mindre i kaninens foderindtag i takt med at kaninen bliver ældre. Kaninpillerne skal være friske og have et relativt højt indhold af fibre (minimum 18%) og må ikke være del af en gnaverblanding. Problemet med gnaverblandinger er, at kaninen hurtigt vil finde sine favoritstykker og dermed ikke få de næringsstoffer, den har brug for.

En vigtig ting at være opmærksom på er, at kaninpiller oprindeligt er produceret til slagtekaniner, der skal vokse hurtigt og tage meget på i vægt på kort tid. Kaninpiller er derfor ikke skabt til almindelige kælekaniner, som hurtigt kan blive tykke, hvis de har ubegrænset adgang til disse.

Mange kaniner kan faktisk ikke tåle kaninpillerne og får dårlig mave af dem. Har din kanin ofte dårlig mave, er det derfor en god idé at forsøge at skifte over til et andet mærke (f.eks Burgess Excel eller Science Supreme Rabbit).

Kaninpiller er et godt supplement, hvis du ikke er sikker på, at din kanin får nok grønt, men der er også en pris at betale, hvis der udelukkende fodres med kaninpiller. Kaninpiller sliber ikke kaninens tænder, og spiser kaninen sig mæt i kaninpiller, får den ikke slebet tænderne ved hjælp af hø og græs, hvilket kan resultere i forvoksede tænder.
> Læs mere om tandproblemer hos kaniner.

Aktivering gennem foder

Fodrer du med kaninpiller er det en rigtig god idé at kombinere det med noget aktivering ved at bruge en foderbold. På den måde får kaninen motion, stimulering og underholdning. En foderbold fungerer ved at kaninpillerne hældes ind i dens hul, som dernæst lukkes delvis til. Kaninen skal så skubbe bolden rundt for at få maden til at falde ud.
Læs mere om legetøj til kaniner.

Grønt til kaniner

Grønt bør først gives til kaniner, når de er 3 måneder gamle, og det skal langsomt introduceres, så de ikke får problemer med maven.

Nogle planter indeholder farvestoffer, som gør at urinen efterfølgende farves rødlig (alt fra mørkegul til rød). Det er ikke tegn på giftigt foder og bør endelig ikke give grundlag for bekymring, selvom det kan se farligt ud første gang. Det er tydeligt at se forskel på rød urin og blodig urin. Sidstnævnte kan skyldes underlivsbetændelse eller kræft og skal behandles hurtigt.

Sørg for primært at fodre med kål, selleri og broccoli, som indeholder et højt niveau af silikat og dermed sliber tænderne. Peberfrugt, spinat (kun i små mængder) og visse salattyper kan suppleres med engang imellem.

> Læs mere om grønt til kaniner og vilde planter til kaniner

Må kaniner få frugt?

Kaniner må godt spise frugt, og de fleste kaniner er helt vilde med bananer, æbler og papaya. Alligevel bør man som kaninejer ikke lade sig friste af at give kaninen frugt alt for ofte. Kaniner har en sød tand og vil hellere spise usundt end at spise de nødvendige grøntsager og hø, hvis de har valgmuligheden. Desuden er frugter fedende for kaniner på grund af frugtsukkeret og bør lige som flødeskumskager til os andre ikke tilbydes særlig ofte.

Bemærk at frugt kun gives i små mængder. En kanin bør aldrig få mere end 4-5 bid af et æble, eksempelvis.

 

Kaninens kostpyramide

Hvad skal kaninen spise
Lånt af Vorup Dyrehospital

Det er en myte, at kaniner skal have gulerødder hver dag. Det er kun på tegnefilm, at det er i orden. På grund af kalorieindholdet bør gulerødder anses for at være godbidder og kun gives i små mængder en gang imellem.

Kaniner bør have mørke bladgrøntsager som primære grønt og fri adgang til frisk hø, grene og græs.

Får en kanin en almindelig sund kost er både vitamintilskud og mineralsten overflødige. Vitamintilskud og mineral- og saltsten er til fordel for producenternes omsætning (medmindre der er tale om en kanin, der drikker for lidt).

Yoghurt drops må stærkt frarådes. Yoghurt drops består primært af sukker, som kan være forstyrrende for kaninens tarmsystem. Derudover indeholder yoghurt drops komælk, som ikke kan optages af i tarmsystemet og i stedet kan give forstoppelse.

Har du lyst til at give kaninen godbidder, så prøv i stedet med rosiner, kaninpiller, friske urter eller spændende hø-mix.

[important]Læs mere:

One thought on “Foderguide til kaniner

 1. Hej.

  Er ved at lave en opgave om kaniner og deres behov for kulhydrat fedt og protein.
  Men hvad gør henholdsvis kulhydrat, fedt og protein godt for?
  Håber i kan hjælpe mig.

  Hilsen Louise

  1. Hold da op, det er svært at svare på kort. Har du mulighed for at låne “Rabbit Nutrition and Nutritional healing” et eller andet sted? Der sker rigtig meget i disse år ift. forskning af kaniners kost, og det betyder, at det vi troede var korrekt for et par år siden, det er nu forkert.

   Fedt er nødvendigt for kaniner, for ellers kan de ikke overleve. De skal bruge det til energi, vækst, regenerering af celler og for at hjernen fungerer. Kaniner har et meget højt stofskifte og har derfor et stort behov for energi. Men fedt er også nødvendig i deres kost for, at de kan producere motilin (nødvendig for en god tarmbevægelse), det mindsker tarmenes optagelse af calcium (hvilket især er vigtigt hos kaniner med nyre- eller blæreproblemer) og så er det nødvendigt for at de kan optage A, D, E og K-vitaminer ordentligt. Det forebygger gigt, gør pelsen pæn og modvirker fældning. Når det er tilsat tørfoder, giver det også en bedre smag.

   Proteiner reparerer kroppen og bidrager til en god vækst. Overskyden protein i kosten kan bruges som energi, men det omdannes dog ikke helt så godt til energi som kulhydrater og fedt.

   Kulhydrater er et virkelig stort emne, og formentlig det, der er svært at sætte sig ind i, når det gælder kaniner. Der er også rigtig mange myter omkring kulhydrater til kaniner. Men som et meget kort svar: kulhydrater giver energi til kaniner, der som sagt har et meget højt stofskifte. Under kulhydrater hører også fibre, som sørger for en sund bakterieflora og at tarmene bevæger sig i den rette hastighed.

   1. Et peptidhormon, der udskilles i tarmkanalen, og som stimulerer tarmenes bevægelighed. Hvor langhåret er din opgave?

 2. Tusind tak for svaret. Vil lige se om jeg kan finde den bog du omtaler.
  Kan bruge ekstremt meget fra dit svar, mange tak for hjælpen 😀

 3. oki tak. meget lang. 19 spørgsmål om kaniner og om deres behov for kulhydrat, fedt og protein og mineraler og vitaminer, med de mindste detaljer, og om hvor meget de har behov for når de ikke er udvokset og hvor meget de har behov for når de er udvokset. og hvordan de får mineraler i naturen og fangenskab

  1. Har du ikke et pensum, hvor du kan slå det op? Det er jo mange spørgsmål, og nogle gange kan indholdet i lærebøger variere afhængig af alder og forfatterens holdninger. Som kilde til dine svar her, kan du skrive “Textbook of rabbit medicine” og “Rabbit nutrition and Nutrional healing”. Det lyder som et spændende fag ellers 🙂 Du må endelig dele den inde på vores Facebook-side, så andre kaninejere kan få glæde af det.

  1. Det er slet ikke svært at fodre en kanin, så det er lettere at lave en kort liste med hvad en kanin ikke må spise 🙂 Hvis du giver din kanin frisk græs hver dag/eller bare rigtig godt kvalitetshø og du supplerer med lidt kaninpiller i en foderbold og giver den blandet ukrudt, friske grene og lidt blandet godt fra grøntsagsskuffen, så er du på rette vej. Der er ikke en sort/hvid måde at fodre kaniner på. I naturen lever kaninkolonier meget forskelligt, fordi de lever i meget forskellige områder, hvor føden varierer. Så nogle lever i høj grad af nødder, mens andre lever meget af frisk græs. Til tamkaniner har man blot bestemt, at de skal have 80% frisk græs/kvalitetshø, lidt friske krydderurter/grøntsager/grene/ukrudt suppleret med kaninpiller.

  1. Grene fra almindelige løvtræer som birk, bøg, ask og eg etc. er gode. Grene fra frugttræer er også som hovedregel gode, har dog hørt, at man skal holde sig fra grene fra træer der bærer frugt med sten i (kirsebær, fesken, blomme osv.) Nøddegrene er også gode! Grangrene kan de som regel ikke lide.

 4. hej, jeg har en fransk vædder kanin som jeg har haft i 3 år men han er begyndt at blive lidt over vægtig og jeg skal skære lidt ned på hans normale kost altså kanin pillerne ikke høet selvfølgelig. han er jo en stor kanin så han skal jo stadig have meget mad men har i et råd til hvor mange gram for eksempel at jeg skal give ham ? 🙂 😉

  1. Det bedste vil være, hvis du ikke blot skærer ned på mængden af piller, men at du aktiverer ham. Får han rigeligt med motion? Har han fri adgang til at løbe? Giv ham hans foder i en foderbold, så han skal bevæge sig lidt, når han skal have mad. Det er også sjovt for ham. Du kan også pakke hans foderpiller ind i en toiletrulle, der er foldet i begge ender, så han skal splitte den ad for at komme ind til maden. Giv ham lidt aktivering – det hjælper på forbrændingen, sikrer at han ikke spiser det hele med det samme, og så har han det sjovt. Og så skal han ud og rende. Fri adgang er det bedste.

 5. Hej Og tak for en super god hjemmeside 🙂 rigtig meget brugbart info 🙂
  Jeg undrer mig lidt da jeg syntes at have hørt at kål ikke var så godt for maven ? jeg tænkte med det samme, det må være som ved os mennesker, måske mavepine af tarmluft ? Men ser her på siden at det anbefales ?
  Vores kanin får altid hø. Har været lidt påpasselig med at hente frisk i haven græs og mælkebøtter. Da jeg har hørt en kanin de mente havde fået bakterier i mælkebøtter ?. Den blev syg ved at den startede med at blive lam i bagpartiet og måtte aflives.
  Har også lagt mærke til at der bliver anbefalet at bruge avispapir i bund af bur og til aktivering. Jeg tænker spiser kaniner kun det de må spise ?. eller spiser de også pap og aviser ?

  1. Kål er sundt – for både mennesker og dyr. Det kan give mavepine, hvis ens mave ikke fungerer. Så det er altså ikke kålen, der er problemet som sådan, men ens tarmsystem, der ikke fungerer optimalt, hvis man reagerer på kål. Kål giver lige som andre grove grøntsager luft i maven, fordi maven kan have svært ved at fordøje de mange kostfibre, hvis den er vant til en fiberfattig kost, og når så den ufordøjede mad kommer til tyktarmen, får den hjælp af bakterier til at nedbryde det, og så begynder det at gære. Men hvis man spiser kål jævnligt, bliver kroppen bedre og bedre til at fordøje kostfibrene – det er godt for tarmen og kål er jo sundt. Men er din kanin ikke vant til at få mange kostfibre, så skal du starte blidt ud.

   Der kan også være bakterier i dit hø. Og du kan tage bakterier med ind i huset, når du har været ude i haven. Vi er omgivet af bakterier. Hvis din kanin får varieret og frisk føde, vil dens immunforsvar være bedre. Men hvis du er utryg ved at give grønt til din kanin, og du giver kvalitetshø og din kanin fungerer på det, så er det jo også fint. Men tænk også over om du kun giver din kanin økologisk og biodynamisk grønt, eller om du fodrer den med grønt med pesticider?

   De færreste kaniner spiser pap og papir. De river det i stykker. Men ellers er det i så små mængder, at det ikke er skadeligt. Der er endda lavet undersøgelser af kaniner, der fik pap som erstatning for hø i et år, og de trivedes fint på det – selvom det dog ikke kan anbefales 😉

  1. Din kanin skal have adgang til frisk hø/græs hele tiden. Derudover kan du supplere med grøntsager og foderpiller. Hvor meget afhænger af hvor gammel din kanin er. Unger og ældre kaniner (og syge kaniner) skal have meget mere at spise end en 2-årig kanin. Burkaniner skal ikke have nær så meget som fritgående kaniner.

  1. Ja, du skal sørge for at morkanin har fri adgang til kvalitetsfoder, særligt calcium, da drægtighed tager på calciumniveauet i kroppen, hvilket kan føre til tandproblemer og andre skavanker.

 6. hej har et par kanin uger fra midt april. ved ikke om jeg helt forstår jeres Vejledning til fodring skema.

  skal de også være 12 uger for at må græs. eller går græs under hø så de må få det før de 12 uger

  mvh jani

  1. Hej Jani. Det er der mange holdninger til. Små kaninunger kan godt have sarte maver og derfor skal man passe på med pludseligt foderskifte til dem. Hvis din kanin har været vant til at få lidt grønt fra opdrætter, eller den ikke har maveproblemer, så er der ikke noget i vejen for at gå den lidt græs, bare du starter forsigtigt ud.

 7. Hej

  Har en hunkanin på 4 år som får lov til at løbe frit i haven, hvor hun har adgang til græs, skvalderkål og andet “ukrudt. Har nu bemærket, at hun i dag har spist af bladene på kartoffelplanterne. Er det skadeligt? Eller har de selv en fornemmelse for hvad de kan tåle.
  Hun er ellers en meget kræsen kanin som kun spiser kaninpiller. Hø og grøntsager spiser hun kun, hvis hun ikke har andet valg.
  Pt. er vi ved at skifte til et grovere foder som kun skulle være baseret på hø og urter og som skulle give et bedre tandslid. Hun får nu halvt kaninpiller og halvt af det nye foder, men spiser kun kaninpillerne. Vi supplerer med hø og grøntsager og hun får flere piller når hun har tømt skålen (er dog ikke sket endnu)

  Hilsen
  Tanja

  1. Der er faktisk ikke registreret nogen tilfælde af kaniner, der har fået forgiftning- kaniner kan tåle mange af de stoffer i planter, som ellers betegnes som giftige. Dermed ikke sagt at en kanin ikke kan blive syg af at spise en giftig plante, men giftige planter smager bittert eller virker afskrækkende på andre måder, og derfor vil kaninen kun lige smage på det og ikke spise i en mængde, hvor de bliver syge. Man skal dog passe på, hvis der er tale om en burkanin eller lignede, som ikke har adgang til andet end den giftige planter – her kan kaninen i mangel af bedre spise den giftige plante i en skadelig mængde. I dit tilfælde har du en fritgående kanin, som har rigeligt med andet grønt at spise, og så bør du ikke være bekymret. Kaniner kan godt fornemme, hvad de kan tåle og ikke tåle.

   Din kanin har rigeligt med grønt at spise i haven lige nu, så derfor er hun nok ikke så ivrig efter at spise det nye foder. Vent og se om hun ikke får mere lyst til det om to måneders tid, hvis du langsomt begynder at give mere af det nye og mindre af det gamle. Da hun er fritgående og det lyder til at I har en masse sundt og varierende grønt i haven til hende, så kan du godt skære mere ned på hendes kaninpiller, så hun spiser mere grønt og så supplere med grøntsager, hvis du vil forsøge at lære hende at spise mere grønt.

 8. Hej 🙂
  Jeg er lidt i tvivl om at kaniner SKAL havde kaninpiller? 🙂
  Kan de god får andet foder uden piller i? 🙂

  mvh Mailde 🙂

  1. Din kanin SKAL ikke have kaninpiller, men den fungerer jo som en form for vitaminpille, så hvis du ikke er så god til at huske at give din kanin flere forskellige typer grønt om ugen, som dækker dens behov, så er det godt med kaninpiller. Kaninpillerne skal bare ikke udgøre hovedmåltidet, det skal hø, frisk græs og frisk grønt, så du kan bare give lidt kaninpiller.

 9. Min datter og jeg, har lige fået to hankaniner i sidste uge, der er lidt over 1 år gamle. De har fået 2 etages bur begge 2 og med løbegårde, også 2 stk for de er ikke neutraliseret så de kan ikke sammen. Jeg har planer om at de skal neutraliseres men skal lige have råd først 😉
  Mit spørgsmål er om det er normalt at have kræsne kaniner? Indtil videre er det kun den ene der har spist lidt peberfrugt og gulerod ellers spiser de kun piller, hø og græs.

  1. Ja, kræsenhed ses hos nogle kaniner. Det er svært når de er helt nye, så du kender ikke deres spisevaner, men ellers så er kræsenhed hos en ellers ikke kræsen kanin tegn på tandproblemer. Lige i det her tilfælde kan det være, at den blot ikke er glad for peberfrugt og gulerod, men hold endelig øje med den. Så længe den spiser fuldfoder, hø og græs burde der ikke være problemer, men de fleste kaniner skal have slebet tænder i hvert fald en gang i deres liv, så det er vigtigt at holde øje med de små tegn.

   1. Tak for svar, ved fra tidligere ejer at de generelt er kræsne, det var også om du måske havde et forslag til hvad vi kan prøve at give dem.
    Hilsen Gitte

 10. Jeg har laurbærkirsebær i min have. Mine kaninunger er meget intresseret i buskene. Er bær og bladen også giftige for kaniner?
  Hilsen Britt

  1. Så længe de kun nipper og ellers får rigeligt med frisk græs/hø og lever sundt, så burde der ikke ske noget. Den har en bitter smag, så de burde ikke decideret spise den. Det er svært at sige noget præcist, fordi mange af de planter, der er giftige for mennesker, hunde og katte er ikke giftige for kaniner, men smager dog stadig grimt, så derfor æder de dem ikke, men andre planter er også giftige for dem og kan give dårlig mave.

   1. Tak for hurtigt svar. De har nippet en del kan jeg se, så de lader til at kunne lide bladene. Umiddelbart har de kunne tåle det. Men for en sikkerheds skyld vil jeg holde dem fra buskene. Hilsen Britt

 11. Hej

  Har en kaninunge (løvehoved) på 9-10 uger.
  Han spiser mange kaninpiller da jeg har løst at de skal have ubegrænset adgang til dem.
  Samtidig har jeg os læst at kaniners daglige kost skal være ca. 80 procent hø. Tror dog min kanin spiser mest kanin piller fremfor hø.
  Kan dog ikke lade vær’ med at hælde kanin piller op til ham når hans skål er tom da jeg er nervøs for at hans tarm system går i stå.
  Skal jeg nu skærer ned på kanin pillerne eller vente til han bliver ældre?

  1. Hvis det er godt foder, du giver ham, så får han rigeligt med fibre i pillerne. Du kan ikke købe godt foder i et supermarked, så er det dér, du har købt dit foder, så skal det udskiftes. Det med 80% er en retningslinje, og der er undersøgelser, der viser at vilde kaniner ikke engang spiser så meget – men din kanin har godt af frisk græs (eller frisk hø), så det skal han lære at elske at spise 🙂 Så måske du kan lade hans skål være lidt tom om eftermiddagen? Han dør skam ikke af ikke at æde fuldfoder hele tiden. Når man anbefaler ubegrænset adgang til de små, så er det fordi at de har brug for en masse sunde næringsstofer for at vokse og udvikle sig ordentligt – og hvis man er nærig med foderet og kun giver en lillebitte smule hver dag og ikke supplerer med varierende grønt og frisk græs og urter, jamen, så kommer kaninen til at mangle næring. Så det er kun derfor. Du skal ikke være nervøs. Og synes du at han er ved at udvikle kræsenhed, så kan du godt skære ned på det.

 12. Hej her spøger om kanin vore meget frugt få må om dage og meget grøn jeg kun haft det nå måned selv haft en kanin en gang jeg vil høre jer hilset Helene

  1. Frugt er ikke så sundt for kaniner, for de bliver tykke af det. Frugt er ligesom kage for os andre. Du må gerne give lidt til hygge, men det er frisk græs og mørkegrønne grøntsager, som du skal give allermest af.

  1. Som slik må en kanin godt få banan, æble, pære, ananas og kokos osv, men husk det er slik, og en kanin slet ikke skal have det i samme mængder som os andre. Så hvis du spiser et æble, er det ok, at give en skive til din kanin, men et helt æble er for meget.

 13. Hej!
  Vi er ret nye i kaninverdenen og jeg håber du kan hjælpe! Kaninen er en, som vi har taget til os, da den skulle have et nyt hjem.
  Jeg er ikke fan af foder i pilleform – vores høns får det heller ikke – og jeg ønsker at nedsætte mængden, som kaninen får, gradvist. Tænker det er den rigtige måde? Mht. hø/græs, så ser jeg jo helst den får frisk græs kontra hø. Den kommer på græs hver eneste dag, indtil vi får bygget en kaningård i foråret, så er det nok græs ift. kaninens behov og er det næringsmæssigt ok, med græsset denne årstid? Den får selvfølgelig en portion med, når den sættes i buret til aften. Hvis den skal have hø ved siden af, ved du så, hvor jeg finder økologisk eller garanteret usprøjtet hø?.
  Hvordan med grønt – skal jeg styre mængden eller kan kaninen selv regulere, alt efter hvad den har behov for?lige sådan til huskebogen, har jeg mon så noget i mit køleskab, som kaninen IKKE må få? Jeg tænker jo umiddelbart at dyr er kloge nok til, at lade de ting de ikke kan tåle, ligge, men man ved jo aldrig 🙂 hvordan holder jeg dens negle og tænder, så de slides helt naturligt? Grene at gnave i, fra havens æble- og grantræer, har den. Alt den får er, som alle de andre dyr og mennesker i husstanden, økologisk.
  På forhånd, kæmpe TAK 😊
  Venlig hilsen Dina

  1. Med hensyn til kaninpiller, så se det som en form for vitaminpiller, der sikrer at kaninen får det nødvendige, og at den ikke sulter. Det lyder som om at jeres kanin kommer til at rende frit på et meget stort område? Her vil det være fint med lidt kaninpiller – Mucki Fit f.eks er til kaniner med et højt energiniveau, altså fritgående udekaniner – om vinteren i hvert fald. Der er fint med græs lige nu, men det er tydeligt at mærke på de fritgående udekaniner, at der ikke er helt så meget varieret grønt for dem at spise og at græsset måske ikke helt dækker deres behov lige nu, så det er i høj grad træer og grene, der står for tur. Det er rigtig godt at supplere med hø lige nu. Jeg køber altid fra guloggratis.dk fra små gårde i området, og altid der hvor det er usprøjtet. På Fyn er det ikke svært at finde usprøjtet hø. Her om vinteren er det godt at give kaninerne vintergrønt, f.eks jordskokker, spidskål og grønkål m.m. Det kan I måske selv dyrke? Fra naturens side lever kaninerne naturligvis sparsomt om vinteren, men vi vil jo gerne have at vores kaniner lever længere end vilde kaniner, så derfor er det fint at supplere med supermarkedsgrønt.

   De fleste kaniner vil lade det giftige ligge. Måske lige smage på det, men her skal man jo lige vide, at hvad der er giftigt for mennesker, katte og hunde er ikke nødvendigvis giftigt for kaniner. Kaniner kan tåle stoffer, som er giftige for andre. Risikoen er der, når kaninen ikke har valgmuligheder – altså f.eks kaniner, der sidder i et bur og ikke har andet at spise. De kan af nød spise noget, der er giftigt for dem.

   Tænderne skal nok blive slidt af græs og grene. Hvis jeres kanin kan rende frit og må grave i jorden, når den lige synes det er sjovt, så skal du ikke bekymre dig om slidning af negle. Tænder – her kan du give din kanin de allerbedste forhold og vinde 1. præmien for det og alligevel kan din kanin få tandproblemer. Så derfor er det altid godt at have fokus på kaninen – spiser den lige så hurtigt som den plejer, vil den pludselig ikke have gulerødder osv. Hvis den ændrer kostvaner, bliver våd under hagen eller du får en fornemmelse af at der er et eller andet, så få den tjekket. De fleste kaniner, som har de bedste genetiske forudsætninger og som får det helt rigtige mængde sollys og foder, skal nok lige have slebet tænderne en enkelt gang, når de er 5-6 år.

 14. Jeg kan godt se det som en form for vitaminpille, men som ved os mennesker, er det jo heller ikke nødvendigt, såfremt vi spiser sundt og varieret. Men findes der mon så en pille der er økologisk?
  Den kommer til at få et stort areal, set i forhold til dens lille størrelse. Men den skal have plads til at løbe, gemme sig og grave. Og jeg vil gerne give den en bofælle, er det ikke ret at de er sociale dyr?
  Det er ikke nemt at finde økologisk hø, her i Vestjylland. Jeg skal lige have søgt på nogle lokale sider, eller kan jeg få noget sendt fra Østjylland, har jeg set.
  Vi dyrker allerede bl.a. Kålen selv og det er den lille kanin rigtig glad for. Jordskokker, spinat og grønkål må i køkkenhaven næste år. Hvad med spiselige blomster, gider de det? Tænker fx morgenfrue?
  Det lyder ikke som om at jeg er hel på afveje – den skal nok få det godt den lille kanin 😊

  1. Hvis du gerne vil undgå kaninpillerne og helst fodre naturligt, så se om du ikke kan få fat i bogen “Rabbit Nutrition and Nutritional Healing”. Den er rigtig fin til formålet. Hvis du er til “whole foods” ideen så kig nærmere på http://www.galensgarden.co.uk – her kan du også købe frø til hvis du selv vil dyrke foder og hø. Det er rene råvarer. Mht. økologiske kaninpiller, så har Oxbow et økologisk mærke, hvis jeg husker rigtigt.

   Prøv også at søge på deljorden.dk efter hø.

   Godt at du selv nævner det med en kanin til! Ærgrede mig over at jeg ikke selv skrev noget, da det er så utrolig vigtigt, og mange ikke er klar over det. Jeres kanin vil elske at få selskab. 9 m2 er hvad man anbefaler til en enkelt kanin, så kan du lægge lidt til, når der skal være to, men hvis du sørger for træstubbe osv, så de kan komme op i højden, så hjælper det også på m2’erne.

   1. Jeg fik aldrig sagt tak for din tid. Jeg fandt forresten øko kaninpiller hos land og fritid. Jeg leder stadig efter en veninde til Silke, da vi allerhelst vil have en kanin, som, af forskellige årsager, skal have et nyt hjem.

 15. hej. jeg har lidt et problem med høet. jeg ved ikke hvad er den bedste måde at give hø, når jeg ligger en godt bundt eller laver en kugle af det, og når jeg kommer næste morgen at de to kaniner fordelt det over helt bunden. spiser de det på de har fordelt. det skal sige at de går halm som bundlag. har i nogle ide til hvordan man giver en høet på

  1. Har du prøvet med en høhæk? Du kan selv lave en af en lille plastikkurv fra supermarkedet, som du hænger skævt op – i en højde, hvor de ikke kan grave det ud, men lavt nok til at de kan spise af det.

 16. Hej skal lige gøre for jeg har inde kaniner alså de kommer ud i stor løbegård flere timer dagligt men de har selvf adgang til hø altid og giver også devers for skelligt grøntsager og alt muligt hver dag men ud over det så for de også en lille daceliter med fodder der er kanin piller i men også andre ting som tørret grønsager og og græs korn så der er masser at tygge på jeg tenger det er den bedste løsning når de står inde om natten så de har nået at hygge sig med men er der forkert

 17. Hej 🙂
  Min kanin har hele min spisestue til at løbe rundt i altid. Så når jeg kommer hjem, må han løbe alle steder, men han holder sig mest i spisestuen og kommer ofte kun kort ind i stuen hvor jeg sidder og forholder sig mest på gulvtæpper, som om han ikke kan lide mit trægulv? Han sidder tit stille og stener i hjørner og løber ikke så meget rundt som mange skriver deres kaniner gør. Han leger ikke og vil ikke bruge sin mad bold. Hvad kan jeg gøre for han ikke sidder i et hjørne hele tiden? Er han ked/utilfreds?
  Han kommer også altid springende frem når jeg rasler med noget i køkkenet og jeg føler han mangler noget. Selvom han får kanin piller, nødder, grøntsager, altid hø, brød og nogle gange godbiddder. Kan i hjælpe mig med nogle af mine frustrationer ? Mange tak 🙂

  1. En hel del kaniner kan ikke lide glatte gulve, så det hæmmer deres bevægelse. Kan du måske lægge nogle små tæpper ud til ham, som han kan bruge til at hoppe fra? Han lyder som om han keder sig lidt. Hvad har han af aktiviteter, han kan lave?

   1. God ide, mange tak!
    Han har kun bolden og nogle få ting han kan hoppe over. Hvad ville ellers være godt til at motivere ham? 🙂

   2. Bolden er rigtig fint, så det er godt. Hvad med at give ham 3-4 papkasser (du kan købe nogle pæne nogle fra Ikea, der holder længe), som du så skærer to huller i i hver sin ende. Eventuelt kan du putte et gammelt håndklæde eller nogle aviser i en af dem og se om han synes om at grave. Det vigtigste er, at du laver to huller, som er store nok til at han kan hoppe igennem, men dog små nok til at han selv synes, at det er sjove at begynde at rive hullet større. Rigtig mange kaniner er meget glade for Maze Haven, som dog er noget dyr at købe, til gengæld river de den ikke i stykker, men bruger den som kaninbo. Udover papkasserne skal han også have friske grene at bide i. Du kan i en af kasserne prikke hul i låget øverst og så stikke grenene igennem, så din kanin skal gnave dem over for at komme igennem kassen. Det synes en del kaniner er sjovt. Derudover kan du gemme alle dine brugte toiletruller, putte en rosin eller lignende godbid i og folde enderne sammen på dem. Så skal han bruge tid på at få fat i godbidden.

    Muligvis vil han også synes, at det er sjovt at kaste med ting. Du kan prøve at give ham låget fra et syltetøjsglas eller en lille rangle i træ/plastik, som han kan kaste med.

   3. Hej igen, jeg kan ikke svare på jeres nyeste svar.

    Jeg har prøvet alt i har skrevet, toilet ruller, papkasser, syltetøjsglas osv osv. Men han sidder stadig altid i hjørnet og kigger. Virker meget nervøs og er ikke såå kælen. Det er en jeg har overtaget, men har givet ham masser af plads, mad og kærlighed.. håber i kan hjælpe

   4. Nogle gange så bliver kaniner bare aldrig tamme…er han tidligere udekanin, som ikke har været vant til menneskekontakt? Nogle kaniner blomstrer faktisk først op, hvis de flytter udenfor (ikke i et bur! Men i et stort område, hvor de kan løbe) sammen med en anden kanin.

   5. Nej han har altid været indenfor..
    Så der er ikke mere jeg kan gøre? 🙁

 18. Jeg har 4 unger, der nu er 8 uger. De begyndte at spise grønt i takt med, at de drak mindre og mindre mælk hos moderen. De har været i samme bur som deres mor og far (kastreret nu), og er derfor bare gradvis gået over til at spise det, som de spiser. Jeg vidste ikke det med at skulle vente med grønt. Deres afføring er helt normal, og de trives og ser fine ud. De spise MASSER af friske grønkålsblade: det er deres livret. Og baybspinat, spidskål m.m. De spiser også de andre ting, men har snuden mast helt op imod tremmerne efter KÅL. : )

 19. Jeg ved godt, at det anbefales alle vegne, at kastrere sin han kanin. Jeg fik den således også kastreret. Men jeg syntes ikke kun, det er af det gode. Vores han virker næsten deprimeret, og som om han slet ikke kan mærke sig selv. Han er ikke den samme. Han sidder ofte bare under sengen i timevis, og hopper ikke af glæde mere. (Han nåede heldigvis at gøre vores hun gravid inden kastrationen, og er lysnet lidt op pga af dem; slikker ungerne rene og nyder dem) Jeg tænker dog, at det ville have været bedre for ham, hvis han kunne være kommet et andet sted hen, hvor han ikke behøvede at blive kastreret end at blive kastreret for at blive hos os. Men jeg vidste ikke det ville påvirke ham så meget. Vi kan jo bare forestille os, hvad det ville gøre ved en mand, at få sine testikler af.

  1. Det er ikke på grund af kastrationen, at din kanin ikke har det godt – medmindre at det er sket lige efter, og han har smerter, fordi noget er gået galt? I naturen er hankaninen jo også “kastreret” i en stor del af året. Deres testikler trækker sig op i bughulen i slutningen af sommeren, hvorefter deres hormonniveau falder til det samme niveau som en kastreret kanin. Først omkring januar-februar (afhængig af hvor de lever) falder testiklerne ned igen og hankaninen bliver i stand til at parre sig igen. Så en kastration er på den måde slet ikke unaturligt for en kanin. I naturen lever de efter en parringssæson, der er styret af lyset, vejret og den mad der er til rådighed. Vores tamkaniner lever ikke efter den sæson.

   Så hvis din kanin ikke virker til at have det godt, så se om du ikke kan finde en måde at få ham til at trives. Måske brugte han mere tid på at jage rundt efter jeres hunkanin tidligere, fordi han var parringssyg, og det behov har han ikke – så hvad skal han lave nu? Hvad har I givet ham af aktiviteter? Har han papkasser at gnave i? Friske grene at gnave i? Har han en gravekasse? Får han sin mad i en foderbold? Tænk i hvordan I kan stimulere ham. Det kan også have noget med årstiden at gøre, og han bare sover lidt mere. Eller at han er syg, hvis han pludselig har ændret adfærd. Har I fået tjekket ham hos en dyrlæge?

   1. Fantastisk svar!!!! Tusind tak. Det var godt nok i okt/nov, at han parrede sig med hunnen, men jeg anede ikke det med deres hormonelle cyklus. Har faktisk bare fået fortalt, at hanner er parrings-lystne hele året uafbrudt.
    Før var han mest dominerende, og kuede hunnen en lille smule, så derfor virker det nu som om , han trækker sig. Hun hopper ind imellem op på ham, fordi hun er skruk igen, men de finder ud af det, og slikker hinandens pels, så det ser ud til, de er mere jævnbyrdige nu. Gravekasse lyder godt!

  1. Som i en lilebitte smule til slik, ja. Men det er bedre at give noget andet. Rugbrød har jo salt, måske sukker, og andet der ikke er i kaninens madpyramide.

 20. Hej
  jeg haved lige fået en dværgvædder på 17 uger. stort bur og løbegård, I skriver at den skal have ubegrænset adgang til hø, vand og kaninpiller, det havde den og var begyndt at give den div. grønt som bladselleri, rosenkål, persille, kinakål, lidt gulerød.
  Nu er den desværde død i går efter kun to uger, har jeg fodret den forkert?
  Den var fin kl. 17 og kl. 20 var den død.

  1. Det er jo svært at sige, hvorfor din kanin er død. Det kan meget vel være trommesyge, som går utrolig hurtigt og som du måske ikke har opdaget. Det er luft i maven, som er meget smertefuldt for kaninen. Den dør i løbet af 12-24 timer, hvis den ikke får behandling hos dyrlægen, og selv i det tilfælde er det ikke sikkert, at den overlever. Har kaninen haft adgang til at bevæge sig på minimum 9 m2 hele tiden, eller har den siddet i bur?

   1. den har fri adgang til ca. 7 km2, men det er et glat gulv kan det have noget at sige, tænkte om der skulle være gulvtæbbe eller bagsidedn af et voksdug?
    De grene den kan få skal de være skyllet inden?
    Hvad er trommesyge?
    Hvad med den virus der er i omløb, kan det være det?

   2. Det er jo desværre kun dyrlægen, der kan give dig svar. Det er en tidlig alder at dø i, så jeg forstår godt at du søger svar. Men det kommer jo meget an på, hvordan dens trivsel har været op til, og hvordan den havde det og hvilke symptomer, den udviste den dag, den døde. Var maven udspilet og hård? Var den tom og blød? Havde den svært ved at trække vejret? Hvordan var afføringen? Har den tabt vægt over en længere periode?
    Det glatte gulv har ikke noget at sige, og du behøver ikke skylle grenene inden, medmindre du plukker grene fra en frugtplantage, hvor de sprøjter. Du skal ikke bebrejde dig selv her. Det kan gå utrolig hurtigt med kaniner, desværre. Trommesyge er luft i maven.

   3. hvad ville være bedst
    bur som er åbent med friadgang til løbegård eller bare løbegård?
    Hvis bur med tremmer eller kun bund.
    Er det bedst at være i bur mens hun er i skole og komme ud sidst på eftermiddagen og aften og nat eller er der noget der er bedre?

   4. Det kommer an på om kaninen vil bruge buret. En løbegård med nogle isolerede kasser vil nok være bedre, da de tager mindre plads. Endnu bedre er hvis du har et legehus, som du kan bygge en stor løbegård omkring. Hvis løbegården er sikker, så kan du lige så godt lukke din kanin ud om morgenen og så lukke den ind igen om aftenen. Det kan du sagtens gøre, og det vil være bedst for kaninen. Har du overvejet at den skal have selskab? udekaniner føler sig meget let sårbare og utrygge – de har brug for selskab.

   5. undskyld de mange spørgsmål.
    Det var en inde kanin og der skulle kun være ham.
    Alt virkede normalt og da han var død var maven ikke udspilet.
    De to uger vi havde ham i havde han taget 15 g på pr. uge.
    Når nu gulvet er glat, kan han så have kommet til skade når han er hoppet ud og ind af buret, det er ret højt ca.15 cm.?
    Kan jeg være gået for hurtigt frem med div. kål ? og hvor meget må de få om dagen?

   6. Kaniner dør af årsager, vi nogle gange bare ikke kommer til at forstå. Alt for pludseligt. Vi har alle sammen været dér. Så lad være med at bebrejde dig selv. Det er ikke din skyld. Gulvet kan ikke gøre, at han døde. Hvis hans mave ikke var udspilet, så tyder det ikke på at han har haft luft i maven, f.eks forårsaget af for meget kål. Luft vil selvfølgelig komme ud, når han dør, men du formentlig ville have bemærket maven. Det er dog svært at sige. Kål indeholder mange fibre og er man ikke vant til en fiberrig kost, så kan det give luft i maven. Kål er dog ikke skidt, det er sundt og godt, men hvis din kanin f.eks kun har fået hø og piller hos opdrætter, og du først for nyligt har givet ham det og givet ham det i store mængder, så ja, så kan det være…men ærligt talt, trommesyge kan komme selv hos kaniner, som ikke har ændret kost eller daglidag. Han kan have haft en medfødt hjertelidelse? Han kan have haft akut lungebetændelse, som du ikke lige bemærkede. Det går også rigtig hurtigt i løbet af et døgn. Du er nødt til ikke at lede efter skylden, for kaniner er bare svære, og uanset hvor erfaren man er med kaniner, så kan de bare lige pludselig dø for en, uden man ved hvorfor.

 21. Hej! Super fin hjemmeside, som jeg har hentet meget nyttig information fra. Jeg har lige fået mig en dværgvædder han på nu 9 uger. I en uges tid nu har jeg dagligt fodret med ca. 20 gr tørpiller, 3 x forskelligt grønt plus hø ad libitum. Men nu ser jeg, at du skriver, at man først skal give dem grøntsager fra 3 måneders alderen. Gisp! Skal jeg stoppe med det grønne og udelukkende fodre ham med lidt tørpiller og hø for resten, eller hvad gør jeg? Hans afføring ser super fin ud.

  På forhånd tak!

  1. Nej, nej 🙂 Ingen panik. Det er bare en striks guideline og virkeligheden er tit noget helt andet. Små kaninmaver kan være ekstra sarte og kommer de direkte fra en opdrætter, hvor de kun har fået én bestemt slags tørpiller, og måske har en bakterie i maven, og de så samtidig med nyt hjem – som er stressende – også får serveret en bunke kål og gulerødder, så er der risiko for at de får diarre og bliver slemt syge. Der er flere faktorer, der skal føre til det. Din kanin fungerer jo fint på det grønne nu, og hvis du bare sørger for ikke at give ham for meget på én gang, men du giver ham lidt og langsomt vænner hans mave til alt det nye, så er der absolut ingen grund til bekymring overhovedet. En lille sart kaninmave, som pludselig får serveret et broccoli-hoved eller en pose grønkål kan bare få forstoppelse af al den fibre, han ikke er vant til, og derfor skal de langsomt vænnes til al det fiberrige.

 22. Hej.
  Jeg har lige købt en skøn hankanin på ca 1 år. Han er lidt tynd, og har i følge den tidligere ejer, tabt sig lidt.
  Nu synes jeg han spiser helt vildt meget foder, og jeg er i tvivl om, hvor meget jeg skal give. Jeg fik at vide, at han bare skulle have skålen fyldt op, men nu har han spist virkelig meget på en aften. Han har adgang til masser af hø, vand, gulerod og sådan en trædims med tørrede grøntsager i…
  Jeg fodrer ham med burgess junior/dværg. Jeg vil gætte på ham vejer et kilo, og skal gerne tage lidt på.
  Hvor meget burgess må han få?
  Mvh stinne

  1. Hvis han er undervægtig og måske ikke har haft de bedste kår, så er det vigtigt at han tager på nu. Så lad være med at begrænse hans foder. Hold øje med hvordan han spiser og vej ham hver uge. Vægttab plejer at være tegn på tandproblemer (aller anden alvorlig sygdom), så derfor er det vigtigt at holde øje med vægten, hvis der allerede er anledning til bekymring.

 23. Hej. Jeg er igang med at starte en større produktion op med kaniner, men jeg er itvivl om hvordan jeg skal gøre i forhold til deres miljø og staldforhold.

  Det er en økologisk produktion jeg vil starte, så de skal have frit adgang til udeareal året rundt, men i hvor store flokke må de fravænnede kaniner gå i når de er kønssorteret? og må moderkaninerne gå sammen og have unger i hver deres redekasse?

  1. Hvis du ønsker at drive økologisk opdræt af slagtekaniner, så skal du nok snarere kontakte Dyrenes Beskyttelse og Fødevarestyrelsen for at høre til reglerne for hvordan du kan blive certificeret, så det er en økologisk produktion. Denne side er for kælekaniner. I forhold til dine spørgsmål generelt så lever kaniner jo i større flokke fra naturens side, men de unge hankaniner flytter oftest over til andre kolonier i nærheden. Men når der er tale om slagtedyr, så bliver de vel heller ikke så gamle? På den måde er det svært at svare på dit spørgsmål. Fra naturens side går moderkaninen aldrig sammen med sine unger. Hun tilser dem én gang i døgnet. Det er stressende for hende at være lukket inde sammen med sine unger – det er helt unaturligt. Så hun skal have plads til at løbe frit og så kunne gå ind til dem, så de kan die.

  1. Sådan kan du ikke rigtig gøre det op. Hø/frisk græs er det vigtigste. Det skal udgøre 80% af kaninens kost. Så er der nogle, der kun giver foderpiller ved siden af, mens andre giver grønt suppleret med foderpiller. Så det kommer an på hvad du ellers fodrer med.

   1. Tak. Jeg fodre med masser af hø, friske urter fra haven, grene og grøntsager. Jeg giver rigeligt med grøntsager, og ikke foderpiller 😊

  1. En halv dags tid, formentlig…absolut ikke mere. Det vil forstyrre dens mave, og da kaniner har meget sarte maver og ikke må faste, så kan du risikere at hvis der går længere tid end det, at din kanin dør af trommesyge eller lignende.

 24. Hej med jer!
  Vores hunkanin er 4 måneder og hun har svært ved at tage på!
  Hun er en dværgvædder, som sagt 4 måneder og vejer 975 g. Da vi ønsker at få hende steriliseret vil vi gerne have hende op i vægt (1 kg), men her på det sidste er det meget svært at få hende til at tage på fordi… hun er enten blevet træt af sine foderpiller, eller også total genfundet sin kærlighed for hø og grene. Vi fodrer hende med frisk hø hver dag, æblegrene og piller om aftenen. Det positive er at hun spiser sundt, men hun tager ikke på og hun er tynd i det (kan mærke ryg og nakkehvirvler). Så mit spørgsmål er, er hun blevet træt af sine piller? Skal vi prøve nogle andre? (Vi ville købe burges når vi var ved at være færdige med dem her fra avleren), eller kan det være normal adfærd?

  Ellers noget andet vi kan gøre? Jeg er bange for at hun er begyndt at tabe sig

 25. Hej, tak for en super god og informativ side.
  Jeg har et løvehoved på 12 uger, han er indekanin og hopper rundt i hele stuen. Han har fri adgang til hø, foder og får mælkebøtter. Mit spørgsmål går på de 80% hø/græs. Gælder græs kun for græs, eller dækker græs også over skvalderkål, kløver, mælkebøtter osv?

  1. Ja, det er jo et ganske fornuftigt spørgsmål – for i naturen vil græs jo ikke kun være græs, det vil også bestå af andre engplanter. Så bland det bare op med vilde planter også.

 26. Halløjsa.

  Vi har lige fået en lille han, løvehovede kanin.
  Han skulle efter sigende være Ca. 9 uger gammel.
  Vi fik at vide at efter et par uger skulle vi introducere ham for anden kost, men hvilken til være bedst når han er så ung?
  Han får kun pillerne vi fik med da vi købte ham.
  50/50 siger at han kun skal have det der svarer til at han kan spise det på 2 timer og så kun 1 gang dagligt.
  Den anden del siger at hvis han virker sulten skal han bare have en lille håndfuld i skålen så han har det godt…

  Hvis det skal være helt godt for ham.

  Hvor mange piller og hvor mange gange om dagen?
  Når vi skifter stille over til andet foder, hvad vil være bedst for ham? Og hvordan gør vi det bedst?

 27. Min datter får en kanin i næste uge! Den er 8 uger gammel og får hvor den kommer fra ikke de samme piller som vi har købt! Hvordan gør vi det bedst med og overgå til det vi har købt?! Og hvad med høet tæller det også som nyt foder hvis det ikke er det samme, nu tænker jeg på alt det forskellige hø jeg har set man kan få både med urter og andre forskellige sager!

 28. Hej,
  Min kanin (dværgvædder) er ca. 3 mnd. Han har fri adgang til hø og får grønt hver dag. Herudover får han hver aften 30 g. burgess junior kaninfoder. Han virker altid skrupsulten når jeg kommer med foderet og det er spist op om morgenen. Er der nogen risiko for, at han ikke får nok mad?

  Skal jeg justere i mængden af kaninfoder, når der ikke er samme mængde mælkebøtter m.m. udenfor?

  1. Ja, der helt sikkert risiko for at han ikke får nok mad, hvis du rationerer for meget. Hvis din kanin f.eks er burkanin, så kan han også meget vel spise af kedsomhed, fordi der ikke er andet i hans liv at lave. Så det skal du også have for øje. Når du ikke længere supplerer hans foder med frisk grønt fra haven, så skal du i stedet give grøntsager. Det er bedre at give grønt end bare at kigge mere kaninfoder.

   1. Hej,

    Tak for di t svar. Jeg forstår det dog ikke helt. Han er ude i haven mindst en time hver dag (og også ofte meget mere), hvor han naturligvis spiser græs m.m. Herudover får en grene, mælkebøtter, grøntsager m.m. hver dag samt fri adgang til hø, Alligevel går han til pillerne så snart de kommer om aftenen, og de er nærmest væk på 10 min. Hvis du mener, at han får for lidt mad, hvad skal jeg så gøre i stedet? Han kan jo altid spise hø hvis han er sulten.

   2. Er han kun ude af buret en time om dagen? For så er han jo reelt set burkanin og keder sig de resterende 23 timer, hvor han så bare spiser fordi der ikke er andet at lave. Når han er burkanin er det vigtigt at han ikke overspiser, for i forvejen vil han have tendens til maveproblemer og knogleproblemer, fordi han er så stillesiddende, som kun vil blive værre, hvis han bliver overvægtig. Så det er godt at du er obs på hans appetit.

    Er det muligt at han kan blive lukket ud morgen til aften, måske? Eller at der kan bygges en stor løbegård til hans bur, så han selv kan bestemme hvornår han vil løbe rundt?

    Han har jo kun fri adgang til græs i en times tid om dagen. Fra naturens side af ville han græsse hele dagen. Det, du kan gøre, udover ovenstående er at give ham hans kaninpiller i en foderbold, så han aktiveres. Derudover kan du måske gemme lidt godbidder i hans hø, så han kan lede efter dem. Hvad kan han lave, når han er lukket i bur? Kan han grave? Gnave i grene? Udforske? Lege i hule? Prøv at aktivere ham mere. Når du giver ham grøntsager, så hæng dem lidt op, så han er nødt til at rejse sig for at nå dem (meget vigtigt for en burkanin).

    …lige en sidste ting: han bør have en ven, hvis du har muligheden. Det er et ensomt liv at være udekanin helt alene. Det er de jo ikke fra naturens side – her lever de jo i store kolonier tæt sammen. Så overvej om han kunne få sig en veninde. Det vil også gøre at han ikke keder sig og dermed ikke overspiser i mangel af noget at lave.

 29. hej min kanin har fået 5 unger de er nu 18 dage gamle jeg skal flytte dem til et stort bur men hvor gamle skal de være før jeg må flytte dem til et stort græsnings bur

 30. Hej min moster har ved et uheld givet hindes kanin avocado efter et par dage fandt hun den død i buret og vi tror at det er på grund af den har fået avocado ved du om det er giftigt for kaniner?😕

  1. Ja, avocado er desværre giftigt for kaniner, men det er skallen, der er mest giftig, mens kødet ikke er nær så giftigt – hvor stor en dosis en kanin skal indtage før det er dødeligt, ved man ikke, men det er mere end et par bidder. Men det behøver jo ikke være derfor, at din mosters kanin døde…måske den fejlede noget andet. Bare for at sige at din moster ikke skal bebrejde sig selv.

 31. Hvad er den korrekte kostsammensætning til en kræsen dværgkanin med sart mave?
  Problembarnet er 8 år, vejer knap 2 kg, og har igennem hele sit liv haft mange perioder med dårlig mave/forstoppelse. Har endvidere aldrig haft lyst til at spise hø, uanset mærke og type.
  Efter hans sidste sygdomsperiode, som varede næsten en måned og nær havde resulteret i en aflivning, har jeg sat ham på følgende kostplan (nedenstående er fordelt på 3 måltider pr. dag, efter aftale med dyrlægen):

  Ialt 45 g. kaninpiller (beregnet til sart mave, købt hos dyrlægen)
  Ca. 100 g. grøntsager, bestående af pastinak, persillerod, rødbede, jordskokker, gulerod.
  Ca. en håndfuld krydderurter, bestående af persille, basilikum og dild

  Ovenstående er som sagt den daglige ration og ud over dette har han frisk hø ad libitum, som han jo desværre nægter at spise. Maven arter sig indtil videre, men hans afføring er mørk og lidt våd. Han virker konstant MEGET sulten, og har umiddelbart svært ved at genvinde sin optimale vægt.

  Er der nogle der kan anbefale en korrekt kost sammensætning, til sådan en lille kræsen kanin 😉

  1. Når dyrlægen er indover og han følges, så er det bedst at følge den plan. Har du prøvet at droppe kaninpillerne i et par dage og se om det hjælper. Eftersom han har svært ved at holde vægten så bør du skifte over til noget foder til ældre kaniner. Mucki på Zooplus har noget energirigt, men det er jo ikke sikkert at han kan tåle det. Normalt siger man også at kanin i den alder som har svært ved at holde vægten skal have ubegrænset adgang til foder. Det kan være et forsøg værd at smutte ned i supermarkedet og finde et fibertilskud i morgenmadsafdelingen, som du kan prøve at give i et par dage og se om det hjælper. Det virker på nogle kaniner at få ekstra fibre den vej (og nu giver han jo ikke spise hø).

 32. Hej. Mig og min familie har lige købt en kaninunge. Vi ved ikke endnu om det er en hun eller han. Vi tror den ca. Er 2 måneder. Men den drikker, men spiser næsten ikke noget. Har kun spist spist lidt af en gulerod. Der kommer noget mærkeligt gennemsigtig ud af dens numse eller kønsdel. Er det normalt? Måske den bare skal vænne sig til de nye omgivelser?

  Er den måske syg?

  1. Du skriver ikke hvor længe I har haft den. Det er et stykke tid siden, at du har skrevet, så formentlig er det gået over, eller I har haft den til dyrlægen. En kanin skal absolut spise. Og der skal ikke komme noget gennemsigtigt ud af dens numse. Det sidste er lidt svært at vide hvad det er, uden et billede. Det kan jo være urin med kalkophobninger i, men det plejer nu at være hvidt.

 33. Hej.
  Min kæreste og jeg har købt os belgisk kæmpe i slutningen af september han er fra marts måned og er kastreret, både hans mor og far vejer omkring de 10 kg. Men i den tid vi har haft ham har han kun taget ca 1 kilo på han for godt med kaninpillet. Men vi kan ikke forstå at han ikke er vokset mere? Er det helt normalt?

  1. Et så racespecifikt spørgsmål er helt sikkert bedre at spørge Dansk Kaninavlerforening. De er vist på Facebook, så prøv at kontakte dem, evt. find en opdrætter på deres hjemmeside og kontakt vedkommende.

 34. Jeg har en Teddy dværgkanin på 3,5mdr. Jeg har fået at vide hun ikke må få ret mange kanin piller og kun 1 dl grønt om dagen.
  Men kan læse at hun skal have ubegrænset adgang til kanin piller indtil hun er 7 mdr.
  Hvad skal jeg gøre ?
  Vil gøre det mest optimale for hende

  1. Alle kaniner er vidt forskellige. I naturen ville de ikke nøjes med 1 dl af det grønt, f.eks. Sørg for at din kanin får varieret grønt og ubegrænset. Fingerreglen mht. kaninpiller er opstået ud fra at en hel del kaniner desværre er burkaniner. De sidder bare og glor og har absolut intet at foretage sig. Og hvad er der så at lave i buret? Ikke andet end at spise. Men hvis en kanin har gode forhold og kan løbe og bevæge sig, har mental aktivering osv, så skal den da selvfølgelig kunne spise, når den har lyst og behov. Prøv at give den det i en foderbold, så den også skal arbejde lidt for det – det vil den synes er sjovt.

  1. Frisk græs 🙂 Hvis du har råd til det, så er Burgess hø virkelig lækkert. Der er forskel på kaniner og deres leveforhold. F.eks skal burkaniner ikke have foder med højt energiindhold, da det faktisk giver endnu flere adfærdsproblemer, fordi de får for meget energi ift. til at de ikke kan forbrænde det, når de bare sidder og kukkelurer i et bur. Er der tale om fritgående udekaniner eller ældre, syge kaniner, så skal de til gengæld have et meget energitæt foder. For de fleste kaniner så er Burgess, Oxbow, Supreme Science Selective, Cuni Nature fint, men det er det meste kaninfoder, du kan købe som pellets nu om dage, så længe du undgår supermarkedsfoder og lignende. Der er rigtig meget fint på zooplus.dk, og så kan du tit spare penge ved at handle dér.

 35. Jeg har en 7 mdr. mini-loop kanin på 950gr. og jeg vil gerne øge hendes vægt til ca. 1200 så hun blive sterilliseret. Hun får varieret grønt og meget af det, 20gr. grøntfoder Burgess, urter, grønne grene.
  Jeg var ved dyrlægen og han siger hun var lidt undervægtigt.
  Der hvor hun kom fra fik hun foder med korn i og måske det har påvirket hendes mulighed for at tage på..?

  1. Hvis hun skal tage på, så skal du ikke begrænse hendes adgang til foder. Reelt set kan hun jo sagtens forbrænde flere kalorier end hun indtager. Du skriver ikke så meget om hendes liv, men så længe hun ikke er burkanin og bare sidder helt stille i et bur, så kan hun godt tåle at have fri adgang til foder, formentlig. Bare sørg for at du fodrer i en foderbold, så det ikke bare bliver af kedsomhed, hun spiser.

 36. Hejsa.
  Vores kanin skal have unger inden for kort tid. Vi fodre hende med Burgess Mint. Jeg har nu læst at det er et foder til kaniner fra 4 mdr. Hvad vil du anbefale at vi skifter over til så ungerne også kan spise det?
  Hilsen Mette

 37. Hej jeg skal på ferie i en uge og min onkel skal passe ham han kommer hen til vores hus og giver ham mad hver dag mens vi ikke er hjemme men vil bare lige vide hvor lang tid en kanin kan holde sig uden motion

  1. Kaniner har jo brug for at røre sig hver dag. Inaktivitet kan give maveproblemer, som jo kan blive meget alvorligt hos kaniner, men hvis din onkel bare holder godt øje med om din kanin spiser, er kælen og ser ud til at have det godt, så skal du ikke være bekymret. Man siger, at kaniner udvikler knogleskørhed efter 6 måneder i bur, men så lang tid er din ferie jo heldigvis ikke 🙂

 38. Hej Kaninhåndbogen.
  Jeg har prøvet at give mon kanin nektarin. (MEGET LIDT.) Han var helt vild med det. Jeg ville spørge om de kunne tåle det eller om jeg strask skal stoppe med det eller om jeg en gang i mellem kan give ham et lille stykke.

  1. Kaniner må godt få frugt, hvis du giver det som slik. Altså ikke noget i store mængder.

 39. Hej, ved ikke om du overhovedet kommer til at svare på den her kommentar, men vil gerne have et svar.

  Jeg har 2 hankaniner, som er brødre og går sammen. Lige siden vi købte dem har de haft fri adgang ting kaninpiller, hø og halm. Men jeg læste på et tidspunkt noget med at kaniner ikke må have fri adgang til mad, da de kunne spise for meget.

  Skal de have en begrænset mængde foder morgen, middag og aften? Skærer ikke ned på hø og halm, det var nu mere kaninpiller. Vil gøre det for deres eget bedste.

  1. Beklager meget sent svar til dig 🙂 Burkaniner skal ikke have fri adgang til mad. Burkaniner keder sig jammerligt, og i mangel på at lave noget, så spiser de bare fra skålen og bliver dermed tykke. Så det er en ond cirkel for dem.
   Så det handler i stedet om at give dine kaniner noget at lave 🙂 Du kan godt give dem fri adgang til kaninpiller, hvis du kun fodrer i en foderbold, som de skal løbe rundt og puffe til. Du kan også strø kaninpillerne ud i deres hø, så de skal grave efter det. Det vigtigste er bare at sørge for at de har noget at lave.

 40. Hej Kaninhåndbogen.

  I foråret begyndte min kanin at blive lidt hvid ned langs rygsøjlen, (så ud som om at den havde et hul i pelsen. Dyrlægen siger at det bare er kedelig pels og at man ikke rigtig kan gøre noget ved det😰
  Har tænkt på en slags kur for den men ved ikke om det er det rigtige?
  Til efteråret bliver den 4 1/2 , så ved ikke om det har noget med alderen at gøre?
  Håber du kan hjælpe mig….
  Hilsen Helena.

  1. Din kanin er slet ikke så gammel, så det er ikke pga. alderdomstegn. hvis din kanin taber pels (og det ikke skyldes fældning pga. den varme sommer) så skal den undersøges for pelsmider. Skulle det være “kedelig pels”, så skyldes det forkert fodring, men det virker som en lidt mærkelig forklaring.

  1. Der kan være 1 kanin i sådan et bur og så er det kun til midlertidigt ophold ikke til at bo i. En kanin skal have minimum 5-6 m2, og gerne meget meget større.

 41. Hej min kanin spiser hø, græs, og får nogen gange nogen godbidder som æbler. hvis den ikke spiser sin hø op skal jeg så give den nyt eller skal jeg vente til den har gjordt det.

  1. Du tænker på hvor gammelt høet må være? Hø er jo i forvejen temmelig gammelt, så det har ikke en udløbsdato i den forstand, men der må ikke være tisset på det, f.eks. Skift det, når du renser buret en gang om ugen, det er fint, så længe høet ikke har været tisset på, fået vand eller lignende. Fugtigt hø skal fjernes med det samme.

 42. Hej. Jeg har en dværgkanin som kun er 3 måneder gammel. Den går frit i stuen og vil meget gerne spise af min bambus plante, hvor den kan få fat i bladene. Er det noget den gerne må spise eller kan bambus planten være giftig/ farlig for den?
  På forhånd tak for hjælpen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *