Måske ikke det lækreste emne, men ikke desto mindre er det vigtigt, at man som kaninejer ved, hvordan kaninafføringen skal se ud – og hvordan den IKKE skal se ud. En kanins afføring er en af de bedste indikatorer for hvordan den har det. Så lær at holde dagligt øje med om dens mave fungerer ordentligt. Det bliver hurtigt en naturlig vane.

Normal afføring og urin hos kaniner

Få et hurtigt overblik over din kanins urin og afføring ved hjælp af denne fine video lavet af House Rabbit Society.

Kaninens afføring

I modsætning til de fleste pattedyr, producerer kaninen to typer ekskrementer, nemlig afføring i form af små runde og tørre kugler samt natafføring.

Natafføring fremstilles i blindtarmen, hvor der er en naturlig forekomst af bakterier og svampe. Selvom de kaldes natafføring, kan din kanin sagtens lave dem om dagen. Disse bakterier er vigtige for kaninen, men den kan ikke selv producere dem eller optage dem på anden vis. Derfor fremstilles natafføring ud af disse bakterier og svampe, som kaninen så spiser for dermed at optage bakterierne og svampene på ny.

natafføring kaniner

Ekskrementerne spises med det samme, og derfor opdager mange kaninejere dem slet ikke. De ligner en klump små, bløde skinnende kugler med et lag slim henover og med en meget gennemtrængende lugt. Slimen henover dem beskytter bakterierne på deres vej ned i blindtarmen, hvor næringsstofferne igen optages.

Natafføring er nødvendige at spise for kaniner, og er ikke afføring, men skal snarere ses som en hjemmelavet vitaminpille.

Den almindelige afføring skal være rund og tør.

 

kaninafføring

Afføring på “tråd”

Ser afføringen ud til at hænge sammen i en tråd, er det tegn på pels i tarmene. Det er helt uskadeligt. Pels i maven er ikke farligt i sig selv hos kaniner – kun hvis kaninen har problemer med tarmsystemet. Læs mere om pels i maven hos kaniner.

Under alle omstændigheder er det en god idé at sørge for at kaninen bliver redet regelmæssigt.

afføring på snor kanin

Svampet eller våd afføring

Mange kaninejere oplever at svampet eller våd afføring som hænger fast ved kaninens bagdel og som lugter. Hos de fleste voksne kaniner skyldes dette forkert producerede natafføring.

Blindtarmen er et meget sart system. Hvis tarmene bevæger sig for langsomt, eller hvis kaninen får en forkert kost, der er for høj i fordøjelige kulhydrater og for lav i grove fibre, kan de gavnlige bakterier i blindtarmen komme ud af balance. Dermed får andre bakterier og svampe, som er mindre gavnlige, bedre vækstforhold. Forkert producerede natafføring er ikke en sygdom, men et symptom på problemer i tarmen, som skal behandles.

Årsager til tarmproblemer hos kaniner

Problemer i tarmen kan skyldes:

 • Kaninen er syg, har smerter eller er stresset.
  En typisk fysisk reaktion på en af disse faktorer er at tarmens bevægelser bliver langsommere.
 • Forkert kost.
  Kaniner er udelukkende planteædere, og tarmsystemet med dets bakterieflora er udviklet til kun at fordøje græs og urter. Hvis kaninen får foder med stivelse, såsom rugbrød, kiks eller slik kan det give blød natafføring. For kaniner med sarte maver kan almindelige kaninpiller også være et problem. Selvom frugt er sundt for mennesker, kan det høje indhold af sukker og stivelse blive for meget for en kanin.
 • For lidt motion.
  Kaniner, der sidder for meget i buret og dermed er alt for stillesiddende i forhold til deres natur, har stor risiko for problemer med tarmene. Sørg altid for at din kanin får masser af tid uden for buret – min. 6 timer om dagen.
 • Fedme eller gigt.
  En overvægtig eller gigtplaget kanin kan sagtens producere natafføring, men fordi den ikke er i stand til at bøje sig ned og spise ekskrementerne, kan de blive mast under kaninen idet den forsøger. Er der tale om fedme skal der skæres ned på kaninpillerne, og godbidder skal erstattes af grønt. Desuden skal kaninen motionere mere. Gigt skal behandles af dyrlægen.

Normal urin hos kaniner

Urinens farve hos kaniner kan give anledning til en del bekymring hos kaninejere. Oftest er det den rødlige urin, som vækker unødigt bekymring, men selvom der ikke er grund til alarm, er det ikke desto mindre klogt at holde øje med urinen.

Holder du øje med din kanins urin, kan du hurtigt nå at opfange symptomer inden en sygdom forværres og kaninen bliver dvask, holder op med at spise og i sidste ende dødelig syg. Ændring i brug af toiletbakke, problemer med at tisse, gentagne besøg i toiletbakken, fugt omkring kønsorganerne eller hudirritation, tyk urin eller blod i urinen er tegn på, at noget er forkert.

Almindelig urin hos kaninen har en svag gul farve, men når urinen iltes kan farven variere fra mørk gul til mørk brun. Raske kaniner frigør overskydende kalciumsalte via nyrerne og dette kan give urinen et hvidligt udseende.

Læs mere om blæreproblemer hos kaniner

Rød urin

Det er ikke usædvanligt med rød urin, som skyldes porfyrinpigmenter. De fleste kaninejere har oplevet dette og første gang kan det virke meget skræmmende. Rødlig urin fremkommer ved antibiotika, indtagelse af fyrretræsnåle, gulerødder, spinat og andet grønt, der indeholder betacaroten. Det er ganske harmløst og skal ikke forveksles med blodig urin. Blodig urin er almindelig farvet urin med små blodpletter i. De små blodpletter er dog oftest ikke synlige for det blotte øje og kræver normalt analyser af urinen hos dyrlægen for at kunne fastslås.

Blodig urin ses ved sygdomme i urin- og kønsorganerne, såsom infektioner og betændelse. Hunkaniner, der ikke er steriliserede, kan få kræft i reproduktionsorganerne, og symptomerne er bl.a. blodigt slim eller dråber af blod lige efter at have tisset, som derfor kan forveksles med urin. Hos hankaniner, der ikke er kastrerede, kan det være tegn på kræft i kønsorganerne.

Læs mere om kræft hos kaniner

Tegn på blærebetændelse eller anden infektion

Et synligt tegn på, at kaninen fejler noget, er at den anstrenger sig for at tisse eller er lang tid om det og der kun kommer få dråber ud. Gør kaninen tegn på at ville tisse, men ikke kan, skal den med det samme til dyrlægen. Kan den tisse, men med besvær skal den stadig til dyrlægen, men det kan dog vente til næste morgen.

One thought on “Daglig helbredstjek af kanin

 1. Hej, har to løvehoveder , nu har jeg læst at de skal have motion hver dag, hvordan klare man det om vinteren, da de jo ikke kan tåle at blive våde og kolde.? Har dem gående i et to etager bur, under et halvtag, så de står dejligt i læ og tørvejr. Om sommeren kommer de ud i et stort løbegård med huse i til læ og skygge, men hele vinteren, der ved jeg ikke hvordan de skal blive motioneret? HJÆLP
  Venlig hilsen lotte larsen

  1. Det er helt rigtigt, at kaniner skal have mulighed for at bevæge sig hver dag i flere timer. De er meget aktive dyr. Kaniner kan nu godt tåle at blive våde og kolde. Men de kan tåle at sidde i et fugtigt bur i træk. Det vil gøre dem alvorligt syge. Men at være aktive i regnvejr eller løbe rundt i frostvejr er ikke farligt for kaniner. Hvad med at bygge en fast stor løbegård omkring buret, så de altid har mulighed for at bevæge sig? Problemet med kaniner er, at de er inaktive på det tidspunkt, hvor vi er aktive, så når du formentlig går ud og sætter dem i en løbegård, så er det deres sovetid, så de får ikke særlig meget ud af det. Hvis de derimod selv kan løbe rundt, når de er i deres aktive periode, så vil de få deres motion.

  2. Kaniner kan nu godt tåle at blive våde og kolde. Ellers ville de jo ikke kunne overleve i naturen. De kan ikke tåle at stå i træk til gengæld. De skal bare kunne bevæge sig om vinteren, når det er rigtig koldt, og de skal kunne søge læ, hvis det bliver for meget. Et to-etagers bur vil ikke give dem mulighed for at løbe, hvis det er koldt og vinden står direkte på dem, så det er ikke et godt sted for en kanin at være om vinteren. Men hvis de har adgang til en stor løbegård, så vil de trives fint ude. Du er klar over, at du kan sætte hegn rundt om haven og så have dem fritgående?

 2. Hej, har en lille hermelin/dværghare, og hun spiser grovkiks nogle gange og der står at kaniner ikke må få stivelse, og hun kan godt være “lidt” agressiv, og hun får dagligt motion og frisk mad og vand, men det er nu grovkiks, om hun må få det???

  MVH Signe Berg

  1. Kaniner må godt få stivelse. Det er ikke sort/hvidt. Der er jo stivelse i nærmest al frugt og grønt. Men det er lidt komplekst spørgsmål. Anyway, jeg ville dog ikke give grovkiks, fordi der sikkert også er salt og raffineret sukker i. Der er sundere ting, du kan give, som f.eks lidt basilikum, lidt nødder, hindbærblade osv. Der er så meget lækkert ude i naturen lige nu, at hun vil være lige så glad, hvis du kommer hjem med lidt skvalderkål, pilegrene og mælkebøtteblade 🙂

 3. Hej
  Efter en uge ude i sit bur, har vi netop oplevet, at vores kanin idag har haft gnavet sig igennem vort hønsenet under jord i buret for at komme ud. Det arbejde har den nok påbegyndt allerede sidste år. Samtidig oplever vi idag en lugtende rødlig urin i kanterne af buret. Min datter mener allerede det var der igår. Nu henvises der ovenfor både til det ene og andet. Jeg er i tvivl om kan skyldes kulde,urinvejsinfektion eller rester af hønsenet efter dagens gennemgnaskning af hønsenet og sender derfor dette spørgsmål for råd og vejledning. På forhånd tak for hjælpen

  1. Imponerende arbejde af den lille kanin. Prøv at hælde brintoverilte i urinen for at se om det skummer op – i så fald er der blod i urinen. Ellers kan det blot være farvet urin, hvilket er almindeligt hos kaniner. Hvor stort er buret? Hvis buret er stort nok og der er nok at lave, burde kaninen ikke forsøge at lave udbrydernumre, så se om I ikke kan gøre indhegningen lidt sjovere at være i. Der vil altid være kaniner, der synes, at græsset er bedre på den anden side og gerne lige udforske, og i så fald, så kan I prøve at lægge fliser langs kanten af buret. Bare sørg for at der stadig er mulighed for kaninen at grave, og at der er noget at gnave i, hoppe op på, gemme sig i og samtidig plads til at løbe rundt i fuld fart.

 4. Hej

  min kanin er begyndt at tisse på sig selv, og den er helt våd imellem benene, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Vi har prøvet at vaske den med en engangsklud (selvfølgelig uden sæbe) fordi den også har lort i pelsen. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, men jeg tror måske det har noget med kosten at gøre. Jeg giver ham sådan en kaninblanding (med foderpiller og diverse), og så får han mælkebøtter hver dag, men jeg ved ikke hvad jeg skal ændre det til, for alle hjemmesider siger noget forskelligt

  Hilsen Caroline

  1. Hvis din kanin er inkontinent, så skal den til dyrlægen. Måske er det en slem blærebetændelse, men der kan også være andre årsager. Under alle omstændigheder så er det ikke noget, du kan afhjælpe, og den har det ikke godt. At den har afføring i pelsen kan have noget at gøre med, at den ikke har det godt, men det kan også være kosten. Du skal have løst urinproblemet først, og så er det lettere at vejlede omkring afføringen, hvis det fortsætter. Så skal du være mere end velkommen til at skrive. Får din kanin rigeligt med frisk græs og hø?

   1. Vi var til dyrlægen i dag, og den har fået en blære sten. På onsdag skal den røntgenfotograferes for at se hvor stor stenen er, og jeg håber virkelig at den er lille nok til at kunne behandles med medicin! Jeg krydser fingrer.

   2. Hvor godt at I kom til dyrlægen. Du vil blive overrasket over hvor mange kaninejere, der ignorerer sygdom, fordi de ikke vil bruge pengene på deres kanin. Masser af væske er noget af det bedste til kaniner, der døjer med blæresten. I de tilfælde er en saltsten for engangs skyld ikke spild af penge, fordi det øger drikketørsten. Alle fingre krydset for at det går godt i morgen! Skriv endelig igen.

   3. Min kanin er desværre blevet aflivet i dag, da dens blære var fyldt med kalkgrus. Den blev desværre kun 3 år, og jeg er meget ked af at den ikke blev ældre, for den var rigtig frisk og dejlig. Han blev aflivet lidt i 2, og jeg fik lov til at have ham i mine arme imens det skete. Tusind tak for hjælpen, det var dejligt at have nogen at skrive med, som havde forstand på kaniner. Jeg håber at der er et liv efter døden hvor jeg kan være sammen med ham igen.

   4. Det er jeg SÅ ked af at høre 🙁 Føler virkelig med dig. Det er utrolig svært at sige farvel på den måde, og det kan være rigtig svært at sørge over en kanin, fordi ens omgivelser ikke forstår det. Men giv dig selv lov til at sørge, for kaniner har store personligheder, og de fylder i ens hjerte. Du forsøgte hvad du kunne for at hjælpe ham, og det er desværre langt mere end hvad mange gør,så han var heldig, at han lige præcis boede hos dig, og at du i sidste ende også gav ham fred. Hvil i fred, lille ven, og kram til dig.

   5. tusind tak for al hjælpen du har ingen ide om hvor meget det har betydet for mig, og jeg har også bare grædt rigtig meget. jeg var heldig at få lov til at have lige netop ham, og han betød så meget for mig. jeg savner ham bare rigtig meget, og det er bare rigtig svært for mig at give slip på ham, fordi han var blevet en del af min hverdag, og der føles helt tomt i carporten (som vi havde lavet om til hans løbegård), men jeg håber han er et endnu bedre sted nu. det føles som om der mangler en del af mit hjerte.
    hilsen caroline

 5. Hejsa
  Min kanin er dagligt på græs, sammen med sin makker, men i morges da jeg skulle se til dem, lå den helt stille og ville ikke flytte sig. Når jeg kommer hen til indhegningen kommer de normalt, men det var kun den “raske”, som kom. Jeg opdagede, at kaninerne ikke havde haft adgang til vand hele natten, så det har formentlig haft en effekt, men underligt nok kun på den ene kanin. Kaninen vil ikke spise og kun drikke fra en skål, som den siden i morges har ligget ved. Jeg vil umiddelbart vurdere, at dens puls er fin, men jeg er nu lidt bekymret, kan I hjælpe???

  1. Din kanin skal til dyrlægen med det samme. Formentlig har den maveproblemer, hvilket kan blive meget alvorligt i løbet af få timer. Du kan prøve at give indholdet fra to imogas med det samme og give den mavemassage, men hvis det er luft i maven og ikke i tarmene, så er det kun en dyrlæge, der kan hjælpe. Under alle omstændigheder så skal du reagere hurtigt.

   1. Nej, det kan de ikke. Prøv at samle hendes tis og hælde brinteroverilte over. Hvis det skummer, så er er blod i, og så skal hun til dyrlægen.

 6. Hej.
  Jeg har en dværgvædder på snart ét år.
  Hun spiser og drikker som hun plejer, men her på det sidste er hun begyndt at strinte herhjemme når hun går rundt (dog mest samme sted) og laver bæ spredt i hele buret. Hun har før hen altid holdt sig til det samme hjørne i hendes toilet bakke..
  Hun virker dog stadig frisk og fræk – men er der noget jeg kan gøre for hun bliver mere “renlig?”
  Jeg har været til dyrelægen med hende hvor de tjekkede hendes blære og sagde hun ikke fejlede noget…
  Vh. Julie

  1. Hej Celina. Det kan vi godt. Det vil først blive i slutningen af september dog. Du kan finde artiklen under Sundhed og Sygdomme til den tid. Din dyrlæge kan formentlig diagnosere det udelukkende ved at undersøge kaninen, men i nogle tilfælde er det nødvendigt med røntgenbilleder. Hvis din dyrlæge har diagnoseret din kanin med gigt, har du formentlig fået noget medicin, der kan mindske inflammationen og tage smerterne. Du kan supplere med at give din kanin glucosamin, som opbygger ledbruskene og forbedrer leddenes mobilitet. Derudover kan du give noget noget, der ligner almindelige kaninpiller, der hedder Myristol (indeholder også glucosamin bl.a.). Det smager godt. Du skal give 1-2 piller om dagen, og de skulle være effektive i behandling af gigt hos kaniner. De bruges i USA til kaniner med gigt og købes i håndkøb, men måske din dyrlæge vil bestille dem hjem til dig, hvis du ikke kan finde dem på nettet. Derudover har Oxbow lavet Joint Support Hay Tabs til kaniner, som også indeholder glucosamin. Alle kosttilskuddene skal gives i over 4 uger før du vil se en bedring. Derudover er det godt at holde din kanin varm (du kan købe særlige tæpper/underlagt til dyr med gigt) og give den massage.

 7. Hej.
  Jeg har en Teddy kanin som har en meget sart mave.
  Der skal ingenting til før, han får tynd mave eller en meget lugtende nataafføring, som han altså ikke spiser.
  Hvor meget mad skal man give en kanin i gram?
  Hvad er en gennemsnitsalder for en teddy kanin, han er lige blevet 4 år?

  Mvh
  Sheila

  1. For meget natafføring er ikke skidt som sådan, da det er tegn på, at han får rigeligt med næring gennem sin kost – og derfor ikke har behov for at indtage sin natafføring. Men det lyder dog til at du skal skifte til noget andet foder, da han ikke trives på det. Hvad fodrer du med? Han skal have fri adgang til frisk græs/frisk hø og så kan du supplere med grøntsager, urter, ukrudt, friske grene og kaninpiller. Det er jo svært at sige, hvor gammen en kanin bliver, men han skulle da gerne gå hen og blive 7 år i hvert fald 🙂

   1. Tak for dit svar.
    Han får frisk hø hver dag – men synes ikke rigtig at han spiser så meget af det – han får kanin piller med lidt havregryn i.
    Vi har prøvet forskelligt slags fodre, men han fik altid “blød” afføring. Det samme sker også hvis han får grønt, men gulerødder kan han godt “tåle” og æblegrene elsker han.
    Men er der noget bestemt fodre og grønt som kan give ham en alm afføring?
    Måske er det også mængden vi giver ham, som er forkert? – vi giver ham nu ca. 1 spiseske kanin piller

    Jeg har også tænkt på, at han ikke har været så meget ude, så måske har det været mangle på motion, som nu er han kommet ned på gulvet på at stå (han står inde på min datters værelse) – så han selv kan hoppe ind og ud – nu håber vi ikke, at han tisser over det hele, hvilket han lidt gør, men håber, at når buret står på gulvet så vil han hoppe ind og tisse ;o)

    Dejligt vi han ham i noget tid endnu :o)

    Mvh
    Sheila

   2. God ide med at give ham motion. Kaniner har et sart tarmsystem, og de er jo skabt til at være i bevægelse hele tiden, så det vil naturligvis påvirke hans fysiske velvære, hvis han ikke får den motion, en kanin har behov for. Så det lyder meget fornuftigt. Hvis han er kastreret, vil han ikke tisse rundt omkring 🙂 Han kan sagtens kastreres, selvom han er 4 år, så det var måske en idé at få ham kastreret og så renlighedstræne ham, så han kan blive fritgående?

    Hvis der er for mange kulhydrater i foderet eller for lidt fibre, så vil det give for meget natafføring samt dårlig mave. Mit bedste råd er, at I giver ham udelukkende hø/frisk græs det næste stykke tid, så I er sikre på han får rigeligt med fibre – specielt hvis han ikke er meget for at spise det ellers. I kan desuden give ham brombær- og hindbærblade, hvilket virker godt på mild dårlig mave. Lige nu kan I også indsamle dem til tørring, så han kan få det hele vinteren.

    Der er en del kulhydrater i havegryn, så drop også dem i en periode. Hvad hedder det foder, I giver ham? Nogle kaniner har sart mave og kan ikke tåle kaninpiller, uanset mærke.

  2. Undskyld mit lidt sene svar.
   Vores kanin får nu kun frisk græs samt lidt hindbærblade, hvilket han synes er lækkert. Han spiser først om aften, når han kommer ind i buret, efter nogle timer ude 😉
   Det er kanin piller fra Petworld, kan ikke huske, hvad de hedder.
   Han spiser ikke alt græsset, og jeg har tjekket hans tænder, de ser fine og lige ud.
   Men kan han “leve” kun af frisk græs i den næste uge også, eller skal han have noget andet ved siden af?

   1. Han kan sagtens leve af “kun” frisk græs i en uge. Særligt hvis du supplerer med lidt hindbær- og brombærblade. Kaninpiller er mere en form for vitaminsupplement, som man giver, for at være sikker på, at ens kanin får alt det, den skal, da den jo ikke selv har mulighed for at gå og græsse af alt i naturen, når vi holder den som kæledyr. Efter den uge så ville jeg enten skære meget ned på kaninpillerne eller skifte til et andet mærke og se om han ikke fungerer bedre på dette.

  1. Ja, men I skal være hurtige til at reagere, hvis det ikke har effekt. Prøv at give imogas-kapsler og en god omgang mavemassage. I kan bl.a. give massage med Weleda Baby tummy oil. Din kanin skal have 20-40 mg. simeticon 3 gange med en times mellemrum. Derefter skal du give en dosis hver 8. time. 20-40 mg. simeticon svarer til indholdet af en kvart kapsel imogas (man kan ikke give for meget). Det skal virke efter 2-3 timer, ellers skal I til dyrlægen med det samme.

 8. Hej…

  Vi har fået en løvehoved-pige… Hun er nu 12 uger gammel… Hun er fræk og aktiv, og vil meget gerne forsøge at hoppe over den udendørs løbegård der er 60 cm højt… Er det normalt, at de prøver at stikke af..? Troede ellers at afstanden mellem tremmerne var sikker nok til at holde hende inde… Nu er der bestilt et net!

  Nå, det var omkring foder… Hvor meget kan vi forvente, at hun skal spise på et døgn..? Vi synes, at hun spiser rigtigt meget, altså det vi lægger ud til hende… Hun får ca 80 gram foderblanding i døgnet, mælkebøtteblade, hø samt diverse grøntsager (peberfrugt, gulerodsskrald, agurksnit, salat eller blomkålsblade) Kan hun få for meget, altså så hun propper sig..? Og hvad vil tegnene være på dette… Afføringen ser pt fin ud, sådan lige umiddelbart…

  Nielsen

  1. Kaniner er meget aktive og de er nysgerrige – så det er ikke unormalt for en nysgerrig kanin at smutte afsted på tur, hvis den keder sig. Hvor stor er hendes løbegård og hvad kan hun lave i den?

   Hun er jo en lille unge, der har brug for brændstof til at vokse – og hvis hun er udekanin skal hun også have lidt fedt på, når vinteren nærmer sig. Så lad hende endelig spise løs. En kanin, der spiser for meget, vil blive tyk, men kaniner har et meget højt stofskifte – og jo yngre, jo højere – så de har en god appetit. Bare sørg for at hun kan komme op i fart og bevæge sig, så sker der ikke noget. Hun skal have min. 9m2 at bevæge sig på.

 9. Jeg har fået 9 kaninunger og de er nu blevet 8 uger. Da jeg for anden gang skulle tjekke dem for køn så jeg at de i den sprække der er på hver side mellem numsehullet og kønsorganet var noget der lignede svamp der stak ud af. Det lignede en sort plade som var lidt gullig i kanten det var ca halvdelen af ungerne der havde det og det havde de ikke for 2 uger siden. Jeg har ikke tjekket moren da hun ikke er glad for at blive vendt om. Skal jeg være bekymret eller er det normalt?

  Raben

 10. Tak for svar… Så har vi nok en helt almindelig kanin 😉 Hun har ca 3 m2 indhegning på græsplænen som hun kommer i ca 2-5 timer hver eftermiddag. Der er hus, en bold, tykke grene og en stamme så hun kan kravle lidt op. Der udover en lille papkasse, men den har hun ikke videre interesse for.

  1. Det er ikke så meget plads, hun har. Det skal I være opmærksomme på. Det vil ikke være nok, medmindre hun er fritgående indekanin resten af tiden. Hvis hun er udekanin hele tiden, så er det vigtigt, at hun har adgang til meget plads hele tiden, da det er gennem bevægelse og løb at hun holder sig varm om vinteren.

 11. Hej..,
  Så skriver jeg lige igen – denne gang om pelspleje…
  Vores løvehoved pige på 3 måneder har inden for de sidste dage fået en meget knudret pels… Vi synes, at vi har været gode til at børste hende, men måske det ikke har været godt nok..? Hvornår ved vi, hvilken type løvehoved hun er, altså ifht manke og behåring..? Vi synes, at hun har enormt meget fin pels, og tænker lidt, at hun måske bare taber det på et tidspunkt.. Eller..? Hun har en fin manke rundt om nakke som er en helt anden type pels…
  Vi har bidt mærke i, at hun virrer meget med hovedet i perioder på dagen og “bider” / nulrer i pelsen… Er det normalt eller fordi det irriterer hende med den knudrede pels..?
  Håber på hjælp – igen 😉

  1. Der findes tre varianter inden for løvehovederne, og det kan oftest ses helt fra de er små. Men ellers så bliver det nok mest tydeligt, når de er omkring 6-7 måneder eller ældre. Er hun raceren med stamtavle?
   I kan sagtens klippe hendes pels ned, hvis den er blevet knudret. Det sker der ikke noget ved, og det er oftest en god idé. Det er jo ikke naturligt for kaniner at have lang pels, så det kan godt generere, så hvis det virker sådan, så prøv at trimme det lidt og se om det ikke hjælper.

 12. Hej
  Jeg har en hermelin hun på 4 mdr. som efterlader røde spåner/halm lige for tiden, der hvor hun tisser.
  Hun gider ikke rigtig at spise gulerødder, så tror ikke at det er pga. farven fra dem af?
  Hun drikker og spiser som hun skal (fodre med kanin piller)

  Hvad kan det mon være? :/

  Mvh Helle

   1. Nej hun bor udenfor i vores havepavillon i et stort bur.
    Er i tvivl om det kan være træværket i hendes bur? hun gnaver nemlig i siderne.
    Eller æblegrene?

   2. Æblegrene giver ikke rød urin. Men hvis træværket er af fyr eller lignende, kan det sagtens være årsagen. Det er rød urin og ikke blod i urinen, ikke?

 13. Har en løvehoved og min datter eller kone er ikke de bedste til at skifte toiletbakken… Kan man blive syg af det som menneske..?

  1. Du tænker formentlig på Toxoplasma gondi, som man forbinder med kattebakker (selvom der er større risiko for at blive smittet ved at tilberede kød i køkkenet end ved at skifte kattebakke). Kaniner kan også godt bære på toxoplasma, selvom det ikke ses så ofte. Man ved ikke så meget om toxoplasma hos kaniner og om det kan smitte til mennesker, fordi det ikke er så almindeligt hos kaniner. Men toxoplasma smitter kun når man skifter toiletbakke og dermed er i direkte berøring med afføringen, og det lyder jo til at være det omvendte problem hos din datter og kone. Der er ikke andet I kan blive syge af.

   Selvom I ikke kan blive syge af det, så er det da synd for kaninen, som er et renligt dyr, at den skal gå i en beskidt toiletbakke. Det må da også lugte? Toiletbakken hos kaniner skal skiftes mindst hver 3. dag. Der hører arbejde med til at have dyr. Det er det ansvar, man påtager sig, når man får en kanin. Toilettet skal skiftes INDEN det begynder at lugte, dyret skal mentalt aktivereres, det skal have rigeligt med motion (kaniner skal have min. 9m2 at bevæge sig på hele tiden for at trives), det skal fodres korrekt hver dag. Hvis det andet ellers fungerer godt for jer og kaninen har gode forhold, så skulle det mindste være at skifte toiletbakken. Hvis I lige nu bruger savsmuld, så udskift det med træpiller fra byggehandlen. Hvis kaninen er renlighedstrænet så er det let lige at putte en pose henover toilettet, så når toilettet skal skiftes, så skal man blot lige tage posen af, binde den sammen og smide den ud. Det tager maks. 4 minutter at rense toilet og putte nye træpiller i så.

   1. Jo det er jeg med på… Den har meget plads at løbe på og jo de skifter da “toilettet” osv osv og den har det mægtig godt og mangler ingen ting overhoved… Min bekymring er bare at det plads den har at løbe på bliver støvsuget og jo der ligger ” lorte kugler” ude på gulvet, uden for “toilettet” som bliver støvsuget op og selv samme støvsuger bliver så også brugt til at støvsuge resten af huset med og tænker er det ikke bare at sprede bakterierne rundt og er det noget man kan blive syg af…???

    Men kaninen har det rigtig godt og vi er alle meget glade for den og dens toilet skifter hver eller hver anden dag alt efter hvor meget den skider eller pisser hver dag…

   2. Nej, hvis det kun er det, så skal du ikke være bekymret. Det er meget, meget sjældent, at mennesker bliver smittet og syge af noget, som kaninen bærer. Der er visse bakterier, som kaninen kan være smittet med og selv være syg på grund af, men for at de giver problemer hos mennesker, så skal ens immunforsvar være helt ødelagt på grund af anden alvorlig sygdom.

 14. Hej!
  Jeg har en ung kanin på omtrent de 4,5-5 mdr. Jeg har haft hende i ca en måned og det er gået rigtig godt – hun er meget kælen, nysgerrig og taget i betragtning af hun aldrig lukkes inde i bur, så er hun både renlig og har sine tæppe og papkasser at bide i, udover at vi selvfølgelig har ledning og “sikkerhedsordnet” værelset.
  Mit spørgsmål er – den sidste lille uge har hun fået en lidt Speciel vane, som både fysisk og adfærdsmæssigt bekymrer mig. stort set hver morgen når jeg står op, så har hun lige udenfor burets åbning tisset. Hendes urin er mørkegul og mørkebrun og det bekymrer mig – hun spiser ikke ret meget grønt, hun er ret selektiv, så jeg giver hende ikke hver dag – det er tilgengæld ikke så længe siden jeg skiftede foder – kan det være det der er galt?? Hele dagen tisser hun kun i buret. Førhen havde hun helt lysegul tis, når hun tissede på stof kunne man se det blev helt Hvidt, hvilket jeg læste var et sundhedstegn? Hvordan skal jeg reagere, både på adfærden og urinens farve? I dag havde hun tisset to steder udenfor buret og den ene plet virkede en lille smule snasket. Dyrlægen jeg ringede til igår ville se tiden an. Hvordan skal jeg reagere? Jeg håber meget på svar, jeg er forfærdelig glad for den lille basse, så jeg vil gerne vide hvornår alarmklokkerne med den her ringer højt 🙁

  1. Kaniners urin varierer i farven fra lys gul, orange til mørkebrun. Hvid urin er tegn på for meget kalk, hvilket betyder, at du skal sørge for at din kanin indtager mere væske og bevæger sig mere. Det er vigtigt, at hun spiser sit grønt, så prøv at se om du ikke kan finde noget, hun kan lide. Jordskokker, basilikum, peberfrugt er ofte en fin måde at starte en kanin op. Med hensyn til den mørke urin nu, så skyldes det nok foderet og er ret almindeligt (og ufarligt). For mørkt urin kan dog være tegn på dehydrering, så sørg for at din kanin indtager meget mere væske – når hun ikke spiser grønt, så får hun heller ikke væske derfra, så det må hun i gang med. Har hun en vandskål eller en flaske? Mange kaniner får ikke nok vand, hvis de kun har en flaske.

 15. Hej igen – tak for det hurtige svar! 🙂
  Omkring samme dag begyndte jeg overgang til det “gamle foder” igen. Hendes aktivitetsniveau var faldet meget i forhold til hvor aktiv og nysgerrig hun plejede at være, så nu får hun “det gamle igen” – og mælkebøtter og salat! Samtidig har jeg sat vandskål der hvor hun plejer at sidde og hygge sig, som hun også bruger meget – hun tisser stadig meget mørkt (jeg forestiller mig det må være grøntsagerne), men hun drikker meget og er langt mere aktiv og snakkesalig nu igen.
  Almindeligt husråd til at fjerne eventuelle skjolder fra kaninens tis? Jeg har prøvet med brun sæbe og håndkraft, men det fjerner ingenting? Jeg har fået foreslået sandpapir og en ny lakering af gulvet, er der slet ikke noget nemmere man kan gøre? Problemet er, at tisset “når at sidde”, fordi hun gør det om natten, så om morgenen er der kun lidt vådt tilbage, så jeg når ikke at tage det – kan det måske også afhjælpe problemet hvis man tørrer tisset op og smider det ind i buret, hvis man kan nå det? Jeg er lidt træt af hvis vi skal have et fast toilet udenfor buret, lige under reolen. :o)

  1. Der er mere farvestof i grøntsagerne end du lige tænker over, og hvis du endda også kan se en sammenfald mellem foderskifte, så er det helt sikkert forklaringen.

   Hvis der er tale om tissepletter på lakeret gulv, så er det næsten umuligt at fjerne. Det er jo ætset ned. Prøv evt. at smutte ned i nærmeste gulvbutik og hør om de har noget. Det kan jo være, at du kan nøjes med at smålakere lige det sted. Hvis pletten er hvid og ikke rigtig trængt ned, er der noget med at du kan bruge sprit og ild (men test lige et sted først!
   I følge den her gulvsliber, kan du nøjes med at bruge et alkalisk rengøringsmiddel: http://www.gulvsliberen.net/raad-tips/pletnoegle-for-lakerede-gulve.html

   Prøv evt. at købe nogle pæne papkasser/-æsker og lav huller i dem. Sørg for at de er store nok til at rumme et toilet, og så sæt det henne ved reolen hvor uheldet sker. Det kan være, at du er heldig, at hun gerne vil bruge toilettet, og du slipper for at se direkte på toilettet. Ellers er løsningen måske i en periode at sprøjte med parfume under reolen, så hun holder sig væk fra området.

 16. Hej.
  Jeg har fået en lille han dværgvædder for en måned siden, og han er nu fyldt 3 måneder.
  Han går som fritgående kanin i min lejlighed. Jeg har dog utroligt svært ved at få ham renlig. Den første uges tid gik det egentligt meget godt, men så begyndte han at tisse i min sofa. Det gjorde han så igen et par dage efter, så jeg afspærrede sofaen (den er stadig afspærret). Han har hele tiden lavet lidt “pøller” hist og her i lejligheden, som straks er blevet lagt i kattebakken, og han har fået besked på at hoppe ind i bakken, hvor jeg så har givet ham en godbid. Den sidste uges tid er han begyndt at lave virkeligt mange pøller ude for buret, og her til aften har han lige tisset midt på mit gulv. Han er egentligt næsten 100 % renlig fra sådan 10-18, og om natten, men om morgenen og aftenen går det galt.
  Jeg ville umiddelbart tro, at han var blevet kønsmoden i en tidlig alder, men hans testikler er ikke faldet ned i pungen endnu.
  Så det jeg søger er råd om, hvordan jeg kan gøre ham renlig, og om det overhovedet kan lade sig gøre.
  Han skal selvfølgelig blive kastereret så snart, at testiklerne er faldet ned.

  1. Det er helt almindelig adfærd. Bare rolig, der er håb forude 🙂 Det er blot tegn på at han er blevet kønsmoden. Du vil helt sikkert kunne mærke hans testikler meget, meget snart. Men indtil han er blevet kastreret kan du sagtens gøre forarbejdet. Vask dit gulv HVER dag. Vask sin sofa med eddike og derefter med R10 fra Matas (åh, det lugter lidt af æteriske olier, men hold ud, for det forsvinder og tager tisselugten med sig). Der må ikke være nogen duftrester nogen steder. Derudover skal han holdes langt væk fra sofaen indtil måske en måned efter kastrationen. Da det er om natten han markerer, så ville det være en god idé at købe en løbegård, som du kan sætte rundt om hans bur om natten. Så lærer han at det er derinde han skal markere og ikke andre steder. Denne er rigtig fin til formålet: Løbegård Outback

   Derudover er det vigtigt at han virkelig føler at hans bur er hans område. Eventuelt – hvis han ikke har det- så sæt nogle papkasser rundt om i lejligheden, så han kan bruge dem som sit område i stedet for din sofa.

   Hold ud – vi har alle været dér 🙂

 17. Hej,
  Vi er førstegans ejere af kanin og har for 3 dage siden hentet en sød lille dvægvædder, på 8 uger.
  Hun får piller og hø – og så har vi plukket lidt græs og mælkebøtter, som hun har fået to gange i meget små mængder.

  Når hun tisser er det ret tykt, lysegult med en snært af noget hvidt i – er det normalt? At det er tykt? Er hendes fodring forkert, eller?

  Mange hilsner
  Camilla

  1. Hvor meget drikker hun? Det kunne tyde på at hun ikke får nok væske. Det er godt med lidt græs og mælkebøtter, da der er meget væske i, men I skal også sikre jer at hun får drukket af sin vandskål i disse dage, hvor det er så varmt. Mange kaniner får ikke nok væske gennem drikkeflasker – de foretrækker at drikke fra en skål, så hvis hun ikke har sådan én, så giv hende den. Det skulle gerne gøre hendes urin pænere. Det hvide er kalkaflejringer. På sigt kan det give blæreproblemer hvis der er for meget, men hvis kaninen får rigeligt med motion (: ikke holdes i bur) og godt at drikke og mørke bladgrøntsager, så kan man sagtens forebygge det. Så det skal I bare sørge for og så vil I se, at det forsvinder.

 18. hej inde i mit kanin bur ligger der noget tyndt, tørt og slim agtig hvidt stads.
  Hvad kan der være? jeg kan ikke rigtig få det tøret op?

  1. Hej. Det er meget svært at sige uden flere oplysninger og uden et billede. Hvis din kanin er udekanin kan det være sneglespor.

 19. Hej,
  I skriver at mange kaninejere oplever, at svampet eller våd afføring hænger fast ved kaninens bagdel og lugter. Præcis sådan er min kanins afføring dagligt. Længere nede skriver I, at almindelige kaninpiller kan være problematiske for sarte maver. Min kanin får udelukkende hø og kaninpiller, da jeg er blevet fortalt at det er bedst. Men det er måske forkert?
  Jeg håber I kan være behjælpelige med et godt råd.
  Mvh. Mie

  1. Det kan godt være, at det ikke er det bedste kaninfoder, du giver. Mange af de mærker, du kan købe i supermarkederne, er ikke gode. Prøv at lade være med at give kaninpiller i et par dage og se hvad der sker. Derudover så må du gerne give din kanin grønt. Frisk græs, hindbærblade, brombærblade osv. er godt for maven, men din kanin vil helt sikkert også sætte pris på en gulerod, jordskokker, mælkebøtter osv.

   Dårlig mave kan også kommer af at kaninen ikke får nok motion. Burkaniner trives på mange måder, både mentalt og i forhold til knoglelidelser, men de får også maveproblemer af at sidde stille. Så hvis din kanin ikke er fritgående, så er det en rigtig god ide at sørge for at den kan få mere plads at bevæge sig på. 9m2 som udgangspunkt. Du kan købe nogle løbegårde fra Zooplus, som du kan sætte sammen, så den kan løbe rundt.

 20. Hejsa :-).
  Vores kanins afføring har fået en hvid overflade. Ved du hvad det kan skyldes? Mvh Nadja

  1. Formentlig har din kanin tisset ovenpå sin afføring – og urinen indeholder krystalaflejringer og kalk. Sørg for at din kanin drikker rigeligt og får nok motion. Det er vigtigt at den ikke bare sidder i et bur.

 21. Hej

  Jeg er bekymret for min hun kanin ( løbehovede kanin )
  Hendes numse har fået en bar plet og pelsen falder stille og roligt af steder tæt på pletten ( ikke særligt mange hår ) men det skræmmer mig lidt
  Og der er ingen tegn på mider eller skæl men der er små røde mærker jeg tænker på snart at gå til dyrelægen med det og bliver så bange for mig og min kanin/sally er rigtig tætte 😭😭😭 hvad sker der kan jeg gøre noget😰😭😧??

  Khm
  Milla😋

  1. Afsted til dyrlægen 🙂 Jo længere tid, man går og venter, jo mere krævende bliver behandlingen altid. Så se hellere at komme afsted, inden det kræver den store behandling og det koster for mange penge.

 22. Hej,

  Vi har fået to unger og der er markant størrelses forskel på dem. De er ca 8 uger gamle. Den ene er stor og tyk med tyk pels mens den anden er lille tynd og har tyndt pels. Den er så tynd at man kan marke og tælle dens knogler!

  Den store har stor appetit og den tynde og lille spiser ikke meget.

  Vi var fået at vide at den lå meget lavt i hiearkiet…

  Hvad kan vi gøre for at den udvikler sig normalt? Og er det almindeligt med sådan en unge?

  Vi er bekymdrede for om den kan være syg.. den er heller ikke så vild med at blive kælet i forhold til den store som virkede tam fra første dag.

  1. Nu er der ikke hierarki blandt kaninunger – de begynder først at udvise den adfærd, når de er 72 dage, og det er lidt mere kompliceret end som sådan. Men den kan jo godt have fået en lidt sværere start på livet og bare være født svagere end de andre. Med god pleje skal den nok vokse fra det. Sørg for at den har ubegrænset adgang til fuldfoder og rig mulighed for at motionere og bevæge sig.

 23. Hej.
  Er lige kommet hjem fra efterskole igår, igår sagde min mor at min kanin den havde drukket alt vandet på en dag ( altså den fik det torsdag aften også havde den drukket det hele fredag morgen??? Er det normalt, det plejer den ikk )
  Den har mistet appetitten den har ikk spist siden igår som er ( igår var fredag og idag er lørdag ).
  Idag er den blevet MEGA sløv, jeg kan bære rundt på HAM og det plejer jeg ikk kunne, han plejer at spjætte, men han er bare helt slap. Er virkelig nervøs 🙁 hjælp

 24. Vores løvehovedet dværg kanin fælder helt vildt. Er det normalt for årstiden?
  Han har været ude hele sommeren, og fra idag er han nu flyttet ind, da vi kan mærke at han er utryg ved at være ude. Vi bor på landet, og har set Mikkel ræv gå rundt tæt på. 😁 Og tør ikke at han skal være ude længere.

  1. Ja, det er fældningstid lige nu. Køb dig en Furminator, det er den bedste måde at slippe af med al den pels, der hvirvler rundt omkring én. Så kan du klare fældningsperioden meget hurtigere. Han vil naturligvis begynde at fælde igen, nu hvor han er kommet ind, fordi han så skal gå fra vinterpels til forårspels.

   Det er godt at I har taget ham ind. Det er godt, at I er opmærksomme på, at han har været utryg derinde. Alenekaniner der bor udenfor er meget utrygge. Kaniner er sociale dyr, der føler sig tryg sammen med andre kaniner, og det er utrolig stressende for dem at være alene udenfor. Så det er godt set, alt for mange ser det ikke.

   Hvis han ikke er kastreret, så får det gjort, så han kan rende frit uden at tisse rundt omkring 🙂 Så lugter hans toilet heller ikke så grimt. Kaniner er lette at renlighedstræne til at bruge toilet, så det kan I også gå i gang med. Husk at hvis han er i bur noget af tiden, så må buret ikke stå op af en radiator eller lignende, så han får det for varmt.

 25. Hej, min kanin prutter sådan nogen lange “fisere” som jeg ville kalde en lignende menneskeprut der ligesom fiser ud. Hans foder består af hø (som han ikke spiser ret meget af), kaninpiller, grønt (i dag har han fået blandet med spinat, rucola, romaine og en smule hvidkål) lidt æble, gulerod og et-to tørrede tranebær.
  Jeg fik ham i forgårs, og han er omkring 9 uger og er indekanin 🙂 Og hans afføring er helt normal, selvom der er seriøst meget af det.. Er det normalt – både prutterne og mængden af lorte?
  Jeg er en lidt pylret kaninmor…

  1. Nej, prutter er ikke almindeligt hos kaniner. Hvis du først lige har fået ham i går, så er det meget nyt, du giver ham. Hold lidt igen med alt det grønne – og giv det i stedet lidt langsomt til ham, så hans mave lige kan vænne sig til det. Hvis han kun er vant til hø og kaninpiller og lige pludselig overvældes af alt det nye fiberrige grønt, så kan det godt forstyrre maven lidt. Æble og tranebær er der ingen grund til at give lige nu. Det er slik, og hvis han kan lide sine kaninpiller, så er det bedre at give ham det som “slik.

 26. hej Kanin håndbogen
  Min kanin (hollænder tror vi) og lavet noget flydende tyk rødt afføring har du en ide om hvad det kan være

  1. Det kan være tegn på blødninger i fordøjelseskanalen. Du er nødt til at gemme noget afføring og vise det til dyrlægen. En blødning i fordøjelseskanalen er sjælden hos kaniner, men det ses. Der vil dog også være andre tegn, som kan være nogle af følgende: våd afføring, uren omkring anus, vægttab. Under alle omstændigheder skal en kanin ikke have tyk, flydende afføring, så I skal afsted til dyrlægen. Find en dyrlæge med forstand på kaniner – vi har en liste: http://www.kaninhaandbogen.dk/dyrlaeger-med-forstand-paa-kaniner/

 27. Hej
  Vi har en kastreret han-kanin, der går sammen med vores ikke neutraliserede hunkanin. – De er begge udekaninger med 1,5m2 stortbur i flere etager, og 6m2 indhegnet gård + mulighed for yderligere areal under opsyn. I sidste uge opdager vi, at hankaninen er våd under hele maven – fra den ene ende til den anden, samt at han har plukket pels af ved det ene forben, så han er hel skaldet. Da temperaturerne bevægede sig på og under frysepunktet valgte vi, at tage dem begge indenfor, og var efterfølgende ved dyrlæge. Her fandt man ikke noget konkret; han har således fået antibiotika, parasit vacc. og binyrebark hormon for at stoppe evt. kløe. Han blev vasket og tørret. Siden er der ikke sket fremgang – samme situation – han er plaskvåd og bruger megen tid på pelsen, det er svært at afgøre om det er spyt/og-eller urin. Men vi må formode, at han ikke kan tisse helt op mellem forbenene. Han er nysgerrig, spiser og har normal afføring. Jeg har for 100 år siden haft mange kaniner, men aldrig oplevet noget lignende. – Nogle input, hvorledes vi skal forholde os?
  mvh Kis

  1. Er pelsen også våd, når han er indenfor? Og det er ikke fordi at han sidder og bider i sig selv, at den er våd fra hans mund? Det lyder mærkeligt at dyrlægen ikke har fundet noget som helst. Er han våd og rød omkring kønsorganerne? For så vil det være et blæreproblem. Jeg vil anbefale dig at tage nogle billeder af ham og sende din forespørgsel til Dana Krempels. Hun besvarer normalt den type spørgsmål inde på Allexperts.com men jeg kan se, at hendes profil er deaktiveret, hvilket desværre kan skyldes, at hun er overbebyrdet. Du kan prøve at kontakte hende via denne: http://www.bio.miami.edu/cgi-bin/mail?page=99dk Hun har en Ph.D i biologi, er specialiseret i kaniner og ved utrolig meget om medicin og sygdomme hos kaniner. Hun vil kunne guide dig til hvad dyrlægen skal tjekke for.

   1. Ja, hans pels er også våd nu, hvor han er indenfor. Det ser umiddelbart ud som om det er fordi, at han hele tiden slikker på pelsen. Han er våd omkring kønsorganerne, men ikke rød. Jeg vil bruge dit link til Dana Krempels – tak for hjælpen:)

 28. Hej jeg har en lille blandingshan på omkring 4 år.
  Her på det sidste er han begyndte at plette når han er oppe i sengen. Han har fri adgang til min seng 24 timere i døgnet. Det ligner ikke at han med viæjer har tisset, men mere som om det er noget han ikke kan holder på.
  Det kommer som regelt når han har ligget det samme sted i nogle minutter.
  Mvh maria

  1. Du skriver ikke om han er en ny kanin, du har anskaffet dig, og om han er kastreret? Hvis det er tilfældet, så er problemet jo ganske let at løse, for så er det fordi at han markerer. Men ellers så er det jo fordi, at han har blærebetændelse eller anden form for blæreproblem. Det kan dyrlægen tjekke, og så kan du få behandling for det, det er ganske simpelt. Afsted inden det bliver for slemt og han får alt for ondt.

 29. Jeg hved ikke om i kan svare på min spørgsmål men min kanin har det med at prøve at kravle op ad mit ben og arme, hvad kan jeg gøre så han stopper med det. Han er blevet karteret her igår men han gør det stadig. Håber virkelig i svare på mit spørsmål. Mvh Emma

 30. Hej, jeg har en ukastreret hankanin på 4 år. Han har det med at tisse rigtig meget for tiden, så undrer mig lidt over hvad det kan være? Skal han tjekkes eller lyder det ikke som noget alvorligt?

  1. Hvis han ikke plejer at gøre det, så er det tegn på blærebetændelse eller måske et større underliggende problem. Afsted til dyrlægen og få noget medicin til ham. Det gør jo ondt på ham, og det er da træls for dig (hvis han er indekanin). Det vil kun blive værre. Du kan også sagtens supplere med usødet tranebærjuice.

 31. Hej
  Vi har en dværgkanin en blanding af en løvehoved og en anden art. Den er 4 år gammel og bor i sit 2 etagers bur med løbeløbegård i vores skur. Den er normalt renlig med lidt undtagelser 😉 Men den er begyndt at lave noget griseri i sær i sin løbegår. Dens “morgenafføring” lugter meget og vi er ikke i tvivl, når den har lavet den. Desværre er gulvet i løbegården tit blevet smurt ind hvad jeg tror er “morgenafføringen” og nogle gange sidder det også i kaninens pels i klumper, som vi har hjulpet den af med. Jeg synes det ulækker og det er synd for kaninen når afføringen sidder i pelsen. Ved i hvorfor dette sker og kan vi gøre noget for at det ikke sker?

  1. Hej. Når afføringen sætter sig fast, så er det tegn på at noget ikke helt fungerer. Det plejer oftest at ses hos kaniner, der ikke bevæger sig nok, måske har gigt eller som får forkert kost. Giver I kvalitetsfoder? Får kaninen rigeligt med mørkegrønne grøntsager? Og kan den løbe rundt i minimum 7 timer hver dag? I skriver at den bor i skuret. Det er ikke så godt for kaniner, da de faktisk skal have sollys for ikke at få knogle- og tandproblemer. Så kan I måske bygge løbegården, så den går ud af skuret, så kaninen selv kan vælge om den vil være ude eller inde?

 32. Tak for svar. Den løber ikke så meget rundt, men den kan har adgang til løbegård, men gulvet er måske for glat for den? Kaninen får lys, da der er store vinduer og glas i døren. Mørke grønne grøntsager – hvad tænker du på for nogle? Den får Burgees, halm i bunden af buret, som den elsker at spise, hø, som jeg ikke kan huske mærket på – det er den hvor man kan få med forskellige urter – vi køber den med mint, da kaninen er glad for denne.

  Desværre ikke lige mulighed for at bygge, så den både kan være inde og ude.

  1. Hvis du har på fornemmelsen at gulvet er for glat, så prøv at lægge nogle måtter eller lignende og se om det hjælper. Kan din kanin let hoppe ud på gulvet? Mørkegrønne grøntsager er f.eks spinat, grønkål, marvkål, sennepsblade, rødbedeblade, broccoli, osv.

 33. Hej,

  Jeg har søgt over alt på nettet efter råd og vejledning uden at finde svar, så nu prøver jeg at skrive til jer.

  Jeg har en kanin, der er 3½ år, som jeg igår så havde tisset på gulvet. Og det har han aldrig gjort før.
  Jeg har før været til dyrlæge med ham (nov. 2016) med mistanke om en urinvejsinfektion, dette blev dog mere eller mindre afvist (desværre måske mest fordi dyrlægen ikke vidste noget om kanin)
  Og nu går min mistanke på om den i nu snart et år kan have lidt af det og det nu bare er blevet så slemt at det er store tissetåre?? -I så fald er det jo forfærdelig hvis han har lid så længe.

  Jeg skal selvfølgelig snakke med dyrlægen mandag, men ville høre om I har nogen råd eller erfaring med dette inden, da den dyrlæge jeg kender med mest erfaring har lukket i weekenden. Og vil meget nødig tilbage til hende den anden som virkede meget inkompetent ift kaniner.

  Jeg håber at høre fra jer.

  De bedste hilsner,

  Tina

  1. Kaniner kan godt få blærebetændelse, og når en kanin pludselig begynder at tisse rundt om og ikke har gjort det før, så er det sandsynligvis blærebetændelse. Der skal antibiotika til, så dyrlægen skal indover. Men du kan supplere med præcis samme remedier, som til mennesker, f.eks tranebærsaft (usødet). Der findes også homøepatiske midler til dyr med blærebetændelse (UTI). Derudover skal du sørge for at din kanin får masser af drikke, og at den bevæger sig meget. Normalt frarådes saltsten, men i det her tilfælde kan du godt se om den vil bruge dem – de øger nemlig tørsten, så din kanin drikker mere.

 34. Hej.
  Vi har en hollandsk dværgvædder hun, som er indekanin.
  Hun er steriliseret. Men hun er begyndt at klatte over hele gulvet i hendes bur – 1,5X2M ca(som hun er i når vi er på job, og om natten) Aldrig på gulvet rundt i huset. Og så er hun begyndt at lugte rigtig meget. Selv om vi skifter toilet 3-4 gange ugentligt er det helt forfærdeligt som det lugter hos hende. Hvad kan det være ??? Hun er 2,5år.
  Håber på svar.
  Kh Maja

  1. Når du skriver, at hun lugter, har du så tjekket om hun har våd afføring siddende ved halen? Det kunne tyde på det. I så fald, kan der være flere årsager til det: det kan være hendes foderpiller, det kan være tandproblemer eller det kan være anden sygdom. Prøv at fjerne kaninpillerne i et par dage og se om det hjælper, hvis det er afføring bagi. Og så skal hun også lige have vasket det af.

   Hvis du mener, at hendes bur lugter, så kan det meget vel være det I bruger til at suge hendes tis med. Hvis I bruger spåner, så stinker det en helt del. Det kan også være, at det er selve buret, der lugter nu, fordi det ikke er gjort ordentligt rent. Urin tærer på plastik, og på et eller andet tidspunkt, så begynder det at give problemer. Prøv at vaske buret virkelig grundigt – først med sæbe, så med eddike og så sprøjt det med R10, og se om det ikke hjælper.

 35. Min kanins ene fod og ben hænger bare uden at bevæge sig, hun spiser som hun plejer og virker ikke til at have smerter når jeg rører ved benet hendes afføring ser også normal ud. Hun er kun et halvt år gammel
  Hvis der er nogen der ved hvad det er må i meget gerne svare

  1. Har du været til dyrlægen med din kanin? Det skal du. Formentlig er den brækket eller forsvundet. Det kan også være en lammelse. Det er en opgave for en dyrlæge.

 36. Hej, min kanin brummer når jeg tager min hånd ind hos den og den skal på græs eller nusses med. Vi har to dværgkaniner, men det er kun den ene der brummer. Hvis jeg prøver at tage den op, løber den fra den ene etage af buret til den anden og gider ikke op. Jeg har ikke haft dette problem før, hvad kan jeg gøre???

  1. Din kanin lyder utryg og den kan ikke lide at blive løftet op. Det lyder som om at du har burkaniner, så en god ide vil være at skære benene af buret, så det bliver lavere, og så bygge en stor løbegård omkring, så dine kaniner selv kan hoppe ud når de har lyst. Så skal du ikke løfte og bære på dem, som gør at den ene bliver mere og mere bange for dig. Det er jo synd for både dig og den.

 37. Hej
  Jeg har nu haft min lille løvehoved kanin hun i snart 9 år, her på det seneste har hun opført. (de seneste 2 uger) Hun har sådan en “hylde” som hun plejer at ligge mest på og så hopper hun glad rundt i resten af buret. Især når der kommer mad. Så plejer hun at hoppe op på hylden og løfte sig op og stå på bagbenene. Men her på det seneste har hun bare ligget nedenfor sin hylde hele tiden. Hun drikker ikke rigtig eller spiser. Hun hopper og går ikke rundt i resten af buret og hun kommer ikke glad hen til mig mere. Er derfor meget bekymret for hende selvom jeg ved hun nok snart er døende efter snart 9 år. Ville bare vide om du tror hun er døende, burde tage hende til dyrlægen, bare lade hende være lidt eller om der er et eller andet jeg kan gøre for hende. Elsker hende rigtig højt så håber du vil svare. Tak på forhånd 🙂

  1. Din kanin lyder til ikke at have det så godt mere 🙁 Måske har hun ondt? Du kan jo være heldig at dyrlægen godt kan gøre noget for hende. umiddelbart kunne det godt lyde som f.eks tandproblemer. Så giv ikke op, før du har talt med en dyrlæge. Er der ikke noget at finde, så lyder den lille regel om hvornår det er tid til at sige farvel, at hvis kaninen spiser, er kælen og aktiv, så er det ikke tid til at sige farvel, men når den stopper med det, så er det. Hvis dyrlægen ikke kan finde noget, så bed om at få Metacam (smertestillende) med hjem til 4 dage for at se om det gør en forskel.

 38. Hej min han kanin er begyndt at tisse blod først når han har tisset og når det har lagt i 2-3 min så bliver det helt helt rødt. Hvad skal jeg gøre ???

  1. Hvis din kanin stadig har rød urin, så skal du til dyrlægen med den. Den kan være alvorligt syg, eller den kan have blærebetændelse, hvilket kan være smertefuldt.

 39. Jeg opdagede i dag, at der var en stribe blod på min kanins pels på ryggen. Jeg har tjekket både den og hendes makker for sår og skrammer og kan intet finde. Det er to hunner. Jeg kan simpelthen ikke komme på hvad det kan være. Begge kaniner opføre sig som de plejer og hopper glade rund. De spiser og drikker også som normalt. Har i nogen ideer og er der noget jeg skal tjekke /være særligt opmærksom på?

 40. Hej.
  Min kanin er frikanin i min lejlighed. Han er god til at bruge sin “kaninbakke”/toilet, men med én undtagelse. Som du også skriver så opdager nogle slet ikke “natafføringen”, og ved mine tidligere kaniner gik der lang tid før jeg så det. Den kanin jeg har nu producerer rigtig meget. I starten ville jeg ikke fjerne det, fordi jeg vidste at han skulle spise det. Men det virker som om at han producere meget mere natafføring end han har brug for. Han bruger flittigt sit toilet, men når han laver denne natafføring gør han det ofte uden for toilettet og lige hvor han har lagt sig i det øjeblik. Det vil sige at han næsten kan finde på at gøre det over alt. Jeg har prøvet på at samle det op og ligge det i hans toilet, men uden ændringer. Jeg vasker også de områder han gør det på, men uden held. Jeg kan heller ikke rigtig få andre resultater hvis jeg prøver at give ham lidt andet kost? Har du nogle idé om hvad dette skyldes? Jeg snakkede med en veterinærsygeplejerske for noget tid siden, men det problem havde han ikke hørt om før.
  Mvh

  1. Har du forsøgt at fjerne kaninpillerne fra din kanin i en lille uges tid (og så selvfølgelig give godt med grøntsager)? Overproduktion af natafføring skyldes oftest foderpillerne. Ikke at der er noget galt med det, men hvis det er til gene, så ved du dermed om du skal skifte foder.
   Hos kaniner med tandproblemer og smerter (f.eks gigt) ser man også at natafføringen ikke bliver spist, men det skyldes, at de har svært ved at komme til det.

  1. Det kan du tro. De skal lave RIGTIG mange 🙂 Det er når kuglerne bliver små og hårde eller du ikke ser så mange af dem, at du skal være bekymret.

 41. Hej,

  Mine to kaniner (3,5 måneder gamle) bor i to-etagers bur i vores lejlighed og bliver lukket ud flere timer hver aften. Desværre bliver de ved med at lave pøller i en 2 m radius omkring buret – heldigvis ikke i resten af lejligheden. Jeg smider dem ind i deres toiletbakke i buret så snart jeg opdager dem. Hvad kan jeg ellers gøre? Jeg vil gerne gøre dem til frikaniner, men jeg ville gerne have at pøllerne blev inde i buret.

  Min anden bekymring er at de er holdt op med at spise deres hø. Udover hø får de også dagligt 1-2 kopper kaninpiller (burgees excel) og en håndfuld grøntsager + æblegrene at gnave i. Jeg har læst at de skal have ubegrænset adgang til kaninpiller i den alder, men er det ikke problematisk at de ikke spiser hø? Deres pøller er fine og runde.

  1. Vask virkelig godt og grundigt omkring buret og sprøjt med R10. Formentlig er lugtforskellen fra buret og området omkring buret ikke så stor. Du kan også i en periode prøve at lægge et håndklæde på, som du udskifter hele tiden.

   Nogle kaniner bliver først renlige, når de bliver fri, så det kan også være, at du skal kaste dig ud i det.

   Hø fra butikker kan være vanvittig kedeligt for en kanin at spise. Det er en kedelig erstatning for frisk græs og vilde urter og blomster, så nogle kaniner skal virkelig tvinges til at spise det. Deres afføring er pæn og hvis de gnaver grene, papkasser og lignende, så vil de stadig få slebet deres tænder. Du kan dog prøve at se om du ikke kan købe noget andet hø. Burgess laver faktisk også hø. Det er vældig dyrt, men de fleste kaniner elsker det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *