Kaniner har brug for et liv, der involverer andet end at spise og sove. De er aktive, legesyge dyr, som vil sætte stor pris på legetøj til at underholde sig med og blive mentalt stimuleret af. Og for kaninejeren kan en glad og tilfreds kanin gøre en verden til forskel.  For en kanin, der keder sig, er en destruktiv kanin.

Hvorfor skal kaninen have legetøj?

Legetøj til kaniner er en nødvendighed ligesom korrekt foder, ordentlig pasning og pleje og et liv uden for buret. Hvorfor? Legetøj giver kaninen motion, mental stimulering og det er en kaninsikring af dit hjem. Det er bedre at give din kanin for meget legetøj end for lidt.

 • Mental stimulering: Uden nogle udfordringer vil kaninen begynde at kede sig, især hvis den ikke har en anden kanin at lege og hygge sig med. Følelsen af isolation fører oftest til depression eller/og destruktiv adfærd hos kaninen. Selv gamle og handicappede kaniner har brug for et miljø, hvor de kan lave andet end at spise og sove.
 • Motion: Din kanin har brug for aktiviteter, der holder både krop og hoved i form. Den har brug for ting, den kan kravle på og under, hoppe omkring, grave i og bide i. Får kaninen ikke mulighed for afløb for disse behov, vil den blive tyk og deprimeret eller finde en anden måde at få dækket behovet, nemlig ved at ødelægge tapet og møbler.
 • Kaninsikring af hjemmet: Legetøj er ikke kun til for kaninens skyld, men også for din. En glad kanin ødelægger ikke ting. Ved at give din kanin en række legetøj, der svarer til alder, køn og temperament, vil du kunne føle dig sikker på, at hjemmet er kaninsikret.

Hvordan finder jeg det rigtige legetøj til min kanin?

Kaninlegetøj fra dyrehandleren falder ikke nødvendigvis i god jord hos kaninen. Det kan være rigtig svært at finde det helt rigtige stykke legetøj, som din kanin vil elske at lege med, men giv ikke op. Hvis du holder øje med din kanin, vil den selv fortælle dig, hvilken type legetøj, den har brug for. Kan den lide at gemme sig? Kan den lide at kravle op på borde og stole? Elsker den at grave i tæppet? Løber den op og ned af trapperne? Elsker den at gnave i og flytte rundt med ting? Alle disse interesser kræver forskelligt legetøj.

Kan din kanin lide at bygge huler?

Kaniner er tunneldyr, og de fleste af dem nyder at grave en tunnel eller grave for enden af en færdiglavet tunnel. Få fat i nogle aflange papkasser og fyld dem med sammenkrøllede aviser. Lav nogle små huller, så kaninen knap kan komme ind i papkassen. Eller køb en kattetunnel, som kaninen kan løbe rundt i. Du kan også lave en tunnel ved at hive sofaen lidt ud fra væggen, så kaninen lige knap kan løbe langs væggen.

Kan din kanin lide at grave tunneler?

Nogle kaniner elsker at grave for enden af tunneler, andre vil grave overalt. De dygtige gravere har brug for en masse muligheder for at grave, hvilket heldigvis er let af give dem. Tag en papkasse eller en stor æske lavet af naturmateriale, fyld den med hø, papirer, aviser og andet, der kan rives itu. Engang imellem kan du smide et par rosiner derned. Har din kanin et bestemt sted på tæppet, hvor den kan lide at grave, så dæk det med en græsmåtte eller noget andet, den kan grave i. Men husk stadig at give den en graveboks. Det er også muligt at lave en graveboks i en opvaskebalje og fylde den med jord.

Kan din kanin lide at rive ting itu?

Hvis din kanin elsker at bide i tapetet, gælder det om at have masser af papir og aviser til rådighed for kaninen. Telefonbøgerne kan tit være et hit hos kaninen, som kan sidde og rive side ud efter side. Det er ikke skadeligt for kaninen at bide i papir, medmindre den æder det i store mængder over en længere periode idet den så spiser sig mæt i dette i stedet for i sit hø. En kost i naturmateriale vil også være sjov. En stor papkasse med to små huller, hvor kaninen kan hoppe ind og bide papkassen i stykker kan give underholdninger i flere uger.

Kan din kanin lide at kaste med ting?

Selv helt stille og rolige kaniner elsker at kaste med ting. Babylegetøj, nøgler og bolde m.m. kan alle være gode alternativer til toiletbakken eller foderskålen, som din kanin sandsynligvis allerede kaster meget rundt med. Sørg for at legetøjet er af hård plastik, metal eller af naturmateriale. Nogle kaniner vil elske en kasteleg, hvor du langsomt skubber tingene hen til den, og den så kaster det tilbage til dig.

Kan din kanin lide at komme højt op?

Nysgerrige kaniner kan lide at kravle i møblerne. Sæt nogle kasser i forskellige højder sammen, så kaninen kan hoppe op i forskellige niveau. Nogle kattetræer kan også være gode til kaniner. Du kan også bygge et lille etagehus ud af papkasser eller træ med med indvendige ramper og med kighuller, så kaninen kan kigge ud og nyde udsigten.

Kan din kanin lide at gnave i ting?

Dette er nok den kaninhobby, der bekymrer de fleste kaninejere. Kaniner har brug for at gnave, både af fysiske og psykologiske årsager. Grene, kurveflet, pap, strå og grankogler er alle velegnede til at dække behovet. Hvis din kanin kan lide at gnave huller i bagsiden af sofaen, så giv den en papkasse fyldt med papir eller hø og et enkelt hul til at starte med og lad hende gøre arbejdet færdigt.

Vær opfindsom. En tyggepind vil slet ikke være nok. Mange går ud og køber farverige grene fra dyrehandleren og bliver overrasket over, at kaninen kun lige lugter kort til grenen. Særligt for unge kaniner og dem med stærk gnavebehov er det vigtigt at gnavelegetøjet er interessant (og det er en tyggepind ikke. Heller ikke selvom den er malet i forskellige farver og formet som en gulerod).

Jo mere legetøj og jo større variation, jo bedre. En kanin, der kun har en gren og to stykker gnavelegetøj vil hurtigt kede sig. Og en kanin med lyst til at gnave, der keder sig…ja, resultatet er forudsigeligt.

Kan din kanin lide at flytte rundt på lagnerne?

Nogle kaniner elsker at sørge for at tæppet, sengetøjet eller håndklæderne ligger på den helt rigtige måde. Hvis din kanin er typen, der bruger masser af tid med at skubbe, hive og bide i lagner og dyner indtil det ligger på den helt rigtige måde, så vil din kanin elske at have sit eget gamle håndklæde (helst med knuder i) på gulvet, som den kan omarrangere. Sørg for at kaninen ikke spiser håndklædet, men nøjes med at bide, skubbe og trække i det.

Kan din kanin lide at skubbe til ting?

Nogle kaniner kan lide at lege med bolde. Store gummibolde plejer at virke rigtig godt, men også træbolde er gode, fordi kaninen kan gnave i dem.

Allerbedst er foderbolde, der normalt bruges til katte, hvor der kan puttes godbidder i. Put kaninpiller i bolden, vis kaninen hvordan det fungerer, og du vil have en kanin, der er beskæftiget hver dag året rundt med at skubbe til bolden. Det er en god måde at fodre sin kanin på, og selv når der ikke er foder i, vil de fleste kaniner alligevel synes det er sjovt.

Legetøj er ikke nok

Mange kaninejere tror, at de kan nøjes med at fjerne ledninger og giftige planter, men har glemt at give kaninen noget andet til gengæld, så den har en mulighed for at grave og gnave. Det er ikke nok at fjerne de ting, som kaninen vil elske at ødelægge – de skal erstattes med andre ting.

Uanset hvor meget legetøj, du giver din kanin, vil det aldrig være nok, hvis ikke den også kommer ud af buret, får masser af opmærksomhed og kæl og har en anden kanins selskab. Alt andet er opskriften på en destruktiv kanin, der sandsynligvis havner i et bur ude i haven. Sørg for at give kaninen masser af stimulering i form af motion, social kontakt og en masse legetøj. Og sørg for at den er neutraliseret.

 

One thought on “Aktivering af kanin

  1. Det er ikke helt det samme med reklamer. Får du ikke søndagsavisen eller lokalavisen, du kan bruge?

 1. Jeg har for en uge siden fået mig en 1år or 7 måneder kanin han. Han er neutraliseret og har hele min lejlighed at hoppe rundt i. Han er nu begyndt at grave i min dyne samt bide fast i den og trække den ind under sig,. Er det fordi han keder sig eller er han ved at lave “seng” ? Hvad kan jeg evt gøre ved det, mit sengetøj er ikke så glad for det.

  1. Jamen, den lille fyr graver. Han underholder sig selv. Du kan evt. give ham et gammelt håndklæde, som gerne må bides i stykker, som han kan grave i, eller fylde en toiletbakke med jord og sætte den ind i en stor papkasse (så du ikke får jord i lejligheden) og se om han vil grave i den.

 2. Vi har netop overtaget Carla på 2 år, som har tilbragt hele sit liv på en altan i et bur. Det var ikke planlagt at få kanin nu, men min kæreste og jeg kunne ikke bære hendes skæbne. Hun er ikke ligefrem kælen, men det bliver bedre og bedre. Vi har nu haft hende i 3 uger, inden da passede min mor hende i 3 uger. Så alt i alt 6 uger hvor hun dagligt har været i hænder. Hun er rolig og nysgerrig når hun er oppe men hader at blive taget op. Hun løber nu frit i vores soveværelse (med tiden hele lejligheden men vi ville vænne hende til lidt af gangen). Hun har fået foderbold, hun kommer nogle gange når vi kalder (fordi hun får mad) og så har hun pap at bide i. Hun har dog tisset et par gange i sofaen (hvorfor vi har holdt hende fra den i noget tid) men nu også i vores seng. Udover neutralisering er der så noget at gøre ved dette? Hun er i øvrigt 100% renlig. Er det fordi hun keder sig, fordi alt er nyt eller noget helt tredje? Råd til at gøre hende mere tam og underholde modtages også gerne!

  Mvh. Kamille

  1. Kaniner hader at blive løftet, og I skal så vidt muligt undgå det, for I risikerer at hun aldrig bliver helt tam, fordi hun ikke har tillid til jer. En kanins tamhed måles ikke på om den kan udholde at blive løftet, men om den kan lide at blive kælet med og opsøger jer. Kaniner skal bare ikke løftes – de er byttedyr, og det betyder rent instinktivt for dem, at de skal dø, fordi et rovdyr har taget dem. Hvorfor udsætte dem for det? For at gøre hende mere tam, så lad hende udforske jer stille og roligt, ved at I ligger på gulvet og hun kan hoppe rundt oven på jer og snuse til jer. I en periode kan I have nogle skåle med godbidder stående rundt omkring, så hver gang I lige er i nærheden, så siger I hendes navn og giver en godbid med det samme. Ret hurtigt vil hun komme løbende, når hun ser jer. Derudover kan I også sætte jer ned og håndfodre hende og igen sige hendes navn sekundet inden hun får maden. Langsomt kan I flytte hånden, så hun skal op på skødet før der falder mad/godbid af.

   Når hun er 100% renlig og tisser i sengen, så er der tale om markering. Det kan kun en sterilisering hjælpe på. Men indtil det er sket, så skal I holde hende væk fra sofaen og så skal I virkelig gøre den rent med eddike og R10 (Matas). Køb en UV-lygte, så I kan se om I har fjernet al urinen, så det ikke lugter af hende.

  2. Hej;)
   Min han kanin på knap et halvt år strinter på mig. Jeg havde tænkt på om det ville hjælpe hvis jeg købte et tøjdyr til ham han kunne have i sit bur? Men må de få det eller skal jeg prøve noget andet?

   1. Det er fordi at han skal kastreres 🙂 Mange kaniner finder også glæde i en lille tøjbamse, så prøv endelig at give ham én, men du kommer desværre ikke udenom at kastrere ham. Så kan han også løbe frit meget oftere, fordi han ikke markerer på dit værelse.

 3. Hej. Kaninernes løbegård er udenfor, og den er 12m2. I deres skur er der også et vindue, og de har fri adgang til udenfor hele året rundt. Så de kan gå ind og ud som de har lyst. Men når der er sne, hvor lang tid må de så være ude? De skal jo bevæge sig for at holde varmen. Er det ca. 10 min? 😊

  1. Hvis de bor i et alm. skur og året rundt har adgang til frit at kunne løbe ud, så må de rende ud og ind lige så meget, som de har lyst. Der vil ikke være nogen voldsom temperaturforskel, som påvirker dem. Formentlig er skuret kun isoleret og har ikke radiatorer, og så er det lige så fint som hvis de boede i en hule under jorden eller andet, så altså ikke noget du skal tænke over. Så det skal du ikke bekymre dig om. Kaniner har meget tyk vinterpels, som kan holde til en hel del.

 4. Hvad er godt at ha i sit udebur så kaniner ikke graver det hele op?
  Og hvad kan man lave en gravekasse af og hvor stor?
  Hilsen Henrik

  1. Det afhænger lidt af løbegårdens størrelse hvor meget du skal gøre for at den ikke graver sig ud. Rigtig mange kaniner graver huler, men ikke så lange, at de laver udgange. Det er mest bare for sjov skyld, at de gør det. Så prøv at se hvor meget din kanin egentlig graver (det kan ses på jordbunken). Hvis den ikke graver sig ud, så lad den. Hvis du hellere vil bruge en gravekasse, så anskaf en sandkasse og fyld den med sand og jord. Det vil være et hit.

 5. Jeg har en 10 uger hun kanin, og hun løber rundt og hygger sig i hele stuen i lang tid, når vi er hjemme er hun ude og når vi er på små ture såsom at handle lader vi hende også være ude, men hun slapper for det meste bare af, og leger ikke ekstremt meget, så jeg tænkte på hvordan jeg bedst kunne aktiverer hende, men hun er stadig så lille så er der nogen af de ovennævnte ting som jeg ikke burde gøre med hende – så som at give en skotøjsæske (papkasse) og lege med, eller kan man godt dette når de er kun 9-10 uger? og har du andre råd til hvordan jeg bedst kan aktiverer hende? 🙂

 6. Hej
  Jeg har en han hermelin kanin.
  Her for lidt siden gav vi ham en rosin.
  Efter gik jeg ind og læste at det var giftigt for kaniner.
  Så mit spørgsmål er om hvad kan ske ved at vi har gjort det.
  Tak på forhånd 👍

  1. Ikke noget 🙂 Rosiner er slet ikke giftige i den forstand. De indeholder bare meget frugtsukker, og det forsøger man at undgå at give til kaniner, da de jo helst skal leve af græs, urter og lidt grøntsager og ikke af frugt. For meget frugtsukker kan påvirke deres fordøjelse. Så giv du bare rosiner til din kanin som godbidder, men hold igen lige så vel som du ikke fodrer ham i store portioner med æbler og bananer osv.

   1. Tusind tak for hjælpen
    Jeg tror at jeg havde forstået det på en måde det med at de var giftige.
    😊

 7. Hej, jeg har en et-årig hankanin. Han bor i et bur i vores udestue, hvor han opholder sig en del af dagens timer. Jeg vil gerne give ham mulighed for at løbe frit rundt i lejligheden når jeg er hjemme, så han kan få noget motion, problemet er vare at han ikke bryder sig om at være på vores gulve, han vil kun opholde sig i sofa, senge og på tæpper. Dette gør at han kun har meget lidt plads at være på og derfor går glip af en del motion, som han jo kunne have fået. Mit spørgsmål er, skal jeg tvinge ham til at være på almindelige gulve og vil han så vænne sig til det og kunne lide det eller er det synd for ham at blive tvunget? Og er det alle kaniner der har det sådan?
  Mvh Mathilde

  1. Rigtig mange kaniner har det svært med glatte trægulve. Ludbehandlede gulve er de helt okay med, men f.eks lakerede gulve, der er glatte, dem kan nogle kaniner simpelthen ikke lide. For de fleste kaniner så vænner de sig til det, men de ikke så modige kaniner får aldrig lyst til at lære det. Du kan jo evt. købe nogle billige måtter eller gulvtæpper hos Ikea, som du lægger frem til at begynde med når han skal ud og motionere. Og så kan du strø lidt lækre godbidder lige udenfor tæpperne. I begyndelsen helt tæt på gulvtæppet, og så rykke dem længere ud (men langsomt), så han først skal sætte en pote ud på gulvet og senere måske to poter osv.

 8. hej
  jeg har en kanin på lidt over et år han er ikke særlig stor han er meget utryg ved alle mennesker selv om jeg har haft ham længe og har haft kaniner i alt i 6 år jeg tager ham meget sjælden op for han har et hjørne i buret hvor ingen kan nå ham og han sidder der nærmest hele dagen jeg har prøvet alt muligt legetøj men han vil ikke noget af det men han elsker putte sig i i bløde ting så jeg tænkte om det var smart af give ham et tøjdyr men jeg var bange for han kunne blive kvalt i tøjdyret han elsker grave og han graver tuneler på over 3 meter nogle gange og han er mega god til af hoppe så hvad ville passe godt

  1. Det lyder da ikke godt med ham. Kan du måske prøve at give ham mere plads, så han har en løbegård med bare 4-5 m2, som han altid har adgang til, eller i det mindste bare fra morgen til aften? Det er i hvert fald fint, at han kan grave løs, og du giver ham lov til det, det er bare så godt, men hvis han ikke har adgang til at grave, græsse, løbe rundt osv hver dag, så vil det virkelig være godt for ham. Det lyder jo på dig som om at han liver op, når han kan rende rundt.

   Det er rigtig fint også at give ham et tøjdyr. Han vil ikke blive kvalt i det. Det lyder dog som om at han godt kunne bruge en kaninven – har du overvejet at give ham mere plads, få ham kastreret og så give ham en sød veninde? Det hjælper rigtig tit på humøret hos kaniner, der faktisk godt kan lide af depression.

 9. Hej

  Jeg har en hankanin på et halvt år, som jeg skal have kastreret her snart.
  Han er en løvehovedkanin og kræver derfor en del pelspleje. Men han hader virkelig at blive børstet, og da han er frikanin, så spurter han bare væk. Så derfor er jeg vel nødsaget til at løfte ham op?
  For at han ikke bliver bange for mig, børster jeg ham ikke så ofte, som jeg burde gøre, hvilket piner mig ret meget. I dag har jeg klippet en lille dreadlock af ham, f.eks. Jeg har forsøgt mig med godbidder før/under/efter, hvilket ikke har gjort ham tryg ved pelsplejen – derimod vil han hellere væk, end han vil have godbidden.

  Er der nogle smarte tip til at klare pelspleje (og negleklip) uden den slags “tvang”? Jeg har søgt nettet tyndt.

  Han får daglige nus på hovedet, så det er ikke fordi, han generelt er bange for mig og løber.., Ikke at jeg altid kan vade hen og nusse ham, men det har måske noget med teenagealderen at gøre..?
  Er der en chance for, at det bliver nemmere efter kastrering? For jeg overvejer seriøst at hyre en til at komme en gang om måneden og klare det grundigt, da jeg jo frygter, at han bliver bange for mig?

  Mvh. Anita

  1. Nogle sværger jo til klikkertræning eller masser af godbidder og langsom tilvænning. I praksis så er det letteste nogle gange bare at få det overstået – med tvang. Også selvom man lige skal vænne sig til det.
   Har du prøvet denne video? https://www.youtube.com/watch?v=W9KemnaTGIs <- der er flere, det synes, at det virker på den måde. Hvilken slags kam bruger du til at rede ham? Prøv måske en tættekam. Den tager ikke så meget, men det kan føles mere som nus og kæl end f.eks en Furminator, som tager noget mere fat. Det bliver ikke nemmere efter kastration 🙂 Hvis du kan få et familiemedlem eller en veninde til at komme og hjælpe dig, kan det være rigtig fint. Du kan sagtens få negleklipningen meget hurtigt overstået, når først du har fundet teknikken, og en anden holder. Det kan klares på absolut ingen ting. Du får nok lige et stampen eller et fornærmet bagud spark, når du sætter ham ned igen, men det er hurtigt tilgivet med nogle godbidder.

 10. Hej jeg har fået min kanin for en måned tids siden og hun spiser nogle gange hendes egne prutter, hun får masser af mad, har i en ide til hvorfor hun gør det?
  På forhånd tak

  1. Det er hendes natafføring 🙂 Det er meget vigtigt, at hun spiser det. Det er kaninens egen vitaminpille. Den første afføring, der kommer igennem er fyldt med vitaminer, som kaninen skal spise. Den kalder man natafføring, selvom den sagtens kan komme om dagen. Anden afføring, som kommer ud, har en anden konsistens og den spiser kaninen ikke.

 11. jeg bruger en toilet/køkken rulles rør, er det godt for kaninen? har ikke kunne finde gode svar nogle steder 🙂 jeg putter noget hø ind i røret så kaninen har noget at gnave i.

 12. Hej, jeg har to kaniner som bor i en stor løbegård. De bor der døgnet rundt ( de har selfølgelig et lille hus hvor de kan få læ) de elsker at grave, men når de har gravet en hule, så dækker de det til med jord igen. De har gjordt det flere gange, og jeg ved ikke hvorfor de gør det. Tror du at du ved hvad der er ‘galt’?

 13. Kan en kanin godt tåle at bide i /spise pap ?
  Tænker på den lim der evt må være i sådan en, kan maven godt tåle det ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *