Skal jeg vælge  voksen kanin eller en kaninunge? Hvad er forskellen på en hankanin eller en hunkanin? De spørgsmål stiller de fleste sig, når de skal have deres første kanin. Så hvilken forskel gør den ene eller den anden. 

Fordele og ulemper ved kaninunger

 • Risiko for det forkerte køn
  Det er nok de færreste, der kan stå for en lille kaninunge på 8 uger, og der er også mange fordele ved at vælge en unge – men også ulemper.Hvis du vælger at anskaffe dig en kaninunge, skal du være opmærksom på, om du rent faktisk kommer hjem med en kanin af detrette køn. Kaninunger er sværere at kønsbestemme, og mange er kommet hjem med en kanin af det forkerte kanin.
 • Kaninunger er sværere at renlighedstræne
  Kaninunger er sværere at (bemærk at en kanin, der ikke er neutraliseret, sagtens kan tisse rundt omkring, selvom den er renlighedstrænet). De kan sagtens lære det, men man skal være indstillet på, at det tager tid for en lille unge at forstå og lære. Samtidig har kaninunger et højere stofskifte og producerer derfor flere ekskrementer end voksne kaniner.
 • Teenagekaniner er…teenagere
  Når kaninen bliver omkring 5 måneder, bliver den kønsmoden – og dermed teenager. Nu starter en helt ny fase i kaninens liv. En fase, hvor kaninejere fleste river sig selv i håret og bitterligt fortryder at have anskaffet sig kaninen.Teenagefasen er blot en fase, som med en vis portion humor kan være rigtig underholdende at opleve. Dog skal man vurdere, om man har tålmodigheden til en periode, hvor kaninen er fyldt med energi og ikke har tid til kæl, og hvor alting skal undersøges…med tænderne! Samtidig raser hormonerne i kroppen, hvilket gør kaninen mere destruktiv i sin adfærd, og den vil have et behov for at markere sit område ved at tisse på møblerne og/eller sin ejer og ved at lægge ekskrementer rundt omkring.Det er en periode, som en del kaninejere gerne vil være foruden, og det er i samme periode, at alt for mange indekaniner ender med at blive udekaniner og må tilbringe resten af deres liv i et lille bur uden selskab. Det er dog også en periode, man kan komme let igennem, hvis man giver sig tid til at aktivere sin kanin, sørger for at den har masser af relevant legetøj og en legekammerat. Derudover vil en neutralisering af kaninen afværge en stor del af ulykkerne og desuden give kaninen et bedre liv.

Man bør kun købe en kaninunge, hvis man er villig til at tage det sure med det søde og vil påtage sig udgifterne til en neutralisering.

Husk altid at en kaninunge skal være min. 8 uger før den må tages fra sin mor.

Fordele og ulemper ved voksne kaniner

Der er mange fordele ved at anskaffe sig en voksen kanin. En voksen kanin er hurtigere at renlighedstræne, den er mere rolig, hvilket betyder at den har mere lyst til at blive kælet og sandsynligvis er den heller ikke nær så destruktiv i sin opførsel. Derudover er der en chance for, at den allerede er neutraliseret.

Det kræver selvfølgelig mere tid og tålmodighed at gøre en voksen kanin tam, der måske ikke har været vant til at blive kælet end det vil med en kaninunge, men selvom den ikke har været vant til det, har den et større behov for kæl end en aktiv ungkanin har.

Han- eller hunkanin?

Da kaniner altid bør holdes sammen med andre kaniner,  er spørgsmålet om hvorvidt du skal vælge en han- eller en hunkanin ikke så relevant i forhold til kønsspecifik adfærd, da de fleste vælger en af hver køn.

Der er ikke forskel på han- og hunkaniner i forhold til hvor tamme eller kælne de bliver. Dér, hvor kønnene adskiller sig, er deres måde at reagere på, når de først bliver kønsmodne. Men det kan ikke understreges nok, at kaniner, der holdes som kæledyr skal neutraliseres, og derfor er denne kønsforskel ikke relevant.

One thought on “Unge eller voksen? Han eller hun?

 1. Hej jeg har fået to kanin unger og nu er de begge 6-7 måneder og min ene kanin opføre sig som en han.
  men da hun/han var lille tjekkede vi tit og det var en hun, men nu er jeg usikker på om det er en hun eller han for det ligner at det er en han. men kan kaniner så skifte køn?

  1. Nej, de kan ikke skifte køn. Er en kanin født som hankanin, så er den det hele livet. Det samme for hunkaniner. Men det kan være svært at vurdere kønnet på en kanin, så derfor “skifter” en del kaniner køn,når de bliver lidt ældre, og det bliver mere tydeligt om de er en han- eller hunkanin. Både dyrlæger, opdrættere og kaninejere kan tage fejl. Hvis du søger lidt på forummet, vil du se, at mange troede, at deres kanin var ét køn, men da den så skulle neutraliseres, så viste det sig, at den var et andet køn 🙂 Det sker.

   Når din hankanin er så gammel som den er, så burde den have to meget tydelige testikler. Hvis du skubber pelsen til side, kan du mærke dem. Dine kaniner er alligevel så gamle, at de burde neutraliseres, så dyrlægen kan fortælle dig kønnet.

 2. hej jeg er stadig usikker på om min kanin er han eller hun men alså min kanin knaver sin pels af og ligger det et bestemt sted ?

  1. Ja, så har du fået dit svar. Det er en hunkanin. Om den er drægtig eller ej kan jeg ikke sige med 100% sikkerhed, for hunkaniner kan også blive falsk drægtige – så det kommer jo an på om den anden kanin er en hankanin. Men du bør virkelig få dem neutraliseret begge to meget snart. Og du skal holde øje de næste par dage om der ligger unger.

  1. Ja…forstået på den måde, at så har du unger igen i næste måned. Hunkaninen kan blive drægtig igen lige så snart hun har født. Så hold din hankanin væk. Desuden er der vel heller ikke plads i buret til to voksne kaniner og en række unger? Du skal tænke på, at fra naturens side opholder hunkaninen sig slet ikke sammen med ungerne hele tiden. Hun kigger til dem engang imellem og giver dem mælk, så det er i sig selv stressende for hende at være lukket inde i et bur med ungerne, for det er jo ikke naturligt og der er sikkert ikke meget plads til hende nu. Så hvis du så sætter to voksne kaniner ind i det bur også, så bliver det altså for meget. Det er ikke særligt hensigtmæssigt noget af det.

 3. Hej!
  Jeg har lige købt en han kanin på 3 måneder, jeg ville bare lige hører hvorfor det er så vigtigt at få dem neutraliseret? Og hvornår de tidligst kan blive det? 🙂
  Hilsen Mia.

  1. Hej Mia. Uh, der er så mange gode grunde – du kan finde dem her: http://www.kaninhaandbogen.dk/kaniner-som-kaeledyr/neutralisering-af-kaniner/
   Kort sagt, så formoder jeg, at du har købt ham fordi du gerne vil have et kæledyr. Hvis du kastrerer ham, så vil han kunne rende frit i dit hjem uden at markere (tisse), fordi han ikke længere har noget behov for at vise hvor hans territorium er, han vil ikke begynde at parre sig med din hånd, hver gang du forsøger at kæle med ham, fordi han er seksuelt frustreret, og han vil lugte mindre. Ganske gode grunde er det ikke? 🙂 På et eller andet tidspunkt får du sikkert lyst til at give ham en veninde, så han ikke er alt for ensom. Så skal de begge være neutraliseret. En hankanin kan kastreres, så snart testiklerne falder ned. Det kan du mærke. Det sker mellem 3 og 7 måneder. En hunkanin kan steriliseres, allerede når hun er 4 måneder/vejer 1 kg.

 4. Hej, jeg skal hente en helt ny kaninunge, i starten af april. Min kanin bliver en udekanin. Men det er stadigt et kæledyr. Forstår ikke hvad du mener med at det ikke er et kæledyr hvis det er ude? Og har du nogle gode råd til opstartning?

  1. Hej Pernille. Det er forstået på den måde, at de ikke bliver nær så kælne, og du ikke får samme forhold til din kanin. Hvor mange timer vil du bruge på at kæle med din kanin en regnfuld novemberaften i haven? Var den inde ville du helt sikkert kunne svare, at I ville hygge i sofaen, men er den ude, vil dit svar nok være, at din kanin er ude, men du er indenfor. Det er ikke et kæledyr i den forstand, når de er ude. Det er fint for nogle, for andre er det ikke nok. Du skal være opmærksom på at kaniner er sociale byttedyr. Det betyder, at de ikke trives alene. Man kan godt have en enekanin, hvis den går indenfor og dermed har selskab det meste af døgnet af sin menneskefamilie, men går den ude, så er den meget alene – det gør den utryg og stresset. Fra naturens side vil den have flere kaniner at gå sammen med, som virker betryggende og beroligende. Så hvis du ikke har lyst til at have din kanin inde, så sørg for at den får en kammerat i det mindste. Og husk masser af plads altid – kaniner har brug for det 🙂

 5. Hej,

  Jeg har købt 3 hunkaniner (dværgvædderunger), som får hvert sit udebur med en lille løbegård nedenunder, samt en stor fælles løbegård, som de kan løbe ud i efter behov. Den fælles løbegård er 3×3 meter. Vil der være behov for neutralisering?

  Kaninerne skal kun være ude-kaniner.

  1. Hej.De skal alle 3 steriliseres. Hunkaniner skal steriliseres af helbredsmæssige årsager, men du får også langt bedre kælekaniner ud af dem, da de ikke bliver falsk drægtige og dermed pirrelige og territoriale. De kan steriliseres, så snart de er 4 måneder/1 kg – og hvis du spørger din dyrlæge pænt, kan du helt sikkert få rabat, når du har 3 styk. De må ikke gå sammen, medmindre de er steriliserede. I følge Dyrenes Beskyttelse skal udekaniner have 9m2 at gå på – til sig selv. Så 3 kaniner skal altså have en del mere plads. Du skal tænke på, at kaniner er aktive dyr, der bevæger sig meget. De trives ikke i bur – hverken fysisk eller psykisk. 3 m2 pr. kanin er langt bedre end hvad mange burkaniner lever med, men de vil trives meget bedre, hvis du gør løbegården større. Specielt fordi du kan risikere, at de ikke elsker hinanden. 3 kaniner af samme køn kan godt sammenføres, men der er altid en risiko.

   1. Hej
    Jeg har nu haft min hun kanin Mynte i et år men for ikke så lang tid siden var jeg hos en af mine venner som lige har fået kanin, de to kaniner HIK sammen i en stor løbegår. De siger at det også var en pige de fik men nu begynder Mynte at lægge hår og på en eller anden måde at “bygge rede” hvis man kan sige det sådan tror du at hun er gravid

   2. Nåede de at parre sig? Hun kan være falsk drægtig, som sker for rigtig mange intakte hunkaniner. Det er ikke en rar tilstand, så det vil være en god idé at få hende steriliseret. Vi krydser fingre for, at hun blot er falsk drægtig, hvilket betyder, at hun tror, at hun er gravid.

 6. hej
  Planlægger køb af kaniner til mine børn og vil derfor gerne have lidt rådgivning.

  Har lavet indhegning under den gamle trampolin i haven og eller et isoleret hus de kan gå ind i om natten mv.

  Kan kaniner gå ude hele året ? – hvis huset er isoleret ?

  Hvilke kaniner er bedst til udelivet og samtidig gode til børn 5+8 år?

  MVH
  Michael

  1. Ja, kaniner kan sagtens gå ude hele året, hvis de har mulighed for at bevæge sig ordentligt (altså løbe rundt), så de kan holde sig varme, hvis de kan søge læ og de bliver fodret ordentligt. Så er det intet problem. Kaniners pels er meget tyk, og I vil opdage, at de sidder fuldstændig upåvirket midt på græsplænen i regnvejr og snevejr. Mærker I efter i pelsen, kan I mærke, at deres hud stadig er varm og tør. Til børn er det altid en god idé med lidt større racer, som fransk vædder for eksempel. De er mere robuste, kan ikke så let bæres på (kaniner må ikke bæres, og det kan være svært for børn at lade være) og så er de lidt mere rolige. Alle kaniner kræver meget plads, og jo større de er, jo mere plads skal I selvfølgelig sørge for at de har. Dyrenes Beskyttelse anbefaler 9 m2 per kanin, hvilket er et rigtig fornuftigt bud. Kaniner har nemlig en krop, der kræver at de kan løbe hurtigt og bevæge sig rundt hele tiden for at de trives. Når I vælger at have kaninerne ude, så er det rigtig vigtigt, at I har to kaniner. For kaniner er sociale dyr, og at bo udenfor kan være utrolig ensomt for en kanin. Husk at begge kaniner skal være neutraliserede for at de kan gå sammen.

  1. To hankaniner kan godt gå sammen, hvis de er neutraliserede. Det gælder for alle kaniner, at de skal være neutraliserede for at gå sammen. Og så skal de naturligvis have plads. Spørger du om to kaniner kan gå i et alm. bur sammen, så nej. Kaniner trives ikke i bure, og jo mere tid, de skal opholde sig i buret, jo mere plads skal de have. Som udgangspunkt siger man, at en kanin skal have min. 9m2 til rådighed at bevæge sig på. Skal du holde to kaniner sammen, så skal de have endnu mere plads. Det gælder også, hvis du sætter en han- og en hunkanin sammen.

 7. Hejsa 🙂 vi har lige fået den skønneste kaninunge – vi ved endnu ikke, om det er en han eller en hun, men den er nu 10 uger. Den kan rigtig godt lide nus, kram og omsorg, og vil egentlig gerne side ved halsen på os. Men I nævner flere gange, at kaniner ikke må bæres på. Hvis man løfter dem forsigtigt op med god støtte sker der vel ikke noget ved det? Eller er det en adfærdsmæssig ting? Vores har i hvert fald ikke noget i mod det med mindre, der er andet, der er mere interessant selvfølglig 😉

  1. Kaniner er byttedyr og derfor kan de instinktivt ikke lide det. Det gør dem utrygge. Nogle kaniner kan vænnes til at finde sig i det, men ingen tvivl om at alle kaniner har det bedste, når kæl og nus foregår på deres præmisser og ikke på menneskernes. Hvis I har børn, er det også en god lektie at lære dem om dyrs grænser og at man skal tage hensyn til deres natur. Det vil være bedst at I lader være med at løfte den op – I kan risikere at jo ældre og mere selvsikker kaninen bliver, jo mindre kontaktsøgende vil den være overfor jer, fordi I bliver ved med at løfte den i den tro, at den kan lide det. I kan risikere at den begynder at bide fra sig endda, når I nærmer jer den. Hvad med at ligge på gulvet og putte med den? Hvis den er så glad for at komme op og sidde på jer, så lad den selv hoppe op på skødet i stedet for at løfte den op? Så kan den også hoppe ned igen, når den ikke vil mere, men hvis den ikke af sig selv hopper op på jeres skød, så skal I ikke regne med at den kan lide at komme op, blot fordi at den sidder helt stille. En anden ting er også, at I kan risikere at den begynder at tisse på jer, når I tager den op.

 8. Hej,
  Jeg har en to søskende som er i gang med at kigge efter en ny kanin, eller rettere to, da deres gamle døde. De vil gerne have at kaninerne skal kunne gå sammen. Men de er ikke sikker på hvilket køn kaninerne så skal være. Er det bedre at få to af det samme køn eller to af det modsatte? Hvordan kunne blandingerne af køn resulterer i ændringer i kaninernes adfærd?

  1. Det letteste og bedste er helt sikkert at få en han- og en hunkanin. De skal naturligvis begge neutraliseres. Hunkaninen kan steriliseres når hun er 4 måneder, og hankaninen vil formentlig også være klar til kastration deromkring. Fordi vi neutraliserer kaniner så er der ikke den store forskel i forhold til personlighed. Hunkaniner kan godt være lidt mere bestemte i det, hvilke nogle elsker og andre kalder dem for “divaer”, men der findes også mange utrolig blide hunkaniner, så det er ikke bare sort/hvidt.

 9. Hej jeg skal have 2 kaninunger der skal gå uden dørs og de vil få masser af plads men hvilket køn og hvilken race skal de være??( jeg er 11 år )

  1. Det er bedst med en han- og en hunkanin, som selvfølgelig begge to skal være neutraliserede. Det er godt at du er opmærksom på at de skal have masser af plads. Én kanin skal minimum have 9 m2 til rådighed, så du skal regne med noget mere, når der skal være to (hvilket er godt, da de jo er sociale).

  1. Nogle synes, at hankaniner er mest rolige, men det er hip som hap. Hvis de er neutraliserede, så følger der ikke de ulemper med, som der kan være ved de forskellige køn, så vælg den kanin, du falder for ud fra personlighed, og så få den neutraliseret, så snart det er muligt.

 10. Hej jeg har tre kaniner de er 2 måneder gamle alle tre men to af dem er søskende og den sidste er ny en af de to der er søskende begynder at slås med de to andre ? Hvad skal jeg gøre?

  1. Du skal sørge for at få dem alle 3 neutraliserede og så skal de have masser af plads. De må ikke gå sammen inde i et bur. De skal have min. 20m2 at bevæge sig på, hele tiden, og med forskellige kasser og huler. Alle vil slås, hvis de presses sammen på for lidt plads. Det gør vi andre også, hvis vi lukkes inde i et lille rum med vores familie og ikke kan komme ud eller væk.

 11. Hej. Jeg har spurgte dyrlæge om hvor mange det koster at neutraliserede både hunkanin og hankanin.hun sagde at hunkanin koster det sammen som når man neutraliserede en hunkat. Hvordan kan være det koster så meget?

  1. Det er jo det samme indgreb, der skal gøres. Og kaniner skal faktisk have mere bedøvelse end katte, så det kræver en god teknik at give den rette dosis. Egentlig kan man vel argumentere for, at det skal være dyrere, jo mindre dyret er, da det kræver mere fingersnilde, formentlig. Der er stor prisforskel hos dyrlægerne, så ring rundt og hør til priserne.

 12. Hej.
  Vi kan se mange steder at det fremgår at man helst skal have to kaniner.
  Vi har tænkt en som skal bo inde og gå frit i huset med os når vi er hjemme og så have sit bur når vi er på arbejde. Mon ikke det vil være selskab nok?? Jeg har haft en veninde hvis kanin gik frit sammen med en kat og de havde glæde af hinanden. Men bliver i tvivl. Vi Eva

  1. Hej Eva. Formentlig vil I have kaninen i bur, når I sover, og når I er på arbejde, så det vil sige omtrent 17 timer om dagen? Det betyder, at kaninen er ude og kan udleve naturlig kaninadfærd i 7 timer i løbet af et døgn. Det er ikke meget. Det er bedre end hvad mange udendørs burkaniner må leve under, men de mistrives i høj grad også, så det er ikke helt optimalt. Og så vil den også være alene i de 17 timer, hvor den ikke har andet at lave end at sove, fordi den sidder i bur. I skal måske overveje om en kanin er det helt rigtige kæledyr i jeres familie. Det bedste vil være, at I lader jeres kanin være fritgående og I i stedet for at købe en unge, køber en voksen kanin. Den skal naturligvis neutraliseres. På den måde undgår I bedst muligt det, I formentlig er bange for: at kaninen tisser overalt i huset og gnaver i vægge og ledninger. Kaninunger og ungkaniner er bare langt mere destruktive, og kaniner, der ikke er neutraliserede, markerer. Derudover så er kaniner, der keder sig, destruktive, så to er også bedst i det henseende. Derudover skal I sørge for at der er aktiviteter til kaninen, så de har et alternativ til tapetet, ledningerne og sengetøjet. I stedet for et bur, så køb en løbegård. Den er pænere, fylder ikke når kaninen er ude og så kan der godt være to kaniner i den, hvis de er sammenført. I skal have to kaniner af hvert deres køn, og de skal BEGGE være neutraliserede.

 13. Hej Kaninhåndbogen

  Vi skal have udendørs kaniner. Vi har tre piger, og de vil jo gerne have en hver.
  – Er det en god ide med tre kaniner sammen?
  – Er det bedst at få fx tre hunkøn? Eller 2+1?
  – Andre gode råd?

  På forhånd tak!

  1. Puha, det er lidt af et sats for førstegangskaninejere 🙂 For det første kræver det rigtig meget plads. Én kanin skal have minimum 9m2 at bevæge sig på (hele tiden) for at trives (burkaniner udvikler knogleskørhed på blot 6 måneder og der medfølger en masse smertefulde lidelser samt mentale problemer), og 3 kaniner skal naturligvis have meget mere. Derudover så skal I jo være opmærksomme på at en neutralisering koster minimum 1000 kr (2.000 kr for en hunkanin), så 3 kaniner kan hurtigt blive lidt af en udskrivning, hvis man ikke ved om kaniner er noget for én. Kaninerne skal være neutraliserede – ellers vil de slås, og de bliver ikke egnede kælekaniner.

   Det betyder ikke, at jeres projekt er dødsejlet…men det kræver penge, plads og at I har sat jer meget grundigt ind i sammenføringer. I bør absolut bygge en meget stor løbegård eller lade jeres kaniner være fritgående i haven (det sidste er det letteste). I skal virkelig læse op på det her projekt, for det kan gå rigtig galt.

   Det bedste vil være: kontakt Guldborgsund kaninhjem. Her er kaninerne sammenførte på forhånd, og de er neutraliserede. Det er billigere for jer, I skal ikke stå med stressen af at sammenføre 3 kaniner og Marie Louise fra kaninhjemmet kan finde nogle kaniner til jer, som I er sikre på er interesserede i at blive kælet med (jeg er nødt til at være ærlig og sige, at kaniner jo ikke er de bedste kæledyr…mange af dem gider ikke kæles med, og derfor er det bedst med en voksen kanin, så man ved hvad man får. )

   For at svare på dine spørgsmål:
   – Ja, kaniner er meget sociale, så lad dem endeig bo sammen. Det har de stor glæde af. Men det kræver som sagt masser af plads og at de er neutraliserede. Hunkaniner kan steriliseres så snart de er 4 måneder og hankaniner så snart testiklerne falder ned. Spring alt dette over og kontakt Guldborgsund Kaninhjem.

   – Hvis de er neutraliserede så er kønnet ikke så vigtigt. Det afhænger af personligheden. Men umiddelbart så er en hankanin og to hunkaniner altid den bedste løsning.

   I finder Guldborgsund Kaninhjem her: https://www.facebook.com/AngelsBunnySanctuary/?fref=ts

 14. hej

  jeg har lige fået 2 nye kaninunger jeg tror den ene er en pige og den anden er en dreng men nor jeg mærker på den jeg tror er pigen føles det som om hun er en dreng men hun river pelsen af og bygger redde så jeg er i tvil om hun er en dreng eller pige og den måde hun opføre sig på for mig også til af tængker af hun er en pige

  1. Hvor gamle er de? Hvis hun bygger rede, så er det en hun. En hankanin kan også sagtens rive pelsen af sig selv, hvis han mistrives, men der er jo ingen tvivl, hvis der ligefrem bygges rede.

 15. Den ene er 10 måneder den anden er 9 måneder men de har begge to noget som liner dievoder og den ene graver meget. Men mit problem er at den der er 9 måneder tror jeg strinser men den bygger også rede så hvad tror du?

 16. Hej jeg fik en kanin for snart to år siden og det skulle gerne vere en han men jeg er begyndt at tro det er en hun. Hvad skal jeg gøre?

  1. Beklager sent svar! Det er ganske let at tjekke – du skal blot se om der er testikler. Nogle gange skal man “grave lidt dybt” i pelsen for at at se dem, men du er slet ikke i tvivl 🙂 En hunkanin, der ikke er steriliseret, kan godt opføre sig som en hankanin ved at strinte og lave parringsbevægelser. Det er tegn på at din kanin bør steriliseres/kastreres.

 17. Hej,
  Jeg har en kanin det opfører sig meget
  Mærkeligt. Den knurrer af mig hver gang
  Jeg kommer i nærheden af den. Men så
  Snart jeg har fået den op stopper det?
  Jeg har også en anden kanin (de er
  Begge to piger).
  De boede sammen i lidt over et halvt år
  Men en dag opdagede jeg at den ene
  Kanin horede på den anden kanin…
  Jeg satte dem i hver sit bur med det
  Samme. Men det kunne den kanin der
  Blev horet på blev ikke gravid
  Så jeg ved ikke om det er piger eller
  Drenge?
  Hvad mener du?

 18. Hej
  jeg har 2 pige kaniner. Vi vil have den parret med naboens kanin, som er en han. Kan mine 2 pige kaniner være sammen efter at den ene har fået unger?

  1. Ja, det vil ikke gøre forskel, men går de sammen nu? De bør være steriliserede og I skal sørge for at få dem sammenført ordentligt. Der er netop kommet en ny bog på dansk om sammenføring af kaniner, hvor du kan få hjælp til at gribe det an. “Sammenføring af kaniner“.

 19. Hvis min hun kanin får unger og vi beholder den ene hun unge kan vi så have dem sammen ?

 20. Hej!
  Min kæreste og jeg vil rigtig gerne finde en kanin vi kan have gående inde i vores lejlighed.
  På baggrund af alt hvad jeg har læst herinde, kan jeg forstå at det vil være bedst med en voksen kanin. Ingen af os har nogensinde haft en kanin før, så det bliver noget helt nyt!
  Jeg tænker vi skal finde en dværgvædder så vi får mest mulig kæledyr ud af den også. Vi tænker den skal have base ude i køkkenet, hvor der er minimalt med ledninger og ting på gulvet, men vi har ingen lukkede døre i lejligheden, så når vi er hjemme har den naturligvis mulighed for at hoppe rundt som den vil, og når vi lærer den lidt bedre at kende, kan den måske også få lov til at løbe frit hele tiden.
  Vores lejlighed er 75 kvadratmeter så er det i orden at have en kanin i lejlighed? Vi vil naturligvis sørge for at den har kraftfoder i en bold med huller så den skal arbejde for det, altid har æblegrene til rådighed og ofte får grøntsager. Men hvor ofte skal man egentlig fodre den med både fuldfoder/kraftfoder/piller og grøntsager?
  Hvor kan man finde en voksen kanin at købe? Jeg synes de fleste steder man kigger, er det udelukkende unger, og hvilke spørgsmål skal man stille ejer inden man køber?
  Ville det være bedst med en voksen nu hvor det er vores første kanin?
  Vi har et halvlanghårret tæppe inde i stuen, kommer den til at æde det og tisse på det, eller kan man godt undgå det? Og hvor meget i en lejlighed skal man kaninsikre?
  Vi har naturligvis tænkt os at få kaninen neutraliseret 🙂

  På forhånd tusinde mange tak!
  Mvh Camilla

  1. Hvis du vidste hvor mange kaniner, der drømmer om at bo på 75 m2….

   Lidt hurtige svar på dine spørgsmål
   – Du kan sagtens lade foderbolden være fyldt op dagen lang. En kanin spiser jo naturligt dagen lang, men burkaniner har ikke noget som helst at give sig til, så når de sidder i et bur og kukkelurer med en fyldt madskål, så æder de. Og bliver tykke. Så madrestriktion er egentlig kun til kaniner, der keder sig og spiser af kedsomhed og frustration. Grøntsager vil også være fint at have adgang til dagen lang.
   – Kontakt gerne Guldborgsund Kaninhjem. Det er oftest voksne kaniner, og de er altid neutraliserede. Det er et rigtig godt sted at få kanin fra. Og ellers så er der jo alt, alt, alt for mange triste kaninskæbner på dba.dk og guloggratis.dk, som bare sidder og længes efter et hjem som jeres.
   – Jeg forstår godt at du ikke ved hvad man skal spørge om. De fleste vil jo sige, at deres kanin er kælen. Men er den også det? Og hvordan skal man tjekke det, hvis kaninen naturligt er urolig for fremmede og sidder i et bur? Paradoksalt nok, er rigtig mange burkaniner virkelig sultne efter kærtegn, så selvom kaninen ikke virker til at være kælen og tam, så er der en sandsynlighed for, at I får verdens mest tamme kanin. Selv meget tamme kaniner vil sparke og kæmpe, hvis de bliver løftet op, så det kan I ikke bruge som pejlemærke på om kaninen er tam eller ej. Men se om den virker nysgerrig. Vær opmærksom på, at mange burkaniner har rigtig dårlige tænder uden at ejerne har opdaget det. I er ikke garanteret en kanin uden tandproblemer ved at købe fra et internat eller lignende, men bare så I ved, at mange kaniner kommer med tandproblemer (tandproblemer er meget almindeligt).
   – Kaninunger er nuttede, så utrolig nuttede. Men de bliver jo hurtigt store, så hvorfor ikke vælge en voksen kanin fra begyndelsen, som I ved hvordan er. Det vil absolut være bedst.
   – I kan godt undgå at tæppet bliver tisset til. I skal sørge for at kaninen ikke har adgang til tæppet uden opsyn til at begynde med – løfter kaninen halen, så er det væk fra tæppet med det samme.

 21. Hej vi har fundet en kanin unge og skal passe den fordi dens ejer ikke dukker op, men vi er ikke sikre på om det er en han eller hun og hvad vi så skal kalde den. Vi har ikke prøvet det med kaniner før og er meget itvivl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *