Rigtig mange nye kaninejere bliver overraskede over, hvor meget det rent faktisk koster at have kanin. Kaniner er billige at anskaffe sig, men det betyder desværre ikke at de er billige at holde. 

Overordnet set skal du regne med et engangsbeløb på ca. 3120 kr, og månedlige omkostninger på ca. 300 kr. om måneden. Kaniner kan blive 10 år gamle, så vær forberedt på en langsigtet økonomisk forpligtelse. Da mange har svært ved at forstå, at kaniner er dyre, så kan du se en oversigt over, hvad pengene går til nedenfor.

Éngangsomkostninger

(selvom disse indkøb også skal udskiftes engang imellem)

Bur = 700 kr
De fleste bure, der sælges som kaninbure, er som regel alt for små til en voksen kanin. Faktisk bør et kaninbur være mindst fire gange så stor som kaninen er lang – og endnu mere, hvis den skal tilbringe meget tid i buret (kaniner bør have mulighed for at løbe udenfor buret min. 6 timer om dagen).

Kattebakke = 100 kr
Prisen varierer meget afhængig af størrelse og design. Jo større kanin, jo større kattebakke. Kattebakkerne skal udskiftes engang imellem for at undgå at de begynder at lugte.

Hø-holder = 30 kr
Disse findes i forskellige design. Du kan også lave din egen.

Hule = 80 kr
Kaniner er byttedyr og kan godt lide at gemme sig. Du kan selv lave en hule ved at finde en god papkasse og skære to huller i, så der er en lille indgang og udgang til kaninen.

Legetøj = 200 kr
Kaniner er glade for legetøj, og godt legetøj tager højde for kaninernes naturlige instinkt og byttedyrs-adfærd. Sørg for at udskifte legetøjet løbende, så der hele tiden er noget nyt.  Du kan sagtens selv lave meget af legetøjet.

En kanin har brug for nyt legetøj ca. hver 3 måned. Ellers begynder den at kede sig og lave ulykker.

Neglepleje = 70 kr
Neglepleje inkluderer en negleklipper og Klip- Stop. Kaniner skal have klippet negle ca. hver anden måned. Da der ligger både en blodåre og nerve inde i neglen, er det vigtigt at klippe ordentligt. Sker der et uheld, kan blødningen stoppes med Klip-stop.

Furminator = 140 kr
Kaniner fælder meget, så investér i en god børste med det samme. Børst kaninen en gang om ugen – og langt oftere, når den fælder.

Kaninsikring af hjemmet = 200 kr
Kaniner elsker at gnave, og derfor er en af de væsentlige ting, når man anskaffer sig en kanin, at hjemmet er blevet kaninsikret og ledninger er blevet gemt væk. Ledningeskjulere kan købes i byggemarkeder og Ikea.

Transportkasse = 150 kr
Priserne varierer meget. Du kan ikke undgå at skulle bruge en transportkasse, når du skal have kaninen til dyrlæge. Papkasser kan ikke bruges, da en målrettet kanin i løbet af meget kort tid kan få skilt sådan én ad.

Neutralisering= 700-1800 kr.
Hvis din kanin skal være et kæledyr, skal den neutraliseres. Det koster mellem 700 og 1800 kr. (afhængig af om det er en kastration eller sterilisering). Hvis du vælger en kanin fra et internat, kan du få en kanin, der allerede er kastreret. Det nytter ikke at springe over denne udgift, da den er hele grundlaget for om kaninen vil være et godt kæledyr eller ej.
> Læs om vigtigheden af neutralisering

Engangsbeløb =  1320 kr.

Månedlige omkostninger

Hø = 40 kr
Kaniner skal have adgang til frisk hø 24 timer i døgnet. Hø er nødvendigt for at holde kaninens fordøjelsessystem i gang. Hø er desuden af afgørende betydning for tænderne. Hø sliber kaninens tænder, som er konstant voksende. Frisk græs er bedre end hø, så hvis du har adgang til græs, så kan du erstatte høet.

Grøntsager =100
En kanin skal gennemsnitligt have minimum 120 g om dagen af blandede grøntsager.
Læs mere om fodring af kaniner

Kaningrus til toilettet =150
Her er virkelig en udgift. Det kan være svært at finde det rigtige kaningrus, der passer til ens temperament og til kaninen.

Rengøring= 40 kr
Kaninburet og toilettet skal rengøres regelmæssigt og grundigt. Eddike er et vidundermiddel, når det gælder urinpletter og –lugt. Og sørg for at have et stort lager af køkkenrulle til at tørre op med og gøre kattebakke ren med.Sonett Desinfektionsmiddel kan anbefales, da det er 100% naturligt og nedbrydeligt, og dermed ikke er skadeligt for kaninen.

Månedlige udgifter = 330 kr

Ekstra omkostninger

Dyrlægebesøg
Sandsynligheden for at din kanin får brug for dyrlæge i løbet af dens levetid er høj.Rigtig mange kaniner, særligt dværgracerne, lider under tandproblemer, som kræver regelmæssigt tjek og at tænderne slibes. Du må aldrig nogensinde trimme kaninens tænder selv!
>  Læs mere om kaninens tænder.

Tidsforbrug

Værdien af motion, aktivering og opmærksomhed kan der ikke sættes pris på. I modsætning til katte og hunde, der verbalt kan fortælle dig, at de er utilfredse, så kan en utilfreds kanin kun vise det ved at blive destruktiv eller sidde stille i sit bur. En stille kanin er absolut ikke lig med tilfredshed. Kaniner har brug for frihed, motion og opmærksomhed hver dag.

Godbidder
Godbidder til kaniner er bestemt ikke nødvendige, og du er nødt til at være forsigtig med, hvor meget du giver kaninen.  Friske frugter og urter er bedst. Godbidder, såsom yoghurtpiller m.m., som købes hos dyrehandleren, indeholder et alt for højt indhold af fedt og sukker til, at du må give det til en kanin.

 

One thought on “Hvad koster en kanin

 1. hejsa
  vi har fået en lille dværgvædder han kanin men syntes han bør have en kammerat – nu er mi spørgsmål
  kan vores kanin gå sammen med en anden han hvis den er kastreret eller skal det helst være en hun ( steriliseret )
  hilsen jane

  1. Det er langt lettere at sammenføre to kaniner af hvert sit køn (neutraliserede), så selvom man sagtens kan have to kastrerede hankaniner sammen, så risikerer I at stå med to kaniner, der ikke kan sammen. Så hvis det er første gang, at I sammenfører, så hold jer endelig til to af hver køn 🙂

 2. hej kaninhåndbogen.
  jeg har to uden dørs kaniner en hun flora ( ikke steriliseret)på 7 måneder en han noha (kastreret)på 8 måneder
  de har to bure med to etajer de har også to græsnigsbure en L 220 x B 103 x H 85 cm og den anden lidt mindre
  de kommer ud når vejet er til det de går ikke sammen men kan godt lade sig gøre i forhåld til plas kan det godt gå selom hun ikke er steriliseret de går med græsnigsbur op af hinaden de har vade sammen før indenfor i 10 minuter en gang i mælem

  der er også et problem med noha han er næmlig begynt at hoppe frem og knure bide ud efter mig men har ikke ramt mig inu jeg kan ikke tage ham ud af buret ja jeg bere på dem men hvordan skal jeg så får dem ud i grasnigsburet uden. han knure når jeg tar madskålen ud det er begynt efter han er blevet kastreret han har været til dyrlægen igen efter men de kunne ikke fine noget andet en lidt spiser på kindtænerne men det er vi begynt at give flere græne

  hvad skal jeg gøre har i en ide hilsen liva unskyl stavefajl

  1. Hvis en kanin ændrer adfærd er det tit tegn på smerter eller noget, der gør den utryg. Du skriver, at han har tandspidser, hvilket jo bør slibes af dyrlægen. Når en kanin har tandproblemer, så er der tit også tandspidser længere inde som først kan ses, når kaninen er bedøvet. Hvis du har brug for en dyrlæge, der kan ordne din kanin, så find en dyrlæge på vores liste over kaninkyndige dyrlæger. Det er vigtigt, at det bliver ordnet.

   Derudover så løfter du jo på ham, og det kan mange kaniner ikke lide. Når en kanin er utryg, så er det helt naturligt at han gør som han gør – nemlig laver skinangreb. Det vil sige, at han viser at han kan angribe, uden at han gør det. Det er tegn på en kanin, der ikke har det godt. Om det er pga. smerter eller fordi han er utryg er svært at sige, men begge dele skal der gøres noget ved. Det optimale er naturligvis at du sætter et hegn op omkring hans bur, så han kan græsse og løbe rundt uden at skulle flyttes over i et græsningsbur. Alternativt kan du prøve at sætte græsningsburet fast til hans bur, så han kan gå direkte derud.

   Sørg for at give dem mere plads hele tiden og ikke kun i græsningsburet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *