Print denne Side

Børn og kaniner

Børn og kaniner lyder som et sødt makkerpar – de er det dog sjældent. Tamkaninen er et populært kæledyr i Danmark. Og med god grund. For en kanin er aktiv, intelligent og nysgerrig og kan let trænes til at bruge en kattebakke, så den kan løbe frit i hjemmet. Desværre går det ofte galt med kaniner og børn sammen. 

Passer en kanin ind i jeres familie?

Der er ingen tvivl om at kaniner tiltaler rigtig mange mennesker med deres søde udseende og underholdende adfærd. Men kaniner er specielle dyr, der har brug for ro, masser af plads samt selskab i form af andre kaniner for at trives, hvilket mange kaninkøbere ikke sætter sig ind i på forhånd.

På grund af for lidt kendskab til kaniner, havner kaninen derfor oftest alene i et bur i haven. Det er en ond cirkel. Kaninen mistrives og bliver derfor asocial, apatisk og måske aggressiv. Børnene mister hurtigt interessen for at passe kaninen, og lykken ved at have et kæledyr forsvinder hurtigt.

Så gør jer nogle tanker, inden I køber en kanin om I virkelig kan dække dens behov og give den et godt liv. Måske er det et helt andet type kæledyr, der er det rigtige for jeres familie?

Børn og kaniner

Små børn og kaniner fungerer sjældent sammen. Kaniner er skrøbelige og kan ikke lide at blive båret rundt på. Kaniner, der bliver løftet, vil helt naturligt forsøge at vride sig væk, kradse og måske bide, og mange børn vil have svært ved at forstå, hvorfor en nuttet lille kanin ikke må løftes.

Løfter et barn en kanin og taber den ved et uheld eller bærer den forkert, kan kaninen få alvorlige fysiske skader eller udvikle angst for barnet og dermed være konstant stresset og mere modtagelig for sygdomme.

Kaniner kan reagere på konstant larm og uro ved at blive nervøse og aggressive. Der skal små børn helst holdes væk fra kaninerne, medmindre de har lært altid at forholde sig stille og roligt omkring dem.

Kaniner skjuler deres sygdomme

Kaniner er tavse dyr, hvilket gør det kompliceret, hvis et barn har ansvaret for det. En kanin siger ikke selv til, hvis den er alvorlig syg, har smerter eller mistrives. Den siger ikke noget, hvis barnet har glemt at give den vand i et par dage, eller den er løbet tør for hø.

Det kan være svært for mange voksne at vurdere om en kanin er syg, og det er derfor helt umuligt for et barn selv at kunne vurdere sygdomstegn hos en kanin. Særligt når mange børn har et urealistisk syn på kaniner og hvordan de er.

Børn og kaniner er og bliver en dårlig kombination, medmindre der er nogle kaninkyndige forældre ind over, som har forstand på kaniner og “kaninsprog”.

Er kaninen overhovedet et godt kæledyr?

Både og. Nogle kaniner elsker at ligge på skødet og falde i søvn, mens andre vil stikke af hvis du gør et forsøg på at kæle. De fleste kaniner vil gerne kæles, men kun hvis du sætter dig på gulvet hos dem. Det kan derfor være lidt af en skuffelse at anskaffe sig en kanin, hvis forventningen var et dyr, der vil putte i sofaen eller sengen.

Kan du leve med at dine kaniner nogle gange bare gerne vil være i fred for dig og kun vil kæles, når de vil, og hvis du sætter dig ned på gulvet til dem? At der nok ryger nogle ledninger og andet engang imellem? At kaniner fælder en del ? Kan du give dine kaniner den plads, de har brug for? Hvis ja, så er kaninen måske det helt rigtige kæledyr for dig.

10 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Luise

  Hvor mange timer kan en kanin der sover ude være inde på en dag? Jeg tænker på hvordan den tilpasser sig temperaturforskelle?

  1. Kaninhåndbogen

   Det kommer an på temperaturerne. Hvis I tager en kanin ind nu og I ikke tager den ind i stuen, hvor der sikkert er godt med varme på, så vil den ikke lide under det. Men en kold frostdag vil jeres kanin ikke synes om at komme ind i varmen.

 2. Camilla

  Hvis man har ude kanin vil det så evt være en idé at sætte den ind i udestuen om vinteren? Der er stadigvæk koldt men ikke frost og der er læ. Og så sætte den ude igen til forår? Eller vil det være for stor en omvæltning for den?

  1. Kaninhåndbogen

   Den kan sagtens være i udestuen om vinteren og så komme ud om foråret. Det giver ingen problemer.

 3. Lise

  1) Vi har lige anskaffet os en han kanin og han er pt inde nu det snart bliver koldt. Vi købte det største bur de havde (1,5 meter langt og 0,5 meter bredt) men bør vi anskaffe os en han kanin mere og sørge for de har et lille hus hver? Hos Bonnier Dyrehandel hvor vi købte ham var han I et bur med en anden men de sagde det var bedst bare at tage en med. Hvad mener I er bedst for ham?

  2) Han er 4 mdr gammel og de synes det var bedst vi fik ham og ikke en af dem der var 1 mdr gammel. De sagde at ham på 4 mdr var rolig og kærlig (det er han også) og at en 1 mdr vidste man ikke hvordan ville blive. Dog er han bange for at blive taget op – men han har kun været hos os i 2 dage så måske han bare lige skal vænne sig til det hele. Forresten sørger vi for han får masser af ro.

  1. Kaninhåndbogen

   1)Det vil være rigtig fint at have to kaniner, og ganske nødvendigt, hvis han skal være udekanin. Kaniner er sociale dyr, og det er meget ensomt for en kanin at bo ude i haven og kun få besøg i ny og næ. Men indtil da kan I fint have ham alene. Begge kaniner skal naturligvis være neutraliseret og så skal de have god plads. Det giver ikke så meget mening at have dem i hver deres bur – for så får de jo intet ud af hinanden. Sørg i stedet for at få ham kastreret, find en sød hunkanin til foråret og få hende steriliseret og så lad dem møde hinanden langsomt, så de kender hinanden inden de bliver sat i en indhegning sammen. Og husk, at kaniner skal have plads. Én kanin skal have min. 9 m2 til rådighed, og mere når man har to selvfølgelig.

   2) Alle kaniner er bange for at blive taget op. Det vil han altid være. Så det skal I lade være med. Hvis han er en nervøs kanin, kan I risikere at han begynder at bide jer, eller slet ikke vil have kontakt med jer, fordi I løfter på ham. I skal kun løfte på ham, når det er strengt nødvendigt.

 4. Emma

  Mine kaniner elsker mig og nusse og putte
  Med mig og jeg syndes at de er meget følsome og forstå en

 5. Laura

  Hej det er fordi jeg tænker på at få en kanin men det er første gang at jeg får en kanin den skal helst være børnevenlig og ikke være bange for andre mennesker og man skal kunne løfte den op og sikkert også gå tur hvilken race tænker du/i er bedst for en nybegynder?

  1. Kaninhåndbogen

   Det er mange krav til en kanin, du har 🙂 Nogle kaniner kan være sådan, men rigtig mange er ikke. Spørgsmålet er om det er en kanin, der er det rigtige kæledyr for dig? Mange nye kaninejere bliver meget skuffede, når først de opdager at kaniner ikke må løftes på, at de ikke vil på skødet og at de oftest ikke er kælne på samme måde som en kat eller en hund. Det skal du være indforstået med. Kaniner er byttedyr, og derfor må du aldrig løfte på dem. Du kan få kaniner, der finder sig i det, men de kan ikke lide det og på sigt kan du risikere at din kanin ikke har lyst til at blive kælet af dig, fordi den ikke har tillid til dig. Det er heller ikke en god ide at gå ture med kaniner. Kaniner foretrækker at være hjemme i deres trygge og vante omgivelser, så de vil gerne rende frit i haven, men de vil ikke ud på tur et fremmed sted, hvor de ikke hører hjemme.

   Nogle kaniner er “børnevenlige”, men mange bliver nervøse ved for meget uro og larm. Det har ikke noget med race at gøre, men om personlighed. Man plejer at sige, at de store racer – fransk vædder og belgisk kæmpe – er “børnevenlige”, fordi de er så tunge, at risikoen for at barnet løfter på den og bærer rundt med kaninen er lille.

   Det er vigtigt at du også tænker over, hvad du kan tilbyde en kanin. En kanin skal have minimum 9m2 at bevæge sig på. Hele tiden. Så hvis den ikke skal være fritgående indekanin, så skal du enten bygge en meget stor løbegård i haven eller indhegne hele haven. Kaniner er også sociale dyr, så de skal helst gå to sammen (hvilket kræver plads). Og så skal de naturligvis være neutraliserede. Det koster ca. 1200 kr. per kanin. Kaniner der ikke er neutraliserede bliver ikke gode kælekaniner. De vil være pirrelige og territoriale. Kaniner der er er meget i bur har også tendens til at bide. Derfor er det vigtigt, at din kanin ikke sidder i et bur (det er også meget synd for den), men at den hele tiden har meget plads. Man kan ikke købe et bur eller en løbegård i den størrelse, som kaniner har brug for, så det kræver at man selv kan bygge det eller vil have kaninen til at rende frit indenfor.

   Som sagt er fransk vædder en god race, det er en hollænder også og en dværgkanin. De fleste almindelige kaninracer er dejlige kaniner, men personligheden varierer inden for hver eneste race, så derfor er det bedst at vælge en voksen kanin, som du ved har den personlighed, du efterspørger. Hvis du køber dine kaniner på internatet, er hankaninen oftest kastreret og du kan få en aftale om en billig sterilisering af hunkaninen.

   Husk at du aldrig bare må sætte to fremmede kaniner sammen, men at de skal sammenføres korrekt. Og at de skal have været neutraliserede et godt stykke tid.

   Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål. Det vil være en god ide at læse bogen “Den store kaninbog” inden du køber din kanin, så du er forberedt på alt det en kanin har brug for, for at have det godt.

 6. Mette B. Skipper

  Hej!
  Vores søde og tålmodige 3-årige hankanin har fået nogle marer i pelsen ved bagpartiet.
  Kender du en god måde at afhjælpe disse “knuder”?
  Vi har nemlig meldt os til Børnedyreskue, hvor han gerne skal være fin.
  Har du forresten nogle gode råd til førstegangsudstillere?

  Med venlige hilsner
  Liva & Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>