Børn og kaniner lyder som et sødt makkerpar – de er det dog sjældent. Tamkaninen er et populært kæledyr i Danmark. Og med god grund. For en kanin er aktiv, intelligent og nysgerrig og kan let trænes til at bruge en kattebakke, så den kan løbe frit i hjemmet. Desværre går det ofte galt med kaniner og børn sammen. 

Passer en kanin ind i jeres familie?

Der er ingen tvivl om at kaniner tiltaler rigtig mange mennesker med deres søde udseende og underholdende adfærd. Men kaniner er specielle dyr, der har brug for ro, masser af plads samt selskab i form af andre kaniner for at trives, hvilket mange kaninkøbere ikke sætter sig ind i på forhånd.

På grund af for lidt kendskab til kaniner, havner kaninen derfor oftest alene i et bur i haven. Det er en ond cirkel. Kaninen mistrives og bliver derfor asocial, apatisk og måske aggressiv. Børnene mister hurtigt interessen for at passe kaninen, og lykken ved at have et kæledyr forsvinder hurtigt.

Så gør jer nogle tanker, inden I køber en kanin om I virkelig kan dække dens behov og give den et godt liv. Måske er det et helt andet type kæledyr, der er det rigtige for jeres familie?

Børn og kaniner

Små børn og kaniner fungerer sjældent sammen. Kaniner er skrøbelige og kan ikke lide at blive båret rundt på. Kaniner, der bliver løftet, vil helt naturligt forsøge at vride sig væk, kradse og måske bide, og mange børn vil have svært ved at forstå, hvorfor en nuttet lille kanin ikke må løftes.

Løfter et barn en kanin og taber den ved et uheld eller bærer den forkert, kan kaninen få alvorlige fysiske skader eller udvikle angst for barnet og dermed være konstant stresset og mere modtagelig for sygdomme.

Kaniner kan reagere på konstant larm og uro ved at blive nervøse og aggressive. Der skal små børn helst holdes væk fra kaninerne, medmindre de har lært altid at forholde sig stille og roligt omkring dem.

Kaniner skjuler deres sygdomme

Kaniner er tavse dyr, hvilket gør det kompliceret, hvis et barn har ansvaret for det. En kanin siger ikke selv til, hvis den er alvorlig syg, har smerter eller mistrives. Den siger ikke noget, hvis barnet har glemt at give den vand i et par dage, eller den er løbet tør for hø.

Det kan være svært for mange voksne at vurdere om en kanin er syg, og det er derfor helt umuligt for et barn selv at kunne vurdere sygdomstegn hos en kanin. Særligt når mange børn har et urealistisk syn på kaniner og hvordan de er.

Børn og kaniner er og bliver en dårlig kombination, medmindre der er nogle kaninkyndige forældre ind over, som har forstand på kaniner og “kaninsprog”.

Er kaninen overhovedet et godt kæledyr?

Både og. Nogle kaniner elsker at ligge på skødet og falde i søvn, mens andre vil stikke af hvis du gør et forsøg på at kæle. De fleste kaniner vil gerne kæles, men kun hvis du sætter dig på gulvet hos dem. Det kan derfor være lidt af en skuffelse at anskaffe sig en kanin, hvis forventningen var et dyr, der vil putte i sofaen eller sengen.

Kan du leve med at dine kaniner nogle gange bare gerne vil være i fred for dig og kun vil kæles, når de vil, og hvis du sætter dig ned på gulvet til dem? At der nok ryger nogle ledninger og andet engang imellem? At kaniner fælder en del ? Kan du give dine kaniner den plads, de har brug for? Hvis ja, så er kaninen måske det helt rigtige kæledyr for dig.

One thought on “Børn og kaniner

 1. Hvor mange timer kan en kanin der sover ude være inde på en dag? Jeg tænker på hvordan den tilpasser sig temperaturforskelle?

  1. Det kommer an på temperaturerne. Hvis I tager en kanin ind nu og I ikke tager den ind i stuen, hvor der sikkert er godt med varme på, så vil den ikke lide under det. Men en kold frostdag vil jeres kanin ikke synes om at komme ind i varmen.

 2. Hvis man har ude kanin vil det så evt være en idé at sætte den ind i udestuen om vinteren? Der er stadigvæk koldt men ikke frost og der er læ. Og så sætte den ude igen til forår? Eller vil det være for stor en omvæltning for den?

  1. Den kan sagtens være i udestuen om vinteren og så komme ud om foråret. Det giver ingen problemer.

 3. 1) Vi har lige anskaffet os en han kanin og han er pt inde nu det snart bliver koldt. Vi købte det største bur de havde (1,5 meter langt og 0,5 meter bredt) men bør vi anskaffe os en han kanin mere og sørge for de har et lille hus hver? Hos Bonnier Dyrehandel hvor vi købte ham var han I et bur med en anden men de sagde det var bedst bare at tage en med. Hvad mener I er bedst for ham?

  2) Han er 4 mdr gammel og de synes det var bedst vi fik ham og ikke en af dem der var 1 mdr gammel. De sagde at ham på 4 mdr var rolig og kærlig (det er han også) og at en 1 mdr vidste man ikke hvordan ville blive. Dog er han bange for at blive taget op – men han har kun været hos os i 2 dage så måske han bare lige skal vænne sig til det hele. Forresten sørger vi for han får masser af ro.

  1. 1)Det vil være rigtig fint at have to kaniner, og ganske nødvendigt, hvis han skal være udekanin. Kaniner er sociale dyr, og det er meget ensomt for en kanin at bo ude i haven og kun få besøg i ny og næ. Men indtil da kan I fint have ham alene. Begge kaniner skal naturligvis være neutraliseret og så skal de have god plads. Det giver ikke så meget mening at have dem i hver deres bur – for så får de jo intet ud af hinanden. Sørg i stedet for at få ham kastreret, find en sød hunkanin til foråret og få hende steriliseret og så lad dem møde hinanden langsomt, så de kender hinanden inden de bliver sat i en indhegning sammen. Og husk, at kaniner skal have plads. Én kanin skal have min. 9 m2 til rådighed, og mere når man har to selvfølgelig.

   2) Alle kaniner er bange for at blive taget op. Det vil han altid være. Så det skal I lade være med. Hvis han er en nervøs kanin, kan I risikere at han begynder at bide jer, eller slet ikke vil have kontakt med jer, fordi I løfter på ham. I skal kun løfte på ham, når det er strengt nødvendigt.

 4. Hej det er fordi jeg tænker på at få en kanin men det er første gang at jeg får en kanin den skal helst være børnevenlig og ikke være bange for andre mennesker og man skal kunne løfte den op og sikkert også gå tur hvilken race tænker du/i er bedst for en nybegynder?

  1. Det er mange krav til en kanin, du har 🙂 Nogle kaniner kan være sådan, men rigtig mange er ikke. Spørgsmålet er om det er en kanin, der er det rigtige kæledyr for dig? Mange nye kaninejere bliver meget skuffede, når først de opdager at kaniner ikke må løftes på, at de ikke vil på skødet og at de oftest ikke er kælne på samme måde som en kat eller en hund. Det skal du være indforstået med. Kaniner er byttedyr, og derfor må du aldrig løfte på dem. Du kan få kaniner, der finder sig i det, men de kan ikke lide det og på sigt kan du risikere at din kanin ikke har lyst til at blive kælet af dig, fordi den ikke har tillid til dig. Det er heller ikke en god ide at gå ture med kaniner. Kaniner foretrækker at være hjemme i deres trygge og vante omgivelser, så de vil gerne rende frit i haven, men de vil ikke ud på tur et fremmed sted, hvor de ikke hører hjemme.

   Nogle kaniner er “børnevenlige”, men mange bliver nervøse ved for meget uro og larm. Det har ikke noget med race at gøre, men om personlighed. Man plejer at sige, at de store racer – fransk vædder og belgisk kæmpe – er “børnevenlige”, fordi de er så tunge, at risikoen for at barnet løfter på den og bærer rundt med kaninen er lille.

   Det er vigtigt at du også tænker over, hvad du kan tilbyde en kanin. En kanin skal have minimum 9m2 at bevæge sig på. Hele tiden. Så hvis den ikke skal være fritgående indekanin, så skal du enten bygge en meget stor løbegård i haven eller indhegne hele haven. Kaniner er også sociale dyr, så de skal helst gå to sammen (hvilket kræver plads). Og så skal de naturligvis være neutraliserede. Det koster ca. 1200 kr. per kanin. Kaniner der ikke er neutraliserede bliver ikke gode kælekaniner. De vil være pirrelige og territoriale. Kaniner der er er meget i bur har også tendens til at bide. Derfor er det vigtigt, at din kanin ikke sidder i et bur (det er også meget synd for den), men at den hele tiden har meget plads. Man kan ikke købe et bur eller en løbegård i den størrelse, som kaniner har brug for, så det kræver at man selv kan bygge det eller vil have kaninen til at rende frit indenfor.

   Som sagt er fransk vædder en god race, det er en hollænder også og en dværgkanin. De fleste almindelige kaninracer er dejlige kaniner, men personligheden varierer inden for hver eneste race, så derfor er det bedst at vælge en voksen kanin, som du ved har den personlighed, du efterspørger. Hvis du køber dine kaniner på internatet, er hankaninen oftest kastreret og du kan få en aftale om en billig sterilisering af hunkaninen.

   Husk at du aldrig bare må sætte to fremmede kaniner sammen, men at de skal sammenføres korrekt. Og at de skal have været neutraliserede et godt stykke tid.

   Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål. Det vil være en god ide at læse bogen “Den store kaninbog” inden du køber din kanin, så du er forberedt på alt det en kanin har brug for, for at have det godt.

 5. Hej!
  Vores søde og tålmodige 3-årige hankanin har fået nogle marer i pelsen ved bagpartiet.
  Kender du en god måde at afhjælpe disse “knuder”?
  Vi har nemlig meldt os til Børnedyreskue, hvor han gerne skal være fin.
  Har du forresten nogle gode råd til førstegangsudstillere?

  Med venlige hilsner
  Liva & Mette

  1. Hmmmm…nogle kaniner ja. Andre ikke. For at være sikker, så skal du vælge en ældre kanin, der er +4 år. De er mere rolige, og hvis de er kælne i den alder, så bliver de ved med at være det. Du kan sagtens vælge en burkanin, der søger nyt hjem, da de oftest er dem, der har mest brug for kæl og kontakt. Det kan være svært dog at vurdere om kaninen er kælen og tam, da den nok vil trykke sig i buret, men spørg ind hos ejeren.

 6. Hej jeg er ti år og ville vide noget om at have kanin😄 Ville vide om man kan have to drenge eller om de kommer op og slås? Og kan man have kaniner udenfor hele året eller om vi skal have den i garagen når det koldt. Vis man har den uden for kan man så bærer den inden for eller skal man kæle med den udenfor?

  1. Man kan godt have to hankaniner, men de skal begge være kastrerede 🙂 Hvordan man har flere kaniner sammen, kan du læse i bogen, som vi linker til i højre side (sammenføring af kaniner). Der er meget praktiske guides til dig. Du må nemlig ikke bare sætte to kaniner sammen.
   Du kan godt have kaniner ude hele året, men kun hvis de har rigeligt med plads. Hvis de ikke kan løbe rundt i god fart, så kan de risikere at fryse rigtig meget og blive slemt syge. De kan heller ikke flytte sig, hvis de får træk. Så det afhænger helt af hvor meget plads, du giver dem. Kaniner skal have rigtig meget plads. Du må aldrig bare lade dem sidde i et bur fra dyrehandleren. Det er kun til ophold, hvis de skal slappe af, og som de bare hopper ind i. De skal have meget mere plads omkring sig.

  1. Kun hvis de begge er kastrerede og du med bur, mener en stor indhegning. Og at de selvfølgelig er sammenført korrekt.

 7. Hejsa.
  Vi har en han kanin på et år, han er genbrugskanin fra en anden familie som dog kun brugte ham til avl. Jeg bruger en del tid på at kæle med ham så han kan blive mere tam og det har uden tvivl virket. Han har bur + løbegård i haven, men nu overvejer jeg at anskaffe en kanin til, så han ikke bliver ensom. Mit spørgsmål er derfor om han godt kan bo sammen med enten en neutraliseret hun eller en anden kastreret han, når han ikke selv er kastreret?
  Mvh Anna

  1. Det er sødt af dig at overveje om han skal have selskab. To hankaniner sammen, hvor den ene er kastreret og den anden er ikke, er en rigtig dårlig ide. Er der en grund til at du ikke får ham kastreret? Han vil som ikke-kastreret kanin kun kunne fungere med en steriliseret hunkanin, og her kræver det, at der er god plads. for eftersom han ikke er kastreret, så vil han stadig være parringslysten, hvilket hunkaninen ikke vil være, og det kan godt føre til lidt skænderier, hvis han er for ivrig. Så de skal bo i en løbegård på minimum 8-9 m2, hvor der kan stå et delebur. I løbegården skal der så være træstubbe, kasser osv, så de kan hoppe op og igennem ting.

   I forvejen skal han jo selv have minimum 5m2 til rådighed, når han bor alene, så det vil ikke være så meget, at du skal udvide. Det er slet ikke svært at kaninsikre et område.

 8. For at undgå urin lugt,bruger tidligere ejer kattegrus. Står nu og skal passe den, men har lagt mærke til at den spiser gruset en gang i mellem. Hvad siger du/i?

 9. Hej.

  Min søn ønsker sig en kanin.
  Vi tænker den skal stå inde i stuen, så den er sammen med os.
  Vil det være ok for kaninen?
  Hvilken slags kanin vil I anbefale?

  På forhånd tak
  Jeanette

  1. Det er rigtig fint med en kanin indenfor i stuen. I skal bare sørge for at I ikke placerer kaninens opholdssted lige foran en radiator eller et vindue, hvis det er et bur. Træk og varme er ikke godt for en kanin.
   Jeg vil anbefale dig at låne bogen “Den store kaninbog” på biblioteket, så I er godt klædt på til at have kanin 🙂 I forhold til at det også er et barn, der skal have glæde af kaninen, så sørg endelig for at vælge en voksen og gerne ældre kanin. I må ikke vælge en unge. Det går oftest ganske galt, og I står med en kanin senere, som måske hverken er kælen eller tam. Sørg for at lære din dreng at han aldrig må bære på kaninen, at den har helle, når den er hoppet ind i sine kasser, og at han skal kæle med den på gulvet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *